Rabu, 16 Ogos 2023

HOT TERKINI TER NOWW TER HOTT


HOT HOT HOT

TERKINI 

TERNOW TERHOT

AMINPAKATAN TERKENA TEMPIAS ZAHID


PAKATAN

TERKENA TEMPIAS

ZAHID

KHALAS

PERSEMPADANAN SEMULA SEDANG DI RANCANG !!!


AWAS !!!

PROJEK

PERSEMPADANAN

SEMULA SEDANG

DIRANCANG

KHALAS

EEE REEZAL TIDAK DI LANTIK


EEE  REEZAL

TIDAK

DI LANTIK

KAH KAH KAH

KHALAS

SYABAS PEGUAM NEGARA !!!AGC tiada sebab teliti semula kes pendakwaan

JABATAN Peguam Negara (AGC) hari ini menegaskan jabatan itu tidak mempunyai sebab atau alasan yang munasabah untuk meneliti semula semua kes yang didakwa di mahkamah. 

Peguam Negara Idrus Harun berkata setiap keputusan untuk pendakwaan dibuat setelah meneliti dan menimbangkan dengan sepenuhnya semua keterangan yang ada dan dibentangkan oleh agensi-agensi penguat kuasa serta menurut undang-undang berkaitan.

“Tidak terdapat sebarang campur tangan politik atau tekanan untuk memulakan apa-apa pendakwaan. Jabatan Peguam Negara sentiasa bertindak secara bebas dan profesional, mengikut tatacara yang telah ditetapkan dalam memulakan pertuduhan terhadap mana-mana individu,” katanya dalam kenyataan.

Idrus berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Setiausaha Agung Perikatan Nasional (PN) Hamzah Zainudin yang mendesak peguam negara supaya menyemak dan mengkaji semula semua pendakwaan terpilih terhadap pimpinan Bersatu dan PN untuk tujuan ditarik balik.

Desakan itu dibuat susulan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam yang melepas dan membebaskan bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin daripada empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk suapan berjumlah RM232.5 juta bagi parti Bersatu berkaitan projek Jana Wibawa.

Mengulas lanjut, Idrus berkata keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melepas dan membebaskan pengerusi PN itu hanya melibatkan empat pertuduhan predikat di bawah Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

Beliau berkata keputusan itu dibuat hanya berdasarkan ruang lingkup permohonan yang difailkan oleh pemohon.

“Notis rayuan difailkan oleh pihak pendakwaan untuk mencabar keesahan keputusan itu manakala tiga pertuduhan di bawah Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 masih kekal,” katanya.

Justeru, Idrus berkata pihaknya memandang serius kenyataan yang berkecenderungan menjejaskan kredibiliti AGC dan menggesa semua pihak supaya berhati-hati apabila mengeluarkan kenyataan yang mencadang atau membayangkan integriti dan kebebasan jabatan itu dikompromi oleh campur tangan politik atau pengaruh yang tidak wajar. 

“Jabatan Peguam Negara selanjutnya menegaskan jabatan ini bertindak secara bebas dan profesional pada setiap masa dalam menjalankan fungsi Jabatan Peguam Negara untuk menegakkan keadilan selaras dengan bidang kuasa Peguam Negara yang diperuntukkan di bawah Perkara 145(3) Perlembagaan Persekutuan,” katanya. – Bernama, 16 Ogos, 2023.

KENYATAAN INI

JELAS

AMIN

SYABAS 

PEGUAM NEGARA

AMIN

APAKAH INI 

JUGA SIGNAL

PADA ZAHID 

DAN NAJIB YG

MAHU KES DILUPUS

JENG JENG JENG

KALAU KES 

HAMZAH DITERUSKAN

KES ZAHID YG

SEDANG BERJALAN

JUGA WAJIB

DI TERUSKAN

AMIN

KES 1MDB NAJIB

JUGA WAJIB

DI TERUSKAN

AMIN

BARU NAMPAK

ADIL DAN COOL

AMIN

KHALAS

ROSMAH MENDUGA ANWARRosmah mohon dapatkan sementara pasport untuk ke Singapura

ROSMAH Mansor sekali lagi mengemukakan permohonan di Mahkamah Rayuan bagi mendapatkan pelepasan sementara pasport untuk melawat anak perempuannya, Nooryana Najwa Mohd Najib yang dijangka melahirkan anak ketiga hujung bulan ini.

Rosmah selaku pemohon memfailkan notis usul itu pada 11 Ogos lepas menerusi Tetuan Akberdin & Co. bagi membolehkannya melawat Nooryana Najwa yang dijangka bersalin pada 28 Ogos ini serta keluarganya di Singapura.

Permohonan untuk mendapatkan pasport akan didengar esok.

Dalam notis itu, isteri kepada bekas perdana menteri Najib Razak itu berkata beliau akan ke Singapura pada 18 hingga 23 Ogos, 26 Ogos hingga 6 Sept dan 9 Sept hingga 31 Oktober ini.

Menurut Rosmah, beliau akan pulang ke Malaysia untuk menghadiri prosiding rayuan kes rasuah membabitkan projek hibrid solar. 

Sebelum ini, Mahkamah Rayuan menetapkan 18 September ini untuk pengurusan kes.

Menurut Rosmah, sehingga ke hari ini beliau tidak pernah gagal atau cuai untuk hadir ke mahkamah bagi sebutan dan perbicaraan tanpa sebab atau alasan yang munasabah.

Ini adalah kali keempat Rosmah memohon untuk mendapatkan pelepasan pasport antarabangsa untuk ke Singapura, kali pertama pada 15 Oktober 2021 untuk melawat Nooryana Najwa yang melahirkan anak keduanya, pada 21 Mac lepas untuk melawat anak dan cucunya yang tidak sihat, dan pada 15 Jun bagi melawat anak perempuannya itu.

Nooryana Najwa berkahwin dengan warga Kazakhstan, Daniyar Kessikbaye dan pasangan itu kini menetap di Singapura. 

Pada 1 September 2022, Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun dan denda RM970 juta terhadap Rosmah selepas didapati bersalah atas tiga pertuduhan rasuah berkaitan projek hibrid solar bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Mahkamah turut memerintahkan Rosmah, 71, dipenjara 30 tahun jika gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara dan denda sementara menunggu rayuannya di Mahkamah Rayuan. – Bernama, 16 Ogos, 2023.APAKAH INI

TANDA KUAT

BERANCUK

KAH KAH KAH

SETAHUN TIGA

KALI BUNTING

KAH KAH KAH

INI SEBENARNYA

ROSMAH MENDUGA

ANWAR IBRAHIM

AMIN

APAKAH DAPAT

LAYANAN SPESIAL

AMIN

JUGA  NAK DUGA

APAKAH KALAU

DAPAT PASPOT

SEKARANG

NANTI KES RAYUAN

BOLEH BERES

KAH KAH KAH

KHALAS

MAT MASLAN BERCAKAP HAL EKONOMI ?
BILA 

MAT MASLAN

BERCAKAP HAL

EKONOMI

INI SUDAH BERAT

KAH KAH KAH

INI MAKANANYA

EKONOMI KITA

DALAM KRISIS

AMIN 

POLITIK

TAK STABIL

EKONOMI KITA

 MENUJU

 HURU HARA 

AMIN

KHALAS
Kestabilan politik penting tingkat ekonomi, taraf hidup rakyat, kata Ahmad Maslan

KESTABILAN politik penting bagi meneruskan usaha untuk meningkatkan tahap ekonomi negara dan juga menaik taraf kehidupan rakyat, kata Timbalan Menteri Kewangan I Ahmad Maslan.

Beliau berkata keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) yang selesai baru-baru ini tidak mengubah apa yang berlaku di peringkat kerajaan persekutuan dan menambah bahawa kerajaan perpaduan masih stabil dan teguh.

“Kestabilan kerajaan pusat itu amat penting untuk kita meneruskan perjalanan, (menaik taraf) kehidupan rakyat dan peningkatan tahap ekonomi negara (serta) memberi keyakinan kepada pelbagai pihak di luar sana untuk terus melabur di pasaran modal ataupun pasaran saham. 

“Kestabilan politik adalah tajuk utama kenapa pelaburan datang ke Malaysia dalam semua bentuk sama ada pembuatan, pasaran modal dan lain-lain,” katanya kepada pemberita selepas sesi tinjauan dan program ramah mesra Timbalan Menteri Kewangan 1 bersama Majlis Sukan Sekolah Daerah (MSSD) Pontian, di Pontian, hari ini.

Ahmad berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai keputusan PRN yang melibatkan enam negeri pada Sabtu lepas.

Pada pilihan raya itu Pakatan Harapan dan Barisan Nasional menguasai tiga negeri iaitu Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang manakala Perikatan Nasional menang di Kedah, Kelantan dan Terengganu. – Bernama, 15 Ogos, 2023.
RAMPAS KEMBALI HARTA 1MDB


Lebih banyak aset berkaitan kes 1MDB dirampas, kata KPN

LEBIH banyak aset melibatkan kes 1Malaysia Development Bhd (1MDB) akan dirampas dalam masa terdekat susulan keterangan yang diberikan bekas peguam syarikat berkenaan Jasmine Loo Ai Swan, menurut Ketua Polis Negara Razarudin Husain.

Beliau berkata aset-aset yang dirampas itu kemudian akan dilucutkan hak untuk dikembalikan kepada kerajaan melalui proses mahkamah.

“Jasmine Loo yang masih lagi berada di dalam tahanan polis telah memberikan kerjasama yang baik semasa siasatan.

“Beliau masih lagi ditahan Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman dan siasatan kini dijalankan terutamanya membabitkan pengubahan wang haram,” katanya selepas melancarkan Madani Ride PDRM dan Ipoh Super Bike Club (ISBC) sempena Hari Polis ke-216 dan Bulan Kemerdekaan di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur di Kuala Lumpur, hari ini.

Ditanya adakah Loo akan diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam masa terdekat, Razarudin berkata pihaknya akan berbuat demikian selepas siasatan selesai.

Pada 12 Julai lepas, Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail mengesahkan polis menahan Loo pada 7 Julai bagi membantu siasatan isu penyelewengan dana syarikat berkenaan.

Loo merupakan bekas pengarah eksekutif Strategi Kumpulan 1MDB, dipercayai merupakan individu yang mempunyai maklumat berkenaan 1MDB dan didakwa termasuk dalam lingkaran dekat Jho Low.

Bloomberg sebelum ini melaporkan, penyiasat Switzerland yang menjalankan siasatan jenayah berhubung skandal 1MDB, memburu Pengarah Eksekutif 1MDB Casey Tang dan Loo, berkaitan pemindahan AS$700 juta yang didakwa dilakukan secara haram.
– Bernama, 16 Ogos, 2023.RAMPAS RAMPAS

INTAN BERLIAN

ROSMAH

AMIN

RAMPAS JAM

MAHAL NAJIB

AMIN

RAMPAS SELUAR

DALAM ROSMAH

DAN LELONG

DI TOKYO 

AMIN

PASTI RAMAI

JEPUN PEMINAT

SELUAR DALAM

BADAK YANG

TERPAKAI  ADA

BAU TAIK PALAT

KAH KAH KAH

AMIN


MUSUH MELAYU MASIH DAP ?


MUSUH MELAYU

MASIH DAP ?

KHALAS

KHAIRY TERUS TIBAI ZAHID


KHAIRY TERUS

TIBAI ZAHID

KHALAS

ANTI ZAHID ANTI DAP TAK SUKA ANWAR


Sentimen anti-DAP, Zahid Hamidi benam BN di Terengganu

SENTIMEN anti-DAP dan kemarahan terhadap Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi antara punca kekalahan teruk Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) di Terengganu, kata pemimpin parti.

Mereka mendedahkan kepada The Malaysian Insight, masalah kerjasama dan juga kelemahan calon antara sebab gabungan parti kerajaan dilenyapkan dalam pilihan raya negeri pada Sabtu.

Selain itu, mereka percaya BN turut melakukan kesilapan kerana menguar-uarkan bekas menteri besar Ahmad Said sebagai calon untuk kembali ke jawatan tersebut.

Veteran Umno Terengganu, Abdul Rahman Bakar mendedahkan faktor penolakan terhadap Zahid bukan sahaja berlaku di kalangan penyokong malah kepada akar umbi parti itu sendiri.

Beliau berkata, kemarahan akar umbi dan penyokong terhadap Zahid disebabkan tindakan presiden itu memecat tokoh-tokoh parti.

“Ramai yang datang jumpa saya kata mereka tak suka Zahid. Tapi bukan saya yang tak suka. Jadi saya pun tanyalah sebab apa tak nak sokong Umno, tak suka Zahid.

“Mereka jawab, penyokong dan sebahagian orang Umno ini kata sebab presiden pecat banyak tokoh dalam parti jadi mereka tidak suka dengan situasi itu, katanya kepada The Malaysian Insight.

Rahman berkata sentimen anti DAP juga merupakan isu yang sangat besar dan tidak boleh diterima oleh rakyat Terengganu yang majoritinya kaum Melayu.

Katanya, mereka tidak boleh menerima kerana diarah menyokong DAP kerana kerjasama peringkat persekutuan selepas berpuluh-puluh tahun diasuh untuk menolak parti itu.

“Mereka rasakan seperti mereka dipaksa untuk mengadai maruah orang Melayu apabila perlu menerima DAP. Semangat orang Melayu Islam itu sangat (kuat) di negeri sini.

“Tambah lagi bila mereka tengok macam di Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan dimana banyak kerusi dikuasai PH yang ramai bukan Melayu.

“Jadi mereka rasa ada keperluan untuk jaga hak orang Melayu itu di sini, sama macam di Kelantan di Kedah. Bagi mereka kalau bukan orang Melayu yang kena pertahankan siapa lagi,” katanya.

Keputusan pilihan raya negeri (PRN) pada Sabtu lepas menyaksikan kekalahan teruk BN selepas PAS menang kesemua 32 Kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Pada masa sama, PAS mengekalkan kerusi Parlimen Kuala Terengganu dalam pilihan raya kecil dengan majoriti lebih besar berbanding semasa PIlihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Ia merupakan ketiga BN di Terengganu yang bermula sejak PRU14, sewaktu parti itu hanya mampu mengekalkan 10 kerusi DUN dua kerusi Parlimen.

Pilihan raya itu menyaksikan PAS berjaya merampas semula kerajaan negeri apabila menang 22 kerusi DUN di Terengganu.

BN kemudiannya cuba menembus kembali kekalahan mereka dalam PRU15 namun berdepan kekalahan lebih teruk apabila hilang kesemua lapan kerusi Parlimen yang ditandinginya.

Sementara itu, pemimpin PH negeri yang tidak mahu dinamakan mengakui isu dalaman Umno antara punca kekalahan mereka di negeri pantai timur itu

Beliau berkata isu dalaman parti ini bukan hanya membabitkan di peringkat pusat sahaja bahkan di peringkat pemimpin negeri.

“Kalau di peringkat pusat ia berkait dengan faktor jawatan presiden Ahmad Zahid Hamidi tidak dipertandingkan semasa pemilihan.

“Ia memberi kesan kepada mood ahli Umno terutama di peringkat akar umbi dan penyokongnya.

“Kalau di peringkat kepimpinan negeri ini pula disebabkan pembahagian kerusi dan pemilihan calon yang tidak berstrategi,” katanya.

Beliau memberi contoh, BN tetap meletakkan banyak calon yang bukan pilihan penyokong dan akar umbi kerana pernah kalah dan ada juga tidak pernah menang.

“Bagi BN negeri amalan calon dibuat berdasarkan calon budak kita atau erti kata lain calon itu dipilih kerana berada kem yang sejajar dengan pemimpin,” katanya.

Selain itu, BN juga melakukan kesilapan kerana menguar-uarkan pengerusi Umno Ahmad Said sebagai poster boy dalam kempen PRN.

“Walaupun tidak diumumkan calon menteri besar tapi ia memang dijangka Ahmad akan menjadi calon menteri besar.

“Jadi timbul penolakan disebabkan Ahmad pernah ada rekod yang buruk semasa menjadi menteri besar dulu iaitu berkait dengan isu pembaziran wang kerajaan negeri dan banyak projek gajah putih,” katanya.

Beliau juga mengakui penyokong Umno dan PH sendiri tidak boleh menerima gabungan itu.

“Bagi pengundi PH dan pengundi atas pagar dan pengundi kali pertama mereka masih lagi janggal untuk menyokong BN yang masih lagi dibayangi dengan isu rasuah dan korupsi.

“Bagi penyokong Umno pula penolakan itu berlaku kerana kelemahan penerangan kerjasama antara PH dan BN,” katanya.

Penerangan yang dilakukan di peringkat kepimpinan tidak konkrit dan sampai di peringkat bawahan, tambahnya.

Katanya lagi, sokongan BN juga paling teruk di saluran anak muda – menunjukkan golongan itu masih menolak parti itu.

PRN menyaksikan peratusan keluar mengundi di Terengganu sebanyak 70% paling tinggi antara enam negeri.

Sebanyak 930,894 pemilih layak mengundi di Terengganu dalam PRN lalu, termasuk 123,575 orang bagi PRK Kuala Terengganu.– 16 Ogos, 2023.

WOIT

MELAYU MAKIN

SEDAR

AMIN

MEREKA TOLAK

DAP

AMIN

TOLAK ZAHID

TAK SUKA ANWAR

KAH KAH KAH

AMIN

SEMPADAN BARUSEMPADAN BARU

APAKAH ADA

KEINGINAN

UNTUK MEMBUAT

PERSEMPADANAN

BARU

AGAR KUASA

TIDAK TERLUCUT

AMIN

KHALAS


KHALAS

UNTUK TERUS BERKUASA !!!!
UNTUK TERUS

BERKUASA

APAKAH KERAJAAN

AKAN BUAT AKTA

LARANG BERCAKAP

 HAL RAJA

AMIN ?

LARANG BERCAKAP

HAL AGAMA ?

AMIN

 LARANG

BECAKAP HAL

BANGSA ?

JENG JENG JENG

KHALAS

DBKL JADI SARANG RASUAH

 


DEWAN BANDAR RAYA

SARANG RASUAH

KHALAS

YAHUDI REMBAT TANAH RIZAB MELAYU


YAHUDI REMBAT

TANAG RIZAB

MELAYU

KHALAS

Unknown commented on
 "TANAH RIZAB MELAYU 
KENA REMBAT !!!"

Ini mesti kerja Yahudi atau DAP kah kah kah jangan risau jangan gusar ramai Yahudi dalam negara bukan manusia tapi perangai Yahudi dalam setiap orang politik kita kah kah kah sebaik menang saja akan mula kerja Yahudi kah kah kah tak percayalah tunggu lihat nanti

APA ITU AMBALAT ?


APA ITU

AMBALAT ?

KHALAS
Unknown commented on 
"PEDOMAN HIDUP JANGAN CARI GADUH TERUS BUAT KERJA"

adun warisan kata sabah dah hilang ambalat... macam mana boleh hilang ??

MEMIKUL KAVADI

 


MEMIKUL KAVADI


RABU 16 OGOS 2023
SEMUA MENTERI BESAR
DAH ADA
KECUALI SELANGOR
JENG JENG JENG

GERAKAN  HUMBAN ZAHID
MAKIN LANTANG
SANA SINI SALAHKAN ZAHID
APAKAH ZAHID SORANG SAJE 
YANG BERSALAH
YANG JADI KAVADI
JENG JENG JENG

BAGAIMANA DENGAN ANWAR
YANG GAGAL BAWA UNDI MELAYU
MASUK KE DALAM PETI
PAKATAN
JENG JENG JENG

WOIT
KAH  KAH KAH
ANWAR NAK BERBAIK
DENGAN SANUSI
KAH KAH KAH
NAK HENTI LONDEH
MELONDEH
KAH KAH KAH

SUDAN
LAPORAN PBB
HAMPIR 1 JUTA
ORANG PELARIAN SUDAN
PERANG ITAM LAWAN ITAM

FRANCE
API MEMBAKR HUTAN
DI SEMPADAN FRANCE SEPANYOL
LEBIH 500 HEKTAR
TELAH TERBAKAR

UKRAINE
RAMAI PEGAWAI TENTERA
DIDAKWA KERANA RASUAH
MEREKA MINTA DUIT
UNTUK TIDAK MENANGKAP
ANAK MUDA UNTUK
DI HANTAR KE MEDAN PERANG
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI CERAH SEGAR KERING
MATAHARI DAH KELUAR
CAHAYA LEMBUT
LANGIT INDAH BIRU MUDA

HOOT HOOT HOOT
ENTAH BURUNG APA
BERSUARA ARAH SUNGAI
GAGAK MENYAMBAR BELALANG
SEBELUM BERTENGGEK DI KAYU MATI
PIPIT SIBUK DI SAWAH RUMPUT
TERKUKUR SEPERTI BIASA
TERUS MENDAYU

HARI INI GUA YAKIN
AKAN PANAS

BRO
SENYUM KITA SAMBUT
RABU YANG INDAH

BRO
LAKUKAN APA SAJA
YANG BAIK
BUKAN DENGAN EGO
TAPI DENGAN KASIH SAYANG

BRO
LU KONTROL
PIKIRAN LU
LU JADI AMAN
JIKA LU TAK KAWAL
PIKIRAN LU
JADI MUSUH BIKIN KACAU

BRO
JANGAN TIRU
KEHIDUPAN ORANG LAIN
JADI ORI
HIDUP CARA LU SENDIRI

BRO
BERTINDAK LEBIH BAIK
DARI TIDAK BERTINDAK

BRO
UNTUK PERKEMBANG MAJU
KITA AWALNYA WAJIB SEDAR
DALAM KESEDARAN KITA

BRO
TIGA HARTA TERBESAR
KESERDEHANAAN
KASIH SAYANG
DAN
KESABARAN

BRO
DIAM JUGA
ADALAH SUMBER
KEKUATAN 

BRO
LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERRABU