Khamis, 4 Jun 2020

INI YANG TERJADI


INI YG TERJADIGENG MUHYIDDIN LARI

MAKIN BERAT


'Budak Muhyiddin' letak jawatan timbalan menteri

DR Shahruddin Md Salleh letak jawatan timbalan menteri kerja raya, tidak sampai 100 hari selepas memberi sokongan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan pentadbiran Perikatan Nasional yang menggantikan Pakatan Harapan.

Ahli Parlimen Sri Gading itu adalah bekas setiausaha politik Muhyiddin antara 1998 dan 2009, serta merupakan setiausaha agung pertama Bersatu semasa penubuhannya empat tahun lalu.

Shahruddin yang sebelum ini menyifatkan dirinya “budak Muhyiddin” berkata beliau letak jawatan kerana kini sedar keputusannya menyokong perdana menteri dan PN sebelum ini salah.

“Saya telah melakukan ijtihad politik yang kurang tepat iaitu dengan menyertai kerajaan Perikatan Nasional (PN).

“Saya seharusnya meletakkan keutamaan dengan membuat pertimbangan bahawa pengundi- pengundi di Parlimen Sri Gading telah memilih parti Pakatan Harapan (PH) dalam PRU14,” katanya dalam satu kenyataan yang tersebar hari ini.

“Sebagai langkah awal bagi saya membetulkan kesilapan ini, maka saya dengan ini meletak jawatan kerana saya dilantik ke jawatan ini oleh Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin dari kerajaan PN,” tambahnya.

The Malaysian Insight sedang cuba mendapatkan penjelasan Shahruddin. Beberapa sumber yang dekat dengan beliau sementara itu mengesahkan kenyataan tersebut.

Shahruddin difahamkan akan mengeluarkan satu kenyataan bertandatangan dalam masa terdekat. 

Peletakan jawatan Shahruddin ini menamatkan teka teki mengenai kedudukannya yang sudah dihebohkan sejak Jumaat lalu akan letak jawatan kerajaan dan tidak lagi menyokong PN.

Ketika itu beliau dilaporkan akan membuat sidang media bersama seorang lagi pemimpin Bersatu iaitu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohd Redzuan Md Yusof. Redzuan bagaimanapun menafikan desas-desus itu.

Peletakan jawatan Shahruddin menjadikan PN kini kurang satu lagi kerusi di Dewan Rakyat, menjadikan hanya mempunyai 112 kerusi. 

Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil dalam satu ciapan di Twitter menulis tanda pagar #WeWillBeBack, yang membayangkan keyakinan PH akan kembali ke Putrajaya.MANDAT RAKYAT

AKAN KEMBALI

DENGAN SYARAT

ANWAR  BUKAN

JADI CALON PM

DAP AMANAH

DAH SEBULAT

SUARA TAK

MAHU DI KENCING

ANWAR KALI

KEDUA

KHALAS

DIMANA YB SHAMSUL ISKANDAR

YB SAMSUL
 
ADALAH BERITA PALSU
TANPA ASAS
LAGI LIAR 
KINI MENULAR
DENGAN LAPORAN
 BAHAWA
YB SHAMSUL ISKANDAR
AKAN 
DILANTIK 
OLEH KERAJAAN MUHYIDDIN
SEBAGAI DUTA
KE AFRIKA

BERITA INI
SENGAJA DITABUR
OLEH MUSUH YB SHAMSUL
YANG CEMBURU
DENGAN YB SHAMSUL
KERANA KEBELAKANGAN INI
PRESIDEN PKR
DATUK SERI ANWAR IBRAHIM
SERING MERUJUK PANDANGAN
YB SHAMSUL ISKANDAR
SEBELUM MEMBUAT
KEPUTUSAN POLITIK

BARU BARU INI
DIKATAKAN
DATUK SERI ANWAR
TELAH MEMINTA  PANDANGAN
YB SHAMSUL
BERKENAAN JEMPUTAN
BAGINDA RATU ELIZEBETH
AMIN

PANGGILAN OBAMA
OBAMA 
BEKAS PRESIDEN OBAMA
TELAH BERHUBUNG
MELALUI  TALIPON
DENGAN
 YB SENATOR YUSMADI
TIGA HARI LALU

MENGIKUT BERITA MENULAR
 BEKAS PRESIDEN AMERIKA 
 TELAH MENDAPAT
NUMBER TALIPON
SENATOR YB YUSMADI
DARI VACLAV HAVEL
KENALAN BAIK
YB YUSMADI

VACLAV HAVEL
IALAH BEKAS PRESIDEN
CZECH REPUBLIK

OBAMA DILAPORKAN 
MEMINTA JASA BAIK
SENATOR YUSMADI
UNTUK MEMBANTU 
PENCERAHAN KEMPEN
PARTI DEMOKRAT
DALAM HAL EHWAL
ASEAN DAN CHINA

PARTI DEMOKRAT 
SEDANG BERTARUNG
DENGAN PRESIDEN TRUMP
OBAMA MEMERLUKAN
PANDANGAN INTELEKTUAL
MUDA DARI ASEAN

SIAPA TIDAK PERCAYA
BERITA INI
SILA TANYA KEPADA
OBAMA SENDIRI
AMIN

TER NOW TER HOTT


JEMPUTAN
BERITA  
MENULAR BAHAWA
ANWAR IBRAHIM
TELAH DIJEMPUT OLEH
BAGINDA QUEEN
UNTUK TURUT BERSAMA
JAMUAN MAKAN MALAM
SAMBUTAN
HARI KEPUTERAAN BAGINDA

JAMUAN
MAKAN MALAM INI
AKAN DIADAKAN
PADA 12 JULAI 2020
DI ISTANA BUCKINGHAM

SESIAPA 
YANG TDAK PERCAYA
PADA BERITA INI
SILA
TANYA DENGAN
BAGINDA 
QUEEN ELIZEBETH
SENDIRI
AMIN

ANWAR TIMBALAN PM
SOALAN BUKAN

SANGGUHKAH

ANWAR

KAH KAH KAH

Sanggupkah Anwar jadi timbalan?

KUALA LUMPUR – Penyokong Gerakan PH++ sedang berusaha merealisasikan gabungan politik yang mengangkat Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri manakala Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai timbalannya.

Sinchew Daily melaporkan, PH++ merupakan gabungan antara Pakatan Harapan (PH)  dengan wakil rakyat kem Dr. Mahathir, Warisan, UPKO, Parti Sarawak Bersatu, malahan mengintai Gabungan Parti Sarawak (GPS).


SANGGUPKAH

YB SABAH 

YB SARAWAK

TERIMA ANWAR

KAH KAH KAH

LEBIH BIJAK DARI ABAMLEBIH BIJAK

DARI ABAM
TT, amoi DAP ni cun dan bijak. Ada master dalam bidang jurutera kimia dari Cambridge, England. Macam kak wan. Nak tadbir negara, cari orang macam ni. Jauh lebih bijak daripada Abam. 
on
 DAP 
NAIK BENGANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 16:40

Ini

SELAMATKAN NEGARA IALAH IBADAT


SELAMATKAN

NEGARA IALAH

IBADAT
Duduk rehatlah 22 bulan PM7 rakyat rasa kena kencing kuyop hancing. Biarkan PM8 Muhyidin Yasin pula teraju negara selepas penat menangani covid19. Dudok rehat sebokan diri dengan ibadat pula lah 
on
 BERITA 
MENAKUTKAN ANWAR
Publish | Delete | Spam
Atauba
on 04/06/20

M

ANWAR JADI TIMBALAN MADEY

INI HEBAT

Sanggupkah Anwar jadi timbalan?

 

HINA SAKAI TAKPA


HINA SAKAI OK
TAPI KENA TIPU OLEH ARAB
LEPAS MATI DAPAT BIDADARI
LAGI BERAT
KAH KAH KAH
Kalau lu marah sama TT, lu maki la TT sampai puas hati, sampai mampos. Ada orang lain kesah? Tapi apasal lu kutuk kaum Sakai satu Malaya? Lu pun rasis macam Mat Salleh kat Amerika tu ke.
 on 
JANGAN 
HANYA BERCAKAP
Publish | Delete | Spam
dr chenor
on 04/06/20

S

DAP NAIK BENGANG


SOH SEH
SOH SEH SOH SEH
MULA TERDENGAR
 DIKALANGAN
PIMPINAN DAP

MEREKA MERASA JELAK
MERASA DITIPU 
MEREKA MERASA MUAK
DENGAN 
ANWAR IBRAHIM

KALI INI 
BILA PAKATAN MAHU
MEWUJUDKAN PROJEK
KEMBALIKAN MANDAT RAKYAT
ANWAR IBRAHIM
MENCADANGKAN SEKALI LAGI
DIRINYA SEBAGI PM

ANWAR MASIH KLIM
DIA MEMILIKI CUKUP 
JUMLAH SOKONGAN YB
DALAM PARLIMEN

KITA LIHAT
APA YANG AKAN
BERLAKU SATERUSNYA
AMIN

BENCI ORANG ASING

 BENCI ORANG ASING

Saya sambung kembali perbincangan kita tentang xenophobia . Perkataan Greek ini bermakna tidak suka pada orang asing. Tak suka yang lain – the other - yang bukan orang kita.  Takut pada orang  asing. Perasaan takut ini bertukar menjadi benci terhadap orang asing. Benci ini akhirnya menjadi fahaman anti-orang asing.

Di Malaysia benci kepada orang asing ini bukan satu pekara yang baru. Sikap ini sedia terpendam. Hakikatnya sikap ini telah lama wujud tapi terpedam.

Saya membuka perbincangan sikap tidak suka orang asing ini  kerana  sikap ini sedang terjulur keluar. Sikap ini  terjulur apabila kapal pelarian warga Rohingya cuba mendarat di Langkawi. Media  melaporkan pada 16 April 2020  yang lalu  tentera laut Malaysia dengan bantuan tentera udara  di Langkawi  telah berjaya menghalang kemasukan sebuah kapal Rohingya dengan 200 penumpang. Umum diberitahu bahawa Langkawi  bukan kali pertama  menjadi sasaran kapal pelarian Rohingya datang berlabuh.

Rohingya  ialah warga  Myamar yang kini dihalau keluar dari Rakhine bumi tanah tumpah darah mereka.   Dari data tahun 2016 ada lebih dari 1 juta Rohingya   tinggal di Myamar. Lebih DARI 1.3 juta menjadi orang pelarian di Bangladesh. Seramai 190,000 di Saudi Arabia dan 150,000 di Malaysia.  Data tahun 2018 menunjukkan kini hanya 400,000 yang masih tinggal di Rakhine. 

Rohingya beragama Islam. Manakala  Myamar adalah negara  majoriti Buddhist. Sekali lalu dilihat pertembungan  ini seolah-olah pertembongan tamadun Islam dengan  Buddhist – Clash Of Civilisation – mengikut  istilah garapan Samuel Huntington

Kes kesampaian kapal Rohingya ini membuka keluping kudis di Malaysia. Keluping kudis  tak suka kepada orang asing.  Keluping kudis ini   bernanah kerana dibantu oleh   suasana  perang anti virus Karona.  Imej warga Rohingya berkulit hitam  kurus kering  mata hitam puteh terbelik menakutkan  warga Malaysia. Imej orang pelarian tak cukup makan ini menimbul persoalan  apakah warga Rohingya – orang asing ini - ada  membawa virus Karona.

Virus Karona membawa persoalan.

Sikap benci orang asing ini terbuka mendadak ke persada arus perdana Malaysia. Kapal Rohingya  telah   berjaya melanggar pecah   tembok xenophobia yang selama ini terpendam.    Sikap xenophobia kini melimpah terbuka. 

Justeru saya akan cuba mencari punca dan  memahami asal usul, dari mana dan kenapa sikap xenophobia ini sampai. Apakah betul sikap benci pendatang asing ini bersangkut paut  dengan  virus Karona.

Wajib dihitam putehkan dan digaris merahkan bahawa  sikap benci orang asing ini bukan satu sikap yang hanya dimiliki oleh Bani Melayu. Sikap ini adalah sikap global, sikap sejagat yang dimiliki oleh anak semua  bangsa-bangsa dalam dunia ini.  

Sikap xenophobia ini ditakrif sebagai garis fahaman  idealoji  politik kanan. Dalam politik dunia hari ini  pandangan kanan dan ekstrim kanan sedang membiak, menular dan mengampoh. Media dunia tidak putus-putus melaporkan tentang fahaman kanan  yang sedang rebak menular.

Dunia pada ketika ini sedang berhadapan dan  mengenali tiga tokoh – tiga protoganis dunia yang sedang  menularkan sikap  fahaman kanan ini.

Di India kita ada Perdana Menteri Narendra Modi dari  Bharatiya Janata Party (BJP).  Dari Brazil kita ada Presiden Jair Bolsonaro dari  Social Liberal Party (PSL). Di Amerika Serekat kita ada  Presiden Donald Trump dari Parti Republican (GOP). Tiga watak ini adalah pemegang,  pemilik , penganjur dan pemuka politik fahaman kanan.
Tiga pemimpin ini dijadikan contoh  kerana mereka  pemimpin negara yang besar. Bancian 2019 menunjukkan Brazil memiliki  209 juta penduduk, Amerika dengan 328 juta dan India dengan 1.353 bilion penduduk. Negara-negara besar  ini sedang mengampoh dunia dengan fahaman garis politik kanan. 

Ada lagi negara yang dipimpin oleh garis politik kanan. Austria, Belgium, Cyprus dan Hungary. Manakala disetiap negara Eropah wujud parti  garis kanan dan ekstrem kanan. Di Peranchis ada National Front, di Slovakia dengan Kotleba -  Our Slovakia Party dan di Greece  Golden Dawn parti ekstreme militant kanan. Di German kini  berkembang ideloji kanan penyambung pandangan Hitler melalui  parti  AID – Party Alternatif German. Di Itali ada Lega Nord parti haluan kanan yang extreme.

Hakikatnya disetiap negara yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen atau sistem demokrasi undi mengundi kita akan bertemu dengan parti politik yang memperjuangkan  fahaman kanan. 

Ciri-ciri yang memuculkan garis kanan ini adalah sama.  Pertama semangat  wataniah,  semangat orang asal  yang menjurus kepada nasionalisma.   Semangat nasionalisma ini dipasak pula oleh sikap mahukan kestabilan negara,  mengagungkan  kuasa polis dan tentera. Dalam masa yang sama garis kanan ini  amat meluat dan  benci kepada elit politik yang selama ini memiliki kuasa dan mengaut harta kekayaan.

Semangat orang asal atau wataniah ini  amat jelas dalam slogan – Amerika First dan Make America Great Again. Slogan ini berjaya memenangkan Trump. Garis wataniah ini tidak dapat lari dari sikap utamakan rakyat asal – Sarawak untuk Sarawakian atau Malaysia untuk Malaysian.

Manifestasi pandangan dunia fahaman kanan yang paling jelas  ialah  tidak suka kepada  pedatang asing dan imigran.   Anti imigran, dan anti  pelarian perang - tidak suka kepada  orang bukan waris kita ini sedang berlaku dihadapan mata kita.

Di Malaysia iaya bermula dengan kapal Rohingya. Ini diikuti oleh kes kluster  Kobid di Pasar Borong Selayang. Ditakdirkan pasar ini juga wilayah Rohingya. Kemudian diikuti dengan kluster di  Selangor Mansion – juga wilayah imigran. Kemudian berita melaporkan  kluster baru di kem tahanan pendatang haram.  Semua serangan Karona menjurus kepada  pendatang. Pendatang haram dan halal dibaca sebagai sarang Karona.

Kemudian laporan dari Singapura yang  amat memeranjatkan.  Singapura dari wilayah selamat   zon hijau  tetiba menjadi wilayah zon  merah. Lebih dari 2000 didapati positif. Kluster baru ini  datang  dari  perumahan  pendatang buruh asing.

Semenjak Perentah Kawalan Pergerakan diumumkan kita semua merasa gerun terhadap musuh yang tidak dapat dilihat. Virus Karona ini telah menimbulkan rasa  takut bila kita berhadapan dengan sosok yang tidak kita kenali.  Malah dengan kenalan baik pun kita  merasa was was kerana kita tidak tahu Si Polan mana yang telah berjumpa kawan kita ini.

Kita merasa sangsi. Kita was was apakah sosok tercegat berdiri dihadapan kita ini  pembawa virus.  Perasaan takut ini melonjak tinggi  apabila  kita berhadapan dengan warga asing yang bukan  bercorak Melayu. Yang bukan  bercorak Malaysia. Kita merasa takut. Kita  bertambah takut apabila melihat  sosok   hitam kurus  mungkin Mat  Bangla, mungkin  Mat Rohingya atau  mungkin Mat Myamar.   Mungkin sosok ini  duduk di  Kawasan Kawalan Pergerakan Darurat (PKPD) di Selayang, di Selangor Mansion , di Pasar Pudu atau di Chow Kit. Kita menjadi gerun.

Apakah betul orang-orang asing ini pembawa virus?

Jawabanya betul lagi saheh.  Orang asing ini terbukti menjadi penyalur, penular dan pengembang Karona.  Masalah  orang asing membawa virus ini bukan hanya meledak di Selayang, di Pudu, di Selangor Mansion atau di  Singapura. Pekara yang sama juga  berlaku di German. Berlaku di Greece dan di Eropah.

Virus ini menyerang pendatang  yang  halal dan yang  haram. Ianya terjadi   adalah satu pekara yang amat lojik.  Ianya berlaku dan terbukti  berlaku secara saintifik. 

Di North Rhine-Westphalia German  150 dari 200 buruh asing di dapati positif Cobid 19 .Di Baden-Wurttemberg seramai 200 buruh asing juga didapati posiif. Buruh asing  German datang dari Rumania dan Bulgaria. Di Pulau Lesbos dan Athen ratusan pendatang haram dan orang pelarian didapati positif. Mereka ini pendatang haram dari Afrika dan Timur Tengah.

Selayang, Selangor Mansion, Pudu, Singapura, German, Athens – semuanya memiliki watak yang sama. Buruh asing ini duduk berasak-asak.  Sebuah flet kalau di Brickfeild mungkin diduduki antara  15 ke 20 orang. Mereka hidup berhimpit himpit. Flet hanya tempat tidur. Malah bilik ini  boleh mengisi ramai kerana – ada bekerja siang ada kerja malam.  Mereka tidur bertukar ganti.

Pendatang  asing ini duduk dalam wilayah miskin. Atau dalam kem refugee yang sempit tanpa asas kehidupan saperti tandas dan bilik mandi.  

Hakikatnya pendatang haram  pendatang  halal dan buruh asing ini  menjadi kluster Covid 19 bukan kerana mereka orang luar atau kerana mereka  kurus hitam dari Rakhine.  Virus tidak kenal Melayu China atau Bangla. Pendatang asing  diserang  Karona kerana cara hidup mereka amat subur untuk merebakkan dan menularkan  pelbagai bentuk virus dan penyakit.

Apa yang jelas  Karona  telah membuka mata kita untuk  kita berhadapan dengan satu pekara yang selama ini tidak diberi perhatian rapi. Kita bincangkan sambil lewa. 

Hakikatnya kebencian terhadap yang lain  – the other – yang bukan Melayu - yang bukan orang kita  telah sedia ada. Virus Karona hanya aji no moto  dan garam masala untuk menambah sedap kebencian yang sedia wujud.
Adalah fakta yang amat jelas semenjak  pandemic diumumkan oleh Badan  Kesehatan  Dunia (WHO) sikap benci terhadap pendatang asing ini makin melonjak. 

Parti politik garis kanan telah mengambil kesempatan. Langkah penutupan sempadan amat dialu-alukan. Menghalang pendatang haram berlabuh atau  nyuludup masuk menjadi ajenda besar. Polis, tentera  darat dan laut bersiap sedia mengawal sempadan dari ditembusi oleh pendatang haram yan berpotensi membawa  virus Karona.
Virus Karona ini telah membuka pekong xenophobia.  Ini bukan satu yang tidak baik. Untuk saya yang selalu menimbulkan persolan nasional saya mengalu-alukan terbukanya ajenda pendatang haram ini.  Ini bukan kerana saya dari mazhab kanan. Tetapi saya mahu ajenda pendatang ini dibuka luas, dibincang dan dijadikan perbualan harian negara..

Saya mahu anak semua bangsa terusik dengan ajenda pendatang.

Kita tidak boleh  lagi berdolak dalik  mengatakan bahawa  kita mengucapkan  ah lan was ah lan  kepada sesiapa yang ingin datang ke negara kita..  Kita tidak perlu bepura pura  suka warga Afrika tetapi mereka  jangan duduk dikawsan perumahan kita.  Kita suka Bangla tetapi dengan satu syarat mereka tidak dibenarkan merayau-rayau berkain sarong berpegang tangan di kawsan perumahan yang kita duduk. Jika mereka duduk di Selayang atau Chow Kit atau Pudu tak ada masaah. Tapi jangan di Bangsar atau Taman Tun atau di Bukit Tungku.

Saya mencadangkan kita menjadi matador. Kita hadapi lembu asing ini – kita pegang tanduk dan kita patahkan lehernya. Kita wajib memperkasa diri dan jujur  saperti Haji Hadi yang berhujah menolak warga Rohingya masuk ke Malaysia. Menurut Hadi  ada diantara Si Rohingya ini  yang cuba masuk untuk cari makan. 

Kiita wajib memiliki hujah dan pandangan dunia yang cerah dan tuntas. Pandangan dunia yang telah digobek lumat apabila  menghadapi pendatang  halal dan haram. Bahaya pendatang dalam era pasca Kobid. Apa hujahnya? Tunggu minggu hadapan. (TT)


TAK PERLU MENCARUT
TAK PERLU 

MENCARUT

SUSUN ATUR AKSI
Kepala Butuh penyamun,muka xtahu malu dan menyamar jadi bos ku..Ade pula munkee peguambela kata duit tu d curi oleh org lain.
Ramai sgt munkee jat Makaysia.. 
on
 PENDAKWA
 NAJIB SASAU
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 03/06/20

W

ANWAR TIPU DAP AMANAHANWAR TIPU

DAP AMANAH
hari hari cerita- We have the numbers- tapi tak beritahu rakyat Malaysia number untuk rumah mana, Dachai ke atau sport toto ke atau magnum belanje lah rakyat satu number. buat apa cakap je,, zaman zaman covid mana tau ada ong,, 
Feb 28, 2020 - ANWAR Ibrahim has reiterated that he has the numbers to form a government amid reports that Bersatu's Muhyiddin Yassin has locked up the ...

siapa pun yang menang tapi Dama chai ,Magnum dan sport toto tetap menang sama, satu game yg adil lagi ramai pemenang lagi kuat dia manang. ini yg di panggil kemenangan bersama chai number 22 tahun dan 22 bulan 2222 ,, 
on 
DESAS BIN DESUS
Publish | Delete | Spam
Ricesaffron@gmail.com
on 04/06/20

Mal

BAHAYA BESAR PASCA KOBID
INI JUMLAH

RESMI BERDAFTAR

PULUHAN RIBU

TAK DAFTAR

KERJA SENDIRI

APA AKAN JADI

42% hilang kerja pada suku pertama tahun ini

BERIKUTAN pandemik Covid-19, kehilangan pekerjaan di negara ini meningkat sebanyak 42% untuk suku pertama tahun ini (Q1 2020), menurut Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Dalam laporan bertajuk ‘Employment Outlook, the 1st Quarter of 2020, Volume 4/2020, The Impact of Covid-19 on Loss of Employment (LOE)’, SIP memaklumkan pandemik itu menjejaskan banyak perniagaan sehingga mengalami penurunan permintaan sebanyak 37% atau tidak dapat beroperasi seperti biasa (42%).

“Trend ini hanya dijangka meningkat dari April 2020, dengan kehilangan pekerjaan meningkat 50% kepada 200% tahun ke tahun bagi setiap suku berikutnya pada 2020,” menurut laporan yang diterbitkan semalam.

Di samping itu, kadar pengangguran dijangka mencecah 4% pada 2020 berbanding 3.2% semasa krisis kewangan Asia pada 1997 dan 3.7% ketika kegawatan ekonomi pada 2018.

Sementara itu, angka pemberhentian pekerja dijangka sama seperti ketika krisis kewangan Asia pada 1997 berikutan langkah pencegahan menerusi Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) dan Program Subsidi Upah (PSU) yang diambil kerajaan untuk mengelakkan pemberhentian pekerja secara besar-besaran.

“Kadar pengangguran belia kekal stabil pada tahap lapan ke 11%. Bagaimanapun, mereka adalah demografi usia yang paling mudah terdedah kepada pemberhentian pekerja.

“Data LOE menunjukkan 61% kehilangan pekerjaan adalah dalam kalangan pekerja berusia 40 tahun dan ke bawah, dengan 31 hingga 40 tahun menyumbang 32% manakala pekerja di bawah 30 tahun sebanyak 29%.

“Pekerja lelaki lebih cenderung diberhentikan kerja berbanding pekerja wanita iaitu 60%, ini menggambarkan kenyataan bahawa terdapat lebih ramai pekerja lelaki daripada wanita dalam tenaga kerja,” menurut laporan itu.

Laporan itu menyebut, daripada 7.5 juta kakitangan aktif berdaftar dengan Perkeso pada 2019, 1.458 juta bekerja dalam sektor berkaitan pelancongan manakala 1.457 juta bekerja dalam bidang pembuatan.

“Tidak menghairankan jika lebih daripada separuh perniagaan ditutup melibatkan majikan besar dengan lebih 200 pekerja dalam sektor pelancongan manakala sektor pembuatan memberhentikan paling ramai pekerja iaitu 23 peratus daripada jumlah keseluruhan untuk mengurangkan kos overhed selepas terpaksa menutup kilang-kilang mereka,” menurut laporan itu.

Bagaimanapun, majikan yang tidak memberhentikan pekerja mereka sedang melakukan langkah-langkah penjimatan kos dengan satu daripada kaedah popular ialah mengurangkan gaji terutama pekerja yang telah bekerja lebih daripada lima tahun kerana gaji mereka biasanya 45% lebih tinggi daripada pekerja baharu.

Pada kadar 41%, pekerja muda berusia 30 tahun dan ke bawah merangkumi majoriti pekerja aktif berdaftar dengan Perkeso, peningkatan enam peratus dari 2018. Daripada jumlah itu, 70%mempunyai pengalaman bekerja kurang daripada dua tahun.

Dalam pada itu, laporan itu menyebut peratusan pekerja berusia 40 tahun dan ke bawah yang berdaftar dengan Perkeso sebenarnya menurun sebanyak empat peratus pada 2019, daripada kalangan kumpulan ini, 84% bekerja lebih dua tahun di syarikat yang sama.

Sebanyak 79% kehilangan pekerjaan berlaku di lima negeri iaitu Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Kedah dan Pulau Pinang.

“Selangor yang paling tinggi dengan 32%, namun perlu diperhatikan bahawa 30% daripada kesemua pekerjaan berada di Selangor, mewakili peningkatan enam peratus berbanding 2018. Lebih membimbangkan adalah Kedah yang menyumbang satu daripada enam kehilangan pekerjaan walaupun menempatkan sejumlah kecil majikan.

“Kehilangan pekerjaan di Johor kebanyakannya dalam sektor perkilangan dengan 37% dan industri berkaitan pelancongan sebanyak 36%,” menurut laporan itu.

Laporan itu menyatakan di negeri seperti Kelantan, Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Sabah, Selangor, Kuala Lumpur dan Labuan, kehilangan pekerjaan tertumpu kepada industri berkaitan pelancongan manakala negeri lain termasuk Putrajaya melibatkan sektor teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), Sarawak (pembinaan), Pahang (sektor lain yang tidak dikelaskan), Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan Terengganu (semua pembuatan).

“Rata-ratanya, setiap majikan mempunyai 15 pekerja asing untuk setiap pekerja yang diberhentikan. Nisbahnya lebih tinggi di syarikat besar dengan lebih 200 pekerja dengan 69 pekerja asing bagi setiap pekerja yang diberhentikan,” menurut laporan itu.

Kehilangan pekerjaan berdasarkan negeri dan Wilayah Persekutuan melibatkan sektor pembinaan, kewangan dan insurans, ICT, pembuatan, profesional dan teknikal, berkaitan pelancongan dan sebagainya, merekodkan Selangor sebanyak 6,128, Kuala Lumpur (4,959), Johor (1,457), Kedah (1,297), Pulau Pinang (1,296), Sabah (1,183), Sarawak (845), Perak (727), Pahang (428), Melaka (284), Kelantan (196), Terengganu (171), Negeri Sembilan (159), Perlis (55), Labuan (38) dan Putrajaya (17). 

Laporan itu turut memaklumkan bahawa sebagai usaha mengelakkan pemberhentian, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM14.05 bilion untuk membiayai program ERP dan PSU di samping meningkatkan manfaat SIP.

Permohonan PSU menunjukkan 79% daripada perniagaan tidak dapat beroperasi semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyebabkan hasil jualan menurun.

“Kira-kira 7% syarikat tidak dapat bertahan untuk lebih enam bulan pada rizab semasa sekiranya prospek tidak meningkat.

“Lebih daripada 90% majikan merasakan perniagaan mereka terjejas dengan krisis ekonomi yang dikaitkan dengan Covid-19, daripada jumlah itu, 93% merasakan langkah diambil kerajaan membantu mereka untuk terus bertahan,” menurut laporan itu. – Bernama, 4 Jun, 2020.


APA AKAN

JADI DG BURUH

PENDATANG

MEREKA AKAN

MENCURI

MEROMPAK

MENYAMUN

MELACUR 

JUAL DIRI

UNTUK HIDUP

KHALAS