Rabu, 14 Julai 2021

RELAK BRO - ENJOI DE MENJOI

 


RELIEK BRO

ENJOI DI MENJOI 

KETUM DI PENJARA

 

BEBASKAN KETUM

DARI UNDANG2

BAGINDA QUEEN

AMIN

AKTA RACUN

TAHUN 1952

AMIN 2 lelaki cuba seludup 3.7 tan daun ketum ditahan 

POLIS menahan dua lelaki serta merampas 3.7 tan (3,700 kg) daun ketum yang cuba diseludup ke Kelantan dalam satu tangkapan di sekatan jalan raya (SJR) di Jalan Baling-Gerik berdekatan Simpang Tiga Jerai, Kupang, dekat Baling, tengah malam tadi.

Ketua Polis Daerah Baling Supt Shamsudin Mamat berkata dua lelaki yang berumur 20 dan 37 tahun itu menaiki lori 10 tan dari arah Kupang ke Gerik, ditahan di SJR berkenaan pada 12.10 tengah malam.

“Anggota polis yang melakukan pemeriksaan di bahagian belakang lori telah menjumpai longgokan 370 guni plastik berwarna kuning yang berisi daun ketum dan setiap satu guni dianggarkan seberat 10 kilogram.

“Kedua-dua lelaki yang bekerja sebagai pemandu lori dan penjaga stor itu terlebih dahulu telah menghantar barangan lain ke Perlis dan sepatutnya pulang ke Johor Bharu, Johor selepas itu,” katanya pada sidang media yang disiarkan secara langsung menerusi Facebook Polis Daerah Baling Kedah, hari ini. 

Beliau berkata kedua-dua suspek telah mengambil upah berjumlah RM10,000 untuk membawa daun ketum itu ke Kelantan dan sepatutnya pulang ke Johor Bharu selepas membuat penghantaran terbabit, bagaimanapun tidak berjaya selepas ditahan polis.

Shamsudin berkata kedua-dua lelaki yang tidak mempunyai rekod jenayah lampau dan negatif dadah itu ditahan reman bermula hari ini hingga 17 Julai untuk siasatan lanjut.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 30(3) Akta Racun 1952 dan Peraturan 5(1) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2021 kerana merentas daerah tanpa kebenaran polis,” katanya. – Bernama, 14 Julai, 2021.

JANGAN SEKAT

MATA 

PENCARIAN

RAKYAT

AMIN

GUNA UNDANG2

PENJAJAH

AMINPOLITIKUS MASIH GILA KUASA

 


MASIH ADA

POLITIKUS

GILA KUASA

AMIN

TAK HABIS HABIS

NAK JADI PM

KHALASRedakan suhu politik demi rakyat

SENARIO politik hari ini semakin panas apabila sebilangan pemimpin politik menggunakan propaganda jahat untuk mendesak perdana menteri meletak jawatan atas alasan kegagalan menyelesaikan masalah Covid-19.

Memang diakui bahawa kerajaan Perikatan Nasional tertubuh untuk menyelesaikan kemelut politik Pakatan Harapan yang gilakan kuasa menduduki kerusi perdana menteri, hingga menyebabkan perdana menteri ke-7 meletakkan jawatan.

Disebabkan itu, Perikatan Nasional ditubuhkan walaupun dengan majoriti kecil, demi memfokuskan kepada penyelesaian masalah Covid-19 pada ketika itu.

Perdana menteri kerajaan Perikatan Nasional berdepan tiga tugas getir. Pertama, menyelamatkan nyawa rakyat ketika berdepan Covid-19. Kedua, menyelamatkan ekonomi negara daripada ranap. Ketiga, menyelesaikan kemelut politik yang tidak berkesudahan. 

Pelbagai inisiatif kerajaan ketika ini untuk menyelamatkan nyawa dalam memerangi wabak Covid-19.Kadar vaksinasi harian dalam negara kita adalah yang tertinggi di dunia ketika ini dengan purata 400,000 dos sehari. 

Kerajaan juga memberikan peruntukan khas kepada Kementerian Kesihatan Malaysia dan kakitangan perubatan agar sistem kesihatan kita tidak lumpuh seperti di India.

Oleh itu, seharusnya pimpinan parti politik memfokuskan kepada penyelesaian masalah Covid-19.

Dari sudut kebajikan rakyat, perdana menteri turut menyalurkan pelbagai bantuan secara langsung dan tidak langsung agar ada makanan di atas meja setiap rumah di Malaysia. 

Bantuan RM300,000 kepada setiap ahli parlimen tanpa mengira latar belakang politik adalah usaha murni perdana menteri yang cakna kebajikan rakyat, bukan bermain sentiment politik.

Hasilnya, kawasan Parlimen kerajaan dan pembangkang dapat menyalurkan bakul makanan kepada rakyat yang perlukan bantuan.

Persidangan Dewan Rakyat dalam masa terdekat seharusnya digunakan untuk menyuarakan keluh resah rakyat, bukannya untuk menukar Perdana Menteri di saat negara berada dalam keadaan kritikal.

Pemimpin pembangkang di Indonesia umpanya, tidak turun ke jalanan untuk menukar Presiden mereka, Joko Widodo, walaupun angka harian kes Covid-19 mencecah puluhan ribu dan melibatkan ribuan kematian sehari.

Ini kerana pemimpin pembangkang mereka sedar bahawa waktu ini adalah kritikal buat rakyat, bukan bersandiwara politik.

Dewan Pemuda Ikatan Malaysia (DPIM) ingin menyeru pemimpin pembangkang dan segelintir pimpinan parti di dalam Perikatan Nasional untuk melaksanakan gencatan politik sehingga kes Covid-19 menurun.

Pada masa yang sama, pemimpin Perikatan Nasional juga perlu serius dalam melaksanakan “lockdown” atau PKP secara menyeluruh.

Kes harian yang tinggi adalah disebabkan oleh kluster tempat kerja, namun banyak tempat kerja masih dibenarkan beroperasi.

Rakyat tidak mahu “lockdown” yang berbulan-bulan kerana pendapatan rakyat terjejas teruk dan kesihatan mental turut merudum. Perbaiki kelemahan agar tiada ruang untuk pembangkang menggunakan modal tersebut untuk propaganda politik jahat. – 14 Julai, 2021.

* Shahir Adnan, 
Ketua Pemuda Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan).


KERAJAAN

PAKATAN JATUH

KERANA GELOJOH

ANWAR IBRAHIM

NAK JADI PM

AMIN

DARURAT ISTIHAR

KERAAN NAK

HALANG

ANWAR DARI 

JADI PM

AMIN

SEKARANG GUNA

MANGSA KOBID

UNTUK JADI PM

AMIN

PM = PUKI MAK

KHALASJANGAN SILAP - INGAT SEJARAH

 


BILA NAJIB

DIBENCI RAKYAT

MASJID DISIMBAH

CAT DI MUAR

AMIN

KEPALA BABI

MUNCUL DI MASJID

JLN KLANG LAMA

AMIN Polis siasat kes masjid diconteng cat merah

POLIS sedang menjalankan siasatan berhubung kejadian tembok pagar masjid di Taman SPPK, Pasir Puteh di Ipoh yang diconteng dengan menggunakan semburan cat merah awal pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Ipoh Yahaya Hassan berkata laporan mengenai kejadian itu diterima daripada seorang Ahli Jawatankuasa masjid berusia 60 tahun pada pukul 9.07 pagi, semalam.

“Kejadian disedari pada pukul 5.15 pagi semasa pengadu dan isteri tiba di masjid dan mendapati terdapat tulisan cat merah “jangan buka bunyi terlalu kuat’ pada tembok pintu masuk utama masjid berkenaan.

“Tiada individu lain di kawasan sekitar selain pengadu dan isteri,” katanya ketika dihubungi hari di Ipoh, ini.

Yahaya berkata pengadu yang juga muazin di masjid berkenaan memaklumkan beliau akan memasang alunan bacaan ayat al-Quran selama kira-kira 10 minit sebelum melaungkan azan solat subuh, setiap hari.

Kes kini disiasat di bawah Seksyen 295 Kanun Keseksaan atas kesalahan mencemarkan tempat ibadat yang boleh dikenakan hukuman maksimum dua tahun penjara atau denda atau kedua-duanya. – Bernama, 14 Julai, 2021.


INI NAMANYA

PROJEK

AMIN

PROJEK 

MENGOLAH

KRISIS

AMIN

MENGALIH

PANDANGAN

AMIN

PROJEK SAPA ?

AMIN

KITA TUNGGU

DAN

LIHAT

AMIN

LANUN BUKAN ROBIN HOOD

 LANUN BUKAN

ROBIN HOOD

panglimo potaseh commented on

 "PENGGANTI ZAHID"

Di Ingklan ade sekor je Robin Hud, kirje Inchik Hud Inglan ni rompak org kaya, hasil rompakan tu di bagi pada yg papa kedana. Tapi ..di Tanah Melayu ni ado borekor-ekor Robin Hud ..kirje nye nipu orang Melayu hingga jadi papa kedana dan belanja hasil rompakan tu utk Anak Cucu ..7 keturunan.

RAKYAT PERCAYA CAKAP DOKTOR

 

RAKYAT PERCAYA

CAKAP DOKTOR

AMIN

APA MASAALAH?

AMIN

RAKYAT TAK

CAYA CAKAP

POLITIKUS

AMIN 
Doktor nafi dakwaan kematian Covid-19 tidak dilaporkan

DOKTOR di hospital kerajaan menafikan dakwaan lalai ketika merawat pesakit Covid-19 dan tidak melaporkan kematian, termasuk kes dead on arrival (DOA) ketika jumlah kematian terus meningkat.

Kes DOA adalah pesakit yang mendapatkan rawatan diisytiharkan meninggal dunia semasa tiba di hospital.

Beberapa doktor yang bercakap dengan The Malaysian Insight berkata tiada kematian sembunyikan atau tidak dilaporkan di hospital, kerana terdapat beberapa prosedur yang harus diikuti.

Mereka menapis cakap-cakap di media sosial mengenai pesakit Covid-19 yang tidak diberi rawatan terbaik sehingga membawa kepada kematian pesakit atau insiden yang dilaporkan sebagai kes DOA.

Pengkritik mendakwa ia dilakukan untuk memastikan jumlah kematian harian tetap rendah.

Seorang doktor dari Sabah, yang enggan disebutkan namanya berkata adalah kejam dan tidak sensitif dituduh melakukan perkara itu, dan menambahkan semua pesakit yang datang ke hospital, tanpa mengira keadaan akan diberi rawatan sewajarnya.

“Ia tidak selari dengan tugas kami yang bekerja tanpa mengenal penat untuk menyelamatkan nyawa dan kemudian dituduh melakukan perkara seperti itu.

“Kami mempunyai kewajiban untuk merawat dan memberikan rawatan kepada pesakit, bahkan jika mereka berada dalam keadaan paling teruk. Mengapa kami mahu salah laporkan kematian? Tiada sebab,” tambahnya.

Doktor menjelaskan perbezaan antara kes DOA dan kematian selepas tiba di hospital.

“Apabila pesakit masih hidup tetapi jika keadaannya teruk atau semakin teruk, kami akan melakukan rawatan dan bahkan resusitasi kardiopulmonari (CPR).

“Kami akan meneruskan CPR selama 30 hingga 45 minit, tetapi jika tidak berjaya, maka dinyatakan sebagai kematian selepas tiba di hospital.

“Tetapi ketika pesakit datang tanpa nadi, tidak bernafas dan pemantauan jantung menunjukkan asistole (keadaan jantung tidak mengecut), maka ini akan diisytiharkan sebagai DOA,” katanya, sambil menambah kes DOA yang banyak direkodkan membabitkan golongan warga emas.

Doktor berkata ketika tempoh pandemik, semua mangsa DOA disimpan di bilik mayat, sementara ujian RT-PCR dilakukan untuk menentukan sama ada mereka positif Covid-19.

“Jadi, ujian RT-PCR akan dilakukan terhadap jenazah dan perlu menunggu keputusannya.

“Jika keputusan negatif, maka kami akan menyerahkan jenazah kepada keluarga tetapi jika positif, maka kami akan mengisytiharkan sebagai kematian Covid-19 dan melaporkan mengikut peraturan sepatutnya.

“Keluarga tidak akan dapat melakukan upacara terakhir tetapi jabatan kesihatan daerah akan menguruskan pengebumian si mati,” katanya.

Seorang lagi doktor dari Hospital Sungai Buloh juga terkejut dengan dakwaan pesakit yang meninggal dunia di hospital ketika menunggu rawatan dinyatakan sebagai DOA.

“Apa maksud anda mati di hospital sementara menunggu rawatan?

“Mereka berada di hospital, jadi mereka sepattnya dirawat. Biasanya, di Sungai Buloh, kami merawat semua orang ketika membawa mereka ke jabatan kecemasan dan tiada yang tidak mendapat rawatan,” kata doktor yang enggan namanya disebut, kepada The Malaysian Insight. – 14 Julai, 2021.

HARGA BELI 

VAKSIN BERAPA?

AMIN

SATU SUNTIKAN

DARI CHINA 

HARGA BERAPA?

AMIN

DARI AMERIKA

BERAPA?

AMIN

DARI BRITAN

BERAPA

HARGA

AMIN

KENAPA TAK

TELUS ?

INI DUIT RAKYAT

AMIN

SAPA JADI

ORANG TENGAH?

AMIN

APA PERANAN

KJ ? 

AMIN

SEMUA INI 

MENJADIKAN

RAKYAT HILANG KEPERCAYAAN

PADA MUHYIDIN

KHALASMYANMAR NAZAK - DARURAT GAGAL

 


MYANMAR NAZAK

DARURAT GAGAL 

RASUAH WUJUD DALAM SEMUA SISTEM

 


RASUAH WUJUD

DALAM SEMUA

SISTEM

panglimo potaseh commented on

 "ADA KES DENGAN SPRM"

Gwa syok dingar guru besar gwa masa di ITM dulu Incik Ibrahim Sah stori di pirlimen bebaru ni ..katanye PM tirahhir UMNO Lama Incik Usin Onn .. UMNO Lama mmg banyak masalah tapi UMNO Baru lah yg mulakan gerakan rasuah cara besar-besaran ..direk nigo, pengswastaan dgn lantik darah daging sindri jadi tokey, masa tu lah bil api & air menmancot 10 kali gando ..idoop molayuw

PEMIMPIN BARU

 


WAJAH 

PEMIMPIN BARU

panglimo potaseh commented on 

"PENGGANTI ZAHID"

Alhemdulilah ..akhirnye UMNO dah jumpa penganti Haji Zaheed ..katanye akan diganti setelah 10 purnamo UMNO menang pru15 nanti ..gwa teringat hal tukar PM antara Kutti Kerala dgn Abam ..kihkihkih

WUJUDKAN KERAJAN PRO RAKYAT MISKIN

 WUJUDKAN

KERAJAAN

PRO RAKYAT MISKIN 

BUKAN 

PRO ORANG KAYA

AMIN 

panglimo potaseh commented on 

"KALAU CUKAI NAIK - 

BERITA BAIK"

Nanti bilo UMNO monang pru15 chukai orang kaya akan diturungkang 700% balik ..balik ko asal, sobonar eay orang kayo UMNO tak bayar apo2 chukai pong ..kahkahkah. Isa akan masok FELDA balik, ajak penoroko ni main saham ..kahkahkah ..walhasail balik asal ..idoop molayuw

VAKSIN KELULUSAN DARURAT

 


BERI TAHU

DENGAN JUJUR

DENGAN BENAR 

AMIN

JANGAN SURUK

JANGAN TUTUP

FAKTA

AMIN

VAKSIN INI

DILULUS SECARA

DARURAT

AMIN 

Unknown commented on 

"CDC LULUS 

SECARA DARURAT"

Gwa setuju dengan mamat ni, vaksin biasanya diuji berkali-kali sebelum dilulus. Vaksin biasa, seperti cacar dan beguk, guna cara yang dah terbukti lebih 200 tahun, masa Edward Jenner. Cara ini suntik virus mati untuk cetus badan kita buat pertahanan, macam buat latihan sebelum pertandingan. Vaksin kobid komunis China dan Rusia guna cara lama ini. Orang barat tak nak lulus vaksin ini. Vaksin Amerika guna cara baru yang dah dikaji 10(?) tahun, guna suntikan mRNA, bahan sintetik. Dulu tak lapur, tiba-tiba Amerika dan England heboh cara ini best, dan tiba-tiba WHO bagi kelulusan darurat. TT boleh buat kajian macam mana pakar WHO bagi kelulusan vaksin orang barat berbanding vaksin China dan Rusia, samada cara yang diguna sama, telus dan adil. Ini kena buat kesimpulan peribadi. Kononnya kedua-dua cara lama dan baru dapat tangani Kobid. Bukan buat kita kebal Kobid, hanya tak sakit teruk atau mati kalau kena Kobid. Pendapat gwa, kalau tak suntik vaksin, peluang mati kena Kobid dan jangkit keluarga tinggi, lebih baik suntik vaksin. Kalau tak kesah kesihatan sendiri pun fikir la ahli keluarga.

KALAU DATANG KE SINGAPURA

 


KALAU DATANG

KE SINGAPURA 

SINGAPURA AKU DATANG

 


SINGAPURA

AKU DATANG 


Tahun 1957  aku sudah masuk darjah satu ke Sekolah Umum Kuala Klawang A di Jelebu. Letaknya di atas bukit di tepi pekan Kuala Klawang.  Hendak sampai ke sekolah aku wajib melintasi kem askar upahan Inggeris - askar Ghurkha.  

Kuala Klawang ialah pekan askar.  Sama seperti Kuala Kubu Baru atau Mentakab. Pekan ini  menjadi pekan strategik untuk kuasa kolonial Inggeris. Daerah Jelebu bersempadan dengan Temerloh Pahang - wilayah  pusat pejuang nasionalis Melayu.

Ketika aku mula masuk sekolah Parti Komunis Malaya sedang  memimpin gerakan  bersenjata melawan  penjajah Inggeris. Jelebu kawasan ‘ hitam’ sehingga tahun 1966.  Justeru kem tentera upahan Inggeris  ditempatkan  di tepi pekan Kuala Klawang. Ada satu batalion askar upahan Inggeris ini.

Aku masih ingat lagi hari pertama aku ke sekolah.  Cik Gu darjah satu  aku bernama Raja Razali. Sosok gemuk dan berkulit hitam. 

Aku datang ke sekolah berkasut getah, berseluar hitam pendek dan berbaju putih. Aku memiliki papan batu dan kalam untuk belajar menulis. Papan batu boleh ditulis depan belakang. Depan untuk tulisan Rumi dan belakang untuk tulisan Jawi.  Aku juga ada membawa sebiji botol kecil  air untuk memadamkan apa saja yang telah ditulis di papan batu.  Kalau tak ada air – air liur pun boleh jadi pemadam.

Dalam bilik darjah tidak ada kerusi atau meja. Kami duduk bersila atas lantai simen. Sekolah Kuala Klawang A untuk lelaki sahaja. Sekolah Kuala Klawang B untuk perempuan sahaja. Jadi duduk bersila tidak menjadi masalah kepada kami murid lelaki.

Kerusi dan meja terletak di sudut  untuk  Cik Gu  Raja Razali. Murid duduk bersila  menghadap papan hitam. 

Aku tidak akan melupakan kelas pertama dalam hidup aku. Kami diajar mengenal A-B-C dan 1-2-3 – berulang ulang. Huruf dan angka ini ditulis di papan hitam dengan kapur.  

Jam 10.00 kami berhenti rehat.  Aku  dapat duit belanja  10 sen sehari. Aku  dapat beli  sebungkus nasi lemak dan satu kuih gulung. Untuk minuman ada air paip.  Mak Cik di rumah teres di bawah bukit  yang menjual  kuih.

Kelas akhir hari pertama  jam 12.00 tengah hari  Cik Gu Raja Razali  telah mengajar sebuah  lagu. Inilah lagu pertama yang aku belajar. Sampai  sekarang aku mengingati:

Bangun Awang
Bangun Awang
Kamu tidur ke lagi
Kamu tidur ke lagi 
Ayam sudah berkokok
Ayam sudah berkokok
Kuk kuk koo
Kuk kuk koo

Sesudah kami lancar lagu ini  Cik Gu Raja Razali  membenarkan kami semua  pulang ke rumah.   

Ah! Indah sungguh belajar di sekolah. Hari pertama yang tidak akan aku lupakan. Hari pertama juga aku telah mendapat kenalan baru : Hafiz, Brahim, Jo, Jamal, Zul, Ahmad,  Yunus, dan  Zahid. Ini antara kawan-kawan baru aku.

Hari berganti minggu. Minggu  menjadi bulan. Kasut  putih jadi hitam. Baju putih jadi kelabu. Seluar hitam  menjadi tambah hitam.

Satu hari Emak aku berkata. “ Cuti sekolah nanti kita ke Singapura...’

‘ Cuti bila... pasal apa gi Singapura... sapa pegi.. naik apa.. duduk ke mano ? ‘ Kegembiraan  mendengar nama Singapura melahirkan pertanyaan bertalu-talu. Cik  Gu Zaleha  sudah biasa dengan  perangai anak muridnya.

‘ Wan Timah kau nak pergi naik haji.. kita semua pergi... kita sewa  kereta... ‘  Penjelasan pendek.

‘ Haji macam mano .. Haji macam Lobai Asan laki Sawi ke ...nak duduk kek mano di Sangapuro ? ‘ Aku tak puas dengan penerangan pendek.

 ‘ Abah  kau  akan ambil cuti... kita pergi lepas raya... duduk sano dua minggu..’ Lagi penjelasan.

‘ Duduk dimano... rumah sapo ? Pertanyaan lagi.

‘ Mak akan tulis surat pada  Pak Long Sani.. dia duduk di Geylang...Pak Lang Latif kau pun ada di sana..’ Emak aku menyebut nama-nama tubuh badan  yang belum pernah aku jumpa. Ini sepupu sepapat saudara mara  waris dari sebelah  Tok Wan Rahmah aku

Aku tak sabar  nak melihat  Singapura. Nama Singapura ini  aku  selalu dengar dari lagu   R. Azmi. Di Kuala Klawang cencorong dipanggil radio  bukan macam di Tapak – dipanggil cencorong.  Radio Malaya selalu memainkan piring hitam lagu-lagu nyanyian R. Azmi.

Suara R. Azmi berkumandang menjemput orang ramai  dengan lagu  Kalau Datang Ke Singapura:

Kalau datang  ke Singapura 
Hati tentu merasa ria
Melihat jambatan Merdeka

Di Happy World
New World
Di Great Wall
Tempat bersuka berjoget moden
Tempat berdansa semua sudah sedia
Tentu tuan tidak akan lupa
Di waktu petang jika kita berjalan di tepi pantai
Boleh kita cuci mata
Dengan pemandangan yang amat permai

Aku tidak  faham  apa yang disuarakan oleh R Azmi. New World, Happy World atau Great Wall. Semua nama-nama ini tidak ada makna kepada aku. Joget aku tahu. Dansa aku tak tahu dan tak pernah melihat. 

Apa yang aku tahu ialah aku amat gembira. Akhirnya  aku  berpeluang  ke Singapura. Belum ada rakan sedarjah yang telah pernah sampai ke Singapura. Aku yang pertama.

Wan Fatimah – emak kepada Abah aku – akan naik haji.  Emak aku sebagai guru menerangkan tentang naik haji.   Cara  naik haji ini bukan senang.  Warga   Tanah Melayu wajib   naik kapal di Singapura.  Warga  dari  utara naik kapal di Pulau Pinang.

Sebelum naik haji wajib  ada perjanjian dengan seorang Tok Sheikh. Ini orang Arab di Singapura yang akan menguruskan  pembayaran tambang, menyediakan tempat tinggal sementara menunggu kapal sampai ke  Singapura. Tok Sheikh ini juga akan mengendalikan perjalanan  dan tempat tinggal di tanah Arab.

Tahun 1957 - bila kapal ini akan sampai ke pelabuhan  dan bila kapal akan belayar juga  tidak ada tarikh yang tetap. Emak aku hanya mengagak-agak tarikhnya.  Justeru  Wan Timah aku wajib pergi ke Singapura lebih awal menunggu kapal masuk ke pelabuhan.  

Maka kami  sanak saudara yang  hendak menghantar Wan Timah naik  haji  wajib  juga  bertandang ke Singapura lebih awal. Kerana tidak ada tarikh yang tepat  maka Emak aku menyusun dua minggu di Singapura.

Keluarga kami menyewa kereta Pak Uda Budin. Dia ini   sepupu kepada Abah aku. Uda Budin pemilik teksi sapu.  Dua minggu ke Singapura bukan satu masalah untuk Uda Budin.

Tilam, bantal, tikar mengkuang, dapur semawar, cerek, pinggan mangkuk dan payung kain telah disediakan untuk Wan Timah. Aku lihat semua  ini  sama seperti persiapan untuk membuat kelengkapan   mendirikan rumah baru. Bezanya hanya untuk  seorang.

Sebelum belayar wajib juga mendapat suntikan dari hospital Kuala Klawang. Suntikan penyakit kuning. Aku tak tahu apa penyakit ini.

Semua persediaan dan peraturan  ini  disampaikan dari mulut ke mulut. Mendengar surah  dan cerita-cerita dari pengalaman  orang telah pernah naik haji.

Hari yang baik pun sampai. Kenduri doa selamat diadakan.  Wan Timah  akan pergi bersama Tok Barau dan isterinya.  Tok Barau ini dari Kampung Jelin letaknya di sebelah  Kampung Chenor. Jadi Wan Timah aku ada sosok ‘jantan’ yang jadi kepala.

Rombongan Wan Timah  bergerak ke Singapura  dengan kereta Pak Ngah Aminuddin.  Pak Ngah ini abang ke pada Abah aku. Dia ini lulusan SITC –  Sultan Idris Training College. Pernah jadi guru. Tahun 1957 Pak Ngah bekerja di Jabatan Penerangan di Seremban.

Keluarga Rais dan Zaleha bergerak  dua  hari kemudian. Rombongan  keluarga aku   bergerak menuju ke Geylang Singapura.

Dari Jelebu ke Seremban  ke   Rembau ke sempadan  Melaka terus ke  Muar.  Di Muar mata aku terbuka. Aku ternampak sungai yang amat luas. 

Dalam sungai ini aku nampak banyak perahu besar dan kecil. Aku tak menyangka dalam sungai ada perahu .Tak pernah  dalam hidup aku melihat sungai  seluas  ini.   Waktu banjir  di kampung pun sungai tidak seluas ini.

‘ Sinilaaa keluar air Batang Muar dopan rumah  kito  tu...’ Wan  Rahmah aku memberi penerangan.

 Aku tahu ada jaringan Batang Muar di Kampung Tengkek. Tapi aku tidak pernah terfikir    akhirnya  Batang Muar di Kampung Tengkek berakhir disini.

Uda Budin memberhentikan kereta di Jeti Penambang Sungai Muar. Kami  menunggu feri. Untuk menyeberang Sungai Muar kami wajib naik feri.  Aku melopong hairan  kerana belum pernah naik feri.  Malah aku tidak tahu pun ada benda bernama feri.

Feri ini macam jambatan pendek boleh masuk dua kereta. Kereta berhenti atas jambatan ini. Kami semua keluar dari dalam kereta. 

Di sebelah jambatan pendek ini ada perahu berinjin yang menolak jambatan ini untuk menyeberang sungai.  Injin perahu ini berasap. Aku nampak asap hitam berkepul keluar dari cerembong di sebelah belakang perahu.

Sampai ke seberang sana kami masuk kembali  ke dalam kereta. Kereta  keluar dari jambatan kecil bergerak  menyambung  ke jalan besar.

Aku tak tahu berapa tambang kereta  dan penumpang. Aku rasa  tak melebihi satu ringgit.

Selepas berferi di Sungai Muar kami meneruskan ke Johor Bahru. Di kiri kanan jalan aku ternampak ladang dengan tanaman  berjunjung.

‘ Itu sirih ke Mak ?  Aku bertanya.

‘ Bukan... itu lada hitam.. macam junjung sirih juga..’  Penerangan Cik Gu Zaleha. Aku belum pernah melihat  tanaman lada hitam. Aku hanya nampak dari jauh.

 Akhirnya kami sampai ke Johor Bahru.  Uda Budin berhenti melepas penat  di hadapan Stesen Kereta Api JB. Inilah kali pertama aku melihat stesen kereta api dari dekat. Aku masih belum ada pengalaman naik  kereta api.

‘ Lotih  buleh rehat... tak po...  ngantuk mosti tido kalau tak bahayo....’  Uda Budin menerangkan cara dia memandu dan meneruskan perjalanan.

‘ Mak ni ke dia  Jambatan Merdeka....yang R Azmi kata tu...’ Aku memandang ke luar kelihatan kapal dan laut.

‘ Ini Tambak Johor.. bukan jambatan... tak ada air lalu di bawah  jalan ini... tengok sebelah ada jalan kereta api.. tanah ditambak buat jalan... laut dah mati....’ Emak aku memberi penerangan ketika melintas Tambak Johor.

Lewat petang – hampir senja -  kami sampai ke Geylang. Aku lihat Geylang ini macam  kampung Melayu. Rumah papan  atap zink - ada yang bertiang ada yang tidak.  Ada jalan lecah.   Aku merasa  pelik kerana bentuk kawasan  macam kampung  di Jelebu tapi rumah amat rapat-rapat.

Rombongan kami  disambut oleh Pak Long Sani. Dia ini anak  kepada Tok Gantang dengan  Wan Achik Saibah.  Wan Acik ini adik beradik satu ayah dengan Wan Rahmah aku.  Jadi sepupu dengan Emak aku. 


Emak Abah Pak Long dan Mak Long terus bersembang  bertanya khabar si anu dan si anu.   Aku memasang telinga. Aku amat tertarik dengan  bunyi  suara Mak Long Sani – dia orang Singapuree.  Bunyi sebutan amat jauh berbeza dari kami warga  Nogoree.

Tahun  1957  Singapura adalah sebahagian  dari Tanah Melayu. Anak-anak muda dari kampung   ulu  pedalaman seperti Kampung Tengkek telah datang ke Singapura kota paling besar di Tanah Melayu  untuk mencari pekerjaan.

Ketika emak-emak dan ayah- bersembang muncul di pintu seorang anak lelaki.

‘ Ni Anuar.. dia sudah masuk sekolah primary one.. Mak Long aku memperkenalkan anak lelakinya kepada kami.

‘ Sama macam Isam... sudah masuk darjah satu...’ Emak aku membalas.

Aku membuka mata. Aku merasa  bernasib baik.  Pak Long Sani ada anak lelaki bernama Anuar yang sebaya dengan aku.

Maka bertemulah budak kampung dengan budak bandar di Geylang. (TT)


TULISAN INI JUGA
DITERBITKAN DALAM PORTAL
WWW. MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2021/07/14/singapura-aku-datang/