Ahad, 8 Ogos 2021

IRAN DAN ISRAEL - PERANG ?

  IRAN DAN ISREAL

PERANG ?

AMIN

KHAIRY HEBAT

 

 KHAIRY HEBAT

BETUL DAN BIJAK

KAH KAH KAH

INI CONTOH

PEMIMPIN HEBAT

KAH KAH KAH

BURIT NAK

JUBO PUN NAK

KAH KAH KAH

ISAP NAK

SEDUT PUN NAK

KAH KAH KAH

DUA DUA NAK

BALON

KAH KAH KAHSusah hendak percaya Zahid, kata KJ

AHLI Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin berkata beliau masih setia pada Umno cuma sudah tidak lagi percayakan Ahmad Zahid Hamidi sebagai presiden parti.

Ini kerana Zahid beberapa kali bertindak atas nama ahli Parlimen Umno tetapi sebenarnya membelakangkan mereka, katanya.

“Saya ada isu keyakinan dengan presiden. Saya tidak boleh percayakan presiden,” katanya, seperti dipetik New Straits Times di Iskandar Puteri, hari ini.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi ditemui wartawan selepas meninjau tapak pusat pemberian vaksin (PPV) di Studio Iskandar Puteri.

Khairy memberi contoh kononnya sokongan ahli Parlimen Umno kepada ketua pembangkang Anwar Ibrahim untuk jadi perdana menteri yang Zahid persembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong pada Oktober 2020.

“Saya tidak pernah dirunding atau ditanya mengenainya, apalah membenarkan nama saya diguna oleh presiden,” katanya.

Menteri penyelaras vaksin juga memberi contoh lain iaitu dolak-dalik Zahid tentang perbualan telefonnya dengan Anwar yang bocor, beberapa hari selepas Perhimpunan Agung Umno 2020 pada Mac lepas.

Zahid pada mulanya menafikan beliau ada berbual di telefon dengan Anwar dan menegaskan akan membuat laporan polis tetapi akhirnya mengaku kesahihan perbualan telefon itu, kata Khairy.

Beliau turut memberi contoh penarikan sokongan ahli Parlimen Umno minggu lalu, yang kononnya kata Zahid dipersetujui sebulat suara dalam mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi Umno.

Beberapa ahli Parlimen Umno termasuk naib presiden Ismail Sabri Yaakob yang juga timbalan perdana menteri tidak bersetuju dengan keputusan itu.

Menurut Khairy, beliau akan kekal bersama Umno walaupun mendukung kerajaan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

“Saya masih dengan Umno. Saya setia dengan Umno. Saya masih menteri Umno. Selepas undi percaya selesai September nanti, baharulah kita buat keputusan apa seterusnya,” katanya.

Sehingga itu, Khairy berkata beliau hanya mahu meneruskan kerjanya menyelaraskan program vaksin untuk rakyat.

Khairy adalah antara pemimpin Umno yang lantang mendesak parti mengadakan pemilihan barisan kepimpinan baharunya segera tahun ini.

Umno kemudian menangguhkan pemilihan itu selama 18 bulan sehingga Disember 2022.

Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (Ros) bagaimanapun minggu lalu berkata penangguhan itu tidak sah kerana dibuat selepas mandat kepimpinan Umno sekarang berakhir. Umno menafikan kenyataan RoS dan sedia mempertahankan penangguhan berkenaan. – 8 Ogos, 2021.

 HEBAT HEBAT

KAH KAH KAH

INI DINAMAKAN

SUKA 

MAKAN LUAR

DAN

SUKA

MAKAN DALAM

KAH KAH KAH


DI MANA KHAIRY BERDIRI

 


 MENANTU ABAH

KHAIRY MANA

BERDIRI 

AMIN

Noraini berjiwa besar sanggup letak jawatan menteri – Norliza

Rosni letak jawatan Ahli Lembaga Pengurusan PTPTN


 BERSAMA 

PARTI PAK MENTUA

ATAU

BERSAMA PARTI

MENTUA

KAH KAH KAH 

SENYAP

 TAK BERSUARA

KAH KAH KAH

MUHYIDIN BIJAK - PECAHKAN GEROMBOLAN 

 BIJAK BIJAK

MUHYIDIN BIJAK

KAH KAH KAH

BARAIKAN

GEROMBOLAN

KAH KAH KAH102 ahli Parlimen sokong Muhyiddin, kata kumpulan pemikir

MUHYIDDIN Yassin mendapat sokongan 102 ahli Parlimen berbanding 118 ahli Parlimen yang menentangnya sebagai perdana menteri, menurut tinjauan yang dilakukan oleh Institut Darul Ehsan (IDE).

IDE hari ini mengeluarkan jumlah ahli Parlimen yang tidak menyokong perdana menteri selepas seramai 31 ahli Parlimen Barisan Nasional mengumumkan berpegang teguh bersama Muhyiddin Yassin semalam walaupun Umno menarik semula sokongannya kepada kerajaan.

Mereka yang menyokong Muhyiddin adalah dari: Bersatu (31), PAS (18), Gabungan Parti Sarawak (18), MCA (2), MIC (1), PBRS (1), PBS (1), dan empat bebas.

Hanya 25 ahli Parlimen Umno yang disenaraikan sebagai pro-Muhyiddin.

Mereka adalah ahli Parlimen Arau, Bera, Besut, Jempol, Ketereh, Kota Tinggi, Kuala Kangsar, Kuala Krau, Lipis, Padang Rengas, Padang Terap, Pasar Salak, Paya Besar, Rompin, Jasin, Jelebu, Maran, Padang Besar, Putrajaya , Rembau, Tenggara, Kepala Batas, Sembrong, Kinabatangan dan Kimanis. 

Bagaimanapun IDE berkata kedudukan Kinabatangan dan Kimanis tidak jelas walaupun telah menyenaraikannya di antara ahli Parlimen Umno yang berpihak kepada Muhyiddin.

25 nama itu adalah di antara 31 senarai yang dibacakan oleh Timbalan Perdana Menteri Ismail Sabri semalam dalam sidang media di auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Ismail Sabri berkata, 21 daripada ahli Parlimen itu hadir semalam tetapi hanya 18 termasuk dirinya yang dilihat di atas pentas semasa pengumuman berkenaan.

Lebih banyak kekeliruan muncul beberapa jam kemudian apabila dua nama yang dibacanya – Ahli Parlimen Tanjung Karang Noh Omar dan Ahli Parlimen Baling Azeez Abdul Rahim membuat sidang media berasingan di Facebook mengatakan bahawa nama mereka disertakan hanya kerana mereka menandatangani borang kehadiran.

Noh Omar berkata, ketika mesyuarat itu beliau setuju kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Muhyiddin Yassin masih sah sehingga Palimen bersidang pada September ini.

Kedua-duanya bersama Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi pada 3 Ogos apabila parti itu mengatakan mempunyai majoriti di Parlimen untuk menggulingkan pemerintahan Muhyiddin. – 7 Ogos, 2021.


SEPARUH BERI

JAWATAN

AMIN

SEPARUH MASUK

KE PENJARA

AMIN

BAGI DEPA

GADUH BEREBUT

KAH KAH KAHADA KUASA ADA FULUS

  POLITIKUS  DUNIA

KE TIGA CARI

MAKAN MASUK

POLITIK

AMIN

Unknown commented on 

"DAP ADA DUA JALUR"

30 mins ago

Kalo hanya dua jalur, maknanya, dap tak minat berkhidmat negara dan rakyat. Gila kuasa macam politikus lain.

KERANA ITU DICADANGKAN KERAJAAN PERPADUAN

 

 SEBAB ITU

DICADANGKAN

KERAJAAN

PERPADUAN

AMINHenti keluar kenyataan mengelirukan, kata Mustapa SEKARANG

SEMUA BIKIN

CUNT PIUS

KAH KAH KAH

MUHYIDN SERANG GEROMBOLAN

 

 MUHYIDIN SERANG

GEROMBOLAN

AMIN

PARTI INI AKAN

DI HARAMKAN ?

KAH AH KAH

ADA MUNKEE

BELOT

KAH KAH KAHAnda benarkan PN jatuhkan Umno, tanya Zahid kepada ahli parlimen parti

AHMAD Zahid Hamidi memberitahu ahli parlimen Umno supaya tidak berdiam diri ketika kerajaan Perikatan Nasional (PN) menghukum parti itu mengenai penangguhan pemilihan parti.

Presiden Umno itu berkata, setiausaha agung parti sudah memberikan penjelasan terperinci kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) mengenai keputusan mereka untuk menangguhkan pemilihan.

Mesej Zahid itu ditujukan kepada ahli parlimen dan menteri Umno yang mengambil keputusan untuk menyokong Perdana Menteri Muhyiddin Yassin di sebalik keputusan parti itu untuk menarik balik sokongan.

Berikutan keputusan itu, RoS - yang tertakluk di bawah Kementerian Dalam Negeri diketuai Setiausaha Agung Bersatu, Hamzah Zainuddin – mengumumkan keputusan Umno untuk menangguhkan pemilihan itu tidak sah.

“Apakah mereka yang mempertahankan kerajaan PN pimpinan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) merestui tindakan kerajaan PN ke atas parti mereka sendiri?

“Saya seru kepada mereka bukalah mata hati dan insafilah perjuangan politik yang sebenar demi rakyat dan negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada Jumaat, Ketua Pengarah RoS Jasri Kasim berkata, keputusan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno untuk menangguh pemilihan cawangan, bahagian dan MKT, yang sepatutnya diadakan pada 7 Julai, adalah tidak sah.

“Keputusan itu tidak sah kerana penggal bagi penjawat majlis tertinggi bagi 2018-2021 tamat pada 30 Jun,” katanya.

Zahid berkata, Umno tidak akan berdiam diri ketika PN cuba untuk melemahkan parti itu.

“Umno tahu apa yang perlu dilakukan dan kami tidak akan berdiam diri,” katanya.

Semalam, Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan berkata, RoS bersetuju secara prinsip untuk membenarkan Umno menangguhkan pemilihan parti.

Ahli parlimen Pontian itu berkata dalam sidang akhbar maya Umno dinasihatkan oleh peguam mereka supaya memaklumkan kepada RoS mengenai keputusan MKT untuk menangguhkan pemilihan.

Ahmad berkata, Umno turut mendapatkan nasihat Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dalam membuat keputusan itu.

Beliau menjelaskan MKT Umno memutuskan pada 19 Februari 2021 untuk menangguhkan pemilihan parti. Keputusan itu diumumkan Zahid pada 8 Julai.

Pemilihan Umno di semua peringkat sepatutnya diadakan tahun lalu, namun ditangguh selama 18 bulan kerana perintah kawalan pergerakan bagi menangani pandemik Covid-19.

Pemilihan parti Umno berlangsung setiap tiga tahun. Kali terakhir ia diadakan pada 30 Jun 2018.

Zahid menjelaskan keputusan Umno menangguhkan pemilihan adalah kerana isu teknikal yang akan dihadapi jika mengadakan pemilihan secara maya ketika pandemik.

Pemimpin Umno kini terbahagi dua kumpulan, dengan kumpulan kecil diketuai Zahid memilih untuk menarik balik sokongan terhadap Muhyiddin sekali gus menggugat majoriti perdana menteri di Parlimen.

Kumpulan besar, diketuai Timbalan Perdana Menteri dan Naib Presiden Umno, Ismail Sabri Yaakob, menyokong perdana menteri, menyatakan mereka akan menunggu hingga usul undi percaya dibentangkan di Parlimen awal bulan depan.

Kumpulan Zahid mendapat sokongan kira-kira 15 ahli parlimen Umno, termasuk dua menteri yang meletakkan jawatan daripada kabinet Muhyiddin minggu lalu.

Ismail pula berkata, beliau mendapat sokongan daripada selebihnya, termasuk empat ahli parlimen dalam Barisan Nasional.

Umno menguasai 38 daripada 42 ahli parlimen BN, dengan kerusi Grik kosong susulan kematian penyandangnya November lalu. – 8 Ogos, 2021.

SILAP BESAR

DARI AWAL

SEPATUTNYA

HARAMKAN

PARTI 

GEROMBOLAN INI

KAH KAH KAHMUHYIDIN TAK CUKUP YB

 


 BETUL KE

JUMLAH INI?

KAH KAH KAH102 ahli Parlimen sokong Muhyiddin, kata kumpulan pemikir


 RELAIK BRO

SEBULAN BISA

DI ATUR

KAH KAH KAH

TUNJUK NUMBO PISANGTUNJUK 

NUMBO PISANG

AMIN

Mawsa commented on 

"LAGI 30 HARI 

KE PARLIMEN"

Penyakit ABAM tunjuk numbo bukan kena cucuk vaksin kapir nak jadi baik.Bagi durian runtuh dan baca demi bangsat sorry bangsa dan agama,Satu Malaysia akan terpanchut .

PRESIDEN ZAHID BENGANG


YB UMNO

SABOTAJ UMNO 

KAH KAH KAH
Anda benarkan PN jatuhkan Umno, tanya Zahid kepada ahli parlimen parti

 BERAT

GADUH MAKIN

BERAT

AMIN


TANPAN BANDUAN TANPA ABAM
TANPA BANDUAN

TANPA ABAM

AMIN

cikminah commented on

 "DAP ADA DUA JALUR"

Saya setuju sahaja, asalkan bukan Kluster Mahkamah atau ABAI

TAHNIAH ANAK MUDA


TAHNIAH

ANAK MUDA

Azizulhasni menang perak di Olimpik Tokyo

                              


AZIZULHASNI Awang menang pingat perak dalam acara keirin lelaki di Olimpik Tokyo 2020 di Velodrom Izu di Shizuoka hari ini.

Beliau yang menang gangsa acara sama di Olimpik Rio 2016 adalah satu-satu pelumba Asia yang layak ke peringkat akhir acara pecut itu.

Pingat emas dimenangi penyandang juara Jason Kenny dari Britain sementara gangsa direbut pelumba Belanda Harrie Lavreysen.

Dalam persaingan di peringkat akhir hari ini, Kenny tidak menunggu lama untuk memecut sebaik saja permulaan tiga pusingan terakhir, meninggal lima pelumba lain agak jauh di belakang.

Beliau terus laju di depan mendahului dari awal sampai ke akhir.

Kenny menguasai acara keirin lelaki sejak Olimpik Beijing 2008. Kejayaan hari ini meletakkan dirinya jaguh Olimpik terulung Britain dengan keseluruhan tujuh pingat emas.

Azizulhasni mengekor pelumba Australia Matthew Glaetzer sebelum meluru untuk mendahului kelompok. Beliau melintas garis penamat di tempat kedua, dengan perbezaan masa lebih kurang 7 saat di belakang.

Pelumba Suriname Jair Tjon En Fa di tempat keempat diiikuti Glaetzer di tempat kelima dan Mazimiliam Levy dari Jerman di tempat keenam.

Azizulhasni, 33, adalah harapan Malaysia untuk meraih pingat emas di Olimpik Tokyo.

Beliau kini adalah atlet paling berjaya dalam sejarah sukan lumba basikal di Malaysia, menjadi satu-satunya atlet yang menang pingat acara keirin di peringkat Olimpik.

Pingat perak disumbangnya adalah pingat kedua Malaysia di Olimpik Tokyo selepas kejayaan beregu badminton Aaron Chia dan Soh Wooi Yik yang berjaya meraih pingat gangsa.

Seorang lagi atlet lumba basikal negara, Muhammad Shah Firdaus Sahrom terlepas pusingan akhir selepas terkandas di suku akhir.

Shah Firdaus, 25, cedera ketika pusingan pertama kelayakan semalam dan dikejarkan ke Hospital Juntendo University Shizuoka untuk rawatan, beliau bagaimanapun stabil dan meneruskan pertandingan hari ini. – 8 Ogos, 2021.
JUAL BELI RANCAK BERJALAN

 JUAL BELI

RANCAK BERJALAN

AMIN

Unknown commented on 

"BIAR

 PARLIMEN TENTUKAN"

Masuk keluar masuk keluar masuk masuk masuk selagi ada masuk akan masuk, kalau tak ada hasil akan keluar, kah kah kah untung zaman Jidin jadi MP kan, offer ada, best price ada, discount ada , terma ada, nak apa minta offer, boleh jual beli, boleh runding runding rendang kah kah kah, nasib rakyat lah ma ni gemuk kenyang tunggu bakul makanan ihsan Jidin jaga satu Malaysia, kenyang oh sampai hujung tahun, MP kenyang lapar lapar kalau duit tak masuk kah kah syukur alhamdulillah

EROPAH DAN INDVIDUALISMA TANPA KOMUNITIEROPAH

INDIVIDUALISMA

TANPA KOMUNITI 

AMIN

NAJIB BERCAKAP BENARTUAN AJI NAJIB

BERCAKAP BENAR

AMIN

TUAN AJI MUHYIDIN

TIPU AGONG

KHALAS
Mustahil pengganti PM jadikan Malaysia lebih teruk – Najib

KUALA LUMPUR – Tuan Haji Najib berpendapat agak mustahil bagi seseorang yang boleh menjadi pengganti sebagai perdana menteri menjadikan Malaysia lebih teruk daripada paling parah di dalam dunia.

Ini kerana beliau mendakwa Malaysia kini sudah menjadi antara negara paling corot dalam dunia daripada segi pemulihan terhadap Covid-19 dan ekonomi.

“Kalau sudah gagal segagalnya mengawal Covid-19, menjaga ekonomi dan untuk usaha membeli, mengugut katak walaupun diberi kuasa penuh darurat tujuh bulan dengan seluruh jentera kerajaan, maka ianya sudah tiba masa untuk menerima realiti dan memberi laluan kepada pemimpin lain,” katanya menerusi hantaran di Facebook.

Najib mengajak untuk memerhatikan siapakah lagi ahli Parlimen yang bakal mempertahankan Perdana Menteri, Tuan Haji Muhyiddin Yassin ketika usul undi percaya di Parlimen pada September nanti.

“Sebab ramai akan buat rumusan masa itu bahawa mereka yang ketinggalan bas dan masih ingin berkait dengan kerajaan tanpa keabsahan yang gagal segagalnya sehingga saat terakhir itu adalah mangsa-mangsa sogokan dan ugutan scheme of things,” katanya.

Dalam pada itu, Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan yakin Muhyiddin telah berbohong kepada Yang di-Pertuan Agong ketika memberitahu beliau masih ada sokongan majoriti.

Jika benar-benar ada sokongan majoriti tersebut, siapa sahaja akan buat undian serta-merta untuk menyelesaikan segala keraguan berhubung keabsahannya dan bukan menunggu sehingga sebulan.

Katanya, menggantikan perdana menteri tidak bermaksud seluruh kerajaan akan berhenti berfungsi sebaliknya kerajaan akan lumpuh sekiranya semua perkara hanya bergantung kepada perdana menteri sahaja dan ia merupakan risiko amat besar.

“Kerajaan tetap jalan cuma dasar akan berbeza. Sebagai bukti, kerajaan tetap berjalan walaupun PM8 masuk hospital seminggu semasa dia diarea. Tak lumpuh pun kerajaan.

“USA tak dijahanamkan apabila Biden ganti Trump bulan Januari lalu di tengah pandemik. Jepun juga tak jahanam apabila Yoshihide Suga ganti Shinzo Abe pada bulan September lalu di tengah pandemik,” katanya.

Tambah beliau, sidang media yang dikatakan bahawa 31 orang ahli Parlimen Barisan Nasional menyokong kerajaan Perikatan Nasional biar pun pernah dikatakan 40 orang sebenarnya adalah bukti kukuh bahawa Muhyiddin sudah hilang sokongan majoriti.

“Itupun makin hari makin berkurang setelah satu persatu daripada 31 orang yang dinamakan itu letak jawatan kerajaan atau keluarkan kenyataan untuk menafi sokong PM8.

“Selagi keabsahan PM8 tidak diselesaikan secepat mungkin (secepat mungkin bukan bermaksud tiga atau empat bulan kemudian), selagi kerja tawar-menawar, hadiah durian, sidang media dan meeting kat rumah tengah malam akan berterusan.

“Itulah fokus seluruh negara bagi masa sebulan lagi – bukan fokus pada Covid atau ekonomi,” tambahnya. – 


JELAS

TUAN AJI NAJIB

BIJAK BISTARI

AMIN

SEMENJAK 

TINGGALKAN BADAK

 TUAN AJI  NAJIB

MAKIN  JUJUR

 MAKIN SYUMUL 

MAKIN BERJURUS

KAH KAH KAH

KALAU TIDAK

ANGKARA BADAK

AMIN

TUAN AJI NAJIB

MASIH LAGI

PERDANA MENTERI 

YANG DICINTAI 

RAKYAT MALAYSIA

KHALASBIAR PARLIMEN TENTUKAN

 


BIAR PARLIMEN

TENTUKAN

AMIN

Unknown commented on 

"MUHYIDIN RUNTUH RANTAH"

Masuk 30 tolak 2 Masuk 3 tolak 2 Keluar 1 masuk 3 Keluar 2 masuk 1 Yg dah masuk, keluar semula 2 Yg 2 nafi masuk, masuk juga Yg mula2 masuk pastu keluar,tp masuk semula 3 Yg masih tunggu offer 4 Yg dah masuk awal2 lg tp mintak up sikit offer 5 Sweet September

ADA APA DI BELAKANG TABIRADA APA

DI BELAKANG 

TABIR 

AMIN

Haldeli commented on

 "SUARA MENUNTUT

 AHLI BELOT 

DISINGKIR DARI PARTI"

Tuan, 1. Jangan risau sangat pada ahli politik yang kelam kabut berebut-rebut nak dapat jawatan.

 2. Apa yang kita fikir sekarang ialah apa pendirian YDPA dan raja-raja akan cara pemerintahan yang dijalankan bagi mengatasi masalah yang berlaku dalam kerajaan. 

3. Masa PM-6 dulu pun ada masalah hampir sama seperti yang berlaku sekarang.YDPA leka dan gagal ambil tidakan tegas ke atas penyelewengan dilalukan kerajaan.

 4. Sekarang, PM-8 pula derhaka, pun YDPA ambil ringsn saja. 


5. Kini terapong di angin bebas suara-suara yang mengatakan kumpulan istana suka dan sokong PM-8 kerana melindungi mereka yang terlibat dengan Kes AIH (The Dead Man Walking) di mana kes ini sedang berada dalam pengurusan International Court of Justice (ICJ) bagi menyelesaikan Masalah Penyerahan Harta AIH yang cuba dipindahmilik kepada Malaysia dan diurustadbir oleh DSNajib. 

6. Sejauh mana kebenarannya eloklah kiranya sesiapa yang ada "connection" dengan Tun Mahathir dan pihak istana lakukan sedikit siasatan. 

7. Sangat tak elok jika perkaea begini dibiarkan berlaku.