Isnin, 9 Mei 2022

MALAPETAKA CUACA

 


PANAS BANJIR

KEMARAU RIBUT

HUJAN TAUFAN

AMIN

MALAPETAKA

 CUACA

SUDAH SAMPAI

KHALAS 

AWAS ! JAGA JAGA

 

AWAS  !

LAGI
HARI

PDRM

WAJIB

JAGA

JAGA

NAJIB

BOLEH


CABUT

LARI

AMIN


FITNAH FITNAH BANYAK FITNAH

 30 tahun masalah air, rakyat Kelantan terpaksa guna telaga

KOTA BHARU – Masalah bekalan air yang berlarutan sejak lebih 30 tahun lalu di Kelantan bukan disebabkan aspek geografi sebaliknya berpunca daripada kegagalan pentadbiran kerajaan negeri itu yang dipimpin Pas.

Menurut Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Lt. Kol. Bersekutu (PA) Nik Saiful Adli Burhan, dari aspek geografi, Kelantan bukan berada di kawasan yang sukar mendapatkan sumber air secara semula jadi. 

“Lebih 30 tahun rakyat Kelantan menderita menghadapi masalah bekalan air bersih dan merupakan detik bersejarah kepimpinan Kelantan sejak bertukar daripada UMNO kepada Pas.

“Sama ada ianya hanya satu tempoh masa secara kebetulan mahupun penanda aras kegagalan kepimpinan sedia ada, bukan kesalahan siapa yang kita cari. Cukup-cukuplah 30 tahun menuding jari satu sama lain.

“Dalam tempoh ini juga saya percaya rakyat Kelantan semakin bertambah, pembangunan semakin banyak, yang mana keperluan terhadap air bersih meningkat berkali ganda berbanding 30 tahun yang lalu,” katanya dalam kenyataan kepada media hari ini.

Semalam, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Mohd Amar Abdullah berkata, kerajaan negeri itu memerlukan sekitar RM7 bilion untuk menyelesaikan masalah bekalan air bersih.

Menurut beliau, peruntukan itu bagi menukar sistem paip lama melibatkan jarak 5,000 kilometer serta pembinaan loji baharu.

Beliau mengakui, kerajaan negeri sudah berusaha bagi mengatasi masalah bekalan air bersih selama 30 tahun.

Menurut Nik Saiful Adli, apa yang menjadi masalah ketika ini ialah perkhidmatan air untuk menjadikan sumber itu sebagai air bersih yang boleh digunakan dalam kehidupan seharian rakyat.

“Maka, saya lihat puncanya adalah kerana faktor fasiliti, teknologi dan pentadbiran yang menjadi masalah utama. Kerajaan negeri tidak boleh bergantung harap atas kreativiti rakyat dalam mendapatkan sumber air sendiri.

“Benar, rakyat Kelantan sekarang menggunakan air telaga dan memproses sumber ini sendiri untuk mendapatkan bekalan air yang bersih,” katanya.

Namun, kata beliau, usaha dan kerja keras rakyat tidak sewajarnya membolehkan kerajaan mengambil kesempatan ke atas mereka dengan mengabaikan tanggungjawab sebagai pemerintah.

“Dahulu kerajaan negeri boleh salahkan kerajaan Persekutuan, sekarang Pas yang memerintah bersama pusat dengan Timbalan Presidennya, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man kini merupakan Menteri Alam Sekitar dan Air.

“Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara pula merupakan Ahli Parlimen yang juga Yang Dipertua Pas Dungun, Wan Hassan Mohd Ramli.

“Pandangan saya, dengan adanya pemimpin Pas ini di peringkat kerajaan pusat, tiada lagi isu Kelantan berdepan dengan masalah bekalan air bersih,” ujar beliau.

Nik Saiful Adli mengingatkan Pas Kelantan, bukan semua isu harus dijadikan modal politik untuk kelangsungan pemerintah.

Katanya, isu melibatkan keperluan dan kebajikan rakyat sewajarnya diambil berat bersama, bukan dijadikan seperti bola ditendang ke sana ke mari kerana berebut piala.

Dalam isu air ini, jelas beliau, kerajaan Persekutuan perlu bekerjasama dengan kerajaan negeri mengambil tindakan lebih drastik serta beri perhatian supaya penderitaan rakyat selama 30 tahun ini dapat dihentikan segera.

“Jangan pula ada yang menganggap ini adalah bantuan kerajaan Persekutuan kepada parti Pas. Bukan, kerajaan Persekutuan juga ada tanggungjawab kepada rakyat Kelantan kerana kami juga rakyat Malaysia,” katanya. –

FITNAH

SEMUA FITNAH

AMIN

PARTI PELACUR

OPPS... SILAP

PARTI ISLAM PAS

DIFITNAH

KAH KAH KAH

RAKYAT KELANTAN

DIBUKTIKAN SELAMA

30 TAHUN

SUKA TEH TARIK

AMIN

DALAM DUNIA INI

BELUM ADA NEGARA

YANG BERI 

TEH TARIK MELALUI

PAIP AIR

AMIN

INI KEJAYAAN

PARTI PELACUR....

OPPS SILAP LAGI

KEJAYAAAN

PARTI ISLAM PAS

KAH KAH KAH

SOSOK JUJUR BERNAMA BEKKE

 Bekas pengerusi syak Najib terlibat urus niaga gelap 1MDB, mahkamah diberitahu

BEKAS pengerusi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Mohd Bakke Salleh memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini bahawa beliau berasa kurang senang selepas mengesyaki bekas perdana menteri Najib Razak terlibat dalam urus niaga gelap membabitkan dana syarikat pelaburan negara itu.

Bakke, 68 tahun, berkata beliau merasakan ada sesuatu yang tidak kena selepas mesejnya kepada Najib berhubung hal ehwal yang menyelubungi cadangan usaha sama (JV) antara 1MDB dan PetroSaudi International Ltd (PSI) tidak dijawab.

Bakke berkata adalah luar biasa bagi Najib untuk tidak membalas khidmat pesanan ringkas (SMS)nya kerana bekas PM itu biasanya akan menghantar maklum balas.

Beliau berkata dalam SMS itu, beliau memberitahu Najib bahawa terdapat beberapa perkara yang dibangkitkan oleh lembaga pengarah kepada pengurusan syarikat yang tidak dipatuhi.

“Saya menghantar SMS kepada (Datuk Seri) Najib mengenai hal ehwal dalam JV dan pengurusan 1MDB tidak melakukan seperti yang diberitahu,” kata Bakke ketika memberi keterangan.

“Beliau tidak menjawab dan tidak terlintas di fikiran saya untuk melaporkan perkara ini kepada mana-mana pihak berkuasa berhubung salah laku kewangan pengurusan 1MDB kerana saya mengandaikan saya sudah berbuat demikian melalui SMS yang dihantar kepada (Datuk Seri) Najib.

“Saya berharap Datuk Seri Najib akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap pengurusan 1MDB jika beliau mendapati sebarang salah laku di pihak mereka.

“Jadi apabila mesej saya tidak dijawab, saya merasakan beliau terlibat dan sesuatu berlaku tanpa pengetahuan saya,” katanya.

Najib sedang dibicarakan kerana rasuah berhubung penyelewengan RM2.28 bilion dana 1MDB.

Beliau menghadapi 25 pertuduhan - empat kerana salah guna kuasa dan 21 untuk pengubahan wang haram - bagi kesalahan yang didakwa dilakukan antara 2011 dan 2013.

Bakke, yang merupakan saksi ke-15 pihak pendakwaan, memberitahu mahkamah bahawa beliau memutuskan untuk meletakkan jawatan sebagai pengerusi dan ahli lembaga pengarah 1MBD kerana dakwaan perjanjian yang tidak jelas.

Beliau juga memberitahu mahkamah bahawa beliau tidak memaklumkan secara peribadi kepada Najib mengenai hasratnya untuk meletak jawatan dan mengakui tindakannya itu sebagai tanda protes.

Membaca kenyataan saksinya semasa perbicaraan hari ini, Bakke berkata beliau meletak jawatan atas kehendaknya sendiri.

“Perletakan jawatan saya pada 19 Oktober 2009, adalah disebabkan pengurusan 1MDB enggan mengikut arahan lembaga pengarah,” kata Bakke.

“Saya meletak jawatan sebagai tanda protes dan saya tidak mahu terlibat dalam sebarang perbincangan dan keputusan berhubung 1MDB.”– 9 Mei, 2022.

BEKKE SALLEH

ADALAH CONTOH

SOSOK JUJUR

AMIN

BILA LIHAT ADA

TAK BETUL

TIMBULKAN

AMIN

BILA TIDAK DIBAIKI

BERI INGATAN

 BUKAN BODEK

AMIN

BILA SEMUA GAGAL

LETAK JAWATAN

AGAR TAK TERLIBAT

DALAM KES CURI

DAN MENIPU

AMIN

MASIH RAMAI

SOSOK JUJUR

DALAM MALAYSIA

AMIN

BEKKE  CALON

PERDANA MENTERI

KHALAS

BUKAN HANYA MADEY...


BUKAN HANYA

MADEY KU LI

ANWAR KIT SIANG

RAIS YATIM HADI

AMIN

ADA BERATUS

LAGI YG HIDUP

MENYUSAHKAN

ORANG RAMAI

KHALAS

Unknown commented on

 "SOSOK WAJIB DICONTOHI"

tt hang kata kat sapa2 ka? hang kalau nak kata sebut terus nama dia tak perlu berkias2 berlapik kata. orang gila kuasa ni bukan faham bahasa kias2 nih. puak gila kuasa ni kena kata berdepan ja. contoh ayat seperti: yb dan mp yang baik ialah yb dan mp yang dah mati. mereka sekeliannya yang merosakkan ekonomi menyusahkan rakyat terbanyak.

LEPAS 98 HARI MASUK JIL KE  ?

 


LEPAS 98 HARI

TERUS MASUK JIL ?

AMIN 

ATAU

 TUNGGU LAGI ?

KHALAS

Unknown commented on 

"PEMIMPIN ISLAM DIZALIMI"

TT, cuba kira dari sekarang hingga 26 Ogos 2022 berapa hari lagi? tapi...adakah pada 26 Ogos keputusan penghakiman akan diumumkan atau pada tarikh lain,... .aduuuuh lama lagi lah dia boleh ngentot sebelum kekal duduk diluar atau masuk kedalam...TT, kira jangan tak kira

ToraTora commented on 

"HOT HOTT 

TER KINI TERNOWW"

punyalah lama nak uruskan kes penyamun ni, inilah salah satu punca negara ini tak boleh maju sampai bila-bila kerana banyak membazir masa tok hakim, tenaga dan wang ringgit bayar api air mahkamah utk kes penyamun ni. Kalau kalah lagi tentukan si penyamun ni tinggal spender je, harta benda Wang ringgit pi rampas utk bayar hutang yemdibi

ARAB TIPU PAKI

 


ARAB TIPU PAKI

AMIN

PAKI TIPU MELAYU

KHALAS

Unknown commented on

 "JUMPA IMAM MAHADI"

Hahahahaa ini punco² melayu kena tipu dengan mamat paki... Mangkuk bahalul nie

AMERIAK BUAT LAWAK BOM TAK MELETUP

 

AMERIKA

BUAT LAWAK

BOM TAK MELETUP

AMIN

RUSIA TERBARAI 

KETAWA

KAH KAH KAH

TUAN HAJI BERZIKIR

 


TUAN HAJI

AFIFI  AL- DISCOTI

BERZIKIR DAKWAH

DALAM AL- PUBI

KAH KAH KI KI

KHALAS

benlamen commented on 

"JUMPA IMAM MAHADI"

d malaysia kita xde imam mahdi, tapi kita punyai khairudin alketati n latest afifi al discoti. lagi hebat

APA JADI DENGAN LANN CHOW

 WOIT


APA


JADI


JAM


LANN


CHOW


BERANI


SAMAN


DAH 


MASUK


6 HARI

KAH KAH


ADA APA 98 HARI LAGI ?

 LAGI


HARI

PEMIMPIN ISLAM DIZALIMI

 
Mahkamah Persekutuan dengar rayuan akhir Najib Ogos ini

MAHKAMAH Persekutuan menetapkan Ogos ini untuk mendengar rayuan Najib Razak atas sabitan dan hukuman terkait 7 tuduhan jenayah melibatkan dana RM42 juta SRC International Sdn Bhd.

Rayuan akan didengar selama 10 hari antara 15 hingga 26 Ogos.

Ini adalah rayuan akhir selepas Mahkamah Rayuan pada Disember 2021 mengekalkan sabitan dan hukuman yang dijatuhkan Mahkamah Tinggi pada Julai 2020.

Tarikh pendengaran Ogos ini dimaklumkan oleh Mahkamah Persekutuan kepada pihak pendakwaan dan peguam bela Najib, lapor media.

Mereka juga diminta mengemukakan hujahan bertulis sebelum 31 Julai.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan diketuai Abdul Karim Abdul Jalil sebelum ini memutuskan kes terhadap bekas perdana menteri telah dibuktikan melampaui keraguan munasabah.

Mereka juga bersetuju dengan semua dapatan fakta dan undang-undang oleh hakim bicara Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Mahkamah Rayuan bersetuju Najib mempunyai kepentingan peribadi semasa jemaah menteri yang diketuainya selaku perdana menteri meluluskan jaminan kerajaan untuk pinjaman RM4 bilion daripada Kumpulan Wang Persaraan (KWAP).

Abdul Karim juga berkata apa yang Najib lakukan berkait dengan pinjaman berkenaan “bukanlah untuk kepentingan negara tetapi memalukan negara.”

Mahkamah Rayuan juga bersetuju bahawa RM42 diseleweng keluar dari SRC International dan dipindahkan ke beberapa syarikat dengan tujuan mengelirukan pihak berkuasa.

Mahkamah Rayuan bagaimanapun membenarkan penangguhan hukuman sementara menunggu rayuan akhir Najib ke Mahkamah Persekutuan, dengan mengekalkan jaminan semasa perbicaraan iaitu RM2 juta dengan dua penjamin.

Pada 25 April, Najib melalui peguam belanya mengemukakan 94 alasan dalam petisyen rayuannya bahawa Mahkamah Rayuan tersilap dari segi fakta dan undang-undang ketika menolak rayuannya.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Julai 2020 memutuskan Najib bersalah atas semua tujuh tuduhan – tiga kes jenayah pecah amanah, tiga kes pengubahan wang haram, dan satu pertuduhan salah guna kuasa.

Beliau dihukum penjara 10 tahun bagi setiap satu pertuduhan jenayah pecah amanah dan 10 tahun juga bagi setiap satu kes pengubahan wang haram. Bagi pertuduhan salah guna kuasa, Najib dihukum penjara 12 tahun dan denda RM210 juta.

Beliau juga berdepan hukuman penjara lima tahun sekiranya gagal membayar denda.

Semua hukuman penjara berjalan serentak.

Najib masih berdepan 35 pertuduhan lain melibatkan jenayah pecah amanah, pengubahan wang haram, dan salah guna kuasa yang sedang dibicarakan di mahkamah. – 9 Mei, 2022.

JELAS

NAJIB 

PEMIMPIN ISLAM 

YANG  WARAK

YANG JUJUR

YANG SUCI

YANG ALIM 

SEDANG DIZALIMI

AMIN

ADA KONSPIRASI

NAK JATUHKAN

NAJIB

AMIN

SEMUA BERASAKAN

FITNAH

AMIN

MUSTAHIL NAJIB

YANG PERNAH

BAGI SALAM PADA

KUBUR 

JUGA SEORANG

PENCURI

AMIN

NAJIB PERNAH

CIUM BATU ITAAM

AMIN

MALAH MENGIKUT

P.I BALA 

NAJIB PERNAH

CIUM LUBANG CIRIT ALTANTUYA

KAH KAH KAH

SEMUA FITNAH

SEMUA TOHMAH

KHALAS

OGOS YANG MENJANJIKAN

 Kes SRC: Pendengaran rayuan akhir Najib 15 Ogos ini

OGOS

YANG

 MENJANJIKAN

ANTI DOLAR

JENG JENG JENG

AMIN

MALAPETAKA BULAN OGOS

 


Mahkamah Persekutuan dengar rayuan akhir Najib Ogos ini

MALAPETAKA

BULAN OGOS

JENG JENG JENG

KHALAS

KESATUAN EROPAH DAN NATO PECAH

 

TAK SEMUA

SOKONG AMERIKA

AMIN 

BUKAN SEMUA

NEGARA EROPAH

SOKONG

KESATUAN EROPAH

AMIN

BUKAN SEMUA

ANGGOTA NATO

SOKONG NATO

KAH KAH KAH

HOT HOTT TER KINI TERNOWW

 

Mahkamah Persekutuan 

tetapkan 10 hari

 pada Ogos pendengaran 

rayuan Najib ketepi 

hukuman penjara


HOT HOTT HOT

TER KINI

TER HOTT

TER NOW

AMIN

ADA APA BULAN

OGUSTUS

JENG JENG JENG 

KHALAS

SOSOK WAJIB DICONTOHI

 


Ong Kian Ming umum tidak tanding PRU15

AHLI Parlimen Bangi Ong Kian Ming mengumumkan mahu berehat sementara daripada politik dan tidak akan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Ong, 46, bagaimanapun berkata beliau bukan bersara daripada politik tetapi menilai semula peranannya selepas dua penggal jadi wakil rakyat.

“Saya belum bersara daripada politik, sebaliknya hanya berehat untuk sementara waktu.

“Saya bersedia untuk berkhidmat kepada parti dan negara pada masa hadapan jika khidmat saya diperlukan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ong, bekas pensyarah yang terjun ke dunia politik, bertanding pertama kali dan menang PRU13 di Parlimen Serdang.

Lima tahun kemudian, beliau menang kerusi Parlimen Bangi yang diwujudkan susulan persempadanan semula kawasan pilihan raya.

Kerusi itu merupakan kawasan Parlimen yang mempunyai paling banyak pengundi iaitu hampir 179,000 orang dan Ong menang besar dengan meraih 65% undi.

Selepas Pakatan Harapan (PH) menumbangkan Barisan Nasional (BN) dan membentuk kerajaan pada Mei 2018, Ong dilantik timbalan menteri di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dalam Kabinet Dr Mahathir Mohamad.

Ong menafikan beliau mahu berehat kerana kalah pemilihan DAP sebaliknya kekalahan itu mengesahkan keputusannya.

“Ia bukanlah sebab utama untuk keputusan ini. Ketika saya mula-mula ditawarkan untuk menjadi calon bagi kerusi Serdang, persetujuan saya dengan isteri adalah saya berkhidmat dua penggal dan kemudian menilai semula keadaannya,” katanya.

Ong percaya beliau sudah memberikan yang terbaik untuk pengundi, parti dan negara.

“Kini tiba masanya untuk generasi muda dalam parti mengambil alih tampuk kepimpinan,” tambahnya.

Dalam pada itu, Ong berkata beliau akan menyokong calon yang akan dinamakan PH untuk bertanding di Bangi.

“Sementara itu, saya akan meneruskan tanggungjawab khidmat rakyat saya di Bangi dan dalam parti sehinggalah Parlimen dibubarkan,” katanya.

Mengenai perancangannya, Ong berkata beliau mahu memikirkan bagaimana pengalaman dan pengetahuan yang beliau kumpul sepanjang sembilan tahun lalu dapat digunakan sebaiknya, selain meluang masa bersenam dan membaca.

Beliau juga merakamkan terima kasih kepada pimpinan DAP dan semua pihak yang memberinya peluang dan sokongan selama beliau menjadi wakil rakyat. – 9 Mei, 2022.

SALUT

TABEK

AMIN

SOSOK INI

WAJIB DICONTOHI

AMIN

BUKAN GILA KUASA

SAMPAI GAYUT

MASIH NAK

BERTANDING  

KAH KAH KAH

MASIH PELOK

 KERUSI

KAH KAH KAH

BANYAK CARA

BOLEH BANTU

ORANG RAMAI

AMIN

NAK BANTU

ORANG RAMAI

TAK PERLU 

JADI YB

KHALAS