Selasa, 23 Februari 2021

LAPORAN AWAL WHO - VIRUS DARI BILIK MAKMAL WUHAN

 
LAPORAN AWAL

W.H.O

VIRUS MUNCUL DARI

BILIK MAKMAL WUHAN

KHALAS

SAKSI DAPAT DATUK DISOAL

 INI ANUGERAH

BUKAN TIMBANG

KILO

KAH KAH  KAH

PEGUAM NAK 

BAGI GEMPAQ

KAH KAH KAH


Pemberi maklumat jadi

 tumpuan utama 

perbicaraan 1MBD

PENGANUGERAHAN gelaran kepada pegawai Jabatan Audit Negara (JAN) menjadi tumpuan semasa perbicaraan laporan audit 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Najib Razak hari ini.

Peguam pembela utama Muhammad Shafee Abdullah bertanya apakah pengarah JAN Nor Salwani Muhammad menerima gelaran Datuknya setelah memberi bukti berkaitan kes pindaan laporan audit 1MDB.

Nor Salwani mendapat pengiktirafan awam setelah beliau menjadi saksi yang menyimpan laporan audit asal mengenai 1MDB setelah diarahkan untuk memusnahkannya.

Tindakan beliau sebagai pemberi maklumat telah membantu pasukan pendakwaan dalam perbicaraan terhadap bekas perdana menteri Najib Razak dan bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy dalam tuduhan pindaan laporan audit 1MDB yang terakhir.

Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah menganugerahkan gelaran Datuk kepada Nor Salwani semasa sambutan Hari Wilayah Persekutuan pada 1 Februari tahun lalu.

Shafee: Bolehkah kamu beritahu mahkamah bila kamu jadi Datuk?

Salwani: 1 Februari 2020.

Shafee: Kamu dianugerahkan Wilayah Panglima Mahkota (PMW), betul?

Salwani: Ya.

Shafee: Adakah kamu setuju dengan kandungan artikel oleh Harian Metro pada 1 Februari 2020 yang bertajuk “Tahniah Datuk Nor Salwani”?

Salwani: Saya tidak setuju (dengan isi kandungannya).

Salwani antara 25 individu dianugerahkan PMW yang membawa gelaran Datuk sempena Hari Wilayah Persekutuan ke-16 oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Shafee membaca beberapa perenggan akhbar yang menyatakan Salwani diberikan penghargaan kerana jasanya dalam menyimpan bukti kes tersebut.

Artikel berita itu juga memetik Menteri Wilayah Persekutuan ketika itu, Khalid Abdul Samad yang berkata penganugerahan itu juga sebagai manifestasi kementeriannya yang tegas menolak sebarang unsur rasuah dan salah guna kuasa oleh mana-mana pihak.

Shafee bertanya Salwani adakah beliau akan mengaitkan pengakuannya dengan kenyataan menteri itu. Yang mana Salwani menjawab beliau tidak tahu.

Tambahnya, pencalonan untuk darjah kebesaran itu sebelum menjadi saksi dalam perbicaraan dan penghargaan itu kerana tugas setianya di jabatan audit selama 30 tahun.

Ketika peguam menekannya dengan soalan, Hakim Zaini kemudian mencelah, “Hanya menteri yang dapat menjawabnya (atas kerana penghargaannya), kamu hanya dapat meminta pandangannya mengenai kenyataan itu.”

Salwani kemudian berkata, “Saya menghormati pandangan menteri. Walaupun apa yang berlaku, pencalonan saya lebih awal dan jika penghargaan saya berdasarkan kepada justifikasi (menjadi pemberi maklumat), saya tidak setuju.”

Mahkamah akan bersambung semula pada 11 Ogos setelah Shafee meminta agar sesi perbicaraan esok ditangguhkan. Pasukan pembela dikatakan memerlukan masa untuk mempersiapkan rayuan SRC yang akan berlangsung pada April.

Ketua timbalan pendakwa raya Gopal Sri Ram memberitahu mungkin ada enam lagi saksi yang akan memberi keterangan untuk kes ini dan memerlukan lebih kurang 10 hari lagi untuk menyelesaikan kes pendakwaan.

Ahli Parlimen Pekan berusia 68 tahun itu dituduh menggunakan jawatannya untuk mengarahkan pindaan laporan audit akhir 1MDB sebelum disampaikan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) bagi mengelakkan tindakan diambil terhadapnya.

Najib dituduh melakukan kesalahan itu di Kompleks Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya antara 22 dan 26 Februari 2016.

Dan bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) 1MDB Arul Kanda, 46, dituduh bersubahat dengan Najib dalam membuat pindaan terhadap laporan itu bagi melindungi Najib daripada dikenakan tindakan.

Kedua-duanya didakwa mengikut Seksyen 23 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau RM10,000, mana yang lebih tinggi, jika disabitkan kesalahan. – 23 Februari, 2021.

SOSOK BERJASA

PADA NEGARA

AMIN

SOSOK INI

 MEMASTIKAN

PENCURI

MASUK PENJARA

AMIN

INI KAKI TANGAN

KERAJAAN WAJIB 

DIJADIKAN CONTOH

KHALASMELAYU ENTOT KETAT SENDAT LEKAT 

HUBAYA HUBAYA

DENGAR CAKAP

PEMIMPIN ISLAM INI

AMIN

INI CAKAP SUCI

LAGI BERSIH

AMIN

MALAYU AKAN 

RUGI 

AMIN

KALAU TAKDA

KUASA 

RUGI

TAK DAPAT BELI

AUDI

TAK DAPAT BELI MERCERDES

KAH KAH KAH

TAK DAPAT 

BINI BARU

KAH KAH KAH

TAK DAPAT

 ENTOT KETAT

SENDAT LEKAT

MEMANTAT 

KAH KAH KAH

 NAK TUNGGU

BIDADARI

LAMBAT DAPAT

KAH KAH KAH


Melayu rugi jika PRU15 tiga penjuru, kata mursyidul am PAS

ORANG Melayu rugi jika ada pertembungan tiga penjuru dalam pilihan raya akan datang, yang bakal berlaku jika Umno dan Bersatu berpecah, kata Mursyidul Am PAS Hashim Jasin.

Katanya, Umno perlu memperbaiki hubungan dengan Bersatu bagi memastikan tiga parti Melayu dalam kerajaan termasuk PAS ada kelebihan besar untuk menang pilihan raya umum (PRU).

“Kalau berlaku pertembungan tiga penjuru susah untuk kita mencapai kemenangan sedangkan kita mempunyai peluang cukup besar apabila bersatu. Jika hanya kerjasama PAS dan Umno, kita yakin boleh menang namun apabila ditambah kekuatan satu lagi parti iaitu Bersatu kita akan menang lebih besar,” katanya, seperti dipetik Utusan Malaysia.

Menurut Hashim, PAS ada peranan untuk memastikan Umno dan Bersatu bekerjasama kerana ketiga-tiga parti berkongsi matlamat sama iaitu menentang Pakatan Harapan (PH).

“PAS berperanan menyatupadukan dua parti tersebut. Kita tidak akan berhenti berusaha mengajak Umno dan Bersatu untuk bersama.

“Usaha ini tidak berakhir dan berterusan sehingga PRU15 dengan harapan perpaduan ini dapat dikekalkan,” katanya.

Hashim membuat kenyataan itu ketika Majlis Kerja Tertinggi Umno dilapor membuat keputusan menolak kerjasama dengan Bersatu pada PRU15 nanti.

Keputusan itu dikatakan dibuat dalam mesyuaratnya pada Jumaat, yang diadakan selepas Bersatu meminta Umno membuat keputusan segera mengenai kedudukan kerjasama mereka dalam pilihan raya akan datang.

Umno setakat ini belum secara rasmi mengumumkan hasil mesyuarat tersebut.

PAS pula setakat ini dilapor kekal dengan pendirian mahu tiga parti itu bekerjasama dan sudah memaklumkan kepada Umno bahawa kerjasama mereka mesti melibatkan Bersatu.

Hashim berkata keadaan masa kini memerlukan PAS, Umno dan Bersatu bekerjasama demi memastikan kedudukan Islam terjaga, sementara perpecahan Umno dan Bersatu tidak akan menguntungkan Perikatan Nasional (PN) mahupun Muafakat Nasional (MN).

“Suasana sekarang berbeza berbanding dulu yang tidak lagi mengizinkan orang Melayu Islam berpecah. Dulu, ancaman terhadap Islam kurang kuat berbanding akhir-akhir ini.

“Kita (PAS, Umno dan Bersatu) masing-masing mempunyai matlamat sama dan apabila Islam bersatu, ia bukan sahaja memberi keuntungan kepada Pas sebaliknya semua dapat hasil daripada penyatuan parti Melayu Islam ini,” katanya.

Umno dan PAS membentuk MN pada September 2019, ketika dua parti Melayu itu masih sebagai pembangkang manakala Bersatu sebahagian daripada kerajaan dalam PH.

Selepas percaturan politik pada hujung Februari tahun lepas, Muhyiddin menarik Bersatu keluar PH untuk membentuk gabungan kerajaan baharu bersama Umno dan PAS, dan mendapat sokongan parti lain dari Sabah dan Sarawak.

Bersatu dan PAS kemudian mendaftarkan PN sebagai parti politik pada awal Ogos 2020. Umno bagaimanapun bertegas tidak akan menyertai parti baharu itu sebaliknya kekal dalam Barisan Nasional (BN). – 23 Februari, 2021.

SAPA NAK JADI

SUGAR DADDY

KAH KAH KAH

MACAM MANA

NAK DAPAT

NENAS  SARAWAK

KAH KAH KAHNAK HIDUP SALEPAS MATI

 


NAK HIDUP

SALEPAS MATI

Unknown commented on

 "MELAYU INI APA?"

Manusia ini perangai dan sifatnya sangat tamak haloba.Tunggang-tipu sana sini tapi kehidupan masih dalam lingkungan kehendak nafsu seperti menafikan takdir tuhan. Orang boleh nampak dan boleh memilih apa saja yang mahu diundi sebagai pemerintah, kehendak mereka menurut hak asasi seseorang manusia.senang hati manusia si penindas manusia lain kerana manusia yang ditindas semasa hidupnya percaya ada lagi mahkamah selepas mati.


Begitulahlah tamaknya sikap manusia selepas mati pun mahu lagi ada kehidupan selepas mati.Agama seperti jelek kalau sebelum mati, semasa hidup tidak mampu berbuat baik sesama manusia walaupun berkuasa dan punya upaya berbuat demikian.Tidak punyai sifat malu melakukan kesalahan itu salah,kerana malu adalah benteng utama kehidupan manusia.


Menafikan keberadaan orang lain pun salah kerana menindas keberadaan orang lain.Perfect/sempurna perbuatan sebelum mati paling dituntut supaya tidak dituntut semasa dialam selepas mati.Mungkin tiada dalil pertahankan diri untuk manusia yang menindas orang lain walau atas nama bangsa, agama dan apa saja hal yang menunjukkan tindakkan mementingkan diri sendiri

WAJIB ADA BENGKEL MENCURI

 WAJIB ADA

BENGKEL

 MENCURI

Arymanchino commented on 

"BETUL WAJIB SOKONG"

Memang kena msk bengkel.Belajar mcmane nak menyamun,merompak mcm bos ku penyamun.Mcm Wak Jahid nak bawa msk Bangla,mcm semua pwnyamun kluster makamah.Baru ngam..

panglimo potaseh commented on 

"TENGKU FRAUD CAKAP BETUL"


Nak tanyo Teukui Nan ..kok nak masuk jil Sg.Buloh kono poey bengkel dulu ko ..

TOLONG JANGAN HINA ANJING

 

TOLONG JANGAN

HINA ANJING 

YANG LEBIH MULIA

 DARI  

TENGKU FRAUD

Unknown commented on 

"TENGKU FRAUD

 CAKAP BETUL"

Kalu dia Tengku fraud 
kamu Tengku hanjing ke?

panglimo potaseh commented on

 "TENGKU FRAUD

 CAKAP BETUL"

Nak tanyo Teukui Nan ..kok nak masuk jil Sg.Buloh kono poey bengkel dulu ko ..

MELAYU INI APA?

 


MELAYU


NI APA?


Melayu rugi jika PRU15 tiga penjuru, kata mursyidul am PASKAH 

KAH KAH

KAH

DARURAT MAKIN DITENTANG

  DARURAT

MAKIN DITENTANG

KITA TUNGGU DAN LIHAT

 
TUNGGU


DAN


LIHAT

hamim commented on 

"DARURAT KE HARI 42"

TT, hari ni darurat hari yang ke42, bermakna ada 158 hari lagi, aksin dah sampai,jika semua dah disuntik vaksin awal dari 1/8/21 covid19 nak serang siapa siapa, covid19 akan terhapus, berani kePM nak tamatkan darurat?? Rasanya PM tak berani sebab virus gila nak jadi PM masih ada....betul tak??

BERI MAKLUMAT JELAS TENTANG VAKSIN

 


AWAS

Beri maklumat jelas tentang vaksin, kata pasukan petugas imunisasi Pakatan
PUTRAJAYA perlu jelas dan telus dengan maklumat berkenaan keberkesanan, keselamatan dan kualiti vaksin koronavirus bila program imunisasi bermula kelak, kata pasukan petugas khas imunisasi Covid-19 Pakatan Harapan (PH).

Pasukan itu berkata ia akan dapat membantu meningkatkan keyakinan dalam kalangan rakyat Malaysia, terutama mereka yang ragu-ragu untuk mendapatkan suntikan.

“Kita perlu sentiasa realistic dalam memperincikan program suntikan. Kita perlu tidak terlalu berlebih-lebih dengan idea itu yang ia sentiasa hebat dan semuanya akan berjalan lancar seperti dirancang,” kata pasukan itu dalam satu kenyataan.

Putrajaya perlu ada jangkaan dan pelan kecemasan dan meramalkan keadaan yang mungkin berlaku seperti disaksikan menerusi pengalaman baru-baru ini, katanya.

“Walaupun perintah kawalan sekatan (PKP) dan darurat diisytiharkan, kita gagal menahan lengkung pandemik, apatah lagi meratakannya.”

Kes terkumpul mencecah 300,000, dengan kematian melepasi paras 1,000 kes, katanya.

Program imunisasi akan dijalankan menerusi tiga fasa. Fasa pertama bermula 26 Februari hingga April membabitkan petugas barisan hadapan termasuk pegawai Kementerian Kesihatan, polis dan tentera.

Ia kemudian diikuti dengan golongan warga emas dan orang kurang upaya pada fasa kedua dari April hingga Ogos dan fasa ketiga dari Mei hingga Februari 2022, dibuka kepada semua individu berusia 18 tahun ke atas.

PH berkata kerajaan juga perlu mengingatkan rakyat vaksin itu bukan magis yang boleh mengakhiri pandemik ini serta merta.

“Amat membimbangkan apabila kerajaan mempamerkan ketibaan vaksin seolah-olah ia ‘penyelamat’ pandemik yang sedang melanda kita. Ini akan mencipta rasa selamat yang palsu kepada orang ramai.

“Mereka perlu tahu vaksin ini sebahagian daripada program keseluruhan untuk melawan, membendung dan membantu kita keluar pandemik ini.”

Rakyat perlu terus mematuhi prosedur operasi standard, termasuk melakukan penjarakan sosial, sementara ujian dan penjejakan kontak rapat perlu diberi perhatian menerusi sistem cari, saring, jejak, asing dan sokongan. – 23 Februari, 2021.


KITA

JAGA

KITA

KADIR JASIN BELOT PECAH RAHSIA

 
 KADIR JASIN

SUDAH  BELOT

KAH KAH KAH

KADIR PECAH

RAHSIA

KAH KAH KAH

KALAU 

GEROMBOLAN

IKUT MAKA

BERSATU MAMPOOS

KAH KAH KAH


Bersatu pudar jika UMNO pilih pemimpin ‘bersih’ – Kadir

KUALA LUMPUR – UMNO perlu menyingkirkan pemimpin-pemimpin yang korup dan bermasalah serta menggantikannya dengan individu yang lebih bersih, muda dan berwibawa.

Dengan itu, harapan untuk UMNO pulih adalah lebih cerah sekaligus memudarkan prospek Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Perikatan Nasional (PN).

Tokoh wartawan,  A. Kadir Jasin mendakwa banyak orang keluar UMNO dan berhenti menyokongnya bukan kerana parti itu.

Sebaliknya, beliau mendakwa, orang keluar dan berhenti menyokong UMNO kerana pemimpinnya yang korup, menipu dan menyeleweng.

Oleh itu, katanya, jika ‘perosak-perosak’ itu disingkirkan, ramai orang akan kembali menyokong UMNO.

‘”Nyahkan kleptokrat yang sudah didapati bersalah dan yang sedang dibicarakan kemudian pilih pemimpin yang bersih, banyak orang Melayu akan berjinak-jinak balik dengan UMNO.

“Orang benci pemimpin-pemimpin UMNO yang korup dan kotor,” katanya dalam hantaran di Facebook hari ini susulan Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO di Janda Baik, Pahang, Jumaat lalu.

Kadir berkata, sehingga UMNO benar-benar meninggalkan PN, beliau tidak percaya dengan spekulasi “keputusan” UMNO mengakhiri kerjasama tersebut sebaik sahaja darurat berakhir. – 

 PEKARA INI

TAK RAMAI TAHU

KAH KAH KAH

AHLI UMNO

TAK TAHU

KAH KAH KAH

PEMIMPIN UMNO

TAK TAHU

KAH KAH KAH

CILAKA KADIR

PECAH RAHSIA

KAH KAH KAH

MAMPOOS MUHYIDIN

KAH KAH KAHTENGKU FRAUD CAKAP BETUL

  TENGKU FRAUD

CAKAP BETUL

KAH KAH KAH

WAJIB ADA

BENGKEL RASUAH

KAH KAH KAH

BENGKEL TUTUP

MULUT

KAH KAH KAH

KELAS REMBAT

PROJEK

KAH KAH KAH

KELAS TIPU MELAYU

SALAHKAN DAP

KAH KAH KAH

BENGKEL CURI

DUIT KWSP

KAH KAH KAH

KELAS MENGENAL

TOWKAY CHINA

KAH KAH KAH

BENGKEL BUKA

AKAUN DI LUAR

NEGARA

AMINNak sertai UMNO semula kena masuk bengkel atau kelas – Ku Nan

KUALA LUMPUR – Mana-mana pemimpin yang mahu kembali menyertai UMNO perlu masuk bengkel atau kelas dahulu bagi memahami asas dan tujuan penubuhan parti itu.

Bendahari UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, mereka perlu memahami dan menghayati setiap nilai perjuangan parti ini kerana tidak adil kepada mana-mana individu untuk berpatah balik semudah membuat u-turn di atas jalan raya.

Menurut beliau, biarpun pentas politik sentiasa berubah namun ketegasan terhadap mereka yang bermuka-muka perlu dilaksanakan kerana tentulah tak wajar pada mana-mana individu yang menjilat ludah untuk diangkat sebagai teraju.

 PALING PENTING

KELAS  PERGI HAJI

KELAS UMRAH

UNTUK DILIHAT ALIM

DAPAT TIPU

ORANG MELAYU

KAH KAH KAH

JANGAN LUPA

KELAS 

TUKAR NAMA

JADI TENGKU

JADI RAJA 

ATAU 

BELI DATUK

KAH KAH KAHPERLU PERCAYA PADA DIRI SENDIRI

  DENGAR PANDANGAN

PEWRCAYA PADA

DIRI SENDIRI

Unknown commented on

 "INTELEKTUAL MELAYU"

Biduanda? Itu lagi gila. Tak percaya tengok lah sihisam tt. Hari2 dia nukilkan entah apa benda lepas tu suruh orang faham macam mana nak baca blog dia. Kalau kering idea dia buat cerita nuar ngan anak ikan tak pun nuar gila nombor. Mula2 aku caya lah dia, lama2 aku pun tak caya, sama mcm aku tak caya pd nuar.

UMNO JADI BERSIH ?

 


 

AJAIB AJAIB

MAGIC

KAH KAH KAH


Bersatu pudar jika UMNO pilih pemimpin ‘bersih’ – Kadir

 

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH AKH KAH


SEKARANG SEMUA SOKONG RAKYAT

 


SEKARANG SEMUA

SOKONG RAKYAT

Arymanchino commented on 

"ZAHID TAK FAHAM"

Kepale butoh lah Wak Jahid.Dah tumbang baru pandai cakap hal kesusahan rakyat.Dulu mase berkuasa bukan main sombong dan ego.Sekarang dah jadi kluster makamah dan berhadapan puluhan tuduhan rasuah jutaan ringgit.


Ni lah contoh pemimpin haramjadah yg patut d humban segera d sg buloh.Klu ade rakyat yg msh nak dengar sendiwara melaon nu,lebih baik pergi mati lah..

SOP KETAT SENDAT DARURAT

 


 SOP KETAT

SENDAT

DARURAT

ToraTora commented on

 "ZAHID TAK FAHAM"

Ye ker sop ketat...ketat untuk sape.. ketat tu apa... sendat ke...sop ketat sendat utk semua tempat ke... atau kat mahkamah je

NAJIB BIJAK DI FB

 


 NAJIB

 BIJAK DI FB

Unknown commented on

 "NAJIB MAKIN BIJAK"

Najib segalanya bijak sekarang dalam fb. Hal kaywsp..hal rakyeat kebulur..hal duit. Tapi bila sentuh bab altantoya, hal azilah..tomi tomas pun habis dia amuknya wlaupun sebelum tu bukan main dia puji.kahkahkahkahkahkahkah. Kenapa azilah dam sirul bunuh amoi tu? Tanya je.kahlahkah