Khamis, 14 Julai 2022

NAJIB LARI KE SINGAPURA.....

 


NAJIB SEWA JET

LARI KE...OPSS ...

RAJAPAKSA SEWA

JET PERSENDIRIAN

LARI KE SINGAPURA

KAH KAH KAH

AMIN

NAJIB 

KHALAS

BERITA BAHAYA ?


Kewangan negara stabil, hutang terkawal, kata Tengku Zafrul

KEDUDUKAN fiskal negara masih kukuh dan hutang kerajaan Persekutuan masih di tahap terkawal, kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata walaupun negara telah melalui beberapa siri krisis kemelesetan ekonomi dan kewangan sebelum ini, kerajaan amat berdisiplin dan tidak pernah gagal membayar faedah dan hutang yang matang.

“Ini membuktikan reputasi dan kemampuan Malaysia sebagai penghutang yang mempunyai rekod bayaran balik yang baik,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau merujuk kepada beberapa laporan di media sosial yang dilihat bertujuan untuk mengelirukan rakyat mengenai kedudukan kewangan dan situasi hutang negara.

Tengku Zafrul berkata pengurusan hutang secara berhemat juga diterapkan melalui undang-undang sedia ada, antara lainnya Artikel 98(1)(b) Perlembagaan Persekutuan yang menetapkan supaya kerajaan sentiasa mengutamakan perbelanjaan berkaitan hutang berbanding perbelanjaan operasi yang lain.

Katanya Akta Pinjaman Luar Negeri 1963 memperuntukkan pinjaman luar pesisir tidak boleh melebihi RM35 bilion dan Akta Langkah-Langkah Sementara bagi Pembiayaan Kerajaan (Penyakit Koronavirus 2019 (Covid-19)) (Pindaan) 2021 menetapkan bahawa had statutori hutang kerajaan tidak boleh melebihi 65 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Pada akhir Jun 2022, katanya pinjaman luar pesisir berjumlah RM29.4 bilion manakala hutang statutori mencatat 60.4 peratus daripada KDNK.

Dalam pada itu, menteri kewangan turut menjelaskan 97 peratus daripada jumlah hutang kerajaan Persekutuan adalah dalam denominasi ringgit, sekali gus mencerminkan pengurusan hutang berhemat kerana pendedahan kepada risiko tukaran mata wang asing adalah minimum.

“Paras hutang yang tinggi tidak bermakna negara mempunyai risiko kebankrapan.

“Pelbagai agensi penarafan antarabangsa seperti S&P Global, Fitch dan Moody’s sentiasa menilai tahap hutang sesebuah negara bersama dengan faktor lain seperti rangka kerja fiskal berhemat, tadbir urus yang utuh dan kedudukan luaran yang baik serta kekukuhan ekonominya,” katanya.

Tengku Zafrul berkata pihak Tabung Kewangan Antarabangsa turut mengakui bahawa kedudukan hutang Malaysia masih di paras terurus.

Baru-baru ini, katanya S&P menjangkakan bahawa perancangan dasar kerajaan akan menyokong pengukuhan kedudukan fiskal negara.

Sementara itu, beliau berkata Kementerian Kewangan (MoF) turut menyangkal dakwaan beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab dan berniat jahat bahawa Malaysia bakal menjadi muflis seperti sebuah negara di Asia Selatan baru-baru ini.

“MoF telah membuat aduan rasmi kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia mengenai beberapa laporan palsu di media sosial mengenai kedudukan hutang negara yang dilihat bertujuan mengelirukan rakyat dan berpotensi untuk menjejaskan keyakinan pelabur terhadap Malaysia,” katanya. – Bernama, 14 Julai, 2022.

KENAPA GAMIN

CAKAP LAGU NI?

JENG JENG JENG

ADA APA  KE

NAK NAFIKAN ?

JENG JENG JENG

ORANG RAMAI

KUREENG

PERCAYA  CAKAP

MENTERI KERANA

MENTERI SUKA

MENIPU

KAH KAH KAH

JANGAN NANTI

TETIBA POTONG

SUBSIDI POTONG

BUJET KERANA

HUTANG BANYAK

AMIN

SRI LANGKA DULU

MENTERI EKONOMI

KATA  SEMUA OK

SEMUA BERES

SEMUA  TERKAWAL

KAH KAH KAH

LIHAT NAJIB

CABUT LARI...OPS..

RAJAPAKSA 

CABUT LARI BILA

RUMAH KENA BAKAR

KAH KAH KAH

PADAN MUKA

KAH KAH KAH

AMIN


BILIK SULIT


MUSTAHIL LUPA

AMIN

DAILOK ITU

DARI KATA BUAL

MASA GUA

DISIASAT SB

AMIN

DIALOK ORI

AMIN

KHALAS

Unknown commented on 
"TUGAS POLIS 
BUKAN JAGA MORAL"

lu lupa skrip teater bilik sulit..polis la yang akan menaikkan dan menurunkan sesorg utk jadi menteri atau perdana menteri..

WARGA ASING AJEN CHINA MERAH ?

 Serbu makmal, dadah bernilai RM8.07 juta dirampas

KUALA LUMPUR – Polis Diraja Malaysia hari ini berjaya membongkar makmal  memproses, membungkus dan setor penyimpanan dadah pelbagai jenis dadah bernilai RM8.07 juta.

Makmal itu dibongkar susulan serbuan tergempar di lima lokasi berlainan sekitar Lembah Klang pada 8 Julai lalu, kata Setiausaha Polis Malaysia PDRM, Deputi Komisioner Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin.

Katanya, dalam serbuan dengan kerjasama Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Selangor itu hasilnya pihak polis telah berjaya menahan seramai 11 orang disyaki ahli sindiket dadah makmal haram itu.

“Kesemua suspek yang terdiri daripada sembilan lelaki warga tempatan, seorang lelaki warga asing dan seorang wanita warga asing berumur dalam lingkungan 22 hingga 38 tahun dan dipercayai terlibat aktif dengan aktiviti pemprosesan dan pengedaran dadah itu untuk pasaran tempatan di sekitar Lembah Klang.

“Dalam operasi tersebut pihak polis telah berjaya merampas sejumlah 141.4 kilogram pelbagai jenis dadah iaitu 106.3 kilogram ketamin, 18.6 kilogram pil eramin 5 dan 16.5 kilogram pil ekstasi yang keseluruhannya dianggarkan berjumlah RM8.07 juta,” katanya dalam kenyataan kejayaan itu yang dikeluarkan di Bukit Aman hari ini.

Tambah beliau, jumlah rampasan dadah itu dipercayai boleh digunakan oleh seramai 502,257 orang penagih dadah.

Menurut Noorsiah, modus operandi yang digunakan sindiket terbabit adalah menjadikan premis kediaman sebagai tempat memproses dan stor penyimpanan bekalan dadah itu.

WOW

8 JUTA

NILAI DADAH

AMIN

DUIT SEBANYAK

INI BOLEH RASUAH

BANYAK  JABATAN

KAH KAH KAH

DUA WARGA ASING

APAKAH DARI

CHINA MERAH ?

AMIN

DITANYA KERANA

DI MEXICO AJEN

CHINA MERAH

DATANG BAWA 

DADAH MENTAH

BELUM DIPROSES

UNTUK

ROSAKKAN 

AMERIKA

AMIN

DADAH MENTAH

BERASAL DARI

CHINA MERAH

 AMIN

KHALAS

SEMENANAJUNG DOMINASI SABAHSEMENANJUNG 

DOMINASI SABAH

AMIN

ITU SEBAB SABAH

NAK MERDEKA

AMIN

Unknown commented on 


"HERMAN HERMIT - BUS STOP"

Gambar Izzah Dan Jacel Kiram Bukti Anwar Dalang? Bukan kah anak gay boy tua Melsysia penah bergambar dengan Setan Sulu dolu..!? Media Filipina dan antarabangsa telah ‘memainkan’ secara besar-besaran bagaimana beberapa pemimpin pembangkang Malaysia mengadakan pertemuan dengan pemberontak Mindanao. Menjelang PRU 14 dulu pembangkang goreng Malaysia akan bankrap. Menjelang PRU 15 Malaysia akan jadi spt Sri Langka pula dah...!! Kitar semula apa ya patut asal boleh kasi goreng... tapi kena ingat goreng mamak dah tak laku. Tekak rakyat dah naik kembang goreng mamak.

 Begitu lah bunyi bonyi nya iaitu Malaysia telah kehilangan wang sebanyak RM8.9 bilion akibat tindakan waris Setan Sulu dan bakal mengikut jejak langkah Sri Lanka. Ada pula yang menyalahkan bekas perdana menteri kerana menghentikan bayaran pada tahun 2013. Bila Street Times Singapork, WSJ, Reuters, DoJ, CNN media lidah batu api antarabangsa lapor maka lidah bawak ,lidah bercabang lidah batu api pembangamg dan negara pun mola terkinja kinja. https://www.mynewshub.tv/2015/11/kiram-penceroboh-sabah-pun-sokong-anwar/ Nak peringat kali lagi haahh... goreng mamak dah tak laku, tekak rakyat dah kembang meloya nak muntah. Rakyat dah meluat.

APA SUDAH JADI ?

 Fiskal negara kukuh, tidak benar Malaysia akan muflis – Tengku Zafrul


WOW

KAH KAH KAH

APA SUDAH JADI

KAH KAH KAH

NAK JADI

SRI LANKA KE?

JENG JENG JENG

KAH KAH KAH

LUCAH SENGAJA DI HEBOHKAN

 

BERITA KOMIDI

LUCAH SENGAJA

DIHEBOHKAN

AMIN

UNTUK RAKYAT

LUPA HARGA 

MAKANAN MAHAL

AMIN

Unknown commented on
 "SALUT UNTUK 
SOSOK YANG BERANI"

Tak ada hebat nya dan berani...hanya kerana dikeldaikan yakni ditunggang bersama lobak di umpan depan hidung...begitu ler keldai...dah tunggu kira seminggu lebih maka ada juga yang membaca keadaan bersama telahan aku...yakni ribut kecoh marah takyat bab telur dan ayam melambung dek beliung harga tetiba jatuh carta terus senyap....kira apa? 


Mat Saleh kata False_flags, Damage_Control dan Attention_Diversion.....sebab tuh senang kena kelentong baik yang dikeldaikan mahu pun massa yang sekawan keldai...lanun bugis mat songel mat 3suku GPA mat transfer duit ke London mat polis transfer duit ke Aussie suma senyum kambing jer....

UNTUK PANGLIMO - BUS STOP UNTUK PANGLIMO

BUS STOP

THE HOLLIES

KHALAS

ZAHID 47 LAWAN SABRI 114


ESOK JUMAAT

KAH KAH KAH

APAKAH ROS

AKAN BUAT

PENGUMUMAN

TENTANG

PINDAAN 

PERLEMBAGAAN

GEROMBOLAN

JENG JENG JENG

SEKARANG

ZAHID  SATU

SABRI KOSONG

JENG JENG JENG

ESOK ???

TUKAR TIUB

RAMAL

SABRI 114

AKAN MENANG

KAH KAH KAH 

ZAHID SATU

SABRI SATU

JENG JENG JENG

KAH KAH KAH

AMIN

BILA OMBAK RAKYAT BESAR


BILA OMBAK

RAKYAT BESAR

PEGAWAI IMIGRISEN

AKAN TENGGELAM

AMIN

KHALAS

politikgilababi commented on 

"KULIAH POLITIK"

Sri Langka...pegawai imigresen pun tak mau chop passport dia... Disini? Siap eskot dgn siren pulis dan pegawai kerajaan cium teloq...

TUKAR TIUB DAH BERI TAHU 11 TAHUN DULU BUKAN SENANG

NAK BUAT 

KOMIDI BERDIRI

DI MALAYSIA

AMIN

11 TAHUN DULU

GUA UDAH BILANG

KAH KAH KAH

AMIN

KERAJAAN BANTU JO LOW ?Rundingan Jho Low dengan kerajaan gagal, Apandi terlibat


Ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho menghubungi kerajaan Malaysia sejak beberapa minggu lalu dalam usahanya berunding bagi membolehkan beliau pergi ke AS untuk menyelesaikan kes berkaitan skandal 1MDB, MalaysiaNow kini boleh mendedahkan.

Difahamkan, perbincangan mengenai perkara itu turut dihadiri bekas peguam negara, Mohamed Apandi Ali.

Bagaimanapun MalaysiaNow tidak dapat mengesahkan apakah peranan Apandi yang hadir dalam sesi rundingan tersebut di mana peguam Low dari firma Kobre & Kim turut berada di situ.

Ketika ditanya mengenai peranannya, Apandi enggan mendedahkan butiran perbincangan.

"Maaf. Maklumat itu adalah sulit," kata Apandi kepada MalaysiaNow.

Apandi merupakan peguam negara sewaktu pendedahan skandal 1MDB berada di kemuncak ketika pentadbiran Najib Razak.

Ketika beliau masih berkhidmat sebagai peguam negara, Apandi menarik perhatian ramai selepas membersihkan Najib daripada sebarang salah laku dalam skandal 1MDB.

Baru-baru ini, beliau berkata keputusan kontroversi itu diambil kerana saksi utama termasuk Low atau lebih dikenali sebagai Jho Low melarikan diri.

Dalam pada itu, MalaysiaNow difahamkan Low juga sedang mendapatkan bantuan dari Malaysia dalam usaha menarik balik notis merah yang dikeluarkan Interpol terhadapnya.

Notis merah itu menghalangnya daripada pergi ke AS selepas mencapai penyelesaian dengan Jabatan Kehakiman (DoJ) yang menuduhnya mencuri berbilion dolar dana 1MDB.

"Beliau sedang mendapatkan bantuan kerajaan berkait pasport Malaysianya.

“Beliau buat permohonan tetapi gagal memenuhi syarat yang kami tetapkan, yang turut menetapkan supaya wang 1MDB dipulangkan,” kata sumber rapat dengan rundingan yang diadakan dengan peringkat tinggi pihak berkuasa yang terlibat dalam kes 1MDB.

Low dianggap sebagai lelaki yang memainkan peranan penting dalam skandal 1MDB, di mana DoJ menamakan beliau sebagai dalang penyelewengan dana sebanyak AS$4.5 bilion dari 1MDB dalam akaun peribadinya.

Keberadaannya sebagai orang dalam buruan tidak pernah dipastikan, namun waran tangkap dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Badan anti rasuah itu turut memaklumkan kepada Interpol sebagai amaran terhadap statusnya dan dua lagi individu.

Percubaan Jho Low kali ini bukan kali pertama dalam usahanya mendekati pihak berkuasa di Malaysia, di mana beliau didakwa di mahkamah tanpa kehadirannya berhubung konspirasi jenayah bersama Najib dalam skandal 1MDB.

Dua tahun lalu, agensi berita Al-Jazeera mendedahkan perbualan telefon yang menunjukkan bagaimana Low terdesak untuk berunding dengan pihak berkuasa Malaysia tanpa menunjukkan sebarang penyesalan atas setiap tindakannya.

PUKEE RAHAH

CHINA TEMBAM

PEMUSNAH

NEGARA

AMIN

WAJIB DIBAWA

PULANG DARI

 DARI

PUKEE RAHAH

CHINA MERAH

AMIN

PUKEE  RAHAH

CHINA MERAH

MASIH SOKONG

PUKEE RAHAH

NAJEEB

AMIN

ITU PASAL 

PUKEE RAHAH

AFANDI ADA

SAMA BINCANG 

DENGAN

PUKEE RAHAH

CHINA TEMBAM

AMIN

KHALAS

KES KOBID NAIK LAGIKKM lapor 3,934 kes baharu Covid-19

MALAYSIA mencatatkan peningkatan kes baharu Covid-19 semalam sebanyak 3,934, berbanding 2,345 kes sehari sebelumnya.

Menurut laman web Kementerian Kesihatan (KKM) CovidNow, jumlah kes jangkitan sejak permulaan pandemik ialah 4,604,670 kes.

Selangor mencatatkan jumlah jangkitan tertinggi semalam dengan 1,321 kes, diikuti Kuala Lumpur (1,260) dan Sabah (241).

Perak mencatatkan 207 kes baharu, Johor (51), Sarawak (56), Melaka (110), Pulau Pinang (161), Putrajaya (111), Kedah (79), Pahang (72), Terengganu (33), Kelantan (29) dan Perlis (14) dan Labuan (15).

KKM juga melaporkan sembilan kematian Covid-19 semalam dengan dua diklasifikasikan sebagai kematian di luar hospital.

Kes itu dilaporkan di Melaka (2), Perak (2), Selangor (2), Johor (1), Pahang (1) dan Pulau Pinang (1) menjadikan jumlah kematian kepada 35,828.

Pesakit Covid-19 di unit rawatan rapi (ICU) berjumlah 53 orang, dengan 30 daripadanya memerlukan bantuan pernafasan. – 14 Julai, 2022.

AWAS !!!

JAGA JAGA

IKUT C.U.H

AMIN

IKUT 

CARA UNTUK

HIDUP

AMIN

KHALAS

ZAHID SATU - SABRI KOSONG


 

SABRI LAWAN ZAHID

ZAHID LAWAN SABRI

AMIN

TAJUDIN

GAGAL JADI DUTA

KE INDONESIA

MAKA

ZAHID SATU MATA

SABRI KOSONG

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS