Sabtu, 30 Julai 2022

KITA WAJIB BERSEDIAEKONOMI EROPAH

PORAK PERANDA

AMIN

INI AKAN KACAU

ERKONOMI DUNIA

AMIN

KITA WAJIB SEDIA

AMIN

KHALAS

TURUN WAJIB TURUN


#Turun bagi Putrajaya seminggu penuhi tuntutan atau akan protes lagi

KERAJAAN diberi masa seminggu lagi untuk memenuhi lima tuntutan protes #Turun sebelum satu lagi himpunan dijalankan, kata seorang jurucakap kumpulan itu.

Aliff Naif memberitahu The Malaysian Insight yang penganjur mahu memberikan masa mencukupi untuk kerajaan membuat keputusan berkaitan tuntutan yang dibuat kumpulan pelajar itu.

Lima tuntutan mereka kepada kerajaan adalah: memotong gaji menteri, meneruskan subsidi, menambah pakej bantuan rakyat, kawalan harga barangan dan menangani isu sekuriti makanan.

“Seminggu sudah berlalu sejak protes #Turun. Dan ada menteri seperti Annuar Musa yang sudah memberi maklum balas sangat negatif kepada permintaan potongan gaji.


“Jadi kami akan memberi seminggu lagi kepada kerajaan untuk melihat jika mereka memberi responds kepada tuntutan lain,” kata Aliff.

Pada Isnin lepas, ketua pasukan khas jihad inflasi Annuar yang juga menteri komunikasi menolak tuntutan pemotongan gaji menteri, berkata tiada jaminan strategi itu akan berkesan mengurangkan inflasi.

Beliau turut mencabar mereka yang membuat tuntutan itu supaya memberikan nama negara yang pernah melakukan tindakan itu bagi menguruskan inflasi.

“Boleh beri saya satu negara yang berjaya menurunkan inflasi dengan (menteri) memotong gaji?” soalnya.

Aliff berkata jika kerajaan tidak memenuhi tuntutan mereka, protes seterusnya mungkin diadakan tidak lama lagi.

“Jadi bergantung kepada tindak balas kerajaan kepada tuntutan kami.

“Oleh itu kami memberikan kerajaan seminggu lagi sebelum membuat keputusan,” katanya.

Menurut lagi, mereka menjangkakan lebih ramai kumpulan dan rakyat menyertai protes akan datang.

“Jika kerajaan terus salah tadbir isu kos sara hidup, kami jangka lebih ramai akan turun.”

Minggu lepas, polis menghalang hampir 80 pelajar universiti di hadapan Kompleks Sogo, Kuala Lumpur daripada berarak menuju Dataran Merdeka bagi membantah isu kenaikan kos sara hidup. – 30 Julai, 2022.

MUSTAHIL

PUTARJAYA AKAN

TUNAI TUNTUTAN

AMIN

GUNAKAN

SATU MINNGU

UNTUK SUSUN

ATUR RIBU RIBU

KE JALAN RAYA

AMIN

TAAMBAH JUMLAH

YANG BERDEMO

 DARI YG LEPAS

AMIN 

KHALAS

SYABAS TOK HENG !!!30 tahun rakyat Kelantan ditipu slogan Membangun Bersama Islam

KUBANG KERIAN – Lebih 30 tahun rakyat Kelantan ditipu oleh Pas dengan slogan Membangun Bersama Islam.

Malah, beberapa kawasan Parlimen di Kelantan dijadikan kerusi kekal untuk pemimpin import termasuk Kubang Kerian, yang membuktikan Pas ketandusan calon untuk bertanding setiap Pilihan Raya Umum (PRU).

Presiden Putra, Ibrahim Ali berkata, kebanyakan calon impot adalah barang terpakai yang tidak laku di negeri masing-masing seperti Timbalan Presidennya, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man yang kini Ahli Parlimen Kubang Kerian.

Katanya, calon import lain yang pernah bertanding dalam PRU di Kelantan atas tiket Pas ialah Sanusi Daeng Mariok, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan Mohamad Sabu.

“Tahniah kepada pengundi Kubang Kerian kerana mengundi calon import yang tidak terpakai kerana tidak ada anak tempatan yang layak.

“Walaupun diberi peluang sebagai Menteri Air dan Sumber Asli (KASA) bawah kerajaan Perikatan Nasional (PN), tetapi gagal menyelesaikan krisis air di Kelantan.

“Tahniah juga kepada Menteri Besar kerana prihatin menjaga dan membantu kehendak menantu serta sifatnya bagaikan tikus jatuh dalam beras,” katanya dalam ceramah perdana Putra di Kubang Kerian malam tadi.

Malah, katanya, Kelantan juga dianugerahkan Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Abdullah yang bermulut celupar dan tidak pernah memberi alasan menggembirakan setiap kali rakyat menrungut.

Katanya, apa sahaja kesusahan atau kesulitan berlaku, ADUN Panchor menjawabnya dengan jawapan yang meruntuh hati dan perasaan rakyat

“Jawapan dan kata-katanya sungguh meresap ke jiwa setiap rakyat Kelantan, di mana dia hanya bercakap atau menjawab ikut sedap mulut.

“Dia menggunakan jawatan nombor dua dalam kerajaan negeri sebagai lesen berdalih apa sahaja walaupun kata-kata itu menguris hati rakyat.

“Apabila ditanya kenapa pemimpin Pas memakai kereta mewah, dia jawan sebab Rasullulah SAW naik unta berharga mahal, maka Exco Pas juga kena naik kereta mahal,” katanya.

Hakikatnya kata Dr. Ibrahim, Pas Kelantan adalah kerajaan double standard dan bercakap tidak serupa bikin.

“Bagi mereka, semuanya tidak ada yang salah. Jika disebut masalah air, katanya, air sungai tidak habis untuk diminum. Jika disebut Kelantan tiada peluang pekerjaan, katanya, orang Kelantan lebih suka berhijrah mencari kerja di luar.

“Bila lulus kawasan hutan simpan untuk pak lebai membalak, katanya, itu untuk projek ladang rakyat.

“Malah, wang ihsan dan peruntukan dari kerajaan pusat gagal dimanfaatkan sepenuhnya untuk melaksanakan projek yang memberi faedah kepada rakyat,” ujar beliau.

Dr. Ibrahim turut mengulas mengenai tanah orang Melayu yang dikatakan sudah banyak bertukar milik kepada bukan Melayu.

Kata beliau, jika dibina rumah kediaman dan lot kedai, orang Melayu sudah tentu tidak mampu membeli atau memilikinya, sedangkan tapak pembangunan itu adalah tanah milik pribumi.

Di seluruh negara, tegasnya, Tanah Rizab Melayu hanya tinggal 12 peratus lagi gara-gara pemerintahan UMNO.

“Allah anugerah tanah kepada orang Melayu, tetapi UMNO yang menjadi kerajaan sejak merdeka telah menghilangkan sebahagian besar Tanah Rizab Melayu.

“Orang Melayu patut merasa cemas dengan kehilangan tanah rizab ini yang menunjukkan hilanglah tempat Melayu berpijak.

Peristiwa yang menimpa rakyat Palestin dan Melayu Singapura sedang berlaku dibumi Malaysia yang merupakan Negara Persekutuan Tanah Melayu.

“Yang memeranjatkan, tanah orang Melayu dan tanah milik kerajaan negeri juga sudah ada bertukar milik kepada bukan Melayu. Begitu juga Kanun Tanah Negeri yang menjadi perisai kepada tanah milik Melayu sudah tidak kebal lagi.

“Kelantan juga sudah masuk dalam senarai menang sorak kampung tergadai. Amat menakutkan dengan masa depan nasib Melayu dan kaum pribumi.

“Justeru, Putra akan terus berjuang untuk mempertahan dan mengembalikan tanah milik Melayu sebelum orang Melayu menjadi pelarian di bumi sendiri,” katanya.

Namun, ujarnya, ia dapat dilakukan oleh Putra jika mendapat sokongan rakyat.


KESIAN WARGA

SERAMBI MEKAH

OPPS.....SILAAP

SERAMBI

MOSCOW

KAH KAH KAH

30 TAHUN KENA

TIPU OLEH

PAK LEBAI

KAH KAH KAH

MULA MULA

ARAB TIPU

PAK LEBAI 

KEMUDIAN 

PAK LEBAI

TIPU  MEK AWE

MOK CIK POK CIK

DIPAKSA MINUM

30 TAHUN 

TEH TAARIK

KAH KAH KAH

KHALAS

NAJIB ADA KUPANG BARU


NAJIB TAK LEH

TIDUR

KAH KAH KAH

DIA ADA

KUPANG BARU

AMIN

hamim commented on 

"JEMPUTAN ESOK MALAM"

Jangan potong stim, Mahkamah Persekutan telah tolak permohonan Najib untuk tangguh pendengaran kes SRC, jeng jeng jeng, Najib dah tak boleh tidur malam

GANTUNG MATI YB


 TENTERA MYANMAR

GANTUNG MATI YB

AMIN 

KHALAS 

BANGUN LAWAN ASKAR MYANMARJEMPUTAN

MALAM IN

JAM 8.30 PM

DI TALIAN INI :

https://www.youtube.com/channel/UCfB6hOaCGI1yXA2yPKDvpJQ


PENGISIAN PROGRAM

Jemput sertai acara YouTube Live dalam talian pada 30 Julai 8.30 - 10.30 malam waktu Malaysia.

Sembilan artis dan/atau kumpulan persembahan berbeza termasuk hip hop dan pemuzik klasik, dari New York, Sarajevo, Phnom Penh, Kuala Lumpur dan Myanmar Utara akan membuat persembahan sebagai aksi solidariti kepada penentang rejim tentera Myanmar.

Acara itu akan dibuka oleh String Quartet Sinfonietta SA, diketuai oleh Profesor Belma Alic dari Akademi Muzik Sarajevo. Kuartet itu akan memainkan 'Stone sleeper', oleh komposer Bosnia Vladimir Milosevic. Vokalis dan pemuzik pembangkang Burma yang terkenal, Mun Awng akan membuat persembahan secara LIVE dari tanah tinggi asalnya di Kachin, Myanmar Utara.

Antara penceramah antarabangsa ialah: Menteri Luar Malaysia Saifuddin Abdullah, sarjana penentangan harian Yale yang terkenal Profesor Emeritus James C. Scott, dan aktivis sosial Malaysia Hishamuddin Rais.

Mereka akan menyertai penyokong demokrasi  Myanmar yang lain: Moethee Zun, bekas ketua Barisan Demokrasi Semua Pelajar Burma; Moe Thway, ahli pengasas Generation Wave; Nay San Lwin, pengasas bersama Free Rohingya Coalition; dan Ma Khaing Zar Aung, Presiden Persekutuan Pekerja Industri Myanmar.


TANYA RAJA GOYANG

HAL INI

LU TANYA AZIZAN

LU TANYA SUKMA

LU TANYA SAIFOL

LU TANYA YUSUF

 DAN JANGAN LUPA 

TANYA RAJA GOYANG

OPSS... 

TANAY JUGA NURUL

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS 

Unknown commented on 

"ATOK SAKA & PRU 14"

Bro tt, lu pun silap. Apa gunanya 5 percent atuk bawa tu? Adalah lebih baik pH tanding tanpa atuk. Walaupun kalah pengaruh tak susut, dari menang tapi jd arang. Lu tgk selepas ph 22 bulan, making teruk persepsi melayu terhadap pH tambah2 lagi terhadap dap. 5percent melayu atuk bawa, 10 percent yg lari. Math apa ni?

NAJIB ROSMAH DUDUK LUAR JIL?NAJIB & ROSMAH

AKAN KENA JIL

AMIN

MEREKA DUDUK

DALAM JIL ATAU

DI LUAR JIL

AMIN

KHALAS 


panglimo potaseh commented on

 "JUMAAT 26 OGOS 
TARIKAH KERAMAT"

Kahkahkah ..Mappadulong dan laki dio bilo dah di jil ..kompom ramai akan terserempak duo ekor ni kat luar ..mako teori tujoh sorupo akan momancot. TT kok di cukor janggot, rambut panjang sikit, porot bosa sikit, tetek di ikek sarong kokabu, kompom tak tumpah igheh Mak Badak ..kahkahkah

GEOPOLITIK DAN KOREA UTARA


 BILA BINCANG

GEOPOLITIK ASIA

JANGAN TERLUPA

KOREA UTARA

AMIN

ZAHID 2 - SABRI 0


RoS lulus permohonan Umno pinda perlembagaan, kata Ahmad Maslan


JABATAN Pendaftaran Pertubuhan (RoS) meluluskan permohonan berkaitan Perlembagaan Umno dengan sedikit pindaan, berkuat kuasa hari ini, menurut Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan.

Ahmad berkata beliau menerima pemakluman itu menerusi surat daripada RoS pada petang hari ini.

“RoS bersetuju kepada pindaan Perlembagaan Umno supaya pemilihan Umno di semua peringkat diadakan tidak melebihi enam bulan selepas sesuatu pilihan raya umum (PRU) diadakan.

“RoS juga meminta supaya satu pemilihan perlu diadakan dalam satu penggal PRU, bermakna pemilihan Umno untuk penggal ini hanya akan dibuat tidak lewat daripada enam bulan selepas PRU15 diadakan,” katanya dalam kenyataan yang dimuat naik di laman sosial Facebook serta Twitter hari ini.

Ahmad bagi pihak Umno merakamkan ucapan berbanyak terima kasih kepada RoS dan semua pihak yang terlibat, dalam meluluskan pindaan Perlembagaan Umno.

Pada Mei lepas, Umno meluluskan pindaan perlembagaan parti yang membolehkan pemilihan parti diadakan tidak melebihi tempoh enam bulan selepas PRU, untuk memberi ruang kepada ahli memfokus kepada gerak kerja pilihan raya. Notis pindaan perlembagaan itu dikemukakan kepada RoS pada 17 Mei.

Pada 7 Julai lepas, RoS dilaporkan memaklumkan keputusan berhubung permohonan pindaan perlembagaan Umno akan diketahui selewat-lewatnya pada 16 Julai.

Umno sebelum ini menangguhkan pemilihannya di semua peringkat cawangan, bahagian dan Majlis Tertinggi selama 18 bulan selepas penggal 2018/2021 berakhir pada 30 Jun tahun lepas.

Jika dihitung, tempoh 18 bulan itu akan tamat hujung tahun ini dan pemilihan Umno penggal 2021/2023 perlu diadakan sebelum 30 Disember, 2022. – Bernama, 29 Julai, 2022.


RAMALAN

TUKAR TIUB

TAK BETUL

AMIN

PINDAAN 

GEROMBOLAN

DI TERIMA JPP

KAH KAH KAH

SABRI PASTI

GELABAH 

KAH KAH KAH

PRU15 AKAN

DIADAKAN DULU

KEMUDIAN BARU

PEMILIHAN UMNO

KAH KAH KAH

ZAHID 2

SABRI 0

KAH KAH KAH

INI KALI KASI JADIINI KALI 


RAKYAT BUKAN SAJA 
SATU MALAYSIA
MALAH SATU DUNIA
NAK TENGOK
PENCURI BENAMA NAJIB
MASUK JIL
AMIN

MACAM MACAM  
TIPU HELAH
MACAM MACAM KERENAH
DILAKUKAN OLEH NAJIB
ANAK BUNTING
BINI MUDA DATANG BULAN
SUAMINYA ROSMAH KENA KOBID
PEGUAM KENA GIGIT ANJING
SAKSI KENA KOBID
ANAK BUNTING LAGI
HANYA
CERET BERET
TIDAK DI GUNAKAN
OLEH NAJIB
KERANA HELAH INI
TELAH DIPAKAI OLEH
MALIKUL SEMBAB
INI HAK MUTLAK
MALIKUL
KAH KAH KAH

NAJIB BERNIAT
NAK LAMBATKAN KES SELESAI
NAJIB BERNIAT PRU15
AKAN DIADAKAN
SEBELUM DIA MASUK JIL
AMIN

BILA PRU15 DIADAKAN
TIM PENYOKONG NAJIB
AKAN DIPILIH OLEH ZAHID
UNTUK BERTANDING

JIKA SEMUA TIM NAZA MENANG
MAKA NAJIB
BERHARAP DIA
AKAN DIBEBASKAN
KAH KAH KAH

MAHKAMAH TELAH
ENGGAN UBAH APA APA
ENGGAN LAYAN PERMINTAAN NAJIB
NAJIB KATA ADA BUKTI BARU
NAJIB KATA HAKIM NAZLAN
ADA KEPENTINGAN
DAN DAN DAN

LEPAS INI
KITA LIHAT
APA LAGI RANCANGAN NAJIB
UNTUK CUBA LARI DARI PENJARA

TAK MUSTAHIL
NAJIB AKAN CABUT LARI

LARI KEMANA ?
JENG JENG JENG

TUNGGU DAN LIHAT
JUMAAT 26 OGOS 2022
TARIKH SELESAI BICARA
MAHKAMAH AKAN TANGGUH
HAKIM AKAN KELUAR
KEPUTUSAN
PADA SATU TARIKH LAIN

ATAU
HAKIM MAHKAMAH PERSEKUTUAN
AKAN BERKATA
IKUT KEPUTUSAN
MAKHAMAH  TINGGI
JENG JENG  JENG

INI KALI
KADI JADI 
KAH KAH KAH
KHALAS
AMIN

MELAYU MASIH TAK SEDAR

 
AJEN 

CHINA MERAH

 TIPU

MELAYU

AMIN

MELAYU MASIH

TAK SEDAR

AMIN 

Unknown commented on

 "HELAH NAK TIPU"


Malaysian 'Jho Low 2' Bukit Aman bawa pulang dari Thailand. Peergh tajuk berita terrbaek lah..!! Mungkin kah tokey Cina Teow@Jho Low 2 ni pun lesap juga akhirnya seperti Jho Low..!? Teow mengasaskan Kumpulan MBI dan mengendalikan kompleks hiburan, termasuk resort di Danok di sempadan Thailand- Malaysia, dan juga membina empayar perniagaan daripada skim pelaburan dalam talian yang menarik pelabur dari China, Thailand, Malaysia, Indonesia dan Macau.

 Pada 2017, Teow telah ditangkap oleh Biro Penindasan Narkotik (NSB) Polis Diraja Thai atas tuduhan dadah tetapi dia melarikan diri dari Songkhla dan terlepas daripada hukuman mati. Teow@Jho Low 2 ni seribu kali lebih mulia lebih kaya raya lagi dari Datuk Nikky yang lesap semasa serbuan dan Jho Low 1 pun lesap jadi beruang. Sebabnya Cina Teow@Jho Low 2 ni lebih kaya giler dari tokey judi lain kerana Cina Teow@Jho Low 2 ini menganjurkan online gambling melibatkan rakyat China Tanah Besar, rakyat Vietnam, Cambodia, Thailand dan Malaysia.

 Lepas tu dia buat duit dengan membuka nite clubs, brothels. Ramai yang terliur dengan kekayaan Cina Teow@Jho Low 2 ini. Besar peluang nak lesap lagi lebih cerah kali ini. Kenapa PDRM terkinja kinja, excited semacam nak bawa balik Teow@Jho Low 2 tu ke KL....? Sebabnya dia ada duit banyak.

Kesudahannya dibuang kes macam sekor lagi tokey Cina yang terlibat dalam money laundering baru-baru ini..kalau kena dakwa ke mahkamah tokey judi online tokey bapak ayam along pakai baju Polo bukan baju tahanan reman. Tak baik sangka baik.. elok sangka buruk. Dah banyak fakta kejadian tokey judi online tokey ayam, tokey along yg lesap ada yang jadi beruang, lesap masa serbuan dan macam macam lagi ini. Cerita lesap lolos dalam serbuan ini dah jadi benda biasa pada pihak berkuasa Malaysia selagi Kartel Mafia Kerala ini berkuasa di Malaysia..

POLONG SEDANG MAKAN TUAN

 POLONG

SEDANG MAKAN

 TUAN

KAH KAH KAH

PADAN MUKA

AMIN

ROKET CHINA MERAH AKAN GUGURROKET

CHINA MERAH

AKAN GUGUR

AMIN

KHALAS

Unknown commented on

 "AMERIKA DUA KALI
 TURUN NAIK KE BULAN"

Betul ke America dah turun naik bulan 2x? Ada berita dulu America turun naik bulan palsu kat Hollywood. Baru baru ini, rocket gagal keluar api

JUMAAT 26 OGOS TARIKAH KERAMAT

 TUNGGU HUKUM


 KELUARGA SATU MALAYSIA
GEMBIRA
MAHKAMAH TOLAK
RAYUAN NAJIB
KAH KAH KAH

MAHKAMAH NAMPAK
BAHAWA SEMUA INI
KERENAH ONAR
TIPU HELAH NAJIB
NAK LAMBATKAN
KES SELESAI
AMIN

HOKKIEN 
PAGI INI CERAH
MATA HARI MUNCUL 
TAPI TAK MENYINAR
BASAH LOPAK AIR
MAKIN KERING
KL & KL SENTRAL CERAH 
LANGIT BERAWAN
TAPI MATAHARI
AKAN  MEMBAKAR AWAN

GUA RASA
HARI INI AKAN PANAS
GUA ADA KAIN BAJU DI AMPAIAN
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SENYUM
PAGI INI

BRO
KEBAIKAN DALAM DUNIA
MENCIPTA  KEYAKINAN
KEBAIKAN DALAM BERPIKIR
MENCIPTA KEHEBATAN
KEBAIKAN DALAM MEMBERI
MENCIPTA CINTA
AMIN

LALUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SESAMA MENUNGGU
JUMAAT 26 OGOS 2022

DAH JUMPA TARIKH


TUNGGU TUNGGU

JUMPA TARIKH

KAH KAH KAH

PAKAI TARIKH

LAMA JUA

KAH KAH KAH

TIPU HELAH 

NAJIB

LAMBATKAN

SELESAI BICARA

GAGAL MELESAT

KAH KAH KAH

AMIN