Selasa, 13 Januari 2015

SOALAN CARI JAWAPAN


SOALAN 

HAKIKI


ini gambar
anak razak
atau
gambar
cucu razak
-----------

SATU LAGI EEE MUNCUL


CEO 1MDB WAJIB TERANGKAN KE MANA WANG RM4 BILION DARI KUMPULAN WANG AMANAH PENCEN

Saya sedia maklum dengan reaksi Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB yang baru, Saudara Arulkanda Kandasamy yang menuduh kononnya pengkritik 1MDB hanya membuat spekulasi tanpa mengetahui fakta yang sebenarnya. Beliau juga dilaporkan berkata bahawa beliau telah benar-benar mengkaji pelaburan 1MDB dan yakin ia akan mendatangkan keuntungan.

Selama ini, masalah utama yang dihadapi oleh rakyat mengenai 1MDB adalah keengganan syarikat itu berterus terang dan melaporkan secara telus kepada Parlimen mengenai aktivitinya. Oleh kerana kurangnya maklumat mengenai pelaburan 1MDB itulah maka ahli-ahli Parlimen tidak ada pilihan lain kecuali membuat siasatan sendiri dan menanyakan soalan-soalan berkaitan di Parlimen dan media.

Apatah lagi hutang yang diambil oleh 1MDB sebahagiannya dijamin oleh kerajaan secara langsung atau tidak langsung. Keberhutangan 1MDB yang mencecah RM42 bilion (setakat laporan kewangan terakhir) akan mempunyai kesan besar kepada kedudukan kewangan negara dan industri kewangan/perbankan negara ini.


EEE
Oleh yang demikian, kenyataan Saudara Arulkanda itu adalah bongkak dan mengenepikan kebimbangan rakyat (termasuk dari kalangan pimpinan dan penyokong Barisan Nasional) yang munasabah mengenai 1MDB.

Memandangkan beliau begitu yakin dengan pelaburan 1MDB dan kononnya mempunyai fakta yang lengkap mengenainya, saya mendesak supaya CEO 1MDB ini mendedahkan semua maklumat dan fakta mengenai pinjaman RM4 bilion yang diambil oleh anak syarikat 1MDB, SRC International Sdn Bhd dari Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) dalam tahun 2011.

Pinjaman RM4 bilion dari KWAP yang dijamin oleh Kerajaan Persekutuan pada awalnya bertujuan untuk membeli syarikat perlombongan dari Mongolia bernama Gobi Coal & Energy untuk melabur di Mongolia seperti yang dilaporkan oleh akhbar The Business Times. Pelaburan itu dilaporkan tidak berlaku dan sehingga sekarang tidak diketahui bagi tujuan apakah RM4 bilion itu dibelanjakan.


EEE
Ini adalah ujian awal kepada kepimpinan Saudara Arulkanda di 1MDB untuk menilai apakah beliau akan berlaku telus dalam menangani soalan-soalan penting rakyat terhadap 1MDB. Jika beliau bersikap telus, beliau boleh menjelaskan bagaimanakah pinjaman RM4 bilion itu telah dibelanjakan setakat ini dan hasilnya kepada negara memandangkan itu adalah wang rakyat.

Jika tidak ada penjelasan yang memuaskan dari beliau dan pentadbiran Saudara Najib  Razak, saya akan mengatur supaya wakil-wakil pesara yang pencen mereka dicarum di dalam Kumpulan Wang Amanah Pekerja mengambil tindakan mahkamah terhadap 1MDB, KWAP dan Menteri Kewangan kerana dengan sewenang-wenangnya menggunakan wang pencen rakyat bagi pelaburan yang diragui.

RAFIZI RAMLI
Naib Presiden/Setiausaha Agung KEADILAN
Ahli Parlimen Pandan

13 Januari 2015

------------

NAJIB DAN RAZAK BAGINDA TIDAK DI GANTUNGTurun bersolidariti utk Eric Paulsen 8mlm ini d IPD Dang Wangi

-------------

DUA BEBAS DARI HUKAMAN MATIDUA BEBAS DARI HUKUMAN MATI


Mahkamah Persekutuan jatuhkan 

hukuman mati kepada pembunuh 

Altantuya 

Dua bekas komando polis dijatuhkan hukuman mati hari ini selepas Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuan pendakwa terhadap pembunuhan model Mongolia Altantuya Shaariibuu pada 2006.
Hakim Mahkamah Persekutuan Suriyadi Halim Omar berkata, pihak pendakwa berjaya membuktikan kes Ketua Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azahar Umar dengan dakwaan yang membawa hukuman maut itu.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/mahkamah-persekutuan-jatuhkan-hukuman-mati-kepada-pembunuh-altantuya#sthash.D7CbSC4R.dpuf

RASUAH- RASUAH
Kontrak KDN kepada 

MyEG ancam 

keselamatan negara, 

kata PKR 


PKR hari ini membidas tindakan Putrajaya memberikan kontrak pembaharuan "PAS Lawatan Kerja Sementara (PLKS)" ‎kepada syarikat swasta MyEG dan mendakwa ia hanya akan mengancam keselamatan serta kedaulatan negara.
Menurut Ahli Parlimen Sungai Petani (PKR) Datuk Johari Abdul, ‎tugas MyEG secara jelas melibatkan maklumat sensitif yang menyentuh hal ehwal imigresen dan negara boleh berdepan dengan risiko kebocoran atau salah guna maklumat.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kontrak-kdn-kepada-myeg-ancam-keselamatan-negara-kata-pkr#sthash.HQqx36An.dpuf


AMALAN MONOPOLI MYEG MUNGKIN MELANGGAR AKTA PERSAINGAN

KEADILAN AKAN MEMBUAT ADUAN KEPADA SURUHANJAYA PERSAINGAN

Pada 7hb Jan 2015, kami menuntut penjelasan daripada Menteri Dalam Negeri Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi atas isu penganugerahan kontrak pembaharuan Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) sejumlah RM95 juta kepada syarikat swasta MyEG.

Seminggu sudah berlalu, seperti yang dijangka, Ahmad Zahid masih membisu atas isu ini.

Pada masa yang sama, kami terkilan dengan pengumuman bahawa MyEG juga diberikan tugas untuk membezakan pendatang asing yang sah dan pendatang asing tanpa izin (PATI).

Mengikut penjelasan MyEG kepada Bursa Malaysia bertarikh 9 Jan 2015, tugas mereka termasuk menggubal, mengenal pasti, menyelenggara, mengemaskini serta menganalisa pangkalan data pekerja-pekerja asing serta majikan di Malaysia.[1]

Selain itu, MyEG juga ditugaskan untuk mengumpul (capture) biometrik digital majikan dan wakil majikan supaya dapat mengesan majikan yang mempunyai bilangan pekerja asing yang luar biasa.

Kami  terkejut dengan pendedahan ini kerana maklumat yang didedahkan kepada syarikat swasta adalah maklumat sensitif yang menyentuh hal-ehwal imigresen negara kita. Sebarang risiko kebocoran ataupun salahguna maklumat bakal mengancam keselamatan serta kedaulatan negara kita.

Persoalannya, mengapakah pembaharuan PLKS dan pembersihan PATI mesti ditugaskan luar kepada syarikat swasta dan tidak boleh dikendalikan oleh Jabatan Imigresen sendiri? Mengapakah majikan yang menggaji pekerja asing terpaksa membayar sebanyak dua kali, iaitu sekali kepada Jabatan Imigresen dan sekali lagi kepada MyEG?

Kami juga menegaskan bahawa pengendalian pembaharuan PLKS oleh MyEG merupakan satu bentuk monopoli kerana majikan tidak mempunyai pilihan lain selain melalui sistem MyEG. Mereka terpaksa membayar RM38 kepada MyEG, dan jika tidak membeli insurans dengan MyEG, tanggungan bayaran akan meningkat kepada RM58.

Kami percaya amalan monopoli ini telah menjejaskan kepentingan pengguna/orang awam dan mungkin telah melanggar Akta Persaingan 2010. Kami memberi tempoh 24 jam kepada Ahmad Zahid Hamidi untuk memberikan penjelasan kepada orang awam sebelum kami membawa kes ini ke Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC).


YB Dato’ Johari Abdul
Ahli Parlimen Sungai Petani

YB Lee Chean Chung
ADUN Semambu
Ketua Penerangan Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Pusat-----------

TUKAR TIUB TEPAT DAN BETUL

KOMENTAR
analisa dan ramalan
tukar tiub tentang peranan ISIS
semakin jelas dilihat
semakin tepat dan benar


ANALISA POLITIK GLOBAL
Tulisan saya dalam Suara Keadilan bertajuk : ISIS dan Geopolitik – telah diterbitkan pada 25 November 2014. Para akhir dalam tulisan itu saya telah membuat rumusan ini:


Akhirnya negara-negara di Eropah, Amerika Latin dan Afrika – tidak dapat tidak akan mewujudkan undang-undang baru atas nama keselamatan untuk menentang pengganas ISIS. Malaysia juga akan memunculkan undang-undang baru anti-pengganas. Wal hal kepala pengganas utama dalam dunia ialah imperialis Amerika. Inilah peranan ISIS.

David Cameron pledges anti-terror law for internet after Paris attacks

Britain’s intelligence agencies should have the legal power to break into the encrypted communications of suspected terrorists to help prevent any Paris-style attacks, David Cameron proposed on Monday.
--------------

KAH KAH KAHKAH KAH KAH
KAH KAH
KAH

Sultan Nazrin Shah dianugerah Darjah 

Kerabat Selangor

SHAH ALAM: Sultan Perak Sultan Dr Nazrin Shah hari ini dikurniakan Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati (D.K.) sempena Hari Keputeraan ke-69 Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah 11 Disember lepas.

KAH KAH KAH

kah kah kah


--------------

K - APA ERTINYA
Bollywood bawa pluralisme, K-pop bawa 

Kristianisasi, kata timbalan mufti Perak

Budaya hiburan dari Korea Selatan atau K-pop membawa pakej yang merbahaya kepada umat Islam kerana menyebarkan fahaman liberalisme dan Kristianisasi, kata Timbalan Mufti Perak Zamri Hashim.
Beliau berkata, dengan tersebarnya budaya berkenaan tembok keimanan umat Islam sedang ditanggalkan satu demi satu jika tiada tindakan tegas daripada pihak berkuasa.
“Bollywood membawa fahaman pluralisme agama maka K-pop membawa sekali fahaman liberalisme dan Kristianisasi," kata Zamri yang juga ahli Majlis Ulama Isma (Muis) dalam satu kenyataan hari ini.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/bollywood-bawa-pluralisme-k-pop-bawa-kristianisasi-kata-timbalan-mufti-pera#sthash.8Y3ffUcz.dpuf

KAH KAH KAH

woit
nasib baik
bodoh bukan jenayah
kalau bodoh  jenayah
kah kah kah
tak muat penjara
kah kah kah


K- ertinya Kristian?
kah kah kah
K - ertinya

------------

ARE U KUNT?


Malaysia sasar tarik lebih banyak pelancong China tahun ini, kata Mohamed Nazri


Kerajaan sedang meningkatkan usaha untuk menarik lebih banyak pelancong China melawat Malaysia tahun ini, kata Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Mohamed Nazri Abdul Aziz. 

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/malaysia-sasar-tarik-lebih-banyak-pelancong-china-tahun-ini-kata-mohamed-na#sthash.eWkeXmMs.dpuf

KAH KAH KAH

woit
ini langkah bahaya
ini mengancam
keselamatan negara
dari cina?
C itu ertinya Christian
mereka datang untuk
kembangkan Christian
abis akidah melayu
rosak agama islam
kah kah kah

C IS FOR 

-----------

WA TAK TAU WA TAK TAU

KAH KAH KAH

dulu enjin kapal terbang ilang
berita bom kena curi
hari ni 
roket pulak kena rembat
munkee ni cakap
wa tak tau
kah kah kah

INGAT TAK
kes injin kapal terbang 
kena curi
akhirnya inilah cara
latihan terbaik
kah kah kah


Menteri tiada maklumat kes curi roket

Hishammuddin Hussein enggan mengulas lanjut berhubung dakwaan terdapat anggota tentera yang mencuri roket antikereta perisai daripada sebuah kem di Kedah.

Ketika ditanya pemberita berhubung kelonggaran kawalan keselamatan sehingga roket itu dicuri, Hishammuddin berkata beliau tidak menerima sebarang laporan mengenai perkara itu.

"Saya tak terima... Tak ada. Saya tak ada maklumat berhubung kait dengan siasatan dengan bom (di Gurun)," katanya.KAH KAH KAH

wa tak tau
wa tak tau
kah kah kah

APA PUNYA BODOH!------------

KETAWA PAGI INI

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

------------

JAKIM INI APA?
CIPAP BASAH

KOMENTAR
jakim kata memalukan
rakyat malaysia
mana jakim tahu?
bila jakim buat kajian?

malaysia ada 28 juta penduduk
berapa ramai jakim dah tanya?
bila jakim buat banci?

jakim ini mewakili siapa?
siapa lantik jakim?

kalau jakim dilantik oleh kerajaan
ini kerajaan tipu
united malays national organisation
berkuasa melalui jalan tipu
dalam pru13 spr telah menipu
gerombolan ketuanan melayu
hanya dapat 47% undi
manakala pakatan rakyat dapat 52% undi

majoriti telah menerajang ketuanan melayu
manjoriti menyokong pakatan rakyat

badan badan yang dilantik
oleh kerajaan tipu
tidak mewakili sesiapa
Jawi ambil tindakan 

terhadap penganjur 

konsert K-Pop

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap penganjur konsert persembahan artis K-Pop, B1A4, berikutan perbuatan sumbang sewaktu acara hiburan itu berlangsung.
Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)  Othman Mustapha berkata, perbuatan beberapa gadis Melayu bertudung dipeluk dan dicium oleh anggota artis K-Pop, B1A4, pada Sabtu lepas adalah sesuatu yang sangat memalukan rakyat Malaysia terutamanya umat Islam di negara ini
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/jawi-ambil-tindakan-terhadap-penganjur-konsert-k-pop#sthash.DavCkzob.dpuf

KAH KAH KAH

woit
datuk jakim ni
bila pulak buat kajian
kata memalukan
rakyat malaysia
kah kah kah
rakyat malaysia 
ada 28 juta
bila jakim buat banci
jakim ni mewakili siapa?
kah kah kah

KAKI TIPU RAKYAT


----------

BERITA TERKINI - TERNOWTERKINI 

TERNOW

peguam eric paulsen
yang telah ditangkap di brickfeild
kini telah dihantar 
ke rumah pasong dang wangi

malam ini eric 
ditahan dalam lokap
rumah pasong dang wangi

pagi esok
eric paulsen akan dibawa
ke mahkamah jalan puki raja
opps.. maaf
mahkamah jalan duta
bukan mahkamah jalan puki raja

eric paulsen ialah
peguam dari ngo - peguam untuk kebebasan
atau lawyers 4 liberty-----------