Rabu, 13 Disember 2023

GERILA BERJAYA TEWASKAN 5 KOMANDAN ZIONIS


GERILA HAMAS

BERJAYA TEWASKAN

5 KOMANDAN ZIONIS

KHALAS

DEKLARASI PEMIMPIN GERILA


DEKLARASI

PEMIMPIN GERILA

AMIN

APAKAH PEMUDA UMNO TAK SEDAR ?


Pemuda UMNO tak benarkan impian Kit Siang selagi bernyawa


MELAKA – Pemuda UMNO tidak akan membenarkan impian veteran DAP,  Lim Kit Siang untuk menyaksikan
pemimpin bukan Melayu menjadi Perdana Menteri Malaysia kata ketuanya, Muhamad Akmal Saleh.

“Kami akan memastikan impian uncle Lim Kit Siang hanyalah sekadar impian dan tidak akan benarkan ia dilaksanakan selagi kami bernyawa.

“Sila nyatakan impian tersebut pada pihak polis hari ini,” katanya menerusi status di Facebook (FB) rasminya hari ini.

Khamis lalu, Kit Siang berkata, polis sedang mencari beliau susulan kenyataannya di Manchester bahawa Perlembagaan Malaysia pada 1957 mahupun selepas dipinda pada 1963 tidak menyekat mana-mana orang bukan Melayu daripada menjadi Perdana Menteri.

Bekas Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata demikian ketika berucap di hadapan pelajar Malaysia sambil berharap Malaysia tidak perlu menunggu lama seperti Amerika Syarikat (AS) untuk mempunyai pemimpin daripada kalangan minoriti.

Beliau merujuk kepada pelantikan bekas Presiden AS, Barack Obama yang menjadi orang kulit hitam pertama dipilih menerajui negara itu, kira-kira 230 tahun selepas AS mencapai kemerdekaan.

Susulan kenyataan kontroversi itu, Kit Siang hari ini tampil memberi keterangan kepada Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman. –

CUKUP PELIK

CERITA TAN SERI

DI LONDON TAHU

AMIN

WAHAI PEMUDA 

UMNO

TAHUKAH KAMU

ADA 1.2 JUTA ++

WARGA CHINA MERAH

DAH MASUK LESAP

KE TANAH MELAYU

AMIN

ANGKA INI PASTI

BERTAMBAH BILA

VISA MASUK JADI

LONGGAR

AMIN

KENAPA HAL INI

KAMU TAK BISING

AMIN

KHALAS

AWAS !!! KOBID KEMBALI MENYERANGKes jangkitan Covid-19 dijangka meningkat akhir tahun ini


KUALA LUMPUR – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjangkakan berlaku peningkatan kes CCovid-19 di negara ini susulan pergerakan dan perjumpaan ketika
sambutan Hari Krismas dan tahun baharu yang bakal tiba dan semasa musim cuti sekolah yang akan bermula pada 16 Disember 2023.

Sehubungan itu, KKM menggalakkan orang ramai memakai pelitup muka sekiranya bergejala ketika aktiviti kunjung-mengunjung bagi melindungi keluarga, jiran dan sahabat handai daripada mendapat jangkitan Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan berkata, sebanyak 12,757 kes Covid-19 dilaporkan dalam tempoh 3 hingga 9 Disember 2023 berbanding 6,796 kes yang dilaporkan pada 26 November hingga 2 Disember lalu.

Secara keseluruhan, peratus kes kematian Covid-19 dari 25 Januari 2020 sehingga 9 Disember 2023 adalah 0.72%.

Dari segi kapasiti hospital pula, jumlah kemasukan pesakit Covid-19 (termasuk pesakit yang disyaki Covid-19) ke fasiliti kesihatan bagi penggunaan katil bukan kritikal meningkat kepada 1.4 peratus berbanding minggu sebelumnya.

Begitu juga dengan penggunaan katil Unit Rawatan Rapi (ICU) meningkat kepada 1.4 peratus, dan peratusan pesakit Covid-19 memerlukan alat bantuan pernafasan (ABP) juga meningkat kepada 0.5 peratus.

“Walaupun terdapat peningkatan kes Covid-19, secara keseluruhan keadaan semasa di Malaysia masih dalam keadaan terkawal dan tidak membebankan fasiliti kesihatan sedia ada,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Sepanjang tempoh tersebut, sebanyak 26 varian Omicron baharu dilaporkan yang terdiri daripada 21 kes Variant of Concern (VOC) dan lima kes Variant of Interest (VOI).

Namun sehingga kini, tiada varian baharu yang dikesan di Malaysia, tambahnya.

Varian yang masih menular di Malaysia adalah varian Omicron dengan subvarian XBB.1.16, XBB.1.5 dan EG.5.

Varian ini, walaupun diketahui mempunyai kadar kebolehjangkitan yang tinggi, tetapi ianya tidak menyebabkan kes yang teruk.

Ubat antiviral Paxlovid adalah sejenis ubat antivirus yang telah digunakan untuk merawat jangkitan Covid-19 di fasiliti kesihatan.

Walaupun varian Covid-19 baharu terus muncul, rawatan menggunakan antiviral Paxlovid masih berkesan untuk semua varian Covid-19 yang ada buat masa sekarang.

Rawatan antiviral masih boleh mengurangkan gejala Covid-19 dan mengelakkan penyakit daripada menjadi lebih teruk.

Pesakit Covid-19 yang berisiko tinggi iaitu individu berusia 60 tahun dan ke atas, mempunyai daya tahan badan yang rendah, mempunyai apa-apa komorbid atau obes, adalah disarankan untuk mendapat rawatan Paxlovid.

Paxlovid berkesan apabila diambil dalam tempoh masa lima hari daripada hari gejala bermula.

Oleh itu, pesakit yang berisiko tinggi disarankan untuk menjalani ujian sebaik sahaja mereka mempunyai gejala.

“Jika ujian Covid-19 didapati positif, sila dapatkan penilaian perubatan awal di fasiliti kesihatan yang berhampiran untuk menentukan kelayakan anda mengambil Paxlovid.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanggapan bahawa ubat ini tidak berkesan untuk merawat pesakit Covid-19.

Ia mungkin disebabkan ubat ini digunakan oleh golongan bukan berisiko.

Jelas Muhammad Radzi, gejala Covid-19 untuk golongan tidak berisiko pada umumnya adalah ringan, oleh itu, Paxlovid kurang sesuai diberikan untuk golongan ini.

Selain itu, lewat untuk mendapatkan rawatan kerana antiviral paling berkesan sekiranya dimulakan awal dalam tempoh masa lima hari daripada hari gejala bermula.

Sekiranya terdapat kelewatan untuk mendapatkan rawatan, maka keberkesanan ubat akan berkurangan.

Tambahnya, mungkin ada mengambil ubat-ubatan lain untuk penyakit kronik dan sebagainya. Oleh itu, pengambilan ubat-ubat ini perlu diselaraskan semasa menjalani rawatan ubat Paxlovid.

Doktor yang merawat akan memberikan nasihat yang sewajarnya berkaitan pengambilan ubat-ubatan tersebut. – 

KITA KEMBALI

IKUT ARAHAN

AMIN

WASPADA BERJAGA

KITA TOLONG KITA

AMIN

KHALAS

DUIT DIBAWA LARI


DUIT DIBAWA

LARI

AMIN

Unknown commented on 
"RAJA BERPELEMBAGAAN"

Ramai simpan harapan sekiranya Anwar jadi PM semua akan jadi elok belaka, tak ada rasuah tak ada warga asing tak ada barang mahal semua lah sampai dewa langit turun bawah tanah tapi sayang sekali Anwar seorang tidak mampu buat apa apa dia mahu, negara hutang 1.5 trillion, kekayaan negara sudah disorokkan oleh sebahagian pemimpin United Gerombolan Sdn Bhd sejak merdeka, semuanya bawa lari ke luar negara, senyap menyap bising lama pun tak jadi apa apa, 

anak beranak Mahathir Daim Zainuddin ramai lagi terus senyap menyap sahaja, apa tindakan boleh buat? Akhirnya dunia semakin sama juga tak kira siapa perintah kah kah kah harapan tinggal harapan selama nya saja kah kah kah jadi diam diam biarkan saja asal bangsa kita asal agama kita semuanya halal amin

AMERIKA TERUS DIPINGGIR


AMERIKA TERUS

DI PINGGIR

AMIN

LEMBAGA HAKIM WAJIB BEBASLEMBAGA HAKIM

WAJIB BEBAS

KHALAS

Unknown commented on
 "RAJA BERPELEMBAGAAN"

jangan lupa satu lagi
AG Chamber Jabatan Peguam Negara

Mesti bebas seperti Hakim Mahkamah yang boleh dakwa dakwi tanpa ada
campurtangan daripada pihak Eksekutif atau PM.
Boleh elak kes salahguna kuasa/campurtangan PDRM yang Menterinya dari Eksekutif atau PM itu sendiri.

Amin

KES KOBID MULA MEREBAK


AWAS !!!

KES KOBID 

MAKIN MEREBAK

AMINFAKTA DI RAHSIAKAN OLEH ZIONIS ISRAEL


FAKTA DIRAHSIAKAN

OLEH ZIONIS ISRAEL

KHALAS

RAJA BERPELEMBAGAAN


Runding cara baik tanpa belakangkan Perlembagaan, kata PM

SETIAP pandangan dan cadangan boleh dirunding dengan baik tanpa membelakangkan Perlembagaan Persekutuan, sistem demokrasi berparlimen dan prinsip Raja Berperlembagaan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim

Anwar berkata ini termasuk pandangan Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar yang mencadangkan agar lebih banyak tanggungjawab diberikan kepada Yang di-Pertuan Agong termasuk pemantauan secara terus terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Petroliam Nasional Bhd (Petronas).

“Kita boleh runding dengan baik tetapi prinsip Perlembagaan, (sistem) demokrasi berparlimen, Raja Berperlembagaan itu tetap dipertahankan dan kita junjung prinsip yang sama.

“Jadi tidak harus ada kebimbangan kalau ada kenyataan dan pandangan termasuk daripada Sultan Johor. Pandangan ini boleh dibawa bincang tetapi tidak akan mempengaruhi dasar negara dan prinsip kita tentang Raja Berperlembagaan,” katanya.

Anwar berkata demikian kepada pemberita ketika mengulas cadangan Sultan Johor dan kenyataan bekas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad mengenai perkara itu kepada pemberita.

Dr Mahathir Mohamad dilaporkan berkata titah cadangan Sultan Ibrahim supaya SPRM dan Petronas dipantau secara langsung oleh Yang di-Pertuan Agong tidak boleh diambil ringan.

Anwar juga berkata beliau tidak mempunyai masalah dengan pandangan yang dilontarkan Dr Mahathir.

“Dia (Dr Mahathir) hanya melontarkan pandangan dan kita bincang. Bagi saya tiada masalah. Pandangannya tidak langsung akan menggugat kuasa dan peruntukan Perlembagaan negara kita,” kata perdana menteri. – Bernama, 12 Disember, 2023.

RAKYAT

BERSIMPATI 

DENGAN PMX

AMIN

RAKYAT

 CADANGAKAN

SENTIASA ADA

PANADOL DALAM

POKET BAJU

AMIN

KHALAS

PERANG SAMPAI MENANG

Israel isytihar 2024 tahun perang

TEL AVIV – Israel melalui pasukan pertahanannya (IDF) mengisytiarkan tahun 2024 yang akan menjelang kurang dari sebulan sebagai tahun perang.

Media Israel, The Juruselam Post melaporkan, IDF telah menyatakan ia kini dalam fasa kedua perang dengan Hamas yang menumpukan pada aktiviti serangan di Khan Yunis dan meneruskan kemajuannya menguasai utara Semenanjung Gaza.

Selagi fasa kedua diteruskan, askar simpanan akan dikehendaki berkhidmat dalam jumlah yang besar.

Bagaimanapun, tarikh permulaan fasa ketiga, yang melibatkan kawalan operasi semua kawasan, masih belum ditentukan.

Hanya dalam fasa ketiga, pasukan simpanan akan dibebaskan

Menurutnya, dengan pengisytiharan 2024 sebagai tahun perang, semua batalion simpanan semasa Israel akan dikehendaki berkhidmat selama sebulan.

“Perkhidmatan ini akan melibatkan operasi darat sebagai tambahan kepada serangan udara. IDF percaya bahawa apa yang mereka capai di Semenanjung Gaza akan memberi kesan kepada tindakan Hizbullah dan dinamik Timur Tengah,” katanya.

Negara zionis itu meneruskan serangan ke atas semua kawasan di Gaza iaitu di utara, tengah dan selatan.

Penduduk Palestin diasak dengan bom bertalu-talu dari udara yang mengorbankan lebih 18,000 nyawa dan memusnahkan berpuluh-puluh kediaman.

Hampir 50,000 lagi cedera dan sukar untuk mendapatkan rawatan kerana Israel telah memusnahkan pusat kesihatan.

Akhbar Israel itu melaporkan, walaupun penduduk Palestin tempatan telah berpindah jauh ke selatan, masih terdapat sejumlah besar yang tinggal di pelbagai bahagian di Gaza.

Sebagai tambahan kepada operasi mereka di Gaza, IDF juga telah melakukan tindakan balas dan serangan yang disasarkan di Syria, termasuk tindakan terhadap keupayaan udara Hizbullah.

Katanya, usaha sedang dijalankan untuk membentuk semula sempadan Lubnan untuk menukar kaedah operasi, dasar kebakaran, dan meningkatkan infrastruktur dan tentera di rantau ini.

Media sebelum ini melaporkan, Israel nekad menjadikan Gaza sebahagian daripada wilayah baharu negara itu dan tidak akan keluar selepas serangan tamat.-Agensi
MAKIN RAMAI

ASKAR SIMPANAN

ISRAEL NAK

CABUT LARI

KAH KAH KAH

TAK MAHU MATI

DIBUNUH GERILA

AMIN

KHALAS

KAPAL LAUT NORWAY KENA LEDAKAN PELURU BERPANDU YAMANKAPAL NORWAY

TERBAKAR KENA

 PELURU BERPANDU

DARI YAMAN

KHALAS

KENA DUKU DUA KALI


KENA DUKU

DUA KALI

KHALAS

Unknown commented on 
"TIGA MENTERI BARU -
 TIGA GUGUR"

TT, nak tanya balik kat TT, sebelum ni bila bertukar kerajaan, bertukar PM, ada rombakan kabinet, pernahkah harga barang menjunam turun? Adalah harga barang kekal tidak berubah ubah? Atau harga barang naik mengikut keadaan pasaran semasa? Tolong bagi tahu semasa siapa jadi PM dan semasa kerajaan mana yang memerintah harga barang tak naik?

HARGA BARANG MAKANAN TETAP NAIK


HARGA BAHAN

MAKAN TANPA

KAWALAN

KHALAS


Unknown commented on
 "TIGA MENTERI BARU -
 TIGA GUGUR"

Turun malaikat dari langit jadi menteri baru boleh harga barang turun. Harga barang naik biasa. Awal 70an gua ikut ayah ke kedai kopi. Teh susu harga 15 sen. Teh susu campur gula 10 sen. Tak ada menteri yg boleh kawal harga. Kah kah kah

MENTERI BARU


MENTERI BARU

RABU 13 DISEMBER 2023
TAK LAMA LAGI
SAMBUTAN MAULUD NABI ISA
AMIN

KELMARIN 
KITA DAPAT MENTERI BARU
KITA  LIHAT DAN TUNGGU
APAKAH AKAN BERLAKU
APAKAH EKONOMI 
AKAN  BERTAMBAH BAIK
RIGGIT AKAN NAIK NILAI
HARGA BAHAN MAKANAN
 AKAN STABIL
JENG JENG JENG

AMERIKA
ZELENSKY PRESIDEN UKRAINE
MASIH BELUM DAPAT DANA
YANG PERLU DI LULUS
OLEH KONGRES YANG MAJORITI
PARTI REPUBLIKAN

BIDEN MARAH
KALAU UKRAINE TAK DAPAT DANA
 RUSIA AKAN MENANG PERANG
BIDEN TUDUH
REPUBLIKAN BANTU RUSIA
KAH KAH  KAH

NEW YORK
MAJLIS BANGSA BANGSA BESATU
SEBULAT SUARA MEMINTA
DIADAKAN GENCATAN SENJATA
DI GAZA
HANYA AMERIKA DAN ISREAL
MENOLAK RESOLUSI INI

HOKKIEN
CERAH SEGAR BASAH
KELMARIN HUJAN PETANG
MATA HARI  DAH KELUAR
TERASA PANAS DI PIPI

DI PINTU MASUK
MURAI BERKICAU
MENAPAK KE DEPAN
GUA DENGAR
 HOW WOW BERSUARA
PIPIT BERTERBANGAN

LANGIT BIRU INDAH
SANA SINI AWAN PUTIH
HARI INI PASTI PANAS
MUNGKIN HUJAN PETANG
AMIN

BRO
SENYUM 
KITA SAMBUT RABU
DENGAN SENYUMAN

PERGI KE PASAR MEMBELI SERAI
MINUM TEH SESEDAP RASA
PERANG DI GAZA BELUM SELESAI
WARGA BIASA MENJADI MANGSA

PERGI SEKOLAH  DI  GAJAH BERANG
BAJU DIBASUH SELUAR DI SETERIKA
ALANG ALANG MASUK PERANG
HAPUSKAN ZIONIS LAWAN AMERIKA

LAKUKAN HARI INI
LAKUKAN SEKARANG

SELAMAT  BERRABU