Selasa, 17 Januari 2023

EL- NINO TAHUN INI ?SAMPAI KE

TAK SAMPAI

EL- NINO

TAHUN INI ?

AMIN

PROJEK GONCANG PMX


Muhyiddin cabar speaker ke mahkamah berhubung status ahli Parlimen

KEPUTUSAN Speaker Dewan Rakyat Johari Abdul yang memaklumkan empat ahli Parlimen Gabungan Rakyat Sabah (GRS), yang sebelum ini bersama Bersatu, untuk tidak mengosongkan kerusi mereka adalah salah, kata Muhyiddin Yassin.

Presiden Bersatu itu berkata parti itu akan membawa perkara ini ke mahkamah dan mencabar keputusan speaker.

“Alasan yang diberikan oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat ialah empat Ahli Dewan Rakyat tersebut telah menjadi ahli langsung GRS pada 27 Oktober 2022.

“Dengan mentafsir Fasal 10.2.3 Perlembagaan Bersatu, Yang Dipertua Dewan Rakyat mendapati keahlian mereka dalam Bersatu telah gugur serta-merta pada waktu itu, iaitu sebelum mereka bertanding dalam PRU-15 pada 19 November 2022,” kata Muhyiddin dalam satu kenyataan hari ini. 

Muhyiddin berkata, parti itu menerima keputusan Yang Dipertua Dewan Rakyat melalui surat bertarikh 16 Januari, 2023.

Empat ahli Parlimen - Armizan Ali (Papar), Khairul Firdaus Akhbar Khan (Batu Sapi), Jonathan Yasin (Ranau) dan Matbali Musah (Sipitang) - sebelum ini berkata mereka akan meninggalkan Bersatu untuk menubuhkan parti baharu.

Muhyiddin yang juga ahli Parlimen Pagoh, berkata speaker telah terkhilaf dalam mentafsir perlembagaan Bersatu dan juga mendakwa bahawa beliau tidak mempunyai “kuasa” untuk mentafsirnya.

“Fasal 10.2.3 Perlembagaan Bersatu menyatakan seorang ahli gugur keahliannya secara serta-merta apabila menyertai mana-mana parti politik lain. 

“Fasal ini tidak terpakai kepada empat ahli Dewan Rakyat tersebut kerana mereka adalah ahli Bersatu dan Bersatu adalah pengasas serta parti komponen GRS pada masa itu.

Justeru, GRS tidak boleh ditafsirkan sebagai “parti politik lain” mengikut semangat dan intipati Fasal 10.2.3 Perlembagaan Bersatu,” tambahnya.

Selain itu, Muhyiddin berkata surat daripada setiausaha lembaga eksekutif Bersatu Sabah bertarikh 3 November telah menyenaraikan empat ahli Parlimen itu sebagai calon GRS daripada Bersatu.

Ini bermakna, penyertaan mereka sebagai ahli langsung GRS tidak menjejaskan keahlian mereka dalam Bersatu ketika bertanding pada PRU15 lalu, katanya.

Muhyiddin berkata jika terdapat percanggahan pendapat dalam mentafsir Fasal 10.2.3, maka Fasal 27 Perlembagaan Bersatu memberikan kata putus kepada majlis tertinggi parti.

“Maka, dalam hal ini hanya MPT Bersatu boleh menentukan sama ada empat ahli Dewan Rakyat tersebut telah gugur keahlian mereka serta-merta apabila mereka menyertai GRS.

“Oleh kerana beliau tidak mempunyai kuasa untuk mentafsir Perlembagaan Bersatu, keputusannya bahawa empat ahli Dewan Rakyat berkenaan tidak perlu mengosongkan kerusi mereka adalah terkhilaf.”

Muhyiddin menambah, bekas pemimpin Bersatu Hajiji Noor hanya mengesahkan keluar parti pada 10 Disember, manakala tindakan ahli Parlimen menyeberang lantai berlaku pada 19 Disember.

“Kedua-dua perbuatan ini mengakibatkan keguguran keahlian mereka dalam Bersatu di bawah Perkara 10.2.2 dan 10.2.3 Perlembagaan Bersatu selepas PRU-15,” katanya.

Muhyiddin berkata adalah jelas Yang Dipertua Dewan Rakyat telah membuat tafsiran khilaf berkenaan Perkara 49A (3) Perlembagaan Persekutuan.

Katanya memandangkan kuasa mentafsirkan Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang terletak pada mahkamah, maka Bersatu akan merujuk perkara ini ke mahkamah. – 17 Januari, 2023.

WOIT

INI PROJEK

NAK GONCANG

KERAJAAN

KAH KAH KAH

NAK ADAKAN

PRK ???

KAH KAH KAH

ATAU NAK

JATUHKAN

PMX

AMIN

KHALAS

PELACUR JAHILIAH


Khairuddin ingatkan Pas, cukuplah berpolitik gaya jahiliyah


KUALA LUMPUR – Pas mendakwa parti itu mengamalkan politik matang dan sejahtera, tetapi pada masa sama menuduh secara umum mana-mana pihak sebagai penipu, pencuri dan perompak.

Bekas Ahli Jawatankuasa Pas Pusat,  Khairuddin Al-Ketati berkata, tindakan pemimpin parti itu cuba membina persepsi tidak sesuai dengan slogan Budaya Politik Matang Sejahtera (BPMS).

“Dalam era politik matang dan sejahtera tidak wajar menuduh secara umum mana-mana pihak sebagai penipu, pencuri dan perompak bagi membina persepsi.

“Tidakkah salah satu tonggak BPMS Pas ialah politik benar, bukan persepsi?,” soal beliau menerusi hantaran Facebooknya, hari ini.

Beliau menasihatkan parti itu agar jangan hanya melihat orang lain tidak bersih lalu mengintai-ngintai kesalahan serta membuat tuduhan.

Ujarnya, semak juga kelemahan tata kelola dan integriti dalam pentadbiran sendiri dan perbetulkan segera.

“Semak juga adakah terdapat kalangan mereka yang diberi amanah mengambil komisen daripada kontraktor-kontraktor.

“Oleh itu, muhasabah diri lebih baik daripada hanya sibuk membuat tuduhan kepada orang lain.

“Sesungguhnya akhlak mulia seorang muslim telah dipaparkan oleh Rasulullah menerusi sabda Baginda: Bukanlah muslim itu seorang yang menuduh, bukan juga seorang yang suka melaknat mencelakakan orang, bukan juga berbicara keji lucah dan bukan juga yang bermulut kotor,” katanya.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan Pas, cukuplah berpolitik gaya jahiliyah memecah dan mencarik umat, sebaliknya binalah politik Islam yang penuh dengan kasih sayang dan menyatukan. – 

WOIT

HUBAYA HUBAYA

AL AUDI WAL KETATI

BERSABDA

KAH KAH KAH

MALAON INI

 BEKAS

TOKAN  PELACUR

KAH KAH KAH

MALAON NI 

TAHU ADA

ADA DALAM

SELUAR DALAM

PELACUR

KAH KAH KAH

AWAS !!! HUJAN TENGKUJUH MASIH ADA


Amaran hujan berterusan di Pahang, Johor, Kelantan dan Terengganu

JABATAN Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) hari ini mengeluarkan amaran hujan berterusan tahap waspada di beberapa kawasan di Pahang, Johor, Kelantan dan Terengganu. 

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada 1.10 tengah hari, MetMalaysia memaklumkan hujan berterusan di Pahang (Pekan dan Rompin) dan Johor (Segamat, Kluang, Mersing, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru) diramal bermula 19 hingga 21 Januari ini.

Selain itu, hujan berterusan juga dijangka berlaku di seluruh negeri Kelantan dan Terengganu serta Kuantan, Pahang bermula 20 hingga 22 Januari ini.

Sementara itu, Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) dalam kenyataan berasingan meminta negeri-negeri mengaktifkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Peringkat Negeri/Daerah serta meningkatkan tahap kesiapsiagaan bagi menghadapi bencana yang bakal berlaku terutama di kawasan berisiko tinggi.

“Pihak Jawatankuasa Pengurusan Bencana Peringkat Negeri/Daerah juga dimohon memastikan setiap pusat pemindahan sementara dilengkapi dengan keperluan asas, dan Pos Kawalan Tempat Kejadian mempunyai segala aset pengoperasian yang mencukupi serta berada dalam keadaan baik dan bersedia untuk digunakan,” menurut kenyataan itu.

Menurut Nadma, pihaknya melalui Pusat Kawalan Bencana Negara (NDCC) akan sentiasa memantau situasi parameter maklumat teknikal dengan kerjasama pelbagai agensi teknikal. – Bernama, 17 Januari, 2023.

AWAS !!!

MUSIM HUJAN

MUSIM TENGKUJUH

MASIH ADA LAGI

AMIN

LEPAS  INI

KITA HADAPI

ANGIN PANAS

AL- NINO

KHALAS

SYURGA DIBAWAH TAPAK KAKI IBU


SYURGA

DI BAWAH TAPAK

KAKI IBU

KHALAS

Shurrga /(serrga) terletak di bawah tapak kaki ibu.       
Sekitar 30 tahun lampau Mamat berumor lima tahun telah pun di hantar ke Pusat Asohan Tadika Islam atau PASTI.        Suatu hari dia bergegas mendapatkan ibunya Jenab di dapor sejurus pulang dari PASTI.Jenab yang hanya berkembam sedang kukor nyior dalam keadaan berlunjor. 

Mamat membelek belek kedua dua telapak kaki Jenab seraya bertanya : "Mana serrga Mok? Ustaz royak serrga bowah topak kaki Mok!".  

Berkali kali dia membelek dan mengangkat kaki ibunya.Kerana hanya berkain batik lusoh tetiba Mamat terpandang anggota sulit ibunya.Terpegun lantas ditanya Mamat sambil menudingkan telunjoknya kearah kangkang Jenab:.  

" Tu gapor dia Mok?" Maka jawab ibunya, Jenab:.    
" Kalu mu nok tahu, tu lah serrga Pok Mu!".    Astagh!                         Kah kah kah

MALAPETAKA CUACA MAKIN KERAP MAKIN GANASMALAPETAKA

CUACA

AMIN

MAKIN KERAP

MAKIN GANAS

AMIN

KENAPA TAK TANGKAP JO LO ?


GEROMBOLAN

ANGKUH SOMBONG

TAPI

JO LO TAK

BERANI TANGKAP

KHALASUnknown commented on
 "DULU ANGKUH SOMBONG"

Gua lihat umno ni dari sudut semangat memang takleh lawan punya. Tengok muka hishamuddin pegang keris pun naik ketar lutut kita dibuatnya.Tp kan jho low dok relaks enjoy menjoy kat china mamat2 ni sumer buat dek je.

GANJA BAIK UNTUK MENGUBAT BARAH


GANJA BAIK

UNTUK MENGUBAT

BARAH

AMINPAK LEBAI KOTE TEGANG


DI IRAN

PAK LEBAI

KOTE TEGANG

TENGOK RAMBUT

ORANG TINO

KAH KAH KAH

DI AFGHANISTAN

PAK LEBAI

KOTE TENGANG

TENGOK YB CUN

KHALAS

DILEMA ANWAR IBRAHIM


Dilema 

Anwar Ibrahim 


Itulah kalimat awal yang ingin saya nyatakan sebagai menghormati Perdana Menteri. Tulisan ini mungkin akan mengguris hati.

Sebagai Perdana Menteri dan pemimpin politik veteran, Anwar Ibrahim tentu menyedari wujudnya peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan bawah Perkara 33A(1) yang menyatakan bahawa Yang diPertuan Agong (YDPA) hendaklah terhenti menjalankan fungsi YDPA jika dipertuduh atas suatu kesalahan. 


Bahasa mudahnya bermaksud bahawa YDPA kena meletakkan jawatan jika baginda dipertuduh atas suatu kesalahan bawah mana-mana undang-undang di Mahkamah Khas yang ditubuhkan.


Begitu tegas dan keras peruntukan undang-undang, hatta ke atas YDPA yang menjadi Ketua Negara Malaysia. Baru dituduh sahaja, sudah diminta letak jawatan. Belum bicara lagi. Belum tentu bersalah atau tidak bersalah.

Jadi Kerajaan Anwar Ibrahim sekarang tidak dapat mengelak diri jika rakyat yang celik huruf dan ilmu pengetahuan bertanya satu soalan, iaitu bagaimana kerajaan yang ada sekarang boleh dihormati jika Timbalan Perdana Menteri 1 (TPM1) adalah sosok tubuh individu yang sedang dibicarakan di mahkamah atas berpuluh tuduhan jenayah rasuah dan pecah amanah? 

TPM1 sekarang berada di peringkat membela diri. Pada akhir kes pendakwaan yang lalu, beliau telah didapati bersalah oleh Hakim kerana pihak Pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie.

Inilah yang saya simpati kepada Anwar. Inilah dilema Perdana Menteri kita sekarang.

Dari satu segi, komitmen Anwar untuk membawa tatakelola yang baik di dalam pentadbiran kerajaan tidak dipertikaikan oleh rakyat. Hasrat Anwar untuk mewujudkan satu pentadbiran kerajaan yang berintegriti mendapat restu dan dipercayai rakyat. 

Berpuluh tahun majoriti rakyat mimpikan Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri. Termasuklah penulis kerdil ini.

Tetapi realiti yang wujud di siang hari bukannya mimpi indah itu tadi. Realitinya berbeza sama sekali.

Inilah dilema Anwar. Tolak kerjasama dengan BN-UMNO yang dipimpin oleh TPM1 bererti Kerajaan Anwar Ibrahim tumbang. Anwar hilang jawatan. PH hilang kerajaan. Ramai yang akan meroyan.

Meneruskan kerajaan yang ada sekarang dengan sokongan TPM1 dari kluster mahkamah sudah pasti menjejaskan imej Anwar, mencomotkan wajah Parti Keadilan Rakyat dan mencemarkan prinsip PH yang ingin membawa agenda reformasi institusi.

Jadi apa jalan keluar yang ada pada Anwar Ibrahim, Parti Keadilan dan PH?

Cuba lihat senario hipotetikal ini sebagai contoh. Senario ini dikemukakan sebagai contoh sahaja dengan semangat baik sangka (bona fide) bukannya berniat jahat atau mala fide. Langsung sama sekali tidak berhasrat melakukan sub judis atau cuba menghina mahkamah (contempt of court).

Penulis kena sebut ini semua sebagai exclusion clause untuk mengelak diri kecil ini dari ditangkap dan dituduh di mahkamah atas kesalahan menghina mahkamah atau mungkin juga kesalahan fitnah jenayah atau lebih parah lagi dituduh di bawah Akta Hasutan.

Senario hipotetikal itu seperti berikut:

Apa jadi kalau kerajaan yang ada sekarang yang masih berkuasa dan dalam masa yang sama Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan TPM1 tidak bersalah dan dilepas serta dibebaskan dari berpuluh tuduhan jenayah yang dihadapinya?

Penulis percaya sudah pasti akan wujud keadaan di mana sesetengah rakyat akan cepat menuding jari dan menuduh Perdana Menteri Anwar Ibrahim telah campur tangan dalam keputusan Mahkamah itu. Walhal keadaan yang sebenarnya mungkin Anwar Ibrahim tidak bersalah kerana beliau tidak campur tangan urusan Mahkamah seperti janji tegasnya selama ini yang mahu sistem Mahkamah berfungsi dengan bebas.

Fitnah ke atas Perdana Menteri akan terus berlaku.

Seterusnya senario itu bergerak ke fasa berikut:

Jika TPM1 didapati tidak bersalah dan dilepaskan, adakah Pendakwa Raya akan memfailkan rayuan ke Mahkamah Rayuan Malaysia di Putrajaya?

Pendakwa Raya adalah orang yang sama iaitu Peguam Negara yang berfungsi sebagai Penasihat Kerajaan di mana TPM1 adalah bos nombor dua dalam Kabinet Kerajaan Persekutuan?

Tidak wujudkah conflict of interest di pihak Kerajaan sama ada hendak membuat rayuan atau tidak membuat rayuan?

Ini satu lagi dilema Anwar Ibrahim.

Jika Pendakwa Raya yang juga Peguam Negara tidak membuat rayuan, sebagai contoh andaian, maka yang jadi mangsa fitnah tetap Perdana Menteri Anwar Ibrahim. Presiden Parti Keadilan dan Pengerusi PH itu akan dituduh cuba menyelamatkan TPM1.

Itulah susahnya dan dilemanya yang sekarang dihadapi Anwar kerana melantik TPM1 yang ada kes di Mahkamah.

Sebab itulah Institusi Yang diPertuan Agong dipandang mulia dan tinggi oleh rakyat kerana wujudnya Perkara 33(A)(1) di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Sekali lagi, inilah dilema Anwar Ibrahim. Jika beliau tegas mengikut semangat dan konvensi perundangan perlembagaan dalam Perkara 33(A)(1) bermakna kerajaan perpaduan pimpinannya akan tumbang macam runtuhnya “daun terup”.

Sebaliknya jika kolaborasi antara Anwar, PH dengan TPM1 yang bermaslah dengan kes jenayah diteruskan, maka Anwar Ibrahim akan beransur-ansur hilang reputasi seorang reformis, Parti Keadilan Rakyat memasuki fasa gerhana dan gelap manakala PH hilang integriti dan tidak dipercayai lagi.

Pada hemat penulis, BN-Umno dari kelompok kes jenayah rasuah dan pecah amanah ini boleh diibaratkan sebagai virus yang sedang menjangkiti Perdana Menteri Anwar Ibrahim, Parti Keadilan Rakyat dan Pakatan Harapan.

Tiada vaksin untuk menawar racun toksin ini. Jalan kesudahannya mungkin maut dan mati. – 16 Januari, 2023.


* Hassan Abdul Karim,
 Ahli Parlimen (PH/PKR) Pasir Gudang.

KEPALA BESAR - CAKAP BESAR


Kerajaan Perpaduan lebih mudah jatuh jika ‘kepala terlalu besar’ – Hadi

KUALA LUMPUR – Presiden Pas, Abdul Hadi Awang berpandangan, Kerajaan Perpaduan mungkin lebih mudah jatuh jika ‘kepalanya terlalu besar melebihi saiz jasadnya’.

Menurut beliau, Kerajaan Perpaduan bermakna tiada pembangkang atau pembangkang terlalu kecil dan tidak bermaya.

“Jika pembangkangnya sangat besar, jadilah kerajaan itu berkepala besar bukannya Kerajaan Perpaduan. Jika kepalanya terlalu besar lebih besar daripada jasadnya maka kemungkinan jatuhnya itu lebih mudah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ahli Parlimen Marang itu menambah, Islam menegaskan semua keputusan yang diambil mestilah mengikut perhitungan hukumnya dan semua urusan yang tiada berpisah daripadanya.

Abdul Hadi memberitahu, ia menentukan batas sempadan kerjasama dan perpaduan dengan semua pihak yang sama dan berbeza dalam kalangan masyarakat majmuk.

“Tidak mudah untuk menyertai perpaduan yang salah takrifnya serta tidak mengikut prinsip dan konsep Islam,” jelasnya.

Beliau turut mengingatkan pihak yang bermusuh terhadap Islam kini sedang menjual propaganda Islamofobia yang menjadi halangan untuk sementara waktu sahaja.

“Demikian itu, kerana manusia tidak boleh ditipu untuk selama-lamanya,” katanya.

Abdul Hadi berkata, perpaduan mestilah dipimpin oleh Islam yang berintegriti mengikut takrifnya yang tepat.

“Bukannya dipimpin oleh kalangan yang tidak beriman, tidak berakhlak dan tidak berilmu serta bukan pula berwalak kepada musuh Islam yang nyata.

“Inilah perpaduan atas asas ketaqwaan yang mendapat rahmat Allah SWT,” jelasnya.

WOIT

HADI AL-KAWAHLI

KATA KERAJAAN

KEPALA BESAR

KAH KAH KAH

WOIT

HADI SENDIRI

CAKAP BESAR

KAH KAH KAH

KALAU  CAKAP

BETUL BILA 

NAK BAWA

RAKYAT KE JALAN

RAYA

KAH KAH KAH

HALANG PENCURI

KEMBALI BERKUASA

KAH KAH KAH

CAKAP BESAR

JADI NATO

KAH KAH KAH

NO ACTION

TOK ONLI

KAH KAH KAH

KHALAS

AWAL AWAL GU DAH ROYAKBicara kes rasuah Zahid ditunda ke April


Perbicaraan kes pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi melibatkan dana Yayasan Akalbudi (YAB) dijadualkan semula selama 27 hari bermula 10 April ini.

Hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah menetapkan tarikh tersebut pada sebutan kes itu yang turut dihadiri Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Toran dan peguam Hisyam Teh Poh Teik mewakili Zahid.

Mahkamah menetapkan perbicaraan bersambung 10 hingga 13 April, 15-18 Mei, 12-15 Jun, 24-27 Julai dan Ogos iaitu pada 1-3, 7-10 dan 21-24.

Terdahulu, Raja Rozela memaklumkan kepada mahkamah bahawa hari ini ditetapkan untuk sebutan kes dan terdapat penambahan tarikh baharu.

“Tarikh (tambahan) yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak ialah 12 hingga 15 Jun dan 24 hingga 27 Julai disusuli pada 1 hingga 3, 7 hingga 10 dan 21 hingga 24 Ogos, jadi tarikh yang ditetapkan pada bulan April dan Mei dikekalkan,” kata Raja Rozela.

Hisyam kemudian mengesahkan perkara berkenaan pada prosiding membela diri kes timbalan perdana menteri itu.

Zahid, 70, yang memakai sut berwarna hitam tiba di mahkamah pada 8.45 pagi.

Setakat ini pihak pembelaan memanggil enam saksi termasuk Zahid pada perbicaraan kes bela dirinya.

Zahid yang juga menteri kemajuan desa dan wilayah itu menghadapi 47 pertuduhan iaitu 12 pertuduhan pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan puluhan juta ringgit milik YAB.

AWAL DULU

GUA DAH ROYAK

KAH KAH KAH

KES AKAN 

DI TANGGUH

AMIN

LEPAS NI

ADA PARLIMEN

ADA RAYA

ADA PRN

KAH KAH KAH

ADA CERET BERET

ADA DENGI

ADA KUCING

BERANAK

ADA LEMBU

BUNTING

ADA JEMPUTAN

LENGGANG PERUT

KAH KAH KAH

SEMUA SEBAB

TANGGUH

UNTUK PASTIKAN

KERAJAAN 

TAK RUNTUH

KHALAS

BOSS KU DITANGKAPBOSS KU

DI TANGKAP

KHALAS

SYURGA BAWAH KAKI


SYURGA ANAK LU

BAWAH TAPAK KAKI

ISTERI LU

AMIN

SYURGA LU

CELAH KANGKANG

ISTERI LU

KHALAS

Unknown commented on
  "ITU KEMPEN NAK DAPAT KUASA"

Oklah cakap macam Tu. Yg ceramah kalau sokong PAS masuk Syurga Tu boleh diterima kah?

DAP TAMBAT HIDUNGDAP TAMBAT

HIDUNG

KAH KAH KAH

Unknown commented on 
"PENG ANAL JADI KANG KONG"

oittt bhaiii...puak cina yg hampir 100% sokong DAP atau PH dok diam jeee la ni sebab dok pegang tali lembu yg diikat kukuh pada lubang hidung pemimpin melayu PH termasuk PM...tak perlu cakap dah cuma tarik tali lembu ja kalau tak ikut arahan....bhai kalu ko jumpa PM ko cuba tenguk...hidung masih elok atau dah rabit....kah kah kah

LAGI SEHARILAGI SEHARI

SELASA 17/1/2023
KES NAJIB AKAN
DI BUKA LAGI SEHARI
KHAMIS 19/1/2023
JENG JENG JENG

TUAN HAKIM
KES NAJIB DAN KES ZAHID
PINDAH NAIK PANGKAT
DARI TUAN HAKIM 
JADI TUAN HAKIM
MAHKAMAH RAYUAN
JENG JENG JENG
APA MAKNA
JENG JENG JENG
AMIN

HARGA BAHAN MAKANAN
MAKIN NAIK
INFLASI MENJADI JADI
SATU NASI CAMPUR
DAH NAIK 8 - 10 RM
JENG JENG JENG

GAJI TAK NAIK
RINGGIT JADI MURAH
MENGAPA ?
JENG JENG JENG

ITALI
KEPALA SICILIAN MAFIA
MATTEO DENERO
BERJAYA DITANGKAP
SETELAH 3O TAHUN DICARI
BARU BERJUMPA

PERU
RAKYAT BERDEMO
TUNTUT PILIHANRAYA
DI CEPATKAN
PRESIDEN LAMA
YANG PRO KAUM MISKIN 
DI TANGKAP
RAKYAT BANGUN LAWAN
KERAJAAN BARU

UNITED KINGDOM
BERITA TERSEBAR
800 POLIS SEDANG
DALAM SIASATAN
BANYAK KES
 SALAH GUNA KUASA

EL NINO
DAH SAMPAI
ANGIN PANAS DAH MULA
BETIUP DI LAUT PASIFIK
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI CERAH INDAH SEGAR
MATAHARI DAH KELUAR
KL & KL SENTRAL CERAH
LANGIT BIRU

HOW WOW 
BERSUARA TEPI BUKIT
JANTAN BERKOKOK 
DALAM BELUKAR
CENGKERIK BERSMPONI
DI SEPANJANG JALAN
GEMBIRA KERANA BUMI BASAH
HUJAN TENGAH MALAM
MEMBASHI BUMI

GUA RASA HARI INI
AKAN PANAS
DI BALKONI GUA
CAHAYA MATAHARI DAH SAMPAI
GUA RASA
PETANG AKAN HUJAN
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT
SELASA YNG INDAH

BRO
BERLUMBA LUMBA
DALAM HIDUP UNTUK MEMBUAT
KEBAIKAN
GUNAKAN SETIAP DETIK
DENGAN SEBAIK BAIKNYA

BRO
KALAU LU JADI ORANG BAIK
MAKA BERTAMBAHLAH
JUMLAH ORANG BAIK
DI DUNIA

BRO
BERCAKAP DENGAN KATA
YANG BAIK
BERFIKIR LAH DENGAN NIAT
YANG BAIK
BUATLAH PEKARA YANG BAIK

BRO
BILA KITA SELALU
BERBAIK HATI
MAKA SETIAP HARI
ADALAH HARI YANG BAIK

BRO
BILA LU SUMBANG TENAGA
MAKA LU RASA GEMBIRA
INI NAMANYA RELA MEMBERI
DENGAN SUKACITA

BRO
CARA KITA BERTERIMA KASIH
PADA BUMI IALAH
MENJAGA ALAM SEKITAR

BRO
CARA MENGARAH ORANG LAIN
BUKAN DENGAN
MEMBERI PERENTAH
TAPI MELALUI BIMBINGAN
MEMBERI TAULADAN
YANG NYATA

BRO
MUKA MASAM DAN TERSENYUM
ADALAH DUA EKPRESI
PILIHLAH SENYUM SAJA

BRO
CINTA KASIH
TAK AKAN KURANG
JIKA DI BERIKAN
MALAH AKAN TERUS BERKEMBANG
KERANA DITERUSKAN
KEPADA ORANG LAIN

BRO
DENGAN KASIH SAYANG
KITA MENGHIBUR
BATIN MANUSIA YANG TERLUKA
DENGAN KASIH SAYANG
KITA MEMULIHKAN
LUKA  YANG DIALAMI BUMI
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENUNGGU
HARI RABU