Khamis, 30 Mei 2024

KES SELESAI PASAL APA ?

 

KES  SELESAI

PASAI APA ?

AMIN

KHALAS 

ZALIM WWAJIB DILAWAN


Polis diingatkan jangan tutup siasatan pengiring TMJ serang pemandu OKU


Kumpulan hak asasi Lawyers for Liberty (LFL) berkata polis terikat di bawah undang-undang untuk menyiasat semua kesalahan jenayah, susulan kenyataan bercanggah dikeluarkan dua pegawai kanan polis mengenai aduan seorang pemandu e-hailing kurang upaya melibatkan seorang pengawal peribadi pemangku sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Sebelum ini, ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman mengesahkan polis memulakan siasatan terhadap aduan lelaki berusia 46 tahun itu. 

Bagaimanapun, ia disusuli kenyataan ketua polis Kuala Lumpur yang memaklumkan kes itu telah "diselesaikan secara baik" dan pihak pengadu tidak mahu memanjangkan perkara tersebut. 

"Kedua-dua pengumuman polis ini bercanggah antara satu sama lain. Apakah siasatan ini masih berlaku atau tidak? 

"Kenyataan ketua polis KL menunjukkan seolah-olah tidak," kata pengarah LFL, Zaid Malek.

Beliau turut menggesa kerajaan untuk memastikan tidak akan berlaku apa-apa campur tangan dalam siasatan kes tersebut. 

"Kami menuntut agar polis meneruskan siasatan dalam kes ini. 

"Ia mestilah siasatan yang menyeluruh, tidak berat sebelah dan bebas. Perkara ini melibatkan kepentingan orang awam," katanya. 

Zaid membandingkan sikap polis ketika menyiasat kes terhadap individu yang dituduh menyentuh isu 3R (kaum, agama dan raja), di mana tangkapan dilakukan dengan segera terhadap beberapa individu.

"Sukar untuk tidak membuat perbandingan dan mempersoalkan mengapa pihak polis tidak menunjukkan semangat yang sama dalam kes ini."

Pada Selasa, seorang pemandu e-hailing membuat laporan polis mendakwa dipukul pengawal peribadi TMJ ketika menunggu penumpang di Hotel St Regis, Kuala Lumpur. 

Dia mendakwa ditumbuk di kepala selepas diminta untuk mengalihkan kenderaannya.

Mangsa kemudian membuat laporan polis selepas menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur.

Polis turut merampas rakaman kamera litar tertutup (CCTV) hotel berkenaan dan kamera dashcam dari kereta mangsa.

Semalam, Pengarah JSJ Bukit Aman Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata kertas siasatan dibuka di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan.

Pada hari yang sama, Ketua Polis Kuala Lumpur Rusdi Mohd Isa memaklumkan pengadu membuat laporan polis kedua untuk menyatakan bahawa dia tidak mahu memanjangkan kes berkenaan.

Sehingga kini, tiada perkembangan terbaru dari pihak polis sama ada siasatan kes tersebut digugurkan atau tangkapan dibuat. 

Ia mengundang kenyataan daripada Ahli Parlimen Pasir Gudang Hassan Karim, mengingatkan polis bertanggungjawab meneruskan siasatan tanpa mengira sama ada mangsa menarik balik laporannya atau tidak. 

"Tidak kira yang menyerang itu orang atasan atau pegawai peribadi orang atasan hatta bertugas sebagai pegawai atau pengawal peribadi kaum kerabat raja hatta bertugas dengan raja atau Sultan memerintah negeri atau Yang Di-Pertuan Agung sekalipun maka kesalahan jenayah terhadap rakyat biasa lebih-lebih golongan lemah OKU tidak boleh dipandang ringan," kata Hassan.

Sementara itu, Zaid mempersoalkan alasan di sebalik kenyataan polis mengenai laporan kedua oleh mangsa berkenaan.  

"Adakah ianya dikeluarkan untuk mewajarkan pemberhentian siasatan terhadap kes itu?"

Beliau berkata pihak yang terlibat dalam kes jenayah tidak boleh menutup kes hanya kerana “penyelesaian” mereka.

"Seksyen 3(3) Akta Polis 1967 mempertanggungjawabkan PDRM memelihara keamanan dan keselamatan Malaysia, mencegah dan mengesan jenayah serta menangkap dan mendakwa pesalah."

Ujarnya lagi, jika siasatan terhadap kesalahan jenayah boleh digugurkan hanya kerana mangsa menarik balik laporan, ia akan membolehkan mereka yang berkuasa memaksa rakyat biasa menarik balik sesuatu laporan. 

"Ia akan membawa kepada kerosakan sistem keadilan jenayah kita, menjadikan undang-undang jenayah sebagai sandiwara semata-mata."

Ia bukan kes pertama melibatkan pengawal peribadi TMJ.

Pada 2012, seorang anggota pasukan keselamatan TMJ didenda RM10,000 selepas didapati bersalah memeras ugut RM40,000 daripada seorang ahli perniagaan.


RAJA ADIL

RAJA DI HORMAT

RAJA ZALIM

RAJA DI SANGGAH

KHALAS 

KES SELESAI ? WAT IS DE BEKOS


KES SELESAI

KAH KAH KAH

WHAT IS DE BEKOS

AMIN 

IRAN - TIDAK ADA SABOTAJ !!!Tiada bukti sabotaj dalam nahas helikoper Presiden Iran - Penyiasat Tentera

TEHRAN: Penyiasat tentera Iran tidak menemukan bukti mengenai sebarang letupan yang disebabkan oleh sabotaj atau serangan siber dalam nahas helikopter yang mengorbankan Presiden Ebrahim Raisi dan rombongannya bulan ini.

Agensi Berita Republik Islam (IRNA) melaporkan, Staf Am Angkatan Tentera Iran semalam mengeluarkan laporan kedua mengenai nahas pada 19 Mei itu, yang juga membunuh Menteri Luar, Hossein Amirabdollahian dan lain-lain.

Menurut laporan itu, berdasarkan pensampelan dan ujian yang dijalankan ke atas bangkai dan bahagian helikopter serta corak taburan serpihan dari badan utama, berlakunya letupan yang disebabkan oleh sabotaj semasa penerbangan dan saat-saat sebelum impak dengan lereng gunung, telah dikecualikan.

Selain itu, penyiasat memeriksa dengan teliti sebahagian besar dokumen berkaitan penyelenggaraan helikopter itu dan tidak menemukan masalah yang dapat dikaitkan dengan kemalangan itu, menurut laporan itu.

Laporan itu juga mendedahkan bahawa kapasiti helikopter dari segi beban standard maksimum yang boleh dibawa pada saat berlepas dan sepanjang laluan penerbangan serta laluan pulang adalah dalam "had yang dibenarkan."

Perbualan yang dirakam antara kru penerbangan menunjukkan bahawa hubungan terakhir dengan juruterbang sehingga saat kejadian dan ketika mereka berhenti menjawab berlangsung selama 69 saat, dan tiada pengisytiharan kecemasan direkodkan pada masa itu, tambahnya.

Penyiasat tentera juga menolak sebarang gangguan dalam sistem komunikasi atau gangguan frekuensi dengan helikopter.

Mereka mendedahkan bahawa semasa penerbangan dan sehingga 69 saat sebelum nahas, hubungan dengan pesawat telah dikekalkan pada frekuensi yang ditentukan.

Laporan itu seterusnya menyatakan bahawa tidak terdapat tanda-tanda serangan siber terhadap helikopter Presiden.

Staf Am yang mengeluarkan laporan awal mengenai insiden itu pada 24 Mei, menyatakan siasatan akan diteruskan sehingga punca utama nahas ditentukan dan hasilnya akan diumumkan.- BERNAMA-IRNA


AL- FATIHAH

AMIN 

ANWAR SAILANG RAFIZI


ANWAR SAILANG

RAFIZI

JENG JENG JENG

KHALAS 

SABTU PETANG -PESTA BUKU


PESTA BUKU

SABTU PETANG

JUMAAT MALAM - PESTA DEMO


JUMAAT 

MALAM KLCC

AMIN

🇲🇾 PROTES SENYAP

 PEDULI RAFAH🇵🇸

Kami menjemput semua rakyat Malaysia untuk turut hadir ke Protes Senyap Peduli Rafah!

✊ Bawa sepanduk, bendera Palestin, kufeiyyah

🔴Pakaian merah “red for Rafah”

Jom sama-sama bersolidariti buat rakyat Palestin! 💪

Tarikh: Jumaat, 31 Mei 2024

Waktu: 8 malam

Tempat Berkumpul: di hadapan KLCC 

APA JADI DENGAN FARHAJ ?


APA TERJADI 

DGN FARHAJ 

DAH KAYA

KE MANA ILANG?

JENG JENG JENG

AMIN 

TEATER TERESA KOK


Apa perkembangan terkini isu ugutan bunuh Teresa Kok, soal MCA

MCA hari ini meminta perkembangan terkini siasatan polis berhubung ugutan bunuh yang dibuat terhadap Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok.

Timbalan Pengerusi Wanita MCA Tee Hooi Ling berkata sudah hampir dua minggu sejak Kok yang merupakan naib pengerusi DAP membuat laporan polis berhubung ancaman terhadap nyawanya.

Hooi Ling berkata sama ada Kok atau mana-mana pihak boleh memberi maklumat terkini berhubung perkara penting itu.

Pada 15 Mei Kok yang merupakan ahli Parlimen Seputeh berkata beliau menemui dua butir peluru dan surat ugutan di dalam peti surat rumahnya.

“Apabila saya membukanya, saya ternampak dua butir peluru dengan sekeping kertas dan tertulis di atasnya perkataan ‘C*b*ilu Cina?!!! Lu Akan Mati!!! TUNGGU!!!’,” tulisnya dalam satu catatan di Facebook sambil menambah kertas itu mengandungi ugutan bunuh.

Hooi Ling berkata Wanita MCA yang bersolidariti dengan Kok berhubung isu ini mahu mengetahui keputusan kes itu dengan segera kerana ia melibatkan keselamatan seorang ahli Parlimen dan wanita.

“Apakah perkembangan terkini kes itu? Adakah tiada kamera litar tertutup (CCTV) di tempat kejadian? Adakah pelakunya sudah dikenal pasti dan ditangkap?

“Wanita MCA berharap YB Teresa Kok atau mana-mana pihak dapat memaklumkan kepada orang ramai tentang perkembangan terkini berhubung kes ini.

“Tidak kira perbezaan politik, Wanita MCA akan sentiasa bersama mereka yang memerlukan dan pastinya bersolidariti dengan Teresa Kok dalam kes ini,” kata Hooi Ling.

Tambahnya Wanita MCA yakin polis akan dapat menyelesaikan kes itu dan membawa pelaku ke muka pengadilan.

Jurucakap kerajaan Fahmi Fadzil juga mengecam ancaman bunuh yang dibuat terhadap Kok.

Fahmi berkata ahli politik DAP itu sudahpun membuat laporan polis dan akan membiarkan pihak berkuasa mengendalikannya.

Polis memeriksa peti surat di kondominium Kok sebagai sebahagian daripada siasatan mereka. – 29 Mei, 2024.

INI NAMANYA

TEATER

TERESA KOK

AMIN

ADA PROJEK

DI BELAKANG

TEATER

AMIN

KHALAS

IMPERIALIS BARU - CHINA MERAH


Peraturan baru China di Laut China Selatan membimbangkan

MANILA: Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr hari ini berkata, peraturan baru yang dibentangkan oleh pihak pengawal pantai China yang boleh menyebabkan penahanan warga asing di Laut China Selatan adalah satu peningkatan dan "membimbangkan".

China yang mempunyai pertikaian kedaulatan maritim dengan Filipina dan negara lain yang menuntut wilayah, telah mengeluarkan peraturan baru yang berkuat kuasa pada 15 Jun, sekaligus akan menguatkuasakan undang-undang pengawal pantai 2021 serta membenarkan penahanan warga asing yang disyaki merentasi sempadan.

China sering kali menuduh kapal-kapal merentasi kawasan Laut China Selatan yang terletak di dalam Zon Ekonomi Eksklusif jirannya serta dan bertembung berulang kali dengan Filipina dalam setahun yang lalu.

"Dasar baru yang mengancam untuk menahan warga kita sendiri, itu berbeza. Itu adalah peningkatan situasi," kata Marcos kepada wartawan semasa lawatan rasmi di Brunei.

Filipina "akan menggunakan sebarang titik hubungan dengan China bagi menghentikan tindakan agresif" dan membenarkan nelayan Filipina untuk menangkap ikan di Laut China Selatan, kata Marcos.

Jika tindakan secara agresif dijalankan, Marcos berkata, "maka kita boleh menjalankan semua perniagaan kita dengan cara yang aman".
Marcos telah mengambil tindakan yang lebih keras daripada pendahulunya terhadap tindakan China di Laut China Selatan, didorong oleh sokongan daripada sekutu pertahanan Amerika Syarikat, Jepun dan Australia.

Kedutaan China di Manila tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Beijing menuntut bidang kuasa ke atas sebahagian besar Laut China Selatan, saluran untuk lebih daripada AS$3 trilion (RM14.11 trilion) setahun dalam perdagangan bawaan kapal.

Pada 2016, tribunal timbang tara antarabangsa berkata tuntutan besar China tidak mempunyai asas di bawah undang-undang antarabangsa, keputusan yang ditolak oleh Beijing.

China menegaskan rekod bersejarah dan peta lama menjelaskan ia mempunyai kedaulatan ke atas kebanyakan laut dan banyak pulau di sana. - REUTERSIMPERIALIS BARU

CHINA MERAH

AMIN

MAKA 

TAK SALAH

JIKA  AMERIKA

DATANG

 MENYERANG

BANTU NEGARA

ASEAN

AMIN

KHALAS

BERSATU RASA PELIK DI LUAR TABII


BERSATU 

RASA PELIK

DI LUAR TABII

AMIN 

BUDI PROJEK SAPA?


PADU PROJEK

RAFIZI KENA

LAWAN BUDI

PROJEK SAPA?

JENG JENG JENG

AMIN 

Unknown commented on
 "PANAS MENYERANG INDIA"

NAK PADU KAMI DAH BAGI , SKG NAK BUDI KA ATAU NAK PUKI...!? MANA SATU NI...!?

Sembang PADU punya lah kencang nak isi PADU pun makan masa 4 jam baru abis...

Punya lah PADU banyak data nak kena isi bagai...

https://vt.tiktok.com/ZSYj5p2C7/

Bila nak daftar subsidi minyak diesel minyak nak kena daftar lagi ker sialll...

Link bawah ni kena daftar lagi weii..!!

https://vt.tiktok.com/ZSYjyc47w/

Link bawah ni dah marah sangat mamat ni.. kikiki

https://vt.tiktok.com/ZSYjUuNoA/

Ni apa ke bangang Non wooiii...!!!

Apa ke pantekkk mak lu Rapizi wooiii..!!


Kah kah kah

Syarat nak jadi barua DAP@LeeKwanYew mudah ajer..... IaituSyarat nya "Kena Jadi Bangang"


Kah kah kah...

SUAMI MENTERI UMNO DAPAT PROJEK LEMBU


SHAHRIZAT 

MENTERI UMNO

SUAMI DAPAT

PEROJEK LEMBU

250 JUTA  RINGGIT

YANG LINGKUP

AMIN

Unknown commented on

 "HANNAH YEOH SHAHRIZAT CHINA"

cakap betul betul hannah yoh adalah cina DAP suami kepada ramacandran.. orang tak faham orang tak kenal sharizat

DI LUAR TABII


DI LUAR TABII

KHAMIS 30 MEI 2024
WOIT
BANYAK PERKARA DILUAR TABII
SEDANG BERLAKU

PEMAIN BOLA KENA SERANG
OKU KENA SERANG
YB TERESA KOK ADA NAK SERANG
SEMUA INI GANJIL
LAGI PELIK
LAGI DI LUAR TABII

SUAMI MENTERI
DAPAT PROJEK
KETUA SPRM KATA
BUKAN RASUAH
PELIK GANJIL
DI LUAR TABII

PELAJAR SPM
TAK AMBIL PEREKSA
INI LAGI PELIK
LAGI DI LUAR TABII

AMERIKA
TRUMP KLIM
DIA BERSIH
SEPERTI MOTHER TERESA
KAH KAH KAH

INDIA
SUHU MAKIN PANAS
NEW DELHI NAIK
50.5 DARJAH CELSIUS

PAPUA NUGINI
HUJAN LEBAT TANAH RUNTUH
2000 TERKORBAN
MALAPETAKA IKLIM

AFRIKA SELATAN
UNDI PRU SEDANG BERJALAN
ANC PARTI NELSON MANDELA
MUNGKIN KALAH

HOKKIEN
PAGI INI CERAH SEGAR
LOPAK AIR DI JALAN
HUJAN LEBAT KEMARIN

KUMPULAN TIONG
DI TEPI JALAN
MENCARI MAKAN
DI LOPAK AIR

LANGIT BIRU MUDA
BERAWAN PUTIH
MATAHARI DAH KELUAR

HARI INI AKAN PANAS
APAKAH RIBUT HUJAN
SEPERTI KEMARIN?
AMIN

BRO
SENYUM
SENYUM PAGI KHAMIS

BRO
MOTIVASI SAMPAI
TAK TENTU MASA
LAKUKAN KETIKA
IANYA PANAS

BRO
APA PUN BERLAKU
AKAN ADA MAMAT
AMBIL PERKARA ITU
SECARA SERIOUS

BRO
KEPERCAYAAN AMBIL MASA
BERTAHUN UNTUK SUBUR
DALAM SESAAT BOLEH LEBUR

BRO
BELAJAR DARI KESILAPAN
DIRI SENDIRI ADALAH BAIK
BELAJAR DARI KESILAPAN
ORANG LAIN
ADALAH BIJAKSANA
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BEKERJA