Rabu, 6 Januari 2016

SALUT UNTUK YANG BERANISEMANGAT BERANI

TRADISI MULIA

 SALUTAPA JADI DENGAN PARTI KETUANAN MELAYU
MANA WIRA


KETUANAN 


MELAYU

HARTA 1MDBTELAH DIJUAL


PADA CHINA

mana pekida
mana jaringan melayu
mana ali tinju
mana ikan bakar
mana datuk paduka
mana jati
mana semua senyap
semua hilang
tanah melayu terjual
pada china


1MDB jual Edra RM9.83 bilion kepada syarikat China ...

www.malaysiakini.com/news/320746

Translate this page
Malaysiakini
Nov 23, 2015 - 1MDB, Edra dan anak syarikatnya telah memetrai perjanjian jual beli ...dan tunai syarikat operasi Edra, berdasarkan tarikh penilaian pada 31  ...

1MDB bakal jual 60% Bandar Malaysia kepada kumpulan ...

www.themalaysianinsider.com/...

Translate this page
The Malaysian Insider
4 days ago - 1MDB bakal jual 60% Bandar Malaysia kepada kumpulan China, ...Bandar Malaysia Sdn Bhd pada harga RM7.41 bilion, sebagai sebahagian 
---------------

SEMUA BERSEDIA KE JALAN RAYA
BAHASA JIWA


BANGSA


HILANG BAHASA


HILANG BANGSA

Demonstrasi bantah DLP 26 Mac


Ia diadakan ekoran rasa terkilan dan dukacita apabila isu berkenaan tidak mendapat sebarang respon daripada pihak berkenaan.


KUALA LUMPUR: Program Dwibahasa bercadang mahu mengadakan demonstrasi bagi membantah pelaksanaan Program Dwibahasa (DLP).

Difahamkan, demonstrasi bantahan berkenaan akan diadakan pada 26 Mac akan datang.

Pengerusi Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP), Profesor Emeritus Dr Shahrir Mohamad Zain berkata, demonstrasi itu dilakukan bagi menzahirkan kekecewaan setelah pihak-pihak yang berkaitan langsung tidak memberikan sebarang respon terhadap isu DLP.

“Kami terkilan dan dukacita apabila pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Ketua Pemuda, Puteri UMNO dan Presiden UMNO sendiri tidak memberikan sebarang respon terhadap isu DLP,” Katanya dalam sidang media di pejabat Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Pusat pada Selasa.

Dr Shahrir berkata, rundingan-rundingan dengan pihak berkaitan akan terus dilakukan selain memberikan penjelasan mengenai diskriminasi DLP terhadap Sekolah Kebangsaan (SK).

“DLP ini dilaksanakan hanya di SK rendah dan menengah. Ia tidak dilakukan di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT).

“Manakala, bagi Pengerusi Majlis Bertindak Isu-Isu Pendidikan Kebangsaan,  Zainal Abidin Borhan pihaknya kini dalam usaha untuk perhalusi memorandum untuk diserahkan kepada Yang Dipertuan Agong.

“Kami sedang proses dan perhalusi memorandum untuk diserahkan kepada Agong. Selain akan mengirimkan warkah kepada Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuiddin Shah,” ujarnya.

Kata Dr Shahrir lagi, demonstrasi bagi membantah DLP akan diadakan serentak di seluruh negara dan pihakny turut akan memohon permit kepada pihak polis bagi tujuan berkenaan.

“Kita harap, kehadiran dan sambutan akan sama seperti demonstrasi bagi membantah PPSMI iaitu kira-kira 100 ribu peserta,” katanya lagi.


ANAK MUDA

BERSEDIA  TURUN

KE JALAN RAYA


-----------------

PROGRAM MELAWAN DAN MENGHASUT
PROGRAM

BERSIH 

AHAD 10/1/16

AHAD PAGI

MENCAKAR

DEWAN CHINA

AHAD MALAM

ROCK n ROLL

DEWAN CHINA


-----------

NASIB BAIK KITA DI MALAYSIA

NASIB BAiK KITA 

DI MALAYSIA

Pagi tadi bila gwa bangun dari tidur gwa rasa terganggu. Gwa kelam kabut tak tahu gwa dimana. Dua minit kemudian gwa dengar ayam hutan berkokok. Gwa senyum gumbira kerana gwa masih lagi di Malaysia. Syukur.

Sebagai warga  keturunan Jakun suku Biduanda Negeri Sembilan gwa amat berbangga dengan darah Orang Asal. Gwa bangga jadi Orang Asal warga Malaysia. Gwa juga bangga kerana datuk nenek moyang gwa dulu cekap menyumpit cikah dan lotong. Bijak memasang jerat babi dan napoh. Kenal semua batang, pokok, akar,  daun dan  pucuk - yang mana racun dan yang mana ubat.

Tapi ada satu lagi pekara - lagi penting - kenapa gwa bangga jadi rakyat Malaysia.  Gumbira lagi menggumbirakan. Tapi ‘pekara’  ini gwa tak tahu sama ada semua rakyat Malaysia boleh kongsi kegumbiran dengan gwa atau tidak. Gwa ada rasa was was.  

Disini gwa mahu bercakap jujur. Gwa rasa amat amat bangga kerana Malaysia kita ini telah berjaya melahirkan  Hasan Malik. Jangan ketawa dulu. Jangan keluarkan tuduhan semberono. Sabar. Dengar dulu apa yang gwa cakap. Gwa bukan mahu bodek. Gwa mahu terangkan dengan hujah yang tuntas lagi ilmiah kenapa gwa gumbira dengan Hasan Malek.

Jangan cepat tuduh gwa sebagai Asobiah  05.  Asobiah kenegerian dimonopoli oleh Geng Budu 03. Gwa tak ada sikap Asobiah 05. Gwa gumbira dengan  Hasan Malek bukan kerana dia orang Kuala Pilah. Bukan kerana dia anak Negeri Sembilan. Hasan Malik ini anak Malaysia. Gwa gumbira  kerana Hasan Malek telah menggumbirakan rakyat Malaysia.

Lu ingat senang untuk menjadi Hasan Malek? Lu ingat mahu jadi sejujur Hasan Malek satu pekara enteng.  Dalam dunia ini tidak ada sekolah, tidak ada universiti  atau kuliah yang boleh mengajar bagaimana untuk   menjadi Hasan Malek. Lu jangan ketawa. 

Kebijaksanan ini lahir semula jadi. Ini satu anugerah dari Yang Maha Kuasa. Sultan Melaka pun tidak ada keupayan untuk memberi anugerah ini.
Cuba bertenang dan cuba jadi Hasan Malek. Baru  pembaca sedar bukan senang untuk menjadi Hasan Malek. Bukan enteng untuk jadi bodoh.. opps silap ... menjadi Hasan Malik. Menjadi Hasan Malik ini satu tugas yang amat-amat payah. Melahirkan  keHasan Malik-kan ini  satu pencapaian unggul Malaysia-ku.

Sah dan soheh - menjawat jawatan menteri adalah tugas yang telah berjaya dilakukan oleh Hasan Malek dengan gilang gemilang.  Inilah yang membuatkan gwa gumbira dengan Hasan Malek. Inilah hujah gwa kenapa gwa bangga jadi warga Malaysia.

Kata-kata Hasan Malik "Pengguna perlu guna kuasa untuk ajar pihak tidak bertanggungjawab, kalau tengok harga naik jangan beli ayam tapi beli daging pula," katanya ketika berucap pada Program Pemimpin Bersama Rakyat di Pulau Perhentian  Kuala Besut pada 13 Julai 2013.

Ini ucapan klasik sepanjang zaman. Ianya akan  diingati oleh anak cucu cicit kita. Ini bukan ucapan  bodoh yang  dibuat-buat bodoh. Ini ucapan bodoh tulin. Mengikut istilah anak-anak muda hari ini ini adalah  bodoh ori. Ini ucapan teramat Hasan Malek

Apabila rombakan kabinet berlaku tapak kaki gwa telah mengelatar bukan kerana sejuk. Ada berita angin  tersebar mengatakan bahawa Hasan Malek  hendak berkhalwat dan bertapa. Mungkin ke Gua Birak atau mungkin ke Gunung Angsi di  Sungai Ujung.

Tup tup ianya betul-betul berlaku. Gwa meraung sayu tapi tak ada siapa mengetahui betapa remoknya hati gwa apabila Hasan Malek tidak lagi dinobatkan sebagai menteri. Dunia gwa runtuh berkecai. Siapakah yang akan membuat bodoh untuk Malaysiaku?

Tiga hari tiga malam gwa bersedih tetiba sampai satu berita kemunculan seorang menteri dari selatan Tanah Melayu. Keturunannya sang menteri ini tidak bagitu jelas - Melayu tidak Melayu sangat, Jawa bukan Jawa, Jambai  pun bukan Jambi tetapi memiliki sirip dan insang seakan sama dengan yang dimiliki oleh Hasan Malek.

Awalnya gwa tidak ambil pot sangat tentang menteri ini. Tetapi baca punya baca kelihatan bahawa menteri yang bernama  Ahmad Maslan memiliki DNA dan baka benih Hasan Malek. Gwa kembali gumbira. Inilah yang dikatakan - patah tumbuh hilang berganti - ke hulu tersepak ke hilir terlanggar.

Tetapi dalam hati kecil gwa si Ahmad Maslan ini mungkin belum setanding  dengan Hasan Malek. Ketika Hasan Malek belum ke Gua Birak  rakyat Malaysia sering terhibur. Setiap kali  Hasan Malek meresmikan apa sahaja  - dari kedai runcit ke kedai basuh kereta  -  Hasan  Malek akan membuatkan satu Malaysia gumbira. Kata-kata yang keluar dari mulut Hasan Malek saperti butir-butir tahik kambing yang akan membajai padang rumput.  Ucapan Hasan Malek tidak pernah  mengecewakan para pendengar, rumput dan kambing-kambing.

Tentang si Ahmad Maslan - gwa mula membuka mata memerhatikan  apabila dia mengumumkan ke seluruh dunia bahawa dia memiliki 3.85 pointer.  Tapi untuk gwa yang belajar dalam tahun  60’an pointer-pointer ini tidak memiliki apa-apa nilai. Jadi gwa terlalai untuk menilai rapi betapa Hasan Maleknya Ahmad Maslan ini.

Ahmad Maslan pernah mencadangan agar pelajar UITM  memasak makan sendiri untuk mengurangkan kos hidup. Ini pun masuk akal. Gwa pun ketika menjadi mahasiswa telah mula memasak. Kalau tak pandai memasak macam mana nak dapat ‘mengayat’  Minah Saleh. Maka cadangan memasak ini untuk gwa  belum bertaraf Hasan Malek lagi.

Pada pendapat  gwa untuk mengambil alih mahkota Hasan Malek ini bukan satu kerja yang enteng. Gwa nampak ada percubaan-percubaan  dari beberapa calon. 

Menteri Rahman Dahlan hampir berjaya  mengHasan Malikan dirinya dengan mencadangkan agar orang ramai bangun awal untuk mengambil jalan lama sebagai langkah mengelak dari membayar tol yang semakin mahal.  Tutur kata macam ini memang Hasan Malek. Saperti biasa sesudah bertutur si Rahman ini  mengatakan dia disalah lapor oleh portal media yang sentiasa berkonspirasi hendak mengHasan Malekkan dirinya. Yang ini mengecewakan gwa.

Diakhir tahun 2015 - Malaysia  negara kita  telah gegak gempita penuh dengan  kegumbiraan. Bukan kerana kita semua dapat BRIM. Bukan kerana mendengar  khabar  Cik  Siti telah hamil sekali lagi. Bukan bukan bukan. Satu Malaysia gumbira apabila Ahmad Maslan mencadangkan agar kita semua membuat kerja kedua untuk menambah pendapatan.

Wow! Ini betul-betul bertaraf Hasan Malek. Malah Hasan Malek sendiri tidak ada keupayaan untuk  mengHasan Malikkan dirinya sabagini rupa.   Gwa paling gumbira  kerana dalam firasat gwa Hasan Malik telah menjelma kembali untuk menghiburkan kita semua.

Ekonomi kita makin merundum. Satu dolar Amerika kini telah menjadi 4 ringgit 30 sen. Satu ringgit Malaysia satu ketika dulu ialah 10 Bhat Siam. Sekarang 1RM telah jadi  hanya 8 Bhat. Manakala 1 Sing Dolar dah menjadi 3RM. Semua ini adalah bukti saheh yang ekonomi kita semakin merosot. Hanya  yang Hasan Malik sahaja sahaja yang percaya bahawa ekonomi kita bertambah baik.

Justeru apabila gwa terbaca cadangan bertaraf Hasan Malik dari Ahmad Maslan  gwa cukup senang hati. Kerana itu gwa tak faham kenapa ramai  rakyat Malaysia terutama anak muda dalam internet mula naik naik minyak apabila mendengar kata-kata jujur lagi Hasan Malik dari Ahmad Maslan? Apa silapnya Ahmad Maslan? Anak muda tidak faham bukan senang hendak jadi bodoh opps.. jadi Hasan Malik.

Ahmad Maslan yang memiliki 3.85 pointer ini secara jujur telah menerangkan bahawa dirinya melakukan  tiga kerja. Ahmad Maslan menjadi ahli parlimen, menjadi menteri dan dia juga menjadi ketua penerangan untuk parti Kertuanan Melayu.  Tiga kerja sekali harung. 

Ahmad Maslan cukup hebat.  Usaha dan kerja tangga duit. Kerana ada tiga pekerjaan maka Ahmad Maslan dapat gaji besar. Betapa besar gajinya gwa tak tahu. Tapi mestilah besar kerana Ahmad Maslan dapat membelikan adiknya sebuat kereta Bentley yang berkali ganda harganya dari Kapcai.

Maka kerana ini gwa hairan kenapa Ku Li dan Shahrir Samad - dua dua YB ini  dari parti  Ketuanan Melayu - bergerak sarentak dan seirama  mengutuk kata-kata jujur yang amat-amat Hasan Malik dari Ahmad Maslan.  Gwa sedar Shahrir datang dari wilayah selatan - maka Ahmad Maslan ini menjadi musuh politik satempat. Ini biasa. Ini budaya politik Bani Ketuanan Melayu.

Apa yang menakjubkan gwa ialah kata-kata dari Ku Li yang mengumumkan kepada media dunia bahawa hendak mendapat satu kerja pun amat susah sekarang di Malaysia. Justeru Ku Li bertanya - bagaimana  hendak mendapat dua kerja?

Fikir punya fikir - betul juga kata Ku Li ini. Selama berbelas-belas tahun Ku Li telah cuba mendapatkan satu pekerjaan sebagai Perdana Menteri Malaysia - sampai hari ini Ku Li masih belum dapat dapat. Tapi Ku Li tak dapat jadi PM ini pasti kerana dia Hasan Malik atau kerana Ku Li dikelilingi oleh ramai Hasan Malik. Walah hu alam.

Disini gwa berani berkata  bahawa gwa amat gumbira  yang kita semua di Malaysia. Sedarlah semua bahawa negara kita yang bernama Malaysia ini unik - amat unik dalam dunia ini. 

Bayangkan kalau Ahmad Maslan yang Hasan Malik ini lahir di Iraq atau di Iran atau di Afghansitan - dia  hanya boleh menjadi gembala kambing. Kalau Ahmad Maslan yang Hasan Malik lahir di  Tanah Besar China - dia hanya boleh menjadi penjual taufu. Kalau Rahman Dahlan lahir di Chile dia hanya berjaya untuk menjadi pemandu teksi.

Hanya di Malaysia  Hasan Malik, Ahamd Maslan dan Rahman Dahlan yang sentiasa  menghasan malikkan diri mereka  dan masih diterima sebagai menteri.  Berbangga dan bergumbirakanlah kerana Malaysia kita masih ada Ahmad Maslan yang Hasan Malik. Juga gwa mahu beritahu bodoh bukan satu jenayah. (TT)


NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanmggan akhbar minngun ini
sila pukul talipon
03-92-21-30-45


-------------

JANGAN SALAH KAN CHINAMELAYU AKAN

DIJUAL OLEH

TPPA


JANGAN

SALAHKAN 

CHINA DAPJANGAN 

SALAHKAN

CHINA MCA


YANG JUAL

MELAYUIALAH PARTI

KETUANAN

MELAYU

-------------

HARI HARI AKHIR BANI MELAYU
PARTi

KETUANAN

MELAYU JUAL

MELAYU PADA

PEMODAL 

DUNiA

TiMBANG KATi

KOMENTAR
habis lingup
habis hancur
mampoos melayu
dalam negara sendiri
dah jadi red indian
ini datang pulak koboi
lagi mampoos
inilah buktinya
bahawa yang jual melayu ini
bukan china dap
bukan china mca
bukan india mic
buka bukan bukan
yang jual melayu
ialah parti ketuanan melayu

BACA INI
baca betul2  ayat ini:
.yang tendenya turut dibuka
kepada negara anggota TPPA..
ini maknanya mek jah
nasi lemak kuala nerus
boleh buka warong
di fifth avenue new york

kalau tender tak telus
negara akan kena saman

BACA LAGI
di amerika sendiri
hillary clinton tak sokong
perjanjian TPPA
di amerika sendiri
rakyat tak sokong TPPA
kerana perjanjian ini
bukan antara  kerajaan
dengan kerajaan
tapi negara dengan pemodal
mampoos melayu
Mustapa: TPPA tak jejas hak kontraktor bumiputeraHak kontraktor bumiputera akan terus dipertahankan sekiranya Malaysia bersetuju memeterai Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA), tegas Datuk Seri Mustapa Mohamed.
Ketika menegaskan pendirian itu, menteri perdagangan antarabangsa dan industri itu berkata kerajaan tetap akan mengekalkan serta mempertahankan dasar kepentingan 30 peratus kontrak bumiputera dalam pemerolehan kontrak kerajaan.
Dalam teks TPPA mengenai aspek pemerolehan kerajaan, jelas menyatakan bahawa 30 peratus diperuntukkan untuk kontraktor bumiputera yang tendernya turut dibuka kepada negara anggota TPP.
"(Sehubungan itu) kontraktor bumiputera boleh meneruskan projek mereka, termasuklah dalam pembinaan sekolah, klinik dan hospital," katanya dalam program Dialog Khas 'Pencerahan TPPA' yang disiarkan di RTM, malam tadi.

KAH KAH KAH
woit
melayu tipu melayu
jangan salahkan china
jangan salahkan india
jangan salah yahudi
jangan salahkan kristian

TAK SEDAR KE
---------------

KETAWA JANGAN TAK KETAWA
LAWAK 

PAGI RABU
Peguam negara janji tiada pilih kasih siasatan RM2.6 bilion, SRC

5 Jan — Peguam Negara Mohamed Apandi Ali hari ini berkata keputusannya terhadap hasil dapatan siasatan mengenai RM2.6 bilion yang ditemui dalam akaun bank peribadi  Najib  dan SRC International, akan dibuat mengikut saluran…


KAH KAH KAH

kah kah kah
kah kah kah
i rest my case
after my laugh
mi lord

KAH KAH KAH
---------------

DI MANA SAKSI DIHILANGKAN


TAK PERLU RAMAL

SATU DUNIA 

SUDAH TAHU

SAKSI

DIHILANGKANMahathir ramal Peguam Negara tolak kes SRC dan RM2.6 bilion

 | January 5, 2016
Bekas Perdana Menteri yakin Peguam Negara ketepikan kes dikemukakan SPRM berhubung isu 1MDB selepas perkara sama dilakukan terhadap Bank Negara.

PUTRAJAYA: Tindakan Peguam Negara,  Mohamed Apandi yang menolak laporan Bank Negara Malaysia (BNM) berhubung isu 1MDB telah menghilangkan kepercayaan  Mahathir Mohamad.
Mahathir berkata, beliau tidak menolak kemungkinan perkara sama juga akan berlaku mengenai laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung isu SRC International dan kontroversi wang derma RM2.6 bilion ringgit.
“Saya percaya dulu Bank Negara Malaysia (BNM) juga hantar laporan. BNM ini bukanlah satu badan yang tiada peraturan. Mereka buat penyelidikan secara terperinci dan mempunyai bukti-bukti yang mana kes ini perlu dibawa ke Mahkamah. Tetapi peguam negara tolak (ketepikan kes) bulat-bulat.
“Jadi, saya tidak akan berasa pelik kalau peguam negara tidak tolak. Saya ingat dia (Peguam Negara) akan menolak (laporan SPRM mengenai siasatan SRC International dan juga RM2.6 bilion),” katanya .
Bagaimanapun, dalam satu wawancara eksklusif bersama FMT di sini, bekas Perdana Menteri yang telah berkhidmat selama 22 tahun itu menegaskan bahawa itu hanyalah satu ramalan beliau.
“Ini ramalan saya sahajalah. Saya fikir dia tidak akan bawa ke mahkamah kerana sebab-sebab tertentu,” ujarnya.
Pada 31 Disember, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Mohd Shukri Abdull berkata, badan itu turut mengemukakan beberapa cadangan dan tindakan bagi kedua-dua kes yang melibatkan tiga kertas siasatan untuk tindakan Peguam Negara.


KAH KAH KAH
woit
tak perlu pakai nujum
tak perlu ramal teka
peguam negara kena berhenti
ganti dengan yang baru
mustahil yang baru
akan buat sama saperti
yang telah kena buang
kah kah kah
sapa bos disini?
kah kah kah
tak caya? tak caya juga?
kah kah kah

PUKRAAK LAH

---------------

AL-FATIHAH

Journalist Ruqia Hassan murdered by Isis after writing on life in RaqqaIslamic State militants murdered a journalist who wrote about daily life in occupied Raqqa, having accused her of being a spy, activists have confirmed.
Ruqia Hassan, 30, was killed in September, but news of her death became widely known this week after Isis claimed on social media that she was still alive.
Writing under the pen name Nissan Ibrahim, Hassan’s posts described life for residents of Raqqa, Isis’s Syrian stronghold, and the frequent coalition airstrikes against the group.-------------

SULTAN MELAKA
APA SALAH

PADUKA BAGINDA

SULTAN MELAKA?


Raja report, Rani Kulup diangkut ke balai


GOMBAK - Raja report, Abdul Rani Kulup Abdullah ternyata tidak kebal daripada tindakan undang-undang apabila beliau sendiri 'diangkut' pihak polis kerana anugerah Datuk Paduka Mahkota Melaka yang diterimanya, baru-baru ini.

Abdul Rani atau lebih dikenali sebagai 'ayahanda' pada mulanya mahu memberi keterangan kepada Polis Melaka Tengah di sebuah restoran India muslim di sini, 
bagaimanapun dibawa ke Balai Polis Gombak.

Beliau yang dibawa menaiki sebuah kenderaan polis jenis Proton Preve berwarna perak diiringi sebuah lagi kenderaan sama.

Sebelum ini, Abdul Rani menerima anugerah membawa gelaran Datuk Paduka Mahkota Melaka daripada ahli perniagaan, Raja Noor Jan Shah Tuah yang mengakui dirinya Sultan Melaka.

KAH KAH KAH
woit
apa salah datuk paduka?
apa salah ayahanda beta?
datuk paduka mahkota melaka
ini derjah kebesaran hebat
apa salah menerimanya
kah kah kah
kenapa salah?
kenapa tak boleh?
jadi bodoh bukan jenayah
buat bodoh bukan jenayah
bodoh bukan jenayah
kah kah kah

NGANG NGOK-------------------

MALAM INI DI DEWAN CHINAMALAM INI

DI DEWAN CHINA

----------------

BUKAN KERANA SIREH BANGLA

MERAH BUKAN 

KERANA AIR 

SIREH BANGLA


KEADILAN Mengecam Kenyataan Kuantan Port Consortium, Dakwaan Pencemaran Di Pelabuhan Kuantan Adalah Benar

Biro Alam Sekitar KEADILAN merasa kecewa dengan dengan kenyataan yang dibuat oleh Ketua Pegawai Operasi Kuantan Port Consortium (KPC) Datuk Khasbullah A Kadir yang dilihat sebagai cubaan untuk mengelakkan diri daripada tanggungjawab syarikat tersebut dalam isu pencemaran laut dan sungai di sekitar Pelabuhan Kuantan akibat daripada aktiviti perlombongan bauksit.
 
KPC dalam kenyataannya cuba untuk melepaskan tanggungjawab dengan membuat dakwaan bahawa sungai yang mengalir ke laut di kawasan Pantai Balok dan Pantai Batu Hitam tidak bersambung dengan Sungai Pengorak. Namun, ini tidak bermaksud pencemaran tidak berlaku di kawasan Pelabuhan Kuantan, malahan di Sungai Pengorak.

Maka, saya melampirkan bersama gambar yang diambil di Pelabuhan Kuantan dan mencabar pihak KPC memberi penjelasan tentang keadaan yang berlaku di dalam gambar ini. Adakah pihak KPC berpendapat bahawa keadaan pelabuhan yang digambarkan di bawah ini tidak mencemarkan air laut di sekitar Pelabuhan Kuantan?


Saya turut ingin mengingatkan pihak KPC bahawa pendedahan telah dibuat pada bulan Oktober dimana air cucian sekitar Pelabuhan Kuantan yang mengandungi bauksit dibiarkan mengalir ke dalam laut dengan begitu sahaja. Bukan kali pertamanya pencemaran berlaku di pelabuhan dan adalah amat tidak bertanggungjawab bagi pihak KPC membuat rumusan bahawa pencemaran di Pantai Balok bukannya berpunca daripada pencemaran di sekitar pelabuhan.


Saya juga ingin menuntut penjelasan KPC tentang laporan kandungan merkuri setinggi 0.0224 di Sungai Pengorak yang dilaporkan sebelum ini. Seandainya perlombongan bauksit bukan puncanya pencemaran logam berat di sungai ini, apakah punca sebenar yang mengeluarkan sisa toksik ke dalam Sungai Pengorak?

Adakah ini bermaksud terdapat industri lain atau aktiviti lain yang sedang mencemarkan laut dan sungai di sekitar Kuantan tanpa disedari kita? KPC wajib menjawab kemusykilan ini dengan segera.

KEADILAN menegaskan bahawa semua segala aktiviti perlombongan perlu dihentikan dengan kadar segera sebelum keadaan menjadi lebih teruk. Kami juga mendesak Menteri Besar Pahang Adnan Yaakob yang kelihatan membisu dalam isu bauksit supaya menyelesaikan isu ini dengan segera. Rakyat Pahang malahan seluruh Malaysia masih menanti-nantikan jawapan daripada MB Pahang yang masih membisu sehingga sekarang ini.

Lee Chean Chung
Ketua Biro Alam Sekitar KEADILAN
Ketua Penerangan AMK Pusat
ADUN Semambu----------------