Sabtu, 3 September 2022

BANGSAWAN JADI BANGSAT WANG


BANGSAWAN

JADI

BANGSAT WANG

AMIN

KHALAS

RIWAYAT BIK MAMARIWAYAT

BIK MAMA

DARI MULUT

 ADIK ANGKAT

AMIN

AL-KAWAHLI BETULHadi sedia ke mahkamah isu kenyataan kait rasuah dengan bukan Islam


PRESIDEN PAS Abdul Hadi Awang sedia dihadapkan ke mahkamah berhubung kenyataannya mendakwa kebanyakan pelaku rasuah di Malaysia dari kalangan bukan Islam dan bukan Bumiputera.

Beliau berkata sudah memberi keterangan kepada polis di Bukit Aman Jumaat lepas dan akan menjawab isu tersebut apabila kes tersebut dibawa ke mahkamah.

“Saya sudah pergi ke Bukit Aman walaupun ditawarkan mereka (polis) nak datang ke pejabat. Saya pilih pergi ke Bukit Aman dan berjumpa dengan pegawai polis. Sudah disoal siasat.

“Ada pun senarai panjang (mengenai isu ini) nanti di mahkamah, saya akan jawab di mahkamah nanti,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan Muktamar ke-68 di Alor Setar.

Ini merupakan kali pertama ahli Parlimen Marang itu memberi kenyataan umum mengenai kenyataan kontroversinya itu.

Hadi disiasat mengikut Seksyen 505 (C) Kanun Keseksaan kerana mengeluarkan kenyataan dengan niat mengapi-apikan mana-mana golongan.

Beliau juga disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

Menurut polis, sebanyak 28 laporan diterima, selepas Hadi menyiarkan kenyataan kontroversi itu di Facebook pada 20 Ogos.

Hadi turut menerima kecaman pelbagai pihak, antaranya kumpulan bekas penjawat tinggi awam G25 yang menyebut, kenyataan itu menunjukkan Hadi cetek pengetahuan mengenai punca rasuah. – 3 September, 2022.

WOIT

AL-KAWAHLI 

CAKAP BENAR

AMIN

MANA ADA HADIS

MANA ADA AYAT

MANA ADA SIRAH

MANA ADA RIWAYAT

RASUAH 

KAH KAH KAH

YANG ADA

SEMUA CERITA

TOK ARAB

DAPAT REZEKI

KAH KAH KAH

RASUAH INI

KERJA KAPIR

LAKNAT... OPS...

KAPIR LAKNAT

BUKAN SUMPAH

LAKNAT

KAH KAH KAH

KES 1MDB

BUKAN RASUAH

INI REZEKI

APATAH LAGI

REZEKI NAJIB

DARI TOK ARAB

ERTINYA  DUA KALI

SUCI BERSIH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KHALAS

SARANAN DARI GERMAN YANG BETULNasrudin minta Dewan Ulamak Pas henti kenyataan serang UMNO

ALOR SETAR – Ahli Majlis Syura Ulamak Pas, Nasrudin Hassan Tantawi meminta anggota dan pemimpin Dewan Ulamak Pas supaya berhenti mengeluarkan kenyataan yang boleh dilihat sebagai satu bentuk serangan terhadap UMNO.

Usaha itu selaras dengan usul yang dibuat oleh Muktamar Dewan Ulamak Pas ke-61 hari ini untuk ‘berbaik’ dengan UMNO.


INI SARANAN

DARI GERMAN

YANG  TEPAT

BETUL & BAIK

AMIN

KALAU NAK

MELACUR JANGAN

KOMPLIN KOTE

PELANGGAN KOCIK

KAH KAH KAH

JANGAN KOMEN

PELANGGAN CURI

DUIT MAIN BURIT

KAH KAH KAH

KETIKA MELACUR

HADIS KE

AYAT KE

HALAL HARAM KE

JANGAN PAKAI

AMIN

INI POLITIK

INI KUASA

INI FULUS

BUKAN NAK

JAGA KUBUR NABI

KAH KAH KAH

AMIN

KERAJAAN BERSYARAT


Perjanjian dengan PN cerita lama – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Sabri Yaakob menyifatkan perjanjian antara pihaknya dengan Perikatan Nasional (PN) sebagai cerita lama.

Katanya, ia bukanlah satu cerita baharu yang perlu diungkit semula.

“Perjanjian dengan Perikatan (Nasional), dah lama dah tu bukan cerita baharu,” katanya ringkas kepada media apabila ditanya mengenai perjanjian antara beliau dan Perikatan Nasional (PN) sebagai mana dibangkitkan Pengerusi PN, i Muhyiddin Yassin.

Ketika berucap pada majlis perasmian Konvensyen PN 2022 Muhyiddin menganggap parti pimpinannya sebagai parti ‘anak jantan’ yang bersedia untuk berhadapan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada bila-bila masa.

Menurut Muhyiddin, mengikut perjanjian yang ditandatangani antara PN dan Perdana Menteri, Ismail Sabri perlu membuat rundingan sebelum membubarkan Parlimen.

TT BETUL

DAN TEPAT 

MAT BLUR

 TELAH AKUI

AMIN

INI KERAJAAN

SYARATTON

KAH AKAH KAH

SABRI JADI PM

ADA JANJI BUAT

SYARAT DENGAN

MUHYIDIN

KAH KAH KAH

APAKAH SEKARANG

SABRI NAK LAWAN

TOWKAY

KAH KAH KAH 

AMIN

CARA BUAT LAPORAN BETULSingapura menarik balik produk Kicap Jenama Bunga Tangan buatan Malaysia selepas mengesan asid benzoik melebihi had. – Gambar Facebook Agensi Makanan Singapura, 3 September, 2022.Singapura tarik balik produk kicap dari Malaysia

SINGAPURA menarik balik produk kicap dari Malaysia selepas mengesan asid benzoik melebihi had seperti termaktub dalam Peraturan Makanan Singapura.

Menurut Agensi Makanan Singapura (SFA), penggunaan asid benzoik tidak diisytiharkan pada label pembungkus makanan produk – Kicap Jenama Bunga Tangan.

“SFA telah mengarahkan pengimport, Heng Yoon Trading Pte Ltd, untuk menarik balik produk terbabit sebagai langkah berjaga-jaga. 

“Langkah untuk menarik balik produk itu sedang dilakukan,” menurut SFA menerusi laman Facebooknya pada Jumaat.

Di bawah Peraturan Makanan Singapura, hanya bahan makanan tambahan dengan had tertentu dibenarkan untuk digunakan, menurut SFA.

SFA memaklumkan penggunaan sekali sahaja produk yang terjejas tidak mungkin menjadi kebimbangan, terutamanya kerana kicap bukan makanan ruji yang diambil pada kadar berlebihan.  – Bernama, 3 September, 2022.      


INI CARA

LAPORAN BETUL

DARI SINGAPURA

AMIN

MAKLUMAT JELAS

UNTUK PEMBACA

BUKAN KABUR

AMIN

INI CARA MEDIA

KHIDMAT UNTUK

ORANG RAMAI

AMIN

KHALAS

SEDIKAN ALASAN TELO PUNYU


FALSAFAH

ORANG KALAH

AMIN

PAS DULU KALAH

TAPI MENANG

DI MATA ALLAH

KAH KAH KAH

NANTI PH KALAH

TAPI KALAH DENGAN

PRINSIP

KAH KAH KAH

INI ALASAN 

ORANG KALAH 

UNTUK

 SEDAPKAN HATI 

KAH KAH KAH

ATAU SLONGAN

 PRU16 KITA MENANG

KAH KAH KAH

SAYANG PERINSIP

TAK DAPAT 

BELI GAAM

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 

"FALSAFAH ORANG KALAH"

Sekarang 2022 tt. Bukan lagi zaman surat kabar. Zaman sekarang Semua pantas.Aku sokong rafizi. Biar kalah dari jadi pak turut atuk. Potensi untuk menang next one lebih tinggi tanpa atuk. Apa sala
hnya kalah janji pas pru ni atuk, muhyidin, dan even mukhriz karier jahanam teruih. Nampaknya yg nk sedapkan hati sendiri skrang ni kau. Kehkehkeh. Opss lupa, xleh kondem kau sgt, bukan kau nk siarkan pun. Kahkahkah

SOSOK BAIK MASIH RAMAISOSOK BAIK

JUJUR MASIH

MAJORITI DALAM

NEGARA KITA INI

AMIN

KHALAS

KANG KANG TIGA LUBANG
UNITED FRONT

BUKAN

KANG KANG

TIGA LUBANG

AMIN

KHALAS

Setompa commented on 

"PELACUR BUKAK
 TIGA LUBANG"

Bila Mai kat pas pelacur, bila geng sendiri united front. Bila sokong kau terbit komen, bila tak sokong simpan. KahkahkahkahUnknown commented on 
"PELACUR BUKAK 
TIGA LUBANG"

Apa lanchow lu tt? Bila GTA dgn Bersatu kau cakap itu dinamakan kurangkan musuh, ramaikan kawan. Tapi tang PAS , kau cakap pelacur pulak. Caca merba la lu.

NAJIB RISAUNAJIB RASA TAKUT

KALAU ROSMAH

MASUK KAJANG

AMIN

DALM SEL SORANG

DIRI NAJIB RASA

SELAMAT DARI

SERANGAN SUAMI

AMIN

KHALAS


hamim commented on 

"BUKAN SUARA ROSMAH ?
 KANTOI !!!"

TT, Najib dah tahu ke suaminya didapat bersalah dan dijatuhi hukum 1 tahun penjara dan denda RM970 juta, agak agak apa riaksi Najib, dia gembira ke dia sedih? Jika dia gembira mungkinkah dia kata padan muka kau, dulu kau berkasar dengan aku sekarang kau rasakan, jika dia bersedih mungkin kah dia akan menyanyi kita serupa...kita serupa

PAKISTAN TENGGELAMPAKISTAN

TENGGELAM

AMIN

KHALAS

MASUKKAN PENCURI DALAM JIL


Siapa lagi pemimpin terlibat kes rasuah selain Najib?


BEKAS perdana menteri Najib Razak bukan satu-satunya ahli Umno yang sedang berhadapan perbicaraan rasuah.

Lapan lagi pemimpin Umno telah didakwa, dengan beberapa kes berada dalam pelbagai peringkat proses mahkamah, malah ada yang telah dibebaskan daripada semua pertuduhan.

The Malaysian Insight membawa anda lebih dekat tentang pemimpin Umno yang telah didakwa kes rasuah.

1. 1Malaysia Development Bhd (1MDB) – RM2.28 bilion

Dalam perbicaraan 1MDB, Najib dikenakan 25 pertuduhan pada 20 September 2018. Perbicaraan ini sedang berjalan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di hadapan hakim Collin Lawrence Sequerah.

2. Campur tangan laporan audit 1MDB

Dalam perbicaraan ini, Najib didakwa atas kesalahan salah guna kuasa sebagai perdana menteri dan menteri kewangan ketika itu dalam mengubah laporan audit 1MDB, yang akan dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pada 2016. Campur tangannya ini dibuat supaya dapat mengelakkan diri daripada dikenakan tindakan oleh Dewan Rakyat.

3. International Petroleum Investment Co (Najib dan Mohd Irwan Serigar Abdullah)

Najib dan bekas ketua setiausaha Perbendaharaan Mohd Irwan Serigar Abdullah bersama-sama menghadapi enam pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT) melibatkan RM6.64 bilion dana kerajaan untuk pembayaran kepada IPIC.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34.

4. SRC International Sdn Bhd – RM27 juta

Ini melibatkan tiga pertuduhan tambahan pengubahan wang haram membabitkan RM27 juta milik SRC.

Bagi ketiga-tiga pertuduhan itu, Najib didakwa terlibat dalam pengubahan wang haram dengan menerima RM27 juta, RM10 juta dan RM10 juta, yang merupakan hasil daripada aktiviti haram yang dimasukkan ke dalam tiga akaun AmPrivate Banking miliknya.

AHMAD ZAHID HAMIDI

Presiden Umno itu berhadapan 87 pertuduhan rasuah.

1. 40 pertuduhan rasuah melibatkan Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) - sistem kontrak visa

Zahid, 69, menghadapi 33 pertuduhan menerima rasuah S$13.56 juta daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) sebagai dorongan.

Dalam tujuh pertuduhan lagi, Zahid didakwa, sebagai menteri dalam negeri ketika itu, memperoleh untuk dirinya sendiri S$1,150,000, RM3 juta, Swiss franc 15,000 dan AS$15,000 dalam bentuk tunai daripada syarikat yang sama berhubung dengan kerja rasminya.

Beliau didakwa melakukan semua kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya, dan Country Heights, Kajang, antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Dari Februari 2013 hingga Oktober 2019, UKSB mengendalikan perkhidmatan kemudahan visa di China untuk pengembara ke Malaysia, berikutan pemeteraian perjanjian dengan Kerajaan Malaysia pada 2012.

Pengurus pentadbiran UKSB David Tan Siong Sun memberi keterangan yang syarikat itu turut menyumbang lebih RM70 juta kepada sekurang-kurangnya 11 ahli politik, termasuk Zahid.

Semua ahli politik yang dinamakan di mahkamah ialah bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad dan Muhyiddin Yassin, Menteri Kanan Pertahanan Hishamuddin Hussein, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Reezal Merican Naina Merican, bekas menteri pengangkutan dan timbalan presiden MCA Chan Kong Choy, bekas setiausaha agung MCA dan bekas menteri kedua perdagangan antarabangsa dan industri Ong Ka Chuan, bekas menteri luar Anifah Aman dan Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan.

Mereka telah menafikan menerima sebarang wang daripada UKSB.

2. 47 pertuduhan berhubung Yayasan Akal Budi

Dalam perbicaraan ini, Zahid berdepan 12 pertuduhan CBT membabitkan RM31.06 juta, lapan pertuduhan rasuah melibatkan RM21.25 juta dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram sebanyak RM72 juta.

Bagi pertuduhan CBT, Zahid didakwa menggunakan dana itu untuk membuat enam pembayaran kad kredit peribadinya, polisi insurans dan lesen kenderaan peribadinya, kiriman wang kepada firma guaman dan sumbangan kepada Persatuan Bola Sepak Polis Diraja Malaysia.

Pertuduhan mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara antara dua dan 20 tahun serta sebat dan denda, jika sabit kesalahan.

Zahid juga didakwa atas lapan pertuduhan rasuah, di mana beliau didakwa menerima rasuah daripada tiga syarikat – Mastoro Kenny IT Consultant & Services, Data Sonic Group Bhd dan Profound Radiance Sdn Bhd – sebagai dorongan untuknya atas kapasitinya sebagai menteri dalam negeri ketika itu bagi membantu syarikat mendapatkan projek MyEG, membekalkan cip pasport dan dilantik sebagai pengendali pusat sehenti visa migran, masing-masing di Pakistan dan Nepal.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu juga menghadapi 27 pertuduhan pengubahan wang haram dengan terlibat dalam transaksi langsung membabitkan pendapatan daripada aktiviti haram antara 29 Mac 2016 dan 11 April 2018.

BUNG MOKTAR RADIN

Ahli Parlimen Kinabatangan Bung Moktar Radin dan isterinya Zizie Izette Abdul Samad hari ini telah diperintahkan untuk membela diri oleh mahkamah selepas didakwa atas dua pertuduhan rasuah RM2.8 juta pelaburan unit amanah Public Mutual Berhad.

Pada 3 Mei 2019, Bung Moktar, 64, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai dorongan untuk mendapatkan kelulusan Felcra bagi melabur RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Bung Moktar, yang merupakan pengerusi bukan eksekutif Felcra ketika itu, didakwa menerima rasuah daripada ejen pelaburan, Madhi Abdul Hamid, melalui Zizie Izette di cawangan Public Bank Taman Melawati antara 12.30 tengah hari dan 5 petang pada 12 Jun 2015.

Beliau juga mengaku tidak bersalah menerima suapan wang tunai RM335,500 daripada perunding unit amanah Norhaili Ahmad Mokhtar atas nama Zizie Izette atas sebab sama, di tempat sama pada 19 Jun 2015, manakala Zizie Izette, 44, mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya dalam perkara itu di tempat, tarikh dan masa yang sama.

ABDUL AZEEZ ABDUL RAHIM

Bekas pengerusi Lembaga Tabung Haji itu menghadapi tiga pertuduhan menerima rasuah bernilai RM5.2 juta berhubung projek jalan raya di Perak dan Kedah serta 10 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan sejumlah RM13.9 juta yang didakwa diterimanya daripada Menuju Asas Sdn Bhd.

Beliau didakwa melakukan kesalahan rasuah itu di CIMB Bank, Jalan Tun Perak di Kuala Lumpur pada 8 Disember 2010, dan di Affin Bank, Pusat Bandar Puchong, Selangor pada 13 Jun 2017 dan 10 April 2018, manakala perbuatan pengubahan wang haram itu didakwa dilakukan di sekitar Lembah Klang antara 8 Mac 2010 dan 30 Ogos 2018.

Pada 12 Mac, Mahkamah Tinggi menolak permohonan Abdul Azeez untuk membatalkan tiga pertuduhan rasuah yang dihadapinya berkaitan projek jalan raya di Perak dan Kedah, serta 10 pertuduhan pengubahan wang haram.

Usahanya untuk membatalkan pertuduhan akan didengar oleh mahkamah rayuan pada 1 September, selepas tarikh awal 26 Ogos dikosongkan kerana Azeez tidak sihat.

MOHD ISA ABDUL SAMAD

Isa, bekas pengerusi Felda didapati bersalah atas sembilan pertuduhan rasuah RM3 juta tahun lalu.

Beliau didakwa atas sembilan pertuduhan rasuah berjumlah RM3.09 juta membabitkan pengambilalihan RM160 juta Merdeka Palace Hotel and Suites di Kuching, Sarawak.

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara enam tahun bagi setiap pertuduhan menjadikan jumlah keseluruhan 54 tahun dan denda RM15.45 juta atau penjara 18 tahun jika gagal membayar denda itu.

Pengurusan kes untuk rayuannya telah ditetapkan pada 8 September.

SHAHRIR SAMAD

Bekas pengerusi Felda itu didakwa gagal mengisytiharkan RM1 juta yang diterima daripada Najib Razak kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Perbicaraan kini sedang dijalankan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di hadapan Hakim Muhammad Jamil Hussin.

Beliau didakwa melakukan pengubahan wang haram dengan tidak menyatakan pendapatan sebenar dalam Borang Nyata Cukai Pendapatan bagi Tahun Taksiran 2013, yang merupakan pelanggaran Seksyen 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967, mengenai RM1 juta dipercayai daripada aktiviti haram yang diterimanya daripada Najib melalui cek.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di LHDN Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim di Kuala Lumpur pada 25 April 2014.

Pertuduhan di bawah Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001, memperuntukkan hukuman denda maksimum RM5 juta, atau penjara sehingga lima tahun, atau kedua-duanya, jika didapati bersalah.

SELAMATKAN

MALAYSIA

MASUKKAN SEMUA

PENCURI DLM JIL

AMIN

JADIKAN MEREKA

CONTOH AGAR

YANG LAIN AKAN

TAKUT

AMIN

KHALAS

PELACUR BUKAK TIGA LUBANG


Tak perlu sedu-sedan, Pas sendiri mandi beberapa kolam – Zahid

KUALA LUMPUR – Hubungan dua parti Melayu terbesar melalui kerangka Muafakat Nasional (MN) yang sememangnya retak tidak lagi dapat diselamatkan apabila UMNO menegaskan ia akan bergerak solo pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) tanpa bekerjasama dengan Pas.

Presiden UMNO,  Ahmad Zahid Hamidi berkata, keputusan itu diambil ekoran tindak-tanduk dan sikap Pas sendiri.

“Tak perlu sedu-sedan apabila Pas sendiri sentiasa main selamat dan mandi dalam beberapa kolam. Inilah realiti politik yang perlu kita hadapi!” katanya dalam hantaran Facebook miliknya hari ini.

Isu kerjasama Pas dan UMNO dalam MN sedang hangat dibincangkan pada Muktamar Tahunan Pas 2022 yang berlangsung di Kedah ketika ini.

Pemimpin-pemimpin Pas termasuk Mursyidul Amnya,  Hashim Jasin dan Timbalan Presiden Pas, uan Ibrahim Tuan Man cuba memujuk UMNO untuk bekerjasama dalam PRU-15 bagi menghalang Pakatan Harapan (PH) daripada berkuasa kembali.

Tuan Ibrahim turut menyatakan bahawa Pas tidak pernah mengisytiharkan pembubaran MN.

Bagaimanapun, usaha itu sukar direalisasikan kerana UMNO menolak sebarang kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang merupakan sekutu Pas dalam Perikatan Nasional (PN).

Ahmad Zahid menambah, kunci kejayaan dan kestabilan politik MN adalah kepercayaan dan kepercayaan itu dirobekkan oleh Pas apabila ia memilih untuk menganggotai PN di bawah Bersatu sekaligus menenggelamkan momentum kerjasama yang dibina bersama UMNO melalui MN.

“Bagaimanakah kestabilan, keyakinan dan kerjasama yang kukuh dapat terjalin sekiranya perkara paling asas iaitu prinsip dan kepercayaan diabaikan?

“Lebih-lebih lagi dengan parti yang sememangnya jelas ingin menghancurkan UMNO dari luar dan dari dalam,” jelasnya.

Beliau berpandangan, kerjasama yang Pas sampaikan hanya satu bentuk kerjasama politik dangkal yang tidak mengambil kira keperluan rakyat sebagaimana semangat MN yang sebenar.

“Hanya dengan kembali kepada kerjasama asal, barulah keikhlasan Pas dapat dilihat,” katanya.

Ahmad Zahid mengingatkan kembali bahawa MN lahir daripada keperluan mendesak dua parti terbesar di Malaysia ekoran kehilangan keyakinan rakyat terhadap kerajaan PH ketika itu.

Menurut beliau, MN ditawarkan sebagai satu bentuk resolusi yang berani dan tegas daripada seluruh rakyat tanpa mengira latar belakang atau kelas sosial, supaya Malaysia dapat dipimpin semula dengan lebih terarah dan bertanggungjawab.

Ahmad Zahid berkata, kerjasama UMNO dengan Pas seharusnya menjadi entiti terbaik bagi memimpin jalan ke hadapan.

Mengapa?  Mengapa main banyak kolam ?

Ini semua telah dijadikan persoalan. 

ZAHID DAH

KENAL BENAR

KAH KAH KAH

PELACUR BUKAK

KANG KANG

TIGA LUBANG

KAH KAH KAH

MAIN DALAM

TIGA KOLAM

KAH KAH KAH

TIDUR ATAS

TIGA KATIL

KAH KAH KAH

AMIN