Selasa, 16 Jun 2015

KAD TALIPON PUN KENA GST


Kerajaan gagal menunaikan janji hapus GST kad prabayar, PKR akan lancar kempen “kadar sifar GST”
 (zero rated) kad top up.
16 Jun 2015

Semalam, dalam perbahasan RMK11, saya tanya Menteri Komunikasi dan Multimedia kenapa dulu masa SST 6% boleh diserap oleh syarikat telco, tetapi sekarang GST 6% tidak dapat diserap oleh syarikat telco. Saya berkata polisi yang sama boleh diguna pakai. Persoalan ini timbul kerana kerajaan janji GST 6% tidak dikenakan ke atas top up kad. Beberapa menteri pernah membuat janji tersebut. Pendirian saya juga disokong oleh beberapa Ahli Parlimen BN.

Sebelum ini Timbalan Menteri kewangan  Ahmad Maslan berjanji bahawa GST 6% tidak akan dikenakan ke atas top up dan segala masalah akan diselesaikan 30 hari selepas 1hb April. Selepas Menteri KKMM mengambil alih tugas, beliau dalam rancangan Edisi Khas “Suara Kita Hak Kita” yang disiarkan langsung di TV1 berkata,

"Saya bertanya kepada rakyat (pandangan mereka) dan rakyat hendakkan beli (kad prabayar) RM10, bila diaktifkan dapat RM10.

"Sebab itu saya ambil keputusan di sini (mengenai formula itu) oleh kerana ia kehendak rakyat. Saya akan ikut apa rakyat nak," Ini kata-kata menteri.

Tetapi semalam, dalam penggulungan Menteri beliau berkata, beliau tidak berkuasa untuk membolehkan syarikat Telco menerap GST 6%. Dan beliau mengakui bahawa GST memang akan dikenakan ke atas kad top up.

Jawapan Menteri Kommunikasi dan Multimedia sekaligus menghancurkan segala harapan rakyat bahawa GST ke atas kad top up boleh diserap oleh syarikat telco. Ini amat malang sekali kerana kerajaan BN telah menjanjikan kepada rakyat bahawa top-up card tidak akan dikenakan GST. Ini satu pusingan U (U-turn) yang amat besar.

Kami amat kesal kerana ini sekali kerana golongan anak muda, golongan berpendapatan rendah, golongan pesara dan warga emas akan dibebankan dengan GST 6%. Janji kerajaan gagal ditunaikan. Ini menunjukkan janji kerajaan BN tidak ditepati sekali lagi.

Kedua, Menteri sebenarnya mempunyai kuasa untuk menetapkan kadar. Dalam perbahasan kami telah membangkitkan bahawa menteri mempunyai kuasa dan boleh menetapkan kadar yang memihak kepada rakyat seperti dalam seksyen 199 Akta Multimedia dan Komunikasi 1998: 

Penetapan kadar oleh Menteri
199. Walau apa pun seksyen 197, Menteri boleh, atas syor Suruhanjaya, campur tangan secara bebas atau dengan kerap dalam menentukan dan menetapkan kadar bagi mana-mana kemudahan atau perkhidmatan bersaing yang diberikan oleh seseorang pemberi yang disebut dalam subseksyen 197(1) atas sebab yang wajar, atau sebagaimana yang dikehendaki demi kepentingan awam.

Menteri akui mempunyai kuasa, tetapi Menteri enggan berbuat demikian.

YB Dr Lee Boon Chye (PKR-Gopeng) juga menyuarakan bahawa kenaikan harga kad top up bersama-sama oleh syarikat telco adalah satu pelanggaran seksyen 135 Akta Komunikasi dan Multimedia:

Larangan terhadap pembuatan perjanjian pakatan sulit
135. Seseorang pemegang lesen tidak boleh membuat apa- apa persefahaman, perjanjian atau perkiraan, sama ada boleh dikuatkuasakan di sisi undang-undang atau tidak, yang membuat peruntukan tentang—
(a) penetapan kadar;
(b) perkongsian pasaran;
(c) pemulauan pembekal radas; atau
(d) pemulauan pesaing lain.

Malangnya menteri tidak menjawab persoalan YB Gopeng.

Keputusan kerjaan sekaligus akan meningkatkan keuntungan syarikat telco setinggi RM850 juta. Ini angka yang amat besar. Saya juga melahirkan kekecewaan bahawa Menteri lebih memihak syarikat-syarikat telco daripada membela rakyat yang mengundi beliau ke parlimen.

Dengan keputusan kerajaan ini, Parti KEADILAN tidak ada pilihan lain, maka terpaksa membuat kempen besar-besaran seluruh negara untuk mendesak Menteri Kewangan iaitu YAB Datuk Seri Najib untuk senaraikan kad top up ke senarai kadar sifar (zero-rated).

PKR akan turun padang untuk berkempen semasa bulan Ramadan ke pasar Ramadan dan merata tempat. Kami juga akan berkempen online di www.BantahGST.com dan mesasarkan 200,000 petisyen rakyat. Kami berharap anak muda dan pengguna kad pra-bayar menyertai kempen kami bersama demi berjuang untuk hak dan kebajikan sendiri.

Ini hanya satu-satu caranya boleh meringankan beban anak muda dan golongan berpendapatan rendah yang bergantung kepada kad top up.

Sim Tze Tzin
MP Bayan Baru
Pengarah Strategi Parti KEADILAN
--------------

SATU SOALAN

SATU SOALAN
org yang menyediakan syurga bila mati baik atau org yang menyediakan syurga bila hidup lebih baik ? kah kah kah on KELANTAN DUA PULUH TYAHUN OKAY
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 6:35 

-------------

SENYUM PETANG INI


kah 

kah kah

kah kah kah

FACE BOOK


---------------

TOL NAIK HARGA
Naik kadar tol: Jangan lupa manifesto, kata MP BN

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen BN tidak setuju sebarang kenaikan kadar tol dilaksanakan di kala rakyat sedang berdepan kenaikan harga barang dan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).
 
Menurut Ahli Parlimen Kinabatangan, Bung Mokhtar Raden, beliau bakal menjadi individu pertama tampil membantah kenaikan tol.
 
"Sekiranya berlaku (kenaikan) kita akan beri pandangan kepada kerajaan. Tetapi saya cukup yakin perkara ini tidak berlaku dalam masa terdekat ini sebab kita baru sahaja dihambat oleh isu-isu GST dan sebagainya malah isu GST ini belum lagi reda. 
 
"Sekiranya berlaku juga, sayalah salah seorang yang akan ke depan untuk memastikan ia tidak berlaku," katanya kepada Sinar Online ketika ditemui di Dewan Rakyat, hari ini.


KAH KAH KAH
woit
hidup bung mokhtar
inilah contoh wakil rakyat
inilah dia pejuang rakyat
berani tegas dan pro rakyat

MANA ZOMBI


---------

KELANTAN DUA PULUH TYAHUN OKAY

            CARI ULAMAK
Hanya orang2 Melayu yang tak faham islam saja mengatakan Pas tak relevan. Mereka yang memuji puja Dap adalah jenis kurang akhlak dan bacul, bersetuju paak2 kafir ini mencaci ulamak dan Hukum Allah yang cuba ditegakkan.

Yang menghairankan puak2 Melayu ini jugalah akan terkejar2 alim ulamak untu8k menikahkan anak2 mereka dan menguruskan jenazah ibubapa mereka! Apa, Kelantan lingkupkah swetelah lebih dua puluh tahun ditadbir oleh ulamak2 Pas??? on PAS PRODUK ROSAK
Publish | Delete | Spam
XUMNO
on 6/12/15


-------------

BERSATU SOKONG NAZRIKOMENTAR
rakyat bersama nazri
rakyat sokong nazri
rakyat mahu nazriTMJ memang salah, kata Nazri

Menteri lantang Nazri Abdul Aziz terus tidak mempedulikan kritikan padanya kerana memberi amaran supaya Tunku Mahkota Johor tidak campur tangan dalam politik atau 'dibelasah'.

KAH KAH KAH
woit
sokong sokong sokong
nazri ini memang hebat'
nazri wira rakyat
nazri amat jujur
belasah jangan tak belasah

BELASAH LAGI
-------------

PERKEMBANGAN BARU


AS Kedah akan keluar parti beramai-ramai, kata PasMa 

Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) mendakwa ahli PAS Kedah akan meninggalkan parti Islam itu secara beramai-ramai dalam masa terdekat dan akan memberi sokongan kepada badan bukan kerajaan (NGO) pro Pakatan Rakyat (PR) itu.
Presiden PasMa  Phahrolrazi Mohd Zawawi berkata, ahli PAS yang keluar parti akan memberi sokongan kepada PasMa dan ia dapat direalisasikan tidak lama lagi.
“Nanti akan ada majlis keluar parti PAS beramai-ramai dan saya akan maklum kepada pihak media,” katanya kepada akhbar milik Umno, Utusan Malaysia. 
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pas-kedah-akan-keluar-parti-beramai-ramai-kata-pasma#sthash.zQ0WJIhs.dpuf


KAH KAH KAH
woit
kah kah kah
apa sudah jadi
apa akan jadi
PAS - parti atas surau
kah kah kah
jangan risau pas ada jinn

JIN N TONIK


--------------

PERANG DINGIN MAKIN SEJUKKOMENTAR
suasana perang dingin
kini muncul kembali

kuasa imperial amerika
masih merancang untuk
menguasai eropah 
menguasai dunia

negara-negara NATO 
yang menjadi barua kepada amerika
kini menjemput soldadau amerika
untuk berkampong di wilayah mereka

eropah pada ketika ini
sedang berhadapan dengan krisis ekonomi
sedang berhadapan dengan orang pelarian
yang saban hari sampai ke pantai itali dari libya


Russia Says Will Retaliate if US Weapons Stationed on its Borders

By Reuters

June 15, 2015 "Information Clearing House" - "Reuters" -  MOSCOW/WARSAW: A plan by Washington to station tanks and heavy weapons in NATO states on Russia's border would be the most aggressive U.S. act since the Cold War, and Moscow would retaliate by beefing up its own forces, a Russian defense official said Monday.

The United States is offering to store military equipment on allies' territory in eastern Europe, a proposal aimed at reassuring governments worried that after the conflict in Ukraine, they could be the Kremlin's next target.


----------

BERITA BERGAMBAR

BERITA BARU

MASUK
Rosmah Mansor  suami  kepada Najib Razak telah mengcengkam dan menekan  leher Najib Razak
sambil memaksa Najib Razak tidak undur dan melepaskan jawatan - Reuters pic june 16, 2015
-------------

SIAPA BOHONG SIAPA TIPU

Raja Melayu berkecuali politik, pentadbiran

KUALA LUMPUR - Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah bertitah Raja-raja Melayu tidak berpihak kepada anutan dan fahaman politik kepartian dalam urusan pentadbiran dan pemerintahan negara.
 


Sultan Pahang sokong saya, kata Najib
Dalam usahanya meyakinkan rakyat yang beliau masih perlu kekal sebagai perdana menteri Najib Razak hari ini memberitahu orang ramai beliau mendapat kepercayaan dari Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah untuk terus memimpin negara.
Katanya, sokongan Tuanku di samping sokongan penyokong kuatnya di Pahang, menguatkan iltizam beliau untuk terus memimpin negara walaupun berdepan tindakan "meracun akarnya" di Pahang
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/sultan-pahang-sokong-saya-kata-najib#sthash.fMExQq9W.dpuf


KAH KAH KAH
woit
kah kah kah
siapa bohong
mat zombi tipu
atau mat sultan bohong
mana yang betul
kah kah kah
atau dua dua kelentong
kah kah kah

TERBONGGENG


------------

PROGRAM HASUT ANAK MUDAMALAM iNi

Di AMJAL 

RESTORAN


-------------

BURUH ASING - LUKAH BUAT DUIT


URUSAN KERJA ASING DISWASTAKAN KEPADA BESTINET MILIK UMNO
3 SOALAN YANG AHMAD ZAHID 
BELUM JAWAB SEJAK JAN 2015 

Saya mengecam keputusan terburu-buru Kementerian Dalam Negeri yang menghidupkan semula Sistem Foreign Workers Centralized Management System (FWCMS). Semua kaunter imigresen hanya akan dibuka dalam tempoh peralihan selama 15 hari dan akan ditutup sepenuhnya pada 1 Julai 2015.

Mengimbas kembali, FWCMS (http://www.fwcms.com.my/) yang diusahakan oleh Bestinet Sdn. Bhd. (BESTINET), mewajibkan semua pemeriksaan kesihatan pekerja-pekerja asing di negara sumber dan permohonan Visa Dengan Rujukan (VDR) tidak boleh diuruskan di kaunter Jabatan Imigresen, sebaliknya perlu dilakukan sepenuhnya secara atas talian.

Selain itu, semua pusat pemeriksaan kesihatan di negara sumber pekerja-pekerja asing juga wajib menggunakan sistem BESTINET. Ini telah mencetuskan ketegangan dengan agensi tenaga kerja serta kementerian negara Nepal apabila mereka diwajibkan untuk mengguna sistem Bio-Medical mulai 15 Jan 2015.[1] Agensi-agensi tempatan di negara sumber telah mengesahkan bahawa untuk kes Filipina, pekerja ataupun ejen pengambilan pekerja perlu membayar USD15 (RM54) bagi tujuan memuatnaik maklumat kesihatan pekerja asing.[2]

BESTINET bukan saja akan mengaut keuntungan besar melalui penguasaan monopoli eVDR dan Bio-Metric, tetapi juga bakal meningkatkan kos pengambilan pekerja asing dan apabila penambahan kos ini tidak dipantau, ianya akan mendedahkan pekerja-pekerja asing kepada risiko eksploitasi dan pemerdagangan manusia.

Maklumat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) menunjukkan bahawa BESTINET merupakan sebuah syarikat RM2 sehingga tahun 2013, tidak menghantar Laporan Akaun sejak tahun 2010 selama 4 tahun (yang pastinya telah melanggar Akta Syarikat 1965), dan diklasifikasikan sebagai syarikat ‘Dormant’.

Antara pengarah penting Bestinet Sdn. Bhd. adalah Tan Sri Azmi bin Khalid yang merupakan Ahli Majlis Tertinggi UMNO sekarang dan pernah menyandang jawatan Timbalan Menteri Dalam Negeri (1999), Menteri Pembangunan Luar Bandar (1999-2004), Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri (2004-2006), Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar (2006-2008) dan Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Malaysia (2008-2013).

Kami terkilan dengan penglibatan bekas Menteri KDN UMNO/BN dalam syarikat BESTINET yang membangunkan sistem FWCMS untuk kementerian yang sama. Ini memberikan gambaran wujudnya percanggahan kepentingan (conflict of interest) dan seolah-olah projek ini dianugerahkan atas hubungan dan rundingan dalaman.

Kami juga berasa dukacita dengan siri penswastaan dan kotrak monopoli yang berlaku ke atas peranan dan fungsi Kementerian Dalam Negeri (KDN) di bawah Menteri Dalam Negeri  Ahmad Zahid Hamidi, bermula dengan MyEG, dan sekarang BESTINET.

Apabila isu ini dibangkitkan pada bulan Januari 2015, Ahmad Zahid elak daripada menjawab persoalan dan keraguan rakyat. Sekarang Ahmad Zahid tidak boleh lagi elak dan wajib menjawab 3 soalan berikut:

1.     Bilakah sistem FWCMS telah lulus pembuktian konsepnya (Proof-of-Concept) dan mendapat kelulusan kabinet?

2.     Mengapakah menganugerahkan projek tersebut kepada BestiNet Sdn. Bhd yang sebelum ini merupakan Syarikat RM2 dan tidak mempunyai apa-apa track record pembangunan sistem atas talian?

3.     Adakah kontrak tersebut dianugerahkan melalui tender terbuka, dan apakah peranan Tan Sri Azmi dalam urusniaga tersebut?

Kami menetapkan pendirian KEADILAN bahawa maklumat yang diuruskan oleh sistem tersebut melibatkan maklumat sensitif yang bakal membawa risiko kepada keselamatan dan kedaulatan negara dan TIDAK HARUS disumberluarkan kepada syarikat swasta. Kami menggesa penjelasan langsung daripada Ahmad Zahid sebelum kami dedahkan lagi maklumat lanjut mengenai projek tersebut. 

YB Lee Chean Chung
ADUN Semambu
Ketua Penerangan AMK Pusat
012-9540498


---------------------

NASI PANGGUNG NASI PANGGUNG


Dikala org sibuk membilang harta
Dikala org sibuk mengejar pangkat
Masih ada yang tercari-cari sesuap nasi
Masih ada yang masih memikir apa nasib esok hari

SEDEKAH AMAL JARIAH
Menu Jalan Panggung hujung minggu lepas:
Tim Dapur Jalanan - Koey Teaw Tomyam
Tim INTEC - Toiletries Pek
Tim Gender Studies UM - Kedai Jalanan Pasar Percuma
Adzim & Keluarga - Roti & Air Kotak

MINAH DATANG TOLONG
Anak semua bangsa; kawan2 yg membantu berkerja bakti:
Aisyah, Padel, Azen, Faizal Zainal, Afiq,
Hafizal, Husin, Nad, Raja Azraff, Syu & kawan,
Ehsan, Rahul & Tim INTEC Shah Alam,
Dr Maszlee & Keluarga, Awatif & Tim Recycle,
Aie, Faizal, Amir dari RnR Penang, Brader Pyanhabib, 
& semua yang hadir bersetiakawan bersama miskin kota!

KEDAI JALANAN
Ini minggu akhir sebelum puasa
minggu depan tukar waktu
setiap sabtu, 10 malam
sepanjang bulan puasa
MOREH JALAN PANGGUNG

TERIMA KASIH SEMUA
Jumpa minggu depan!

MINAH  UNTUK DIJUAL
 Baju edisi baru ada dijual. Datang Jalan Panggung atau Bangsar Utama. Beli sambil membantu!
 Untuk maklumat terkini, info-info mengenai kami boleh cari & tekan like Facebook page DapurJalananKualaLumpur & follow twitter - @dapurjalanan & instagram - dapurjalananKL. Cari, follow & LIKE!!

Untuk yang mahu menyumbang boleh masuk ke akaun Dapur Jalanan, 
CIMB: 8001-7278-49 SPKL Collective
Untuk yang ingin sama-sama potong bawang atau sumbang makanan atau apa-apa nak disumbang boleh talipon: ezzuandi 0192671285 atau
 Hadi Khalid 0126648873

----------

NAJIB DAPAT SAMPAH
Zam: Media pro-kerajaan punca Najib dapat penyokong sampah

 | June 11, 2015
Media prokerajaan lebih mengutamakan individu menyeleweng berbanding pemimpin UMNO berintegriti untuk mempertahankan Najib.

KAH KAH KAH
woit
ini ke maksud zam
kah kah kah

SAMPAH NYAMPAH
----------------

HUTANG NAJIB DAN ROSMAH

TIPU TIPU TIPU TIPU TIPUFaedah perlu 1MDB bayar antara RM2.4-RM2.7 bilion, kata menteri

Menteri Kewangan Kedua  Ahmad Husni Hanadzlah mengganggarkan pembayaran faedah yang perlu dibayar syarikat menanggung beban hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berjumlah antara RM2.4 bilion dan RM2.7 bilion setahun.
Anggaran tersebut dibuat Husni jika mengambil kira hutang keseluruhan 1MDB yang berjumlah MR42 bilion.
"Jika hutang tersebut RM42 bilion, pembayaran faedahnya adalah antara RM2. 4 bilion dan RM2.7 bilion setahun," katanya menjawab soalan daripada ahli Parlimen Sepang Mohamed Hanipa Maidin semasa sesi penggulungan Rancangan Malaysia Ke-11 di Dewan Rakyat hari ini.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/faedah-perlu-1mdb-bayar-antara-rm2.4-rm2.7-bilion-kata-menteri#sthash.aGcFnV8Y.dpuf

KAH KAH KAH
woit
hutang 1MDB 42 bilion ringgit
bayar bunga setahun 2.7 bilion ringgit
duit bunga ini saje
sama dengan jumlah dana PTPTN
kalau tak ada hutang 1MDB
semua dapat belajar percuma
semua dapat biasiswa
cilaka china tembam
dia buat duit rakyat kena bayar

PUNDIEK MUNDIEK 


---------------

PANGLIMA ZOMBI
NAJIB TAKUT 
DENGAN ALI TINJU


Najib tidak hadir jelas isu 1MDB semasa penggulungan Dewan Rakyat


 Najib Razak tidak hadir ke Dewan Rakyat untuk sesi penggulungan Kementerian Kewangan mengenai Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11) pada ketika ahli Parlimen Pakatan Rakyat menanti untuk menyoal mengenai syarikat pelaburan kontroversi 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

 - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/najib-tidak-hadir-jelas-isu-1mdb-semasa-penggulungan-dewan-rakyat#sthash.N5Tcn49f.dpuf

KAH KAH KAH
woit
apa jadi panglima bugis
sudah jadi panglima zombi
pwtc tak datang
alasan keselamtan
parlimen pun tak datang
woit
ali tinju bukan YB laaa
kah kah kah

PUNDIEK PUNTAT----------------