Khamis, 10 Jun 2021

POLITIK SOKMO - MEH SINI

 


JANGE 

POLITIK SOKMO 

AMIN

MARI BEJANGOK 

AMIN

NASIB BAIK KITO

ADO MELAYU PATANI

YANG TAK GILA

NAK JADI ARAB

AMIN

SEMUA MAKIN JELAS

 


 ANWAR GILA

NAK BUKA

PARLIMEN

AMIN

INI SENANG

DILAKUKAN

AMIN

SILA BERI 

KUNCI PINTU

DEPAN PARLIEMN

PADA 

ANWAR IBRAHIM

KAH KAH KAHMahathir dedah


 cadangan kepada


 Agong,


 Anwar hubunginya

Dr Mahathir Mohamad tidak melihat keperluan kerajaan baru dibentuk dalam suasana sekarang, namun memilih pembentukan sebuah majlis yang mirip dengan Majlis Gerakan Negara (Mageran) yang pernah dibentuk beberapa dekad lalu untuk mengembalikan keluhuran undang-undang selepas rusuhan pada tahun 1969.

Bekas perdana menteri itu berkata beliau mencadangkan perkara tersebut kepada Yang di-Pertuan Agong ketika mengadap hari ini, mengatakan ia lebih baik daripada melaksanakan pilihan raya ketika negara dilanda pandemik.

“Saya beritahu pilihan raya boleh jadi berbahaya kerana kita sudah melihat sendiri apa yang berlaku di Sabah, jadi itulah apa yang saya beritahu kepada beliau,” kata Mahathir pada satu sidang media secara dalam talian hari ini.

Beliau berkata Mageran seperti yang pernah ditubuhkan pada 1969 dan diketuai bekas perdana menteri Abdul Razak Hussein sangat berkesan selain dapat memperkasakan pemimpin-pemimpin pembangkang dengan membawa mereka masuk sebagai sebahagian daripada kerajaan.

“Kita ada beberapa idea, tapi kerajaan tak datang dgn idea untuk selesaikan masalah ini,” katanya.

Mahathir berkata beliau turut menawarkan diri untuk mengetuai Mageran sekiranya ditubuhkan.

“Sebab saya sudah ada di sana, jadi saya tawarkan khidmat saya,” tambahnya.

Mahathir bagaimanapun berkata idea untuk menubuhkan Mageran akan ditolak oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Anwar telefon

Dalam pada itu, Mahathir mengesahkan Pengerusi Pakatan Harapan Anwar Ibrahim menghubunginya sebelum menerima jemputan mengadap Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah hari ini.

“Anwar ada telefon saya. Nampaknya dia tak dapat berikan apa-apa cadangan untuk selesaikan masalah yang kita hadapi sekarang ini,” kata Mahathir.

Mahathir berkata mereka sepatutnya menulis kepada Agong untuk tindakan susulan terhadap memorandum bersama yang diserahkan kepada istana untuk mengadap baginda sebelum ini mengenai perintah darurat.

“Jadi saya tulis (kepada Agong). Saya tak tahu sama ada Anwar tulis atau tidak. Agong balas semula surat saya dalam masa yang sama turut beritahu mahu jumpa dengan saya dan pemimpin politik yang lain,” tambahnya.

Mahathir turut menambah perbualan beliau bersama Anwar tidak mengandungi perkara-perkara yang penting.


 SEMUA BERSATU

LAWAN KOBID

KHALASAPA ANWAR CADANG PADA AGONG ?

 

 MADEY CADANG

BUAT MAGERAN

ATAU SEMACAM

AMIN

ANWAR TAKDA

APA IDEA 

AMIN

MELAINKAN BUKA

PARLIMEN

KAH KAH KAH


Ya, Anwar Ibrahim ada telefon saya, kata Dr Mahathir


DR Mahathir Mohamad mengesahkan beliau dan Anwar Ibrahim ada berbual melalui telefon minggu lalu, berbincang mengenai masalah negara pada masa ini di tengah penularan Covid-19.

Katanya, beliau mencadangkan kepada Anwar Ibrahim supaya mereka menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong untuk mengadu hal, selepas merasakan ketua pembangkang itu tiada cadangan tentang cara penyelesaiannya.

Dr Mahathir sebelum ini mengesahkan beliau menulis surat kepad Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 31 Mei lalu, memohon baginda campur tangan membantu menyelesaikan masalah rakyat di tengah penularan pandemik Covid-19. https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/319468

“Beliau (Anwar) tidak dapat menyarankan sesuatu yang dapat kita lakukan bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi sekarang.

“Jadi saya cadangkan mungkin kita harus menulis surat kepada Agong,” katanya dalam satu sidang media secara maya di Putrajaya.

Dr Mahathir juga berkata beliau tidak tahu apakah Anwar juga menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong.

Sidang media itu diadakan selepas Dr Mahathir selaku pengerusi penaja Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) mengadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara di Kuala Lumpur, petang tadi.

Pada majlis mengadap itu, Dr Mahathir antara lain mencadangkan kepada Seri Paduka untuk membentuk sebuah pentadbiran seperti Majlis Gerakan Negara (Mageran) yang menangani rusuhan kaum 13 Mei 1969.

Laporan Sin Chew Daily minggu lalu menyebut Anwar menelefon Dr Mahathir pada 28 Mei, namun tidak diketahui butir perbualan mereka.

Dr Mahathir dan Anwar sekali lagi berselisih faham dalam politik selepas pentadbiran Pakatan Harapan dijatuhkan melalui percaturan politik yang dikenali sebagai episod Langkah Sheraton pada Februari 2020.

Mereka sebelum itu bertelagah sejak September 1998, selepas Dr Mahathir memecat Anwar daripada jawatan timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno.

Mereka kemudian berdamai menjelang pilihan raya umum 2018 dan Dr Mahathir mengetuai PH untuk menyingkirkan kerajaan Barisan Nasional.

Menurut Dr Mahathir, perbualan telefon itu berlaku selepas Anwar berlaku menghubungi anaknya Mukhriz memaklumkan hasrat untuk bercakap dengannya.

Dalam sidang media pada 3 Jun lalu, Dr Mahathir menjelaskan kenapa beliau menulis surat kepada Al-Sultan Abdullah.

“Kita percaya bahawa raja menjadi pelindung, payung kepada rakyat. Jadi apabila rakyat kecewa, tak ada sesiapa yang boleh mereka dapat layanan termasuk daripada kerajaan, kita pandang kepada raja untuk menyelesaikan masalah kita.

“Kalau tidak raja dan tidak kerajaan, siapa?” katanya.

Dr Mahathir berkata Yang di-Pertuan Agong kemudian membalas suratnya memaklumkan perkenan baginda untuk menerima bekas perdana dan ketua-ketua parti politik yang lain untuk mengadap.

Semalam dan hari ini, Al-Sultan Abdullah sudah menerima mengadap semua pemimpin komponen PH, PAS, MCA dan Parti Warisan Sabah (Warisan). Esok baginda dijangka menerima mengadap wakil Umno dan minggu depan ketua parti komponen Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Ditanya sekiranya ada sebarang perbincangan dengan Anwar mengenai kerjasama Pejuang dengan PH, Dr Mahathir berkata beliau tidak ingat ada apa-apa yang penting mengenai perkara itu.

Pejuang setakat ini masih menunggu kelulusan pendaftaran oleh Jabatan Pendaftar Pertubuhan dan perkara itu sudah dibawa untuk pengadilan mahkamah

Dr Mahathir sebelum ini berkata Pejuang sedia untuk bekerjasama dengan Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) dan Warisan untuk pilihan raya umum akan datang.

Kenyataannya minggu lalu adalah perkembangan baharu selepas sebelum ini menegaskan Pejuang tidak memihak kepada mana-mana gabungan BN atau PH. – 10 Jun, 2021.

 TUKAR TIUB

CADANGAN

DIRIKAN

KERAJAAN

PERPADUAN 

AMIN

SATU AJENDA 

LAWAN KOBID 

KHALAS 

DULUKAN RAKYAT

 BUKAN PARTI

AMINMADEY CADANG ANWAR AMBIL ALIH

 


 INI BERITA

MENGEJUTKAN

KAH KAH KAHMahathir dedah


 cadangan 


kepada Agong, 


Anwar hubunginya

 

BOLEH CAYA

KE SUMBER

BERITA

KAH KAH KAH

WAYANG PAGI SABGTU

 


WAYANG

PAGI SABTU

Unknown commented on 

"HIGH NOON 

SEKALI LAGI"

Berapa kali mahu high noon daa.. Brp kali mau main ini cerita. Ini sudah kira cheap matinee pagi sabtu. Ticket 30 sen.

MAKAN KE MINUM APAM

  MINUM KE

MAKAN APAM ?

KAH KAH KAH


panglimo potaseh commented on 

"HIGH NOON 

SEKALI LAGI"

Kalau Madey nyinggah istano Agong idang apam ..kok Abam nyinggah Agong idang kueh apo gak eay ..

ANWAR TELEFON MADEY ?

 


 ANWAR TELEFON

MADEY

KAH KAH KAH


Ya, Anwar Ibrahim ada telefon saya, kata Dr Mahathir

 

BUKAN SALAH

NUMBO

KAH KAH KAH

KUAALA LUMPUR PETANG INI 10/6/2021

 

 KUALA LUMPUR

PETANG INI

INDAH PERMAI

MUSIM PANAS

DAH SAMPAI

NAFI - ERTNYA ADA

 

 

MENAFIKAN

MAKNA NYA

PEKARA ITU

WUJUD

KAH KAH KAH
Saya masih MB Terengganu, kata Ahmad Samsuri

AHMAD Samsuri Mokhtar menegaskan beliau masih menteri besar Terengganu yang sah, di tengah desas-desus ada gerakan untuk menyingkirnya dari teraju negeri.

Beliau yang juga Adun Rhu Rendang turut menegaskan tiada pertembungan dalaman antara puak dalam PAS Terengganu, seperti yang dilapor oleh media beberapa hari lalu.

PANAS TELO

KAH KAH KAH

 PELACUR

DAH PANDAI

REBUT

PELANGGAN

KAH KAH KAHHIGH NOON SEKALI LAGI

  JENG JENG JENG

HIGH NOON

SEKALI LAGI

KHALASDr Mahathir tiba di Istana NegaraENTAH ENTAH

SEMBANG SEMBANG

MINUM TEH

KUEH APAM

KAH KAH KAH

KOBID MENGAJAR KITA

  DIMAAFKAN

AMIN

YANG PENTING

PELAJARAN DARI

PENGALAMAN

AMIN

KOBID  

MENYERANG

KITA SEMUA

AMIN

BUKAN SALAH

SATU  KELUARGA

AMIN

YANG PENTING

KITA TOLONG KITA

BUKAN KITA

TIBAI KITA

AMINKeluarga bekas pesakit COVID mohon maaf, pinta tidak terus ‘dihukum’

KUALA TERENGGANU – Bagi bekas pesakit COVID-19, seperti Mohd Adli Mohamad dan anggota keluarganya, kecaman, persepsi negatif melampau dan disisihkan segelintir masyarakat adalah ‘lebih sakit dan derita’ berbanding pertarungan melawan COVID-19.

Mohd Adli, 36, mengakui beliau dan keluarganya kini seolah-olah “dihukum’ seluruh penduduk kampung, selepas seorang daripada ahli keluarganya, dikenal pasti sebagai kes indeks dalam kluster Matang, iaitu kluster terbesar COVID-19 di daerah Hulu Terengganu, ketika ini.

Keluarganya menjadi sasaran kemarahan orang ramai kerana dikatakan menjadi punca jangkitan 127 individu lain yang dikesan positif COVID-19 dan terus merebak ke tiga kampung berdekatan sehingga mencetuskan rantaian jangkitan kluster baharu yang lain.

“Kami sekeluarga memohon ampun dan maaf kepada masyarakat di Hulu Terengganu khususnya di kawasan Dewan Undangan Negeri Telemong kerana kesukaran yang dihadapi mereka ketika ini, sentiasa hidup dalam kebimbangan disebabkan penularan COVID-19 yang begitu meluas dan pantas.

“Namun, apa yang terjadi bukan disengajakan, jauh sekali untuk menyakiti dan menjangkiti sesiapa. Harapan kami agar masyarakat tidak berterusan ‘menghukum’ keluarga kami kerana ia sangat mengganggu emosi,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Mengimbau detik bermulanya insiden berkenaan, Adli berkata kepulangan abang iparnya, ke Kampung Matang ketika Ramadan lepas, adalah kerana ingin memastikan isteri yang baru bersalin dapat menjalani tempoh berpantang dengan sempurna.

“Beliau mendapat kebenaran polis untuk melakukan perjalanan rentas negeri, malah telah melakukan ujian calitan dan disahkan negatif COVID-19, namun entah bagaimana beliau akhirnya positif penyakit itu tidak lama kemudian.

“Sekelip mata, seorang demi seorang daripada 48 ahli keluarga kami (termasuk keluarga abang ipar) disahkan positif dan terus menerima rawatan di hospital serta menjalani tempoh kuarantin di lokasi yang ditetapkan kerajaan. Mungkin ada kesilapan kami yang cuai dalam pergaulan menyebabkan ramai ahli keluarga dijangkiti COVID-19,” katanya.

Namun, apa yang membuat Mohd Adli terkilan ialah setelah semua ahli keluarganya pulih, penerimaan masyarakat terhadap keluarganya masih dingin, sehinggakan beliau pernah terfikir untuk membawa keluarganya berpindah ke tempat lain.

“Sangat menyedihkan apabila seorang daripada ahli keluarga kami yang ingin membeli barangan keperluan di kedai, namun tiada yang mahu berurusan kerana bimbang dijangkiti sedangkan beliau sudah pulih sepenuhnya dari penyakit itu.

“Akhirnya, beliau terpaksa meminta kebenaran pihak berkuasa untuk membeli segala barangan keperluan di tempat lain yang agak jauh dari kediaman sendiri kerana tidak mahu mencetuskan suasana tidak harmoni di kampung,” katanya.

Mohd Adli bagaimanapun tidak menyalahkan penduduk kampung terhadap layanan dingin mereka kerana akur ia berpunca dari salah faham berkaitan COVID-19.

“Walaupun telah diberi penerangan bahawa kami tidak lagi menjangkiti sesiapa selepas selesai menerima rawatan di hospital, segelintir penduduk kampung masih tidak dapat menerimanya dengan hati terbuka.

“Namun, kami tetap tabah dengan ujian ini dan berharap semuanya akan kembali normal,” katanya yang mahu semua rakyat Malaysia terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) agar tidak melalui pengalaman pahit seperti dialami keluarganya.— BERNAMA

WARGA DUNIA

MARAH

CHINA MERAH

BUKAN KERANA

CHINA JADI PUNCA

AMIN

DUNIA MARAH

KERANA

CHINA MERAH

SOROK FAKTA

AMIN

TIDAK TELUS

AMIN

FAKTA   KETELUSAN

AMAT MUSTAHAK

UNTUK KAJIAN

MELAWAN VIRUS INI

AMIN

DUNIA MARAH

CHINA MERAH

BUKAN KERANA 

CHINA MERAH

CHINA

AMIN

BUKAN 

BUKAN BUKAN

KHALASMEMANG PELIK

  MEMANG PELIK

Unknown commented on

 "MAGERAN 

DALAM AGENDA"

Kita boleh terima penjelasan dari Setiausaha So-Late PM ni. Tapi yang membingungkan rakyat semesta alam ialah kenapa PM, yakni tuan yang ampunya badan sendiri tak cakap apa-apa tentang sesi ramas mesra beliau dengan agong? Rakyat nak tau jugak bijik butir apa yang dibincangkan dan apa yang telah dipersetujui?

MENTERI DIKETEPIKAN

 MENTERI KABINET

DIKETEPIKAN

KAH KAH KAH

INI NAMANYA

MENTERI

PERHIASAN

KAH KAH KAHMenteri penting diketepikan dalam mesyuarat MKN, kata laporan

MENTERI yang bertanggungjawab ke atas Badan Pengurusan Bencana Nasional (Nadma) tidak lagi jadi sebahagian ahli mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengenai Covid-19, lapor Malaysiakini.

Portal berita itu memetik Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas), Mohd Redzuan Md Yusof sebagai berkata, beliau tidak dijemput menghadiri mesyuarat MKN sejak Hari Raya Aidilfitri bulan lalu.

“Kini saya bukan anggota MKN. Dahulunya anggota MKN. Saya tak tahu apa yang berlaku. Kali terakhir saya bersama MKN adalah sebelum Hari Raya (Aidilfitri),” katanya.

Meluahkan kekecewaannya, Redzuan berkata beliau sepatutnya terlibat dalam mesyuarat tersebut, sebagai menteri yang bertanggungjawab ke atas Nadma.

“Kalau tengok susunan gazet tu sendiri, ya, saya yang sepatutnya mengawasi (Nadma).

“Tapi itu terpulang kuasa PM (perdana menteri). Kalau nak menguruskan bencana ada cara-cara tertentu atas kebolehan seseorang.

“Tapi kalau PM tak nampak Nadma menguruskan becana, kenapa letakkan di bawah tugas-tugas khas,” kata ahli Parlimen Alor Gajah dari Bersatu itu.

Tambahnya beliau mungkin diketepikan dari mesyuarat memandangkan mereka yang berkuasa tidak mahu “terlalu ramai orang buat benda sama”, malah beliau turut dianggap baru dalam arena politik negara berbanding menteri lain.

Dalam temu ramah itu Redzuan turut mempersoalkan langkah kerajaan mengehadkan pilihan vaksin Covid-19.

“Di Malaysia kita ada akta semua barang-barang perubatan, nak masuk je kena kelulusan NPRA (Bahagian Regulatori Farmasi Negara). Kalau tak ada, kena rampas.

“Tapi apa pun, dalam darurat, jeneral perang sepatutnya menggunakan kuasanya untuk mengetepikan NPRA.

“Contoh, kalau dunia boleh menerima penggunaan vaksin menerusi EUL (Senarai Kegunaan Darurat) dari negara asalnya dan WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia), kita harus menggunakannya untuk mendapatkan bekalan vaksin yang lebih beragam.

“Kita tak boleh hanya bergantung pada Covax dan NPRA untuk meluluskannya. Contoh, hari ini ada vaksin lain seperti Sputnik V dan Sinopharm,” tambahnya. – 9 Jun, 2021.

MALAYSIA

JUGA ADA

MENTERI TEPI

KAH KAH KAH


MYANMAR BELUM SELESAI - BARU MULA

 

 MYANMAR BELUM

SELESAI

BARU NAK MULA

DI MANA YB SAMSUL

 


DIMANA

YB SAMSUL 

Arymanchino commented on

 "BERITA JAHAT"

Memang lah berita fitnah.Samsul selit memang takan beli baju Melayu kat Wisma Yakin sbb seluar kena potong kaki byk.Nanti mcm katun pula..


Unknown commented on

 "ANWAR ENGGAN 

MENJAWAB"

Belakang Wisma Yakin tu Sg Gombak. Ni dah Sirius, sampai merayau Di sungai.

MAGERAN DALAM AGENDA

 INI PANDANGAN

SU SULIT PM

AMIN

MAKNANYA RESMI

MAKNANYA TAK

MELANGGAR 

PANDANGAN PM

AMIN

APA MAKNANYA?

AMIN Mageran tidak sesuai tangani darurat Covid-19

SAYA ingin berkongsi sedikit pandangan mengenai beberapa isu berhubung pengurusan darurat di negara ini. Sejak mutakhir ini ada beberapa pihak yang mengemukakan pelbagai pandangan tentang bagaimana negara kita patut diurus dalam menghadapi pandemik Covid-19.

Ada yang mencadangkan supaya Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong menubuhkan Majlis Gerakan Negara atau Mageran yang mempunyai kuasa penuh untuk mentadbir negara sepertimana yang dilaksanakan semasa proklamasi darurat tahun 1969 dahulu.  

Saudara-saudari, apakah yang dimaksudkan dengan Mageran?

Sepertimana yang kita tahu, selepas Pilihan Raya Umum 1969, tercetus rusuhan kaum di negara kita yang mengorbankan nyawa. Pada ketika itu, Kabinet baharu masih belum dibentuk dan kerajaan yang ada adalah sebuah kerajaan sementara atau caretaker government.

Sehubungan itu, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada ketika itu telah mengisytiharkan darurat pada 15 Mei 1969. Semasa Perisytiharan Darurat tersebut, Yang di-Pertuan Agong telah memasyhurkan Ordinan No. 2 (Kuasa-Kuasa Perlu) Darurat 1969 yang berkuat kuasa pada 16 Mei 1969.

Ordinan No. 2 tersebut memperuntukkan bahawa kuasa pemerintahan bagi Malaysia di bawah Perkara 39 Perlembagaan Persekutuan dan segala kuasa yang diberi kepada Yang di-Pertuan Agong diwakilkan kepada Pengarah Gerakan yang ditetapkan oleh Yang di-Pertuan Agong, dan Perkara 40 Perlembagaan Persekutuan iaitu mengenai Yang di-Pertuan Agong bertindak mengikut nasihat Perdana Menteri atau Kabinet adalah tidak terpakai kepadanya.

Dalam menjalankan tugasnya di bawah Ordinan No. 2, Pengarah Gerakan dibantu oleh Majlis Gerakan Negara yang anggotanya dilantik oleh Pengarah Gerakan menurut budi bicaranya yang mutlak.

Pengarah Gerakan juga mempunyai kuasa mutlak untuk melantik ahli Jawatankuasa Gerakan Negeri di setiap Negeri dan Jawatankuasa Gerakan Daerah dalam setiap kawasan atau daerah pentadbiran setiap Negeri, manakala Jawatankuasa-Jawatankuasa tersebut hendaklah menjalankan tugas yang diarahkan dan melaksanakan dasar yang dibuat oleh Pengarah Gerakan.

Berdasarkan seksyen 2 Ordinan No. 2 tersebut, Yang di-Pertuan Agong pada 17 Mei 1969 telah melantik Timbalan Perdana Menteri pada masa itu, YAB Allahyarham Tun Haji Abdul Razak bin Dato’ Hussein sebagai Pengarah Gerakan. Kuasa pemerintahan dan eksekutif mutlak telah diberikan kepada Pengarah Gerakan dan Mageran.

Tiada jauh beza

Keadaan yang kita hadapi pada masa ini amat jauh berbeza dengan situasi pada tahun 1969.

Pertamanya, kita tidak berhadapan dengan darurat keselamatan, tetapi darurat kesihatan.

Keduanya, kita telah ada kabinet yang sedang berfungsi. We have a working and functioning cabinet. Kabinet bersidang pada setiap hari Rabu dan banyak keputusan dibuat bukan sahaja mengenai pandemik Covid-19, tetapi juga mengenai pentadbiran negara, pengurusan ekonomi, kebajikan rakyat, kewangan, keselamatan, pertahanan, pendidikan, hubungan antarabangsa dan lain-lain perkara yang berkaitan dengan pengurusan dan pentadbiran negara secara keseluruhannya.

Ketiga, kerajaan juga telah ada beberapa mekanisme khusus untuk menangani pandemik Covid-19.

Pertamanya ialah Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara Mengenai Pengurusan Covid-19 yang bersidang sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Sidang ini dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri dan dihadiri oleh Menteri-Menteri yang berkaitan, Menteri-Menteri Besar dan Ketua-Ketua Menteri yang mewakili kerajaan-kerajaan negeri, Ketua Setiausaha Negara, Peguam Negara, Panglima Angkatan Tentera, Ketua Polis Negara, Ketua Pengarah Kesihatan dan Ketua-Ketua Agensi Kerajaan yang berkaitan.

Antara agenda tetap sidang ini ialah pembentangan mengenai situasi terkini pandemik Covid-19 oleh Ketua Pengarah Kesihatan dan keputusan-keputusan penting dibuat berdasarkan data dan fakta yang dibentangkan. Ini termasuklah keputusan-keputusan untuk melaksanakan PKP serta sekatan-sekatan ke atas sektor ekonomi dan sosial demi mengawal penularan Covid-19. 

Selain itu, YB Menteri Kanan Pertahanan mempengerusikan Jawatankuasa Teknikal Sidang Khas MKN yang memperincikan tindakan-tindakan susulan yang perlu diambil oleh kementerian dan jabatan yang berkaitan dalam mengurus pandemik Covid-19.

Keduanya ialah Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara Mengenai Darurat yang bersidang sekurang-kurangnya sekali seminggu. Sidang ini yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri membincangkan ordinan-ordinan darurat yang perlu dimasyhurkan oleh KDYMM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong bagi membantu kerajaan menangani pandemik Covid-19 dengan lebih berkesan.

Ketiganya ialah Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin yang dipengerusikan secara bersama oleh YB Menteri Kesihatan dan YB Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi yang bertanggungjawab merancang dan melaksanakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan.

Alhamdulillah, setakat ini jumlah harian dos vaksin yang disuntik telah melebihi 100 ribu dos sehari dengan jumlah tertinggi setakat ini sebanyak 151 ribu dos. 

InsyaAllah, dengan bekalan vaksin yang lebih banyak diterima oleh negara kita, jumlah vaksinasi harian akan meningkat kepada lebih 200 ribu dos sehari dalam masa terdekat dan kita akan berjaya mencapai imuniti kelompok atau herd immunity sebelum akhir tahun ini. 

Mencapai herd immunity melalui vaksinasi adalah jalan keluar kita daripada pandemik Covid-19.

Langkah ke belakang

Kerajaan pada hari ini telah pun mempunyai mekanisme yang bersesuaian untuk mengurus darurat, iaitu satu bentuk darurat kesihatan, bukan darurat keselamatan. Gesaan kepada KDYMM Seri Baginda Yang di-Pertuan Agong untuk mewujudkan sebuah badan yang berkuasa mutlak seperti Mageran bukanlah satu langkah yang sesuai. 

Ia adalah satu langkah ke belakang yang akan merencatkan perancangan kerajaan dan segala usaha penjawat awam, para frontliners, pihak industri dan rakyat seluruhnya untuk memulihkan negara daripada krisis kesihatan dan ekonomi yang sedang kita hadapi pada masa ini.

YAB Perdana Menteri ketika membuat pengumuman mengenai pelaksanaan darurat 2021 juga menegaskan bahawa perisytiharan darurat oleh KDYMM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong bukan bermakna negara kita berada di bawah pentadbiran yang berkuasa mutlak seperti pemerintahan ala tentera. 

Kerajaan sivil atau a civilian government masih berfungsi. Ciri civilian government ini mesti dipertahankan sepanjang tempoh darurat berkuatkuasa.

Perlu juga diingat, kerajaan bukan sahaja sedang mengurus pandemik, tetapi mengurus kebajikan dan kehidupan rakyat. Pelbagai kementerian dan jabatan sedang berfungsi untuk menyampaikan pelbagai bentuk bantuan kepada rakyat. Ini termasuk pakej-pakej rangsangan ekonomi dan bantuan kewangan yang telah diumumkan oleh kerajaan. 

Yang terbaharu ialah Pemerkasa Plus yang bernilai RM40 bilion dengan suntikan fiskal berjumlah RM5 bilion. Penyampaian bantuan-bantuan ini mesti diteruskan oleh kementerian dan agensi berkaitan yang berfungsi di bawah pentadbiran sivil tanpa gangguan oleh mana-mana pihak yang berkuasa mutlak.

Kita memang berharap agar keadaan akan kembali pulih seperti sediakala. Apabila hampir kesemua penduduk negara kita telah menerima vaksin dan kita telah mencapai herd immunity yang dijangka sebelum akhir tahun ini, insyaAllah sektor-sektor ekonomi dan sosial akan dibuka semula. Kita akan lebih selamat daripada dijangkiti Covid-19.

Pada ketika itu, saya percaya aktiviti politik dan proses demokrasi juga boleh berlangsung dengan lebih rancak. We will be seeing a more vibrant political and democratic process. Bukan sahaja nak adakan sidang Parlimen, nak adakan pilihan raya pun boleh.

Jadi, buat masa ini kita tumpukan dahulu usaha kita untuk mengatasi masalah Covid-19. Dengan proses vaksinasi yang sedang giat berjalan dan PKP yang sedang berkuatkuasa, saya percaya kita memerlukan sedikit masa saja lagi untuk keluar daripada krisis yang sedang membelenggu kita pada masa ini.  

Sabar, stay at home, insyaAllah kita akan menang. – 9 Jun, 2021.

* Dr. Marzuki Mohamad, 
Ketua Setiausaha Sulit 
Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

MAKNANYA

AJENDA MAGERAN

TELAH DAN SEDANG

DIBINCANG

AMIN

KALAU TIDAK 

MUSTAHIL

SU SULIT PM

MENULIS SURAT

AMIN

APA DIA MAGERAN? 

AMIN

APAKAH MAGERAN

BOLEH 

LAWAN KOBID?

AMIN