Rabu, 19 Jun 2024

PUNDEK UNTUK ANWAR IBRAHIM


PUNDEK UNTUK

ANWAR IBRAHIM

AMIN

KEPALA. BUTUH UNTUK ANWAR IBRAHIM


KEPALA BUTUH

UNTUK

ANWAR IBRAHIM

AMIN

LANCHAU UNTUK ANWAR IBRAHIM


LANCHAU UNTUK

ANWAR IBRAHIM

AMIN

PUKI MAK UNTUK ANWAR IBRAHIM


PUKI MAK UNTUK

ANWAR IBRAHIM

AMIN

SATU LAGI PRK ?


DUN Nenggiri diisytiharkan kosong


KUALA LUMPUR – Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri di Kelantan hari ini diisytiharkan kosong.

Keputusan itu diumumkan Yang di-Pertua DUN Kelantan,  Mohd Amar Nik Abdullah selepas pihaknya menerima notis bertulis mengikut fasal (3) Perkara 31A Undang-Undang Tubuh daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nenggiri, Mohd Azizi Abu Naim pada 13 Jun.

“Maka dengan ini saya mengisytihar menurut Fasal 1 Perkara 31A bahawa berlaku kekosongan luar jangka kerusi DUN Nenggiri diwakili Mohd Azizi.

“Maka dengan ini menurut Fasal 4(4) Perkara 31A, kekosongan kerusi perlu diisi dalam tempoh 60 hari dari tarikh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerima notis kekosongan,” katanya dalam satu sidang media di Kota Bharu, Kelantan hari ini.

Jelas Mohd Amar, ia ekoran Bersatu pada 12 Jun lalu yang memaklumkan hilang keahlian BERSATU dan seterusnya berlaku kekosongan luar jangka kerusi berkenaan.

Keputusan itu dibuat selepas Mohd Azizi yang juga ADUN Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang juga Ahli Parlimen Gua Musang sebelum ini mengikrar sokongan kepada Kerajaan Madanon.

Bersatu sebelum ini menghantar notis pemberhentian keahlian kepada enam ahli Parlimen dan seorang ADUN.

Ia selepas mereka gagal memberi sebarang jawapan berkaitan surat arahan bertulis Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) parti untuk menzahirkan ikrar taat setia kepada parti itu. – 

BETUL KE

ADA PRK?

 ATAU MIMPI

KAH KAH KAH

KES NI AKAN

PERGI MAHKAMAH

AMIN

MAHKAMAH AKAN

PANJANGKAN 

HINGGA  BERTAHUN

KAH KAH KAH

AKHIRNYA INI

TAK DA PRK

KHALAS

GERILA HAMAS TAK TERMUSNAH


Tentera Israel sukar musnahkan Briged al-Qassam

TEHRAN – Tentera Israel mempunyai tugas yang sukar untuk memusnahkan Briged al-Qassam, sayap tentera gerakan Hamas di bandar Rafah di selatan Gaza, rejim itu mungkin menamatkan serangan tenteranya tanpa mencapai matlamatnya, lapor media Zionis.

Menurut rangkaian berita Al-Mayadeen, media Zionis melaporkan pada hari Isnin, pejuang Palestin masih memberi tentangan keras dan mampu menyebabkan kematian kepada tentera rejim.

Akhbar berbahasa Ibrani Hayom melaporkan, maklumat yang diberikan oleh beberapa ahli Knesset (Parlimen Zionis) menunjukkan Hamas terus mengekalkan kuasanya di Gaza dan tidak tumbang seperti yang didakwa.

Dalam hal ini, rangkaian Kan Zionis juga melaporkan, dua batalion Hamas tidak mengambil bahagian dalam pertempuran berterusan dengan tentera Israel di darat di Gaza, bermakna mereka disimpan untuk operasi anti-rejim masa depan.

Lebih lapan bulan telah berlalu sejak permulaan pencerobohan rejim zionis terhadap Semenanjung Gaza tetapi rejim itu tidak mencapai apa-apa kejayaan selain membawa kematian dan kemusnahan kepada wilayah yang dikepung. – Agensi


BERJUANG

DENGAN IDEALOJI

TIDAK AKAN KALAH

AMIN

BERJUANG  KERANA

MAKAN GAJI

AKAN MATI

KAH KAH KAH

KHALAS

KILANG SENJATA ISRAEL DI SERANG


KILANG SENJATA

ISRAEL DI SERANG

AMIN

ANWAR JUAL HARTA NEGARA PADA ZIONIS YAHUDI


MARAH KERANA

JUAL HARTA NEGARA

PADA YAHUDI ZIONIS

BLACKROCK

AMIN

Unknown commented on 
"ANWAR IBRAHIM KENA PUNDEK"

Kau marah betul dengan Anwar ye TT. Kau tak dapat duit Dari dia, macam kau dapat upah dari saka Tua Kan.

MENTERI KEWANGAN. GAGAL WAJIB DI REHATKAN


MENTERI KEWANGAN

TERBUKTI GAGAL

WAJIB DIREHATKAN

AMIN

TELO DARI INDIA PUTEH
TELOR DARI

INDIA PUTIH

AMIN

BUKAN TELO 

ORANG INDIA

KAH KAH KAH

AMIN


Dulu depa perli Roti Najib..tak dak teloq...Mat Sabu masa Menteri Pertahan cherita kat menteri Mat Salleh nama John pasai Roti John..pakai teloq.Sekarang  dok ralit cherita pasai   penurunan teloq sebanyak  3 sen ...Kalau nak chakap sangat "in telor terms"....        kenaikan harga RM1.20 se liter diesel itu bersamaan  penurunan bagi 40 biji telor ayam...itu lah hakikatnya.  

Kalau nak dapat balik kenaikan   sebanyak RM1.20 se liter,  hang kena mentekadarah 40 biji teloq...itu lah bahasa tanpa Budi yang rakyat mudah faham,bukan  bahasa Fahmi

JEMPUT DATANG ESOK MALAM


JEMPUT DATANG

SELAMATKAN HARTA

NEGARA DARI DIJUAL

KEPADA ZIONIS YAHUDI

AMIN

ESOK MALAM

RAPAT - FORUM

DI DEWAN CHINA

AMINANWAR IBRAHIM MENIPU LAGI


ANWAR IBRAHIM

MENIPU LAGI

AMIN

MISKIN TEGAR

WARGA  SABAH

HAPUS JULAI 2024

AMIN

JANGAN JUAL LAPANGAN TERBANG MALAYSIA KEPADA ZIONIS YAHUDI
Rapat umum di KL tingkatkan tekanan terhadap Anwar batal perjanjian dengan syarikat terpalit jenayah Israel


Pelbagai aktivis, pempengaruh, ahli politik dan badan bukan kerajaan bakal berkumpul di Kuala Lumpur untuk menyatakan bantahan terhadap keputusan kerajaan membawa masuk sebuah syarikat milik BlackRock ke dalam konsortium mengurus lapangan terbang di Malaysia, ketika tekanan terhadap semakin memuncak terhadap penyertaan syarikat firma kontroversi itu yang terpalit dengan jenayah perang Israel.

Forum Tolak BlackRock akan diadakan esok, dan bakal menampilkan antara lain bekas menteri kesihatan yang kini terkenal dengan podcast Keluar Sekejap, Khairy Jamaluddin, bekas menteri besar Kedah Mukhriz Mahathir, dan bekas menteri luar Saifuddin Abdullah.

Forum yang akan diadakan di Dewan Pehimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor itu turut menampilkan pemimpin NGO seperti Nazari Ismail, yang memimpin cawangan tempatan pertubuhan global anti-Israel, Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), dan Azmi Abdul Hamid, presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia.

Aktivis veteran Hishamuddin Rais, antara yang menggerakkan forum itu, mengajak orang ramai "datang beramai-ramai mendengar apa itu BlackRock".

"Apa hubungan BlackRock ini dengan lapangan terbang Malaysia, dengan Israel dan Palestin?" katanya dalam klip pendek.

Tian Chua dari Sekretariat Solidariti Palestin yang menganjurkan forum itu berkata ia tidak berpihak terhadap mana-mana entiti politik.

Bekas naib presiden PKR itu berkata forum itu adalah untuk menyedarkan rakyat mengenai risiko kemasukan BlackRock pengurusan aset negara. 

"Sebagai contoh MAHB akan diswastakan dan akan memegang dan memonopoli pengurusan semua lapangan terbang di Malaysia selama 45 tahun yang bermakna tamat pada 2069. 

"Akhirnya, kita sangkut dengan 45 tahun tapi tak boleh ubah."

Tian Chua berkata Malaysia mempunyai pelbagai pengalaman pahit kesan daripada monopoli.

"Macam Bernas, sekarang ini kerajaan mengeluh kata ini monopoli yang sudah ditandatangani oleh kerajaan terdahulu. 

"Jadi, kita sangkut dengan keputusan yang tak memihak kepada kerajaan," katanya merujuk kepada syarikat yang diberikan lesen mengimport beras, Padiberas Nasional (Bernas). 

Isu BlackRock dilihat antara cabaran utama Anwar sejak dilantik sebagai perdana menteri, di sebalik tuduhan beliau lebih mesra dengan Amerika Syarikat dan Israel berdasarkan kenyataan lampau, termasuk wawancaranya dengan Wall Street Journal pada 2012 yang memetiknya sebagai berkata akan "menyokong usaha mempertahankan keselamatan Israel".

Anwar bagaimanapun dilihat berusaha mengubah persepsi tersebut dengan pelbagai ucapan dan kenyataan yang mengkritik sokongan Washington terhadap Israel, di samping menghadiri pelbagai forum pemimpin dunia Islam sejurus selepas Israel melancarkan serangan besar-besaran di Gaza tahun lalu, yang sehingga kini membunuh sekurang-kurangnya 35,000 rakyat Palestin.

Di bawah rancangan yang diumumkan bulan lalu, Global Infrastructure Partners (GIP) yang dimiliki BlackRock, akan memegang 30% kepentingan dalam konsortium untuk menguruskan Malaysia Airports Berhad, yang turut disertai Khazanah Nasional dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), kedua-duanya badan di bawah kawalan penuh Kementerian Kewangan yang diterajui Anwar.

BlackRock antara lain terlibat dalam memperkasakan jentera perang Israel, dan ibu pejabatnya di New York menjadi sasaran penunjuk perasaan pro-Palestin yang menuduh syarikat itu mengaut keuntungan daripada pembunuhan beramai-ramai.

Antara syarikat yang dilabur BlackRock termasuk McDonald's dan Starbucks, dua syarikat yang menerima tempias kempen global memboikot kepentingan Barat yang didakwa bersekongkol dengan regim Zionis.

BlackRock turut melabur dalam Lockheed Martin, di mana ia memegang kepentingan 7.4%.

Lockheed Martin, kontraktor pertahanan berpangkalan di AS dengan pelaburan berbilion dolar dalam industri pertahanan dan aeroangkasa Israel, baru-baru ini menjadi sasaran kumpulan pro-Palestin di Malaysia yang membantah penyertaannya dalam pameran  Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Keselamatan Negara Asia (Natsec) di Kuala Lumpur awal bulan lalu.

Sebelum ini, lebih 20 pertubuhan tempatan memberi amaran  kepada Putrajaya untuk membatalkan tawaran GIP itu, sambil mengingatkan kerajaan Anwar bahawa slogannya menyokong Palestin akan hanya tinggal cakap-cakap kosong sekiranya meneruskan rancangan tersebut.

Anwar setakat ini menolak bantahan itu, sebaliknya menuduh pihak pembangkang "menghasut" terhadap kerajaan.

Penyertaan GIP milik BlackRock juga dikritik pakar aviasi, yang menyifatkan firma itu tidak membawa apa-apa nilai tambah kepada lapangan terbang di Malaysia.

Mereka berkata lapangan terbang lain diuruskan GIP tidak pun tersenarai sebagai lapangan terbang terbaik.

Sementara itu, Tian Chua berkata forum Tolak BlackRock bukanlah "langkah terakhir" dalam usaha membantah pendirian Putrajaya membenarkan firma itu terus meningkatkan pegangannya di Malaysia. 

"Akhirnya, kerajaan nak buat apa-apa keputusan pun harus mematuhi kehendak rakyat. 

"Ini penting kerana lapangan terbang adalah infrastruktur paling kritikal dan ia merupakan pintu masuk utama di Malaysia," katanya.

Bagaimanapun, media berpengkalan Singapura, Channel News Asia melaporkan Putrajaya tidak mungkin akan membatalkan keputusannya.

“Kereta api sudah pun berlepas dan berundur bukan lagi pilihan kerana tawaran rasmi telah dibuat," CNA memetik seorang pegawai Kementerian Kewangan.


SELAMATKAN

HARTA NEGARA

AMIN

JANGANN JUAL

LAPANGAN TERBANG

MALAYSIA PADA

ZIONIS YAHUDI

AMIN

BERSIAP UNTUK PERANG DUNIA KE3


Russia mula latihan tentera laut 10 hari di 3 lautan


MOSCOW: Russia dijadual memulakan latihan ketenteraan laut selama 10 hari, semalam, membabitkan puluhan kapal belayar di Lautan Pasifik serta perairan berhampiran Korea Selatan dan Jepun.

Kementerian Pertahanan Russia berkata, sebanyak 40 kapal, bot serta kapal sokongan dan kira-kira 20 pesawat serta helikopter terbabit dalam latihan itu yang diadakan di Lautan Pasifik, Laut Jepun dan Laut Okhotsk.

-ADVERTISEMENT-

Rakaman video diterbitkan oleh kementerian itu menunjukkan beberapa kapal serta sebuah kapal selam belayar dari bandar Vladivostok yang merupakan pangkalan operasi untuk Armada Pasifik Russia.

Kementerian itu memaklumkan, latihan berkenaan antara lain meliputi aspek pertempuran, operasi kapal selam, serangan peluru berpandu secara bersama, dan menangkis serangan tanpa pemandu serta dron. - AFP


AMERIKA CHINA

EROPAH RUSIA

SEMUA BERSEDIA

UNTUK PERANG

DUNIA KE3

AMIN

KALI INI KITA

YG TAK CAMPUR

AKAN SAMA

MUSNAH

KHALAS

SYUKUR MADANI JADI KERAJAAN

 


SYUKUR MADANI

JADI KERAJAAN

AMIN

GEROMBOLAN KAYAKAN ANAK BINI & KRONI


GEROMBOLAN

KAYAKAN ANAK

BINI & KRONI

AMIN

Unknown commented on 
"CERITA PANJANG HAL DISEL"

Fakta negara merdeka pada 1957, dibawah naungan United Gerombolan berpuluh tahun, syarikat masuk swasta masuk kembangan pembangunan masuk, masa sama kaum kerabat dikayakan, rasuah berleluasa sehingga kini semuanya hasil kerja United sebab ramai panglima perang bertajuk pejuang bangsa agama negara walhal semuanya mengorek lubang hutang yang banyak, 

walaupun pengeluaran minyak tetapi tidak dirasai rakyat sangatlah, ada bina itu ini tetapi semuanya masuk komisen jangan lupa dulu, kalau setakat sembang mamat ini seekor dia pun jadi kaya kerana United, walhal semuanya jadi kaya raya berjiwa mulia ini kononnya kah kah kah, 

kalau sekali tak percaya dah, memang genetik United ini dalam majoriti pemimpin kita ini hakikatnya sebenarnya tak kira siapa tetapi utama sekali mencari peluang mengkayakan diri sebab itulah bangsa agamawan dah ramai masuk politik kah kah kah ubat pahit lebih mujarab

TELO TURUN HARGA


HIP HIP HURRAY

TELO TURUN

 HARGA

SEBUTIR 3 SEN

AMIN

Unknown commented on 
"NAK KE JELEBU"

TT, Harga telur dah jatuh 3 sen. Harga barangan serta perkhidmatan mesti ikut sama. Ikut logik bang non la. Pembangkang dah tak ada isu la. Kah! Kah! Kah! Selamat Hari Raya!


TELO OOO TELO


TELO OOO

TELOR


RABU 19 JUN 2024
HARI INI HARI TELOO
KAH KAH KAH
SATU NEGARA HEBOH HAL TELO
KAH KAH KAH

BIJAK MADANON BUAT KERJA
ALIH CERITA DISEL NAIK HARGA 
TURUNKAN HARGA TELOR
KAH KAH KAH

LAWAK KE
PUKI MAK KE
CIBAI KE
PUNDEK KE
SEMUA OK
ASAL TERIMA HARGA
BARU DISEL
KAH KAH KAH

HARI NI CUKUP SEMINGGU
DISEL NAIK HARGA
KERAJAAN JADI KELAM KABUT
ANWAR IBRAHIM
TERUS KENA PUKI MAK
TAPI ADA SELINGAN
TELO TURUN 3 SEN SEBIJI
KAH KAH KAH
AMIN

RUSIA
PUTIN SAMPAI KE PYONGYANG
BERTERIMA KASIH
PADA KOREA UTARA
KERANA BERI RUSIA
SOKONGAN DALAM PERANG UKRAINE

ISRAEL
HEZBOLLAH SIARKAN
KLIP VIDEO PERLABHUHAN HAIFA
YANG DI RAKAM OLEH DRONE
RAHSIA MILIK HEZBOLLAH

SIAM
THAKSIN BEKAS PM SIAM
DI DAKWA DI MAHKAMAH
ATAS TUDUHAN MENGHINA
RAJA SIAM

SIAM
MELULUSKAN UNDANG UNDANG
MENERIMA PERKAHWINAN
GAY DAN LESBIAN
NEGARA KE TIGA DI ASIA 
SESUDAH TAIWAN DAN NEPAL

TAIWAN
BANYAK BILIK DARJAH
DAN SEKOLAH DITUTUP
KERANA TAKDA MURID
RAKYAT MAKIN KURANG

AMERIKA
KEMPEN NAK  GANTI BIDEN
DALAM PARTI DEMOKRAT
DAH BERMULA
JIKA BIDEN JADI CALON
PASTI KALAH


HOKKIEN
PAGI INI CERAH SEGAR
KEMARIN HUJAN TAK JADI
PAGI INI LANGIT TAK BIRU
AWAN KELAM
MATA HARI TAK MUNCUL
KL & KL SENTRAL BERJEREBU

DI PINTU MASUK
SIMPONI CENGKERIK
TAPI SEMENJAK BELUKAR
DI POTONG CENGKERIK
AGAK KURANG

BEBERAPA KUMPULAN PIPIT
MELINTAS DI PADANG RUMPUT
DI UDARA SEBUAH PESAWAT
MACAM SESAT ARAH KE KLANG LAMA
KAH KAH KAH

HARI INI
PASTI PANAS
PETANG MUNKIN HUJAN
MALAM SEJUK SANTAI

BRO
SENYUM
SENYUM DI PAGI RABU

BRO
ANAK AIR BOLEH
MEMECAH GUNUNG
JIKA DI BERI MASA

BRO
KESEHATAN ADALAH
TUGAS UTAMA
DALAM HIDUP

BRO
JADIKAN MAKANAN
SEBAGAI UBAT
JIKA TIDAK SATU MASA NANTI
UBAT AKAN JADI MAKANAN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERKERJA