Sabtu, 11 Januari 2020

WAHAI ORANG BERIMAN
WAHAI 

ORANG BERIMAN

HENDAKLAH KAMU JAUHI RASUAH
DAN
DEKATILAH ISTERI ORANG
DAN
 ISTERI KENALAN KAMU
BAWALAH ISTERI ORANG BERCUTI------------

G25 TAK FAHAMG25 TAK FAHAM

JAKIM INI ALAT

PROPAGANDA

MADEY NAK 

TUNJUK PADA

PARTI ISLAM PAS

UMNO  PUN 

LEBIH ISLAMIK

DARI  PAS

JAKIM NI

TAK SANGKUT

PAUT DG ISLAM  


Jakim tidak sah mengikut Perlembagaan, kata G25

JABATAN Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (JAKIM) adalah tidak sah di bawah Perlembagaan kerana tidak ada undang-undang membenarkan penubuhannya, kata bekas hakim kanan.

Bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Hishamudin Yunus, mengatakan Jakim yang wujud ketika ini ditubuhkan melalui keputusan pentadbiran dan pada awalnya ditubuhkan sebagai badan sekretariat bagi Majlis Raja-Raja Melayu.

Sekretariat itu bertujuan untuk menyelaraskan hal ehwal agama Islam di antara negeri-negeri Semenanjung, Sabah dan Sarawak kerana kuasa untuk meluluskan undang-undang agama berada di bawah kuasa mereka.

Jakim dalam bentuknya ketika ini diwujudkan pada tahun 1997 sewaktu Dr Mahathir Mohamad masih memegang jawatan perdana menteri melalui jabatan hal ehwal Islam di Jabatan Perdana Menteri.

Bagaimanapun tidak ada undang-undang yang membenarkan Jakim beroperasi dalam bentuknya ketika ini yang merupakan badan pengurusan hal ehwal Islam di peringkat kebangsaan, kata Hishamudin pada sebuah forum masyarakat sivil hari ini.

“Ia pada mulanya ditubuhkan untuk menjadi sekretariat tetapi kini ia adalah gergasi yang mempunyai belanjawan besar,” kata Hishamudin dalam satu forum sempena pelancaran buku terbaru G25 Malaysia.

Hishamuddin adalah salah seorang ahli panel di forum itu bersama pakar lain Prof Madya Dr Mohamed Azam Mohamed Adil dari Institut Pengajian Islam Lanjutan dan Zainah Anwar daripada NGO Musawah.

Hujah Hishammuddin itu adalah hasil kajian tiga tahun G25 Malaysia mengenai pentadbiran Islam dalam negara, bertajuk “Pentadbiran Hal Ehwal Islam”.

Sejak 1997, Jakim berkembang menjadi badan yang melangkaui sekretariat tersebut seperti mengeluarkan sijil halal dan kemajuan dasar mengenai Islam.

“Jabatan itu perlu disusun semula dan diperbaharui supaya dapat diselaraskan dengan Perlembagaan Persekutuan dan menjadi badan yang lebih berkesan yang beroperasi dengan prinsip belas kasihan, keadilan,” kata kajian itu.

Kajian semula ke atas Jakim perlu dilakukan oleh Majlis Raja-Raja untuk menentukan sama ada ia masih relevan dan adakah fungsinya tidak dapat dilaksanakan pihak berkuasa negeri.

“Sekiranya majlis raja-raja memutuskan Jakim masih diperlukan, Perlembagaan harus dipinda untuk memasukkan peruntukan untuk mengesahkan Jakim di bawah Perlembagaan,” kata kajian itu lagi.

Pengerusi G25 Malaysia Mohd Sheriff Mohd Kassim berkata kajian itu dan kandungannya akan dibawa kepada Mujahid Yusof Rawa, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab berkaitan urusan hal ehwal agama. – 11 Januari, 2020.


ZAMAN NABI

DULU MANA

ADA JAKIM

MANA ADA

JAIS JAIK

JAINS JAIJ TAPI

JAKUN SETIASA

ADA  DALAM

N. SEMBILAN

SUKU BIDUANDA

YANG LEBIH TUA 

LEBIH SUCI

DARI SEMUA

YANG BARU
KAH KAH KAH

-------------

KENA PERANGKAP SENDIRI


KENA PERANGKAP

SENDIRI


Undang-undang yang dipinda zaman Najib makan diri?
PINTASAN KOMUNIKASI ADALAH SAH DAN MENGIKUT UNDANG-UNDANG !!
Pindaan Kanun Tatacara Jenayah (CPC), membenarkan pemintasan dan perakaman perbualan peribadi dibuat pada tahun 2012, zaman pentadbiran Najib lagi.
Selepas pindaan itu, maka kerajaan dibenarkan mengintip perbualan rakyat jika didapati melanggar undang-undang.
Maka hari ini kita dapat dengar konspirasi menutup skandal 1MDB dari pintasan serta rakaman perbualan Najib, Rosmah, Putera Mahkota Dubai, Azeez Rahim, Bekas Ketua Pengarah SPRM dan pembesar-pembesar asing.
Kamu sendiri yang pinda undang-undang, dan kamu sendiri yang menjadi subjek kepada undang-undang itu. Inilah yang dinamakan "senjata makan tuan"


----------

IRAN TERTEMBAK
TERKINI 

TERNOWW

TER HOTT

IRAN MENGAKUI

KESILAPAN

PELURU

BERPANDU

TERTEMBAK

KAPAL TERBANG

UKRAINE

---------

TANGAKAP IKAT SUMBAT

TANGKAP IKAT

SUMBAT
Emigresen serbu sj flat2 atau apartment.. Byk lgi indon yg bekerja sebagai buruh kedai makan Dan saloon urut. Emigresen jg mesti menyamar sebagai pemandu grab supaya kenal pasti lubuk pendatang dgn pantas..sng sj.. Kcuali fulus mulus berterbangan semua beres pak.. 
Bolehland 
on 
BOLEH BERES
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 11/01/20

M
-----------

ABAM TERBUNGKUS


ABAM 

TERBUNGKUS 
Kahkahkah musuh madey sedang diserang. Pkr sedang berantakan. Kita wajib simbah petrol, jangan kasi chan kahkahkah. Kita wajib kekalkan atok sebagai PM. Simbah lagi banyak2 kasi abam dan pkr bungkus
 kahkahkah 
on 
MAMAT INI 
TAK FAHAM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/01/20

Mena
----------

TERIMA KASEH
TERIMA KASEH

TUAN PEGUAM

RAMAI TAK TAHU

YANG DILARANG

PM JADI MENTERI

KEEWANGAN

Peguam saran Syed Husin baca buku Harapan

KUALA LUMPUR – Peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla menyarankan kepada Syed Husin Ali supaya membaca, memahami dan menghayati kandungan buku Harapan yang sebenar sebelum mengeluarkan kenyataan yang tidak tepat dan mengelirukan rakyat.

Beliau merujuk kenyataan bekas Timbalan Presiden PKR itu semalam yang menyifatkan Tun Dr Mahathir Mohamad melanggar janji manifesto Pakatan Harapan apabila membuat keputusan memangku jawatan menteri pendidikan dan tindakan itu adalah memalukan.

Menurut Haniff, kenyataan Syed Husin itu juga menunjukkan seolah-olah kerajaan Malaysia melalui keputusan Jemaah Menteri sengaja menyalahi manifesto pra pilihan raya umum PH sendiri.

“Apatah lagi kenyataan tidak tepat dan khilaf yang menjurus kepada tohmahan salah ini datang daripada seorang pemimpin veteran parti gabungan dalam Pakatan Harapan sendiri, iaitu PKR,” katanya dalam hantaran di laman Faceboolk.

Beliau berkata, daripada pembacaan biasa dan mudah, buku Haraan di bawah tajuk Janji 12 menunjukkan bahawa seseorang perdana menteri diharamkan daripada memegang jawatan menteri kewangan sahaja.

Walaupun tidak digalakkan, katanya, pegangan mana-mana portfolio di kementerian selain menteri kewangan sememangnya tidak diharamkan.

“Hatta, Tun Dr Mahathir adalah tidak dihalang dari menjadi menteri pendidikan, apatah lagi dalam kapasiti sebagai pemangku menteri pula,” katanya.

Semalam Pejabat Perdana Menteri menerusi satu kenyataan memaklumkan keputusan Kabinet dalam mesyuarat pada 8 Januari lalu memutuskan Dr Mahathir memangku jawatan menteri pendidikan berkuatkuasa 3 Januari iaitu sehari selepas Dr Maszlee Malik melepaskan jawatan tersebut.

Jawatan tersebut akan dipangku oleh perdana menteri sehingga menteri pendidikan yang baharu dilantik. – MalaysiaGazette


TUAN PEGUAM

JANGAN MARAH

PADA S.HUSIN

DIO ORANG BAIK

LURUS PAPAN


TAPI DAH SLOO

JANGAN 

DUKU DIO

MUNGKIN TIDAK

SEMPAT BACA

ATAU

CERMIN MATA

TERCICIR
KAH KAH KAH

INI SENTIMEN

------------

BETUL KE?


BETUL?

Jakim tidak sah mengikut Perlembagaan, kata G25


BERITA MENYUSUL


------------

HALAL JILAT
HALAL JILAT

HALAL KULUM 

Sakai, teknik 69 tak dpt kelulusan jakim lagi. Masih dlm permohonan utk dptkan sijil halal. Teknik anal lulus bersyarat, pengamal mesti mohon online kat website jakim. Dlm SD bala ada ditulis yg najib suka entot lubang juboq aminah. 
Bala ni jahat, dia tak bagitau dlm SD tu najib dah dpt lesen sementara utk entot juboq, dia mmg sengaja nak aibkan najib. Abam dan mat jemin pula tak pasti pulak ada mohon atau tidak. 
on 
NASI KANG KANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/01/20

O


-----------

PECAH BERITA


PECAH BERITA

ROSMAH ADA GAMBAR
NAJIB DENGAN ALTANTUYA
KAH KAH KAH
Butuh la tt. Itu bukan bangang, itu bukan takubin bukan makan masik kangkang dan dan dan. Itu namanya patuh pada isteri kahkahkah ntah2 najib jadi mcm tu mungkin sebab rosmah ada gambar najib entot altantuya 
on 
SUDAH NASEHAT - 
LU TAK DENGAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/01/20

Sak-------------

BUKAN PELIRGRAF

BUKAN 

PELIRGRAF ABAM

 JANGAN TAKUT
Tolong pesan pada yg berkenaan, 
ujian polygraph tidak sama dengan ujian pelirgarap. Khalas! Jd tak perlu takut untuk diuji. 
on 
MANIPULASI ATAU
 TAK TEPAT 
TIDAK PENTING
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/01/20

Jeni

--------

TOLAK BAWAH WAWITOLAK 

BAWAH WAWI 
Ha ha ha TT DR Mahadir pangku jawatan menteri pendidikan, bukan dia pangku jawatan menteri pelajaran....dia nak bagi jawatan menteri pelajaran pada abam, abam tak mau, jawatan menteri abam tak main, abam mau jawatan PM, menteri bawak TPM, abam tak mau duduk bawah WAWI, abam nak duduk atas WAWI, duduk atas macam macam boleh buat... 
on 
APA MAKNA
 BERITA INI
Publish | Delete | Spam
hamim
on 11/01/20

Tolon

----------

PROJEK TANGKAP PADATANG HARAM

PROJEK TANGKAP

PENDATANG 

HARAM
 Pemburu tangkap Bangla serah pada Tok Polis ..dapat 3OO bahagi 3, sekor 1OO. Bangla ni dah 10 kali terlepas dan ditangkap balik ..itu baru satu Bangla. Lu tak picaya Lu tanya Haji Zahid Totok ..dia nak bawak masyuk 1.5juta Bangla ..Lu kira sindri. 
on
 BOLEH BERES
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 11/01/20

H
------------

SEMUA FITNAHSEMUA FITNAH

MUSTAHIL

PEMIMPIM ISLAM

BERBOHONG

Najib berbohong tentang hadiah untuk isteri bekas PM Qatar, kata pendakwa raya


PIHAK pendakwa raya kes perbicaraan SRC International menuduh Najib Razak berbohong tentang pembelian hadiah berjumlah RM3.3 juta untuk isteri bekas perdana menteri Qatar.

Pembelian hadiah itu dibuat menerusi kad kredit Najib di firma barangan kemas De Grisogono di Itali pada 8 Ogos 2014.

Hadiah tersebut merupakan satu set 10 barangan termasuk sebuah jam tangan, yang dibeli dengan harga €763,500.00 (RM3.28 juta mengikut kadar wang pada ketika itu).

Semasa sesi soal balas dengan timbalan pendakwa raya  V. Sithambaram, Najib merujuk sepucuk surat penghargaan dari Noor Abdulaziz Abdulla Turki Al-Subaie iaitu isterik kepada Shaikh Hamad Jassim Jabr Al Thani yang merupakan perdana menteri Qatar ketika itu.

Surat bertarikh 15 Ogos 2014 itu ditujukan kepada isteri Najib, Rosmah Mansor.

Sithambaram: Hadiah ini dibeli dari sebuah kedai?

Najib: Saya bayarnya menggunakan kad kredit tetapi saya meminta isteri saya untuk membelinya.

Sithambaram: Datuk Seri, adakah ini bukti yang anda bertemu secara tidak sengaja dengan Shaikh Ahmad dan isterinya di Sardinia? 

Najib: Saya tahu beliau akan berada di sana dan ada perbualan mengenainya. Kami merasakan beliau akan berada di sana kerana kami selalu inginkan untuk meluangkan masa bersama.

Sithambaram:  Adakah hadiah ini diberikan sendiri oleh anda atau isteri anda kepada isteri Shaikh Hamad di Sardinia?

Najib: Mungkin salah seorang pegawai protokol.

Sithambaram menjelaskan bahawa Najib dan Shaikh Ahmad bercuti di Sardinia. Pendakwa raya itu juga memberitahu mahkamah bahawa terdapat tranksaksi ditolak kerana melebih had kad kredit.

Surat penghargaan dari isteri Shaikh Ahmad kemudiannya dikeluarkan oleh Sithambaram. 

Sithambaram: Anda mendakwa ini adalah surat pengakuan?

Najib: Ya.

Sithambaram: Kamu akan memanggil saksi untuk mengesahkan hadiah ini diberikan kepada isteri Shaikh Ahmad?

Najib: Kami akan menelitinya.  – 9 Januari 2020


INI SEMUA

KONSPIRASI

PENDAKWA

ORANG INDIA

ENTAH ENTAH

AHLI MIC

SENGAJA NAK

HINA NAJIB

PEMIMPIN ISLAM

TOKOK MELAYU

YANG WARAK

LAGI JUJUR
KAH KAH KAH

-------------

BOLEH BERESINI PEKARA

BOLEH BERES

DENGAN TUNTAS

GUNAKAN 

BOUNTY HUNTER

UPAH UNTUK

TANGKAP

PENDATANG

 HARAM

Imigresen buru puluhan ribu pendatang asing degil

JABATAN Imigresen Malaysia kini memburu pendatang tanpa izin yang masih berada dalam negara selepas program pengampunan Back For Good (B4G) tamat pada 31 Disember lalu.

Mereka menyasarkan tangkapan kira-kira 70,000 pendatang tanpa izin yang gagal memanfaatkan program pengampunan itu, kata ketua pengarahnya Khairul Dzaimee Daud.

“Program B4G tamat pada 31 Disember lalu dengan jumlah 190,471 pendatang tanpa izin mendaftar untuk pulang secara sukarela.

“Namun, kesempatan ini tidak diambil sepenuhnya oleh mereka dan segelintir majikan yang masih berdegil. Oleh itu, mereka bakal berdepan dengan tindakan undang-undang jika dikesan dalam operasi,” katanya.


Menurut jabatan itu, lebih 1,800 warga asing diperiksa di seluruh negara dalam tempoh 24 jam pertama sebaik tempoh itu tamat.

Menurut Khairul, majikan yang dikesan menggaji pendatang asing tanpa izin boleh diambil tindakan mengikut Akta Imigresen 1959/63.

Selain itu, majikan juga boleh didakwa mengikut Akta Anti Pemerdagangan Orang Dan Penyeludupan Migran 2007 (Pindaan 2010) (ATIPSOM) jika terdapat elemen paksaan atau eksploitasi.

“Kami berharap orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai pendatang tanpa izin supaya tampil menyalurkan maklumat supaya tindakan lanjut boleh diambil,” katanya.

Program yang bermula pada Ogos itu merupakan program terakhir yang ditawarkan agar pendatang asing tanpa dokumen pulang ke negara asal tanpa tidak dikenakan tindakan undang-undang berat.  

Mereka yang mahu menyertai program ini cuma perlu mendapatkan surat sokongan daripada kedutaan masing-masing dan mendapatkan pas khas dari imigresen untuk keluar dari Malaysia.

Untuk layak menyertai program ini, pemohon perlu membeli tiket kapal terbang pulang ke negara mereka dan membayar denda RM700.

Nama mereka turut disenaraihitamkan oleh kerajaan bagi memastikan mereka tidak kembali ke Malaysia.

Satu lagi program pengampunan yang dijalankan pada 2014 berjaya membawa pulang seramai 840,000 pendatang dan mengutip denda berjumlah kira-kira RM400 juta. – 11 Januari, 2020.


MANA BUJET?

JANGAN RISAU

DENDA 700RM

BAGI 300RM

UNTUK PEMBURU

KHALAS

DALAM MASA 

ENAM BULAN

SEMUA DITANGKAP

SAPA TAKDA KERJA

BOLEH BUAT

KERJA CARI

BANGLA
KAH KAH KAH


-------------

MUSTAHIL


MUSTAHIL

Najib berbohong tentang hadiah untuk isteri bekas PM Qatar, kata pendakwa raya


BERITA MENYUSUL


----------

APA MAKNA BERITA INIINI BERITA

PELIK

IKUT TRADISI 

SIAPA 

NAK JADI PM

WAJIB PEGANG

JAWATAN

MENTERI 

PELAJARAN

Dr Mahathir pangku jawatan Menteri Pendidikan

KUALA LUMPUR – Kabinet memutuskan Tun Dr Mahathir Mohamad memangku jawatan menteri pendidikan berkuat kuasa pada 3 Januari lalu.

Keputusan tersebut dibuat dalam mesyuarat Kabinet 8 Januari lalu berikutan peletakan jawatan Dr Maszlee Malik sebagai menteri pendidikan pada 2 Januari.MADEY AMBIL

ALIH PULAK

APAKAH INI

MAKNANYA

MADEY NAK

JADI PM LAGI

SAJE TANYA

SASPEN NAK

TUNGGU GANTI
KAH KAH KAH

-----------

INI BAHAYA


INI BAHAYA

Imigresen buru puluhan ribu pendatang asing degil


BERITA MENYUSUL


--------

PANDAI SIMPAN
PANDAI SIMPAN 

Jangan silap baca sejarah walau mpun meluat gelagat dari orang...salah memang salah lebih lanak meraung memanjang nak jadi PM...memang tak ada kelayakan pun. 
Dalam itu paderi ke sami ke tok pekong tuh semua pandai...pandai tapi lebih pandai simpan...lu cari ler lu akan jumpa berlambak... 
on 
AMOI 24JAM
 CELANA PENDEK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/01/20

P


----------

OSTART CEPAT STIM

OSTART 

CEPAT STIM
sbb padri tak selera tengok amoi suar penduk... yg stim ostat2 ala2 cam ak nie lol... melayu pun ramai dah nak pollow ahmoi... pungkrak tengok bagi keras ke.. tengok sampai masuk nerake... jilake
 on 
AMOI 24JAM
 CELANA PENDEK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/01/20

J
---------

BERGUMPAL


BERGUMPAL
Pok jib gengan mak mah mana mungkin buat 69. Jadi bergumpal macam tengliling mengawan. 
on 
NASI 
KANG KANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/01/20

H
--------

PROPAGANDA
PROPAGANDA
BODOH KE
BAWAH IQ 70 TAK PENTING
YANG PENTING ASKAR AMERIKA MATI
hahahahaha. 
sah tukar tiub ni propaganda untuk orang bodoh. yang IQ bawah 70 saja yang percaya propaganda penulis gila sakai tak pakai seluar dalam 
on 
IRAN 
SERANG AMERIKA
Publish | Delete | Spam
Ketua Pengarang
on 10/01/20

Ge
----------

MANIPULASI ATAU TAK TEPAT TIDAK PENTING


MANIPULASI 
ATAU
TIDAK TEPAT TIDAK PENTING
YANG PETING PEMIMPIN ISLAM KITA
SENTIASA BERCAKAP BENAR
Hisham, Kau yang bodoh tak faham. Ujian poligraphy tak tepat, boleh dimanipulasi. Itu sebab polis sendiripun cakap, Ia hanya boleh dijadikan panduan untuk mencari bukti lanjut sahaja. 
Ujian poligraphy tanpa disokong bukti alibi tak boleh diguna pakai. Cara kau propa macam propaganda zaman komunis dulu. Sekarang maklumat di hujung jari je. Kau nak ganti Lokman Adam ke? 
on 
MAMAT INI
 TAK FAHAM
Publish | Delete | Spam
azam
on 10/01/20

Dulu

---------