Ahad, 9 April 2023

AMERIKA TINGGALKAN ISRAEL ?AMERIKA 

TINGGALKAN 

ISRAEL ?

KHALAS

ROKET DARI SYRIA SERANG ISRAEL


ROKET DARI SYRIA

SERANG ISRAEL

KHALAS

NAJIB BEBAS ?


Najib mesti diampunkan atas alasan yang betul, kata peguam

PERMOHONAN mendapatkan pengampunan diraja untuk Najib Razak tidak sepatutnya berdasarkan alasan yang lemah atau tidak wujud, kata peguam Haniff Kathri Abdulla.

Beliau berkata tindakan sedemikian sama seperti penyalahgunaan kuasa bagi membebaskan bekas perdana menteri dipenjarakan itu.

Beliau berkata demikian merujuk kepada keputusan Umno menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong dalam usahanya memohon pengampunan diraja untuk Najib.

Parti itu berkata penemuan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai konflik kepentingan membabitkan hakim perbicaraan dan penghakiman berbeza dalam permohonan semakan Mahkamah Persekutuan Najib akan digunakan sebagai asas untuk permohonan pengampunan.

Haniff berkata isu dakwaan konflik kepentingan Hakim Nazlan Ghazali apabila beliau memutuskan perbicaraan Najib, dan siasatan terhadapnya oleh SPRM mesti dikendalikan dengan berhati-hati.

Beliau berkata SPRM tidak mempunyai kuasa untuk menyiasat sebarang pelanggaran etika kehakiman.

“Ini termasuk surat daripada Azalina Othman, menteri undang-undang dan seorang ahli Umno kepada peguam Najib yang SPRM mendapati Hakim Nazlan bersalah kerana konflik kepentingan dan juga boleh dipersoalkan.

“Adakah ini dilakukan untuk mewujudkan alasan yang tidak wujud untuk menyokong pengampunan diraja? Jika ya, percubaan jahat ini adalah salah. Ia boleh dianggap sebagai salah guna kuasa dan menghina mahkamah,” jelasnya.

Awal minggu ini, Setiausaha Agung Umno Asyraf Wajdi Dusuki berkata parti itu akan menghadap Agong untuk mendapatkan pengampunan diraja bagi Najib.

Beliau juga berkata parti itu akan menyampaikan memorandum kepada Agong agar kes bekas perdana menteri itu diampunkan.

Minggu lalu, Mahkamah Persekutuan dalam keputusan 4-1 menolak permohonan Najib untuk menyemak semula keputusannya tahun lepas yang mengekalkan sabitan kerana menyeleweng RM42 juta daripada SRC International, mengekalkan hukuman 12 tahun dan denda RM210 juta. – 9 April, 2023.

JIKA NAJIB

DIBEBASKAN

TANPA ALASAN

YANG  KUKUH

MAKA INI DIANGGAP

SATU YANG

MENAKJUBKAN

AMIN

SATU PERBUATAN

LUAR TABII

AMIN


AGENDA BETUL DARI ZAID IBRAHIM


Petronas perlu perjelas wang ihsan royalti minyak Kelantan, Terengganu – Zaid


KUALA LUMPUR – Petronas perlu memberi penjelasan mengenai wang ihsan yang melibatkan royalti minyak kepada Kelantan dan Terengganu.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri,  Zaid Ibrahim berkata, isu royalti itu perlu dijawab oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) tersebut dan tidak boleh diwakili oleh mana-mana menteri atau ahli politik.

“Jadi, sekarang ini saya nak tanya Petronas, Petronas kena jawab semata-mata kerana kerajaan memilih Petronas tidak bererti ahli politik kena jawab, Petronas lah kena jawab.

“Betul ke perjanjian ketika 1974 itu Kelantan dan Terengganu berhak mendapat bayaran tunai untuk minyak yang didapati offshore di luar persisiran pantai Kelantan dan Terengganu?

“Adakah perjanjian itu menyebut tentang teritorrial mortage, jadi Petronas harus jawab persoalan ini,” katanya menerusi hantaran video di Facebook.

Menuurt Zaid, perjanjian 1974 itu jelas menunjukkan sekiranya minyak dan gas didapati ‘offshore’ yang bermaksud dalam konteks galian itu tidak kira berapa jarak batu yang digali.

“Dulu beria-ia ahli politik nak bayar royalti minyak tetapi bila mereka jadi kerajaan. Mereka kata ihsan.

“Saya tanya Petronas jawablah wang ihsan itu apa. Apakah Melaka, Negeri Sembilan dapat wang ihsan ini. Tak adakan,” soalnya.

Zaid turut menyifatkan wang ihsan yang disalurkan merupakan trick payment kerana kerajaan tidak mahu membayar jumlah penuh royalti maka dipanggil wang ihsan yang bermakna terpulang mahu beri berapa banyak.

INI BARU

AGENDA BETUL

YANG DITIMBULKAN

AMIN

BUKAN LAGI

NAK BODEK NAJIB

AMIN

HAL ROYALTI 

WANG IKHSAN INI

WAJIB SEGERA 

DISELESAIKAN

AMIN

INI HAK ASASI

NEGERI PEMILIK

MINYAK

KHALAS

HADI TIBAI ANWAR LAGI


Hanya Melayu bersama Islam jadikan semua bangsa selamat – Hadi

KUALA LUMPUR – Hanya Melayu yang tidak sayangkan kaumnya yang berada di luar tabii atau tegak bersama fanatik kaumnya sahaja merosakkan Melayu itu sendiri dan merosakkan semua bangsa dalam masyarakat majmuk.

“Sebaliknya, hanya Melayu yang tegak bersama Islam akan menjadikan Melayu selamat dan semua bangsa selamat,” kata Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang  menerusi tulisan Minda Presiden Pas di Facebook miliknya.

WOIT

APA MAKNA

CAKAP HADI INI

KAH KAH KAH

KAUM BERADA

DI LUAR TABII

KAH KAH KAH

INI PELIK 

BINTI HAIRAN

KAH KAH KAH

INI MAKNANYA

ABIM TERENGGANU

TIBAI ABIM PUSAT

KAH KAH KAH

KHALAS

MENCARI MENU RAHMAH


PETANG AHAD

YANG PERMAI

WOW 

AWAN GEMAWAN
BERKUMPUL KUMPUL
BIRU DAN PUTIH
TAK JADI HITAM
MATAHARI BERSINAR LEMBUT

PETANG AHAD INI
GUA NAK KELUAR
MELAWAT BAZAR RAMADAN
NAK CARI  MENU RAHMAH

GUA NAK MENGARAH
KE PUTRA JAYA
GUA DENGAR ADA BAZAR
MENU RAHMAH DISANA
BETUL ATAU DONGENG

SELAMAT BERBUKA

BAZIR RAMADAN


Lebih 1,000 tan makanan dari bazar Ramadan di Selangor terbuang, lapor media

PENIAGA bazar Ramadan di Selangor membuang lebih 1,000 tan makanan yang tidak habis dijual sepanjang tempoh operasi mereka sejak 23 Mac lalu, lapor Sinar Harian.

Pengarah Urusan KDEB Waste Management (KDEBWM) Ramli Mohd Tahir dilapor berkata sisa makanan itu dikumpulkan daripada peniaga bazar Ramadan di tujuh kawasan pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor sepanjang tempoh bulan puasa ini.

Jumlah keseluruhan makanan terbuang yang dikumpulkan ialah 1,326.06 tan atau purata 73.76 tan sehari, katanya.

Tujuh PBT itu ialah Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL), Majlis Perbandaran Sepang (MPSp), Majlis Perbandaran Klang (MPK), Majlis Perbandaran Kajang (MPKJ), Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) dan Majlis Perbandaran Selayang (MPS).

“Dalam tempoh 10 hari sahaja, jumlah janaan sampah dari bazar Ramadan di Selangor secara kumulatif telah mencecah 727.6 tan.

“Bayangkan sampah yang dikumpul itu boleh digambarkan seluas tapak padang bola. Pada pandangan saya, jumlah janaan sampah ini sangat tinggi bagi tempoh 10 hari kita berpuasa.

“Jumlah ini hanya melibatkan tujuh PBT dan jika dicampurkan dengan lima PBT lagi, jumlahnya mungkin mencecah 100 tan sehari,” katanya, seperti dipetik portal berita itu.

KDEBWM hanya mengendalikan urusan sisa pepejal di tujuh PBT sementara lima kawasan – Hulu Selangor, Kuala Selangor, Ampang Jaya, Sabak Bernam dan Petaling Jaya – diuruskan oleh PBT masing-masing.

Sementara itu, Ramli berharap semua pihak bekerjasama mengawal janaan sampah daripada perniagaan bazar Ramadan.

Beliau bimbang keadaan ini jika berterusan akan memberi kesan jangka panjang kepada kelestarian alam.

“Jika tidak diuruskan dengan baik, longkang boleh tersumbat lalu menjadi punca banjir. 

“Pembaziran sisa makanan yang tidak dibendung berupaya memburukkan lagi situasi pemanasan global dunia dan fenomena perubahan iklim yang sedang berlaku sekarang ini,” katanya. – 9 April 2023. 

TERBUKTI

JELAS 

BAZAR RAMADAN

DAH JADI

BAZIR RAMADAN

KHALAS

KOSEP NILAI

PUASA DAH

JADI KARUT

AMIN

PARIS & LONDON TINGGAL KOSONG


PARIS & LONDON

TINGGAL KOSONG

KAH KAH KAH

AMIN

BANDUAN BEBASKAN BANDUAN


BANDUAN 

BEBASKAN

 BANDUAN

KHALAS

Unknown commented on
 "AMPUNKAN NAJIB - 
KERAJAAN RUNTUH"

kerajaan tak akan runtuh cina india lebih suka kerajaan penyamun dari kerajaan ketuanan.. rasis nak mampus.. kah kah kah

Arymanchino commented on 
"PASUKAN BANDUAN"
Banduan akan lepaskan banduan.

DUIT TAK ADABUKAN NAK CURI

DUIT TAK ADA

KHALAS


Unknown commented on

 "PENCURI WAJIB TERUS

 DISIMPAN DALAM PENJARA"

pasal duit curi ni gua nak tanya lu.. apasal kerajaan tak bagi keluar duit kwsp... adakah sebab takut hari tua atau sebab kerajaan berpadu nak curi duit kwsp.. gua tanya je ni .. kah kah kah

SETIA KAWAN


SETIA KAWAN

AMIN


SAPA PEGANG LADA KAWAN
DIA AKAN TERRASA PANAS
KAH KAH KAH

PENJELASAN - KENAPA ANWAR TERLIBAAT KES NAJIB


PENJELASAN

KENAPA ANWAR

TERLIBAT KES NAJIB

KHALAS

PENCURI WAJIB TERUS DISIMPAN DALAM PENJARA


NAJIB CURI

DUIT RAKYAT

AMIN

NAK DIBEBASKAN

POODAAAH !!!

KHALAS

AWAS !!! BAHAYA MALAM INI


Hujan lebat, ribut, angin kencang seluruh negara malam ini

KUALA LUMPUR – Hujan lebat, ribut serta angin kencang dijangka melanda beberapa negeri sehingga jam 9 malam ini.

Jabatan Meteorologi (METMalaysia) berkata, antara negeri yang terkesan ialah Selangor iaitu di Sabak Bernam, Klang, Gombak, Petaling, Kuala Langat, Hulu Langat serta Sepang, selain Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Ia juga akan berlaku di beberapa kawasan di Kedah dan Pulau Pinang iaitu

Yan, Kuala Muda, Sik, Baling, Kulim dan Bandar Baharu, Seberang Perai Utara, Seberang Perai Tengah dan Seberang Perai Selatan turut diramal mengalami hujan lebat serta angin kencang.

Di Perak membabitkan kawasan Kerian, Larut, Matang dan Selama, Manjung, Perak Tengah dan Hilir Perak manakala Kelantan membabitkan Gua Musang.


“Amaran hujan lebat, ribut petir berserta angin kencang turut dikeluarkan bagi Pahang membabitkan Raub, Jerantut, Bentong, Temerloh, Maran dan Bera manakala Negeri Sembilan untuk Seremban, Port Dickson dan Jempol.

“Di Johor membabitkan Segamat manakala Sarawak di Sarikei (Julau dan Meradong), Sibu dan Kapit (Song),” kata METMalaysia dalam hantaran di Facebook, hari ini.

Dalam pada itu, METMalaysia berkata, amaran dikeluarkan apabila ada tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mililiter (mm) setiap sejam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

“Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran,” ujarnya. – 

ALAM JADI

MARAH KERANA

MANUSIA

DEGIL TAK

BERUBAH

KHALAS

RAKYAT TAK MAHU NAJIB DI BEBASKAN


Petisyen kepada KDYMM Yang di-Pertuan Agong: Najib Tidak Wajar Diampunkan


Petisyen kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah

Najib Razak baru sahaja didapati bersalah oleh mahkamah tertinggi negara tetapi ada pihak yang sudah mula memikirkan untuk memohon pengampunan kepada DYMM YDP Agong. Kita tak boleh biarkan ini berlaku. Tandatangan petisyen ini untuk diserahkan kepada YDP Agong.

Daulat Tuanku, 

Ampun Tuanku beribu-ribu ampun. Patik-patik sekalian rakyat memohon limpah perkenan Tuanku agar tidak menggunakan kuasa Tuanku untuk mengurniakan keampunan kepada mantan Perdana Menteri Najib Abdul Razak kerana jenayah terhadap kepentingan rakyat Malaysia sekalian. 

Ampun Tuanku, sebagaimana yang diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan, beliau telah disabitkan bersalah menyeleweng dana awam melalui SRC International dan telah diberikan proses pengadilan yang seadilnya. 

Sebagai rakyat, patik-patik sekalian berasa sengsara dengan kesan korupsi oleh mereka yang diberi mandat membangun negara ini tetapi sebaliknya memenuhkan tembolok sendiri dengan kekayaan negara. 

Walaupun mungkin Najib tidak malu dengan perbuatannya, patik-patik sekalian rakyat terpaksa hidup menahan malu kerana negara terpalit sebagai kes kleptokrasi terbesar di dunia. 

Rakyat sepenuh hati memohon limpah perkenan Tuanku untuk mempertimbangkan rayuan patik-patik sekalian agar sebarang permohonan ampun oleh Najib, yang telah memberi malu kepada negara ini. Sebagai negara, kita tidak boleh bertoleransi dengan korupsi walau siapapun pelakunya. Biarlah Najib menjalani hukuman 12 tahun penjara dan membayar denda RM210 juta untuk dijadikan amaran kepada semua pemimpin yang sangka mereka boleh dengan korup menyalahgunakan kuasa.

Ampun Tuanku, bimbinglah patik-patik sekalian agar dapat mengangkat semula kepala dan bangga sebagai rakyat Malaysia yang melawan rasuah dan salah guna kuasa.

Patik-patik sekalian menjunjung kasih.


SILA BUKA

DAN

TANDA TANGAN

DISINI :

https://chng.it/nfbC7NbS

DAP SETUJU NAJIB DIBEBASKAN ?


DAP SETUJU

NAJIB DIBEBASKAN ?

KHALAS

PASUKAN BANDUAN


PASUKAN 

BANDUAN

KHALAS


Unknown commented on
 "MUSTAHIL AGONG 
TAKDA KERJA LAIN"

pm sekarang pun banduan yang telah diampun ... kes apa tt. bukan kes puki.. kes jubo..apa ada hal.. ???

PN TEGAS TIDAK AKAN BEBASKAN NAJIB


PN TEGAS

TAK AKAN 

BEBASKAN NAJIB

KHALAS

Unknown commented on 
"MUSTAHIL AGONG
 TAKDA KERJA LAIN"

Ini lah sebab UMNO tak mahu campur PN, awal awal lagi PN tak mahu bebas Najib, tapi kenapa AI setuju mungkin sudah ada deal dibuat, apa pun tekanan demi tekanan sudah ampuh menghentam istana supaya pengampunan diberikan kepada seorang pencuri perompak perasuah duit rakyat, mereka tidak peduli kesalahan tetapi mahu dibebaskan atas pelbagai alasan, 

ini lah rosak negara kalau semua mahu ikut kehendak satu parti yang dikebalkan korupsi sejak awal zaman kah kah kah, rakyat boleh menonton segala drama sketsa yang dipentaskan oleh lembaga lembaga ini setiap hari tapi akhirnya akan akur juga kah kah kah yang paling seksa Mahathir Mohammad kerana kalau Bossku bebas pasti dia amat kecewa, mungkin ini cara AI kenakan kah kah kah kita tunggu lihat nanti, sekarang ini pun sudah ada cerita cerita tidak molek pasal Hakim Hakim sekelian amin

TUNNGU 28 HARIBULAN


PENCURI AKAN

BEBAS ?AHAD 9/4/2023 
SATU MALYSIA  TUNGGU 28 APRIL
APAKAH PENCURI BERNAMA
 NAJIB AKAN BEBAS

SATU MALAYSIA
SEDANG  HEBOH BINCANG
APAKAH ANWAR AKAN BEBASKAN
PENCURI BERNAMA  NAJIB
AMIN

TUNISIA
SEBUAH KAPAL
ORANG PELARIAN TENGGELAM
20+++ DI TEMUI MATI
YANG LAIN MASIH DI CARI
KAPAL MENUJU EROPAH

SYRIA
PELURU BERPANDU
DARI SYRIA MENYERANG
ISRAEL

ISRAEL
SUASANA MASIH TEGANG
LARANGAN KE MASJID AL-AQSA
MASIH BERJALAN

HARI INI 
TIGA PESTA TIGA AGAMA
DI RAYAKAN
ISLAM - PUASA
YAHUDI - PASS OVER
KRISTIAN - EASTER
SEMUA BERLAKU DI WILAYAH
JURUSELAM
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI SEJUK BASAH
KABUS TEBAL
DI TAMBAH PULA DENGAN
ASAP MERCUN DAN ASAP BAKAR DUIT

BERKOTAK KOTAK
DUIT DIBAKAR
UNTUK ROH DALAM KUBUR

MERCUN
TAK HENTI HENTI
SEMUA BURUNG SENYAP

KERETA  AMAT BANYAK
GUA IKUT JALAN BUKIT
SATENGAH JALAN
GUA IKAT KEMBALI  ATK TAK & EZI
MEREKA TAKUT BUNYI MERCUN

KELUARGA  BERSEMBAHYANG
DISANA SINI
AMAT RAMAI PAGI INI

MATA HARI DAH KELUAR
GUA PERCAYA HARI INI
AKAN PANAS
DAN MUNGKIN PETANG HUJAN
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT
AHAD YANG PERMAI

BRO
JIKA CINTA MUNCUL
HALANGAN AKAN RUNTUH

BRO
MIMPI LU ADALAH
LUKISAN KEHIDUPAN LU

BRO
JIKA LU DAH
BELAJAR  HAL KAPAL
LU TIDAK AKAN TAKUT BADAI

BRO
SOSOK PAKAR ITU
DULU DIA JUGA
SEORANG PEMULA

BRO
EMAS YANG LU CARI
ADA DALAM
DIRI LU

BRO
KITA SEMUA INI
MACAM BULAN BERSINAR
TAPI MASIH ADA
WILAYAH GELAP

BRO
MUSUH UTAMA KITA
IALAH KEBOSANAN

BRO
JAUHI SOSOK
YANG MEMBUAT DIRI LU
SUSAH UNTUK
DI CINTAI

BILA MALAM SUDAH BERBINTANG
BULAN BERCAHAYA HINGGA SUBUH
BILA PINJAM HARTA ORANG
PULANGKAN SEGERA USAH BERTANGGUH
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERPUASA