Selasa, 28 Mac 2023

MACRON TERUS DIGASAKMACRON

TERUS DIGASAK

AMIN

PASAI APA KEAN KENCING TOK ARAB ?Anwar ke Arab Saudi selepas dapat kelulusan saat akhir untuk bertemu MBS?


Arab Saudi sahkan pertemuan Anwar dengan putera mahkota, kata Wisma Putra


Anwar hanya jumpa pegawai pangkat rendah di Arab SaudiPolemik lawatan Anwar ke Arab Saudi menyimpang dari fakta sebenar, kata Wisma Putra Polemik lawatan rasmi PM dimainkan atas kepentingan politik sempit – Wisma Putra  

HEBOH ANWAR

KENA KENCING 

TOK ARAB

AMIN

TAPI PASAI APA

APA PASAL 

KAH KAH KAH

AMIN

ANWAR TAK DA

GAMBAR  MASUK

KAABAH

PASAI APA ?

AMIN

PASAI MAIN

BONTOT  KE ?

AMIN

ARAB PUN

MAIN BONTOT

KAH KAH KAH

NAJIB PENCURI

 MAIN BONTOT 

ALTANTUYA

DAPAT PULAK

 MASUK DALAM

KAABAH

AMIN

TOK ARAB NI

KAKI KENCING

BAGI MALU

PMX

KAH KAH KAH

AJAK DATANG

LEPAS TU LARI

KAH KAH KAH

INI PERANGAI

TOK ARAB

KAH KAH KAH

LEPAS TU CAKAP

SAMBUNG

DUA HARI LAGI

BARU FREE

KAH KAH KAH

BETUL KE 

MACAM INI ATAU

PUTAR PUTAR

AMIN

KHALAS

CARA MEMBACA MEDIA MALAYSIASPRM nafi 2 pegawainya dalang isu rasuah libatkan syarikat korporat


SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menafikan tohmahan yang dibuat sebuah blog dengan identiti palsu kononnya dua pegawai kanan suruhanjaya itu merupakan dalang dalam isu rasuah dan salah guna kuasa melibatkan syarikat korporat.

SPRM menerusi satu kenyataan hari ini memaklumkan kedua-dua pegawai tersebut dipanggil untuk memberikan penjelasan sebelum mereka membuat laporan polis untuk menyangkal tohmahan itu.

“Sehubungan itu, SPRM yakin perkara tersebut merupakan tohmahan liar serta tidak bertanggungjawab yang sengaja dilemparkan kepada pegawai SPRM bagi menimbulkan persepsi negatif terhadap suruhanjaya ini.

Namun, sekiranya wujud bukti, pihak berkaitan harus tampil membuat aduan atau laporan kepada pihak penguat kuasa dan bukan membuat tohmahan menerusi media sosial yang berselindung di sebalik identiti palsu,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu menegaskan SPRM tidak akan membuka kertas siasatan sewenang-wenangnya tanpa bukti dan fakta kerana setiap siasatan yang dijalankan adalah mengikut prosedur operasi standard berlandaskan undang-undang yang diperuntukkan serta dipantau oleh lima badan pemantau bebas.

Menurut kenyataan itu mengikut prinsip pengasingan kuasa, Pejabat Peguam Negara berfungsi sebagai mekanisme semak dan imbang bagi memastikan hanya kes yang mempunyai bukti dan fakta kukuh diberikan izin untuk pendakwaan mengikut budi bicaranya.

“Dalam pada itu, SPRM juga tidak akan tunduk kepada tekanan oleh mana-mana pihak untuk mengalihkan perhatian daripada kes rasuah dan penyelewengan yang sedang giat disiasat ketika ini dengan pelbagai tohmahan yang sengaja direka-reka,” katanya. – Bernama, 28 Mac, 2023.

WOIT

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

AMIN

INGAT CARA

MEMBACA MEDIA

MALAYSIA

KHALAS

PENG ANAL KANG KONG MAT SINTOK


Mahkamah tolak rayuan penganalisis politik berhubung kes saman


MAHKAMAH Tinggi di Kuala Lumpur hari ini menolak rayuan penganalisis politik Dr Kamarul Zaman Yusoff berhubung kes saman fitnah yang dikemukakan beliau terhadap bekas ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad.

Peguam Muhammad Faiz Fadzil yang mewakili Khalid ketika dihubungi pemberita berkata Hakim Latifah Mohd Tahar menolak rayuan itu melalui prosiding yang dijalankan secara sidang video.

Beliau berkata mahkamah mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen tahun lepas, bahawa kenyataan Khalid adalah komen berpatutan dan mengarahkan Kamarul Zaman membayar kos RM10,000 kepada Khalid.

Pada 29 April tahun lepas, Mahkaman Sesyen di Kuala Lumpur menolak saman Kamarul Zaman selepas mendapati Khalid berjaya membuktikan pembelaan komen berpatutan atau komen yang wajar.

Pada 28 Julai 2020, Kamarul Zaman memfailkan saman fitnah berhubung penulisan Khalid yang disiarkan sebuah portal dalam talian bertajuk ‘Pensyarah Melayu Bodohkan Melayu Ibarat Pegar Makan Padi’.

Penulisan itu dibuat Khalid pada 26 Mei 2017 dalam memberikan pandangan berhubung kritikan Kamarul terhadap buku Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh, ‘Becoming Hannah’ melalui rencana bertajuk ‘Hannah Yeoh Contoh Hipokrasi Terbesar DAP’.– Bernama, 28 Mac, 2023.

WOIT 

SAPA 

KANG KONG

INI

KAH KAH KAH

APAKAH INI

KANG KONG

DARI SINTUK

KAH KAH KAH

YG JADI

PENASEHAT

MAIL BERA ?

AMIN

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

AMIN

KHALAS

FRANCE TERUS DI BAKARFRANCE

TERUS DIBAKAR

AMIN

REDUP SANTAI


REDUP SANTAI


HARI INI 
KITA SELESAI PUASA
LIMA HARI

HARI INI AWALNYA PANAS
BILA PETANG HUJAN RENYAI
NAK BANTU KITA SEMUA
AGAR TIDAK LETIH SANGAT

GUA RASA  AMK CIK DAN PAK CIK
DI BAZAR RAMADAN 
MERASA CUAK
JIKA HUJAN TURUN
NIAGA RUNTUH
TAPI BILA RENYAI
KEMUDIAN KERING
CUACA SANTAI
NIAGA RANCAK

PETANG INI
GUA BERBUKA
AIR SUAM
BUAH BETIK
BUAH LONGAN

KUIH KOCI LEBIHAN KELMARIN
GUA PANASKAN
AMBIL SEMPENA
BUDAYA MELAYU

UNTUK MAKAN
GUA AKAN PERGI
KE BRICKFEILDS
ADA KEDAI TOMYAM
GUA AKAN BAWA  UDANG
GUA BOLEH MINTA
UDANG  GORENG KUNYIT
AMIN

SELAMAT BERBUKA

SAMAN MENYAMAN


SAMAN

JANGAN TAK SAMAN

YUSSOF RAWTHER
SAMAN ANWAR

ANWAR SAMAN
SANUSI

GUAN ENG 
SAMAN MUHYIDIN

MADEY SAMAN
ANWAR

ZAHID SAMAN
MADEY

SAMAN JANGAN
TAK SAMAN
KAH KAH KAH

YANG MASYUUUK
PEGUAM
AMINKRISIS BANK MEREBAK KE GERMANAWAS !!!

KRISIS BANK 

MEREBAK DARI

AMERIKA KE SWISS

KINI KE GERMAN

KHALAS

BUDAYA LAMA YANG HILANGBUDAYA LAMA

YANG HILANG

AMIN

Unknown commented on
 "BOIKOT BAZAR RAMADAN"

Dulu dulu mana ada Bazar Bazar ini semua, sesama jiran buat kuih kemudian bertukar sebelum waktu berbuka, begitu indah jiran tetangga kami semua, ada saja pelbagai kuih kuih, sekarang ini orang pompuan sudah mula kerja, nak makan KFC nak makan Mc Douglas kah kah jadi institusi keluarga dah tak ada, duit mungkin lebih, tapi pasti tak ada kualiti, setakat pulan hari Raya biasa lah, semua nak maju semua nak hebat, tak apa ini semua perubahan yang berlaku sekarang, apa kemajuan bawa kebahagiaan? 


Mungkin ya mungkin tidak tetapi apa pun manusia akan terus berusaha menjadi baik, langkah pertama ialah kunci mulut masa bula puasa Amin, kah kah kah masih boleh, kalau ketawa tak Haram kalau masuk Taliban mungkin ketawa juga diharamkan, siapa undi pas ini? Orang tua nak tiket ke syurga atau orang muda yang nak enjoy sakan kah kah kah

KJ CALON MB SELANGOR


KJ CALON

MB SELANGOR

KAH KAH KAH

AMIN
Unknown commented on
 "ANAK MUDA 
PERTAHAN ALAM SEKITAR"

Kalau nak cepat melingkup nya Selangot makan KJ harus diwar warkan sebagai calon MB Selangor DUN di kawasan Sg Buloh...

Hot FM Dan KJ jadi DJ bakal mendapat liputan meluas media social setiap Hari Isnin Dan Jumaat...

KJ secara simbolik nya sudah berkempen dengan Hot FM untuk melingkupkan Selangor secara total.

UMNo bukan pilihan untuk Melayu' sebab UMNo Dan malu untuk menyuarakan perjuangan orang Melayu' Dan Islam

MUSIM PANAS DAH SAMPAI ?


MUSIM PANAS

DAH SAMPAI ?

AMIN

         Seluruh warna purple ni
 mendapat panas ekstrim...
..khalas..amin
PUKUL MANGKUK HAYUN


 PUKUL

RAMASAMY

 PUKUL

GUAN ENG

KHALAS

panglimo potaseh commented on 
"KAKI BUAT KERENAH"

Ada Ramasamy ada Ular .. Guan Eng nak pukoi sapa dulu ..

DEMO BESAR DISUSUN LAGI


HARI INI

SELASA 28/3

DEMO BESAR

DISUSUN  LAGI

KHALAS

APA PANDANGAN SHAIDAN


RUU Kesalahan Seksual Kanak-Kanak dibentang di Dewan Rakyat

RANG Undang-Undang Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak (Pindaan) 2023 yang bertujuan memberikan perlindungan lebih jitu dan menyeluruh kepada kanak-kanak dibentang untuk kali pertama di Dewan Rakyat hari ini.

Ia dibentangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said.

Rang Undang-Undang Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak (Pindaan) 2023 antara lain menetapkan hukuman penjara tidak lebih 20 tahun dan denda sehingga RM50,000 bagi kesalahan melibatkan persembahan seksual kanak-kanak.

Antara kesalahan itu termasuk membuatkan atau menyebabkan kanak-kanak melakukan persembahan seksual; turut serta, sama ada sebagai peserta atau penonton dalam persembahan seksual; mengiklankan, mempromosikan atau memudahkan persembahan seksual; serta menerima apa-apa manfaat, termasuk kewangan daripada persembahan seksual tersebut.

Menurut rang undang-undang itu, ‘persembahan seksual’ bermaksud apa-apa perlakuan seksual secara terang-terangan yang dipersembahkan di hadapan seorang penonton atau lebih, termasuk yang dirakam atau dihantar keseluruhannya atau sebahagiannya, melalui apa-apa cara termasuk tetapi tidak terhad kepada cara elektronik, mekanikal, digital, optik atau magnetik, atau gabungan apa-apa cara.

Selain itu bagi perkara melibatkan pemerasan seksual kanak-kanak seperti mengugut melakukan aktiviti bersifat seksual, mengugut mereka untuk berkongsi apa-apa gambaran sama ada dalam bentuk visual, audio atau bertulis, individu berkenaan boleh dihukum penjara tidak melebihi 10 tahun jika disabitkan.

Rang undang-undang itu turut menyatakan perintah bagi pembayaran pampasan kepada mangsa kanak-kanak yang mana jumlah wang ditetapkan oleh mahkamah berdasarkan kecederaan yang dialami mangsa.

Selain itu Azalina turut membentangkan Rang Undang-Undang Keterangan Saksi Kanak-Kanak (Pindaan) 2023 yang bertujuan menambah baik perlindungan terhadap saksi kanak-kanak dengan menaikkan umur saksi kanak-kanak daripada 16 tahun kepada 18 tahun.

Ia bertujuan memasukkan peruntukan yang membolehkan mahkamah melarang apa-apa soalan tidak wajar kepada saksi kanak-kanak semasa pendengaran khas seperti yang bersifat memperdayakan atau mengelirukan, menghina, menakut-nakutkan, mengaibkan, mengganggu, menggusarkan, menyinggung, menindas atau mengulang secara tidak perlu.

Menurut rang undang-undang itu, seseorang saksi kanak-kanak semasa pendengaran khas boleh memberikan keterangan dengan cara mengadakan suatu pengadang di antara kanak-kanak itu dengan tertuduh atau kanak-kanak yang dipertuduh atas mana-mana kesalahan atau dengan cara rangkaian secara langsung atau gabungan kedua-duanya.

Azalina memaklumkan bacaan kali kedua untuk Rang Undang-Undang Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak (Pindaan) 2023 dan Rang Undang-Undang Keterangan Saksi Kanak-Kanak (Pindaan) 2023 juga diadakan pada mesyuarat kali ini.

Sementara itu, dalam kenyataan berasingan hari ini,  Azalina memaklumkan pindaan kedua-dua akta itu adalah usaha pindaan fasa pertama berkaitan jenayah seksual terhadap kanak-kanak, susulan sesi libat urus Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) dengan pelbagai pemegang taruh.

Beliau berkata sesi libat urus itu bertujuan membincangkan hala tuju serta mendapatkan input dan maklum balas penyediaan dasar serta membincangkan parameter pindaan berkaitan dengan jenayah seksual terhadap kanak-kanak.

“Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual terhadap Kanak-Kanak 2017 (Akta 792) yang berkuat kuasa sejak 10 Julai 2017 didapati mempunyai beberapa jurang dan cabaran yang perlu dikaji dan disemak semula bagi memastikan pelaksanaan yang lebih lancar supaya tujuan akta tersebut dapat dicapai.

“Akta Keterangan Saksi Kanak-Kanak 2007 (Akta 676) pula yang memperuntukkan perkara berhubung keterangan saksi kanak-kanak, berkuat kuasa sejak tahun 2007 dan tidak pernah dipinda selama 16 tahun, kini wajar dipinda sejajar dengan perkembangan semasa,” katanya.

Beliau berkata antara cadangan pindaan kedua-dua akta itu adalah penggantian terminologi pornografi kanak-kanak selaras amalan terbaik global semasa, istilah ‘pornografi kanak-kanak’ dicadang untuk digantikan dengan ‘bahan penganiayaan seksual kanak-kanak’ dalam Akta 792.

Azalina berkata cadangan pindaan fasa kedua berkenaan kewibawaan saksi kanak-kanak dan pemansuhan keperluan undang-undang mengenai keterangan sokongan bagi saksi kanak-kanak pula dijangka dilaksanakan pada sidang Parlimen akan datang selepas sesi libat urus diadakan khususnya dengan Majlis Peguam Malaysia.

“Diharapkan cadangan pindaan kepada Akta 792 dan Akta 676 ini mendapat sokongan padu semua Ahli Parlimen, Senator dan orang awam, serta kerjasama daripada pihak-pihak berkuasa supaya pindaan yang dibuat dapat dilaksanakan dengan sempurna dan efektif agar jenayah seksual terhadap kanak-kanak di Malaysia terbanteras,” katanya. – Bernama, 27 Mac, 2023.

LANGKAH BAIK

WAJIB DISOKONG

AMIN

NAK TANYA

APA PANDANGAN

YB SHAHIDAN

KAH KAH KAH

NAK TANYA

APAKAH SHAHIDAN

AKAN DATANG

KE PARLIEMN

UNTUK  BAHAS

AMIN

SAJE TANYA

KERANA SHAHIDAN

PAKAR  SEX

BUDAK BUDAK

AMIN

KHALAS

DALAM SPRM PUN ADA KES RASUAH


Korupsi dalam kalangan anggota penguat kuasa semakin kronik, membimbangkan – SPRM

KUALA LUMPUR – Tahap korupsi membabitkan anggota penguat kuasa sebagai barisan hadapan keselamatan negara semakin kronik dan membimbangkan, kata Timbalan Ketua Pesuruhajaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),  Ahmad Khusairi Yahaya.

Ahmad Khusairi berkata, situasi kebanjiran pendatang asing tanpa izin, pekerja dan pelajar asing di negara ini dilihat sebagai peluang besar kepada segelintir penguat kuasa yang tidak berintegriti untuk mengambil kesempatan mengambil rasuah.

Katanya, tidak kira sama ada pendatang asing berkenaan mempunyai permit kerja, visa pelajar apatah lagi “kosong” tanpa permit dan berstatus pendatang tanpa izin, kumpulan ini sering menjadi sasaran kepada penguat kuasa.

“Inilah hakikat yang berlaku dan mendatangkan imej yang amat buruk kepada Malaysia. Tahap korupsi anggota penguat kuasa selaku barisan hadapan keselamatan negara dilihat semakin kronik dan membimbangkan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurut Ahmad Khusair,i slogan “Malaysia Boleh” sering dijadikan sindiran sinis yang membawa pengertian cukup memedihkan yang mana semua perkara boleh diselesaikan dengan membayar rasuah.

“Maka tidak hairan Malaysia menjadi antara tumpuan pekerja asing mendapatkan pekerjaan, pusat transit dadah di rantau Asia Tenggara, pusat penipuan dan pelaburan palsu antarabangsa, judi dalam talian, macau scam, pelacuran antarabangsa dan sebagainya.

“Kita sering menolak dan menidakkan realiti serta mencari pelbagai alasan untuk menafikannya,” katanya.

Ahmad Khusairi berkata, komen mengenai gejala rasuah dalam kalangan anggota penguat kuasa yang biasa didengar “ia adalah kejadian terpencil” sudah tidak mampu dijadikan alasan menidakkan realiti bagaimana rakusnya anggota penguat kuasa dalam perkara ini.

Menurutnya, rasuah berlaku dalam setiap inci kehidupan seorang pendatang asing ke negara ini termasuk berkaitan proses permohonan kuota pekerja asing oleh syarikat-syarikat.

“Bagi memperolehi kuota ini, syarikat-syarikat terpaksa membayar rasuah untuk memastikan kelulusan kuota dari segi jumlah pekerja asing yang dibawa masuk,” katanya.

Selain itu, menurut Ahmad Khusairi, kegiatan merasuah penguat kuasa juga berlaku di pintu-pintu masuk negara untuk mempercepatkan proses keluar dan masuk bagi pendatang asing yang tinggal melebihi tempoh, terlibat dengan jenayah, disenarai hitam, tidak memenuhi syarat-syarat kemasukan dan sebagainya.

Ahmad Khusairi berkata, gejala rasuah juga berlaku dalam kegiatan penyalahgunaan visa-visa pelajar asing bagi tujuan bekerja, berniaga dan terlibat dalam kegiatan tidak bermoral serta melindungi kegiatan pelacuran, rumah urut, perjudian, macau scam yang kebanyakan pekerjanya terdiri daripada warga asing.

“Ini adalah sebahagian daripada kesalahan-kesalahan yang berlaku melibatkan pendatang asing di negara ini. Secara tidak langsung, ia juga mewujudkan ruang dan peluang kepada anggota-anggota penguat kuasa untuk mengutip rasuah secara kecil-kecilan, bulanan mahupun bersindiket,” katanya.

Beliau berkata, justeru isu kebanjiran pendatang asing di negara ini tidak boleh dilihat sebagai perkara remeh memandangkan kesannya yang amat buruk kerana ia melibatkan masalah sosial, jenayah, kesihatan dan keselamatan negara.

Ahmad Khusairi berkata pendedahan SPRM menerusi Op Tropicana, Op Bolos KLIA 1 & 2, Op Lancar dan beberapa siri operasi lain membuktikan isu ini serius dan memerlukan tindakan tegas agensi-agensi penguatkuasaan yang bertanggungjawab. – Bernama


WOIT

KES AZAM BAKI

APA JADI

AMIN

PAKATAN DESAK

AZAM BAKI  UNDUR

KAH KAH KAH

ADA BERITA DLM

SPRM PUN ADA

RASUAH

KAH KAH KAH

TEORI TAKUTKAN

DGN API NERAKA

TAK JALAN

KAH KAH KAH

JANJI DAPAT

ENTOT BIDADARI

PUN TAK JALAN

KAH KAH KAH

CUBA KENALKAN

HUKUMAN MATI

UNTUK PEMBERI

DAN PENERIMA

AMIN

SEKARANG HANYA

YG MENERIMA

KENA HUKUM

AMIN

UBAH HUKUMAN

INI DAN LIHAT

JALAN KE TIDAK

AMIN

KHALAS