Rabu, 18 September 2019

DENGAR APA PAK YA CAKAPDENGAR  APA

PAK YA  CAKAP


-----------

ESOK MAT FREUD KE MAHKAMAH


TENGKU FREUD

ESOK 
MAT FREUD AKAN BICARA
DIA AKAN DATAG KE MAHKAMAH
PAKAI SONGKOK SERBAN TARBUS
 NAK TUNJUK ALIM

KEMUDIAN 
LEPAS DUA TYIGA HARI
AKAN DATANG KE MAHKAMAH
PAKAI KERUSI RODA
MINTA TANGGUH
JUBUR DAH BERULAT
MACAM JUBUR NAJIB

KEMUDIAN BERI ALASAN 
BINI LENGGANG PERUT
MENANTU CERET BERET
KUCING NAK BERANAK
NAK PERGI UMRAH

MACAM MACAM
SEMUA MINTA 
TANGGUH

NAK TUNNGU APA?

LU TAU APA DIA TUNGGU
GUA TAK PERLU ROYAK
KAH  KAH KAH


--------

SATU DUNIA TAK SABAR


SATU

DUNIA

TAK

SABAR


Bicara kes rasuah Tengku Adnan bermula esok
TOWKAY

CHINA

SUDAH

BELOT

--------

MCKK


MCKK
jgn lupa, kaum pendatang juga adalah mandep singh ..bengali putih dibawa british,org2 arab niaga rempah dari syarif mekah..malah pokok kopi,koko, kelapa sawit juga bukan asal persekutuan tanah melayu..didepan mckk ada pokok getah pertama dimalaysia..slogan mckk bukan tulisan melayu apatah lagi tulisan jawi.. 
on 
PENDATANG 
DAN 
NEGARA BANGSA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 17:12

ame


--------

TUNGGU


TUNGGU

Ayyooo.... Tengah sedap-sedap baca dia cakap sambung minggu depan. TT ni ingat dia pengarah Drama swasta agaknya. Soalan saya, kenapa puak-puak Hindu ni terutamanya marah sangat dengan Zakir Naik. 
Adakah kerana dia berkulit hitam yang sama dengan mereka tetapi diberikan keistimewaan atau penghormatan yang lebih...tidak dipanggil Keling Paria atau digelar lidah bercabang auta keling dan sebagainya.... saja tanya sebab tak faham sangat.... on 
PENDATANG 
DAN NEGARA BANGSA
Publish | Delete | Spam
Pak Hassan
on 18/09/19

Ko tak
---------

KUTIPAN DERMA

KUTIPAN DERMA
mana gerila houti ni dpt duit beli senjata? kalo pertahanan saudi lemah bererti keselamatan para hajian hajahan serta umrahan sedang dlm bahaya..menteri agama wajib keluarkan kenyataan agar bisnis melayu islam dimekah dan madinah tidak terjejas..pedulik apa yemen dibuunuh, asal muslim dpt hidayah dan pahala syurga untung niaga didunia.. 
on 
GERILA HOUTHI
 TERUS MENYERANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:53

bro------------

TUHAN JAGA APA?

TUHAN

JAGA

APA

Saudi jaga Makkah El-Quarammah ..
Setan Besar Amerika jaga Saudi ..
Tuhan jaga apa? 
on 
SAUDI DAN AMERIKA
 AKAN DIKALAHKAN
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 17:10

Arab Saudi lawang Yamang ...
Tohang tulong sapa?.?. 
on 
SAUDI DAN AMERIKA 
AKAN DIKALAHKAN
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 15:22

T
am


----------

SULTAN TURKI
SULTAN

TURKI

laa bro..pasai apa lambat sgt..mmg la erdogan belot..lu lupa ke saudi dulu adalah jajahan turki..dan turki yg melhirkan lawrance arabia pegwai british utk wujudkan saudi arabia..erdogan ialah sultan ottoman yg terakhir..takkan sultan turki nak duduk bawah jubah saudi..erdogan bunuh kurd di syria bro..erdogan nak jajahan minyak syria sket..semua nya ada kepentingan bro..even petronas syarikat milik malaysia pun nak cari gali minyak diseluruh dunia..
penjajahan berlaku melalui the company sejak berabad bro..syarikat china huawei, syarikat railway china.syarikat pharmaci, syarikat amerika koch baja racun padi kita.mana syarikat bangsa melayu?saham guthrie hadiah anwar kpd khalid ibrahim? the other yg lu kecohkan, menguasai sesuai melalui papan bro..papan pertama ke papan kedua ke..tu pun kalo lu faham.. 
on 
EDORGAN BELOT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 16:43

bodo


-------

SAUDI DAN AMERIKA AKAN DIKALAHKAN

SAUDI - AMERIKA

AKAN DIKALAHKAN
Politik Amerika kena paham...antara nya : 
1- Okinawa tuh bukan calang calang ada US base sebab budget dan segala keperluan ditanggung beres Jepun yang kalah dek 2 ledakan bom atom WWII... 
2- Korea Selatan setuju membiayai US base dek dimerdeka kan dan tahu Korea Utara mudah jer lepaskan satu biji bom atom tapi ia juga berkira kira sebab andai dia bantai sedara dia di selatan Amerika akan baham dia cukup cukup hingga lumat sehingga Korea Utara pupus sama sekali... 

3- Arab si Saud nih lagi bingai dan bebal wal bahgral walau dia tanggung US base di Tanah Arab, si dogol nih terus membeli peralatan canggih dari uncle sam hanya kerana ia mampu namun tidak langsung mampu kendalikan peralatan canggih malah di SUB-CONTRACT nya kepada ramai nya yang datang dari Pakistan....cer tanya si saud berapa ramai juruterbang anak tempatan? 

1 jer soalan di antara beribu yang si saud tidak mampu ber diri diatas kaki unta... Apa makna semua di atas atau boleh saja terus mencari military industrial 
on 
SENJATA TAK BERGUNA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 18/09/19

Adoi l
---------

PENDATANG DAN NEGARA BANGSA

PENDATANG DAN NEGARA BANGSA

Pada satu ketika dahulu – dalam era   Kerajaan Melayu Melaka  Tanah Melayu  berbentuk homogenus dalam alam Melayu. Sila rujuk Hikayat Abdullah dimana kita  diberitahu  apa itu  Melayu Kedah, Melayu  Kelantan atau Melayu Sigapura. Justeru bumi   tempat tinggal Bani Melayu ini dipanggil Tanah Melayu.  

Pada ketika itu  Tanah Melayu  sama saperti  negara Jepun atau Korea hari ini. Bani Jepun tinggal dibumi Jepun justeru negara itu  dipanggil  negara Jepun. Bani Melayu tinggal di bumi Melayu  justeru  negara dinamakan Tanah Melayu. 

Justeru Raja Raja Melayu bukan Raja Raja Malaysia. Justeru Keretapi Tanah Melayu bukan Kereta Api Malaysia. Justeru Askar Melayu bukan Askar Malaysia. Justeru adat istiadat Melayu bukan adat Istiadat Malaysia. Justeru Bahasa Melayu bukan Bahasa Malaysia. 

Kini  Tanah Melayu  telah berubah polity budaya dan polity politik.  Ini hasil dari sejarah penjajahan Inggeris.  Kita sekarang ini dalam zaman pasca penjajah. Memasuki zaman pasca moden. Apa yang sedang berlaku disekiling kita  semuanya adalah hasil dari zaman penjajahan. 

Semua ini adalah fakta perjalanan sejarah kita. Ianya wajib kita ketahui.

Kehadiran YANG LAIN- the other -  pendatang dari Tanah Besar China dan India telah mengubah Tanah Melayu dari sebuah negara homogenus untuk menjadi  negara majmuk. Negara majmuk bermakna  negara pelbagai  bangsa , budaya dan agama

Bagaimana pendatang lama masuk di wilayah kita? Bagaimana pendatang baru masuk ke wilayah kita?

Awas! Konsep pendatang lama dan pendatang baru ini  muncul baru-baru ini dari  mulut seorang India bernama Zakir Naik. Tanpa diminta tanpa dipelawa  Zakir Naik terus mengaku  dirinya  sebagai pendatang baru. Ini bertujuan untuk membezakan diriya dari Lim Kit Siang atau Dr. Ramasamy  yang ditakrif oleh Zakir Naik sebagai  pendatang lama.

Sebelum soalan bagaimana pendatag meloroh masuk dijawab  tuntas kita  wajib memahami beberapa konsep. Kita wajib memahami konsep negara bangsa. Memahami konsep nasion dan konsep bangsa.  

Satelah kita memahami ini maka dengan tersendiri dan mudah untuk kita memahami watak Zakir Naik dan watak Dong Zong yang kini wujud dalam Tanah Melayu. Saya menggunakan konsep Tanah  Melayu yang homogenus  untuk membezakan dari konsep Malaysia yang majmuk.

Malaysia yang majmuk adalah hakikat. Malaysia majmuk adalah realpolitik. Menafikan ini  sama saperti menafikan garam itu masin.

Malaysia yang homogenus hanya ilusi. Malaysia yang eksklusif untuk Bani Melayu tidak wujud. Malaysia  tanpa  Lim Kit Siang, tanpa Ramsamy dan tanpa Zakir Naik tidak wujud. Ini realpolitik.

Tanah Melayu ini saya gunakan agar kita dapat memahami secara  jelas dan tuntas tentang konsep bangsa dan nasion. Juga untuk memahami  kenapa  politik kita , kenapa budaya  kita, kenapa bahasa kita  - saperti yang kita hadapi hari ini.

Apabila saya menggunakan – kita – ini bermakna sesiapa sahaja yang menganggap diri mereka  Melayu.  Kenapa adanya Zakir Naik dan kenapa adanya  Dong Zong. Ini bermakna kita wajib memahami  susur galur dan salasilah sejarah  kita sendiri. Tanpa memahami dari mana asal usul kita maka  kita tidak tahu kenapa kita disini. Dan  tidak tahu dari sini kita hendak ke mana.

Apa yang  sedang saya garap ini  dan saya lakukan ini  sama saperti tindakan  Beijing yang tidak mahu  lagi dipanggil Peking. Menolak   pengunaan nama Canton untuk kembali  kepada  nama asal usul Kwangtung. Atau  Bani Singhalese menolak  nama Ceylon dan kembali ke nama asal Sri Langka. Atau nama Burma dipadamkan dan dimashorkan nama   Myamar.

Sayugia diberi tahu bahawa ketika saya membesar dan masuk ke sekolah  Sekolah Umum -  arwah  ayah saya seorang soldadu  bertugas diwilayah  yang jauh. Manakala arwah emak saya seorang guru  bertugas dikampong. Ayah dan emak saya   sering berutus  surat cinta  bertanya khabar. 

Antara adik beradik - sayalah  yang bertanggung jawab mengambil surat itu dari Abang Posman. Saya  melihat surat ayah saya dialamatkan kepada  emak saya :  Zaleha Binti Sidek - Sekolah Umum  Batu Serambai Ulu Klawang Jelebu Negeri Sembilan PTM.

Ada perkataan PTM diakhir alamat. Apa dia  PTM ini? Abjad ini  membawa makna Persekutuan Tanah Melayu.  Khalas.

PTM ialah  negara  tempat saya dilahir ,  membesar, masuk sekolah sahingga tahun 1963 apabila perkataan PTM ini dilupuskan dan diganti dengan Malaysia. Melupuskan PTM ini  dilakukan oleh United Malays National Organisation – gerombolan politik yang ditaja dan dibina oleh kuasa penjajah Inggeris. 

Saperti  sering saya tulis dan paparkan bahawa Malaysia ini adalah projek kolonial Inggeris  untuk mematahkan gerakan nasionalis kiri di Tanah Melayu, di Indonesia dan di Kalimatan. Bila saya tulis Tanah Meayu ini bermakna termasuk pulau Singapura.

Keputusan menukar nama Persekutuan Tanah Melayu ini tanpa rujukan  dengan Bani Melayu. Ini  sama saperti tindakan Inggeris menukar nama Kwangtung menjadi Canton tanpa merujukan  dan bertanya  kepada anak watan China. Atau menukar Mumbai menjadi Bombay tanpa merujuk pandangan   anak watan India.

Ini salah satu jenayah United Malays National Organisation. Mungkin ramai warga  generasi hari ini tidak menyedari  kewujudan PTM. Tidak sedar jenayah dan pembelotan gerombolan yang mengakui berfalsafah ketuanan Melayu.

United Malays National Organisation bukan saperti  watan nasionalis  India atau watan nasionalis  China atau watan nasionalis Sighalese. Anak watan dan nasionalis dari negara negara ini  merampas kembali sejarah  nama tempat  mereka. Ini indentiti jati diri mereka.
Manakala  United Malays National Organisation walau pun mengakui pejuang Melayu  tetapi telah melakukan  pembelotan dengan menukar nama negara ini dari Tanah Melayu ke Malaysia.

Langkah pembelotan untuk menukar nama Persekutuan Tanah Melayu ini – sap sap sui – no sweat. Ini adalah  ada kesenimbungan  kerja penjajah Inggeris yang awalnya telah  membawa masuk kaum pendatang dari Tanah Besar China dan India. Semunya  dilakukan tanpa ada pungutan suara atau merujuk  kepada anak watan Tanah Melayu. Ini fakta sejarah.

Kemasukan China dan India ke Tanah Melayu berlaku kerana kepentingan penjajah Inggeris. Sistem kapitalis memerlukan buruh untuk menjarah harta kekayaan. Memerlukan orang ramai sebagai pembeli pengguna.  Justeru pendatang meloroh masuk. 

Ini tidak berlaku di Jepun, tidak berlaku di Korea dan tidak berlaku di Jawa atau di Sumatera. Di wilayah wilayah ini ada hukum-hukum politik dan hukum  ekonomi yang  menolak kemasukan pendatang asing ke dalam negara masing-masing. 

Wajib kita memahami apa itu negara bangsa? Apa itu nasion?


Nasion atau  bangsa ialah satu kumpulan yang sama etniknya. Ini bermakna Jawa, Jakun, Jambi  semuanya di takrif Melayu. Sama budayanya. Sama bahasanya. Berkongsi sejarah. Berkongsi kepercayaan. Justeru  nasion Melayu inilah  yang  melingkupi alam Melayu Nusantara.

Indonesia, Malaysia, Sabah,  Sarawak, Berunai adalah konsep ciptaan penjajah. Sempadan dan wilayah  ini bertujuan untuk  mempermudah  urusan tentera,  pentabiran dan urus niaga  kuasa kolonial. Contoh terbaik ialah Singapura  yang dicipta oleh penjajah Inggeris. Sama saperti Israel yang dicipta khusus untuk menghuru harakan  bumi Arab. Singapura dicipta khusus untuk menghuru harakan bumi Melayu.

Hakikatnya Bangsa Malaysia belum wujud . Hakikatnya Bangsa Malaysia masih dalam proses pembuatan. Proses untuk mendirikan negara bangsa ini bukan satu yang mudah. 

Masa menjadi  pereka yang baik dalam satu era sebelum kesampaian moden. Adunan etnik, adunan bahasa, adunan sejarah berjalan secara natural bersama masa. Yang menjadi saksi dan pemangkin adalah masa dan sejarah itu sendiri. Masa bukan hanya menjadi saksi malah menjadi pembina dan pembentuk nasion. Dari Jakun, dari Sakai masa membantu menjadikan  proto Melayu. Dan akhirnya  masa membantu kelahiran Bani Melayu . Saheh terbukti disatu era masa menjadi juru bina.

Hari ini diera pasca moden niat untuk mendirikan negara bangsa memerlukan bukan hanya masa. Malah dalam era pascamoden ini masa telah jauh ketinggalan peranannya. Pengadunan negara bangsa  memerlukan lebih dari masa.

Fikrah diperlukan. Pemikiran dan pandangan rasional diwajibkan. Penganalisan  sejarah, sosioloji dan budaya  wajib sentiasa ada   ketika merancang proses pembinaan untuk mewujudkan negara bangsa.

Masa bukan lagi fakta. Peranan masa dalam era internet untuk semua pekara telah berlalu. Internet telah memandulkan peranan masa.

Satu ucapan Zakir Naik akan menggelegakkan suasana. Satu kenyataan  Dr Ramasamy atau Tony Pua akan menaikkan  kemarahan Bani Melayu.  Internet untuk semua pekara kini boleh  menjadi perosak penghalang pembinaan negara bangsa.

Atau internet untuk semua pekara boleh juga membantu pembentukan negara bangsa.  Atau bolehkah  negara bangsa dibina diatas  keruntuhan Kota Melaka. Atau diatas keruntuhan Kota Melaka kita dirikan negara  bangsa. 

Apakah semudah itu. Apakah  peranan pendatang baru dan pendatang lama  ke Tanah Melayu ini.  Apa asasnya untuk mewujudkan negara bangsa. Apa asas untuk mewujdukan Bangsa Malaysia. Atau ini hanya retorik politik. Labon politik. Atau propaganda mengolah persetujuan untuk mendapat undi dan kuasa. Tunggu minggu hadapan. (TT)


Tulisan ini juga
disiarkan dalam
SUARA KEADILAN
Sesiapa ingin melanggan
akhbar ini sila pukul talipon:
03-92-21-30-45

----------

GERILA HOUTHI TERUS MENYERANGGERILA HOUTHI

TERUS 

MENYERANG

SAUDI AKAN

DIKALAHKANYemen:

Komandan Gabungan Saudi Dibunuh Di Marib: Bebelas -belas komander gabungan askar upahan Saudi yang dipimpin oleh AS dibunuh pada hari Isnin dan yang lain cedera dalam serangan peluru berpandu Yemeni di wilayah Marib,


Yaman: 
9 tentara upahan yang dibunuh di Hajjah

Bentrokan sengit berlaku pada hari Isnin antara kumpulan puak dan tentera Hadi yang sokong oleh Arab Saudi di selatan Yaman '

Fakta atau fiksyen? 
Pasport peniaga senjata yang meledak mendedahkan siapa yang membekalkan gerila di Yaman: Senjata Negara Islam satelah diselidiki terbukti puncanya dari  AS dan Arab Saudi.------------

KESIAN CHINA INI
KESIAN

Guan Eng nafi lulus projek rundingan terus RM450 juta


CHINA INI

DAPAT BANYAK

FITNAH

TU PASAL PERLU

KURANG KAN

BERCAKAP

JANGAN TAMBAK

LAUT

BANI MELAYU

MARAH---------

ANAK IKAN PKR


ANAK IKAN PKR
Pasal ape Abg Non takut nak jumpa AJK yg menang.Sbb dlm PKR penoh dgn anak ikan yg lentok. Abg Non takut tengok muka Zuraidah.Dia juga takut Azmin, Zuraidah n the gang buat undi tak percaya pd dia. Mampus lah dia kadi hantu penunggu.. 
on 
BARU BOCOR
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 17/09/19

Lh---------

DUA EKOR BABI - SATU SUDAH BELOT
DUA EKOR BABI

SATU

 SUDAH BELOT

Kalau Penerima tak di penjara, 
jadi tak salah lah kalau menerima. 
Apa lagi kalau yang menerima derma Pak Arab. Lagi lah tak bersalah. 
Sahih lepas ni Najib trlepas. 
on 
SATU AKAN MASUK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 17/09/19


sudah kawtim maa...
lu bagi sogok duit lu didenda dgn duit..
lu tadah cipap lu dapat sedap..
pukrak mukrak 
on 
SATU AKAN MASUK
Unknown
on 17/09/19
Tak akan mengaku yg sorang lagi. 
Jawap tak tahu wang maduk akaun 
tanpa diketahui dari siapa.... 
on 
SATU AKAN MASUK
I
on 17/09/19

Ne
----------

NAIK TEGAK

NAIK

TEGAK
 
TT, gwa sudah - tegak - 
 apabila tengok gambar 
yang terpapar. 
Tak payah tegak yang lain. 
on 
SERAMBI MEKAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 17/09/19

Sakai memang tak bangang sebab sakai ni sakai. Contoh, "woi hisham, kau ni sakai betul lah." Apakah maksud sa---------

DUA EKOR BABI
MUKA

DUA EKOR BABI
Simiotik gmbar ku nan wat tanda bgus tu dia nk ckp kat tokey cina tu, bagus bagus lu mengaku nti tunggu sama saiyya sungkai buloh sanna.. saiyya misti ada dtng munya..lg cpat lu mngaku lg cpat kita blh jmpa sana..manyak bagus ini apek maaa... on 
SATU AKAN MASUK
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 17/09/19

M

--------

MALAM II DI BANGSAR


MALAM INI

DI BANGSAR

IKUTI SIARAN LANGSUNG--------

CALON FEVRET MADEY JADI PM


CALON FEVRET 

MADEY JADI PM...

OPPPSS..
Teuku fraud ni antara calon fevret madey utk ke s.buloh. knp la nma nazri blom naik lg ni..klu leh heret yg tu skali tarafnya ibarat dpt tgok filim blu omputih, pepet kaler pink, bulu tkde ckur licin, plakon umo 21thun, Tk bkelip mata tgok dia duk kndang tertuduh... 
on 
SATU AKAN MASUK
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 17/09/19


--------

SEBAT REMBAT LIPAT

SEBAT

REMBAT

LIPAT

TUANG TT, Kalaulah Tuang Presideng Hadi bertemu jodoh dgn Kakak CADBURY Sabariah tentulah aman bahagialah mereka kerana tak tertelan DNA KHINZIR .Tiba2 mereka kehabisan makanan hanya yg tinggal hanya sekawah gulai daging bersama seketul daging babi dan chokolat CADBURY, 
Adakah mereka berdua akan telan juga..Mengikut QURAN BOLIH KERANA KEADAAN DARURAT.SILA TUANG TT BERI PANDANGAN. 
on 
SILAP BESAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 18/09/19

Ya

---------

TOK GURU BEBAL


TOK GURU BEBAL
Tok guru semyang malam
 tak tahu ke cerita nie...
 Cerita najib kawan baik org serael...
x Babi ahhh... on 
DUA KAWAN LAMA
 AKAN MASUK PENJARA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 17/09/19

In
------------

JAMBU BETUL
JAMBU BETUL
jambu betul saiful dalam gambar tu.... 
bibir pula merah... 
patut lah Anwar suka.. 
gay memang selalu bibir merah ye? 
on 
BARU BOCOR
Publish | Delete | Spam
Ketua Pengarang
at 15:10

Dah
-------

CUI BOBO


SAPA UNTUNG

Cui Bono. Dah tau dah sapa punya kerja attack silo minyak Saudi. Memang la perang bukan sebab agama tapi sebab duit. Kapitalism je sebenarnya. Orang Islam menang jadi arang kalah jadi PU Abu. Hadi dan Zahid.
Dah tiba masanya perpaduan ummah digembeleng untuk memadukan saudi dan iran. Amacam,ada berani tak.Kata nak 70 bidadari. Tengku Adnan memang tak dapat la, tapi Zahid Komedi boleh try. https://www.forbes.com/sites/ellenrwald/2019/09/17/attack-on-saudi-oil-is-boon-for-trump-in-china-trade-war/amp/ 
on 
KAPIR LAKNAT INI 
BAIK PULAK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 18/09/19

Yan----------