Rabu, 27 Mei 2020

RELAX BROMARI DENGAR

APA PAKCIK

NAK ROYAK

KERAJAAN KURANG DUIT


AWAS

KERAJAAN 

KURANG

DANA  

DUIT DENDA

AKAN JADI 

DANA NEGARA


Dikompaun RM23,000 kerana hadir jamuan Raya


Main futsal ketika PKP, 8 lelaki didenda RM1,000


Sekumpulan 9 remaja dikompaun RM9,000 gara-gara barbekuAWASKes Covid-19 baharu hanya 15, 42 pulih dan tiada kematian


Kes Covid-19 menurun kerana tahanan dijangkiti diasing, kata KP Kesihatan


JUMLAH kes jangkitan Covid-19 menurun daripada tahap tiga angka sejak dua hari lalu kerana pekerja asing yang ditahan dan dijangkiti diasingkan dan diberi rawatan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Sebanyak 15 kes jangkitan baharu direkodkan dalam tempoh 24 jam lalu, menurun daripada 187 kes yang dilaporkan semalam dan 172 pada hari sebelumnya.

Daripada 15 jumlah tersebut, enam adalah import.

“Ini bermakna kita hanya ada sembilan kes penularan tempatan hari ini, menjadikan kes tempatan menurun ke dua angka,” kata Dr Noor Hisham pada sidang media hari ini.


AWAS

PANGLIMO TANYA USTAT


PANGLIMO

TANYO USTAT
Mano lobey manyak pahalo ..semayang makai soghoban ko makai songkok. Entot malam jumaat bosa pahalo eay walau pun pipit kau kochik. Soghoban tu budayo Islam ko budayo Arab. TaT nak tanyo ..entot guno mato kambing kigho budayo ko. 
on 
MERAYAKAN 
ISLAM BUDAYA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 16:27

se

HUJAN DATANG LAGI


HUJAN 

DATANG LAGI

ISAPERTI TELAH DIJANJIKAN
HUJAN ITU DATANG LAGI
MENGINGATKAN AKU
MUSIM CINTA
MAKA AKU TULIS BAIT INI
UNTUK MENGINGATI
PETANG ITU
KETIKA AKU BERCUMBU
DIGANGGU 
HUJAN DAN DEBU

OH  KEKASIH KU
DIMANA KAU SEKARANG INI
APAKAH KAU INGAT
JALAN ROMA
YANG MELINTASI PORTUGAL
JANJI KITA
UNTUK MENGINGATI
DETIK DETIK 
HUJAN DAN DEBU

KAWAN
JIKA KAU BACA BAIT INI
JIKA KAU TEMUI 
ORANG ASING
JANGAN KAU SAKITI HATINYA
KERANA  DIA SAPERTI KITA
SAMA DALAM KESUSAHAN
SAPERTI AKU
SATU MASA DULU
DIGANGGU 
HUJAN DAN DEBU

KAWAN 
BILA
 KAU BACA BAIT INI
JANGANLAH KAU TAKUT
SAPERTI ANAK KECIL
 DENGAN GELAP

YANG AKU BAWA
HANYALAH CAHAYA TERANG
KEBENARAN
TENTANG HUJAN
DAN 
CINTA

MALAPETAKALAH
KIRANYA
CAHAYAN KEBENARAN 
YANG AKU BAWA
MENAKUTKAN KAMU

SAPA CALON PEDANA MENTERI
INI HEBAT

INI BERITA

AMAT BAIK

TAPI INI

KHALID CAKAP


Calon PM PH sudah dipersetujui, 


kata Khalid

PH telah mengenal pasti calon perdana menteri jika gabungan itu kembali menerajui kerajaan persekutuan, menurut Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad.

"Ya, sudah dan sedang (bincang tentangnya). Hanya satu jawatan perdana menteri, jadi kami hanya ada satu calon. Dia telah dipersetujui semua pihak," katanya kepada pemberita di pusat khidmat Parlimen Shah Alam, hari ini.

Mengulas lanjut, Khalid berkata persetujuan telah dicapai dan perbincangan kini di peringkat perincian dan beberapa perkara tertentu.

"Dahulu (sebelum PRU14) kita tak pasti menang, (maka) perbincangan tidak secara terperinci. Kini kita yakin akan kembali berkuasa, jadi lebih bersedia (menerusi perbincangan awal)," kata anggota Parlimen Shah Alam itu.

DARI FAKTA 

SEJARAH

KHALID INILAH

YANG TEKAN

MADEY UNTUK

BERHENTI

DLM MESYURAT

AKHIR 

MAJLIS PRESIDEN

SEBELUM 

KERAJAAN  

PAKATAN

RUNTUH

PELIK MELIK

SEKARANG

KHALID

BARU SEDAR

CUBA TRY

REPAIR BAIKI

PAKATAN YANG

DAH RUNTUH

KAH KAH KAH

RAMAI JAGAN RISAU LAGI JAMBU
RAMAI

JANGAN RISAU

LAGI JAMBU
Hantar Abam ke Finland tak akan selesai masalah ..mana Abam nak carik BONTOT saiz Saipol yg kecik kenyal ..orang Finland semua saiz anak gegasi .. 
on 
SILAP BUKAN 
DI SWEDEN 
TAPI 
DI FINLAND
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 16:48

Be

CHEEBYE IS CHINESE

CHEEBYE  IS

CHINESE 
I HAD 5 LOCAL CHEEBYE
TWO FOREIGN CHEEBYE
HOPE NOT YOUR MOTHER
OR SISTER OR YOUR WIFE
CUNTS I LOST COUNT
WANT TO COMPARE NOTES
MOST WELCOME
Cheebye Hisham Rais la motherfucker! Cheebye Hisham wanna nick from pink panther scene. No wonder God punish palestinian......It's all fucking cheebye hisham fault https://www.youtube.com/watch?v=SnXtuktNdlM on
 KESAH AL-CHIEN
Publish | Delete | Spam
Timloo
on 27/05/20

Hi..

APA FATWA MUFTI ?APA FATWA

MUFTI ? 

SAJE TANYA

JANGAN MARAH
Kah kah.. Mufti Kelantan tu tak bela anjing dalam rumah...Yg nak bela tu Sultan...mufti bagi fatwa hukum pasal anjing bukan dia suruh orang bela anjing...ada faham ka? 
on 
MUFTI KELANTAN - 
REST MAY CASE
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 27/05/20

TT ni mcm citer 101 Dalmatians ke?
 Kah kah kah kah kah.... 
on
 BENDA APA NI
Anonymous
on 27/05/20

Muhyi

JAWABNYA ADA - LAWANNYA TIADA
JAWABNYA ADA

LAWANNYA TIADA
NOTA: 
KAJIAN ILMIAH
MENUNJUKKAN GULUNGAN LGBT
WUJUD   ANTARA 6 % - 10% 
DALAM SETIAP NEGARA
AMIN
Ada segelintir melayu urban bela anjing dlm rumah bukan maksud budaya melayu bela anjing dlm rumah..macam ada satu dua orang atau satu geng melayu kaki bontot bukan maksud budaya membontot budaya melayu..ka..kah.. on BRO LU DUDUK DI ULU DIMANA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 27/05/20

Hi.

SIAPA CALON PM PAKATAN HARAPANSAPA ?


SIAPA ?


Calon PM PH sudah dipersetujui,

 kata Khalid


BERITA  MENYUSUL


ARAB TIPU MINUM KONCING UNTA
ARAB TIPU

MINUM AIR

KONCING UNTO
Sokong Amerika ..sokong China ..TaT, kita boley ke nyokong nogaro Kaper Arbe. Apo sa kito tak nyokong nogaro Arab ..nogaro Nabi, nogaro bapak segalo imam, jubah sorban burka, KONCHENG ONTA, 
darb ..mati sahid. Syria TaT kato akan jadi ibu nogaro dunio ..Arab akan tawan dunio ..tu yg agak aey skrg asik bolatih porang sesamo sendirik ..fuckbeer. 
on 
BILA AMERIKA
 TIBAI CHINA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 27/05/20

Kah kah

ANWAR KLIM ADA NUMBER
ANWAR KLIM

ADA NUMBER
Tak habis2 nak lagakan . Lapur la yang betul. Berlawan politik yang matang. Ci la ke lah. Dah muak politik Melayu munafik. 
on 
ANWAR TIPU
 MAT SABU
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 27/05/20

Anak samad tu sape? 
Shahrir samad?? 
on
 ANWAR TIPU
 MAT SABU
PanFatBoy
on 27/05/20Sapo sokong umno lagi bodoh ,
bahlul and bengap selama - lama nya.. 
on
 ANWAR TIPU
 MAT SABU
Unknown
on 27/05/20
AUTA

Anwar Ibrahim says he has numbers to become Malaysian PM

SOUTH CHINA MORNING POST
28 FEB 2020

I have the numbers, says Anwar again


MALAYSIAN INSIGHT
28 FEB 2020


Ama


MERAYAKAN ISLAM BUDAYA


MERAYAKAN

ISLAM BUDAYA

Tulisan ini saya garap pada hari Selasa 26/5/2020 . Bulan puasa telah berlalu.  Yang berpuasa telah selamat berpuasa.  Hari ini hari raya ke tiga.  Lemang, ketupat , rendang dan tapai masih ada lagi. Raya tahun ini kita berkhalwat kerana memerangi Karona.  PKPB - Perentah Kawalan Pergerakan  Bersyarat masih berkuat kuasa.  Walau pun PKPB wujud ini tidak menggangu kita untuk berhari raya.

Di Malaysia Hari Raya saperti Hari Krismas, Dewali, Tahun Baru China ada cuti umum. Maka semua warga tahu bila puasa bermula dan bila hari raya sampai. Wajib diketahui – jangan pura buat tidak tahu - bahawa di Malaysia ini ada pelbagai    genre Islam. Semuanya  genre -genre Islam ini akan merayakan  Hari Raya.

Genre Islam yang saya maksudkan ini bukan Sunni dan Shiah. Bukan Wahabi atau Salafi. Di Malaysia ini ada  genre lain. Dari pemerhatian impirikal   , saya memberi genre Islam Malaysia   kepada  Islam Kahwin, Islam Kontrek, Islam Pangkat ,   Islam Politik, Islam Ekonomi dan  Islam Kad Pengenalan.


Islam Kahwin ialah mereka yang memelok agama Islam  kerana  mahu berkahwin. Ini kerana  di Malaysia  sesiapa yang bukan penganut Islam diwajibkan menjadi Islam  dahulu jika ingin berkahwin dengan wanita atau lelaki yang beragama Islam. 


Menganut  Islam Kahwin ini diwajibkan untuk mendapat surat nikah. Untuk melarikan diri dari dianggap mengadakan hubungan seksual tanpa kebenaran JAKIM – Jabatan Agama Islam Malaysia atau  aparacik agama di negeri-negeri.  Penganut Islam Kahwin ini memelok  Islam untuk  mendapatkan  lesen halal sex. Amin.


Islam Kontrek pula ialah bilamana seseorang  yang bukan Islam mahu mendapat kontrek dan peluang perniagaan  yang lumayan. Ini berlaku ketika Dasar Ekonomi Baru diperkenalkan dan mengampoh. Dengan menganut agama Islam maka kontrek dan ruang perniagaan terbuka luas. Jika sesudah masuk Islam  sosok ini pergi naik Haji dan mendapat gelaran Datuk walau pun  dibeli maka taraf keIslaman sosok genre ini akan melonjak naik. Perniagaan jadi kaya raya.


Islam Pangkat terdapat banyak dalam jabatan kerajaan , dalam tentera , polis dan dalam GLC – Syarikat Kerajaan.  Juga dikalangan ahli perniagaan. Dasar cenderung Bumiputera yang diamalkan oleh United Malays National Organisation akan lebih bersimpti kepada sosok bukan Islam yang memelok agama Islam. 


Dalam jabatan kerajaan pencapaian sosok  bukan Melayu  tidak mungkin  boleh maju  hingga   ke kemuncak.  Pegawai kerajaan bukan Melayu mustahil akan  sampai ke tahap  Setia Usaha Kerajaan.  Hakikatnya dasar kenaikkan pangkat  bukan berasaskan ‘qualification’ tapi berasaskan ‘kulitfication’. Dengan menjadi Islam warna  kulit akan berubah dan pangkat akan berlunjur datang. Amin.


Islam Politik ini dilakukan untuk tujuan meluaskan ruang berpolitik. Politik ini bukan hanya menjurus kepada pilihan raya tetapi ada yang ngelencong kearah ini.  


Paling  banyak terjumpa Islam Politik  dikalangan dunia akademia.  Ahli-ahli akademik yang bergelar Doktor memiliki ijazah Phd tapi  bukan Islam  tidak akan dipedulikan. Jika mahu dilihat sebagai pakar rujuk dalam media dan tv atau pandangan didengar oleh  United Malays National Organisation  maka jalan  rentas ialah memelok  agama Islam. 


Manakala Islam Ekonomi  sering berlaku dikalangan keluarga  bukan Islam yang miskin.  Yang merempat dan papa kedana. Yang malang menimpa berkali kali. Mereka melihat dan menyedari dasar kerajaan United Malays National  Organsition dan aparacik agamanya  akan lebih bersimpati kepada  Saudara Baru. Sebelum  memelok agama Islam sosok yang  miskin  merempat ini tidak dipandang jauh sekali  dianggap saudara.


Tup tup. Apabila  Si Miskin  ini  memelok agama Islam maka dengan serta merta mereka  ditakrif sebagai  Saudara Baru. Justeru  saudara baru akan mendapat bantuan ekonomi. Amin.

Islam Kad Pengenalan  ini adalah Islam paling ramai. Islam Kad Pengenalan ini wujud kerana  di Malaysia agama Islam  wajib dipakai pada lengan baju.  Maka cara yang sopan ialah agama di cap di kad pengenalan masing-masing.


Saya bukan penganut Islam Kahwin, Islam Politik, Islam Pangkat  atau Islam Kontrek.   Bukan. Bukan. Bukan. Tapi agak tidak salah walau pun tidak tepat  jika saya ditakrif sebagai Islam Kad Pengenalan.   


Tepat lagi benar  - saya adalah  penganut Islam Budaya.   Sebagai penganut  Islam Budaya saya juga  bersama merayakan  budaya berhari raya. Pasti ramai kurang arif, tidak tahu apakah dia Islam Budaya.  Malah tidak sedar walau pun hakikat di Malaysia dan dinegara majoriti Islam –  penganut Islam Budaya adalah yang teramai. 


Yang indahnya  ramai para penganut Islam Budaya ini sendiri tidak sedar bahawa mereka itu sabenarnya  adalah penganut Islam Budaya. Mereka  tahu apa yang mereka lakukan tapi tidak tahu mereka tergulung dalam konsep dan takrifan Islam Budaya. 


Dalam dunia ini wujud penganut  Kristian  Budaya,  Yahudi Budaya atau  Hindu Budaya. Hakikatnya  majoriti umat manusia dalam dunia ini mengamalkan pelbagai bentuk beragama berbudaya. 

Takrifan Islam Budaya ialah sesiapa saja yang mendahului  dan merayakan budaya asal usul mereka.  Anutan budaya mereka amat promodial. Wujud berakar jauh dari zaman kuno ratusan ribu tahun. Budaya turun temurun disampaikan dari zaman  nenek moyang.  Dari mulut ke mulut. Dari jenerasi ke jenerasi. Dari gaya hidup ke gaya hidup.


Justeru mereka memilih Islam sebagai agama rakyat. Mereka tidak memelok agama Islam. Datuk nenek moyang  mereka  sedia Islam. Mereka  dilahirkan dalam keluarga Islam.  Mereka mungkin agnostic, pemikir bebas mahu pun ateis. Tapi mereka tidak akan meninggalkan budaya kolektif dan pengalaman  kesedaran kolektif dari alam disekelililing mereka.


Hakikatnya Islam Budaya  bukan Islam Ritualis.  Jauh sekali mereka menerima budaya Arab secara total  yang dijual sebagai Budaya Islam tanpa tapisan fikrah yang rasional.


Islam Budaya  menerima  budaya Arab  bukan kerana ianya Arab. Tidak juga menolak budaya Arab kerana ianya Arab. Islam Budaya rasional. Mengambil yang terbaik sebagai modal perjalanan.Dalam masa yang sama Islam Budaya secara terbuka   akan menerima dan mengguna pakai apa sahaja ciri dan pola budaya dunia dari anak semua bangsa yang merayakan kehidupan umat manusia


Islam Budaya membebaskan diri dari kongkongan  Islam yang telah dilembagakan oleh kuasa daulah. Islam Budaya menolak Islam Daulah yang  berasaskan kuasa dan kuat kuasa. Islam Budaya melihat dengan jelas bagaimana lembaga-lembaga agama diwujudkan  dan diberi kuasa Tuhan dalam usaha    mempertahan daulah atas nama Tuhan.

Penganut Islam Budaya sedar bagaimana Islam malah apa sahaja agama telah digunakan oleh daulah untuk mengawal umat manusia. Pengalaman tamadun dari wilayah dan bangsa lain menyakinkan bahawa agama hanyalah alat yang digunakan oleh daulah untuk  memperkuat kuasa. 


Atas nama Yahwe, atas nama Buddha, atas nama Isa dan atas nama Allah  atas nama Krishna kita melihat bagaimana agama ini  telah dipergunakan demi mengumpul kuasa  untuk  menjarah harta kekayaan.


Di Israel, Yahwe dikatakan telah memberi ayat  persetujuan untuk menjarah tanah Palestin. Di Myamar Buddha dikatakan  telah bersetuju agar warga  Rohingya dibantai dan dihalau keluar dari Myamar.  Di Eropah nama Isa telah menghalalkan  darah  sesiapa sahaja yang bukan berkulit puteh.  Di Bharat India  darah bertabur dan mayat penganut Islam  bergelimpangan atas nama Krishna.


Di Nigeria, Mali, Syria, Pakistan,  Kurdistan    Allah  dikatakan telah mengeluarkan ayat-ayat untuk bersetuju agar  dibunuh, dibakar atau diledakkan sesiapa sahaja yang dianggap tidak bersetuju atau membawa ajaran sesat.


Penganut Islam Budaya menolak semua ini. Islam Budaya tidak mengakui bahawa dirinya  lebih atas dari yang lain. Atau lebih bawah dari yang atas. Islam Budaya menganjurkan kesaksamaan umat. 


Islam Budaya melihat bahawa anak semua bangsa dan bangsa semua agama adalah sama sederajat. Bumi ini adalah Ibu Pertiwi. Bumi Manusia ini milik anak semua bangsa dan bangsa semua agama.

Di Malaysia ini - bayangkan betapa meriah dan idahnnya  kehidupan jika kita bersama-sama merayakan  pelbagai perayaan dari Krismas, Dewali, Tahun Baru China, Gawai. Hidup ini adalah perjalanan. Dalam perjalanan kita singgah menyinggah. Kita tumpang menumpang. Kita ambil mengambil. Kita tolak terima.Tapis dan pakai.


Ketika saya kanak-kanak konsep duit raya tidak wujud di kampong-kampong. Ini phenomena beraya di bandar. Bila kedudukan ekonomi kampong bertambah baik budaya ini menjalar ke kampong.


Akhirnya kita temui  bagaimana budaya Tionghua memberi sampul merah Ang Pau  pada sambutan pesta Tahun Baru telah  diubah suai oleh  Islam Budaya untuk menjadi sampul hijau – Duit Raya.  Budaya sampul hijau  datang dengan sendiri. Tanpa arahan. Tanpa ayat. Tanpa warta Jakim atau Jais.


Inilah indahnya Islam budaya.

Bagitu juga main mercun, bunga api dan meriam buluh. Membakar mercun  dan bunga api pasti datang dari budaya Tionghua. Di kampong dimana modal  kurang anak anak membakar meriam buluh. Budaya membuat bising ketika berpesta dari budaya Tionghua kini menjadi ikutan anak semua bangsa. Dewali mercun meletup, Krismas  dan  perayaan Tahun Baru  mercun dan bunga api meletup. Berkahwin dan menyambut pengantin pun mercun dibakar. 


Perlu diberitahu bahawa lemang   dan ketupat yang menjadi  simbol yang amat penting dalam Islam Budaya  datangnya dari cara memasak Sakai.Hingga ke hari ini Orang Asli masih menggunakan buluh untuk memasak nasi atau ubi.


Tapai. Jangan kita lupakan tapai. Tapai  adalah symbol ulung tanda mercu keagungan Islam Budaya. Pada satu ketika dulu diberitakan ada niat untuk mengharamkam tapai. Ini kerana  tapai ini mengandungi alcohol. Satu tangga lagi untuk menjadi samsu.  Gawai itu adalah pesta  menuai – pesta air tapai.


Inilah contoh ciri dan bentuk budaya yang menyerap masuk dari pelbagai  bangsa. Masa dan suasana menjadi Tok Mudim dan Mak Andam untuk menyambut kelahiran ciri budaya baru ini. 


Sebagai penganut Islam Budaya dalam suasana memerangi  Covid-19 tahun 2020 ini saya berhari raya dengan lemang, rendang dan ketupat. Untuk pertama kalinya dalam dua dekad ini saya berhari raya tanpa tapai. Amin. (TT)


WADAH BARU WAJIB LAHIR

WADAH BARU

WAJIB LAHIR
Muhyiddin tidak akan bertahan lama. Azmin - Muhyiddin merupakan pengkhianat - mmg akan dikhianati oleh umno. kami berharap dua ekor ini tumbang. 
on 
BERSATU 
PECAH TERBARAI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 27/05/20

Jul
KESAH AL-CHIENDARI ARKIB 13 MARCH 2019


KESAH AL- CHIEN

Pada suatu hari gua sedang minum  pagi di kedai kopi Cina.Bawah meja anjing sedang tidor lena.
Tiba2 seorang yang tak dikenali bertanya sapa kepada gua:

"Hello Mister Isham.Saya dengar awak manyak sayang sama anjing.Lu punya anjing baik ka? Ta tak gigit?"

Gua meletakkan chawan kopi  dari bibir dan senyum pada nya dan menjawab...

"Tidak Uncle. Anjing2 saya macham anak2 saya. Banyak sayang.Tidak gigit orang."

Lelaki itu terus menchangkong dan menggosok kepala anjing yang sedang tidor..Anjing itu bangun terkejut dan menyerang dan menggigit lelaki itu....sehingga rioh rendah. Pelanggan 2 turut membantu lelaki itu. Anjing itu terus dihalau.

Selepas 10 minit lelaki yang diserang anjing itu menengkeng gua. Dia marah...Tangan luka dan baju dah koyak rabak:

"Hai yaa Isham. Lu selalu bagi Fake News. Belita Parsu. Lu chakap lu punya anjeng manyak baik. Ta tak gigit!!!"Chib**i lu!!!

Gua terpaksa tenangkan lelaki tersebut:

"Uncle...gua ta tak kasi berita palsu. Gua punya anjing tak gigit!"

Lelaki itu terus menengkeng gua.

"Lu chakap ta tak git.Tengok ini ...tangan sudah bengkak kena gigit!"

Gua pun terus tenangkan lelaki tersebut...

"Betul Uncle .Gua punya anjing Ta Tak gigit. Itu bukan anjing gua. Anjing2 gua ada dekat rumah tidoo..."

KAH KAH KAH

TERGOLEK DOG

5 ULASAN:

Awanama berkata...
Hahaha, not original. It's bordering on fake. The origin is from Inspector Clouseau, The Pink Panther.
Awanama berkata...
Kah Kah Kah lawak gile seantero kahkah lamahai punya peguam pengabeh boreh.
Awanama berkata...
Hello Mister Isham...Gua dengar itu Madey manyak sayang sama anjing lu...sampai dia doggies lu punya anjing Ezi sampai tatak bole jalan...ooo....sebab lubang jubur anjing lu sudah jadi kecut....tapi tarak apa..maaa..nanti itu tua bangka Madey pukimak bole kasi dia punya lubang jubur tua kecut kasi sama lu mister Isham punya lanchau main masuk sama maaa....
Bada Badi berkata...
Hello kawan. Lu punya songkok tinggi sangat ka? Lu punya serban ketat sangat ka? Lu anti Madey, lu anti Isham sudah lah. Lu anti binatang anjing tak ada dosa lu pasal apa? Mak lu beranak lu ikut lubang jubor ke dulu? Apa pasal lu punya pemikiran sampah sangat?
Awanama berkata...
Kalau TT ahli PAS tegar mesti dah lama kongsi cerita Nabi berketurunan Yahudi yang membela anjing penggembala.