Jumaat, 3 Disember 2021

KEMBALIKAN IDENTITI SEJARAH BANGSA

 


KEMBALIKAN

IDENTITI 

SEJARAH BANGSA

AMIN

PUKI RAHAH APA

BANGSAR SOUTH

KHALAS

BERFIKIR BUKAN MURAH

 RM150,000 sebulan untuk penasihat khas PM, kata kerajaan

KERAJAAN membelanjakan RM150,000 setiap bulan untuk mengekalkan tiga penasihat khas Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Abdul Latiff Ahmad.

“Kos bulanan bagi setiap pejabat penasihat khas mencecah RM50,000 setiap satu. Ini termasuk gaji dan emolumen untuk penasihat khas serta pegawainya,” kata ahli Parlimen Mersing itu dalam jawapan bertulis kepada Parlimen semalam.

Beliau berkata pegawai berkenaan adalah mereka yang mempunyai pengalaman dan kepakaran dalam bidang berkaitan dengan skop tugas mereka.

Menurut Latiff tiga peranan penasihat khas adalah untuk undang-undang dan hak asasi manusia, agama dan kesihatan.

Tambahnya kerajaan masih dalam proses melantik penasihat khas kesihatan itu.

Pada 2 Oktober lepas Ahli Parlimen Pengerang Azalina Othman Said dilantik sebagai penasihat khas bagi undang-undang dan hak asasi manusia manakala bekas menteri hal ehwal agama Jamil Khir Baharom dilantik sebagai penasihat khas agama awal minggu ini.

Latiff menjawab soalan Amiruddin Hamzah (Kubang Pasu-Pejuang) yang mempersoalkan jumlah penasihat khas perdana menteri dan kos yang terlibat. – Bernama, 2 Disember, 2021.

WOIT

RAKYAT WAJIB

FAHAM

AMIN

BERFIKIR BUKAN

KERJA ENTENG 

AMIN

WAJIB MEMBACA

WAJIB MENGKAJI

WAJIN MENELITI

AMIN

KALAU SABRI 114

 TAK DA

PENASEHAT

LAGI BAHAYA

PADA NEGARA

AMIN

SABRI 114

PERLU BANTUAN

BERFIKIR

KAH KAH KAH

BERFIKIR BUKAN

KERJA MUDAH

AMIN

SEKARANG PUN

DENGAN BANTUAN

PEMIKIR BERTARAF

SAMI VELU

SABRI 114

MASIH LAGI

 DILIHAT RAKYAT 

SEBAGAI PM NGOK

AMIN

INI SILAP BESAR

AMIN

PENASEHAT 

SABRI 114

JUGA WAJIB  ADA  PENASEHAT

BERTARAF SAMI VELU

KAH KAH KAH

KITA SEMUA TERPERANGKAP - DALAM NILAI SISTEM KAPITALISMA

 


KITA SEMUA

TERPERANGKAP

DALAM NILAI

SISTEM KAPITALIS

KHALASUnknown commented on 

"BENCANA ALAM - 

HASIL KERJA MANUSIA"


Ingatan manusia pendek, mudah lupa segala, hukum hakam pun lupa, asal usul pun lupa, maka dunia mula melupakan umat manusia, kiblat paksinya DUIT jadi banyak kerosakan alam dilakukan, ini hanya satu yang ringkas, baru dua nyawa melayang Kalau sampai macam cerita 2012 mungkin akan ada kesedaran kot, apa pun rujuk pakar agama untuk dijadikan Nas nanti kah kah kah

OMICRON DAH SAMPAI KE MALAYSIA

 

BAHAYA DAH

SAMPAI

AMINKes Omicron pertama dikesan dalam negara, kata Khairy

KES Covid-10 sulung melibatkan varian Omicron sudahpun dikesan dalam negara melibatkan seorang pengembara dari Afrika Selatan, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Kes indeks tersebut bagaimanapun berjaya dikekang dan tidak menyebabkan jangkitan kepada individu lain dalam negara, katanya.

Jelasnya, kes melibatkan seorang pelajar itu tiba di Malaysia pada 19 November, lima hari sebelum penemuan varian Omicron diumum dikesan di Afrika Selatan.

Beliau hanya didapati positif varian Omicron, yang diumum sebagai varian membimbangkan itu semalam berdasarkan ujian jujukan genome yang diperolehi, katanya.

Menurutnya, pelajar kolej swasta di Ipoh itu tidak mengalami apa-apa gejala ketika kesnya dikesan di KLIA dan sudah menerima vaksin lengkap sejak September.

Katanya, gadis berusia 19 tahun itu pada asalnya pulang ke negara asal untuk mengunjungi keluarga dan balik semula ke Malaysia melalui Singapura.

Selepas menjalani ujian pada 19 November, beliau seterusnya menjalani kuarantin seorang diri selama 10 hari dan kemudian diberi pelepasan apabila didapati bebas Covid-19, tambahnya.

Seramai lapan orang yang terdiri daripada tiga pelajar, dua rakan serumah, seorang pemandu bas dan seorang kakitangan universiti juga menjalani kuarantin, katanya.

Tambahnya, ia menunjukkan sistem kesihatan pada waktu ini berkesan dan menggesa rakyat tidak panik dengan kemunculan varian baharu itu.

“Sistem kita berkesan. Kalau kita ikut semua peraturan Kementerian Kesihatan termasuk ujian di pintu masuk, pematuhan kuarantin, kita dapat kekang,” katanya.

Tambahnya, ia merupakan antara 74 kes yang dikesan di pintu masuk negara dan menjalani ujian jujukan genome bagi mengesan kehadiran varian baharu.

Ujian berkenaan dikuatkuasa di Malaysia sejak 11 November, dua minggu lebih awal daripada pengumuman Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengenai kemunculan Omicron, katanya lagi.

Kementeriannya semalam mengumumkan sekatan perjalanan sementarake atas lapan negara iaitu Afrika Selatan, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibia, Zimbabwe dan Malawi.

Senarai negara ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa dan penilaian risiko mengambil kira tiga perkara iaitu jangkitan tempatan, bilangan kes dan liputan vaksinasi.

WHO mengklasifikasi varian Omicron (B.1.1.529) sebagai “varian yang perlu dibimbangi” (VOC) dan varian “berisiko sangat tinggi”. – 3 Disember, 2021.

NEGARA DALAM

BAHAYA

AMIN

BERHATI HATI

AMIN

KITA JAGA KITA

AMIN

TERUS IKUT

ARAHAN KKM

KHALAS

RAMAI RAMAI SOKONG MADEY

 Tiga penasihat PM mana cukup? – Tun M

PUTRAJAYA – Berita mengenai penambahan seorang lagi dilantik menjadi penasihat Perdana Menteri,  Ismail Sabri Yaakob mendapat perhatian bekas Perdana Menteri,  Dr Mahathir Mohamad.

Secara sinis, Dr. Mahathir berkata, sepatutnya Perdana Menteri melantik lebih ramai penasihat di bawah pentadbirannya.

“Patut ada banyak lagi (penasihat PM). Mana cukup tiga,” sindirnya kepada media selepas melancarkan buku Speaking of Mass Destruction…A Journey to Iraq seen by  Dr Siti Hasmah Mohd Ali di Yayasan Kepimpinan Perdana hari ini.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad berkata, Ismail Sabri akan mendapat seorang lagi penasihat khas yang bertanggungjawab menasihati beliau dalam bidang kesihatan dan akan dilantik dalam masa terdekat.

Penasihat khas itu kini sedang dalam proses lantikan yang mempunyai jaringan hubungan, pengalaman dan kepakaran dalam hal berkaitan dengan skop tugas mereka yang boleh memberi faedah kepada usaha pembangunan negara selari dengan konsep Keluarga Malaysia.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Pengerang,  Azalina Othman Said dilantik sebagai Penasihat Khas Perdana Menteri (Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia) dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah,  Jamil Khir Baharom dilaporkan dilantik sebagai Penasihat Khas Perdana Menteri (Agama).


RAMAI RAMAI

SOKONG MADEY

KAH KAH KAH

KALAU TIDAK

NEGARA DALAM

BAHAYA

KAH KAH KAH

MADEY KATA

LAGI RAMAI

PENASEHAT 

UNTUK SABRI 114

LAGI BAIK UNTUK

NEGARA 

KHALAS 

RAKYAT WAJIB 

SOKONG 

AMIN 

LAGI BANYAK 

PENASEHAT 

SABRI 114

LAGI BIJAK 

KHALAS

MENTERI PUNDEK - MINAT PELACUR MAT SALEH


MENTERI PUNDEK

MINAT PELACUR

MINAH SALEH

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "PUTAR JAYA - PRECINT"

Tuan TT... alaaa bukannya lu tak tau diorang ini cakap je berdegar-degar macam huruh nak memecah bumi tapi dalam ati dan kepala hotak diorang pun nak berglamor dengan bahasa mat saleh... nak ada kelas. Montori yang cakap tu pun
stim tak abih kahwin mat saleh perancis.Pompuan moolayoo dan patani dan tak menyetimkan lagi batangnya yang nak kelainan dan dapat ditogakkan selalu... munafik botul dioang ni... cakap hanya nak memecah belahkan marhaen yang dioang ingat tak cukup kelas macam dioang... pundek botul !

BAHASA ITU IDENTITI

 


BAHASA ITU

IDENTITI

AMIN

HILANG BAHASA

RAHAI NEGARA

KHALASUnknown commented on 

"PUTAR JAYA - PRECINT"

Orang bijak belajar tutur berbagai bahasa. Orang bijak cari ilmu. Ilmu tak dibatas bahasa. Kalau ada otak, ada kebijakan, tak akan kesah apa bahasa pun. Orang yang kurang bijak dan penakut saja yang nak paksa orang lain ikut satu saje bahasa. Kita ada ramai politikus yang kurang bijak dan penakut. Kenapa rakyat nak peduli politikus begini?

RAKYAT DUNIA BANGUN LAWAN CHINA MERAH

 


RAKYAT DUNIA

BANGUN LAWAN

CHINA MERAH

AMIN

PILIHAN RAYO DAH DOKEK

 PILIHAN RAYO

DAH DOKEK

AMIN

panglimo potaseh commented on 

"PUTAR JAYA - PRECINT"

Bila penyamun dah mula ajak orang Malaysia guna BM ..apakah mat nor nyo ..takan tak paham ..takan kono gigit kek babi pado tompek yang samo ..bilo Penyamon kato 2025 Melayu dapek 10,000 hinggit sobulan tiyap-tiyap bulan apo mat nor nyo ..kahkahkah ..pilihan rayo dah dokek ..kahkahkah

DASAR BETUL

 

DASAR BETUL

AMIN

Unknown commented on 

"BAHAYA 

MALAPETAKA SAMPAI"

Rakyat china boleh melancong ke Malaysia...tapi jangan melencong dan melacur. Apa-apa pun kerajaan mesti tegas dengan undang-undang.

BENCANA ALAM - HASIL KERJA MANUSIA

 


BENCANA ALAM

HASIL KERJA

MANUSIA SENDIRI

AMIN

Unknown commented on

 "JANGAN BUAT FITNAH"

Tuan Hisham, bencana alam hasil tangan tangan manusai. Kerana mahu pelancongan, kerana mahu Wang lagi Dan lagi di bukit Cameron tu. Bukit diratakan dibikin jalan lebih besar lagi. Hujan lebat luar biasa lamanya. Cuaca pun boleh berubah. Bukan perkara baik bila warga tewas ditelan bukit runtuh itu. Semoga rakyat tanah ini dilindungi Tuhan dari amukan Dunia yang semakin benci pada manusia


DULU ORANG PUTIH SEKARANG CHINA MERAH

 
DULU ORANG PUTIH

SEKARANG

CHINA MERAH

AMIN

Unknown commented on

 "BAHAYA 

MALAPETAKA SAMPAI"

Isham dah lama dicuci otak dan kote masa ginap kat wilayah the Queen dulu. Anggap sendiri hamba orang putih, letak maruah sendiri atas lantai. Pikirla sendiri. Dalam tempoh 20 tahun lepas, berapa ratus ribu orang Islam mati dibunuh orang putih dengan alasan kebebasan dan demokrasi ... Irak, Afghan, Syria, Libya, Yemen dll.? Berapa negara Islam yang hancur ditangan orang putih?


OMICROM - MASIH BELUM JELAS

 


OMICRON

MASIH BELUM JELAS

AMINPUTAR JAYA - PRECINT

 Kuala Lumpur macam London banyak jalan, bangunan guna bahasa Inggeris – Nazri

KUALA LUMPUR – Kuala Lumpur boleh diibaratkan sebagai Kota London kerana terdapat banyak jalan dan bangunan yang menggunakan bahasa Inggeris.

Teguran itu dibuat oleh  Nazri Aziz (BN-Padang Rengas) yang melihat bukan hanya jalan dan bangunan sebaliknya, kawasan taman perumahan juga banyak menggunakan bahasa Inggeris sejak kebelakangan.

Keadaan yang berlaku itu menimbulkan kehairanan kepada beliau kerana setiap suatu projek pembangunan perlu mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa.

Ada orang kata terpaksa tukar nama dalam bahasa Inggeris kerana ia akan dapat menarik perhatian pembeli-pembeli yang mahu membeli bangunan atau rumah.

“Kadangkala tempat itu, walaupun ada nama dalam bahasa Melayu tapi ditukar kepada Bahasa Inggeris seperti Bangsar South.

“Saya rasa ‘south’ itu dalam bahasa Melayu adalah selatan. Apa salahnya kalau kita panggil Bangsar Selatan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2022 bagi Kementerian Wilayah Persekutuan di peringkat jawatankuasa.

Mengulas lanjut Nazri berkata, perkara paling utama untuk membeli sesebuah rumah atau bangunan adalah lokasinya dan bukannya nama.

Ujarnya, nama sesuatu tempat dikaitkan dengan identitinya dan harga rumah dikaitkan dengan lokasi.

Dengan memberikan contoh Kuala Lumpur misalnya adalah berasal dari perkataan ‘lumpur’ tetapi ia sudah dikenali sehingga ke peringkat antarabangsa, katanya. 

WOIT

RAIS YATIM

NAK GANTI GUNA

PRECINT

DI PUTAR  JAYA

KAH KAH KAH

SAMPAI ARI INI

TARAAAK

KAH KAH KAH

MANA DEWAN

BAHASA

AMIN

MANA JARINGAN

MELAYU

AMIN

MANA PERSATUAN

BAHASA MELAYU

AMIN

SEMUA DAH KENA

RASUAH KE ?

KHALAS

BAHAYA MALAPETAQK SAMPAI

 Tinjauan dapati rakyat Malaysia mahu lihat peningkatan kerjasama dengan China

RAKYAT Malaysia mahu melihat peningkatan dalam kerjasama perdagangan dan ekonomi dengan China, termasuk dalam e-dagang, pembinaan infrastruktur dan pusat perkongsian perkhidmatan global dalam tempoh pasca Covid-19.

Pendapat itu adalah dapatan daripada tinjauan dalam talian ‘2021 Malaysia-China Relations’ (Hubungan Malaysia-China 2021) yang dijalankan oleh UCSI Poll Research Centre.

Tinjauan yang diadakan dari 30 Julai hingga 22 September itu melibatkan seramai 1,667 responden.

Ia merupakan projek bersama Centre for New Inclusive Asia (CNIA) dan Institut Penyelidikan China-Asean Universiti Guangxi, China, dijalankan di seluruh Malaysia dalam tiga bahasa - Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia dan Bahasa Cina.


Objektif tinjauan antara lain adalah untuk memahami tahap penerimaan rakyat Malaysia terhadap vaksin buatan China dan kerjasama antara kedua-dua negara mengenai vaksin Covid-19.

Ia juga meninjau persepsi rakyat negara ini berkenaan hubungan antara Malaysia-China, dan pandangan serta jangkaan rakyat terhadap bidang kerjasama utama antara kedua-dua negara dalam tempoh pasca pandemik.

Laporan tinjauan itu dikeluarkan oleh CNIA pada Rabu.

Menurut laporan itu, selain mengenai perdagangan dan perniagaan, responden juga berharap hubungan politik antara Malaysia dan China akan bertambah baik semasa tempoh pasca pandemik.

Mereka juga mahu melihat pertikaian wilayah di Laut China Selatan diselesaikan dan lebih ramai pelancong dan pelajar China tiba di Malaysia.

Mengenai kerjasama vaksin Malaysia-China, laporan itu berkata responden berpendapat adalah penting bagi kedua-dua negara meningkatkan kerjasama dan membangunkan Malaysia sebagai sebuah negara pengeluar vaksin dan hab R&D untuk vaksin.

Mereka berpendapat adanya keperluan untuk meningkatkan bekalan vaksin buatan China ke negara ini. 

Responden juga ditanya mengenai bidang yang perlu ditambahbaik oleh pelabur negara itu di Malaysia.

Mengenai perkara itu, 53 peratus daripada mereka berpendapat pelabur China perlu meningkatkan standard alam sekitar, sosial dan tadbir urus mereka, diikuti dengan keperluan untuk mengambil lebih ramai pekerja tempatan daripada pelbagai etnik (51 peratus), meningkatkan kemahiran pengurusan (39.4 peratus). dan meningkatkan pelaburan korporat (39.2 peratus).

Responden juga berpandangan pelabur China perlu memahami dengan lebih mendalam mengenai budaya Malaysia. – Bernama, 2 Disember, 2021.


BAHAYA 

MALAPETAKA

DARI

CHINA MERAH

AMIN

AINILAH CARA

CHINA MERAH

MENYERAP

PROPAGANDA 

LINCIN

AMIN

BERI DANA PADA

UNIVERSITI

BERI DANA PADA

KAJIAN

AMIN

INI NAMA

PERANG SARAF

YANG HALUS

AMIN

JIKA GAGAL

MEMAHAMI

MAKA NEGARA INI

TAANH MELAYU

AKAN JADI

PROVINSI

CHINA MERAH

AMIN

WAJIB BERTINDAK - HALANG KLEPTOKRASI

 
WAJIB BERTINDAK

HALANG

KLEPTOKRASI

AMIN

Unknown commented on 

"ROSMAH KECEWA

 BAWA DIRI"

Tuan TT, inilah satu contoh paling ketara dan paling memberi kesan dan pengajaran negatif kepada seluruh rakyat Mesia. Undang-undang tidak perlu dipatuhi dah diikuti. Inilah juga saya komen yang telah ungkitkan terdahulu tetapi Tuan TT tidak meluluskan penyiaran dalam platfom Tuan TT ini. Kenapa pengguna jalan raya tidak mematuhi peraturan jalan raya terutama dipersimpangan jalan berlampu isyarat. 


Siapakah yang sering melanggar peraturan lampu isyarat ketika lampu merah. Pasti Tuan TT sendiri sering melihat perkara ini. Nape mereka sering melanggar peraturan tetapi jarang kepada pengguba lain? Itulah undang-undang kat Mesia, bukan setakat antara dua darjat, sebenarnya berdarjat-darjat... Bagaimana nak hormat dan yakin dengan keseluruhan sistem pengurusan dan pentadbiran yang berdegar-degar didendangkan kononnya suci murni dengan nilai keagamaan..!

INSAN BERHATI BUDI

 INSAN

BERHATI BUDI

KHALAS

NAJIB BEBAS - TANAH MELAYU JADI PROVINSI CHINA MERAH

 
NAJIB BEBAS

TANAH MELAYU

JADI PROVINSI

CHINA MERAH

AMIN

Unknown commented on

 "WARAN TANGKAP

 UNTUK ROSMAH"

Udah lama tau dah. Lakibini Dapat je keluar mesti dia hilang punya. Jolow dah lama setting. Kasi bawak lari. Duduk bungalow khas enjoi menjoi dijaga china.kahkahkah

ANWAR BAWA RUNTUH KERAJAAN PAKATAN

 


ANWAR BAWA

RUNTUH KERAJAAN

PAKATAN

AMIN

AKHIRNYA NAJIB

BEBAS

KHALAS

Unknown commented on

 "NURUL CALON PM"

alahai , orang luar dok kalut pasal PH ini PH itu buat apa dok sibuk sangat isu dalaman parti depa . Cuma tanya yg penyibuk apa pasal you all takut sangat Anwar adakah kerana kena tutuh jubur ke ? cuma respect masing2 ada kekuatan