Isnin, 8 Ogos 2022

IMAM MAHADI SUDAH SAMPAIBRO

IMAM  MAHADI

DAH SAMPAI

AMIN

LU TAK CAYA

LU TANYA MAMAT INI

KAH KAH KAH

AMIN

INI SEMUA DRAMA KARUT ARABKerajaan satu dunia perlu bangkit tamatkan kepungan Israel ke atas Gaza

KUALA LUMPUR – Ketua-ketua kerajaan di seluruh dunia diseru supaya tidak kekal pasif dan mempamerkan dasar tidak bertindak berhubung kekejaman yang dilakukan oleh Israel terhadap bumi Gaza.

Sebaliknya. mereka perlu bangkit bersama masyarakat antarabangsa dengan bertindak tegas untuk menamatkan kepungan ke atas Gaza, kata Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Mohd Azmi Abdul Hamid.

“Kami mengutuk serangan berdarah dan kejam oleh tentera pendudukan Israel ke atas Gaza baru-baru ini, membunuh 10 orang, termasuk seorang kanak-kanak berusia 5 tahun dan mencederakan puluhan orang.

“Israel melancarkan serangan baru di Semenanjung Gaza pada hari Jumaat, dan membunuh seorang komander kanan sayap bersenjata Jihad Islam.

“Serangan itu tidak akan dibiarkan tanpa tindak balas oleh pejuang Gaza dan provokasi maut ini akan menimbulkan gelombang kemarahan daripada penduduk di wilayah yang terkepung.

“Reaksi Israel bahawa serangan itu adalah untuk melindungi nyawa Israel adalah mengulangi dasar biadabnya untuk mewajarkan pembunuhan beramai-ramai (genocide),” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Menurut Mohd Azmi, Gaza telah dijadikan medan pembunuhan oleh tentera Israel apabila menyasarkan kanak-kanak dan wanita tanpa hukuman.

Katanya, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tidak boleh berdiam diri dan semua resolusi yang diluluskan oleh Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) berkaitan jenayah Israel terhadap kemanusiaan mesti dikuatkuasakan ke atas Israel.

Katanya, dunia telah menyaksikan banyak kebiadaban dan serangan tidak berperikemanusiaan Israel ke atas Gaza membunuh beribu-ribu nyawa termasuk kanak-kanak sejak sekatan Gaza pada 2006.

“MAPIM dan Gabungan Rakyat Asean untuk Palestin, mengulangi gesaan kami agar masyarakat antarabangsa segera bertindak menghentikan serangan barbarik oleh Israel.

“Kami juga mengecam sokongan penuh AS terhadap pencerobohan itu dengan alasan hak Israel untuk melindungi dirinya. Amerika Syarikat (AS) telah terlibat dalam jenayah Israel terhadap penduduk Gaza.

“Ini telah menjadi dasar konsisten AS walaupun pencabulan jelas Israel terhadap undang-undang antarabangsa dan serangan jenayah dan pengepungan Gaza membuktikan bahawa Israel adalah negara pengganas,” katanya. – 


GAZA WAJIB

DIBANTU

AMIN

TAPI JANGAN

LUPA INI 

TOK ARAB 

KAKI KARUT

AMIN

SENYAP SENYAP

BUAT DEAL DG

ZIONIS ISRAEL

AMIN

KEMUDIAN

SIBUK MINTA

MALAYSIA

INDONESIA

PAKISTAN 

SOKONG 

PALESTTIN

POOORAH

AMIN

TOK ARAB

BETULKAN

RUMAH SENDIRI

DULU

AMIN

MEREKA KONGSI

SEMPADAN DG

PALESTIN

AMIN

TOK ARAB

KAKI PUTAR

NUMBER WAHID

DALM DUNIA

KAH KAH KAH

AMIN

AL- KETATI BUAT TAK FAHAM


Pas patut ‘kawan’ dengan UMNO bukan Bersatu – Khairuddin

KUALA LUMPUR – Pas dikatakan telah tersilap langkah apabila memilih untuk bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan bukannya dengan UMNO.

Bekas Setiausaha Dewan Ulama Pas,  Mohd Khairuddin Wal Audi al Ketati  turut menyifatkan parti pimpinan  Muhyiddin Yassin itu sebagai ‘parti kecil’ yang hanya bergantung kepada kekuatan parti lain.

Beliau berpandangan, Presiden Pas, Hadi Al-Kawahli sepatutnya memanfaatkan hubungan yang dijalinkan dengan UMNO dalam kerangka Muafakat Nasional (MN) bagi membentuk gabungan politik yang lebih kuat.

“Saya yakin sekiranya Presiden Pas mempertahankan hubungan dengan UMNO, Bersatu pasti menurut kerana Bersatu parti kecil, dia bergantung kepada Pas.

“Itu hak tok guru (Abdul Hadi) sebagai presiden, saya berbeza dengan beliau dan dalam bab ini saya yakin bahawa strateginya tidak menguntungkan Pas,” katanya 


WOIT

KAH KAH KAH

WAL AUDI

AL KETATI

BUAT BUAT

TAK TAHU

KAH KAH KAH

AL KETATI

TAHU 

PELACUR 

TAK PILIH

PELANGGAN

AMIN

MAIN TIGA

LUBANG PUN

BOLEH

KAH KAH KAH

ASALKAN ADA

FULUSIKOM

KAH KAH KAH

AMIN

PENG ANAL SILAP LAGIPenganalisis tak yakin PKR mampu rebut undi atas pagar


PENGANALISIS politik tidak yakin dengan jangkaan PKR bahawa pertandingan pelbagai penjuru akan memberi kelebihan kepada parti itu untuk mensasarkan pengundi atas pagar.

Mereka melihat jangkaan oleh Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli itu tidak realistik, antaranya disebabkan prestasi PH semasa menjadi kerajaan.

Penganalisis ini memberitahu The Malaysian Insight, sikap sokongan pengundi atas pagar ini juga masih belum jelas – bukan sahaja kepada PKR bahkan terhadap mana-mana blok parti sekalipun.

Pengarah Eksekutif Ilham Centre Hisomuddin Bakar berkata Rafizi hanya menggunakan teori itu untuk menggembleng usaha meraih sokongan segmen pengundi tersebut bagi kemenangan PKR.

Sedangkan, dalam pilihan raya itu, sokongan segmen pengundi tersebut dilihat tidak beralih kepada PKR biarpun Pakatan Harapan bekerjasama dengan parti Muda.

Hisomuddin mengaitkannya dengan sikap pengundi itu sendiri yang belum matang untuk menunjukkan trend besar dalam pilihan raya.

“Apa yang saya sifatkan pengundi segmen itu masih tidak matang dalam pola pengundian mereka dan sebahagian besar tidak berminat untuk partipasi dalam sebahagian peratusan besar dalam PRN Johor.

“Itu sebagai sampel contoh kami kerana tidak ada mana-mana lagi pilihan raya yang sukat kecenderungan pengundi muda kecuali di Johor,” katanya.

Beliau berkata dalam laporan Ilham mendapati pengundi muda yang dikategorikan sebagai pengundi atas pagar tidak terasing daripada majoriti kelompok lain.

“Maksudnya kalau pola majoriti sebegitu, agak mustahil pengundi muda yang duduk dalam masyarakat sama berfikir lain dari pola komuniti majoriti,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata pengundi muda juga mungkin tidak yakin dengan blok pembangkang atau hilang minat menyebabkan sebahagian mereka tidak keluar mengundi.

“Kalau keluar mengundi pun akan beri undi rosak, itu segmen disasarkan Rafizi. Saya nampak itu ruang pada semua mengharapkan segmen baru beri keuntungan kepada blok parti masing-masing.

“Jadi mana-mana parti sukar  untuk tarik pengundi baharu di mana-mana blok buat masa ini,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Rafizi bahawa PKR tidak gentar berdepan pertandingan pelbagai penjuru dalam PRU15 dan kini menumpukan untuk mendapatkan sokongan pengundi atas pagar.

Dalam wawancara eksklusif dengan The Malaysian Insight bekas ahli Parlimen Pandan itu berkata PKR mampu mendapat sokongan kumpulan itu dan berpeluang cerah untuk merampas Putrajaya.

Rafizi merujuk data badan kajian Invoke bagi Jun yang menunjukkan terdapat 62% pengundi atas pagar dan PKR hanya perlu mempengaruhi 30% untuk meraih majoriti.

Namun menurut Hisomuddin pula, selain kumpulan pengundi ini, terdapat dua lagi segmen yang belum menunjukkan sokongan jelas kepada PKR – pengundi Melayu dan bukan Melayu.

Katanya, sokongan bukan Melayu terhadap PKR dilihat terhakis apabila parti itu membuat keputusan bertanding menggunakan logo sendiri semasa PRN Johor, katanya.

Beliau berkata tindakan itu menyebabkan pengundi bukan Melayu kecewa melihat ketidaksepakatan dan menyifatkan ia tidak matang.

Selain itu, kegagalan PKR mempertahankan sokongan undi Melayu yang diterima melalui kepada PH semasa PRU14 juga bakal mengganggu peluang kemenangannya.

“Menerusi dapatan kita dapat undi Melayu hilang sekitar 13%  ke 15% dalam dua PRN dan undi tersebut beralih kepada PN,” katanya.

Seorang lagi penganalisis Mazlan Ali berkata biarpun dakwaan PKR mengenai kemampuan menarik undi atas pagar berasas, beliau tidak yakin ia mencapai jumlah sehingga 30%.

Penganalisis Universiti Teknologi Malaysia itu berkata, soal berjaya atau tidak sebenarnya bergantung kepada tawaran pemimpin PKR itu kepada pengundi atas pagar atau pengundi baharu.

“Jadi atas faktor apa kalau Rafizi kata beliau boleh ambil undi atas pagar? Apa tawaran beliau kepada golongan ini?

“Tapi persoalannya berapa peratus sokongan itu, satu persoalan yang susah saya nak jawab kerana sentimen pengundi atau hala tuju pengundi atas pagar ini masih belum terbukti.

“Masa PRN Johor ini pun kita tak nampak dengan tepat sokongan tepat pengundi atas pagar ini,” katanya.

Mengulas lanjut, Mazlan menjangka ia turut meliputi bekas penyokong PH yang kini mengambil pendirian tidak menyatakan sokongan mereka.

“Saya jangka mereka ini dulu pengundi PH, jadi mereka ini sekarang pengundi atas pagar. Jadi kenyataan Rafizi itu berasaslah maksudnya beliau mengejar undi atas pagar.

“Cuma kita nampak ia cukup getir dan sukar “ katanya yang berpandangan pertandingan pelbagai penjuru memberi kelebihan kepada BN.

Umno untung

Beliau berkata pertembungan tersebut menyebabkan undi PH berpecah di mana sebahagian undi PH akan beralih kepada PN.

“Itu yang berlaku masa PRN Melaka dan Johor, sudah terbukti. Jadi perpecahan ini memberi manfaat kepada Umno atas sebab mereka ada undi sokongan tradisi yang besar,” katanya.

Penganalisis Universiti Sains Malaysia Ismail Tayeb turut senada dan berpendapat perpecahan undi kerana banyak parti Melayu bertanding dalam PRU15 akan menyumbang kepada senario itu.

“Dan saya tengok banyak pengundi atas pagar orang Melayu waktu PRU14 sudah kembali kepada Umno.

“Sokongan pengundi bukan Melayu kepada PH dan PKR juga tidak sekukuh dulu,” katanya.

Beliau berpendapat undi terhadap PH semakin merosot kerana perbalahan dalaman antara parti.

“PH juga sekarang ini dilihat lebih mementingkan kuasa daripada kepentingan rakyat,” katanya.

Oleh itu beliau berkata PH perlu membuat perubahan untuk memangkin semula semangat atas pagar dan juga pengundi bukan Melayu yang menyokong mereka dahulu.

Bagaimanapun beliau berkata perkara itu mungkin agak terlambat buat PH jika PRU15 diadakan pada tahun ini. – 8 Ogos, 2022.

PENG ANAL

SILAP BESAR

KAH KAH KAH

TAK PERNAH

TINGGAL

DI WISMA YAKIN

KAH KAH KAH

ITU PASAL

PENG ANAL

TIDAK KENAL

TIDAK YAKIN

SIAPA RAFIZI

KAH KAH KAH

RAFIZI ADALAH

SCUD MISSSILE

DARI PKR

KAH KAH KAH

RAFIZI ADALAH

RAMBO

TERMINATOR

AMIN

SEORNG DIRI

DENGAN KEMAH

KONTOT AKAN

MEMBABI BUTA

MENGALAHKAN

ANWAR OPPS...

SILAP ..

MENGALAHKAN

BN , PN & MAT POIN

KAH KAH KAH

AMIN

SELAGI GEROMBOLAN ADA NEGARA TAK SELAMAT

 

SELAGI 

GEROMBOLAN 

ADA NEGARA 

TAK SELAMAT

AMIN

hamim commented on 

"PROJEK KAPAL 

KELUARGA RAJAPAKSA ... OPPS.."

Tak habis habis songlap duit negara, harap kerajaan pinda undang undang supaya orang yang didapati bersalah songlap duit negara dihukum sula dikhalayak ramai

AL- MAHADI SELAMAT


AL- MAHDI

SELAMAT

AMIN

NASIB BAIK

IMAM MAHDI

LAHIR DI LAHORE

KAH KAH KAH

BAYANGKAN

KALAU LAHIR

DI SENAWANG

ATAU DI RAUB

PASTI DAH KENA

TANGKAP

KAH KAH KAH

JAKIM JAIS

JAWI JAIK

JENG JENG JENG

AKAN AMBIL

TINDAKAN

AMIN

KALAU DULU

KENA ISA

SEKARANG 

KENA SOSMA

KAH KAH KAH

SILAP SILAP

KENA HANTAR

KE WAD 5

HOSPITAL UM

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

RASUAH ADA DUA JALAN

 
RASUAH ADA

DUA JALAN

PEMBERI PENERIMA

AMIN

Unknown commented on 

"RASUAH CHINA MERAH"

Isham, kalau pemimpin Melayu tolak rasuah, apakah China merah akan berjaya bagi rasuah? Masalah bukan dengan pihak yang bagi rasuah, tapi pihak yang terima rasuah atau mintak rasuah. Jangan salahkan China merah, pemimpin Melayu yang masalah.

AL-FATAH BELOTINI SEMUA

HASIL DARI

PEMBELOTAN 

AL-FATAH & PLO

YANG MENGIKTIRAF

ZIONIS ISRAEL DAN

MENINGGALKAN

GARIS POLITIK

ANGKAT SENJATA

AMIN

KHALASDUDA DAN JANDA


HANYA UCAPAN

SELAMAT UNTUK

DUDA DAN JANDA

KEMBALI JADI

SUAMI & ISTERI

AMIN

Aji commented on 


"DARI DITIPU OLEH AMNO"

Sham ulas sikit pasal nurul izzah yg belot untuk kali ke 2 dari senarai gagalis. Tapi kali ni belot dengan mamat mata sepet pistol 2 inci.

YANG SALAH TETAP SALAH

 


YANG SALAH

TETAP SALAH

AMIN

YANG BEBAL

TETAP BEBAL

KHALAS

Unknown commented on

 "BARISAN BERSATU

 TIBAI AMNO"


Untuk rekod tt ni dengan Zaid peguam baru najib takda beza. Kalau yg dorang sokong tu semuanya betul. Yang orang lain sokong semuanya Salah. Tt ni pun PAS jugak cuma tt ni version atheist. Kahkahkah

AMERIKA TERUS BUAT KACAU


AMERIKA TERUS

BUAT KACAU

DI TIMUR TENGAH

AMIN

PROJEK KAPAL KELUARGA RAJAPAKSA ... OPPS..


Bagaimana RM6 bilion lebur tanpa kapal tempur pesisir


SEBELAS tahun selepas projek kapal tempur pesisir (LCS) bernilai RM9 bilion dianugerahkan kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS), tiada satu kapal pun diserahkan kepada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Namun di sebalik situasi itu, kerajaan Malaysia membayar RM6 bilion kepada BNS, dengan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) menjadi pemegang saham terbesarnya iaitu 61%.

Program LCS bermula pada 16 Disember 2011 apabila BNS dianugerahkan surat daripada Kementerian Pertahanan untuk membina enam LCS yang dikenali sebagai “Kapal Tempur Littoral Kapal Peronda Generasi Kedua (Kelas Frigate)” sebagai sebahagian daripada rancangan pembaharuan TLDM.

Kapal pertama sepatutnya diserahkan kepada TLDM pada 2017, manakala bakinya sepatutnya dihantar setiap enam bulan hingga 2021.

Walaupun surat anugerah dikeluarkan pada 2011, kontrak rasmi hanya ditandatangani pada 17 Julai 2014, sekali gus menyaksikan tarikh penyerahan kapal pertama ditangguh dari 2017 hingga April 2019.

Pada 2018, apabila Pakatan Harapan memerintah, projek itu ditangguhkan dan seterusnya dibekukan setahun kemudian.

Pada Oktober 2019, menteri pertahanan ketika itu Muhammad Sabu memberitahu Dewan Rakyat projek itu siap 55.7% setakat suku ketiga 2019, berbanding sasaran 78%.

Oleh kerana BNS tidak dapat mencapai sasarannya, ia mendorong tarikh penyerahan lewat tiga tahun hingga 2022.

Projek yang pada mulanya bernilai RM9 bilion, meningkat sehingga RM10.63 bilion disebabkan kelewatan itu.

Pada Oktober 2020, didakwa RM1 bilion daripada RM6 bilion dibelanjakan untuk projek itu setakat ini tidak dapat dikira. Perakaunan forensik yang dijalankan pada tahun sama mendapati wujud penyelewengan dan tiga individu ditahan SPRM.

Penemuan PAC

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) memanggil Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein, bekas menteri pertahanan Ahmad Zahid Hamidi, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan (Mindef) Muez Abd Aziz, Panglima TLDM Mohd Reza Mohd Sany, bekas Panglima TLDM Abdul Aziz Jaafar, Ketua Pegawai Eksekutif Boustead Heavy Industries Corp Bhd Sharifuddin Md Zaini Al-Manaf dan ketua pegawai operasi Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd Low Kok Chiang untuk memberi keterangan.

Susulan itu, PAC menyatakan usaha wajar kerajaan terhadap BNS gagal mengesan kelemahan kewangan syarikat.

Ia berkata, kerajaan perlu membayar yuran pendahuluan sebanyak RM1.36 bilion kepada BNS, yang bertentangan dengan protokol.

PAC berkata, kewangan BNS yang lemah berpunca daripada penyalahgunaan kuasa dan salah urus.

Sehingga 2018, BNS berhutang kepada syarikat pengeluar peralatan asal (OEM) RM801 juta dan RM956 juta lagi kepada bank.

Menurut PAC, BNS melantik dua syarikat lain untuk mendapatkan peralatan daripada syarikat OEM, menyebabkan kos semakin meningkat.

Jadual asal menyatakan lima LCS sepatutnya diserahkan kepada kementerian bulan ini.

PAC juga berkata, terma dan syarat kontrak LCS tidak memihak kepada kerajaan kerana bayaran untuk projek itu berdasarkan perkembangan dan perolehan barangan dan bukannya kemajuan pembinaan sebenar kapal.

PAC juga mendedahkan Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela yang dilancarkan pada Ogos 2017 sebenarnya tidak lengkap dan dikembalikan ke limbungan selepas pelancarannya.

Reka bentuk asal Sigma yang dipilih oleh TLDM dan diluluskan oleh kementerian pertahanan juga ditukar kepada reka bentuk Gowind pada 11 Julai 2011, selepas BNS mengesyorkannya kepada menteri ketika itu, kata PAC. – 8 Ogos, 2022.

INI PROJEK

KAPAL KELUARGA

RAJAPAKSA..OPPS

SILAP 

KAH KAH KAH

PROJEK KAPAL

NAJIB & HISHAM

PENCURI & SEPUPU

AMIN

HANCUR NEGARA

INI KALAU 

KELUARGA 

RAJAPAKSA.. OPPS..

KALAU NAJIB 

ANAK BERANAK

TERUS BERKUASA

AMIN

KHALAS