Ahad, 15 Januari 2023

PROJEK SEKATAN EKONOMI BIDEN GAGAL


PROJEK SEKATAN

EKONOMI BIDEN

GAGAL MELESET

KAH KAH KAH

RUSIA BUAT DUIT

GILA GILA

KHALAS

BUKAN SALAH ZAHIDKenapa salahkan saya seorang kalau Umno teruk PRU15, tanya Zahid

PRESIDEN Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau seorang diri tidak boleh dipersalahkan atas prestasi buruk parti pada pilihan raya umum lalu, lapor media.

Kekalahan Umno dan Barisan Nasional (BN), yang juga beliau pengerusikan, sepatutnya adalah tanggungjawab semua pemimpin parti di semua peringkat, termasuk bekas perdana menteri Ismail Sabri Yaakob yang menjadi calon perdana menteri parti.

“Selepas PRU15 tidak ada siapa yang mahu bertanggungjawab. Saya ditekan supaya letak jawatan, tetapi kenapa saya seorang?

“Macam mana dengan ‘poster boy’ kita (Ismail Sabri), pengerusi-pengerusi perhubungan negeri, sesetengah ketua bahagian dan ketua sayap?

“Ini tanggungjawab semua. Jadi, hentikan mencari salah. Muhasabah dan buat post-mortem kenapa prestasi kita teruk,” katanya dalam wawancara dengan The Star yang disiarkan hari ini.

Jelas Zahid, Umno dan Barisan Nasional (BN) gagal menarik undi daripada kelompok pengundi muda kerana adanya sabotaj dalaman.

“Dalam PRU15 kita hampir gagal dapat undi anak muda. Kita letak hampir 80 peratus calon baru dan muda tetapi kita gagal kerana beberapa faktor antaranya sabotaj dalaman,” tambahnya.

Umno menyertai PRU15 yang diadakan pada November 2022 ketika pucuk pimpinan parti itu dilihat tidak sehaluan sejak berbulan-bulan sebelumnya, terutamanya antara kelompok yang mendukung Zahid dan Ismail Sabri.

Dalam pada itu, Zahid mengakui Umno dan BN berhadapan masalah kewangan ketika mengharungi pilihan raya umum lepas.

Beliau mendakwa kelemahan Umno dan BN itu digunakan oleh lawan yang menggunakan wang untuk memancing undi. 

Pada PRU15, BN menang hanya 30 daripada 178 kerusi yang ditandinginya, dengan 26 daripadanya dimenangi oleh Umno.

Perikatan Nasional (PN) yang ditunjangi Bersatu dan PAS sebaliknya menyapu hampir bersih kerusi Parlimen luar bandar dan pinggir bandar kebanyakannya di Perlis sampai ke utara Perak, serta Kelantan, Terengganu dan sebahagian Pahang.

Beberapa menteri Umno dalam pentadbiran lepas juga kalah, antaranya naib presiden Mahdzir Khalid (Padang Terap), Khairy Jamaluddin (Sungai Buloh), dan Reezal Merican Naina Merican (Kepala Batas).

BN juga tidak mempunyai wakil di Dewan Rakyat dari tujuh negeri iaitu Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu, Selangor, dan Melaka. – 15 Januari 2023. 


BETUL 

JANGAN SALAHKAN

ZAHID SOARNG

AMIN

ZAHID ADA 47

KES MAHKAMAH

KESIAN PADA DIA

AMIN

SALAHKAN

POSTER BOY

MAT BERA

KERANA  RAMAI 

KANG KONG 

BERI NASEHAT

KAH KAH KAH

SALAHKAN

PENGUNDI RAMAI

TAK TURUN

KERANA HUJAN

AMIN

SALAHKAN

TIK TOK

KERANA

TAK TERIMA

AKAUN NAJIB

KAH KAH KAH

KHALAS

SABRI BERCAKAP BENAR

 
Kepercayaan anak muda terhadap Umno akan kurang, kata Ismail Sabri

GENERASI muda mungkin mula hilang kepercayaan kepada Umno selepas keputusan tidak akan ada pertandingan untuk dua jawatan tertinggi parti dibuat, kata Ismail Sabri Yaakob.

Naib presiden Umno itu berkata larangan bertanding jawatan presiden dan timbalan presiden akan mengurangkan minat mereka.

“Jadi dua jawatan tertinggi tidak dipertandingkan ia akan mengurangkan lagi kepercayaan orang muda kepada keterbukaan Umno yang akan menyekat minat mereka kepada kita. Itu yang membimbangkan,” katanya menerusi Twitter hari ini.

Semalam Perhimpunan Agung Umno (PAU) meluluskan usul supaya jawatan presiden dan timbalan presiden parti tidak dipertandingkan pada pemilihan parti akan datang.

Perkara itu disahkan Pengerusi Umno Terengganu Ahmad Said yang berkata perkara itu diputuskan oleh majoriti besar perwakilan.

“Sudah diluluskan, hampir 90% perwakilan menyokong usul agar tiada pertandingan dijalankan bagi jawatan presiden dan timbalan presiden parti,” katanya.

Bekas perdana menteri itu juga berkata golongan muda mahukan parti terbuka.

“Sebagai contoh, memberi kebebasan hak untuk bertanding.

“Dalam perbahasan kita banyak membangkitkan soal untuk mengembalikan kepercayaan orang muda kepada kita. 

“Tetapi orang muda idealisme tinggi yang bercakap soal hak asasi, demokrasi dan sebagainya tentu sahaja melihat apa yang kita lakukan bertentangan dengan idealisme mereka,” katanya.

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi juga berkata perwakilan di PAU memutuskan tidak perlu bertanding untuk dua jawatan tertinggi parti.

Beliau berkata keputusan mereka adalah muktamad kerana proses itu dilakukan mengikut perlembagaan parti.

“Keputusan (oleh perwakilan) adalah muktamad. Seperti yang saya katakan sebelum ini, perkara ini diserahkan kepada perwakilan untuk membuat keputusan.

“Ini dilakukan mengikut perlembagaan parti,” katanya. – 15 Januari, 2023.

MAT BERA

KATA BETUL

KAHA KAH KAH

ANAK MUDA

TAK MINAT

GEROMBOLAN

KAH KAH KAH

MEREKA NYAMPAH

TENGOK MUKA

ROSMAH GEMOK

PENDEK HODOH

KAH KAH KAH

TAK MUAT

 NAK MASUK

 FRAME TIK TOK

KAH KAH KAH

KALAU ZIANA ZAIN

BERSAMA NAJIB

PASTI ANAK MUDA

UNDI 18 AKAN

SOKONG 

GEROMBOLAN

KHALAS

BANJIR MELANDA CARLIFORNIABANJIR MELANDA

CARLIFORNIA

KHALAS

WARGA EMAS MANGSA UTAMAWARGA EMAS

MANGSA UTAMA

AMIN

KETUANAN CUKOMGKETUANAN

CUKONG

KHALAS


panglimo potaseh commented on
 "RASUAH KETUANAN MELAYU"

Ketuanan Melayu tu apa ..Zahid, Najib kompol biliyun2 ..JJ tinggalkan 2 biliyun, ini lah hasilnya Ketuanan Melayu.. nelayan dapat 100 hinggit one-off ..syookor..idop Melayu ..idop Ketuanan Melayu ..


Unknown commented on
 "RASUAH KETUANAN MELAYU"

gua tengok tv.. gia nampa nga ko ming bagi ampau kat pasar taiping.... baru gua tau ampau bukan rasuah.. kah kah kah

PELAWAT OPPS// PELIWAT


PELIWAT ..OOPS...

PELAWAT

KHALAS

Unknown commented on
 "KHIANAT CONGAN KATANYA"

Oitt bhaiiii...mana yg lebih baik khainatnya...khainat kerana tidak mahu berPM kan peliwat atau khianat menerima perompak..perasuah...pesakau semata-mata hendak jadi PM...dah agak..ko mesti pilih khanat yg kedua..sebab hidup ko dikelilingi puak makan semua...tolak batu dan kayu saja tak makan..kah kah kah

SCAMMER NIGERIA DI TANGKAPSCAMMER

NIGERIA BERJAYA

DI TANGKAP

KHALAS

ZAHID SCAM SHAHIDAN -


Zahid dicadang jadi Presiden UMNO seumur hidup – Shahidan

ARAU – Bekas Ketua UMNO Bahagian Arau,  Shahidan Kassim mengucapkan tahniah kepada  Ahmad Zahid Hamidi kerana menjadi presiden dalam sebuah parti yang tidak mempertandingkan jawatan itu.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Arau turut mencadangkan beliau kekal sebagai Presiden UMNO seumur hidup dan kes mahkamah Ahmad Zahid ditangguhkan sehingga lima tahun supaya boleh mentadbir negara dengan aman dan damai.

“Saya mengucapkan tahniah kerana presiden sebuah parti tidak perlu dipertandingkan.

“Saya mencadangkan agar beliau (Ahmad Zahid) menjadi presiden seumur hidup dan kes mahkamah ditangguhkan sehingga lima tahun supaya beliau boleh mentadbir negara dengan aman dan damai.

“Takziah juga buat perwakilan yang telah kalah dalam usul tambahan tersebut. Jangan bimbang, jumpa saya di Parlimen tanpa tolak ansur,” katanya dalam status Facebooknya di sini hari ini.

Semalam, Perhimpunan Agung UMNO (PAU) bersetuju agar  Ahmad Zahid dan Mohamad Hasan kekal sebagai Presiden dan Timbalan Presiden UMNO setelah perwakilan meluluskan usul kedua-dua jawatan itu tidak dipertandingkan dalam pemilihan parti itu akan datang.

Keputusan itu dicapai setelah majoriti perwakilan bersetuju terhadap cadangan agar Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan menerusi satu usul tambahan oleh wakil UMNO Bahagian Rembau, Mohd. Shukri Shamsudin kelmarin.

Ini setelah undian dibuat melibatkan kira-kira 5,523 perwakilan yang bangun berdiri menyokong usul itu melebihi jumlah yang tidak menyokong.

Namun sebelum itu, cadangan usul tambahan itu mendapat reaksi berbeza para perwakilan apabila Badan Perhubungan UMNO Negeri seperti Wilayah Persekutuan dan Johor menolak usul tersebut dan mahu kedua-dua jawatan berkenaan dipertandingkan. WOIT

SHAHIDAN BALL

KENA SCAM

OLEH ZAHID

AMIN

SHAHIDAN BALL

NAIK DARAH

KAH KAH KAH

LALU ZAHID 

SCAM KETUA

BAHAGIAN

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

PDRM - MENGAWAL SCAM
Pusat Respons Scam beroperasi hingga 8 malam
KUALA LUMPUR – Waktu operasi Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) dari jam 8 pagi hingga 8 malam dan bukan 24 jam, kata Setiausaha Polis Diraja Malaysia, Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin.

NSRC ditubuhkan bertujuan membantu mangsa penipuan siber agar bertindak segera daripada terus menanggung kerugian akibat pengeluaran wang tanpa sekatan.

Orang ramai boleh menghubungi talian 997 untuk membuat aduan berkaitan penipuan siber.

“Ini boleh dilakukan dengan menghubungi NSRC melalui talian 997 yang beroperasi setiap hari dari jam 8 pagi hingga 8 malam dan tindakan akan dijalankan dengan membekukan akaun serta menyekat pengeluaran wang.

“Mangsa kemudian perlu membuat laporan polis untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

NSRC merupakan inisiatif bersama agensi-agensi kerajaan bagi menangani kes-kes jenayah siber dengan lebih berkesan dan bersepadu. 

TAHNIAH 

PDRM 

KERJA BAIK

AMIN

PERLU JADIKAN

24 JAM

AMIN

PENIPU SIBER

KERJA TAK

IKUT MASA

KHALAS

GEROMBOLAN BEREBUT KERUSI
Usul tidak tanding 2 jawatan utama Umno boleh dirujuk kepada RoS, kata Ismail Sabri

AHLI Umno yang tidak berpuas hati dengan keputusan Perhimpunan Agung Umno 2022 meluluskan usul supaya jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan pada pemilihan tahun ini boleh merujuk perkara itu kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS).

Naib Presiden Umno Ismail Sabri Yaakob berkata, mana-mana ahli yang mempunyai kepentingan terhadap parti boleh merujuk kepada RoS sekiranya ingin mengetahui sama ada keputusan yang dibuat perwakilan hari ini sah atau tidak.

Bekas perdana menteri itu berkata, terdapat dua pandangan berbeza mengenai perkara berkenaan iaitu Perhimpunan Agung Umno boleh membuat keputusan terhadap sesuatu usul yang dibawa kerana ia dibenarkan oleh pengerusi perhimpunan.

“Ada juga pandangan menyatakan perhimpunan ini walaupun ia satu yang tertinggi dalam parti, boleh buat keputusan tapi Umno tertakluk kepada Perlembagaan parti iaitu Fasal 8.1 yang menyatakan daripada segi jawatan hendaklah dibuat secara pemilihan tiga tahun sekali atau selepas ditangguhkan,” katanya pada sidang media selepas penangguhan Perhimpunan Agung Umno 2022 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur hari ini.

Selain itu, Ismail Sabri berkata, menurut Fasal 10.1 Perlembagaan Umno, mana-mana bahagian yang ingin membawa sesuatu usul hendaklah menyerahkan notis dalam masa 14 hari, manakala tujuh hari sekiranya dibawa oleh Ahli Majlis Tertinggi.

Beliau berkata, sebaliknya usul tambahan supaya jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dicabar hanya dikemukakan semalam selepas ucapan dasar presiden Ahmad Zahid Hamidi.

Ditanya jika keputusan hari ini meyakinkan rakyat terhadap Umno terutama menjelang enam Pilihan Raya Negeri (PRN), Ismail Sabri berkata ia sebenarnya membimbangkan terutama dalam usaha menarik golongan muda.

“Dalam perbahasan kita cakap soal nak balikkan kepercayaan orang muda kerana mereka bercakap mengenai demokrasi, hak asasi dan idealisme, tapi ini (tidak mempertandingkan dua jawatan) akan mengurangkan kepercayaan serta keterbukaan mereka menyertai kita, menjauhkan lagi mereka daripada kita (Umno),” katanya.

Terdahulu, majoriti perwakilan yang hadir pada perhimpunan itu menyatakan sokongan terhadap usul tambahan dicadangkan perwakilan dari Negeri Sembilan Mohd Shukri Samsudin, semalam supaya jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan dalam pemilihan Umno akan datang.

Sementara itu, Ahmad Zahid dalam sidang media berlainan menyatakan usul itu sah mengikut perkara serta fasal dalam perlembagaan parti dan muktamad. – Bernama, 14 Januari, 2023.

I

WOIT

MAT BERA NI

SEBELAH SAPA

KAH KAH KAH

MAT BERA 

KENA BULI

OLEH ZAHID

PAKSA PRU

KAH KAH KAH

SEKARANG 

MAT BERA NAK

JADI APA?

KAH KAH KAH

AMIN

SILA AMBIL PERHATIAN - CARA SCAM DI RANCANGSILA AMBIL

PERHATIAN

CARA SCAM 

DI RANCANG

KHALAS

SCAMMER DARI CHINA MERAH


AWAS !!!

ADA SCAMMER 

DARI CHINA MERAH

KHALAS

Unknown commented on
 "BODOH - TAMAK KENA TIPU"

bonzaifikasi. orang suruh masukkan duit dalam akaun masukkan saja.


Unknown commented on
 "BODOH - TAMAK KENA TIPU"

Bro, lu musti paham modus operandi scammer ni. Scammer target individu yg memang ada kes ngan LHDN ke, mahkamah ke, imigresen ke sbb tu kebanyakan mangsa adalah kalangan cerdik. Mcm lu pembantu peon scammer pun tak berminat.


Unknown commented on
 "BODOH - TAMAK KENA TIPU"

China Merah ramai agen scam sini TT, tapi China Merah pandai rasuah bila kena tangkap, kah kah kah Afrika tak pandai rasuah, kah kah sebab itu ramai kena scam, bila penguatkuasa ada buat kerja semua kerja jahat akan henti stop stop, kerja jahat masih jalan sebab perasuah masih ramai kah kah kah stop tak boleh jalan terus walau siapa jadi kepala negara amin

PENYAMUN JADI TPM


PENYAMUN

JADI TPM

KHALAS


Unknown commented on
 "KAMI BUKAN PENGKHIANAT"

Ini semua siapa dapat apa, bukan pasal parti, bukan pasal perjuangan bukan bukan bukan, kah kah kah hanya orang-orang bodoh kurang akal akan percaya cerita karut ini semua, kah kah kah lidah kontot tak steady, tunggu peluang mungkin Abah Cow janji bagi TPM lah, kah kah kah itu saja boleh tikam kawan adik beradik bapa dia atok dia pengasas United Taipan kah kah cucu bawa musuh tikam parti asas atok dia kah kah buang saja, buang masa simpan khianat khianat ini semua kah kah kah
Unknown commented on 
"NAJIB DI LUPKAAN"

ketinggalan la lu tt... setiap minit umno cakap pasal kepala penyamun..

Unknown commented on
 "BILA NAK 
TANGKAP JO LO"

macam mana nak tangkap yang sokong lepormasi pun angkat ketauanan penyamun jadi TPM.. kah kah kah

LAGI TIGA HARI


LAGI 3 HARI

SEMAKAN KES NAJIB


AHAD 15/1/2023
SEMKAN KES NAJIB AKAN
DIBUKA LAGI TIGA HARI
JENG JENG JENG

PADA MASA INI 
NAJIB TIDO
DIMANA
JENG JENG JENG

NIJIB TIDO DALM SEL
DI PENJARA KAJANG
DALAM SEL PENJARA
ATAU
DI HOSPIATAL SPESIAL
JENG JENG JENG

SWITZERLAND
MINGGU DEPAN
WEF 
AKAN B ERSIDANG DI DAVOS

WEF 
IALAH : WORLD ECONOMIC FORUM
WEF SATU NGO
YANG BERNIAT
UNTUK MENDIRIKAN
SATU PENTADBIRAN
DUNIA BARU

NGO INI DISOKONG
OLEH KAUM PEMODAL
NGO YANG AMAT
BERPENGARUH 
DALAM DUNIA HARI INI

SEBELUM BERSIDANG
WEF KELUAR KENYATAAN
BAHAWA TAHUN 2023
EKONOMI DUNIA AKAN
MELEDAK  RUNTUH

APA KAUM PEMODAL
AKAN LAKUKAN
JENG JENG JENG


HOKKIEN
PAGI INI BASAH SEGAR BERKABUS
KL & KL SENTRAL BERKABUS TEBAL
HUJAN PETANG KELMARIN

DI LANGIT KEDENGARAN BUNYI
PESAWAT MENUJU KLIA
GUA PANDANG TAK NAMPAK

DARI BUKIT YANG JAUH
HOW WOW BERLAGU
DI KIRI KANAN JALAN
CENGKERIK BERSIMPONI
SAEKOR GAGAK TERBANG RENDAH
MURAI OOO MURAI
BERKICAU MEMBELAH PAGI

MATA  HARI DARI ARAH
SUNGAI BESI DAH KELUAR
TAPI BELUM BERSINAR

LANGIT KELABU
ADA  BIRU ADA PUTIH
GUA HARAP HARI INI
AKAN PANAS
AMIN

BRO
SENYUM
DI PAGI AHAD YANG SANTAI

BRO
KESERDAHANAAN
ADALAH KECANGGIHAN
YANG PALING AGUNG

BRO
KALAU LU PELUKIS
LU MEMILIKI ALAM SEMESTA
SEMUA DALAM TANGAN LU

BRO
HALANGAN BUKAN
JADI PENGHANCUR
JADIKAN PENGUAT TEKAD

BRO
BETULKAN KAWAN LU
SECARA PRIBADI
TAPI PUJI DIA
DEPAN KAWAN KAWAN

BRO
KITA SENTIASA ADA WAKTU
UNTUK  SESIAPA
YANG MAHU MENAFAATINYA

BRO
LU FAHAM
LU TAHU POLITIKUS RASUAH
LU TAHU PAK LEBAI TIPU
DENGAN FAKE NEWS
TAK CUKUP DENGAN FAHAM
TAK CUKUP DENGAN TAHU
LU WAJIB LAKUKAN
SESUATU

BRO
BERHARAP SAJA 
TAK CUKUP
KITA WAJIB BEKERJA

BRO
LU SAKIT
JIKA LU MEMUJI
PERKARA YANG LU
TIDAK TAHU

BRO
JANGAN JADI PENGINGAT
KATA KATA
JADI PENGATA YANG ORI

BRO
TUBUH YANG INDAH
AKAN MUSNAH
BUKU YANG DITULIS
AKAN KEKAL
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI  INI

SELAMAT MENUNGGU
KES NAJIB DIBUKA