Sabtu, 25 November 2023

NYAWA NETANYAHU TERANCAM


NYAWA NETANYAHU

TERANCAM

AMIN 

KRISIS DALAMAN ISRAEL - BAIK UNTUK PALESTIN


ISRAEL ADA 

KRISIS DALAMAN

AMIN

BERITA BAIK UNTUK

PALESTIN

KHALAS 

TEATER MALIKUL



Muhyiddin buat u-turn, bertanding lagi jawatan presiden

MUHYIDDIN Yassin membatalkan rancangannya untuk tidak mempertahankan jawatan presiden pada pemilihan Bersatu tahun hadapan.

Presiden Bersatu itu berkata beliau bersetuju untuk kekal satu penggal lagi susulan pelbagai desakan perwakilan yang membahaskan ucapan presiden pagi ini.

“Saya mahu nyatakan di sini yang disebabkan hasrat ahli parti dan rakan pemimpin parti, saya dengan ini mengumumkan keputusan saya untuk menawarkan diri sebagai presiden parti,” umumnya yang disambut sorakan perwakilan.

Ahli Parlimen Pagoh itu berkata beliau sebenarnya memang bertekad untuk tidak bertanding untuk penggal akan datang.

“Sebenarnya isteri saya meminta saya untuk kekal menerajui parti untuk satu penggal lagi dan jangan kecewakan mereka. Dia kata teruskan, Bersatu masih perlukan saya, dan saya kata: I will stay for the last term,”katanya kepada perwakilan perhimpunan. 

Perhimpunan Agung Bersatu pagi ini menolak keputusan Muhyiddin untuk tidak bertanding jawatan presiden pada pemilihan tahun hadapan.

Pengerusi Tetap Bersatu Suhaimi Abdullah berkata keputusan dibuat selepas perwakilan yang membahaskan ucapan presiden berulang kali mendesak Muhyiddin menarik balik keputusannya itu.

Suhaimi berkata penolakan itu selaras dengan Perkara 123,124 dan 124 perlembagaan parti yang membolehkan perwakilan berbuat demikian.

Malam tadi, Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu turut menolak keputusan Muhyiddin untuk tidak mempertahankan jawatannya.

Penolakan itu dibuat selepas mesyuarat tergempar MPT dipengerusikan Timbalan Presiden Ahmad Faizal Azumu.

Muhyiddin yang juga pengasas bersama Bersatu mengumumkan tidak akan mempertahankan jawatannya pada pemilihan parti tahun hadapan pada ucapannya kepada perwakilan, pagi semalam.

“Ini adalah Perhimpunan Agung kali terakhir saya berdiri di pentas ini sebagai presiden parti.

“Justeru, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk memohon maaf kepada semua barisan pimpinan dan ahli Bersatu sekiranya saya melakukan sebarang kesalahan atau kesilapan sepanjang memimpin parti. Pesan saya, jagalah parti ini baik-baik,” katanya. – 25 November, 2023.

 

WOIT

KAH KAH KAH

HANYA SATU

TEATER

KAH KAH KAH

TEST SUARA

TEST SUARA

SATU DAU TIGA

ALLAH HUAKBAR

AMIN

KHALAS

TAK BERASAS APA PULAK ?


Keterangan Sirul Azhar tidak berasas, timbulkan spekulasi, kata KPN

POLIS Diraja Malaysia melihat kenyataan Sirul Azhar Umar kepada sebuah media antarabangsa berhubung sabitannya dalam kes pembunuhan warga Mongolia Altantuya Shaariibuu pada 2009, sebagai tidak berasas dan bersifat kenyataan liar yang boleh menimbulkan lebih banyak spekulasi.

Ketua Polis Negara Razarudin Husain berkata ini kerana Sirul Azhar diberikan peluang untuk membela diri selari dengan perlembagaan dan undang-undang yang berkuat kuasa di Malaysia.

“Namun dakwaan beliau (Sirul Azhar) ini tidak pernah dikemukakan kepada mana-mana mahkamah yang mengadili beliau, dari Mahkamah Tinggi sehinggalah di Mahkamah Persekutuan.

“Sekiranya beliau yakin dan merasakan perlu keadilan bahawa terdapat keterangan-keterangan baharu, beliau atau melalui peguamnya, boleh membuat laporan polis agar pihak berkuasa dapat mengambil tindakan yang perlu berkaitan dakwaan itu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai wawancara Sirul Azhar oleh sebuah media antarabangsa yang disiarkan di televisyen, baru-baru ini.

Razarudin berkata sehingga kini Sirul Azhar masih belum lagi membuat sebarang permohonan untuk membuat semakan ke atas hukuman mati yang dihadapinya selari dengan Akta Semakan Hukuman Mati dan Pemenjaraan Sepanjang Hayat (Bidang kuasa Sementara Mahkamah Persekutuan 2023 [Akta 847] yang memberi tempoh selama 90 hari untuk mana-mana pesalah hukuman mati membuat semakan bermula dari tarikh 12 September 2023.

Sementara itu, diminta mengulas mengenai isu pembebasan Sirul Azhar daripada tahanan di Australia, Razarudin berkata Malaysia memang mempunyai perjanjian ekstradisi dengan Australia.

“Bagaimanapun, hukuman mati yang dikenakan ke atasnya menyebabkan Sirul Azhar tidak dapat di ekstradisi ke Malaysia.

“Ini kerana Australia tidak mengiktiraf dan tidak mengenakan hukuman mati ke atas pesalah jenayah di negara mereka,” katanya.

Menurutnya salah satu syarat perjanjian ekstradisi boleh dilaksanakan ialah kesalahan itu mestilah mempunyai Dual Criminality.

Beliau berkata Malaysia juga mempunyai Mutual Legal Assistance (MLA) dengan banyak negara termasuk Australia menerusi Mutual Assistance In Criminal Matters Act (MACMA 2002).

“Namun prinsip Dual Criminallity juga terpakai dalam akta ini. Ini bermaksud satu kesalahan mestilah menjadi kesalahan jenayah bagi kedua-dua negara yang juga membawa hukuman yang sama.

“Perkembangan undang-undang terbaru di Malaysia hanya menghapuskan hukuman mati mandatori. Ini bermakna hukuman mati masih wujud di Malaysia tetapi tidak lagi menjadi mandatori sebaliknya mengikut budi bicara Mahkamah,” katanya.

Berikutan perkembangan undang-undang itu, mana-mana pesalah jenayah yang telah dijatuhi hukuman mati dan masih menunggu proses pelaksanaan hukuman itu, boleh diberi peluang untuk membuat permohonan kepada mahkamah untuk meminda dan merayu kepada hukuman mati itu.

“Sekiranya Sirul Azhar berhasrat untuk balik ke Malaysia, beliau atau peguam boleh membuat permohonan agar hukuman mati dipinda kepada hukuman lain seperti hukuman pemenjaraan.

“Jika ini berlaku, barulah Malaysia boleh mengemukakan permohonan ekstradisi untuk beliau menjalani hukuman di Malaysia,” katanya.

Semalam, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Mohd Shuhaily Mohd Zain dilapor berkata polis masih mengekalkan nama Sirul Azhar Umar dalam notis merah Polis Antarabangsa (Interpol) walaupun dia telah dilepaskan dari tahanan imigresen Australia.

Menurutnya setakat ini tiada arahan dikeluarkan oleh mana-mana pihak untuk mengeluarkan nama Sirul Azhar yang sebelum ini disabitkan dengan kesalahan membunuh wanita warga Mongolia Altantuya Shaariibuu, daripada notis itu. – Bernama, 25 November, 2023.

NAK ASAS

APA PULAK ?

KAH KAH KAH

ASAS 50 KE ?

KAH KAH KAH

YG WAJIB DIKOREK

SAPA ASAS 

BAYAR 1 JUTA

AMIN

SAPA ASAS 

BAYAR

 PEGUAM SIRUL

DI AUSTRALIA

AMIN

INTERPOL NAK

ASAS BUAT APA 

AMIN

ASAS ALAMAT SIRUL

ASAS RUMAH  SIRUL

SEMUA DAH TAHU

KAH KAH KAH

KHALAS

AMARAN TELAH DI BERI


Hujan lebat tahap bahaya di Kelantan, Terengganu hingga Isnin

HUJAN lebat berterusan tahap bahaya dijangka melanda beberapa kawasan di Kelantan dan Terengganu hingga Isnin ini (27 November).

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan amaran di Kelantan itu membabitkan kawasan Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu, Jeli, Tanah Merah, Bachok, Machang, Pasir Puteh dan Kuala Krai.

Sementara di Terengganu membabitkan kawasan Besut, Setiu, Kuala Nerus, Kuala Terengganu dan Marang, menurut kenyataan itu.

MetMalaysia turut meramalkan hujan berterusan tahap buruk bagi tempoh sama di Perak iaitu di Hulu Perak, Kelantan (Gua Musang) serta Terengganu (Hulu Terengganu, Dungun dan Kemaman).

Selain itu, amaran hujan berterusan tahap waspada pula dijangka di Perlis, Kedah, Pulau Pinang serta Perak membabitkan kawasan Kerian; Larut, Matang dan Selama, Kuala Kangsar serta Manjung manakala Pahang di kawasan Jerantut dan Kuantan hingga Isnin ini. – Bernama, 25 November, 2023.



AMARAN

TELAH DIBERI

AMIN

APA YG WAJIB

DI BUAT PERLU

DIBUAT

AMIN

ANAK ANAK

JANGAN MAIN

DI LOPAK AIR

AMIN

KHALAS

AMBIL DNA NAJIB !!!!



BETUL !!!

AMBIL DNA NAJIB

AMBIL DNA RAZAK

AMBIL DNA BUDAK

PASTI TAHU

ANAK RAZAK

ATAU

CUCU RAZAK

KHALAS 

Unknown commented on 

"SOALAN KURUN INI"

mari kita cari dna dalam bontot...

PENYAKIT BARU DI CHINA MENYERANG KANAK- KANAK


PENYAKIT BARU

DI CHINA

 MENYERANG

KANAK-KANAK

AMIN 

SOALAN KURUN INI



SOALAN KURUN INI

ANAK RAZAK

ATAU

CUCU RAZAK

AMIN 


DETIK DETIK GUMBIRA TAWANAN DI BEBASKAN


DETIK DETIK

 GUMBIRA

TAWANAN

 DIBEBASKAN

KHALAS 

KAJIAN KARUT MERDEKA CENTER


Kerajaan lihat sudut positif hasil kaji selidik Merdeka Center, kata Fahmi

KERAJAAN mengambil maklum laporan kaji selidik Merdeka Center berhubung pentadbiran setahun Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan melihatnya daripada sudut pandang positif, iaitu untuk menambah baik usaha menyelesaikan masalah termasuk isu ekonomi.

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil dalam kenyataan semalam berkata kerajaan mengambil maklum laporan berkenaan walaupun ia bersifat ‘snap shot’ atau ‘keratan rentas’ pada ketika itu.

“Seperti yang disebut perdana menteri pada majlis sambutan setahun kerajaan perpaduan di Putrajaya pada 23 November, tahun hadapan kerajaan akan memberi fokus kepada pembangunan ekonomi termasuk pendapatan rakyat.

“Insya-Allah, dengan dasar Ekonomi Madani, Pelan Induk Industri Baru (NIMP) 2030, usaha membanteras rasuah dan menambah baik tadbir urus kerajaan termasuk memudah cara perniagaan dan pelaburan, hala tuju pertumbuhan ekonomi berada pada landasan yang betul,” katanya. 

Fahmi yang juga jurucakap kerajaan perpaduan berkata demikian bagi mengulas laporan media mengenai kaji selidik Merdeka Center berhubung kadar penilaian kelulusan Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri merosot kepada 50% daripada 68% pada Disember 2022.

Anwar dalam responsnya semalam berkata beliau mengambil maklum perkara itu dan menyatakan bahawa maklum balas itu adalah daripada 1,200 orang dan bukannya 32 juta rakyat Malaysia.

Sementara itu, setiausaha politik kanan kepada perdana menteri, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata hasil kajian berkenaan tidak menggambarkan pandangan keseluruhan rakyat Malaysia, sebaliknya hanyalah daripada sekumpulan responden sahaja. 

Beliau berkata rating kelulusan yang diterima Anwar itu lebih meyakinkan berbanding kerajaan sebelum ini, misalnya Dr Mahathir Mohamad iaitu kira-kira 30% dan Muhyiddin Yassin antara 30% hingga 40%. 

“Pada saya selepas setahun, kalau betul itu tinjauan mewakili seluruh rakyat Malaysia, kita ada banyak lagi ikhtiar untuk memastikan majoriti rakyat, 32 juta rakyat ini dapat dijaga dengan baik oleh kerajaan,” katanya ketika menjadi tetamu program Ruang Bicara terbitan Bernama TV malam tadi. – Bernama, 25 November, 2023.

WOIT

MERDEKA CENTER

OTAK TAK SENTER

KAH KAH KAH

BUAT KAJIAN KARUT

PELEKEH MADANI

KAH KAH KAH

SAPA BAYAR

KAJIAN INI

AMIN

PATUT BUBAR

MERDEKA SENTER

HINGGA BUAT

KAJIAN BARU

KAH KAH KAH

KHALAS

MALIKUL BUAT TEATER ?


Muhyiddin tidak pertahan jawatan Presiden Bersatu


KUALA LUMPUR – Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan tidak akan mempertahankan jawatan Presiden Bersatu dalam pemilihan parti itu yang akan diadakan sebelum hujung tahun hadapan.

Katanya, masa untuk beliau mewariskan kepimpinan parti kepada barisan kepimpinan yang baharu telah pun tiba.

“Keputusan saya ini dibuat untuk memberi ruang kepada pemimpin pelapis BERSATU mengambil alih kepimpinan parti menurut proses demokrasi yang diamalkan oleh parti kita,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dasar di Perhimpunan Agung Tahuan Bersatu di Shah Alam hari ini.

Berikutan keputusan itu, Muhyiddin mencadangkan supaya barisan kepimpinan kanan parti bermusyawarah terlebih dahulu untuk memastikan tokoh-tokoh berpengalaman luas yang ada bersama parti pada hari ini mempunyai tempat dan peranan dalam barisan kepimpinan parti yang baharu nanti.

Katanya, ia penting supaya kekuatan yang ada pada parti dapat digembeleng dengan lebih jitu lagi pada masa hadapan.

Pengumuman Muhyiddin yang disifatkan sebagai mengejut itu menimbulkan suasana kecoh di dalam dewan Ideal Convenetion Centre (IDCC) yang menjadi tempat Bersatu melangsungkan perhimpunan tahunan.

Muhyiddin berkata, perhimpunan agung kali ini adalah yang terakhir buat beliau berdiri di astas pentas sebagai Presiden parti.

“Ini kerana pemilihan parti akan datang akan dibuat di peringkat bahagian terlebih dahulu sebelum perhimpunan agung diadakan.

“Justeru, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk memohon maaf kepada semua barisan pimpinan dan ahli BERSATU sekiranya saya melakukan sebarang kesalahan atau kesilapan sepanjang saya memimpin parti. Pesan saya, jagalah parti ini baik-baik,” katanya.

Muhyiddin turut berdoa proses peralihan kepimpinan parti dapt berlangsung dengan penuh tertib dan harmoni.

“Junjunglah perlembagaan parti. Elakkan perpecahan. Utamakan perpaduan supaya parti kita dapat bangkit dengan lebih gagah dan sakti lagi selepas ini,” katanya. – 

WOIT

MALIKUL NI

BUAT TEATER 

NAK TEST MARKET

KAH KAH KAH

NAK CARI RAFIDAH

YG TANGGAL KASUT

BILA MADEY UMUM

LETAK JAWATAN

KAH KAH KAH

WHY WHY WHY

WAT IS DE BEKOS

KAH KAH KAH

AMIN

PENGARUH KAJIAN MERDEKA SENTER


Ringgit ditutup rendah berbanding dolar AS 

RINGGIT ditutup rendah berbanding dolar AS pada Jumaat, diheret data indeks harga pengguna (IHP) yang menyederhana pada Oktober 2023, kata seorang penganalisis.

Pada 6 petang, ringgit susut kepada 4.6830/6875 berbanding dolar AS daripada 4.6775/6830 pada Khamis.

Ketua Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata IHP terkini pada  kadar 1.8% bagi bulan Oktober menunjukkan bahawa kadar faedah sebenar telah meningkat, menunjukkan dasar monetari telah menjadi semakin ketat.

“Oleh itu, potensi kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR) kelihatan agak terhad pada ketika ini walaupun Bank Negara Malaysia (BNM) kekal berwaspada terhadap risiko inflasi,” katanya kepada Bernama.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), inflasi Malaysia seperti yang diukur oleh IHP, menyederhana kepada 1.8% pada Oktober 2023, paras terendah sejak April 2021 dengan IHP pada 130.9 mata berbanding 128.6 mata pada bulan yang sama setahun lalu.

Pada penutup dagangan, ringgit diniagakan kebanyakannya tinggi berbanding sekumpulan mata wang utama.

Unit tempatan meningkat berbanding euro kepada 5.1059/1108 daripada 5.1092/1152 pada Khamis, melonjak berbanding yen Jepun kepada 3.1295/1327 daripada 3.1342/1381, namun merosot berbanding pound Britain kepada 5.8767/8823 daripada 5.8740/8809.

Mata wang tempatan turut diniagakan bercampur-campur berbanding mata wang Asean lain.

Ringgit meningkat berbanding dolar Singapura kepada 3.4903/4940 daripada 3.4922/4969 dan melonjak berbanding baht Thai kepada13.1949/2139 daripada 13.2601/2813 semalam.

Bagaimanapun, unit tempatan turun berbanding peso Filipina kepada 8.45/8.46 daripada 8.44/8.46 semalam dan tidak berubah berbanding rupiah Indonesia pada 300.8/301.3 from 300.6/301.2 sebelumnya. – Bernama, 24 November, 2023.

RINGGIT NAK

JADI MENU RAHMAH

 KAH KAH KAH

AMIN

APAKAH INI

PENGARUH DARI

KAJIAN 

MERDEKA SENETER

KAH KAH KAH

KERAJAAN MADANI

GAGAL WALAU PUN

BERBILION $$ MASUK

KLIM  PMX

KAH KAH KAH

 KHALAS

SAUDI PERLU DI REVOLUSI


SAUDI PERLU

DI REVOLUSI

KHALAS 

SAPA BAYAR SIRUL 1 JUTA RINGGIT



SAPA BAYAR SIRUL

 1 JUTA RINGGIT

KHALAS


Unknown commented on 
"SIRUL MASIH DI CARI INTERPOL"

sirul dicari kepala bapak anjing apa.. aljazira releks je interview dia.. butuh apa cari.. dia macam hidup kaya raya je kat ostolia..sapa bagi duit ??


 

KES BUNUH ZAMAN NAJIB



BOS AMBANK

DITEMBAK

DI BUKIT BINTANG

AMIN

KEVIN MORAIS

MATI DISIMIN

AMIN

KHALAS

panglimo potaseh commented on
 "SIRUL DI BAYAR 
1 JUTA RINGGIT"

Era Najib dulu byk kes misteri .. gwa ingat lagi kes sekor bos bank yang telah di simen dalam tong minyak .. sapo yg punyo kojo tu masih belom torungkai.

 

SIRUL


SIRUL

SABTU 25 NOVEMBER 2023
KES BUNUH ALTANTUYA
JADI BERITA DUNIA

SIRUL BARU BUKA CERITA
DI AL JAZEERA
BARU CERITA SIKIT
JENG JENG JENG

INI KES BUNUH YANG MELIBATKAN
NAJIB RAZAK
MENGIKUT AKUAN BERSUMPAH BALA
ALTANTUYA INI
ADALAH PENYEDAP NAJIB
MALAH  KETIKA  ALTANTUYA
DIBUNUH DIA MENGANDUNG
JENG JENG JENG

ANAK RAZAK 
ATAU 
CUCU RAZAK

MENGIKUT RAJA PETRA
ROSMAH TERLIBAT SAMA
MALAH ADA DI KAWASAN PEMBUNUHAN
KERANA LABON INI
RAJA PETRA DI CARI POLIS
DAN AKHIRNYA LARI KE UK
JENG JENG JENG

BERAPA ORANG MATI
TERSANGKUT PAUT DENGAN
NAJIB DAN ALTANTUYA
JENG JENG JENG

GAZA
HAMAS BEBASKAN 24 TAWANAN
13 YAHUDI
1O SIAM
1 PILIPINA

ISRAEL
BEBASKAN 39 PALESTIN
17 KANAK-KANAK
YANG LAIN WANITA

INI HARI PERTAMA
GENCATAN SENJATA
YANG AKAN BERJALAN
SELAMA 4 HARI
BERMULA JUMAAT KELMARIN

HOKKIEN
BASAH SEJUK SEGAR
MATAHARI TAK KELUAR
RENYAI MENJADIKAN RUMPUT BASAH

TERKUKUR BERLAGU RIA
CENGKERIK BERSIMPONI GUMBIRA
TIONG BISING DI SANA SINI

GUA TERDENGAR SUARA MERBAH
MUNGKIN GUA SALAH

HA HA
KAMI MELINTAS KAWASAN
ABANG LONG
4 EKOR WARGA ASLI HOKKIEN
TURUN KE JALAN
MENYALAK  MARAH
TAK TAK JADI TAIKO
TAK AMBIL POT
KAH KAH KAH

HARI INI AKAN PANAS
GUA NAK KE PASAR
RUTIN MINGGUAN
NAK TENGOK  APAKAH
BARANG DAH NAIK HARGA
SEPERTI AVOKADO
DARI 7RM JDI 13RM 

BRO
SENYUM
SENYUMLAH
KITA SAMBUT SABTU
YANG SANTAI

TENGOK NASIB BOMOH PAK YA
AIR DIPINGGAN  DI ISI PENUH
NAJIB BERJUBO DENGAN ALTANTUYA
KEMUDIAN ARAH  SIRUL BUNUH

DARI DAMANSARA KE JALAN DUTA
WARTAWAN SIBUK CARI BERITA
SIRUL DIBAYAR SATU JUTA
TUTUP MULUT JANGAN CERITA

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERCUTI