Khamis, 23 Jun 2022

BERITA BURUK - PERANG UKRAINE MULA MEREBAK

 


BERITA BURUK

AMIN

PERANG UKRAINE

MULA MEREBAK

AMIN

KHALAS

HANTUK KEPALA PADA BATU ITAMShahrol terima arahan daripada Najib, mahkamah diberitahu

BEKAS ketua pegawai eksekutif (CEO) 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Shahrol Azral Ibrahim menerima arahan daripada bekas perdana menteri Najib Razak apabila dana kekayaan negara sebanyak AS$700 juta hilang kepada Good Star, kata bekas menteri kewangan II Ahmad Husni Hanadzlah kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Najib sedang dibicarakan berhubung kes rasuah penyelewengan RM2.28 bilion dana 1MDB.

Ahli Parlimen Pekan itu berhadapan 25 pertuduhan, empat bagi salah guna kuasa dan 21 untuk pengubahan wang haram, yang didakwa dilakukan antara 2011 dan 2013.

Husni Hanadzlah sebelum ini memberi keterangan yang Najib memberitahunya supaya tidak terlibat dalam urusan 1MDB dan SRC.

Semalam, peguam Najib Shafee Abdullah menggelar Shahrol sebagai penjenayah, berdasarkan keterangan bekas pengerusi lembaga pengarah (BOD) 1MDB Mohd Bakke Salleh.

Ketika ditanya pendapatnya mengenai kenyataan Bakke, Husni, saksi ke-20 pendakwaan menegaskan Shahrol hanya ditamatkan perkhidmatan pada 2016 selepas berlaku salah urus di 1MDB.

“Mengapa beliau dilantik ke pejabat perdana menteri selepas itu?” Husni bertanya kembali kepada Shafee.

Hari ini, semasa pemeriksaan semula oleh ketua pendakwa raya Gopal Sri Ram, Husni berkata Shahrol menerima arahan daripada Najib.

“Dicadangkan kepada anda  bekas pengerusi 1MDB Mohd Bakke Salleh telah menyifatkan bekas Shahrol sebagai seorang penjenayah. Adakah anda tahu Shahrol mendapat arahan daripada siapa?” soal Sri Ram kepada Husni.

Husni tunjuk ke arah Najib.

Husni: Najib Razak.

Sri Ram: Najib Razak, maksud anda tertuduh?

Husni: Ya.

Sri Ram kemudian bertanya kepada Husni sama ada beliau tahu, sepanjang pengetahuannya, jika Shahrol menerima sebarang imbuhan.

“Saya tidak tahu,” kata Husni.

“Beliau dapat gajinya, itu perkara biasa.”

Kemudian, Sri Ram bertanya kepada Husni siapa yang ada kuasa membuat keputusan dalam 1MDB.

Sri Ram: Berkaitan 1MDB, adakah anda ada sebarang kuasa membuat keputusan?

Husni: Tidak

Sri Ram: Setakat yang anda tahu, siapa yang ada kuasa buat keputusan?

Husni: Najib Tun Razak

Sri Ram: Adakah tertuduh jelaskan kepada anda yang beliau ada kawalan?

Husni: Bila saya bangkitkan anda tidak boleh tubuh syarikat tanpa kajian, beliau (Najib) kata beliau akan teruskan, itu awal 2009.

Pada penghujung 2009 apabila syarikat itu melabur dalam usaha sama dengan PetroSaudi International, saya beritahu beliau yang pertama, masih belum ada telaga minyak lagi. Jika tiada minyak, bermakna kita akan hilang pelaburan…

Kedua, 1MDB tidak mempunyai rekod prestasi dalam petroleum.

Ketiga, saya juga beritahu beliau bahawa 1MDB tidak ada pengalaman dalam bidang cari gali minyak dan sepatutnya diserahkan kepada Petronas.

Tetapi beliau beritahu saya agar tidak campur tangan lagi. Itu menunjukkan beliau mempunyai kuasa kerana tiada perbincangan.

1MDB telah mendapat pinjaman AS$1 bilion daripada Deutsche Bank bagi mendapatkan 40 peratus bahagian dalam projek usaha sama (JV) 1MDB-Petrosaudi.

Lembaga Pengarah 1MDB bersetuju wang itu dihantar dalam satu transaksi dengan penerimanya bank BSI.

Bagaimanapun selepas itu, AS$300 juta dihantar kepada syarikat JV, manakala AS$700 juta diserahkan kepada Good Star di RBS Coutts Bank.

Kelmarin, Jackqueline Ho Yek Wan, seorang bekas jurubank di Deutsche Bank memberi keterangan 1MDB menggesa bank itu mempercepatkan pemindahan dan juga merahsiakan identiti penerima.

Deutsche Bank telah mengirim wang tersebut pada 30 September 2009. Pada 2 Oktober 2009, RBS Coutts telah menghubungi Deutsche Bank untuk menanyakan nama penerima dana tersebut. Ho berkata beliau menghubungi Shahrol dan memberitahunya yang nama itu Good Star Ltd tertentu dan syarikat itu adalah anak syarikat milik penuh PetroSaudi International Ltd dan mereka mahu dana itu dipindahkan ke sana.

JV itu dibuktikan palsu dan Good Star adalah syarikat yang dikaitkan dengan pembiaya dalam buruan Low Taek Jho, atau Jho Low. – 23 Jun, 2022.

ADA 25 TUDUHAN
MUSTAHIL SATU

TAK LEKAT

AMIN

APAKAH MALAON

BERNAMA NAJIB

INI SUCI BERSIH

KERANA HANTUK

KEPALA PADA 

BATU ITAM

KAH KAH KAH

KHALAS

KES KEEELING NGAQKU MELAYU


Keputusan permohonan batal kes Azeez Rahim 1 Julai

KUALA LUMPUR – Mahkamah Rayuan menetapkan 1 Julai depan bagi menentukan keputusan permohonan bekas Pengerusi Tabung Haji, Eee Abdul Azeez  Eee Abdul Raheem untuk membatalkan tuduhan rasuah berjumlah RM5.2 juta dan penggubahan wang.

Timbalan Pendakwa Raya, Nik Haslinie Hashim mendedahkan tarikh tersebut di Mahkamah Syssen hari in

Hakim, Azura Alwi kemudian menetapkan 30 Ogos depan untuk sebutan utama.

Sebelum ini Mahkamah Tinggi berpuas hati ketiga-tiga alasan dikemukakan oleh Eee Abdul Azeez untuk membatalkan semua pertuduhan terhadapnya, tidak mempunyai merit yang mewajarkan mahkamah menggunakan bidang kuasa sedia ada untuk membenarkan permohonannya.

Ketika itu Hakim  Muhammad Jamil Hussin dalam penghakimannya menyatakan, semua pertuduhan telah dirangka dengan sempurna dan menjadikan satu tindakan pra-matang pada peringkat itu jika mahkamah memutuskan semua pertuduhan yang dikemukakan adalah tidak berasas.

KULIT LEGAM

MUKA HAPRAK

DI RUMAH 

CAKAP  TAMIL

MACAM MANA

KLIM MELAYU

AMIN

TENGOK GAMBAR

BETUL BETUL

AMIN

JAWAB DENGAN

JUJUR

ADALAH LEGAM

INI MELAYU

KHALAS

NAMPAK JELAS

AUTA KEELING

AMIN

KEEELING 

KAKI PUTAR

BARUA BIK MAMA

AMIN

KHALAS

PROJEK CHINA TIPU MELAYU

PROJEK

CHINA MERAH

TIPU MELAYU

TEKNIK BAWA

PENDATANG HARAM

KHALAS

Unknown commented on

 "RUMAH MAMPU LIHAT"

Forest city dh jadi forest gump atau jadi forest amazon.. Ada sapa2 nk mula ternak lembu atau kambing? Situ tempat yg sesuai.. Tapi jgn ternak lembu kak jat, nati lembu nk dduk dlm kondo..

DENGAR MOLEK MOLEK

 


DENGAR 

MOLEK MOLEK

AMIN

 "DENGAR MOLEK

 APA MINAH INI ROYAK"

Bekas soldadu amerika ini bagi pandangan sudut bukan Barat tentang Rusia dan China. Tapi awas cukong mungkin henti bayaran kepada Isham kalau papar kat laman TT. https://www.youtube.com/watch?v=hABUGQ2hd5g

POLITIK JALAN RAYA


POLITIK

JALAN RAYA

AMIN

Unknown commented on 
"IRELAND - POLITIK JALAN RAYA"

https://twitter.com/azrulazimi/status/1539410154399371264?t=4OR14g-JU4s_ucFMYqXyTw&s=19

 Apa dia cakap aku bukan faham sangat. Lepas tengok gambar baru aku faham. Patutlah orang selalu kata tak payah tulis panjang2, lagi baik lukis saja.


Demonstrasi Kos Sara Hidup
18 June 2022
London, UK

DARI TANAH JAJAHAN JOHOR


DARI TANAH

JAJAHAN JOHOR

BEBAS

BERGAJAH 

TUNGGAL

AMIN


 "KANCIL DAN HARIMAU"

Jelebu ni special bro... Tersangatlah special nya... Gua penah dgr citer sahabat nabi pun penah sampai sini .. Soalan.. Kenapa Moyang Salleh Datuk Undang Jelebu memutuskan Ketuanan Johor terhadap Jelebu ya?

MEK & AWE KELANTEE AWE & MEK

KELANTEE

AMIN

HASUT MOLEK2

DAH TO SEH

TEH TARIK

KHALAS
Unknown commented on 

"UNTUK MENANG PILIHAN RAYA WAJIB TURUN KE JALAN RAYA"

Siapa yang nak turun jalan raya sekarang TT selagi parti politik turut serta? Kalau PKR DAP Warisan parti Mahathir tak tumpang glemer tak turun sekali aku boleh turun, kalau tak, tak payah mimpi la nak turun jalan raya. Rakyat dah muak diperguna, isu rakyat dipermain utk dapat sokongan, dah dapat kuasa semua angkuh, janji manifesto bukan wahyu kitab suci. Butoh palat puki lancau pelir la ahli politik semua!!KHALAS.

CARA UNTUK MENANG


Pembangkang perlu bersatu elak pertembungan banyak penjuru, kata Dzulkefly

PAKATAN Harapan (PH) mesti memperkukuhkan jentera dan menyusun semula pembangkang jika mahu mengulangi kejayaan pilihan raya pada 2018, kata Dr Dzulkefly Ahmad.

“Kita mesti menganalisis secara mikro semua 222 kerusi untuk mencari jalan mengelak pertandingan pelbagai penjuru,” kata pemimpin Amanah itu semasa forum dalam talian malam tadi.

“Walaupun tidak semua kerusi harus menjadi pertandingan satu lawan satu, kerana beberapa kerusi hanya boleh dimenangi jika ia ditandingi lebih banyak parti, Pakatan mesti menyusun semula pembangkang jika mahu menang semula.”

Bekas menteri kesihatan itu mengulas strategi PH pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) selepas kalah teruk dalam tiga pilihan raya negeri di Melaka, Sarawak dan Johor.

Salah satu punca kekalahan itu adalah kerana pertembungan berbilang penjuru antara Barisan Nasional (BN), PH dan Perikatan Nasional (PN).

Walaupun penggal Parlimen sekarang hanya tamat pada 16 Julai 2023, parti politik dan pemerhati menjangkakan PRU15 akan diadakan tahun ini. Menjelang PRU15, beberapa parti sudah mula mengadakan forum dalam talian dan membuat persediaan untuk pilihan raya.

“Kita tidak sepatutnya bercakap mengenai mana-mana khemah sekarang. Apa yang penting kita menyusun semula pembangkang untuk mengelak tewas mudah kepada Barisan Nasional,” kata ahli Parlimen Kuala Selangor itu.

Terdahulu, Pengarah Eksekutif Ilham Centre Hisomuddin Bakar berkata pembangkang belum kalah secara total walaupun mengalami kekalahan teruk di Melaka dan Johor.

Pemerhati berkata walaupun BN memenangi 40 daripada 56 kerusi, ia hanya memenangi 43% undi popular dan 36% undi Melayu.

“PH kalah kerusi campuran mereka kepada BN kerana kehilangan undi Melayu. Undi ini bagaimanapun pergi kepada PN.

“Ini bermakna BN belum pulih sepenuhnya dan masih ada ruang untuk PH dan pembangkang mencari formula yang betul.”

Hisomuddin bagaimanapun memberi amaran kepada PH ia perlu memperkukuh jenteranya dan tidak kelihatan berpecah-belah jika mahu memberi sebarang impak pada PRU15.

“Walaupun PN sebuah gabungan baharu, ia berjaya tampil sebagai satu parti. Oleh itu, pengundi mengundi PN dan bukannya Bersatu atau PAS. Tetapi dalam PH, ia masih kelihatan seperti tiga parti berasingan - PKR, DAP dan Amanah,” kata penganalisis politik itu.

Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil, yang turut menyertai forum itu berkata PKR mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan pada pilihan raya akan datang selepas Langkah Sheraton.

“Keutamaan kami adalah mempertahankan apa yang kami ada dan kemudian mencari jalan untuk memenangi kembali kerusi yang berpaling tadah,” kata Fahmi.

Beliau berkata, walaupun semua parti terjejas susulan Langkah Sheraton pada 2020, PKR paling menderita kerana kehilangan lebih 10 ahli Parlimen akibat pembelotan dan peletakan jawatan.

“Oleh itu, kita perlu mencari jalan untuk mengekalkan apa yang kita ada dan kemudian keluar dan melihat bagaimana untuk memenangi semula Gombak, Ampang, Batu Pahat, Tebrau dan lain-lain.”

Forum itu dikendalikan oleh Pengarah Pilihan Raya Pemuda Amanah Asmaaliff Abdul Adam. – 23 Jun, 2022.

TAK PERLU GI

OXFORD 

TAK PERLU GI YALE

AMIN

KALAU NAK MENANG

KURANGKAN MUSUH

BANYAKKAN KAWAN

KHALAS

DIRIKAN SATU

KHEMAH BESAR

TUBUHKAN

UNITED FRONT

AMIN

KEMUDIAN BAWA

RAKYAT RAMAI2

 KE JALAN RAYA

AMIN

TAKDA JALAN RAYA

TAK MENANG

PILIHAN RAYA

AMIN

KHALAS

ADA UMPAN UNTUK UNDI


BANTUAN UNTUK

UMPAN UNDI

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on

 "AMARAN TOK HENG"

Kah kah mana ada parti Melayu bagi duit tanpa sebab atas dasar ikhlas ? Mesti ada kick back, sama lah, parti Melayu bagi duit brim bram.broom nak undi Melayu, jaga Melayu, makan yang lain, kah kah kah hukur tetap hulur kah kah

MOGOK MOGOK MOGOKMOGOK MOGOK

SEMUA TURUN

KE JALAN RAYA

AMIN

KHALAS

SOKONG GARIS POLITIK LIBERAL


WAJIB

SOKONG GARIS

POLITK LIBERAL

AMIN

KHALAS

Unknown commented on

 "KALAU UMNO & NAAJIB TERUS BERKUASA....."

Bukan je jadik mcm ari Lanka lebih drp tu. Skg nie mail bera udah sekutu dgn parti liberal woke zuraida. Lps nie siti kasim jadik MP,bwk usul pembelajarana transgender drag queen kt tadika mcm kt UK US.liberal2 TT bela Tak Tak pun dia pun Tak lalu tgk drag queen ajar budak tadika. -yeopsepet

CUCUK LU ABANG JUBO


CUCUK

LU ABANG JUBO

KAH KAH KAH

AMIN


Unknown commented on 

"PELIK BIN HAIRAN"

Masa aku standard 1 dulu ada budak nakal dlm kelas suka hulur jari dia kat hidung kawan sebelah. Bila kawan tu melompat je sambil menjerit sumer budak lelaki tahu apa yg telah terjadi. Cuba teka apa yg dibuat budak nakal tu sebelum dia hulur jari?

HARI KE 14

 TUNGGU HUKUMAN

KHAMIS  23/6/22
DALAM MASA 14  HARI LAGI
ROSMAH JATUH HUKUM

14 HARI ERTNYA
DUA MINGGU
LAGI DUA KHAMIS
KAH KAH KAH

APAKAH ROSMAH
AKAN LAKUKAN
DALAM MASA  14 HARI INI

CARI BOMOH DI KERALA?
DARI KHABAR BERITA
BOMOH INDIA DARI KERALA
DAH MATI

PANGGIL RAJA BOMOH
BUAT SEMUA HAKIM PITAM?
KAH KAH KAH

KLIM KENA KOBID?
TENGOK ANAK BUNTING?
ATAU
JENG JENG JENG

DARI MAKLUMAT INTEL
ROSMAH DAH BERSEDIA
UNTUK DI PENJARA
BETUL KE ?

BETUL BETUL
KERANA LEPAS MASUK PENJARA
ROSMAH AKAN SLIM
NAJIB DAN AKAN MINTA
AMPUN NAK RUJUK KEMBALI
KAH KAH KAH

UKRAINE
PERANG BERTERUSAN
KEPALA BUTUH KATA ...
OPPS... SILAP
KEPALA NATO KATA
PERANG AKAN LAMA
MEMINTA EROPAH BERSEDIA
KAH KAH KAH

WARGA EROPAH
DAH TURUN KE JALAN RAYA
KERANA KOS HIDUP
MAKIN NAIK
DAN 
GAJI TAK NAIK NAIK
KITA TENGOK APA
YANG AKAN BERLAKU
SETERUSNYA

HOKKIEN
 SEGAR  DAN BASAH
MATA HARI TERSOROK
YANG GUA DENGAR HANYA MURAI
MENGINDAHKAN PAGI INI

LANGIT TAK BIRU
KL & KL SENTARL KELAM

SATU KELUARGA
DATANG SEMBAHYANG
BAWA KERANDA KOSONG
MUNGKIN GALI MAYAT LAMA
UNTUK DIBAKAR KEMUDIAN
SIMPAN DALAM PAVALION
TANAH KUBUR BOLEH GUNA LAGI

MEREKA DATANG SEMBAHYANG
DENGAN PAK LEBAI
YANG PAKAI BAJU KUNING
PAK LEBAI BERDOA
SAMBAIL MENGOYANG LOCENG
AMIN

BRO
SENYUM
SENYUMLAH
PAGI INI

BRO
HAMPIR SEMUA ORANG
BOLEH MENGHADAPI KESULITAN
TAPI UNTUK MENGUJI SESEORANG
BERIKAN DIA KUASA

BRO
PERANGAI DAN WATAK KITA
SEPERTI POHON
DAN REPUTASI KITA
SEBAGAI BAYANGAN
BAYANGAN IALAH 
APA YANG KITA FIKIR TENTANGNYA
POHON IALAH HAL YANG NYATA

BRO
TINDAKAN MANUSIA
 BOLEH DIMODIFIKASI
TAPI SIFAT MANUSIA
TIDAK DAPAT DIUBAH

KEPERHATINAN BESAR
BUKAN APAKAH LU TELAH GAGAL
TAPI APAKAH LU
TELAH PUAS DENGAN KEGAGALAN

BRO
LU BUAT BAIK
APA YANG LU TAHU
BUAT BAIK YANG LU SELESA
BUATLAH SAMPAI KE AKHIRNYA

BRO
KITA WAJAOB BERSIAP
KESEMPATAN ITU
SATU HARI AKAN DATANG

BRO
NAK  TEBANG POKOK
KITA  PERLU  ENAM JAM
EMPAT JAM PERTAMA
UNTUK MENGASAH KAPAK

BRO
APA YANG DAPAT KITA BAYANGKAN
AKAN MENJADI KENYATAAN

BRO
SELALU INGAT
KETETAPAN HATI KITA
UNTUK BERJAYA
LEBIH PENTING DARI
HAL HAL YANG LAIN

BRO
TIDAK ADA SEORANG PUN
MEMILIKI INGATAN YANG BAIK
UNTUK 
MENJADI PEMBOHONG
YANG BERJAYA

BRO
YANG BAIK 
TENTANG MASA DEPAN
IALAH IANYA DATANG
SATU HARI 
DENGAN SEKALI GUS

BRO
JANGAN TINGGAL APA APA
UNTUK BESOK
YANG BOLEH KITA
LAKUKAN  HARI INI
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMT MENUNGGU
KHAMIS 7 JULAI