Isnin, 4 Mei 2020

SEKALI BOLEH PUTAR - DUA KALI POODAH
AWAL PUTAR
BILA MAT KOBID
 MULA MENYERANG WUHAN
CHINA MERAH TUTUP BERITA
SAMPAI MALAYSIA PERCAYA 
HINGGA 
TAK LARANG WARGA CHINA DATANG
SEKARANG NAK PUTAR LAGI?


ADA LAGI KES BARU

PUKRAK

MUKRAK

ADA LAGI 

KES BARU


55 kes baharu Covid-19, tiada kematian hari ini


KES baharu positif Covid-19 hari ini turun semula kepada dua angka dengan mencatatkan 55 kes, menjadikan jumlah kumulatif kes dalam negara setakat ini ialah 6,353 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata jumlah kes sembuh pula ialah 71 kes melebihi jumlah kes baharu, menjadikan jumlah kumulatif sembuh sebanyak 4,484 kes iaitu 70.6% daripada jumlah keseluruhan kes.

“Daripada 55 kes baharu yang dilaporkan hari ini, tujuh kes adalah kes import. Ini bermakna, kes penularan tempatan adalah 48 kes, iaitu 24 kes telah dikesan dari kluster dan lokaliti di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).


AWAS

JAGA JAGA

KES BARU

MASIH ADA

AMIN

PKR KEMBALI ASAL

SATU DUNIA

LAWAN KOBID

TAPI PKR

BERBUNUH SAMA

SENDIRI

KAH KAH KAH 
 

Dua Adun PKR antara 348 ahli 

yang dipecat - Fahmi


Dua wakil rakyat PKR adalah antara 348 ahli yang dipecat oleh majlis pimpinan pusat (MPP) parti itu berikutan syor daripada lembaga disiplin.

"Seramai 348 anggota dipecat.

“Ini termasuk beberapa pimpinan seperti Muhammad Jailani Khamis, See Chee How, Vernon Albert Kedit, Mohd Nazree Mohd Yunus dan Syarul Ema Rena Abu Samah," kata Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil dalam satu kenyataan di Facebook.

Muhammad Jailani adalah Adun Rembia manakala See pula adalah Adun Batu Lintang.

Menurut Fahmi, parti itu turut menggantung keanggotaan 285 ahlinya berdasarkan keputusan yang dicapai semasa mesyuarat pada 21 Mac dan 26 April.

Fahmi berkata, mereka termasuk Ketua Wanita PKR, Haniza Mohamed Talha; bekas timbalan ketua AMK, Dr Afif Bahardin: Anggota Majlis Pimpinan Pusat, Mohd Radzlan Jalaludin dan Ketua Wanita Sabah, Rahimah Majid.

“Dari jumlah ini satu melibatkan pimpinan iaitu (Naib Presiden PKR) Chua Tian Chang (Tian Chua).LU TAU NAPA

GADUH SEKARANG

KAH KAH KAH

BULAN MEI 

DAH MASUK

JAP  LAGI ADA

PIEM BARU

JANGAN SILAP

BUKAN

 BARU BIAN

KAH KAH KAH

MARI KIRA HARI


HARI INI 4 MEI
9 MEI 2020

LAGI 6 HARI

KITA ADA PM

BARU

SILA BERSABAR


PUASA KE 11PUASA KE 11
PUASA KE 11 SELESAI 
ENAK SANTAI NYAMAN
KUALA LUMPUR REDUP

HARI INI PKP DI LONGGAR
TAPI GUA MASIH
TAK BERANI KELUAR

DI LANGIT AWAN HITAM RAMAI
TAPAI GUA RASA
INI HANYA TEATER
KELAMRIN SAMA
 GONCANG GONCANG
TAPI TAK PANCUT

TADI GUA CUBA
BUAT TOWGEH
ENTAH JADI KE TIDAK
DUA HARI NANTI
GUA BERI JAWAPAN

GUA DAPAT KACANG  HIJAU
MAKA
PETANG INI
BUBUR KCAG HIJAU
CAMPUR PISANG
CAMPUR KURMA
CAPUR SANTAN
BUBUR KOBID
AMIN

SELAMAT BERBUKA
SELAMAT BERSAHUR
SELAMAT BERKHALWAT

INI SENTIM

PERLU ADA PM BARUMANA ILANG

YAB NIK NAZMI
YB DOLAH SANI
YB WILLIAM
BILA PLAN B

NAK JALAN

LAGI 5 HARI

BILA NAK

LETUP PLAN B

NAK LANTIK 

PM BARU

TAPI BUKAN

BARU BIAN

KAH KAH KAH

APA ITU PKRPKITA ADA PKP

KEMUDIAN 

JADI PKPB

MULA ADA P-K-N

KEMUDIAN JADI

P-K-R

SEKARANG 

NAK JADI 


P-K-R-P
KAH KAH KAH

PARTI KEADILAN

RAKYAT 

PERJUANGANSTAF IMIGRISEN MISKIN


SATFF IMIGRISEN 

AMAT MISKIN
Lu ada kenal staff imigresen miskin ka. Yang gwa kenal semua kaya raya. Rumah ada 2 - 3 bijik. Kereta pun 5- 6 bijik. Semua ada superbike lagi. Berapa orang bini masing-masing gwa tak tau la. Tapi gwa pasti duit pun mesti berkotak-kotak dalam rumah. Macam Jibon bini Kak Mah. 
on
 BISNES PAU 
KAYA RAYA
Publish | Delete | Spam
dr chenor
on 04/05/20

d

KAWAN KAWAN BLAH KE MANA?KAWAN KAWAN

RAMAI INI

BLAH KE MANA ?
 Woi gay gemok..dihujung hidup kau, rakyat melihat kau aktivis yang dilebong azmin untuk bersama gerombolan Ameno Pas. Kau hilang arah. Pemerintahan PN kau diam..malah jadi tunjang PN. Kawan kawan banyak yang blah dari kau ,
kah kah kah
 on 
CARA SINGAPURA
Publish | Delete | Spam
ABU
on 04/05/20

KE

BERBUNUH SAMA SENDIRIINI AMAT BERAT

NEGARA DISERANG

KOBID

PARTI KEADILAN

BERBUNUH

SAMA SENDIRI

Dua Adun PKR antara 348 ahli 

yang dipecat - Fahmi


BERITA  MENYUSUL

KAMU YANG SIUMAN NAK BUAT APA

KAMU YG SIUMAN

LAGI WARAK ALIM

SEMBAHYANG

PERCAYA  PADA

TUHAN

NAK BUAT APA ?

NAK RABA TELOOO

KAH KAH KAH

Kalau yiddin lepaskan najib, apa kita nak buat??? Tengok saja???? Apa plan isham orang giler dan seangkatan dgnnya??? Kalu jadi najib terlpas,apa pilihan rakyat msia???? Gua nak lu jwb TT. 
Kome sembang sheraton move mcm best laid plan, perfect xde cacat cela,plan will go smoothly. Camne TT, Lu nak turun ke jalan lagi ke??? Kami dah paneh ati nie,bule huru hara negara kalu yiddin lepaihkan najib, civil war pun mau jadik. on 
RAKYAT SOKONG
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 04/05/20

Wo

POTENSI SERANGAN KE DUAPOTENSI 

SERANGAN

KE DUA 

Semua pekerja asing wajib saringan Covid-19, kata menteri


SEMUA pekerja asing dari semua sektor wajib menjalani saringan kesihatan Covid-19 untuk mengelak penularan jangkitan, kata Menteri Kanan Pertahanan Ismail Sabri Yaakob.

Katanya ketetapan itu diputuskan dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara hari ini memandangkan jumlah jangkitan meningkat semula dan berkait dengan kluster pekerja asing.

PKPD beberapa kawasan di Selayang dilanjut


PERINTAH Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di enam kawasan sekitar Selayang di utara Kuala Lumpur yang sepatutnya tamat semalam dilanjutkan hingga ke 12 Mei, kata Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob.

Enam kawasan terbabit adalah Parcel C (Jalan 2/3A, Pusat Bandar Utara), Parcel D (Jalan 2/3A, Pusat Bandar Utara), Parcel E1 (Taman Sri Murni Fasa 2, Jalan 1/2D), Parcel E2 (Taman Sri Murni Fasa 1, Jalan 1/2D), Parcel E3 (Taman Sri Murni Fasa 3, Jalan 1/2B) dan Parcel F (Taman Batu View and Taman Batu Hampar). 

Beliau berkata keputusan itu dibuat berdasarkan nasihat Kementerian Kesihatan.

Sementara itu, PKPD di Parcel A (Jalan 6/3A, Pusat Bandar Utara) dan Parcel B (Jalan 6/3A dan 9/3A, Pusat Bandar Utara), serta Pasar Borong Kuala Lumpur ditamatkan hari ini.

AWAS BERJAGA

WATAK KOBID

BERUBAH

BELUM DITEMUI

PERANGAI TULIN

AMIN

KE HELSINKISAHEH 
Takpa... yang penting tak kena pau.. Negara lingkup tak apa.. yanh penting Pak Shaykh tak jadi piem. Negara kelam kabut tak apa.. yang penting Pak Shaykh dah pergi Finland. 
on 
UNDI
 TAK PERCAYA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 04/05/20

Ta

MELAYU JUAL MELAYUMELAYU 

JUAL MELAYU
Buat apa nak sokong? Kalau filipino dapat IC, Rohingya dapat IC, Bangla dapat IC, lama-lama Melayu hilang majority di tanah Melayu. Melayu tak ada suara nak suruh Cina balik tongsan, India balik Tamil Nadu. Kan baik macam ni. Malaysia muhibbah! 
on 
SEMUA 
WAJIB SOKONG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 03/05/20

perh

RAKYAT SOKONGDAH DUA TAHUN

BILA NAK

MASUK JIL

RAKYAT DAH TAK

SABAR TUNGGU 


Pendengaran di mahkamah terbuka bermula 13 Mei

PUTRAJAYA: Kes yang ditetapkan untuk pendengaran di mahkamah terbuka akan bermula secara berperingkat 13 Mei ini.
Menurut kenyataan yang dikeluarkan Unit Komunikasi Korporat Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan (PKPMP), Ketua Hakim Negara, Tengku Maimun Tuan Mat mengarahkan beberapa perkhidmatan di mahkamah di seluruh negara beroperasi mulai hari ini.
Antara perkhidmatan yang akan beroperasi ialah pejabat pendaftaran, kaunter setempat, kaunter pesuruhjaya sumpah, kaunter surat kuasa wakil, kaunter Biro Perkhidmatan e-Filing serta Bahagian Pengurusan dan Kewangan di Pusat Tanggungjawab dan Pusat Kos.
Ia berikutan pengumuman Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin pada 1 Mei lepas dan surat Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Mohd Khairul Adib Abd Rahman bertarikh 2 Mei mengenai operasi pejabat kerajaan serta sebagai mematuhi perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB).
Menurut kenyataan PKPMP, satu garis panduan pengendalian kes dan tatacara pengendalian piawai pencegahan Covid-19 semasa tempoh PKPB dan pasca-perintah kawalan pergerakan akan dikeluarkan.
Mahkamah juga akan memastikan garis panduan yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara, Kementerian Kesihatan dan Jabatan Perkhidmatan Awam sentiasa dipatuhi sebagai langkah pencegahan penularan Covid-19 dalam menjalankan operasi mahkamah.
Semua pihak yang berurusan dengan mahkamah dimohon mematuhi arahan dan garis panduan yang dikeluarkan mahkamah, MKN dan KKM.

MUHYIDDIN
UNTUK DILIHAT
BERWIBAWA
TIDAK ADA JALAN
LAIN MELAINKAN
SUNGAI BULUH
AMIN

CARA SINGAPURACARA 

SINGAPURA 
bila sudah berkuasa, ramai pembodek,ramai tukang urut, ramai lagi tukang ikut, Abe TT anti culture, tak ngam dengan Abam itu saja, Abam main bontot dah banyak kali, bukan sekali, bukan dua kali, bukan tiga kali, banyak kali rekod buruk, 
nanti Singapura bagi bontot baik punya Abam akur saja nanti kah kah kah itu lah maksud TT selamat kan negara, orang yang tak sesuai, dalam kalangan penyamun cari penyamun yang kurang mencuri, curi tetap curi, cari yang kurang curi kah kah kah ada kah begitu ???? 
on 
KRONI BERSEPAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 03/05/20

barisa

ATAM BERGERAK


ATM BERGERAK
perhatikan selalu, warga asing merata rata tempat, di pasar malam, pasar borong, pasar pagi, Ahad penuh bandar semua tempat lah, sampai rakyat takut nak keluar, beribu ribu macam.bangladesh, Myanmar, kawasan industri Allah lagi banyak, 
tarak segan tarak silu, tarak malu, yang takut takut warga negara MSIA, tapi bila mat polis ronda senyum sampai telinga, nampak ATM bergerak, terus tekan pin dapat keluar duit kah kah kah
 on
 MESIN ATM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 03/05/20

bila s

INI ORANG RAMAI TUNGGUBERITA INI

ORANG RAMAI

TUNGGU

Pendengaran di mahkamah terbuka bermula 13 Mei


BERITA MENYUSUL


PANDANGAN SEORANG DOKTORPANDANGAN

SAORANG DOKTOR
( TERJEMAHAN)
Dari seorang doktor 
yang bekerja di Gleaneagles.

 Inilah pendapat saya mengenai pelonggaran PKB Isnin ini. Ini adalah langkah yang berisiko dan terhitung, untuk mencapai keseimbangan antara kebangkitan jangkitan dan kehancuran ekonomi yang akan datang. Keputusan ini sukar tetapi ada yang mesti dilakukan. PKB tidak dapat berjalan lebih lama melainkan jika negara ini mempunyai banyak cadangan untuk menyokong rakyatnya.
Kita  tidak banyak. 
Sekiranya anda harus kembali bekerja, maka ada pilihan untuk anda ambil. Sekiranya anda ingin menyokong perniagaan tempatan dan memainkan peranan dalam memulakan ekonomi, pilihannya ada; gunakan pilihan ini dengan bijak. 3 - 4 minggu akan datang lebih penting daripada sebelumnya. 
Perhatikan dengan teliti tanda-tanda jangkitan gelombang kedua yang akan datang, buat penyesuaian yang diperlukan dan bersiaplah untuk berkurung, hanya kali ini kemungkinan akan lebih parah. Kita  mempunyai maklumat untuk memberi amaran bahawa jangkitan akan berulang jika orang berkeliaran bebas dan tidak mempraktikkan apa yang kita tahu sekarang yang diperlukan untuk tetap selamat. Isnin adalah permulaan percubaan berisiko di
 APA PANDANGA 
PANGLIMA NOOR HISHAM
Terbitkan | Padamkan | Spam
Tanpa Nama
pada 03/05/20


SURAT ASAL

From a doctor who works in Gleaneagles. Here is my take on the easing of MCO this coming Monday. It’s a risky and calculated move, to strike a balance between resurgence of infection and impending economic ruin. Tough call but something has to be done. MCO can't go on for much longer unless the country has lots of reserve to support its people. We don't. If you have to go back to work, then the option is there for you to take. If you want to support local businesses and play a part in kickstarting the economy, the option is there; exercise this option judiciously. The next 3 - 4 weeks will be more crucial than before. Observe carefully for signs of impending second wave infection, make necessary adaptations and be prepared for another lockdown, only this time it is likely to be more severe. We have information to warn us the infection will resurge if people are to roam freely and not practise what we know by now that is needed to stay safe. Monday is the start of a risky trial 
on 
APA PANDANGA
 PANGLIMA NOOR HISHAM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 03/05/20

Kej

SERANGAN KE DUA?

TUNGGU LIHAT

 14 HARI

DARI HARI INI

ADA SERANGAN

KE DUA ?

Bimbang virus mengganas semula punca kerajaan negeri tangguh PKPB

KEBIMBANGAN penularan semula wabak Covid-19 antara sebab utama sesetengah negeri menangguhkan kelonggaran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) walaupun Putrajaya memberi kebenaran perniagaan utama beroperasi semula hari ini.

Pakar kesihatan awam dan pegawai kerajaan negeri berkata majlis perbandaran tempatan juga perlu lebih masa untuk memastikan operasi perniagaan termasuk di tapak pembinaan dan kilang dapat mengikut pelan pematuhah peraturan penjarakan sosial.

Kenaikan kes baharu Covid-19 pada 2 dan 3 Mei menjadi kebimbangan pakar terhadap kelonggaran PKP yang disifatkan terlalu awal kerana virus itu mampu mengganas semula walaupun negara ini mengenakan perintah pengurungan.

Pada masa yang sama, pakar ekonomi menasihatkan kerajaan negeri untuk mengambil langkah membuka semula perniagaan di zon hijau bagi menghidupkan semula sektor ekonomi secara berperingkat.

Langkah ini juga disifatkan boleh memberi masa kepada semua pihak menyesuaikan diri terhadap norma baharu.

Exco Selangor Siti Mariah Mahmud berkata kerajaan negeri perlu memastikan keseimbangan antara melindungi nyawa dan memelihara kehidupan rakyat.

Selangor sebagai contoh katanya, perlu lebih masa untuk memastikan semua pihak termasuk pihak berkuasa tempatan, pernigaaan dan penduduk agar bersedia mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“Kita tidak mahu situasi yang menyaksikan orang ramai selama berminggu-minggu berkurung di rumah menyerbu gerai makanan dan restoran untuk membeli juadah berbuka puasa,” kata Siti Mariah kepada The Malaysian Insight.

“Begitu juga apabila pusat beli belah dibuka, orang ramai menyerbu kedai dan kios. Pusat beli belah perlu bersedia menguruskan insiden seperti ini,” kata Siti Mariah yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Kebajikan, Pemberdayaan Wanita dan Keluarga.

Selangor merupakan antara lima negeri yang mengambil keputusan tidak menurut arahan Putrajaya bagi membuka kesemua perniagaan dan industri pada 4 Mei dan mengekalkan beberapa peraturan PKP.

Sebagai contoh, Selangor tidak membenarkan makan di restoran manakala orang ramai hanya boleh bersenam di taman komuniti tertentu.

Siti Mariah berakta majlis tempatan perlu lebih masa untuk merancang pelaksanaan operasi supaya perniagaan dan pelanggan dapat mematuhi peraturan penjarakan sosial.

Katanya perniagaan juga perlu diberi masa untuk membentangkan pelan kepada pihak berkuasa tempatan tentang cara mereka melaksanakan penjarakan sosial dan peraturan kebersihan di premis mereka.

“Kita perlu memberi masa kepada semua pihak untuk menyesuaikan keadaan dan mematuhi peraturan baru ini.

“Selangor merupakan negeri yang besar dan kita masih ada beberapa zon merah,” katanya merujuk kepada daerah yang masih mengendalikan kes aktif Covid-19.

“Kita akan mengkaji semula keputusan ini dalam tempoh seminggu berdasarkan tahap pematuhan orang ramai kerana kita tidak mahu mensia-siakan pencapaian kita selama lebih 40 hari lepas.” – 4 Mei, 2020.


JIKA TAK

PATUH ARAHAN

TAK IKUT SYARAT

KOBID PASTI

MENYERANG LAGI

AMIN

DUIT KOPI


DUIT KOPI
Dunia mungkin berubah ..tapi tidak pada Tanah Ayer ku ..Pudu, Kote Raya, Salayang tetap seperti dulu. P.Ramli telah lama meramalkan prihal ini. Dlm film nye Kanchan Tirana, Panglima Marogey berkata, Dah 15 tahun org kampong bayar DUIT KOPI sama aku ..mcmana aku nak BERENTI, kalau berenti tak makan lah aku. 
on 
PASCA KOBID 
DULU BERUBAH
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 03/05/20

Buat

PISANG SALAI
PISANG SALAI
awat nak kuih melayu? karipap Indon lagi sedap kan? kan lebih afdal kuih pau arab atau halwa pakistan? apa kuih muih asal melayu? yang curik resepi orang lain tak yah lah...apa asal apa yang orang asal tanah Melayu makan? adakah lemang ketupat nasi ??? 
on 
PUASA KE 10
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 03/05/20

Sit

KITA SOKONG
KITA SOKONG

Bimbang virus mengganas semula punca kerajaan negeri tangguh PKPB


BERITA MENYUSUL