Rabu, 17 November 2021

BEBERAPA PEKARA KURANG JELAS 

KES MALAIKAT

DALAM PRN MELAKA

KURANG JELAS

AMIN

MALAIKAT INI JANTAN KE BETINA?
ALAMAT DIMANA KALAU NAK MENGUNDI?
MALAIKAT INI PAKAI BAJU APA ?
MALAIKAT SOKONG PARTI MANA?
MALAIKAT NAIK KERETA  ATAU NAIK BAS?
MASA PKP INI APAKAH MALAIKAT
INI TELAH KENA SUNTIK?
APAKAH SPR TAHU
 MALAIKAT DATANG MENGUNDI?
AMIN

JELAS PERANAN JO LO AMAT PENTING

 
Jho Low berada di sebalik tabir 1MDB, kata saksi 

MAHKAMAH Tinggi di Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa Low Taek Jho atau Jho Low berada di sebalik tabir 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kerana pihak pengurusan syarikat itu sentiasa menerima e-mel berkaitan pelaburan dan pembangunan yang akan dijalankan oleh 1MDB daripada ahli perniagaan dalam buruan itu.

Bekas Pengarah Bukan Eksekutif 1MDB Ismee Ismail, 57, bagaimanapun berkata beliau tidak tahu atas kapasiti apa Jho Low menghantar e-mel tersebut dan tahap penglibatan beliau dalam syarikat itu. 

“Apa yang saya dan Ahli Lembaga Pengarah (BOD) 1MDB tahu, bahawa Jho Low mempunyai hubungan yang sangat baik dengan  Najib. 

“Disebabkan hubungan baik Jho Low dan Najib, BOD tidak mengabaikan langsung cadangan Jho Low, tetapi apa yang saya lihat dalam BOD, setiap perkara itu mestilah melalui arahan yang betul dan mengikut prosedur,” katanya.

Saksi pendakwaan ke-13 itu berkata demikian ketika membacakan pernyataan saksi setebal 111 muka surat pada perbicaraan kes rasuah dan pengubahan wang haram dana RM2.3 bilion milik 1MDB yang dihadapi bekas perdana menteri itu.

Ismee berkata, Jho Low juga menggunakan nama Najib dalam percakapan serta cadangannya sebagai ‘bos’ atau ‘PM’ dalam mesyuarat Jawatankuasa Pemandu Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA).

TIA adalah syarikat pelaburan strategik yang kemudian dikenali sebagai 1MDB.

Menurut Ismee, apa yang beliau nampak ketika Jho Low berada dalam Jawatankuasa Pemandu TIA adalah lelaki itu berperanan sebagai penasihat kepada Najib.

“Jho Low hanya dilantik secara rasmi dalam Jawatankuasa Pemandu TIA sahaja dan tiada cadangan untuk melantiknya dalam 1MDB,” katanya.

Ismee berkata perkenalannya dengan Jho Low adalah ketika pelantikan Jawatankuasa Pemandu di Istana Terengganu pada awal tahun 2009 apabila lelaki itu memperkenalkan diri secara santai kepadanya.

Saksi itu berkata beliau tidak mengetahui atas kapasiti apa Jho Low hadir dalam majlis berkenaan (pelantikan Jawatankuasa Pemandu) tetapi beranggapan dan berpandangan bahawa lelaki itu adalah penasihat kepada Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin.

Ismee juga memberikan contoh bahawa, Jho Low mempunyai hubungan yang rapat dengan pihak Abu Dhabi dan ia dapat dilihat ketika beliau mengikuti Najib untuk lawatan rasmi ke Abu Dhabi.

“Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat model masjid yang akan dibina di Malaysia atas usaha sama antara syarikat Aabar dengan 1MDB. Semasa lawatan itu, sambutan dari Abu Dhabi yang diberikan kepada Najib adalah tinggi dengan pertunjukan udara tentera dan lain-lain lagi.  

Ada satu ketika, ketika musim haji, Jho Low pernah membantu mendapatkan kuota tempatan haji sebanyak 10,000 orang bagi rakyat Malaysia,” katanya. 

Najib, 68, berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung. – Bernama, 17 November, 2021.

 HEBAT 

CHINA TEMBAM INI

AMIN

BUKAN SAJA

JO LO KONTROL

NAJIB

KAH KAH KAH

JO LO JUGA

BOLEH DAPAT

LINE HAJI

KAH KAH KAH

PATUTLAH

PARTI PELACUR

OPPS... SILAP

PARTI ISLAM PAS

YAKIN AKAN

KEJUJURAN JO LO

KAH KAH KAH

JUGA KEJUJURAN

ARUL PENGANDAR

KAH KAH KAH

DARI KEEELING

TERUS MASUK

ISLAM

KAH KAH KAH

JO LO LEBIH BERKUASA DARI SULTAN

 
e

Najib mahu bon RM5 juta dikeluarkan walau sultan tidak setuju, kata saksi

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bagaimana Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, mengarahkan bekas pengarah 1Malaysia Development Bhd (1MDB) menggantung penerbitan nota jangka sederhana Islam yang digunakan bagi mendapatkan pinjaman RM5 bilion firma yang ketika itu dikenali sebagai Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA).

Ini menyebabkan bekas perdana menteri Najib Razak bertanya bekas lembaga pengarah dan ketua pegawai eksekutif 1MDB Ismee Ismail mengapa mereka setuju berbuat demikian.

Ismee memberi keterangan yang Najib memanggil lembaga pengarah selepas mereka menandatangani, di depan Sultan Mizan, resolusi untuk menangguhkan pengeluaran bon.

Ismee berkata Najib bertanya kepada mereka: “Mengapa anda menandatanganinya?” selepas mereka memberi taklimat kepada beliau berhubung pertemuan dengan sultan.

Bon pada 2009 itu adalah untuk pembangunan bersama Pulau Bidong, Terengganu, dengan Mubadala Investment Company milik kerajaan Abu Dhabi.

Ismee berkata proses mendapatkan nota dan jaminan kerajaan daripada kerajaan persekutuan diuruskan oleh bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho.

Pada 22 Mei 2009, Ismee berkata beliau dan Shahrol dipanggil menghadap sultan di Istana Terengganu dengan segera.

“Saya rasa ini (panggilan) berkaitan dengan TIA,”,” katanya.

Ismee dilantik sebagai pengarah TIA oleh Sultan Mizan. – 17 November, 2021.


 NAJIB 

LEBIH BERKUASA

DARI SULTAN

AMIN

JO LO LEBIH

BERKUASA 

DARI NAJIB 

AMIN 

JO LO LEBIH 

 BERKUASA 

DARI SULTAN 

AMIN

YANG INI PUN

 MELAYU 

TAK FAHAM

KAH KAH JAH

BONTOT INI BEREBUT DENGAN PEGAWAI JAKIM


BONTOT YG NI

BEREBUT DENGAN

PEGAWAI JAKIM

AMIN

Unknown commented on 

"BONTOT BIDADARI"

Adoi bontot ini ada kurap lah TT, Cuba tukar gambar elok sikit, pamer yang bersih suci murni sikit kah kah kah

DIA INI SAMSUL KE ?

  DIA INI

SAMSUL  YODA KE?

AMIN

Unknown commented on 

"DUNIA DALAM DARURAT -

 SABRI LANTIK RETARD

 JAGA ALAM SEKITAR"

Sejak Merdeka sampai sekarang, kenapa orang orang yang pendek akal dilantik ke jawatan? Simple saja, senang kontrol kepala bodoh dari orang pandai, kalau orang pandai susah nak ajar, kalau bodoh dia ikut text kah kah kah, apa dia baca dia sendiri pun tak layak Bro kah kah begitulah dulu kini selamanya, kalau ada pakar pakar kajian prof prof ITM ini pun sama level jugak, fikir macam mana buat donut terbesar, burger terbesar, hot dog terpanjang, alamak dog ini haram kan ? Kah kah kah

TANGAN OK KE ? TAK TERBAKAR ?

 


 TANGAN OK KE?

TAK TERBAKAR?

KHALAS

Unknown commented on

 "BONTOT BIDADARI"

Apa mau sebuk bontot bidadari. Lu melancap saja lah dalam neraka.

TERIMA DENGAN IKHLAS

 


 TERIMA DENGAN

IKHLAS

AMIN

injin sangkut commented on

 "BONTOT BIDADARI"

Weeiii...kalau bontot bidadari legam macam ni..tak dapat pun tak menyesal. Aku bagi kau jelah hisham !!!!!

KITA WAJIB TAKUT

 


KITA WAJIB TAKUT

AMIN

DUNIA DALAM DARURAT - SABRI LANTIK RETARD JAGA ALAM SEKITAR

 DUNIA DALAM DARURAT

AMIN

SABRI LANTIK

RETARD JAGA 

ALAM SEKITAR

PALAT BETUL

AMIN

KESAH TUMPANG GLAMOR

 
TUMPANG GLAMOR 


Sesudah selesai belajar di Brixton College aku di beri pilihan untuk menyambung belajar  di Saint Martin Art School , London College of Printing atau Polytechnic of Central London (PCL). Aku memilih PCL kerana pada hemat aku ini lembaga ilmu yang   bukan universiti. 

PCL diwujudkan semenjak tahun 1838 – satu lembaga ilmu tertua  dan politeknik terawal dalam dunia. PCL bukan mendorong ke jalur  akademik tetapi mendidik pelajar untuk menjadi profesional. 

Pada tahun 1992 – Polytechnic of Central London  dijadikan Universiti of Westminster. Aku masuk  belajar di  politeknik tiga tahun kemudian aku berijazah dari universiti.  Bunyinya pelik  tetapi benar.

Tak ada apa-apa yang berubah bila PCL  jadi universiti. Bangunan untuk  ilmu media dan filem masih lagi di Riding House Street. Kampus aku  tegak berdiri  dua blok di belakang Oxford Street – wilayah membeli belah tersohor di dunia.  

Studio PCL – yang terbesar ditengah-tengah kota London masih lagi di sebelah dewan kuliah aku. Sebagai pelajar aku tidak merasa apa-apa yang berubah.

Satu pagi di PCL  - sebelum kuliah bermula di bilik tayangan filem,  Jill  Li Sue – Minah chubby berumur  dua puluhan keturunan Jamaica kawan sedarjah memberi maklumat.

‘ Isham... Mr Micheal is looking  for a  Production Assistant – bilingual ... French and English...’  Jill tahu aku boleh berbahasa Perancis.

Jill menerangkan yang dia telah  membaca maklumat ini di Papan Kenyataan Fakulti Filem.  Papan  Kenyataan ini  tak pernah aku ambil peduli. Kali ini aku  menghadap papan ini untuk kepastian maklumat.

Sahih - ada nota kecil terpaku  dari Mr Micheal. Ada nombor telefon untuk dihubungi. Mr Micheal  berasal dari Perancis kini  bertugas  sebagai pembantu pensyarah filem dalam fakulti kami.

Aku menelefon  Mr Micheal untuk melamar kerja.

“ Bojour monsieur... Isham ici... oui.. je parle Francais ..” Sengaja aku bertutur dalam  bahasa Perancis untuk memastikan aku dapat kerja ini.

‘ Bon... very good...  can you drive?.. ‘  Satu permintaan yang amat susah untuk aku  menjawab kerana aku tidak pandai memandu kereta.

‘ Never mind ... we get you a driver.. could you get someone to drive....’ Mr Micheal  memintas.

Wow! Ini pastilah produksi yang besar. Pembantu produksi pun  akan diberi sebuah kereta dan seorang  pemandu. Cukup hebat.

‘ You know Diva.. the  film Diva... Richard Bohringer... you know  Peter  Greenaway ... The Cook, The Thief,  His Wife & Her Lover....’ Suara Micheal yang kurang jelas dalam telefon. Dia cuba memberi penjelasan tentang  sapa dan apa produksi ini.

Aku  telah menuntun filem  Diva  ini ketika aku mula sampai di London. Diva keluar tahun  1981.Ianya  telah menjadi buah mulut  kaki wayang  di London. Aku yang hendak belajar filem cepat-cepat  mencari tayang ulangan di  panggung. Aku  tidak mahu ketinggalan.

Ketika aku menuntun Diva aku belum lagi belajar bahasa Perancis. Aku tidak tahu siapa  Mamat  pengarah yang bernama  Jean Jacques Beineix  dan Mamat  pelakon yang bernama Richard Bohringer.

Di Eropahlah aku  mula berkenalan rapat dengan filem Perancis,  Rusia, German dan filem dari blok Eropah Timur.  Filem-filem impot dari  Eropah Timur dan Barat ini semuanya ada sari kata  bahasa  Inggeris.

Aku  telah juga menuntun  The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover bila ianya keluar pada tahun 1989.  Aku menuntun di panggung Curzon di Russels Square. Nama filem arahan Peter Greenaway ini agak pelik. Filem berbahasa  Inggeris ini hasil kerjasama antara Britain dan Perancis.

Siapa pengarah dan pelakon filem ini juga aku tidak tahu.  Ketika aku mula berkelana nama  bintang filem yang ada dalam kepala aku masih lagi Nordin Ahmad,  Clint Eastwood , Latifah Omar dan  Sophia Loren. Filem Cathay Keris dan filem Holywood telah tebal melekat dalam kepala aku. 

Mr Micheal menerangkan bahawa produksi dokumentari ini ditaja stesen TV Canal Plus dari Paris.  Dokumentari ini ialah biografi kesah hidup  Richard Bohringer. Sebelum dia menjadi  bintang ternama di Perancis  - ketika dia muda - Richard pernah duduk miskin di London.

Kesah ‘hidup merempat’  di London inilah  yang akan kami filemkan. Kami ada satu minggu  untuk merakamkan babak ini. Semuanya penggambaran di sekitar kota London.

Seperti yang telah dijanjikan – aku  mengambil Robert kawan  sedarjah  untuk memandu  kereta Vauxhall yang disewa dari  Syarikat Hertz. Robert tinggal di zon tiga  di luar   kota London. Untuk memudahkan kerja  Robert menumpang tidur di flet aku di Bronmley-by-Bow.

Petang Jumaat sehari sebelum penggambaran  tim produksi bertemu di lobi hotel kediaman Richard di Tottenham Court Road – di tepi  Soho. Richard  memilih hotel ini kerana nostalgia. Dia pernah meleser di hadapan hotel ini ketika dia miskin sebelum menjadi bintang tersohor di Paris.

Bersama Richard pada petang itu ialah Mr Micheal, Pierre dari  stesen Tv , Julien juru kamera, isteri Richard dan seorang anak gadis dan  seorang anak kecil.
 
Bila aku nampak  Richard  kali pertama dengan pantas ingatan aku kembali kepada Diva. Aku teringat imej   – samseng kota Paris – berdiri di tepi tembok Metro.  Richard memang kotak berisi bunga.  Dalam kotak ini ada pistol.

Aku tidak menyangka pada petang itu aku sedang  berhadapan dengan Gorodish watak  yang dimainkan  oleh Richard dalam Diva.

‘  Isham... je viens de Malaisie...etudiant ici a londres ... mon ami Robert...’ Aku menghulu tangan untuk berkenalan dan memperkenalkan Robert. 

‘ Ah! Bon... Malaisie... tres bon....’  Richard menjawab.
 
‘ Baby  sitter... baby sitter... I need  a baby sitter.. my English okay ....’  Richard ketawa kerana dia mula bercakap dalam bahasa Inggeris bila dia menerangkan yang dia perlu   pembantu untuk menjaga anak kecilnya.

‘ Et tomorrow...’  Aku memberi isyarat ibu jari. Jaminan esok semuanya beres.

Petang itu aku menelefon Askiah Adam  wartawan New Straits Times yang kini bertugas di Bush House  BBC Radio Bahagian Melayu. Aku melamar Rustam anak Askiah  yang baru melintas 18 tahun untuk menjaga anak Richard di hotel.  Semua beres. Tugas pertama aku selesai.

Lokasi pertama hari Sabtu ialah Camden Town.  Mengikut surah Richard ketika miskin  dia sering ke Camden Town  dengan harapan bertemu pelancong dari Perancis. Jika bernasib baik ada rezeki dapat makan ‘free’.

Aku memikul kaki kamera. Julien juru kamera di hadapan aku.  Richard dan anak perempuannya berjalan di belakang.

Tertiba kami diserbu.

‘ Richard... Richard... Diva...ello  Diva...’ Suara jantan dan betina memanggil Richard. 

Memang betul di Camden Town pagi Sabtu ramai pelancong dari Perancis. Mereka kenal muka bintang filem mereka. Richard  melayan mereka – tersenyum dan bergambar. Julien dengan pantas merakamkan apa yang sedang  berlaku.

Aku dan Robert tercegat memandang. Dalam kepala aku memikir :  begini rupanya jadi bintang filem. Selalu dikerumuni oleh peminat.

Warga London yang tidak kenal muka Richard tidak ambil pot. Mereka hairan kenapa kami berkumpul-kumpul  hingga mengganggu laluan.

Kemudian Richard berdiri di tepi sungai sambil merenung air yang lalu. Sesudah babak  sungai ini Richard  berlegar-legar di hadapan  beberapa warung kain baju.  Richard berlakon membelek kain baju. Dia tidak  bercakap dengan sesiapa. 

Pierre yang memberi arahan  satelah  dia berbisik-bisik   dan berbincang dengan Richard. 

Sebagai siswa filem aku faham apa yang sedang  berlaku.   Yang dirakam ini hanya  ‘ footage’  yang akan disunting untuk dijadikan jalan cerita. Suara dan muzik latar dimasukkan kemudian. 

‘ Isham.. trouver un bon restaurant...’ Richard memberi aku arahan  mencari restoran yang baik untuk makan tengah hari.

‘ Find a good one Isham....’  Pierre memperkukuh arahan. 

‘ Pas reataurant anglais....’ Richard terbarai ketawa bila memberitahu  agar aku tidak memilih  restoran Inggeris.

Warga Perancis  amat bangga dengan masakan Perancis. Mereka   sentiasa memperlekeh makanan Inggeris. Pada hemat orang Perancis  masakan Inggeris hanya fish and chips. Justeru dalam dunia ini tidak pernah kita temui An English Restaurant.

WoW ! Hebat. Aku diberi peluang untuk memilih restoran. Ini peluang terbaik. Di Old Compton Street Soho ada Soho Brassarie. Ini tempat para Yuppies berkumpul. Aku hanya berupaya memandang.  Poket aku tidak berupaya untuk melanggan kedai makan ini. Kali ini peluang terbuka.

‘Bon... Soho Brassarie.. .’ Aku membuat keputusan.

Tujuh orang kami makan di  Soho Brassiarie.  Masakan jenis fusion Eropah. Isteri dan anak perempuan Richard ikut sama. Aku ingat lagi di Soho Brassairie aku meminta paha itik. 

‘ Romane... qu’est que ti veux mange...’ Richard bertanya  apa yang nak makan kepada anak gadisnnya.  Baru aku sedar nama anak gadis ini Romane.

Sesudah makan ketika minum kopi aku diberi tahu bahawa nama Romane ini dari nama Roman  Polanski pengarah  filem  China Town (1974) yang  berasal dari Poland.

‘ I like Roman Polanski... un grand realisateur...’ Richard menerangkan  yang dia  amat meminati Roman Polanski sebagai pengarah filem. Justeru anaknya diberi nama Romane.

‘ I hope my daughter.... will be a great actor...’ Petang itu Richard meluahkan perasaan dengan harapan anak gadisnya akan menjadi pelakon tersohor.

Lepas makan kami  beredar ke Soho Square.  Ini sebuah taman kecil luasnya  setengah padang bola. Mengikut skrip Richard disini dia  selalu  tidur bersama  gelandangan kota London.

Julien merakam perjalanan Richard  masuk ke dalam taman. Kemudian tanpa diarah Richard telah tidur dibangku kayu. Aku yang membawa kamera Minolta X-300 tidak melepaskan peluang untuk merakamkan imej ini.

Lalu aku terfikir : Gambar Richard Bohringer tidur di bangku kayu di Soho Square – boleh aku jual ke akhbar tabloid The Sun. Pasti akhbar ini akan membelinya. Aku tumpang glamor Richard Bohringer.
Kemudian hati kecil aku berkata : Ini sikap tidak profesional.  Mungkin aku dapat duit menjual gambar tapai nama aku akan tetap diingat sebagai Pembantu Produksi – yang tidak boleh dipercayai kerana membocorkan maklumat. 

Lalu aku padamkan niat nak tumpang glamor ini.

Esoknya kami ke Portobello Road  di Notting Hill.  Wilayah kaya tempat para seniman  dan sosok-sosok yang berangan-angan  nak jadi seniman, pelukis atau penulis  berkampung.  Richard Bohringer telah lebih awal dari  Hugh Grant dan Julia Robert jatuh cinta  dengan Notting Hill (1999)

Penggambaran berjalan baik. Kami hanya bekerja di waktu siang. Waktu malam kami pergi ke restoran. Warga Perancis ini semua kaki makan. Mereka mahu mencuba semua jenis makanan kota London.

Kami masuk ke Gaylord – restoran  masakan India.

‘ Tres bien Isham...’  Aku mendapat pujian  dari Richard kerana memilih Gaylord. Isteri Richard hanya tersenyum.

Esoknya skrip meminta kami ke Southhall. Ini wilayah pendatang dari India dan Pakistan.  Mengikut Richard dia mahu menunjukan bahawa kota London ini bukan hanya kota Mat Salleh. 

Romane anak gadis Richard sentiasa mengikuti  penggambaran kami. Ibunya hanya datang sesekali. Aku perhatikan Romane  tidak banyak bercakap. Dia banyak  memerhati kerja kami.

Dalam hati kecil aku : Pasti satu hari nanti si Romane ini akan menjadi pelakon yang besar di Perancis. Aku mengagaknya ini kerana aku memasang telinga  terdengar Richard selalu memberi  ‘ ceramah pendek ‘ bagaimana  watak dan perangai  berlakon kepada Romane.

Di Southhall kami masuk ke dalam kedai  runcit  India. Untuk penggambaran babak ini cukup menarik. Kedai runcit ini berwarna warni  Richard membeli colok gaharu. Kemudian dia mengusik-usik sebakul lada merah.

‘ Toilet Monsieur...s’il vous plait...’ Romane meminta aku carikan bilik air.

Romane mengekor aku ke sebuah restoran. Aku meminta kebenaran untuk menggunakan tandas  dari tuan empunya kedai.  

Ketika Romane dalam tandas  aku  berfikir : lebih baik aku gambari Romane Bohringer sekarang ketika  dia berumur belasan tahun di Southhall. Aku yakin  satu hari nanti dia menjadi bintang tersohor.

Aku  boleh menumpang glamor  dengan gambar yang aku ambil.

Dari Southhall kami menuju ke  Battersea di bahagian selatan London. Tertiba  kereta yang membawa Richard berhenti. Richard keluar. Dia kelihatan marah.  Robert memberhentikan kereta kami.  Tiga buah kereta berhenti ditengah jalan.

“C’est fini... c’est fini...’ Richard bersuara mahu menamatkan penggambaran.

Pierre keluar dan memujuk Richard.  Aku terdengar kata-kata Richard yang dia mahu menamatkan penggambaran. Aku dengan Robert tak tahu apa yang telah berlaku.

‘ Big star showing tantrum...’ Robert memberi komen tentang bintang filem tunjuk perangai marah. Aku tak sangka Richard Bohringer  bertengkar dengan  Penerbit   filem di tengah jalan ke Battersea.

Esok paginya semua seperti biasa.  Richard dan Pierre  yang kelmarin bertengkar  pagi ini seperti tidak ada apa yang berlaku. Kami merakamkan Richard berjalan keluar dari tube station di Picadilly Circus. Kemudian dia berjalan di Mall di hadapan Istana Ratu Elizebeth.  

Kerja selesai. Kami  pindah ke China Town  untuk menjamu selera di Canton  Restaurant.  Selesai makan tengah  hari Richard  anak dan isteri pulang ke hotel. Esok pagi mereka akan pulang ke Paris dengan kereta empat pacuan yang dipandu oleh  Pierre.

 Aku dan Robert pulang ke  Bromley-by-Bow.   Esoknya kami wajib memulang kereta milik Hertz yang kami sewa.

EPILOK 1
Berita dari Paris meledak. Ada bintang baru lebih erotik dari Briggite Bardot.  Anak gadis 18 tahun  dengan adegan erotik tentang sex, bisexsual dan HIV. 

Filem  Le Nuits  Fauves - Savage Night – Malam yang Ganas   terbit tahun 1992.

Pada bulan Mac 1993 – tiga hari sebelum kemenangan  diumumkan – Pengarah dan pelakon utamanya Cyrill Collard mati kerana AIDS. Filem ini berasaskan biografi Cyrill Collard sendiri.

Filem ini memenangi 4 Hadiah Cesar ( Oscar Perancis ) – Filem Terbaik,  Filem Pertama Terbaik,  Suntingan Terbaik,  Pendatang Baru Terbaik : Romane Bohringer.

EPILOK 2
Hari ini Romane Bohringer   dikenali sebagai pelakon paling erotik yang hot di Perancis.   Babak-babak bogel Romane kini terkumpul dalam YouTube.

Pada tahun  2018 aku terbaca  tentang filem L’amour  Flou. Satu lagi babak erotik dari Romane Bohringer.

EPILOK 3
Niat dan cita-cita seorang  ayah bernama Richard Bohringer kini tercapai. Anaknya kini menjadi bintang tersohor.  Malah dalam filem  L’amour Flou – Richard memainkan  watak ayah kepada anaknya Romane.

EPiLOK 4
Bila aku menulis  tulisan ini aku teringat kembali kepada Romane ketika dia minta aku carikan tandas di Southhall London.  Aku teringat kembali dengan  gambar hitam putih  Roman Bohringer yang telah aku ambil dengan kamera Minolta X-300.Semua negatif  dari Minolta aku  telah aku tinggalkan  dengan kawan di London. Aku harap negatif filem ini masih  selamat. Jika selamat boleh aku menumpang glamor sekali lagi. (TT)TULISAN INI JUGA
MUNCUL DALAM PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2021/11/17/tumpang-glamour/TANGAKP JO LO

 KDN, polis akui tidak dapat kesan keberadaan Jho Low – Hamzah


KUALA LUMPUR – Sehingga hari ini, Kementerian Dalam Negeri (KDN) melalui Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengakui tidak dapat mengesan keberadaan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low.

Menterinya,  Hamzah Zainuddin berkata, bukan sahaja Malaysia, beberapa negara ahli Interpol seperti Singapura dan Amerika Syarikat yang turut memfailkan kes di mahkamah juga gagal mengesan lokasi persembunyian ahli perniagaan itu.

“Saya hendak menjawab persoalan yang dibangkitkan Ahli Parlimen Jelutong, RSN Rayer mengenai status pencarian Jho Low.

“Saya ingin maklumkan, KDN melalui polis komited mengesan keberadaan Jho Low untuk dibawa balik bagi menghadapi siasatan.

“Dalam hal ini juga saya ingin memaklumkan, selain Malaysia, Singapura juga telah memfailkan pertuduhan terhadap Jho Low pada tahun 2016 dan telah memperoleh notis merah daripada Interpol pada tahun yang sama,” katanya pada sesi penggulungan perbahasan Bajet 2022 di Parlimen petang ini.

Beliau berkata, Amerika Syarikat juga telah memfailkan pertuduhan mahkamah di New York pada tahun 2018 dan waran tangkap telah dikeluarkan ke atas ahli perniagaan dalam buruan itu pada tahun yang sama.

Kata Hamzah, Interpol dianggotai 194 negara, tetapi sehingga ke hari ini tiada sebarang maklumat diterima oleh Malaysia, Singapura, Amerika Syarikat mahupun daripada mana-mana negara ahli Interpol berhubung keberadaan Jho Low.

Beliau turut mengesahkan pada tahun 2019 dan 2020, mantan Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador ada mengeluarkan kenyataan media bahawa Jho Low dipercayai bersembunyi di China.

Namun, kata beliau, Kedutaan Besar China telah mengeluarkan kenyataan pada tahun 2020 menafikan ahli perniagaan itu dilindungi oleh Beijing.

“Dalam isu ini kita tidak tahu di mana Jho Low (berada) sebenarnya,” katanya

CHINA TEMBAM

AJEN CHINA MERAH

WAJIB DITANGKAP

AMIN

JENAYAH DIA

MENIPU NEGARA

AMIN

HADIAH 

50 JUTA DOLAR

BUKAN RINGGIT

HIDUP ATAU MATI

PADA KEPALA

PUKI MAK INI

AMIN

KERAJAAN TAK

PERLU KELUAR DUIT

AMIN

RAMPAS HARTA

NAJIB  JADIKAN

DANA UNTUK

TANGKAP JO LO

AMIN

SEMUA BERES

DALAM SEKELIP

MASA

AMIN

MASUKAN IKLAN

WANTED INI

KE AKHBAR CHINA

AKHBAR  COLOMBIA

AKHBAR ITALI &

AKHBAR SIAM

KHALAS

PANDANGAN PEMIMPIN RAKYAT

 Sukar Pakatan tawan Melaka jika peratus keluar mengundi rendah, kata Adly

RAKYAT Melaka akan terlepas peluang mengangkat semula Pakatan Harapan (PH) membentuk kerajaan negeri sekiranya peratusan keluar mengundi hujung minggu ini kurang daripada 70%, kata calon ketua menterinya Adly Zahari.

Pengerusi Amanah Melaka berkata PH sukar untuk kembali memerintah Melaka jika rakyat enggan keluar mengundi pada 20 November.

“Untuk PH kekal berkuasa lebih 70% rakyat keluar mengundi baru membolehkan PH memerintah negeri.

“(Kadar peratus) bawah daripada itu memang ada kesukaran kepada PH itu sendiri,” kata bekas ketua menteri Melaka ke-11 itu, ketika wawancara eksklusif bersama The Malaysian Insight, di Ibu Pejabat Amanah Melaka, baru-baru ini.

Adly berkata, kebimbangan itu dapat dirasakan kerana pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka kali ini PH kehilangan undi Bersatu, selepas parti itu keluar daripada PH dan membentuk gabungan Perikatan Nasional (PN) bersama PAS.

“Cabaran kita, dulu PH ada kesepakatan dengan Bersatu… kita hilang itu, walaupun tak hilang semua, kerana kita tahu bila Bersatu tinggalkan PH tak semua bersama Bersatu, sebahagian bersama Pejuang dalam pembangkang, sebahagian menyertai PH,” kata Adly.

Adly berkata, sebelum penamaan calon pada 8 November lalu, pihaknya menyedari bilangan pengundi yang enggan keluar mengundi agak tinggi, antaranya kerana kebimbangan penularan Covid-19 serta kekecewaan terhadap tingkah laku segelintir ahli politik.

“Mereka rasa mereka tak berkepentingan lagi untuk memilih dalam sistem demokrasi.

“Tetapi sikit demi sikit saya fikir rakyat sudah mula tahu kepentingan mereka menghadapi pilihan raya ini,” kata Adly.


Calon PH bagi kawasan DUN Bukit Katil itu berkata, rakyat tidak harus khuatir untuk keluar mengundi memandangkan kadar vaksinasi sudah mencapai tahap yang tinggi.

“Saya tak fikir perbandingan kita seperti yang berlaku di Sabah, kita sudah mendapat vaksin dan masuk ke Fasa 4,” katanya, merujuk gelombang penularan Covid-19 selepas PRN Sabah pada hujung tahun lalu.

“Rakyat boleh lihat sistem sosial kita, kedai makan, ikan bakar, kita tengok orang melimpah, yang penting kita ikut SOP,” tambahnya.

“Jadi memang kita mahu berikan kesedaran, dengan keadaan semasa vaksin, (Melaka pada) Fasa 4, mendorong rakyat (keluar mengundi), persoalan tentang aktiviti sosial mengurangkan ketakutan mereka untuk keluar mengundi.”

Rakyat Melaka sukar terima PAS

Menyentuh cabaran yang diberikan oleh PN, Adly berkata rakyat Melaka sukar menerima sikap PAS.

“Kita tak nafikan PAS mempunyai boleh kata akar umbi di Melaka tapi penerimaan rakyat kepada PAS masih jauh. Saya sendiri pernah menjadi kepimpinan PAS.

“Mungkin dasar dibawa PAS, sikap dan cara PAS berpolitik dengan membawa mesej agama dalam istilah yang saya sebut mungkin mempergunakan agama untuk kepentingan politik, tidak boleh diterima dalam konteks masyarakat di Melaka.

“Walaupun ada kelebihan, satu penyatuan baru, tapi belum tentu diterima rakyat keseluruhannya,” katanya.

PH mensasarkan untuk menang antara 18 hingga 20 kerusi daripada 28 keseluruhan kawasan DUN Melaka, tambahnya.

Berdasarkan keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), terdapat sekurang-kurangnya sembilan kerusi panas yang menjadi rebutan parti bertanding kerana kerusi-kerusi itu dimenangi dengan majoriti tipis.

Enam daripadanya dimenangi Barisan Nasional dengan tiga lagi milik PH.

Dalam pada itu Adly melihat PRN kali ini juga akan menjadi penanda aras kepada PH untuk melihat sejauh  mana prestasi 22 bulan mereka sebelum ini dinilai oleh rakyat, terutama di kawasan kerusi panas.

Selain itu, perpecahan parti lawan juga katanya mampu memberikan kelebihan kepada PH.

“Bagi PH kelebihan kita kekalkan sokongan lalu walaupun kita mungkin ada hilang sokongan yang pecah antara Bersatu dan Pejuang, tapi kita ada 22 bulan yang boleh menjadi satu nilai tambah kita di samping kerjasama rakan lain itu sendiri,” katanya.

Adly mentadbir kerajaan PH Melaka selama 22 bulan selepas PRU14 namun terpaksa meletak jawatan disebabkan percaturan politik yang juga menyebabkan pertukaran kerajaan Pusat di Putrajaya. 

Dalam PRN Melaka kali ini, PH sekali lagi menamakan Adly sebagai calon ketua menteri mereka.

Suruhanjaya Pilihan Raya juga meletakkan sasaran 70% pengundi akan keluar bagi bagi PRN Melaka. 

Ketika PRU14, Melaka merekodkan sejumlah 84.5% rakyat yang keluar mengundi pada waktu itu. – 17 November, 2021.

PANDANGAN

RASIONAL DARI

PEMIMPIN RAKYAT

AMIN

KALAU TIDAK 

KENA TIPU OLEH

ANWAR IBRAHIM

MELAKA MASIH

LAGI DIBAWAH

AMANAH PAKATAN

AMIN

AKIBAT PUTAR ALAM

ANWAR IBRAHIM

MELAKA JATUH

AMIN

KEMUDIAN ANWAR 

BUAT PROJEK

LUBANG BELAKANG

GUNA KATAK

 KAH KAH KAH

GAGAL LAGI

KAH KAH KAH

PADAN MUKA

KHALAS