Sabtu, 20 Januari 2024

KAPAL LAUT AMERIKA DI SERANG PELURU BERPANDU


PELURU BERPANDU

YAMAN 

MELEDAK KAPAL

AMERIKA

KHALAS

SAPA TAN SRI KERETA ?


SPRM serbu rumah Tan Sri berkait perolehan kenderaan bernilai RM4.5 bilion

KEDIAMAN seorang ahli perniagaan bergelar Tan Sri diserbu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkait dakwaan rasauah untuk mendapatkan perolehan kenderaan kerajaan bernilai RM4.5 bilion.

Memetik laporan Utusan Malaysia, pegawai SPRM hadir ke kediaman ahli perniagaan itu itu yang terletak di ibu negara sekitar jam 10 pagi semalam.

Agensi anti rasuah itu turut menyerbu empat syarikat milik Tan Sri itu bagi mendapatkan dokumen bagi membantu siasatan.

“Tan Sri berkenaan adalah pemegang saham individu ter­tinggi di dalam syarikat pembekal kenderaan kerajaan itu.

“Susulan siasatan dilakukan SPRM, lebih 100 akaun persendirian dan syarikat yang di bawah kawalannya diperolehi SPRM bagi semakan lanjut namun tiada pembekuan akaun dibuat,” kata sumber SPRM.

Akhbar bahasa Melayu itu melaporkan tindakan SPRM itu merupakan kesinambungan kepada siasatan yang dijalankan sejak Julai tahun lalu.

Sementara Pengarah Kanan Bahagian Siasatan SPRM Hishamuddin Hashim mengesahkan serbuan namun enggan mengulas lanjut.

Katanya, siasatan dijalankan bawah Seksyen 17 Akta SPRM 2009. – 20 Januari, 2024.

WOIT

INI TAN SRI

MANA ?

AMIN

TAN SRI KERETA

LIM KIT SIANG ?

ATAU

TAN SRI KERETA

VINCENT TAN ?

AMIN

KHALAS

YAMAN YANG MISKIN


YAMAN YG MISKIN

DATANG BANTU

AMIN

SAUDI YANG KAYA

TAK AMBIL POT

AMIN

Yemen Oh Yemen! Bayangkan anda ada  10 adek beradek....sama zuriat ibu bapa.Kalau nak chakap pasal Nasab....Rahim dalam Siratul Rahim bukan pasal sesama Islam.Siratul Rahim pasal berkongsi Rahim,anggota dalam burit.Itu lah pertalian Siratul Rahim..berkongsi Rahim,tempat kuat lagi lagi Selamat.Perchayalah jika anda dalam kesusahan dan kesempitan ,saudara se Rahim anda yang akan tolong anda ada lah saudara yang paling miskin, dhaif,fakhir...bukan yang paling kaya raya.  

Itu pasal Yemen datang membantu Palestine..Saudi Arabia basoh tangan.Adek beradek se Rahim se Burit pun sama.Yang paling kaya basoh tangan macham Saudi Arabia.Itu lah Lumrah Alam! Kah kah kah,                  .....( ditto kawan kawan sahabat handai)

GERILA TEMBAK DRONE AMERIKA


GERILA ISLAM IRAQ

TEMBAK DRONE USA

KHALAS

DIMANA PENDATANG HARAM CHINA MERAH DUDUK ?DI MANA 

PENDATANG

HARAM 

CHINA MERAH

 DUDUK ?

AMIN

PEMIMPIN JADI TAULADAN


IKAN BUSUK

MULA DI KEPALA

AMIN

PEMIMPIN JADI

TAULADAN

KHALAS

Unknown commented on
 "LAGI KES POLIS JAHAT"

Ya ya setuju fokus kepada ustaz ustazah dulu, semua atau ramai sudah tidak berkualiti lagi, semakin lama semakin hancur, kepala pun buat bodoh belaka, tak ada tanggungjawab sedikit pun kah kah kah kalau Jepun harakiri amin

Unknown commented on
 "APA DAH JADI ?"

Betul TT, tak ada yang tak betul, semua rosak bermula zaman Mahathir Mohamad, sejak dia PM semua mula hilang hancur daya integriti, dia biarkan Melayu terus bergelumang dalam rasuah sampai rosak, tak kira darat tak kira laut tak kira udara semuanya rasuah belaka, ingat engine kapal terbang hilang, kapal laut tak siap, entah apa lagi belum bongkar? Setiap satu kena tangan orang-orang kita habis punah hancur belaka, entahlah nak cakap apa, selagi ketuanan digunakan selagi itu negara terpalit tahi rasuah belaka amin kah kah kah jangan lupa sebahagian karektor kita

TAN SRI MANA ?


TAN SRI MANA

JENG JENG JENG

SAPA TAHU

KHALAS


SPRM serbun rumah Tan Sri berkait perolehan kenderaan bernilai RM4.5 bilion

RAJA DAH GILA


YA AMPOON

RAJA GILA

KAH KAH KAH

KHALAS

AIR MADANI


Pelarasan tarif air baharu, pengguna dijangka merasai kenaikan bermula 1 Feb

Bermula 1 Feb ini, pelarasan tarif air yang baharu bagi pengguna domestik di Semenanjung dan Wilayah Persekutuan Labuan akan dilaksana, demikian menurut Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

Pelarasan itu, yang menyaksikan kenaikan purata sebanyak 22 sen bagi setiap meter padu, dilaksanakan di bawah Mekanisme Penetapan Tarif di mana struktur dan komponen tarif air diseragamkan untuk negeri-negeri di Semenanjung serta Labuan dan ia akan dikaji semula setiap tiga tahun bagi memastikan keselarasan dalam penentuan bayaran, lapor Bernama.

SPAN dalam kenyataan hari ini memaklumkan pelarasan tarif itu tidak lagi boleh ditangguhkan agar tidak menjejaskan kemapanan industri perkhidmatan air dalam jangka panjang sekali gus memberi impak kepada kualiti perkhidmatan bekalan yang dinikmati rakyat.

“Kenaikan ini masih rendah dan tidak dapat menampung kos sebenar penyediaan perkhidmatan bekalan air sebanyak RM1.75 bagi setiap meter padu berdasarkan rekod sebenar 2022,” menurut kenyataan itu.

Menurut SPAN, pelaksanaan pelarasan tarif air itu adalah berdasarkan keperluan dan permintaan Kerajaan Negeri namun Kerajaan Persekutuan melalui suruhanjaya berkenaan akan memantau secara dekat bagi memastikan penambahbaikan perkhidmatan air dilaksanakan selaras dengan kenaikan tarif tersebut.

Bagi meminimumkan impak kenaikan ke atas bil air bulanan rakyat, SPAN menyarankan operator bekalan air di setiap negeri untuk meneruskan inisiatif sedia ada dengan memberi bantuan kepada pengguna domestik secara bersasar seperti pemberian rebat kepada golongan B40.

Melalui semakan tarif itu, SPAN berkata operator air lebih bersedia untuk membuat pelaburan berterusan bagi membangunkan infrastruktur sistem bekalan air.

Antaranya untuk pembinaan atau menaik taraf loji rawatan air, membuat penggantian paip usang, melaksanakan penyenggaraan secara berkala dan menangani aduan dengan lebih cekap demi menjamin kelangsungan perkhidmatan bekalan air sekali gus memenuhi ekspektasi pengguna.

“Pelarasan tarif air yang mencerminkan kos bekalan air sangat penting bagi membolehkan operator air meningkatkan tahap perkhidmatan dalam membekalkan air yang berkualiti secara berterusan,” menurut kenyataan itu.

SPAN turut menyeru pengguna agar mengamalkan penggunaan air secara berhemat termasuk menggunakan produk cekap air di bawah Skim Pelabelan Produk Cekap Air oleh suruhanjaya itu, membaiki sebarang kebocoran paip dan pili air di premis masing-masing serta memasang sistem penuaian air hujan dan penggunaan air kitar semula sebagai sumber alternatif untuk kegunaan bukan minuman.

WOIT

AIR MANI

NAIK HARGA

...OOPPS...SILAP

AIR MADANI

NAIK HARGA

JENG JENG JENG

INI BARU MULA

LEPAS NI LETERIK

CUKAI SST

DAN DAN DAN

KAH KAH KAH

AMIN

BIAL NAK GEMPUR MINI PEKING


JIM gempur Mini Dhaka II, 561 PATI ditahan – Ruslin

BERANANG – Seramai 561 pendatang asing tanpa izin (PATI) ditahan atas pelbagai kesalahan dalam Operasi Bersepadu Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) di Pangsapuri Baiduri, Bandar Tasik Kesuma, di sini, malam tadi.

Ketua Pengarah Imigresen, Ruslin Jusoh berkata, tangkapan itu hasil daripada risikan pihaknya sejak beberapa minggu susulan kawasan perumahan itu terkenal dengan panggilan “Mini Dhaka II”.

Beliau berkata, dari jumlah itu, warga negara dari Indonesia dan Bangladesh merupakan migran teramai yang ditahan, masing-masing 205 dan 200 orang.

“Turut ditahan PATI dari Nepal (65), Indonesia (43), Pakistan (38), Sri Lanka (3), India (2), Kemboja (2), Sierra Leon (2) dan Cameroon (1),” katanya kepada pemberita selepas Operasi Bersepadu JIM, di sini, malam tadi.

Operasi Bersepadu JIM malam tadi melibatkan 532 anggota yang terdiri daripada pegawai JIM, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Angkatan Pertahanan Awam (APM).

Dalam pada itu, beliau berkata, PATI yang ditahan berusia seawal 3 bulan hingga 55 tahun, terdiri daripada 447 lelaki dan 87 wanita.

“Kesemua PATI yang ditahan ini akan dibawa ke Depot Tahanan Imigresen Bukit Jalil, Kuala Lumpur untuk siasatan dan tindakan susulan,” katanya.

Tambahnya, semasa operasi itu dijalankan, terdapat cubaan PATI melarikan diri dan bersembunyi bagi mengelakkan ditangkap pihak berkuasa.

“Ada yang cuba melarikan diri dan kebanyakan tahanan ini melakukan kesalahan termasuk tiada dokumen dan tinggal lebih masa.

“Hasil pemeriksaan kami mendapati dua kesalahan itu di bawah Akta Imigresen paling banyak dilakukan PATI yang ditahan malam ini,” katanya.

“Sesiapa yang didapati bersalah di bawah Akta Imigresen tersebut, kita akja tahan di Depoh Tahanan Imigresen untuk tindakan lanjut,” katanya lagi. – 

WOIT

MINI DHAKA

MINI  DHAKA

BANGLA DIGEMPUR

AMIN

BILA NAK GEMPUR

MINI PEKING

AMIN

CHINA CHINA

PENDATANG 

HARAM 

MAKIN RAMAI

KHALAS


AMARAN HECBOLLAHSerangan akan terus diasak, amaran Hezbollah pada Israel

GERAKAN Hezbollah memberi amaran kepada Israel, rejim zionis itu akan menerima “tamparan sebenar” jika ia meluaskan konflik di sepanjang sempadan Lubnan-Israel.

Sejak serangan mengejut pejuang Hamas di wilayah selatan Israel pada 7 Oktober, hampir setiap hari berlaku insiden berbalas tembakan di sempadan antara tentera Israel dan Hezbollah, sekutu pejuang Palestin.

Israel terus-terusan membedil perkampungan di sempadan, dengan keganasan itu membunuh lebih 195 mangsa di Lubnan, termasuk sekurang-kurangnya 142 pejuang Hezbollah, menurut kiraan AFP.

“Jika Israel bertindak meluaskan keganasannya, tamparan keras akan singgah ke mukanya sebagai balasan,” kata pemimpin kanan Hezbollah, Naim Qassem dalam satu kenyataan.

Usaha mengembalikan kestabilan di sempadan adalah selaras dengan desakan mengakhiri keganasan di Gaza, katanya.

“Musuh perlu tahu kami semua sudah bersedia, dan kami bersiap sedia atas prinsip yang keganasan boleh berterusan.”

Kenyataan itu dibuat susulan serangan udara Israel yang menghancurkan sekurang-kurangnya tiga rumah di selatan Lubnan semalam.

Agensi berita Lubnan, NNA melaporkan empat rumah menjadi sasaran sejak pagi oleh tentera udara Israel di Kfar Kila, sempadan Lubnan-Israel.

Tentera Israel berkata ia melancarkan serangan udara dan artileri serta kereta kebal ke arah pos Hezbollah dan infrastruktr gerakan itu di sekotr Kfar Kila. – AFP, 20 Januari, 2024.


PERANG SUDAH

MEREBAK

AMIN

HANYA TUNGGU

MASA UNTUK

MELEDAK KUAT

KHALAS

YAMAN KAWAL LAUT MERAH


YAMAN KINI

MENGAWAL

LAUT MERAH

KHALAS

LIDAH ALAT MENGENTOT


LIDAH ALAT

MENGENTOT

KAH KAH KAH

AMINUnknown commented on
 "SELAMAT DATANG
 PERANG DUNIA"

Musuh paling utama manusia ialah lidah, kalau guna secara elok semua baik, kalau silap guna semua jadi buruk, jadi gunakan lidah sebaik mungkin, jangan hina orang jangan tuduh orang, jangan naya orang kah kah sebab lambat Laun semuanya akan keluar samada buruk atau baik, apabila usia lanjut jaga iman jaga sembahyang jaga akhlak jaga mulut supaya boleh sampai syurga kah kah kah

TARIFF API LETERIK


TARIF API

LETERIK

AMIN


Unknown commented on 
"SELAMAT DATANG
 PERANG DUNIA"

Lepas Ni PMX akan Kata Suma negeri mahu naikkan tariff eletrik,,

Lepas tu PMx akan Kata Suma negeri mahu naikkan tarif Indah Water

Lepas itu ini Suma negeri Minta naikkan tarif Alam Flora

Lepas itu ini Kan Suma negeri Minta naikkan cukai pintu

Suma alasan PMx ialah Suma negeri yang mintak...

E Hailing PMX Kata bagi Saya seminggu Saya akan hapuskan Grab E Hailing eeh silap Nak jumpa penguasa E Hailing

Dah 10 Bulan berlalu kalau sekor Bini Kau orang bunting dah kuar Anak kau sekor Masih tak jumpa E Hailing lagi... Puiiii...!!

Saya ulangggg

Tidak membantu sama sekali kesusahan Rakyat

Banganggg...!!

Puiii...

GAZA


GAZA


SABTU 20 JANUARI 2021
PERANG DI GAZA
DAH LEBIH 3 BULAN
DAH LEBIH 24 RIBU
 WARGA PALESTIN GUGUR

GENCATAN SENJATA
MASIH TIDAK  ADA
KANAK KANAK
EMAK DAN KAKAK
JADI MANGSA UTAMA

NETANYAHU NAK HANCUR HAMAS
NAK HANCUR GERILA
INI MUSTAHIL
HAMAS INI SATU IDEA
IDEA UNTUK PALESTIN MERDEKA

KITA TUNGGU SEBELUM
5 FEBUARI 2024
APA KEPUTUSAN  SEMENTARA
MAHKAMAH DUNIA

KALAU ADA ARAHAN MAHKAMAH
BUAT GENCATAN SENJATA
ZIONIS ISRAEL TAK IKUT
MAKA PERKARA INI
AKAN DI BAWA KE MAJLIS KESELAMATAN
AMERIKA AKAN VETO
PERANG BERERUSAN

KITA WAJIB TURUN
BERDEMO KEPUNG OPIS DUTA
AMERIKA SEKALI LAGI
AMIN

HARGA AIR NAIK
KERANA PMX KATA
SEMUA NEGERI MINTA NAIK

APA AKAN JADI KALAU
SEMUA NEGERI MINTA
HARGA AYAM DI TURUNKAN
APAKAH HARGA AYAM
AKAN TURUN
KAH KAH KAH
KHALAS

AMERIKA
SALJI TURUN LEBAT
DI MERATA TEMPAT
14 DIBERITAKAN TEWAS

AUSTRALIA
MUSIM PANAS
ADA AMARAN RIBUT TAUFAN

HOKKIEN
PAGI INI SEJUK KERING KELAM
LANGIT KELABU
MATA HARI TAK ADA
KL & KL SENTRAL BERKABUS

GUA RAKAM BUNGA KERTAS
MERAH TUA
HANYA SEBATANG DI HOKKIEN
JADI HIASAN PEMECAH MATA

PAGI AHAD AGAK SENYAP
HANYA SAEKOR KENG KENG
MELINTAS SAMBIL BERLAGU

POKOK ARA SENYAP
PARLIEMN UNGGAS DAH TUTUP
BILA DI SAMBUNG
GUA TAK TAHU

TAPI GUA YAKIN
HARI INI AKAN PANAS
MUNGKIN REBAS
MACAM KELMARIN
AMIN

BRO
SENYUM KITA SAMBUT
AHAD DENGAN SENYUMAN

BRO
HIDUP INI
BANYAK KAN KETAWA
ADA MASA TULIS
SAJAK CINTA

BRO
JIKA LU GUMBIRA
LU BERSYUKUR
JIKA LU SUSAH
LU BERTAFAKUR

BRO
LU JANGAN JALAN
DEPAN GUA
GUA MUNGKIN TAK
MAHU IKUT LU
LU JANGAN JALAN
BELAKANG GUA
GUA TAK NAK PIMPIN LU
LU JALAN SEBELAH GUA
KITA SESAMA JADI KAWAN
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERCUTI