Khamis, 12 Mei 2022

INI BUKTI MALAPETAKA CUACA

 

MALAPETAKA

 CUACA

BAWA 

KEBULURUAN

AMIN

INI BARU MULA

LEBIH TERUK 

AKAN SAMPAI

KHALAS

BUKTI BAHAYA CHIAN MERAH

 


Label ikan rupanya produk berasaskan daging babi

BAYAN LEPAS – Tindakan sebuah syarikat pengimport menyeludup masuk produk makanan berasaskan daging babi dengan berselindung di sebalik label produk ikan berjaya dibongkarkan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) Pulau Pinang.

Timbalan Ketua Pengarah Maqis, Dr Azhari Sharidan Abu Bakar berkata, sebanyak 20,736 tin yang dianggarkan berat lebih tujuh tan itu diseludup masuk dari China menerusi Pelabuhan Pangkalan Konten Butterworth pada Februari lalu. 

Jelas beliau, semakan awal pihaknya mendapati tin yang dilabelkan produk makanan berasaskan ikan itu ditahan untuk siasatan lanjut kerana diimport dengan menggunakan maklumat palsu serta menggelirukan.

“Bagaimanapun, Jabatan Kimia mengesahkan ia merupakan produk berasaskan daging babi selepas melakukan ujian persampelan.

“Susulan itu, kompaun RM16,000 dikenakan terhadap pengimport selain barang rampasan dilucutkan hak untuk pelupusan.

“Kompaun tersebut telah dibayar oleh syarikat berkenaan dan pelupusan secara insenerator atau tanam akan dilakukan dalam tempoh dua minggu lagi,” katanya kepada pemberita ketika ditemui pada Majlis Sambutan Aidilfitri Maqis Pulau Pinang di sini, hari ini.

Pada majlis tersebut pengamal media di negeri ini turut diberikan penghargaan atas kerjasama yang dijalinkan.

Mengulas lanjut Azhari Sharidan berkata, rampasan ini merupakan terbesar membabitkan produk berasaskan babi di Pulau Pinang bagi tahun ini.

“Larangan pengimportan serta membawa masuk produk babi di setiap pintu masuk negara adalah bagi menghalang risiko kemasukan virus African Swine Fever (ASF) ke negara ini yang dibimbangi akan menjejaskan industri perternakan babi serta produk hasilanya.

“Selain itu, pihak Maqis sentiasa mengambil langkah serius mengenai pengimportan melalui sempadan negara terutamanya isu melibatkan keselamatan makann, kawalan penyakit dan risiko kemasukan perosak yang boleh mengancam industri pertanian negara,” jelas beliau. – 


SATU LAGI

BUKTI BAHAYA

CHINA MERAH

AMIN

DENGAN 

KERJASAMA

CHINA TEMPATAN

CHINA MERAH

AKAN MENGGANAS

DI TANAH MELAYU

AMIN

SEBELUM 

CHINA MERAH

MENGGANAS

LEBIH BAIK

BERSEDIA

AMIN

MARI FIKIR SEKALI LAGI

 Cubaan seludup 32 warga asing guna lori tumpas

UALA LUMPUR – Polis Daerah Klang Utara berjaya menumpaskan cubaan menyeludup 32 warga asing dari Indonesia menggunakan sebuah lori yang bertutup kain kanvas, dalam satu pemeriksaan, awal hari ini.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Asisten Komisioner Vijaya Rao Samachulu berkata, hasil pemeriksaan mendapati seramai 32 warganegara Indonesia terdiri daripada 19 lelaki dan 13 perempuan berumur antara 20 hingga 60 tahun.

“Kesemua mereka tidak mempunyai sebarang dokumen yang sah untuk masuk ke Malaysia.

“Pada 12 Mei 2022 jam 6 pagi semasa pihak polis dari Balai Polis Kapar sedang membuat rondaan cegah jenayah telah terserempak dengan sebuah lori jenis Isuzu yang ditutup dengan kain kanvas di belakangnya.

“Anggota polis kemudiannya telah menahan lori tersebut yang dipandu oleh seorang lelaki India dan telah membuat pemeriksaan.

“Kesemua mereka tidak mempunyai sebarang dokumen yang sah untuk masuk ke Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Katanya, siasatan awal mendapati kesemua migran telah masuk ke Malaysia melalui jalan yang tidak diwartakan dengan menggunakan bot pancung.

“Kesemua migran tersebut telah ditahan di bawah Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tidak mempunyai sebarang dokumen yang sah untuk masuk ke Malaysia.

“Manakala Warga Tempatan yang berumur 30an pula ditahan di bawah Seksyen 26A Akta Anti Pemerdangan Orang dan Penyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007,” katanya.

Beliau juga menggesa orang ramai yang berkaitan dengan aktiviti penyeludupan migran untuk memberikan maklumat kepada pihak polis.

“Ia bagi orang awam dan pihak polis bersama-sama membendung aktiviti yang menjejaskan keselamatan negara seperti ini,” katanya lagi. –MARI KITA

FIKIR SEKALI

LAGI

AMIN

KITA KURANG

BURUH

AMIN

HARGA SAWIT

9,000 RINGGIT

AMIN

KENAPA TAK

GUNAKAN TENAGA

PENDATANG INI 

DENGAN 

SEBAIK MUNGKIN

AMIN

TANGKAP MASUK

LOKAP KERAJAAN

 KELUAR DUIT 

BERI MAKAN 

AMIN

KALAU SAKIT MATI

NAMA MALAYSIA

BUSUK

AMIN

LEBIH BAIK

KITA AMBIL

MEREKA BEKERJA

AMIN

LAGI PUN MEREKA

DARI INDONESIA

BUKAN DARI

NIGERIA ATAU

CHINA MERAH

YANG SUKA BUAT

KAACAU

KHALAS

PASAL PENJARA MUHYIDIN TEGAS

 


Muhyiddin nafi fitnah Zahid 

BEKAS perdana menteri Muhyiddin Yassin mendakwa kenyataan beliau bahawa Ahmad Zahid Hamidi telah memintanya untuk campur tangan dalam kes jenayah bekas timbalan perdana menteri itu di mahkamah adalah benar dan bukan memfitnah.

Muhyiddin, 74, dalam pernyataan pembelaan yang difailkan pada 9 Mei, mendakwa kenyataan yang dibuat semasa kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor ke-15 di Mersing di pekarangan Pusat Pembelajaran Sentuhan Kasih Felda Tenggaroh 3 pada 16 Februari lepas sebahagian besarnya dijustifikasikan sebagai benar dan merupakan komen adil serta berkepentingan awam.

Menurut Muhyiddin, beliau juga tidak mempunyai kawalan dan tidak bertanggungjawab atas penerbitan kenyataan itu yang dibuat oleh Astro Awani di akaun YouTube serta KiniTV, Malaysiakini, Utusan Malaysia atau mana-mana portal berita dalam talian lain.

“Saya menyatakan bahawa tiada sebarang niat jahat daripada pihak saya dalam menerbitkan pernyataan tersebut. Secara khususnya saya menafikan bahawa penerbitan tersebut telah dibuat bertujuan untuk merendahkan reputasi plaintif  di khalayak umum,” katanya.

Menerusi saman yang difailkan pada 4 April lepas, ahli Parlimen Bagan Datuk itu memohon perintah injunksi secara ex-parte supaya Muhyiddin selaku defendan, atau wakilnya, menarik balik kenyataan fitnah tersebut atau kenyataan fitnah serupa terhadap beliau. 

Zahid, 69, juga memohon perintah injunksi sementara bagi menghalang defendan, pegawai dan pembantunya serta ejen dan wakilnya daripada mengeluar, menerbit, mengedar atau menyebarkan kenyataan fitnah itu atau kenyataan fitnah serupa di mana-mana wadah media sosial termasuk Facebook, Instagram, Twitter dan WhatsApp.

Turut diminta perintah injunksi sementara bagi mengarahkan defendan agar memadam, menyunting dan menghentikan penerbitan sebahagian rakaman video majlis itu yang didakwa mengandungi fitnah di portal berita dalam talian serta media sosial antaranya di Facebook profil ‘Perikatan Nasional,’ YouTube Astro Awani dan KiniTV.

Selain itu, plaintif memohon perintah injunksi sementara mengarahkan defendan menulis kepada mana-mana penerbit, penyunting, pengendali dan pemilik portal-portal berita dalam talian atau platform media sosial yang menerbitkan kenyataan fitnah itu supaya memadam dan menghentikan penerbitan fitnah berkenaan.

Zahid mendakwa kenyataan fitnah itu antara lain membawa maksud beliau menggunakan jalan pintas untuk menyelesai dan menangguhkan perbicaraan kes jenayahnya yang masih berjalan, meminta pertolongan Muhyiddin untuk mencampuri urusan perbicaraan kes terbabit, mencampuri sistem kehakiman, mengarahkan pembubaran Dewan Undangan Negeri Johor dan bukan pemimpin yang patut dihormati, diteladani serta disegani.

Beliau berkata kenyataan fitnah itu adalah palsu serta bertujuan menjatuhkan reputasi dan nama baiknya. Zahid juga mendakwa kenyataan fitnah itu dikeluarkan oleh defendan selepas pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya berkaitan PRN Johor.

Sementara itu, peguam Shahrul Fazli Kamarulzaman, yang mewakili Zahid, ketika dihubungi berkata pengurusan kes saman tersebut ditetapkan pada 25 Mei ini. – Bernama, 11 Mei, 2022. 

DALAM HAL

KES NAJIB

KES ZAHID

KES ROSMAH

MUHYIDIN AMAT

TEGAS

AMIN

INI JELAS KERNA

MASUK AKAL

LEBIH BAIK 

ORANG JAHAT

MASUK PENJARA

DARI BIKIN

KACAU DILUAR

AMIN

APA YG JADI

MASALAH IALAH

LAMBAT SANGAT

MASUK JIL

AMIN

ORANG RAMAI

NAK LIHAT NAJIB

MASUK JIL

SEKARANG

KHALAS

MALAYSIA NEGAR A GAGAL ?

 JIKA PENCURI

KEMBALI

 BERKUASA

MALAYSIA AKAN

SAMA SEPERTI

SERI LANGKA

KHALAS

Unknown commented on

 "HARI RAYA KE 11"

Malaysia macam mana?

 Menuju negara gagal jugak ke?

Unknown commented on

 "HARI RAYA KE 11"

Amin, terima kasih tt


11 Jul 2021 — MENGIKUT frasa digunakan perkhidmatan berita ekonomi antarabangsa Bloomberg, Malaysia sedang terhoyong-hayang menuju ke arah negara gagal.

SAPA MASUK DULU

 


SAPA MASUK

DULU

KHALAS

Unknown commented on 

"NAJIB MERANCANG

 UNTUK LARI"

Najib ada 96 tapi Rosmah ada cuma 56 hari saja lagi, agak agak siapa yang dulu masuk kedalam?


LENGGONG MAN

 


LENGGONG MAN

LEBIH TUA DARI

ADAM

KHALAS

panglimo potaseh commented on 

"SAYANG EMAK

 KEPADA ANAK"

Kalau ikot ukuran umur secaro saintifik ..Longgong Men lebey dulu idop daripada Adam. Apo kato Dato TaT Haji sakalian ..yg monomukan planet dunio sbg centre of universe ..yg dah pandai bagi ceramah dalam disko di apit duo awek yg birbaju burai tetek ..tuckbEEr ..

MALAYSIA ADA 2 SEPUPU PENYAMUN PENCURI

 

MALAYSIA ADA

2 SEPUPU PENCURI

PENYAMUN

AMIN

SRI LANGKA

ADA 6 ADIK BERADIK

PENYAMUN PENCURI

AMIN

TAK PELIK BILA

RUMAH PENCURI

RUMAH PENYAMUN

KENA BAKAR

KHALAS

CINTA EMAK PADA ANAK

 


CINTA EMAK

PADA ANAK

AMIN

Ben Mohamed

Setau aku gajah jantan yg jadi ketua yg tunggu keretapi tu dan mati. Aku ada pergi tgk papan tanda tu sekali.. Skg landasan keretapi tu dah takda. Stesyen keretapi Teluk Intan pun dah takda.. Org tua tua kampung aku kata kalau gajah mengamok mmg amat menakutkan. Mereka akan cari sampai dapat. Panjat pokok besar pun belum tentu selamat..Gajah lebih bahaya dari harimau..

KLISE PERANGAI MELAYU

 


KLISE 

PERANGAI MELAYU

AMIN

Unknown commented on 

"DULU BRITISH

 BAWA MASUK CHINA"

Melayu payaaaaaaaah nak ajak kerja buruh. Belagak tokay. Nak tender kantin sekolah pun orang kerja nak bertolak tolak. Kau la kau la. Susah sangat nak ajak kerja. Dah kerja nak gaji tokay epf socso bagai. Bukak kedai makan kantin sekolah simpan sendiri la epf socso. Mereka ni, melayu lumpenproletariat bukan macam kau. Rajin. Boleh je pun kerja kedai makan dekat London sana tu. Sini. Puih. Kerja masuk lambat. Dah ada kerja mengorat pelanggan sampai lari. Bila tegur sentap. Lepas kerja 2-3 bulan lari

SAHIH LAGI BENAR

 SAHIH

LAGI BENAR

AMIN

Unknown commented on 

"DULU BRITISH

 BAWA MASUK CHINA"

Bawak Bangla ada sumbang kerja, sumbang kudarat, bawak masuk Arab budaya dapat apa TT ? Asyik halal haram halal haram ??? Kah kah orang Kita sudah malas bekerja sejak Merdeka sebelum selepas sebab ITU perlu bawak masuk pendatang untuk kerja betul tak? Qtau gaji kurang Tanya united kenapa jadi begitu kah kah kah

MERPATI DUA SEJOLI

 AWAS


LAGI

HARI

UNTUK

ROSMAH

LAGI
HARI

UNTUK

NAJIB

AMIN

NAJIB PM SEPUPU MENTERI PERTAHANAN

 

NAJIB PM

SEPUPU MENTERI

PERTAHANAN

AMIN

DUA DUA ADA

KES RASUAH

KHALAS

KAPAL PERANG

TAK SIAP SIAP

DULU DAH BAYARA

KAH KAH KAH

RUMAH PM

KENA BAKAR

KAH KAH KAH

SALEPAS BERHARI RAYA

 Kes baharu Covid-19 meningkat kepada 3,321

JUMLAH harian kes Covid-19 di Malaysia sekali lagi merekodkan trend menaik apabila Kementerian Kesihatan melaporkan 3,321 jangkitan baharu semalam.

Ini merupakan hari kelima berturut-turut negara menyaksikan peningkatan kes harian, menjadikan jumlah kumulatif jangkitan sejak permulaan wabak itu kepada 4,467,061.

Lapan kes kematian dilaporkan semalam, yang mana tiga daripadanya diisytiharkan kematian luar hospital. 

Kes kematian terkini itu menjadikan jumlah keseluruhan angka kematian kepada 35,598 yang mana 7,539 kes diisytiharkan sebagai kematian luar hospital.

Wilayah Lembah Klang merekodkan 1,975 kes yang terdiri daripada Selangor (1,220), Kuala Lumpur (573) dan Putrajaya (182).

Negeri dan wilayah lain yang turut merekodkan kematian baharu ialah Negeri Sembilan (288), Perak (221), Pulau Pinang (208), Melaka (140), Kedah (98), Johor (88), Pahang (73), Sarawak (71), Sabah (57), Terengganu (42), Kelantan (37), Labuan (14) dan Perlis (9).

Daripada lapan kes kematian itu, dua direkodkan masing-masing di Johor, Kedah dan Pahang, manakala Perak dan Negeri Sembilan masing-masing satu.

Perak, Negeri Sembilan dan Pahang masing-masing melaporkan satu kes kematian luar hospital.

Memandangkan jangkitan baharu melebihi 1,416 kes pulih, kes aktif meningkat kepada 24,850.

Daripada jumlah kes aktif, 23,385 atau 94.1% daripadanya menjalani kuarantin di rumah, 33 (0.1%) di pusat kuarantin berisiko rendah dan 1,373 (3.9%) di hospital.

Sementara itu 59 pesakit dirawat di unit rawatan rapi, 34 daripadanya memerlukan alat bantuan pernafasan. – 12 Mei, 2022.


BERAYA SAKAN

MAT KOBID

MENYERANG

AMIN

SOALAN ??

APAKAH SEMUA

YANG KENA

SERANG BUAT

LAPORAN  ?

AMIN

FITNAH TOHMAH FITNAH

 Keputusan kes rasuah projek solar hibrid Rosmah 7 Julai

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur akan menyampaikan keputusannya mengenai perbicaraan rasuah Rosmah Mansor berkaitan projek solar hibrid bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak pada 7 Julai.

“Kita sudah sampai ke penghujung jalan. Masa untuk melengkapkan perjalanan.

“Saya bercadang untuk mengambil masa dua bulan mulai hari ini dan saya bercadang untuk membuat penghakiman bertulis penuh saya pada 7 Julai apabila saya menyampaikan keputusan saya,” kata Hakim Mohamed Zaini Mazlan hari ini.

Zaini berkata beliau akan menyampaikan keputusannya pada pukul 9 pagi pada tarikh tersebut.

Perbicaraan Rosmah bermula pada Februari 2020. Mahkamah memuktamadkan perbicaraan pada 23 Februari tahun ini, selepas 42 hari perbicaraan.

Sebanyak 23 pihak pendakwaan dan dua saksi pembelaan, termasuk Rosmah sendiri, memberi keterangan semasa peringkat pendakwaan dan pembelaan sejak perbicaraan bermula. – 12 Mei, 2022.

FITNAH TOHMAH

FITNAH

AMIN

ROSMAH MANSOR

WANITA PERTAMA

WANITA SUCI

PEMBACA QURAN

DAH  NAIK HAJI 

AMIN

ROSMAH MANSOR

PEMILIK RATUSAN

BEG BIRKIN

PEMILIK EMAS

INTAN BERLIAN

KINI DI FITNAH

AMIN

ROSMAH A.K.A

BIK MAMA

MAK BADAK

ANAK DARA SUNTI

YANG MASIH SLIM 

LAGI CUN BERGETAH

ADALAH MANGSA

FITNAH 

KHALAS

MANGSA KONSPIRASI

DARI PUAK YANG

CEMBURU KERANA

ROSMAH MASIH 

CUN BERGETAH

MASIH DARA

SLIM MACAM

BUDAK ITAM

ZIANA ZAIN

KAH KAH KAH

BEBASKAN

ROSMAH MANSOR

KAH  KAH KAH