Sabtu, 5 Mac 2022

DAH KENA KENCING BARU SEDAR

 


DULU GILA

NAK JADI BARUA

ANGLO-AMERIKA

KAH KAH KAH

DAH KENA KENCING

BARU SEDAR

AMIN

DAH TERLAMBAT

NEGARA  SEDANG

PUNAH HANCUR

KHALAS

MATI KERANA SUNTIKAN ?

 Ibu bapa dakwa KKM cuba nafikan anak meninggal dunia akibat vaksin Covid-19

IBU bapa kepada N.Revnesh Kumar, 13, yang meninggal dunia secara mengejut pada 16 Januari beberapa minggu selepas mengambil dos pertama vaksin Covid-19 tidak berpuas hati dengan hasil pertemuan yang diadakan semalam bersama Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Walaupun mendapat maklumat mengenai perkembangan terbaharu dalam siasatan dan kementerian komited untuk mengenal pasti punca kematiannya Vijayarani Govindan, ibu kepada remaja berkenaan berkata pegawai dalam mesyuarat itu mencuba sedaya upaya untuk mengelak kemungkinan anaknya meninggal dunia kerana vaksin Covid-19.

“Cara mereka cuba menjelaskan kematian anak saya seolah-olah anak saya tidak meninggal dunia akibat vaksin tetapi atas beberapa sebab lain termasuk alahan atau masalah jantung,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Vijayarani berkata dia juga kecewa dengan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah yang didakwanya memberi mereka dalam pertemuan itu bahawa sebarang tindak balas dari vaksin Covid-19 boleh dilihat dalam 48 jam dan bukan selepas beberapa minggu.

“Noor Hisham dalam mesyuarat itu berkata sekiranya punca kematian disebabkan vaksin maka ia boleh dikenal pasti dalam tempoh 48 jam kerana katanya penerima vaksin akan mendapat reaksi terhadapnya.

“Beliau berkata kematian anak saya adalah 18 hari selepas mengambil vaksin pertama. Jadi beliau mendakwa kita tidak boleh menyalahkan vaksin Covid-19 sebagai punca kematian,” katanya.

Beliau berkata penjelasan Noor Hisham sebenarnya bercanggah dengan apa yang dikatakan oleh Ketua Seksyen Farmakovigilans, Pusat Komplians dan Kawalan Kualiti, Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) Dr Azuana Ramli.

Dr Azuana sebelum ini memberitahu media bahawa kesan sampingan daripada vaksinasi Covid-19 biasanya berlaku dalam tempoh 30 hari.

“Anda lihat pakar pun bercanggah sesama mereka sendiri. Seorang kata dalam dua hari, seorang lagi kata 30 hari.

“Akhirnya mereka tidak bimbang kerana Revnesh adalah anak saya dan kami yang akhirnya menderita,” katanya.

The Malaysian Insight sebelum ini melaporkan ibu bapa remaja berkenaan menuntut pihak berkuasa berkaitan untuk menjelaskan punca kematian anak tunggal mereka.

Vijayarani berkata anaknya Revnesh menerima suntikan pertama Pfizer Covid-19 di Klinik Kesihatan di Presint 8, Putrajaya pada 30 Disember tahun lepas dan dijadualkan menerima dos kedua pada 20 Januari.

Dia dilaporkan rebah di dalam lif blok perumahannya pada 16 Januari ketika dalam perjalanan ke kelas karate dan dikejarkan ke Hospital Kajang sebelum disahkan meninggal dunia.

Punca kematian Revnesh tidak dapat dijelaskan walaupun sudah dibedah siasat.

Dalam mesyuarat semalam Khairy berkata keputusan bedah siasat dan ujian Revnesh termasuk pemeriksaan histologi yang dijalankan akan dibentangkan dan dibincangkan oleh pakar forensik semasa sesi peer review pada Isnin.

Khairy berkata semakan itu adalah untuk memastikan punca sebenar kematian Revnesh.

Beliau juga berkata laporan itu akan diserahkan kepada ibu bapa selepas sesi peer review.

Ujian tambahan ke atas sampel tisu juga akan dihantar ke negara lain untuk ujian lanjut, kata Khairy dalam satu kenyataan semalam selepas mesyuarat.

Vijayarani berkata kementerian seolah-olah cuba menutup punca sebenar kematian anaknya yang dipercayai berpunca dari vaksin Covid-19.

Katanya pakar patologi forensik yang melakukan bedah siasat awal terhadap anaknya tidak menemui sebarang kerosakan atau jangkitan. 

“Nampaknya sepert mereka tidak mempunyai pakar di sini untuk memastikan punca kematian. Sebab itu mereka mahu menghantar sampel tisu ke luar negara. Apabila ditanya negara mana mereka tidak tahu dan tidak dapat memberi jawapan kepada saya kerana mereka berkata kes adalah sangat jarang berlaku.

“Baguslah mereka merancang untuk menghantar sampel ke luar negara tetapi saya rasa ini semua adalah sebahagian daripada taktik penangguhan.

“Jika mereka merancang untuk menghantar ke luar negara saya tidak pasti untuk apa mesyuarat diadakan pada Isnin. 

“Mungkin mereka enggan menerima anak saya yang sihat, yang tidak mempunyai masalah kesihatan lain meninggal dunia akibat vaksin Covid-19,” katanya sambil menambah tidak berpuas hati dengan mesyuarat yang diadakan semalam.

Penyerahan Memorandum

Sementara itu dua kumpulan hak asasi manusia iaitu Persekutuan Hak Asasi Manusia Global (GHRF) dan Malaysia Tamilar Munnetra Kalagam merancang untuk berkumpul di Kementerian Kesihatan pada Rabu bagi menyerahkan memorandum kepada menteri kesihatan.

Presiden GHRF S. Sahshi Kumar berkata memorandum itu berkaitan dengan kematian Revnesh, sekolah memaksa kanak-kanak mengambil vaksin Covid-19 dan kerajaan memaksa pengambilan dos penggalak kepada golongan dewasa yang sihat.

“Sudah lebih 50 hari sejak kematian Revnesh dan kementerian kesihatan gagal untuk mengenal pasti punca kematian remaja berkenaan.

“Juga dalam memorandum yang sama kami akan menggesa kerajaan untuk tidak memaksa pelajar sekolah atau mereka berusia di bawah 18 tahun untuk mengambil vaksin atau suntikan penggalak Covid-19.

“Selain itu kerajaan juga harus menghentikan penguatkuasaan suntikan penggalak kepada orang dewasa yang sihat memandangkan terdapat banyak kes dan aduan kesan sampingan selepas vaksinasi,” katanya.

Terdahulu Vijayarani berkata mereka “ditekan” untuk menyuntik anaknya yang enggan menerima suntikan itu oleh sekolahnya.

Dia berkata guru kelas Revnesh berkata pihak sekolah akan menghalangnya dari memasuki premis itu jika tidak menerima vaksin. – 5 Mac, 2022.

DARI SEGI

HUKUM KANUN

KERAJAAN & KKM

TIDAK BERSALAH

AMIN

INI KERANA

SEBELUM DISUNTIK

TELAH 

TANDA TANGN

BERSETUJU UNTUK

DISUNTIK

AMIN

TANGGUNG JAWAB

DIPIKUL OLEH

YANG KENA SUNTIK

BUKAN YANG

MENYUNTIK

KHALAS

INI CARA KKM

LARI DARI

TANGGUNG JAWAB

AMIN

TAK PAKSA

SUNTIK TAPI

KALAU TAK SUNTIK

TAK BOLEH MASUK

SEKOLAH

AMIN

INI TRIK KERAJAN

TIPU RAKYAT

KHALAS

UKRAINE MANGSA NATO

 
Zelensky kecam Nato lemah, tolak zon larangan terbang Ukraine

PRESIDEN Ukraine Volodymyr Zelensky mengecam tindakan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) yang menolak zon larangan terbang ke atas negaranya, berkata pakatan tentera Barat itu tahu kemungkinan pencerobohan Russia yang seterusnya.

Semalam Nato menolak permintaan Ukraine untuk mengenakan zon larangan terbang bagi menghentikan pengeboman Russia, namun sekutu Barat memberi amaran kepada Presiden Vladimir Putin berkenaan sekatan baharu jika beliau tidak menghentikan perang.

“Mengetahui serangan dan kehilangan lagi nyawa tidak dapat dielakkan, Nato sengaja memutuskan untuk tidak menutup ruang udara Ukraine.

“Kami percaya negara Nato sendiri mencipta naratif penutupan ruang udara Ukraine akan mencetuskan pencerobohan langsung Russia terhadap Nato,” kata Zelensky menerusi video diterbitkan pejabat presiden.

Sementara itu, Ketua Nato Jens Stoltenberg berkata pakatan itu tidak akan campur tangan dalam konflik berkenaan kerana bimbang akan berlaku pertembungan langsung dengan Moscow yang boleh berlanjutan ke konflik lebih luas.

“Satu-satunya cara untuk melaksanakan zon larangan terbang ialah menghantar pesawat pejuang Nato ke ruang udara Ukraine dan kemudian mengenakan zon larangan terbang itu dengan menembak jatuh pesawat Russia,” katanya selepas mesyuarat tergempar itu.

Beliau dilaporkan berkata jika pihaknya berbuat demikian, ia boleh berakhir dengan peperangan.

“Ini kerana jika kita berbuat demikian, kita hanya akan mengakhirinya dengan sepenuhnya perang di Eropah dan membabitkan lebih banyak negara serta menyebabkan lebih banyak penderitaan manusia,” katanya.

Bagaimanapun Zelensky bertegas, perhimpunan Nato itu sidang kemuncak yang lemah serta mengelirukan.

“Semua orang akan mati mulai hari ini dan kematian itu disebabkan anda. Ia kerana kelemahan anda, kerana memutuskan pertalian.” – AFP, 5 Mac, 2022.

NATO 

RABA RABA 

BONTOT

UKRAINE AJAK

MASUK  NATO

KAH KAH KAH

UKRAINE  NAIK

SYIOK

KAH KAH KAH

NATO API API

UKRAINE KACAU

RUSIA

KAH KAH KAH

UKRAINE MASUK

PERANGKAP

KAH KAH KAH

KOTE SUDAH

TENGANG NAK

MASUK NATO

KA KAH KAH

TAPI NATO TUTUP

KANG KANG

KAH KAH KAH

PADAN MUKA

BARU SEDAR 

KENA KENCING

KHALAS

WOIT - SAPA PAKATAN HARAPAN ?

 
Tak mustahil lima, enam kerusi zon utara milik PH – Syed Ibrahim

MUAR – Pakatan Harapan (PH) optimis gabungan itu dapat meraih di antara lima hingga enam kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor membabitkan zon utara.

Menurut Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Parti Keadilan Rakyat (PKR) Johor, Syed Ibrahim Syed Noh, terdapat banyak peluang yang terbuka untuk PH di Johor berbanding PRN Melaka sebelum ini.

Dalam pada itu, beliau juga berpendapat tiada parti yang akan mendominasi kemenangan pada PRN Johor kali ini berikutan ia melibatkan pertandingan banyak penjuru.

“Pertandingan banyak penjuru ini akan menyebabkan undi terpecah dan tidak akan ada yang dominan, tidak seperti yang berlaku di Melaka. Kalau ada pun yang dapat majoriti, ia tidak begitu besar.

“Sebab itu semua parti ada ‘fighting chance’ dengan strategi tersendiri termasuklah PKR dalam memastikan pengundi keluar untuk mengundi nanti.

WOIT

SAPA AHLI

PAKATAN HARAPAN

AMIN

PKR DAH

KELUAR

KAH KAH KAH

YANG TINGGAL

AMANAH & DAP

AMIN

BUKA KESAH INI

 NAK COVER

CERITA

TELOR PENYU KE?

 KAH KAH KAH 

SAJE TANYA 

JANGAN MARAH

KAH KAH KAH

YANG PENTING DUIT DAPAT BALIK

 


 YANG PENTING

DUIT DICURI 

OLEH NAJIB

DAPT DIAMBIL

KEMBALI

KHALAS


Unknown commented on

 "KEJAYAAN PRU 14"

Enche' TT, memang botul lepas PH memang PRU14, sebahagian wang 1MDB yang telah diselewengkan itu dapat dikembalikan hasil dari inisiatif kerajaan PH. Tetapi tohsah gumbira sangat sebab bila PH telah di Sheraton kan hanya wang itu dikreditkan ke dalam akaun kerajaan. Dan telah ada pihak dalam kerajaan pengkhianat PN PIMPINAN Mat Sembab dan selepas itu kerajaan PN pimpinan Mat Sempoi, kebetulan menteri kewangan yang sama, telah menyatakan hanya selepas mereka menerintah wang 1MDB itu dapat dikreditkan ke dalam akaun kerajaan dan digunakan untuk projek-projek membantu rakyat. Ini macam LEMBU PUNYA SUSU SAPU PUNYA NAMA. Majoriti rakyat yang bebal dan bersentimen benci yang tinggi serta mereka yang atas pagar atau jenis yang wat dek je, mereka mudah termakan dengan berita palsu ini asalkan bukan dari media pro PH. Mereka dengan mudah menerima fakta yang salah bahawa kerajaan pengkhianat itu telah berjaya melaksanakan tugas menuntut balik wang 1MDB berkenaan.


DILEMA KERAJAAN

 Malaysia patut dah buka sempadan, kata Muhyiddin

MALAYSIA sepatutnya sudah membuka sempadan negara sekarang kerana banyak negara sudah kembali dibuka, kata Muhyiddin Yassin.

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) itu memberitahu hadirin pada sesi dialog hari ini yang semakin cepat Putrajaya membuka semula sempadan, semakin elok untuk ekonomi negara.

“Jika anda tanya saya bila kita patut buka sempadan kita, saya akan kata, ia patutnya dah buka semalam. Majlis Pemulihan sudah mencadangkan sempadan dibuka pada 1 Mac tetapi majlis diberitahu Kementerian Kesihatan yang kita belum bersedia membuka semula sempadan kita.

“Negara dengan kadar vaksinasi lebih rendah berbanding kita sudah buka semula sempadan mereka seperti Australia dan New Zealand.

“Saya dapat bayangan yang ia akan dibuka tidak lama lagi tetapi lebih cepat lebih baik untuk kita,” katanya pada majlis dialog MPN yang turut dihadiri Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Azmin Ali dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Mustapa Mohamed.

Minggu lepas, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob memberi jaminan kepada rakyat Malaysia di Kemboja yang negara akan membuka semula sempadan dan memudahkan proses perjalanan terutamanya untuk rakyat yang tinggal di luar negara.

Katanya, varian Omicron melambatkan pelan negara untuk beralih ke fasa endemik yang juga memberi kesan kepada proses pembukaan sempadan.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin sebelum ini berkata yang awal suku kedua tahun ini adalah masa lebih realistik untuk membuka semula sempadan negara.

Pada awal Februari lalu, Muhyiddin turut menggesa Putrajaya untuk memberikan tarikh sebenar pembukaan sempadan antarabangsa bagi menarik kemasukan pelabur asing.

Katanya jika sempadan terus ditutup, ekonomi negara tidak boleh beralih ke fasa pemulihan.

Tambahnya lagi, MPN akan meminta Putrajaya untuk membuka sempadan secara berperingkat secepat mungkin bagi membolehkan aktiviti ekonomi berjalan seperti kelaziman. – 5 Mac, 2022.


 INI DILEMA

KERAJAAN

AMIN

JAGA KESEHATAN

RAKYAT JANGAN

SAKIT & MATI

ATAU

 PENIAGA

BUKA NIAGA

AMIN

KALAU SAKIT

AKAN MATI

NEGARA SUSAH

AMIN

TAK DA BISNES

NEGARA JUGA 

AKAN SUSAH

AMIN

TAPI KALAU

NEGARA SUSAH

SENANG HASUT

RAKYAT UNTUK

TUMBANGAN

KERAJAAN

AMIN

KAH KAH KAH

STRATIJI BETUL - SAPA NAK MEMIMPIN

 


STRATIJI BETUL

TAPI SAPA

NAK MEMIMPIN

AMIN

Unknown commented on

 "PAK CIK BIDEN

 DAN ABANG NATO HILANG"

Negara Russia,china, korea utara negara asia tengara, asia barat dan negara amerika selatan harus bergabung untuk menghentikan penguasaan oleh Amerika Syarikat dan negara barat(nato)Sudah sampai masa ketakutan manusia terhadap perang dunia ketiga/perang nuklear berlaku ditunggang oleh negara yang lemah untuk menyedarkan Amerika dan Sekutu barat.

TEBANG BALAK BUAT MODAL POLITIK

 

TEBANG BALAK

BUAT

MODAL POLITIK

KHALAS

lad commented on

 "BALAK HARAM 

BALAK HALAL"

Kalau nak jadi kerajaan kena pandai cari duit, cari investor, kreatif untuk generate income dsb. Jadi kebiasaan kat Malaysia ni di Pahang, Terengganu, Kelantan dsb bila nak cari duit kena tebang balak. Aku cadangkan, kalau nak jadi kerajaan, kena bentangkan manifesto perancangan untuk tarik pelabur dan cari dana. Sekadar pandangan supaya kita berubah dan lebih berjaya mengurus tanahair.


PRESIDEN ZALENSKY DAH KENA KENCING - MARAH DENGAN NATO

 


SEKARANG BARU

MARAH DENGAN

NATO

KAH KAH KAH

TERAMBAT DAH

KENA KENCING

KAH KAH KAH

RETARD BODOH KAN UMAH

 


TUGAS RETARD

BODOHKAN

 UMMAH

KHALAS

Unknown commented on 

"BERTINDAK UNTUK 

MENGUBAH BODOH"

Botul tu, depo yang membior puok retard dok brenwash kopalo, dok ratib nok masok syurgo, bukangnyo bodo tapi bongong, bonhok,togong. Herannyo ramai adolah depo yang terpelajo, puok monogah. Depo tu takut cam tikui, tok borani bersuoro nok melawe puok retard yang salah guno agamo. 


Depi tu samo-samo nok jago kepontingan masing-masing, idup sonang lonang tok payah susoh-susoh risau pikiat tu ni ...yang ponting fulus masok kocek tiap bule dan fulus tik borse datang dari jolokan. Tu lo sobab puok retard makin rado berkuaso, kono pulok diguno oleh puok penguaso politik untuk mengawal depo untuk terus memerintah, bukannyo membotulkan keadaen ... cilako botul munafik-munafik ni.. Menipu dan menungge Yang Maha Eso.

SATU PANDANGAN TENTANG RUSIA - UKRAINE

 
SATU PANDANGAN

TENTANG

RUSIA & UKRAINE

AMIN

NAJIB KELUARGA CEKAI

 
Bodohnya Najib, berhutang tak mahu bayar, kata Dr Mahathir

PENGERUSI Pejuang Dr Mahathir Mohamad meneruskan serangannya ke atas Najib Razak yang masih berdolak-dalik mengenai hutang 1Malaysia Development Bhd (1MDB) ditanggung negara.

Dr Mahathir membangkitkan kenyataan ahli Parlimen Pekan itu semalam di Dewan Rakyat yang mendakwa tiada dana awam digunakan bagi membayar hutang pokok 1MDB.

Ahli Parlimen Langkawi itu berkata, kenyataan itu menunjukkan kebebalan Najib yang tidak faham bahawa wang rakyat sememangnya digunakan untuk membayar hutang tersebut.

“Saya geli (hati) Najib cakap di Dewan Rakyat kononnya hutang ditanggung kerajaan tak perlu bayar satu sen pun, bodohnya.

“Hutang tak nak bayar, inilah Najib. Hutang tak bayar, dia curi duit tambah lagi hutang sebab itu orang ketawa gelak-gelak terhadap dakwaannya dibuat dalam Dewan Rakyat,” kata Dr Mahathir.

Dr Mahathir selanjutnya menjelaskan, pentadbiran yang dipimpinnya sewaktu menjadi perdana menteri ketujuh terpaksa membayar hutang akibat pinjaman Najib.

Beban yang dipikul akibat kecurian itu menyukarkan usaha membangunkan negara, katanya lagi dalam ucapan sewaktu hadir untuk berkempen di Felda Ayer Hitam, Simpang Renggam.

“Memang kita bayar banyak duit hapus hutang dan faedah ini sebabkan negara kekurangan wang untuk bangunkan negara, memberi khidmat kepada rakyat Malaysia.

“Inilah satu perkara yang luar biasa. Najib satu manusia luar biasa. Dia curi duit depan kita lepas itu kata saya tak curi, awak yang curi,” katanya.

Tambah Dr Mahathir, sikap Najib yang tidak menunjukkan rasa malu ke atas jenayah tersebut juga memberi contoh buruk kepada masyarakat.

Ini memandangkan Najib sudah dijatuhi hukuman penjara dan denda sebanyak RM210 juta bagi tujuh pertuduhan pecah amanah, pengubahan wang dan salah guna kuasa.

“Ini Najib, bila jadi pencuri dihadap ke mahkamah didapati bersalah, dihukum 12 tahun penjara dia bercakap apa nak malu.

“Dia tak malu, kena hukuman penjara 12 tahun, sebaliknya dia adalah ‘boss’. Kita kalau tak malu rosaklah masyarakat kita,” kata ahli Parlimen Langkawi itu lagi.

Najib sewaktu berbahas di Dewan Rakyat semalam menyebut mengenai wang berjumlah RM23 bilion yang sudahpun dipulangkan kepada Malaysia.

Ia melibatkan wang yang dikembalikan bank pelaburan Goldman Sachs, firma audit KPMG dan Deloitte, Ambank serta Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat.

Oleh itu, rakyat tidak perlu membayar hutang 1MDB tersebut kerana wang RM16.4 blion dari Goldman Sachs boleh digunakan untuk membayar hutang berkenaan, katanya.

Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz pula dalam sidang sama menjelaskan bahawa kerajaan sememangnya membayar hutang 1MDB.

Katanya, Malaysia mula membayar faedah atau bunga hutang tersebut berjumlah RM6.5 bilion namun belum membayar hutang pokok kerana ia masih belum matang.

Hutang tersebut hanya akan matang antara tahun 2022 hingga 2039, jelasnya di Dewan Rakyat.

Tengku Zafrul berkata sehingga akhir Februari 2022, jumlah keseluruhan hutang 1MDB bernilai kira-kira RM38.8 bilion merangkumi RM32.3 bilion hutang prinsipal dan RM6.5 bilion faedah.

Menurut Tengku Zafrul, prinsipal hutang 1MDB antaranya merangkumi bon terbitan 1MDB Energy Ltd bernilai RM7.35 bilion dan bon terbitan 1MDB Energy (Langat) Ltd bernilai RM7.35 bilion.

Ia turut merangkumi bon terbitan 1MDB Global Investment Ltd sebanyak RM12.6 bilion dan sukuk 1MDB IMTN (Islamic Medium Term Note) bernilai RM5 bilion, katanya.

Najib yang berdepan pelbagai lagi tuduhan sedang merayu hukuman 12 tahun penjara dan denda bagi kes melibatkan SRC International, salah satu bekas unit 1MDB. – 3 Mac, 2022.

NAJIB MEMANG

CEKAI

AMIN

HUTANG TAK 

MAHU BAYAR

AMIN

INGAT TAK

HUTANG TEKSI

BILA ALTANTUYA

DI CULIK DEPAN

RUMAH 

RAZAK BAGINDA

AMIN

PEMANDU TEKSI

LAPOR POLIS

DI BRICKFEILD 

KLIM DUIT TAMBANG 

TAK BAYAR 

BUKAN BANYAK

HANYA  25.75 SEN

KAH KAH KAH

KANTOI

KALAU BAYAR

TAMBANG TEKSI

TAKADA SAPA

TAHU KES

ALTANTUYA

AMIN

INGAT TAK

JANJI NAK BAYAR

P. I BALA SURUH 

DIA LARI KE INDIA

KAH KAH KAH

TAPI TAK BAYAR

LALU P. I BALA

BUKA CERITA

NAJIB SUKA 

MAIN JUBO 

ALTANTUYA 

KAH KAH KAH

 NAJIB MEMANG

CIPUT & CEKAI

KAH KAH KAH