Khamis, 24 Februari 2022

RAHSIA NAK DAPAT AWEK & BALAK DI EROPAH - ISHAM RAIS

 


NAK DAPAT AWEK

NAK DAPAT BALAK

DI EROPAH WAJIB

PANDAI MASAK

AMIN

BERAK KERING DALM DEWAN

 
Suami Zeti nafi terima rasuah untuk pastikan BNM lulus pindahan AS$1 bilion 

SUAMI kepada bekas gabenor Bank Negara Malaysia Zeti Akhtar Aziz, Tawfik Ayman menafikan keterangan mahkamah yang mendakwa beliau menerima rasuah untuk memastikan AS$1 bilion disalurkan dengan cepat dari Malaysia kepada usaha sama 1MDB-PetroSaudi pada 2009.

Sambil melahirkan rasa terkejut dengan keterangan bekas jurubank Goldman Sachs, Tim Leissner, Tawfiq berkata beliau akan mendapatkan nasihat undang-undang berhubung langkah seterusnya yang perlu diambil. 

Media melaporkan kenyataan Tawfik hari ini berikutan keterangan Leissner di mahkamah New York semalam dalam perbicaraan rasuah ke atas pegawai bawahannya, ketua pelaburan Goldman Sachs di Malaysia Roger Ng, yang sedang dibicarakan kerana rasuah.

Tawfik berkata dakwaan Leissner adalah tidak benar dan menafikan mengenali ketua pelaburan Goldman di Asia ketika itu, serta Ng.


“Saya juga tidak pernah berjumpa, dan tidak pernah berkomunikasi dengan salah seorang daripada mereka.

“Saya ingin menyatakan bahawa sepanjang hidup saya, saya tidak pernah menerima sebarang rasuah daripada sesiapa.

“Memandangkan prosiding yang sedang berjalan di New York, saya telah dinasihatkan untuk tidak membuat sebarang ulasan lanjut kerana ia mungkin melibatkan sub judis.

“Kami akan mendapatkan nasihat undang-undang mengenai tindakan seterusnya akan diambil ke atas kenyataan yang dibuat terhadap saya,” kata Tawfiq seperti yang dipetik dalam satu kenyataan daripada firma guaman Tetuan Jagjit Ariff & Co.

AS$1 bilion itu adalah pelaburan 1MDB untuk usaha sama itu.

Leissner ketika memberi keterangan berkata berbilion dolar telah “dipindahkan semalaman” dan “ia boleh dilakukan kerana suami gabenor Zeti (Akhtar Aziz) di Bank Negara ketika itu telah menerima rasuah untuk membolehkannya.”

Beliau juga berkata Malaysia pada 2009 mempunyai kawalan modal yang ketat dan untuk pemindahan dana pelaburan sebesar itu ia perlu diluluskan oleh bank pusat.

Leissner bagaimanapun tidak menyebut nama Tawfik. Katanya beliau juga tidak boleh “secara bebas mengesahkan” jika rasuah memang telah dibayar apabila ditanya oleh pendakwa raya.

Bank Negara dalam satu kenyataan awal hari ini berkata semua penyerahan yang dibuat oleh 1MDB termasuk transaksi berkenaan, tertakluk kepada kriteria kelulusan dan proses tadbir urus dalaman yang sama, seperti pengendalian semua pelaburan lain di luar negara.

Ng, 49, dibicarakan kerana bersubahat dengan Leissner dan dalang 1MDB Low Taek Jho untuk mengubah wang yang digelapkan daripada 1MDB, dan melanggar undang-undang anti-rasuah AS. Beliau adalah satu-satunya bekas pegawai bank Goldman yang dibicarakan dalam skandal itu. – 24 Februari, 2022.

TAKDA SAPA

NAK MENGAKU 

BERAK KERING

MULA BUSUK

DALAM DEWAN

KAH KAH KAH

NAJIB DAPAT

HADIAH DARI

RAJA SAUDI

AMIN

SHAHRIL SAMAD

DAPAT DUIT

UNTUK  PARTI

KAH KAH KAH

MAT MASLAN

DAPAT SEDEKAH

DARI NAJIB 

KAH KAH KAH

SEMUA TAK

MENGAKU

SEMUA PUKEE

RAHAH

KAH KAH KAH

NAJIB WAJIB PAPARKAN SENARAI

 Najib dakwa ada banyak contoh senarai kroni Mahathir

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Najib Razak ini mendedahkan anak-anak Tun Dr Mahathir Mohamad membeli syarikat-syarikat besar negara selepas dua tahun ia dimiliki oleh taikun tempatan.

Bekas perdana menteri itu mendakwa adik seorang taikun telah membeli syarikat tersenarai Diperdana Corp. Bhd pada tahun 1994 yang pada masa itu merupakan syarikat pengangkutan ketiga terbesar negara.

Dedah Najib, nama taikun berkenaan sedang hangat selepas kes dadah melibatkan anaknya  dikurangkan tuduhannya oleh Tan Sri Tommy Thomas semasa beliau menjadi Peguam Negara semasa di bawah kerajaan Mahathir.

Tetapi tak sampai dua tahun kemudian adik taikun pula jual syarikat tersebut kepada anak sulung Mahathir yang berumur 37 tahun masa itu.

Pada tahun 1997 pula, taikun menjual syarikat rangkaian hospital terbesar negara Hospital Pantai kepada anak kedua Mahathir yang berusia 35 tahun masa itu – dua tahun selepas taikun tersebut membelinya.

”Rasanya cara melabur taikun ini ialah dengan membeli syarikat-syarikat tersenarai untuk dijualkan semula kepada anak-anak muda Mahathir tak sampai dua tahun selepas membelinya kot.

”Kebetulan juga taikun tersebut banyak mendapat pebagai projek-projek kerajaan pada masa Tun jadi PM4 pula.

”Tak ada kroni, ya? Cuma ada kebetulan sahaja kot. Saya beri dua contoh kebetulan,” katanya yang menjawab kenyataan Mahathir bahawa beliau tiada kroni.

Secara sinis, Najib mendakwa beliau ada banyak contoh senarai kroni Mahathir.

”’Banyak tu.. nak saya senaraikan? Okay, saya beri satu contoh saja. Kalau nak saya senaraikan yang lain, Tun M sila tanya saya,” kata Najib.

Dedah Najib lagi, sebulan sebelum Mahathir berhenti sebagai perdana menteri, beliau telah memberi lesen monopoli syarikat judi bola/sukan selama 20 tahun tanpa tender dan tanpa kelulusan Kabinet kepada taikun tersebut dengan caj lesen cuma RM25 juta.

Padahal nilai lesen tersebut adalah berpuluh bilion ringgit memandangkan tempoh yang panjang itu.

Bagaimanapun, kata Najib, lesen itu dibekukan Tun Abdullah Ahmad Badawi dan olehnya semasa mereka menjadi perdana menteri.

”Lalu Tun M tegur saya masa itu,” kata Najib.

Mahathir dalam kenyataan hari ini menegaskan, beliau tidak memiliki kroni seperti yang sering dituduh segelintir pihak, sebaliknya, apa yang menjadi amalannya ialah memberi bantuan kepada mereka yang memiliki kebolehan.

Bahkan, tegas bekas perdana menteri itu, sepanjang mentadbir negara juga, sudah ramai usahawan yang dibantu beliau dan ada dalam kalangan golongan itu yang gagal menggunakan peluang yang ditawarkan.

Dalam masa sama, Ahli Parlimen Langkawi itu menafikan beliau memberi tekanan kepada Najib kerana enggan menjaga ‘kroninya’.

Ini kerana, tegas Dr Mahathir, sekiranya mempunyai ‘kroni’ sendiri, beliau tidak memerlukan campur tangan Najib.


TERBAIK SEKALI

SUASAN POLITIK 

SEKARANG

AMIN

MADEY TIBAI NAJIB

NAJIB BALAS BALIK

AMIN

MASA DAH TIBA

NAJIB WAJIB

SENARAI DAN

BOCORKAN SEMUA

NAMA KRONI

MADEY

AMIN

BIAR MELAYU TAU

SAPA SEBENAR

DI BELAKANG 

PARTI UNITED

MALAYA NATIONAL

ORGANISATION

AMIN

LEPAS ITU MADEY

PULA SENARAIKAN

NAMA KRONI NAJIB

AMIN

INILAH KEJAYAAN

BESAR PRU14

AMIN

KHALAS

SATU PELAJARAN - KEILMUAN

 


Muda, PKR bertembung di Larkin

PARTI Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) yang mesra Pakatan Harapan akan bertembung dengan PKR di Larkin selepas presiden Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengumumkan tiga lagi calon hari ini.

Pengumuman hari ini bermakna Muda akan bertanding di 7 daripada 56 kerusi DUN Johor walaupun hanya diberikan enam oleh DAP dan Amanah.

Syed Saddiq berkata, Muda akan menampilkan Rasid Abu Bakar di Larkin.

Ini bermakna Muda akan bertembung dengan PKR di Larkin. PKR sebelum ini mengumumkan akan meletakkan Dr Zamil Najwah Arbain di kerusi itu.

Sebelum ini, Muda berkata akan meletakkan Lim Wei Jiet di Tenang, Amira Aisya di Puteri Wangsa dan Afiqah Zukilfli di Bukit Kepong.

Kecuali Larkin, semua kerusi lain diberikan kepada Muda oleh DAP dan Amanah.

Pada pilihan raya 2018, kerusi Larkin dimenangi Mohd Izhar Ahmad dari Bersatu.

Selain Rasid, Syed Saddiq turut mengumumkan Fikri Musa dan R Sangaran bagi kerusi Parit Raja dan Machap.

Ketika ditanya mengenai potensi pertembungan itu, Syed Saddiq berkata, Muda berunding dengan PKR sehingga saat akhir.

“Seperti yang diumumkan sebelum ini, kami sudah melalui beberapa pusingan rundingan dengan DAP dan Amanah dan ia dimuktamadkan dengan jayanya selepas kami menandatangani pakatan tanpa bertanding menentang kedua-dua parti itu.

“PKR bagaimanapun menyatakan mereka akan meletakkan calon di 20 kerusi,” kata ahli parlimen Muar itu.

Bagaimanapun Syed Saddiq tidak menjelaskan secara terperinci kenapa Muda memutuskan untuk meletakkan calon di Larkin.

“Seperti yang dikatakan sebelum ini, kita mahu fokus kepada kerusi yang dimenangi Bersatu pada PRU14,” kata Syed Saddiq.

Bekas menteri belia dan sukan itu hanya berkata, Muda kini akan menumpukan perhatian untuk bertanding di 7 kerusi itu apabila ditanya berulang kali mengenai pertembungan di Larkin.

Minggu lalu, Presiden PKR Anwar Ibrahim berkata parti itu hanya akan menyokong calon Muda jika parti baharu itu menghormati syarat “tidak bertembung” dalam kalangan parti mesra Pakatan. – 24 Februari, 2022.

JADIKAN

PERTINDIHAN

KERUSI INI

 SATU KULIAH

POLITIK

AMIN

JADIKAN

PELAJARAN UNTUK

UNTUK MEMAHAMI

APA MAKNA TEORI

UNITED FRONT

AMIN

APA ITU 

KEMAH BESAR

AMIN

TAPI KALAU

POLITIKUS JENIS

LOKMAN ADAM

MEMANG MUSTAHIL

UNTUK BERILMU

KHALAS

MANA DIPLOMAT BIJAK

 


AS letak Malaysia dalam senarai destinasi berisiko tinggi

WASHINGTON – Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat (AS) menyenaraikan Malaysia antara empat destinasi berisiko tinggi untuk perjalanan.

Tiga negara lain yang disenaraikan ialah Brunei, Bhutan dan Iran.

WOIT

MANA DIPLOMAT

MALAYSIA YANG

BIJAK PANDAI

AMIN

KITA TERSOHOR

BIJAK DALAM 

KERJA UBAH

MENGUBAH

AMIN

PEMIMPIN KITA

BIJAK HAL UBAH

WANG HARAM

AMIN

SENARAI CDC

JABANTA AMERIKA

INI BOLEH DIUBAH

AMIN

BUAT SEPERTI 

YANG SELALU

KITA LAKUKAN

HULUR HULUR

BAKSHEEH

PADA PEGAWAI

AMERIKA

AMIN

MINTA JANGAN

SENARAIKAN

MALAYSIA KU

AMIN

JANGAN JUAL AGAMA

 JANGAN

NIAGA AGAMA

AMIN

Soboi commented on 

"NAJIB LAFAZ SUMPAH

 TAK TERLIBAT 1MDB"

jangan bawak bab agama untuk menyesaikan masaalah masaalah yang bik mama suka..kontot kena hindu..duit kena melayu..u go figure

BOMOH PUN ADA PERANAN

 BOMOH PUN

ADA PERANAN

AMIN

Unknown commented on 

"ADA SELAIN DARI

 IVERMECTIN ?"

Gua pulak dengar minum nescafee+telor+horlicks tambah setitik dua lemon minum panas panas. Yg bgtahu bomoh kat kampong gua. Dia dulu ajen hartanah.

ROSMAH AKAN SLIM

  ROSMAH 

AKAN SLIM

MACAM SAJAT

KHALAS


Unknown commented on 

"BILA ROSMAH AKAN

 DIJATUH HUKUM"

ROSMAH SLIM MACAM ZIANA? woit tt! hang mai dari zaman bila? ROSMAH SLIM MACAM SAJAT LAH!!!

TALIPON TANYA - TAK CUNA TAK TAHU

 


BRO

TALIPON SENDIRI

TAK  CUBA 

TAK TAHU

AMINUnknown commented on

 "JEMPUTAN

 ESOK MALAM"

Bro, sebelum gua join gua nak tahu aina wafi dah kawen ke blum?

UKRAINE KENA KECING

 

RAMAI TAK SEDAR

UKRAINE JADI

BARUA AMERIKA

KAH KAH KAH

BILA RUSIA MASUK

TAKDA ASKAR NATO

DATANG TOLONG

KAH KAH KAH

INI KENA KECING

NAMANYA

AMIN

ALLAH SOKONG JATUHKAN GEROMBOLAN

 ALLAH SOKONG

JATUHKAN

 GEROMBOLAN

AMIN

TAPI

WAJIB BUAT KERJA

DAN DDIRIKAN 

KEMAH BESAR

AMIN

Unknown commented on

 "NAJIB LAFAZ SUMPAH

 TAK TERLIBAT 1MDB"

Kan aku dah kata, sumpah sini sumpah sana dah jadi mainan orang politik dan gerombolan bagi menyakinkan mereka tak bersalah. Buat malu aje. Kau orang tunggulah LAKNAT SEBENAR akan tiba disebabkan perbuatan melampau COW Orang. Walaupun Cash Is King, menyusahkan, melewatkan, mengecilkan, mensyaratkan itu ini. PRU 14 membuktikan Invisible Hand Allah Maha Kuasa telah menjatuhkan Gerombolan dan Lanun ini semua. Tunggulah balasan Allah kali ini.

RUSIA KATA NATO JANGAN DATANG

 


 RUSIA KATA

NATO JANGAN

DATANG

AMIN

NATO DEGIL INI

AKIBATNYA

AMIN

UKRAINE - TERINI - TER NOWW TER HOTT - TENTERA RUSIA MASUK KE UKRAINE

 


UKRAINE

TERKINI TER NOW

TER HOTT

AMIN

ASKAR RUSIA 

MASUK KE UKRAINE

KHALAS

akta ibrahim ali

 Wan Junaidi yakin RUU anti lompat parti diluluskan

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Wan Junaidi Tuanku Jaafar yakin Rang Undang-Undang (RUU) anti lompat parti yang akan dibentangkan di Dewan Rakyat kelak diluluskan berdasarkan respons yang diterima menerusi sesi libat urus.

Katanya, sesi itu yang diadakan bersama pihak berkepentingan termasuk Ahli Parlimen, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pemimpin parti mendapat 7,000 respons untuk dianalisis.

“Secara keseluruhan dan prinsipnya, ramai bersetuju. Jadi hanya tinggal satu persoalan iaitu apabila perlembagaan hendak dipinda, ia berkehendakkan dua pertiga undi atau sokongan di Dewan Rakyat iaitu sebanyak 148 sokongan daripada 220 jumlah ahli dewan (Ahli Parlimen) sekarang.

“Kalau dapat 148 undi atau lebih, barulah undang-undang ini boleh diluluskan tetapi dalam jangkaan saya selepas melihat pandangan banyak pihak, saya yakin… (RUU diluluskan),” katanya yang ditemui sebelum memulakan perbincangan mengenai ‘Memperkasa Demokrasi Malaysia’ dalam Program Ruang Bicara terbitan Bernama TV, malam ini.

Sebelum ini, Wan Junaidi dilaporkan berkata, beberapa cadangan pindaan perlembagaan akan dibentang semasa persidangan Dewan Rakyat bermula 28 Februari ini termasuk RUU berkaitan Anti Lompat Parti dan mengehadkan tempoh jawatan perdana menteri kepada dua penggal.

Ia selaras saranan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob yang mahu RUU berkenaan disegerakan selepas kerajaan memeterai memorandum persefahaman (MoU) transformasi dan kestabilan politik bersama Pakatan Harapan pada 13 September 2021.

Mengulas lanjut, Wan Junaidi berkata, RUU anti lompat parti itu digubal bukan untuk menghalang proses demokrasi dalam kalangan ahli politik sebaliknya untuk mengelakkan kemudaratan pada negara khususnya dari sudut ekonomi.

“Sebenarnya dalam demokrasi itu sendiri, walau di mana-mana pun mesti ada parameternya sendiri atau ada skop sendiri. Jadi untuk menyeramakkan demokrasi, mesti ada peraturan dan undang-undang kerana kadang-kadang sikap manusia ini hendak bebas tanpa ada rintangan,” katanya.

Sementara itu, pada program itu, Wan Junaidi menegaskan RUU itu bersifat universal dan bukan untuk menegakkan pendirian individu tetapi lebih kepada parti kerana akan mendorong ahli parti menjadi berdisiplin.

Dalam program itu, beliau turut menyentuh mengenai RUU pembiayaan dana politik yang kini sudah siap kajiannya namun belum dibentangkan lagi kepada Kabinet. – Bernama, 23 Februari, 2022.

INI NAMANYA

AKTA 

IBRAHIM ALI

AMIN

DI NEGARA LAIN

TAK PERLU

AMIN

TAPI DI MALASYIA

BUMI TROPIKAL

SELALU HUJAN

ADA BANJIR

BANYAK PAYA

RAMAI KATAK

BERKELIARAN

AMIN

MALAH BERUDU

PUN RAMAI

AMIN

MAKA DIPERLUKAN

AKTA

IBRAHIM ALI INI

KHALAS

PROJEK SAILANG ANWAR IBRAHIM

 


 

 NAK TAHU 

KENAPA 

ISHAM RAIS

TIDAK LAGI SOKONG

ANWAR IBRAHIM

AMIN

SEMUA FAKTA

SEBAB MUSABAB

TERTULIS DALAM

 MERAKAM SEJARAH

KHALAS


MERAKAM SEJARAH
 BOLEH DI TEMUI 

1 - KEDAI BUKU GERAK BUDAYA
ONLINE GERAK BUDAYA

2 - KEDAI BUKU KINOKUNIYA
ONLINE KINOKUNIYA

3 - KEDAI BUKU MPH
ONLINE MPH

4 - KEDAI BUKU ILHAM
ONLINE ILHAM

5 - SHOPEE 

6 - WAWASAN MINDA ONLINE
7 - TITIWANGSA ONLINE
8 - MY BUKU ONLINE


ATAU

DATANG BERSAMA

KE PESTA BUKU

PETANG SABTU

26/2/2022

DI PASAR SENIJUMPA DI GERAI

NO 47

GUA JUAL &

TANDA TANGAN

MERAKAM SEJARAH