Sabtu, 24 Oktober 2020

BUDAYA MELAYU ASLI


BUDAYA MELAYU

ASLI TERSIMPAN

DI PATANI

BELUM DIGANGGU 

TOK ARAB

LIRIK LAGU JUJUR

TENTANG KEHIDUPAN 

PUNCANYA GILA NAK JADI PM

 PUNCANYA

GILA NAK JADI PM

Unknown commented on 

"APA PUNCANYA ?"

Nak Jadi PM = Kerajaan Jatuh Nak Jadi PM = Darurat Nak Jadi PM = Menyusahkan Rakyat jadi cadangannya masuhkan jawatan PM.. yang nak jadi PM .. hantar tanjung rambutan kah kah kah kah

SUARA RASIONAL 

INI CONTOH

PEMIMPIN 

YANG WAJIB

 DISOKONG RAKYAT

AMIN

RASIONAL JUJUR

DEMOKRATIK

AMIN 


Biarkan demokrasi 

berfungsi, kata Tok Mat

PUTRAJAYA patut menggunakan sistem demokratik untuk melawan pandemik Covid-19, kata Mohamad Hasan ketika Kerajaan Persekutuan sedang menunggu kata putus dari Yang di-Pertuan Agong untuk melaksanakan perintah darurat di negara ini.

Timbalan Presiden Umno itu berkata pandemik ini hanya boleh diatasi dengan pendekatan saintifik, pemulihan ekonomi dan mengikuti peruntukan Perlembagaan.

“Sesuatu yang membelakangkan sains, menjejaskan ekonomi dan memencilkan peranan perlembagaan akan meletakkan negara dan rakyat Malaysia dalam keadaan yang lebih sulit dan memburukkan lagi keadaan.

“Tanganilah krisis ini dengan mempertahankan perlembagaan, membenarkan demokrasi berfungsi, memperkemaskan respons sistem kesihatan dan keselamatan awam dan mengutamakan kepentingan rakyat biasa dengan tidak menambahkan kesususahan,” katanya menerusi Facebook hari ini.

Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu berkata kemampuan sistem kesihatan Malaysia menangani krisis ini adalah teruji dan telah diiktiraf sebagai salah sebuah negara dengan sistem terbaik dan wajar dicontohi.

“Malaysia tidak berada dalam kelumpuhan ekonomi, sistem kesihatan dan keselamatan awam. Malah Malaysia telah berada dalam fasa pemulihan ekonomi yang terfokus, dirangsang dengan pelbagai stimulus yang selari dengan kepentingan rakyat dengan sistem kesihatan yang berfungsi dengan baik walaupun tertekan,” katanya.

Kenyataannya itu berhubung keputusan Kabinet untuk melaksanakan perintah darurat ketika negara ini sedang menghadapi ketidakstabilan politik dan pandemik Covid-19, kata sumber kepada The Malaysian Insight.  

JIKA UMNO

BANYAK JENIS

PEMIMPIN INI

PARTI INI BUKAN

LAGI PARI

GEROMBOLAN

PENYAMUN

AMIN KAWAN TERAJANG MUHYIDIN KAU KAU

 


TERAJANG 

JANGAN 

TAK TERAJANG

 KAH KAH KAH

GASAK TIBAI SEPAK

 SAMPAI  SAMA 

SAMA MATI 

KAH KAH KAH

BAIK UNTUK 

RAKYAT

AMIN


BN Selangor gesa Muhyiddin letak jawatan

BARISAN Nasional (BN) Selangor menyarankan agar Perdana Menteri Muhyiddin Yassin meletak jawatan bagi mengelak jalan yang panjang dan memakan masa.

Ketua penerangannya, Isham Jalil berkata jika tindakan itu diambil, ia akan memudahkan Yang di-Pertuan Agong membuat tindakan selanjutnya.

“Untuk mengelakkan jalan yang panjang dan memakan masa tetapi dengan pengakhiran sama (darurat), adalah lebih afdal untuk rakyat dan negara jika Muhyiddin meletakkan jawatan sebagai perdana menteri terlebih dahulu, dan menyerahkannya kembali kepada budi bicara dan kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong untuk menentukan sepenuhnya sama ada untuk melantik perdana menteri baharu, membubarkan Parlimen, atau mengisytiharkan darurat,” kata beliau dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurutnya, tindakan itu lebih sopan dan ‘gentleman’ kerana memberi ruang sepenuhnya kepada Agong untuk membuat keputusan tanpa sebarang kekangan atau paksaan.

Isham berkata demikian susulan kenyataan Istana Negara yang Agong akan berunding dengan Raja-raja Melayu untuk mempertimbangkan cadangan pengisytiharan darurat oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin.

Jelasnya, Agong akan melihat sama ada terdapat pilihan dalam peruntukan undang-undang selain darurat dan baginda juga tidak mahu cadangan itu disalah guna untuk kepentingan politik. 

Jika Agong tidak berkenan cadangan darurat itu, maka Perlembagaan dan Parlimen juga tidak akan digantung dan sidang Parlimen yang dijadualkan pada bulan depan, akan diteruskan, tambah Isham.

“Namun pada sidang Parlimen bulan ini akan ada pembentangan Belanjawan 2021 yang memerlukan undian ahli Parlimen untuk diluluskan.

“Jika kerajaan tidak mendapat sokongan majoriti dalam Dewan untuk usul belanjawan ini, maka ia jelas menunjukkan kerajaan dan perdana menteri sudah hilang sokongan majoriti,” katanya.

Menurut Isham lagi, jika situasi itu berlaku maka Muhyiddin tidak ada pilihan lain selain meletakkan jawatan atau menasihati Agong untuk membubarkan Parlimen.

GADUH DALAMAN

MAKIN HEBAT

SUASANA BAIK 

 BUKA POLITIK BARU

AMINUBAT DARURAT BERI POWER

 


BRO 

RAMAI INGAT

MUHYIDIN SAKIT

KAH KAH KAH

SILAP BRO

SEGALA UBAT 

BAGI DIA POWER

KAH KAH KAH Darurat akan beri Muhyiddin lebih banyak kuasa, kata Dr Mahathir

DR Mahathir Mohamad hari ini berkata pengisytiharan darurat hanya akan memberi lebih banyak kuasa kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Bekas perdana menteri itu berkata menjadikan Covid-19 sebagai alasan untuk mengisytiharkan darurat tidak boleh dilaksanakan kerana negara menguruskan wabak Covid-19 dengan baik.

“Apa yang dapat buat dengan darurat untuk menghentikan wabak berbanding dengan apa yang dapat kita lakukan sekarang? Tidak ada.

“Tetapi keadaan darurat akan memberi kuasa tambahan kepada perdana menteri. Apa yang dilakukannya setakat ini tidak mengurangkan masalah politik, ekonomi dan sosial yang mempengaruhi negara ini,” tulis beliau di blognya, Chedet.

Semalam, kerajaan Perikatan Nasional (PN) merancang untuk memperkenalkan seperti perintah darurat di tengah pandemik Covid-19 dan ketidakstabilan politik.

Muhyiddin mengadakan pertemuan selama dua jam dengan Yang di-Pertuan Agong di Kuantan, Pahang semalam, beberapa jam selepas mempengerusikan mesyuarat khas Kabinet di Putrajaya pada awal pagi.

Dr Mahathir berkata Covid-19 digunakan untuk membenarkan Parlimen ditangguhkan, dipendekkan dan mengelak sebarang perbahasan.

“Sekarang ia dijadikan alasan untuk mengisytiharkan darurat. Tetapi kuasa kerajaan saat ini sudah memadai untuk menangani wabak.

“Kita tidak berdepan bantahan rakyat seperti yang dilihat di AS dan Eropah. Orang kita sangat mematuhi sekatan seperti PKP.” – 24 Oktober, 2020.


ABAM PUN

KENA SAILANG

KAH KAH KAH
TUAN HAJI DUA N TIBAI TUAN AJI SATU N

 

MENARIK MENARIK

KAH KAH KAH

TUAN HAJI DUA N

TIBAI TUAN AJI

SATU N

KAH KAH KAH 

MANA SATU 

PUTAR ALAM

KAH KAH KAH   

Annuar saran presiden PKR rujuk perlembagaan sebelum ulas isu darurat

                             

MENTERI Wilayah Persekutuan Tuan Haji Annuar Musa menasihatkan Ahli Parlimen Port Dickson Tuan Haji Anwar Ibrahim, merujuk kepada perlembagaan Persekutuan sebelum mengeluarkan kenyataan berkaitan spekulasi yang tersebar tentang kerajaan bakal mengisytiharkan darurat semalam.

Tuan Haji Annuar yang juga setiausaha agung Barisan Nasional (BN) berkata presiden PKR itu perlu membaca perlembagaan Persekutuan di bawah perkara 150, yang menerangkan pelbagai jenis darurat.

“Apabila perkara yang menyentuh soal keselamatan negara, ekonomi dan sebagainya disenaraikan, maka pentaksirannya kena rujuk pada pakar undang-undang. Adakah pandemik Covid-19 ini tidak boleh masuk dalam kategori darurat dan keselamatan?

“32 buah negara seluruh dunia sudah pun isytiharkan darurat, Malaysia masih belum lagi kerana kita rasa masih boleh urus negara… itu pun saya tak kata kerajaan akan isytihar darurat,” katanya kepada pemberita.

Beliau mengulas kenyataan Tuan Haji Anwar semalam yang dilaporkan berkata pengisytiharan darurat hanya dilakukan apabila terdapat unsur ancaman pada keselamatan negara, dan sekiranya kerajaan yang menjadi punca pada ancaman keselamatan, maka langkah darurat adalah langkah ke belakang yang akan memungkin kediktatoran.

Tuan Haji Annuar berkata kerajaan belum memutuskan sebarang keputusan berhubung pengisytiharan darurat di negara ini, dan ia perlu mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, sebelum dilaksanakan.

“Apabila sebut soal darurat, orang awam bayangkan ‘curfew’, darurat masa 13 Mei tetapi kita terlupa waktu banjir di Manik Urai, Kelantan satu waktu dahulu, kenapa kerajaan tak isytihar darurat? Itu namanya darurat banjir dan darurat ada berbagai jenis darurat.

“Apa pun kita tunggulah…kerajaan belum  membuat sebarang keputusan, kerana segalanya mesti mengikut  jalur perundangan. Kalau kerajaan belum buat sebarang keputusan tapi kita dah jatuhkan hukum kata kerajaan nak jadi diktator, itu saya fikir tidak adil,” katanya.

Bagaimanapun Tuan Haji Annuar berkata sekiranya kerajaan membuat keputusan mengisytiharkan darurat, pasti mempunyai penjelasan teliti mengenainya seperti spesifikasi (jenis) darurat, serta siapa yang memerintah negara semasa pelaksanaan darurat tersebut.

“Saya lihat analisa (kenyataan) Tuan Haji Anwar adalah analisa ‘layman’. Dia kata tiada apa-apa perkara yang mengganggu ketenteraman awam.

“Sepatutnya jangan hukum sebelum benda berlaku.. dia sendiri ramal dan dia sendiri jatuh hukum itu tidak baik. Saya fikir itu adalah tindakan tidak beretika. Lagi pun Tuan Haji Anwar kena terima hakikat bahawa dia turut terlibat, sehingga menyebabkan timbul keadaan gawat sekarang ini,” katanya.


WOIT

BUKAN ANALISA

LAYMAN

ANALISA POMEN

BAIKI LABU

KAH KAH KAH

DULU RUNTUHKAN

PAKATAN HARAPAN

SEKARANG 

NAK TUBUH 

KERAJAAN BANDUAN

KAH KAH KAH 

BN SELANGOR TERAJANG MUHYIDIN

 


BERAT BERAT 

BN Selangor gesa Muhyiddin letak jawatan


BUKAN DARI MUSUH

DARI KAWAN

KAH KAH KAH 

JANGAN INGAT MUHYIDDIN SAKIT

 JENG JENG JENG 

Darurat akan beri Muhyiddin lebih banyak kuasa, kata Dr Mahathir


DALAM SAKIT

SAKIT MUHYIDIN

MERANCANG

KAH KAH KAH 

HILANG ANAK IKAN

 HILANG

 ANAK IKAN 

Unknown commented on 

"APA PUNCANYA ?"

Hilang punca bila anak anak ikan semua hilang pun kira punca jugak ke tt?saja tanya jangan marah.duduk tanah melayu ni tension sbnrnya elok elok dapat gomen baru tiber ada orang nak angkut sampah

TUAN HAJI DUA N SERANG TUAN HAJI SATU

 


TUAN HAJI ANNUAR

SERANG

TUAN HAJI ANUAR 

AMIN

Annuar saran presiden

 PKR rujuk 

perlembagaan 

sebelum ulas

 isu darurat

TIBAI JANGAN

TAK TIBAI

KAH KAH KAH 

JALAN LAIN KE PUTRAJAYA

 ADA JALAN LAIN

KE PUTRAJAYA 


Unknown commented on 

"MUSTAHIL TAKDA JALAN"

Ada jalan alternatif ke Putrajaya. Boleh ikut jalan Kg Dato Abu Bakar Baginda, boleh ikut Bangi boleh juga ikut Dengkil.

BANDUAN BUAT KACAU

 BEKAS DAN BAKAL BANDUAN

 BUAT KACAU 

Unknown commented on

 "APA PUNCANYA ?"

Aki aku cakap zaman 60an dulu darurat sebab komunis buat kacau...sekarang nk darurat pulak sebab ada bekas banduan nk rebut jawatan..atuk aku cakap lagi bekasan tu kalau di iran pasti kena hukum sula dah...tapi kat malaya ada hati nak jadi pm..kelam kabut satu malaya...

NAJIB MAKIN PANDAI - PANDAI APA ?

 


MAT NAJIB 

MAKIN PANDAI 

KAH KAH KAH

PADAI BAUT APA

KAH KAH KAH

PANDAI BUAT LAWAK

KAH KAH  KAH

TETIBA NAJIB SEDAR

TENTANG RAKYAT

KAH  KAH KAH


Najib gesa kerajaan 

utamakan rakyat


APA sahaja langkah yang diambil oleh kerajaan perlu mengambil kira kepentingan dan kebajikan rakyat, kata bekas perdana menteri Najib Razak.

Meskipun keselamatan dan kesihatan amat penting, namun keperluan rakyat tidak boleh diabaikan, tambah beliau.

SEMENJAK ADA 

BINI BARU

SEMENJAK BEBAS

 DARI BIK MAMA 

KAH KAH KAH

NAJIB MELAWAK

 HAMPIR SETIAP HARI

KAH KAH KAH

POWER KEMUT

 BINI BARU KALAH 

ZUNA ZAIN

KAH KAH KAHANGKAT KERUSI SEKALI LAGI

 
ANGKAT KERUSI

SEKALI LAGI

Unknown commented on

 "RAKYAT MUAK DENGAN POLITIKUS"

Yidin siap lantik budak hitam-coklat kurang lebih 45 jadi menteri belia....wei kalau 45 belia, 95 mature....tak ada hal Tun M angkat kerusi PM sekali lagi dan habis kan kerja yang tersangkut dek akibat songel yang tergelojoh meratib saban 2 tahun 2 tahun....

tak sampai 2 tahun 22 bulan Tun M sudah beri laluan itu pun tak cukup akal tersangkut dek di cantas Yidin... Sekarang beratib tak habis sudah ada nombor ada nombor...sampai nombor pun takut nak naik!!!

INGAT PADA RAKYAT

 
INGAT PADA

 RAKYAT

Unknown replied to a comment on 

"PROJEK ANWAR NAJIB ZAHID GAGAL"

X habis2 Ngan gengg ni.x insaf lgi ka.ritu dh tersungkur..ingat la kt rakyat yng menderita dnga pendapatan yang xtentu hala

APA PUNCANYA ?

 
DALAM MEMAHAMI

POLITIK ATAU APA SAJA

JANGAN LUPA MENCARI APA PUNCANYA

AMIN

TIMUR TENGAH BERGOLAK

KERANA ADA ZIONIS ISRAEL

AMIN

DUNIA GAWAT

KERANA ADA KOBID

AMIN

APA PUNCA KRISIS

POLITIK MALASYIA

HARI INI?

SILA TANYA DIRI 

AMINDarurat tamatkan drama sebulan politik negara?

PADA 23 September, Anwar Ibrahim menggemparkan negara apabila mengumumkan ada sokongan majoriti untuk membentuk kerajaan baharu.

Presiden PKR itu juga menerusi kaca TV nasional mendakwa kerajaan Perikatan Nasional Muhyiddin Yassin sudah tumbang, seterusnya membuka jalan untuknya menjadi perdana menteri kesembilan Malaysia.

Pengumuman Anwar itu berlaku hampir tujuh bulan selepas Muhyiddin membawa keluar parti diterajuinya, Bersatu, daripada Pakatan Harapan (PH), menumbangkan blok politik itu di Putrajaya.

Muhyiddin kemudian naik menjadi perdana menteri kelapan Malaysia, yang jika mengikut pelan asal PH adalah milik Anwar.


Bagaimanapun, sebulan selepas pengumuman Muhyiddin sudah tumbang, usaha Anwar yang juga ahli Parlimen Port Dickson untuk menjadi perdana menteri baharu Malaysia, nampaknya makin hilang momentum.

Rabu lepas, bekas rakan seperjuangan yang kini jadi Presiden Umno Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata partinya akan melakukan gencatan politik dengan Bersatu.

Ketika itu, semuanya seolah-olah sudah berakhir.

Tetapi, 10 hari sebelum Parlimen kembali bersidang, Muhyiddin nampaknya memberi nyawa baharu kepada dakwaan Anwar yang “Abah” sudah hilang majoriti, apabila dalam mesyuarat Kabinet semalam memutuskan untuk melaksanakan perintah darurat bagi menangani ketidaktentuan politik dan pandemik Covid-19.

Muhyiddin dan rombongan menghadap Yang di-Pertuan Agong di Kuantan, Pahang petang semalam, tetapi selepas pertemuan lebih dua jam, Putrajaya tidak membuat sebarang pengumuman.

Sekiranya perintah darurat dikuatkuasa dalam masa terdekat, Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan diberi kuasa penuh meluluskan pelbagai rang undang-undang penting seperti Belanjawan 2021 tanpa melalui Parlimen.

Muhyiddin juga tidak lagi perlu berdepan usul tidak percaya yang difailkan ramai wakil rakyat kerana Dewan Rakyat tidak akan bersidang. 24 Oktober, 2020.


PUNCA KRISIS

POLITIK SEKARANG

IALAH KEGILAAN

ANWAR IBRAHIIM

NAK JADI 

PERDANA MENTERI

AMIN

INILAH PUNCANYA

AMIN

DARI KEJATUHAN

 PAKATAN HARAPAN

HINGGA MEMBAWA

KE  DARURAT

AMIN 

GAGAL MEMAHAMI 

FAKTA INI 

BERMAKNA

 GAGAL MEMAHAMI 

APA YANG SEDANG BERLAKU

AMINMUSTAHIL TAKDA JALAN

 


MUSTAHIL TAKDA

JALAN LAIN

AMIN

MESTI ADA

AMIN


Annuar gesa pengkritik beri alternatif selain darurat

ANNUAR Musa mahu pengkritik Putrajaya mencadangkan alternatif bagi rancangan mengisytihar darurat yang akan mengelak keperluan mengadakan pilihan raya.

Dalam catatan di Facebook, menteri Wilayah Persekutuan bertanya undang-undang mana yang boleh digunakan bagi mengelak pilihan raya kecil (PRK) Batu Sapi atau menunda pilihan raya negeri (PRN) Sarawak.

“Bantu saya mencari jawapan perkara berikut, yang berkait dengan ketakutan rakyat terhadap penularan Covid-19. PRK Batu Sapi wajib diadakan dalam tempoh 60 hari daripada kekosongan, tetapi rakyat minta PRK ditangguhkan dan pegawai takut untuk ke zon merah.

“Tempoh DUN Sarawak tamat beberapa bulan lagi dan PRN wajib diadakan. Namun semua orang takut apa yang berlaku di Sabah selepas PRN menimpa Sarawak. Mereka minta PRN ditangguh dulu,” katanya dalam hantaran itu.

PRK Batu Sapi diadakan pada 5 Disember susulan kematian bekas menteri undang-undang Liew Vui Keong pada 2 Oktober.

Tempoh DUN Sarawak berakhir pada Jun.

Catatan Annuar muncul ketika ahli politik dan pakar undang-undang mempersoalkan perlunya menggunakan undang-undang darurat untuk memerangi pandemik Covid-19.

Ahli Majlis Tertinggi Umno itu berkata banyak pihak mengancam untuk menjatuhkan perdana menteri pada mesyuarat Parlimen akan datang.

“Jika itu berlaku maka PM boleh bubarkan Parlimen dan PRU perlu diadakan. Tetapi rakyat tidak mahu pilihan raya diadakan kerana takut merebaknya Covid-19,” tulis Annuar.

Kabinet memutuskan untuk melaksanakan darurat di tengah ketidakstabilan politik dan wabak Covid-19, kata sumber kepada The Malaysian Insight semalam.

“Nampaknya keputusan sudah dcapai,” kata sumber itu berhubung mesyuarat Kabinet khas selama tiga jam di Putrajaya semalam.

“Mereka hanya perlu atur semula perkataan ‘darurat’ agar rakyat tidak panik. Mereka tidak akan menyebutnya ‘darurat’ tetapi akan guna istilah lain. Yang ada kaitan dengan Covid-19,” kata sumber itu. – 24 Oktober, 2020.


KALAU NAK

SERIBU DAYA

KALAU TAK NAK

SERIBU DALEH

AMIN

JANGAN LUPA

MUTIARA HIKMAH

DARI DATUK

NENENK MOYANG KITA

AMIN