Khamis, 25 Januari 2024

SANUSI TAK PERCAYA ANWAR MAIN BONTOT


SANUSI TAK CAYA

ANWAR MAIN BONTOT

KHALAS 

DARI RAKAMAN SEJARAH - 10 TAHUN DULU


DARI 

RAKAMAN SEJARAH

10 TAHUN DULU

AMIN

MARAH TAKDA PENCEN


Kalau mansuh pencen, lebih baik kerja sektor swasta – Razali

KUALA LUMPUR – Langkah kerajaan memutuskan penjawat awam baharu berstatus tetap tidak berpencen akan menyebabakan negara berdepan kekurangan penjawat awam dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Dengan memberikan contoh, Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu),  Razali Idris berkata, ketika ini Kementerian Kesihatan mempunyai kira-kira 250,000 kakitangan awam dan bilangan itu pasti akan menyusut.

“Bakal pembantu perubatan, bakal jururawat, bakal ahli farmasi dan x-ray serta bakal doktor lebih bersedia berkhidmat di klinik dan hospital swasta serta di luar negara.

“Kementerian Pendidikan mempunyai kira-kira 503,000 kakitangan terutama guru yang sentiasa berkorban demi anak bangsa tetapi bayangkan akan berlaku kekurangan bagi tempoh 10 tahun mendatang kerana tawaran kontrak dan tidak berpencen,” katanya menerusi hantaran di Faceook beliau, hari ini.

Menurut Razali lagi, mengambil tanggungjawab yang semakin mencengkam ini, Perikatan Nasional (PN) bersedia dan bersama kira-kira 2.3 juta penjawat awam termasuk anggota pegawai tadbir dan diplomatik (PTD), tentera dan polis menjadikan isu itu sebagai agenda nasional yang perlu dipertahankan secara bersama.

Semalam, Kabinet bersetuju untuk menetapkan syarat bahawa penjawat awam baharu berstatus tetap selepas ini adalah tidak berpencen.

Timbalan Perdana Menteri,  Zahid Hamidi berkata, status pencen penjawat awam sedia ada tidak akan terjejas, namun golongan yang baharu dilantik kelak perlu membuat caruman menerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Sebelum ini, perkara tersebut dimaklumkan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam,  Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz menerusi satu pekeliling yang dikatakan bakal mengukuhkan sistem saraan perkhidmatan awam di negara ini.

Mengulas lanjut, Razali berkata, ia merupakan satu mimpi ngeri yang akan terus menghantui penjawat awam.

Ujarnya, belum sempat isu pengambilan penjawat awam baharu hanya diberikan secara kontrak, kerajaan Perpaduan ala Madani kini membuat pengumuman mengenai perkara tersebut.

“Pemikiran hebat di luar kotak barisan Kabinet PMX, tahniah diucapkan tetapi, takziah buat barisan penjawat awam yang selama ini menjadi tulang belakang pentadbiran negara.

“Kalau sudah berkontrak dan tidak berpencen, lebih baik bekerja dalam sektor swasta yang jauh lebih baik.

“Apa sebenarnya direction (arahan) atau hala tuju kerajaan Perpaduan yang semakin menipis tindak tanduk dalam keputusan yang besar ini?” katanya. 

SEMUA TOLAK

KES PENCEN

PENJAWAT AWAM

JENG JENG JENG

SOALAN NYA APA

NAK BUAT UNTUK

BATAL PROJEK INI

JENG JENG JENG

CAKAP SAJA

TAK GUNA

AMIN

SUSUN ATUR

TURUN KE JALAN

BARU SUCI

BARU JUJUR 

BARU MEMIMPIN

KHALAS

MCA SAMA MARAHMansuh pencen: Jangan tolak rakyat dulu
KUALA LUMPUR – Sepatutnya menteri dan wakil rakyat yang mendahului penjawat awam dalam pemansuhan skim pencen yang mahu dilaksanakan oleh Kerajaan Persekutuan.

Ketua Pemuda MCA, Ling Tian Soon berkata, beliau akui kerajaan terpaksa menanggung beban kewangan yang berat.

Namun, katanya, jangan menolak rakyat ke depan dulu.

Apatah lagi, sektor kesihatan negara masih mengalami kekurangan staf seperti doktor dan jururawat yang serius.

Tegasnya, isu ini akan semakin teruk sekiranya rakyat tidak mahu berkhidmat dengan pemansuhan pencen dan tawaran kontrak ini.
/
“Skim gaji juga perlu dikaji semula bagi memastikan perkhidmatan awam kita kompetitif. Sebarang dasar dilaksanakan perlu ditelitikan dan memastikan ia tidak akan menjejaskan perkhidmatan awam negara kita,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Oleh itu, beliau meminta kerajaan mengkaji semula dasar tersebut dan janganlah hanya melibatkan pencen penjawat awam sahaja.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri berkata, Kabinet bersetuju perjawatan bagi penjawat awam baharu berstatus tetap adalah tidak berpencen selepas ini.

 Zahid Hamidi memberitahu, satu pengumuman mengenai tempoh pelaksanaannya akan dibuat oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA).

Menurutnya, bagi penjawat awam sedia ada, status berpencen mereka tidak terjejas, sementara penjawat awam baharu itu akan membuat caruman menerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). – 


WOIT

PARTI CUKONG

SAMA MARAH

KAH KAH KAH

KENAPA ZAHID

YANG UMUM

KAH KAH KAH

ABANG NON

NAPA TAK UMUM

TAKUT KENA

TIBAI KE ?

KAH KAH KAH

KHALAS

YB ADA PENCEN ?


HAPUSKAN YB

..OOPSS.. SILAP..

HAPUSKAN PENCEN

YB DULU

KHALAS Unknown commented on 
"HAPUSKAN PENCEN
 YB DAN MENTERI"

TT, memang patut mansuhkan pencen YB YB menteri menteri, berapa ramai YB YB yang betul betul berkhidmat untuk rakyat, tambah lagi sekarang ni dalam kepala hotak mereka hanya nak kan kuasa dan jawatan, yang pihak pembangkang nak tumbangkan kerajaan, yang pikah kerajaan nak jaga jangan kerajaan tumbang, berapa kerat je YB YB yang betul betul memikirkan hal rakyat dan negara, sesetengah YB YB masa sidang parlimen pun ponteng, patut elaun kehadiran sidang parlimen dibayar RM 1.00 satu minit, ini ada yang datang 30 minit dapat elaun penuh adil ke tu?

Unknown commented on 
"HAPUSKAN PENCEN
 YB DAN MENTERI"

sebelum rakyat patut yang tunjuk contoh adalah kepala kepala dulu.. kepada yb yang berhormat jadilah yang berhormat bukan jadi yang bahalol.. terima kasih

Unknown commented on 
"HADIAH UNTUK
 PENJAWAT AWAM"

Mulakan dengan ahli politik dan menteri-menteri.


Unknown commented on
 "HAPUSKAN PENCEN
 YB DAN MENTERI"
MP Putrajaya Radzi Jidin geng kau kalu bagi balik duit dia dan binisakaw projek2 Kat Kem. Pendidikan dulu boleh le bayar pencen gomen.

BELAJAR BAHASA


Some years ago many of us were enjoying Thai- bosoms all year round

DUA PERKATAAN

THAIPUSAM &

THAI BOSOMS

SAMA BUNYI

TAPI LAIN MAKNA


INI THAIPUSAM

DI BATU CAVE


INI THAI BOSOM

PELAYAN

RESTORAN

DI BANGKOKKENAPA YB ADA PENCEN ?


KENAPA YB 

ADA PENCEN ?

AMIN 

HADIAH TAHUN BARU DARI MADANI


HADIAH 

TAHUN BARU

DARI MADANI

KHALAS 

BERSAMA KEBENARAN


TETAP BERSAMA

KEBENARAN

TOLAK PENIPUAN

KHALAS

Unknown commented on 
"TOK SARJAN MEROGOL 
BUDAK SEKOLAH"

bro..kisah polis jahat ni lu pernah siarkan kat teater bilik sulit..peliknya, kini lu bersama2 dgn pemerintahan yg zalim dgn ISA yakni mahatir asal kerala utk menjatuhkan anwar.lu kroni madey ke bro atau lu berkenan dgn cucu lgbt madey?sebelum lu try cucu lgbt madey, gua sarankan lu test goyang inul awek indon.sekali goyang, lu akan terpancut 3 kali bro..


 

MATA HARI PETANG


TAK TAK

MANDI CAHAYA

MATAHARI PETANG


 

BUDAYA POLIS PENCEN


APAKAH LEPAS

TAHUN 2024

KITA TAKKAN

BERJUMPA LAGI

DENGAN 

POLIS PENCEN

KAH KAH KAH


APAKAH BUDAYA

POLIS PENCEN

TERHAPUS

KAH KAH KAH

AMIN

KAKI PUTAR KANTOI LAGI


KAKI PUTAR

KANTOI LAGI

AMIN

HADIAH UNTUK PENJAWAT AWAMKabinet setuju penjawat awam baharu berstatus tetap tidak berpencen selepas ini

BANGI – Kabinet bersetuju agar perjawatan bagi penjawat awam baharu berstatus tetap adalah tidak berpencen selepas ini.

Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi memberitahu, satu pengumuman mengenai tempoh pelaksanaannya akan dibuat oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA).

Menurutnya, bagi penjawat awam sedia ada, status berpencen mereka tidak terjejas, sementara penjawat awam baharu itu akan membuat caruman menerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Apa yang sudah dibincangkan dalam Kabinet tadi bahawa terdapat kekeliruan daripada kenyataan mengenai jawatan atas pengambilan baharu adalah perjawatan kontrak. Ia tidak bermaksud begitu.

“(Tapi) kontrak untuk satu tempoh singkat sebelum Kabinet meluluskan dasar baharu pengambilan secara tetap tapi tidak berpencen. Iaitu mereka akan mencarum kepada KWSP dan kerajaan akan memberikan sumbangan sebagaimana lazim dilakukan kepada kakitangan swasta.

“Mana-mana yang layak, juga diberikan sumbangan PERKESO. Sebab itu langkah jangka panjangnya, penjawat awam yang baharu akan diambil cara begitu. Tapi yang sedia ada sekarang masih diteruskan, tetap dan berpencen. Saya ingin jelaskan, itu yang baru saja (tiada pencen),” katanya.

Beliau berkata, pendirian itu dibuat kerajaan selepas menilai bahawa menjelang 2040, jumlah pencen yang terpaksa ditanggung kerajaan jika sistem saraan sedia ada tidak dipinda, akan mencecah RM120 bilion setahun.

“Tentunya ini akan memberikan bebanan jangka panjang kepada kerajaan khususnya Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) apabila portfolionya besar kemungkinan tidak mampu untuk membuat pelaburan bagi memberikan dividen atau pulangan sepatutnya,” ujarnya.

Jabatan Perkhidmatan Awam ketika ini sedang menerajui Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (JIKSPA), yang akan menjadi dasar baharu kerajaan khususnya berkaitan kaedah berpencen penjawat awam.

Ketika ini, semua penjawat awam diberi dua skim pencen pilihan sama ada untuk menerima bayaran pencen tetap selepas bersara atau mencarum KWSP.

Minggu lalu, Laporan Interim 1 Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) sudah pun diserah kepada Perdana Menteri,  Anwar Ibrahim oleh Ketua Setiausaha Negara,  Mohd Zuki Ali bersama Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KKPA),  Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz.

Semalam, media melaporkan kerajaan akan melaksanakan pengambilan penjawat awam secara lantikan kontrak sehingga inisiatif kaedah lantikan baharu diperkenalkan bagi mengukuhkan lagi sistem saraan perkhidmatan awam di negara ini.

Ketika ini, inisiatif kaedah baharu itu dalam fasa pindaan kepada undang-undang berkaitan, juga dilihat mampu mengurangkan tanggungan fiskal negara dalam tempoh jangka masa panjang.

Langkah itu dimaklumkan Wan Ahmad Dahlan menerusi satu pekeliling yang dilihat media semalam.

Beliau dilaporkan berkata, inisiatif itu selaras dengan komitmen negara dalam menangani isu peningkatan tanggungan pencen. – WOIT

INI DAH BERAT

GAMIN TAKDA DUIT

AMIN

PEKERJA TAKDA

PENCEN

KAH KAH KAH

POLIS GURU

ASKAR MACAM

MANA ?

AMIN

INI HADIAH 

TAHUN BARU

UNTUK PENJAWAT

AWAM

AMIN

KHALAS

HAPUSKAN PENCEN YB DAN MENTERIMansuhkan dulu pencen wakil rakyat – Akmal

KUALA LUMPUR – Pergerakan Pemuda UMNO mencadangkan bayaran pencen kepada wakli rakyat dimansuhkan lebih dahulu sebelum ia dilaksanakan ke atas kakitangan awam baharu.

Ketuanya Dr. Muhamad Akmal Saleh berkata, adalah tidak adil jika pelaksanaan itu hanya dikuatkuasakan terhadap pengambilan baharu kakitangan kerajaan.

Justeru atas prinsip kepimpinan melalui tauladan, semua wakil rakyat daripada kerajaan dan pembangkang perlu bersetuju dengan cadangan tersebut.

“Kita memahami tekanan kewangan yang sedang ditanggung oleh kerajaan ketika ini

“Tetapi biarlah pemansuhan skim pencen ini dimulakan oleh wakil-wakil rakyat terlebih dahulu Tidak adil jika kita mansuhkan pencen mereka tetapi kita pula menikmati pencen sehingga mati

“Tiada dua darjat antara wakil rakyat dan rakyat! Kerana kami percaya atas prinsip kepimpinan melalui tauladan,” katanya dalam kenyataan ringkas.

Kabinet dilaporkan telah bersetuju supaya perjawatan bagi penjawat awam baru kerajaan berstatus tetap selepas ini adalah tidak berpencen.

Ahmad Zahid Hamidi berkata, satu pengumuman mengenai tempoh dan tarikh pelaksanaannya akan dibuat Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA).

Beliau berkata, pendirian itu dibuat kerajaan selepas menilai bahawa menjelang 2040, jumlah pencen yang terpaksa ditanggung kerajaan jika sistem saraan sedia ada tidak dipinda, jumlahnya akan mencecah RM120 bilion setahun.

Jabatan Perkhidmatan Awam ketika ini sedang menerajui Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (JIKSPA), yang akan menjadi dasar baru kerajaan khususnya berkaitan kaedah berpencen penjawat awam.

Ketika ini, semua penjawat diberi dua skim pencen pilihan sama ada untuk menerima bayaran pencen tetap sebulan selepas berpencen atau mencarum di KWSP.

WOIT

INI SUARA

PEMIMPIN MUDA

YANG TEPAT

AMIN

HAPUSKAN DULU

PENCEN YB

PENCEN MENTERI

AMIN

KENAPA PENCEN

PENJAWAT AWAM

DI TIBAI

JENG JENG JENG

AMIN

MINAH TAK MAHU BERPERANG


50 tentera wanita Israel enggan pergi ke medan pertempuran

TEL AVIV – Seramai 50 tentera wanita Zionis Israel enggan menyertai medan pertempuran selepas kumpulan Hamas melancarkan serangan pada 7 Oktober lalu.

Rangkaian radio Israel yang mengesahkan perkara itu menyatakan tentera simpanan mereka enggan bertempur di Jalur Gaza.

Katanya, mereka yang enggan ke medan pertempuran menyatakan terdapat jurang yang besar dalam latihan yang diberikan dengan anggota terbabit mengambil kira mereka dilatih untuk berjuang dalam kawasan yang dicerobohi dan bukannya di Gaza.

Terdahulu, media Israel melaporkan peningkatan bilanggan anggota tentera yang mengalami kecederaan psikologi berikutan operasi Badai Al-Aqsa yang dilakukan sebelum ini oleh kumpulan pejuang Hamas. – Agensi


WOIT

MEREKA BUKAN

SOLDADU PRO

AMIN

MINAH 

MAK  ANDAM

 DI PAKSA

JADI ASKAR

KAH KAH KAH

PARAH PARAH

ZIONIS MAKIN PARAH

AMIN

KHALAS

RAKYAT MOHON AGONG PECAT ANWAR


RAKYAT MOHON

AGONG PECAT

ANWAR

KHALAS

TOK SARJAN NAK RASA BURIT KETAT


TOK SARJAN

NAK RASA 

BURIT KETAT

AMIN


Unknown commented on
 "TOK SARJAN MEROGOL 
BUDAK SEKOLAH"

apa dah jadi lu tanya....
bior gua jawab...
rakyat malaysia da overdose vaksin
itulah jawapannya...
tapi sayang,,,,
pejabat menteri... pejabat raja sultan tyt takde interent
so depa tak tau...
depa mungkin tau makan rasuah duit beksin ja... tu pasal depa rajin bersuara dulu suh rakyat mampos dulu amik beksin


panglimo potaseh commented on
 "TOK SARJAN MEROGOL 
BUDAK SEKOLAH"

Polis memang suka pau .. dah mkn pau je ari-ari .. sesekali nak jugak gigit dan jamah apam belasan tahun .. apam tu di cecah pulak dgn 2 bijik kelapa muda .. phoooh .. crita pun tak de guna.

KEPALA BEKAS BANDUAN


KEPALA NEGARA

BEKAS BANDUAN

AMIN

Unknown commented on 
"BUNUH 
ORANG KURANG UPAYA"

tt kita ada kepala yang juga bekas banduan.. apa yang ko expect ? kah kah kah

PENJAWAT AWAAM


PENJAWAT AWAM


KHAMIS 25 JANUARI 2025
HARI CUTI THAIPUSAM
BATU CAVE 
JADI TUMPUAN
MUNGKIN SEJUTA ORANG
AKAN MEMBAYAR NIAT
TAK TAHU BERAPA RAMAI
PULA AKAN MEMBAWA KAVADI
AMIN

ADA BERITA MENGEJUT
TETIBA KABINET BUAT KEPUTUSAN
MULA 1 FEBUARI 2024
SEMUA PENJAWAT AWAM
TIDAK ADA KERJA TETAP
KERJA KONTREK
JENG JENG JENG

INI BERAT
INI MENAKUTKAN
JENG JENG JENG

TAKDA KESELAMATAN KERJA
BILA BILA BOLEH DIBUANG
JENG JENG JENG

TAK DA PENCEN
DULU SEMUA NAK JADI
PEGAWAI MCS
MALAYAN CIVIL SERVICE
JAMINAN KERJA
JAMINAN RUMAH
ADA PENCEN
SEKARANG KULI KONTREK
JENG JENG JENG

KESATUAN DAH MARAH
MARAH SAJA TAK CUKUP
ANJUR MOGOK
TURUN KE JALAN RAYA
JENG JENG JENG

ARGENTINA
HAMPIR 400, 000 WARGA ARGENTINA
TURUN KE JALAN
TOLAK DASAR KERAJAAN
BANTAH INFLASI
BANTAH HARGA BARANG MAHAL

SWEDEN
NAK MASUK NATO
PARLIMEN  TURKI
DAH SOKONG
TAPI HUNGARY
MENENTANG
JENG JENG JENG

AMERIKA
TRUMP MENANG
DI NEW HAMPSHIRE
NIKKI HALEY KALAH
MINAH NI TAK MAHU UNDUR
MINGGU DEPAN  TANDING 
DI SOUTH CAROLINA
INI KAMPUNG MINAH INI
KALAU KAMPUNG SENDIRI KALAH ?
TUTUP KEDAI
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI KERING SEGAR CERAH
MATAHRI DAH KELUAR
TAPI CAHAYA BELUM BERSINAR
LANGIT BIRU
KL & KL SENTRAL CERAH

GUA JALAN DEPAN ARA
SUNYI SENYAP
TAK DA SAPA ATAS POKOK

SATU KUMPULNAN
20+++ EKOR PIPIT MELINTAS
DARI JAUH SUARA GAGAK MENANGIS
SUARA GAGAK MEMBAWA SEDIH

HA HA
DALAM HUTAN
GUA DENGAR TUK TUK
CHIP CHIP CHIP
PAGI MENJADI INDAH KEMBALI

HARI INI AKAN PANAS
TAK TAK SEDANG MENJALAR
DI BALKONI

BRO
SENYUM
KITA RAYAKAN
PAGI KHAMIS DENGAN SENYUMAN

BRO
KETAWA SELALU
KETAWAKAN  DIRI
LU SENDIRI

BRO
TULIS SURAT CINTA
TULIS SAJAK CINTA
LALAUI KEMBALI
ZAMAN ROMANTIK

BRO
LIHAT ALAM INI
LIHAT BUMI INI
NIKMATI KEINDAHAN NYA
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERCUTI