Sabtu, 4 September 2021

JALUR PANDANGAN SABRI TAK SELAMAT ?

 

 

JALUR PANDANGAN

SABRI TAK SELAMAT

AMIN


 PANDANGAN INI

MUNCUL SEBELUM

MUHYIDIN DILANTIK

MENJADI 

MENTERI KOBID

 BERTARAF

 SAMI VELU

AMIN

TAKUT PASAI APA

 


 WOIT

SABRI

KAH KAH KAH

HANG TAKUT

NAK TUNJUK 

SOKONGAN PASAI

 APA

KAH KAH KAH

APA LU NAK SOROK

KAH KAH KAHTak perlu bukti keabsahan Ismail, kata peguam negara

KEABSAHAN Ismail Sabri Yaakob sebagai perdana menteri dan kerajaan baharu tidak perlu dibuktikan kerana pelantikannya sudahpun sah, kata Peguam Negara Idrus Azizan Harun.

Jelasnya, baginda sudahpun berpuas hati bahawa ahli Parlimen Bera itu mendapat sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat selepas menerima menghadap 114 wakil rakyat terbabit pada 19 Ogos lalu.

Selepas itu, Ismail dan para menteri juga sudahpun mengangkat sumpah jawatan dan kerahsiaan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, katanya.

Oleh itu, sebarang usaha untuk membuktikan keabsahan itu juga melangkaui kuasa baginda kerana pelantikan perdana menteri itu sudahpun diperkenan baginda, katanya.

“Sekiranya pelantikan perdana menteri yang baharu masih memerlukan keabsahan oleh mana-mana pihak selain daripada Seri Paduka Baginda, ini bermakna kuasa mutlak Seri Paduka Baginda boleh diatasi oleh pihak lain.

“Langkah sedemikian adalah tidak selaras dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan menidakkan kuasa Seri Paduka Baginda seperti mana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Oleh hal yang demikian, berdasarkan kepada fakta-fakta dan kedudukan di atas, tiada keperluan untuk mengabsahkan pelantikan perdana menteri dna kerajaan yang telah dibentuk menurut lunas undang-undang,” katanya.

Tambahnya, kuasa mutlak baginda untuk melantik perdana menteri itu mengikut Perkara 40(2) dan Perkara 43(2)(a) dalam perlembagaan.

Jelasnya, ia memberi kuasa budi bicara untuk melantik perdana menteri yang menurut hemat baginda, mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat.

Ismail mengangkat sumpah jawatan sebagai perdana menteri kesembilan pada 21 Ogos lalu bagi menggantikan Muhyiddin Yassin yang digulingkan apabila ahli Parlimen Umno menarik sokongan.

Sebelum pelantikan Ismail, baginda pada 18 Ogos menitahkan syarat agar perdana menteri yang menggantikan Muhyiddin mendapatkan keabsahan di Dewan Rakyat melalui undi percaya.

Beberapa pakar perundangan pula memberi pandangan usul percaya terhadap Ismail Sabri tidak perlu lagi kerana pelantikannya sudah sah dan beliau pada masa ini tidak hilang majoriti kepercayaan di Dewan Rakyat. – 4 September, 2021.

 PASAI APA

PAKAI PERISAI

PEGUAM NEGARA 

AMIN

RAKYAT TAK

AMBIL POT

KAH KAH KAH

RAKYAT NAK  

TENGOK

LU BETUI ADA

114 YB YNG

SOKONG

KAH KAH KAH

KALAU TIDAK 

HIKAYAT 

MALIKUL  SEMBAB

LU SAMBUNG PULA

KHALASAPO KOBA MAT MASLAN

 APA KOBA

MAT MASLAN

SABRI

SUDAH SILAP

MAT MASLAN

YANG BIJAK

LAGI PANDAI

PATUT  JUGA

DILANTIK

MENTERI

BERTARAF 

SAMI VELU

KAH KAH KAH 

MAT MASLAN

BUKAN 

TARAF

PENJAGA

 PINTU

PARLIMEN

LARANG

MAT KOBID

MASUK

KHALAS

TIGA KHIANAT BESAR UMNO

 

 

TIGA KIANAT

UMNO PADA MELAYU

1 - TERIMA JUS SOLI

2 - JUAL SINGAPURA

3 - BODOH & TAKUTKAN MELAYU

KHALAS

Unknown commented on 

"JUS SOLI PUNYA ANGKARA -

 ADA JUS SOLI BENTUK BARU"

Masalah asal adalah sifir matematik yg salah diterapkan dalam kepala otak rakyat malaysia. komunis tak pernah menjajah malaysia, komunis berperang menentang melawan penjajah inggeris, tetapi skrg komunis dicop sebagai jahat. Penjajah sebenar adalah inggeris dan sahabat inggeris adalah umno , tetapi umno pula dipuja. antara inggeris, talibarut inggeris(umno) dan tok janggut..tiba2 anda menganggap tok janggut pengkhianat?,


inggeris dan talibarunya dipuja?, ini sifir yang salah. yang terbaru..anda membiarkan wak jowo yang lahir luar dari malaysia, memijak2 kepala orang malaysia, malah mengangkat sebagai presiden parti, kemudian berapi api berceramah mengenai jati diri bangsa??mabuk ketum betul rakyat malaysia

SERBU HOTEL. BUJET - TANGAP BILIS KERING

 


 

BERANI SERBU

HOTEL BUJET

AMIN

BERANI TANGKAP

BILIS KERING

KHALAS

Unknown commented on 

"BAHAYA 

PEMBAWA KOBID"

Tangkap bilis saja, yang sindiket kasi masuk kah kah kah selalu lumrah dunia undang undang untuk orang miskin, yang kaya terlepaslah macam puak kita, rasuah lepas, tak buat kerja lepas, makan gaji buta lepas, ular mak lepas duta lepas semua lepas asal ada pulus masuk, kah kah salah DAP salah Yahudi salah komunis salah pendatang kah kah kah


MUHYIDIN SETARAF DENGAN SAMI VELU

 

 INILAH 

DIPANGGIL

 KERAJAAN

SYARATTON

AMIN

SABRI DILANTIK PM

DENGAN SYARAT 

KHALAS

BERAT MAKIN 

BERAT SABRI 

KENA PIKUL

KAH KAH KAH 
Muhyiddin dilantik pengerusi Majlis Pemulihan Negara bertaraf menteri


BEKAS perdana menteri Muhyiddin Yassin dilantik pengerusi Majlis Pemulihan Negara dan jawatannya bertaraf menteri, umum Ketua Setiausaha Negara Mohd Zuki Ali.

Pelantikannya dibuat oleh Jemaah Menteri dalam mesyuarat pada Rabu lepas dan sudah disembah maklum kepada Yang di-Pertuan Agong, katanya.

“Pelantikan ini juga dibuat atas dasar keyakinan kerajaan terhadap kemampuan (Muhyiddin) untuk menerajui strategi pemulihan negara, demi mencapai impak ekonomi terbaik dan memulihkan semula kehidupan rakyat yang terjejas teruk akibat pandemik Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan petang ini.

Jawatan tersebut dipegang oleh Muhyiddin selaku perdana menteri selepas Majlis Pemulihan Negara dibentuk pada 16 Julai menggantikan Jawatankuasa Khas Kabinet Pelan Pemulihan Negara.

Majlis itu bertanggungjawab memastikan pelaksanaan Pelan Pemulihan Negara (PPN) untuk keluar daripada wabak Covid-19 berjalan lancar serta mengukuhkan lagi strategi kawalan wabak secara menyeluruh.

Pelan itu, yang diumumkan pada 16 Jun, membahagikan keadaan kepada empat fasa mengikut kadar jangkitan, penggunaan kemudahan hospital dan kadar penduduk sudah disuntik vaksin.

Muhyiddin letak jawatan pada 16 Ogos selepas hilang keyakinan majoriti di Dewan Rakyat susulan tindakan sekumpulan ahli parlimen Umno menarik balik sokongan mereka kepadanya.

Beliau digantikan oleh bekas timbalan perdana menteri Ismail Sabri Yaakob yang juga naib presiden Umno.

Ismail Sabri mengangkat sumpah jawatan perdana menteri pada 21 Ogos. 

Pada 27 Ogos, beliau mengumumkan “kabinet berorientasikan hasil” yang mengekalkan majoriti menteri dan timbalan dalam kabinet Muhyiddin, dengan beberapa orang bertukar kementerian.
– 4 September, 2021.

 KERAJAAN

SYARATTON INI

JUGA KERAJAAN

REKOD

KAH KAH KAH

REKOD

CEMERLANG

KAH KAH KAH

PALING RAMAI

MENTERI BETARAF

SAMI VELO

KAH KAH KAHTOKAN DADAH CHINA - PENGELUAR CHINA MERAH

 


 TOKAN DADAH 

CINA TEMPATAN

AMIN

PENGELUAR

CHINA MERAH

AMIN 

Unknown commented on 

"TOKAN DADAH CHINA - 

SUPPLY SYABU

 CHINA MERAH"

Perang dadah di malaysia adalah tipu semata. Port dadah biasanya pust hiburan. Beribu kali operasi pusat hiburan. Tapi pusat iburan itu kekal beroperasi. Kahkahkah. Takde yg pernah ditutup dan didakwa.kahkahkah. Bisnes lendir, dadah , judi dan pusat hiburan adalah rangkaian tetap towkey dadah dan ahlul politik. Pusat kewangan para penguatkuasa.kahkahkah

PUKEE MAK LANUN TAK BAYAR CUKAI

  JANGAN ADA

SIMPATI PADA

ANAK PUKI MAK NI

AMIN

MENCURI DUIT

ORANG RAMAI

AMIN 
Anak Najib rekod persetujuan bayar kes tunggakan cukai RM13.16 juta

ANAK bekas perdana menteri Najib Razak, Mohamad Nizar, telah merekodkan perintah persetujuan dengan Suruhanjaya Khas Cukai Pendapatan (SCIT) berhubung pembayaran dalam kes tunggakan cukai sebanyak RM13.16 juta.

Susulan itu, Nizar, 43, yang juga ahli perniagaan, akan menarik balik rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi yang memberikan penghakiman terus dalam saman tuntutan cukai terhadapnya oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Peguam Muhammad Farhan Muhammad Shafee, yang mewakili Nizar, mengesahkan perkara itu ketika dihubungi Bernama.

Seorang lagi peguam Nizar iaitu Wee Yeong Kang berkata perintah persetujuan itu direkodkan di hadapan SCIT pada 26 Ogos lepas.


Beliau berkata perintah persetujuan itu adalah berkaitan taksiran cukai tambahan bagi tahun 2011 hingga 2017 termasuk faedah 10 peratus dan penalti lima peratus yang berjumlah RM13,159,821.94.

“Beliau (Nizar) akan menarik balik rayuannya di Mahkamah Rayuan. Kami telah meng-e-melkan notis untuk tidak meneruskan kepada cawangan litigasi LHDN di Kuala Lumpur hari ini dan akan memfailkan notis itu sebaik sahaja ia dipersetujui oleh cawangan litigasi LHDN tersebut,” katanya ketika dihubungi.

Perkara itu disebut ketika pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan Mariam Hasanah Othman hari ini.

Wee hadir bagi pihak Nizar manakala LHDN diwakili Peguam Kanan Hasil Muhammad Nabil Abdul Halim.

Wee juga berkata pengurusan kes seterusnya telah ditetapkan pada 9 September untuk kemas kini berhubung status notis untuk tidak meneruskan rayuan itu.

Pada 7 Ogos tahun lepas, Mahkamah Tinggi Shah Alam membenarkan permohonan LHDN untuk mendapatkan penghakiman terus terhadap Nizar dan memerintahkan beliau untuk membayar tunggakan taksiran cukai dari 2011 hingga 2017 sebanyak RM13.16 juta.

Nizar kemudian memfailkan rayuan terhadap keputusan itu.

Penghakiman terus ialah apabila mahkamah memutuskan sesuatu kes yang didengar melalui hujahan tanpa mendengar keterangan saksi pada perbicaraan.

Dalam penghakimannya, Pesuruhjaya Kehakiman Julie Lack Abdullah memutuskan bahawa isu yang dibangkitkan oleh Mohamad Nizar tidak mempunyai merit dan tidak mempunyai asas untuk dibicarakan.

Beliau berpendapat bahawa pembayar cukai perlu membayar cukainya dulu tanpa menghiraukan rasa tidak puas hati dengan jumlah itu atau atas apa alasan sekali pun.

Pada 31 Mei lepas, Nizar bersetuju menyelesaikan tunggakan cukainya kepada LHDN. – Bernama, 3 September, 2021. 


KDETURUNAN

ANAK BERNAK

MENCURI DAN

MELANUN

AMIN HIGH NOON DI SYARATTON

 


 SEKALI LAGI

HIGH NOON

JENG JENG JENG 
Tak perlu bukti keabsahan Ismail, kata peguam negaraHUGH NOON

DI SYARATTON

AMIN 

KHAYAL TAK SALAH

 


 KHAYAL

TAK SALAH

AMIN 

Amutalingam barkaylow commented on

 "ALLAH BERI 

QASIM TUGAS"

Tiada salah berkhayal kearah mengingati sesama asal tidak syirik kepada Allah swt. Semua bebas berkarya soghupo TT. Tahu.

GUNA BOM KONDON

  GUNA BOM

KONDOM

KHALAS 

panglimo potaseh commented on 

"MANA YANG BENAR"

Dulu setakat gwa tahu ..65 juta tahung dulu dunia di bersihkan dgn letusan Toba ..5 tahun satu dunia salji ..abis danisor kiok. Sekali lagi dunia di cuci pada era Nabi Noh ..abis semua bersih dek banjir. Jadi apa ada hal dingan WW3. Masalah dunia sekarang adalah penduduknye yang borombik ..dah 7 biliyun ..kita dah patut mulakan perang guna kondom ..dah ada kondom buat apa nak bom-bom ..bodoh ..

JUS JOLI

  JUS JOLI

AMIN 

ToraTora commented on

 "JUS SOLI PUNYA ANGKARA -

 ADA JUS SOLI BENTUK BARU"

Itu cerita lama bang....kapal Layar dah rosak bukan bagi tenggelam nanti semua lemas.....baiki yg rosak....tendang yg bikin kacau....buang yang jus Joli sana sini....Joli rasuah, Joli salahguna kuasa, Joli kes buang mahkhamah, Joli pendakwaan tarik balik kes, Joli sportrim dan polisi tak ambik pot tentang report, Joli makan free tak buat kerja....dan mcm2 jus joli

HOT HOT HOT - TER NOW TERKINI TER HOTT

 


HOT HOT HOT

TER NOWW

KAH KAH KAH 


Muhyiddin dilantik pengerusi Majlis Pemulihan Negara bertaraf menteri


 INI NAMANYA

SYARATTON

KAH KAH KAH

PERANG NUKLEAR

 


PERANG NUKLEAR

KHALAS

Unknown commented on 

"BAGAIMANA 

KALAU INI BENAR"

Bro, kalau meletus perang dunia ke-3, atau perang nuklear, tempat permulaan sudah tak relevan lagi. Sekali tekan semuanya akan musnah. Tak ada masa nak hantar bala tentera lagi. Semuanya sudah mati. Hancur berkecai. Itulah hakikatnya sejak tahun 50an lagi. Russia, China, Amerika, India, Pakistan memilki senjata seperti itu.

IMAM MAHADI TURUN KE TANAH JAWA

  IMAM MAHADI 

AKAN TURUN 

KE TANAH JAWA

AMIN 


TERIMA KASIH

RONALD REAGAN

KHALAS 

TOKAN DADAH CHINA - SUPPLY SYABU CHINA MERAH

 


TOKAN DADAH

TOWKAY CHINA

AMIN

PENGELUAR

FENTANYL - SYABU

TERBESAR DIDUNIA

CHINA MERAH

AMIN

PENGGUNA BESAR

MELAYU

AMIN


Unknown commented on

 "BACA DAN FAHAM"

SPRM ini orang panggil sports rim, tak ada fungsi, bagi nampak.tayar lawa sikit, ada pun sama tak ada pun sama, sekali sekala keluar TV buat wayang kiri kanan settle bawah bawah buat kerja lah kah kah kah yang kes besar besar kena runding dulu, apa macam nak proceed kah nak settle belakang tirai kah, atau wayang cantik kah, aparcik Kera ini macam tu lah, 

by C opioid supply from China — production, sales, and export of all fentanyl-class drugs are prohibited, ... world's leading chemical exporter by value, China also has between 160,000 and ...

17 Nov 2020 — Street Fentanyl Surges In Western U.S., Leading To Thousands Of Deaths. Under international pressure, China's government banned the production

 ..sapa cium tangan sapa bantu sapa buat kerja dapat habuan kah kah ini bukan public servant, ini panggil political servant, tukang kerja politik kah kah kah, ramai pangkat besar hampeh kosong Elek tak guna saja habis beras negara, biar mereka jadi nelayan petani pesawah boleh juga bantu kurang permintaan Bangla Indon kah kah kah 1.6 juta boleh serap kerja kontrak binaan, buat jalan buat longkang buat hospital kerja buruh kah kah lari orang kita kena peluh kah kah