Jumaat, 23 Oktober 2020

MENAMPI PADI

 


KALAU PADI

KATAKAN PADI

JANGAN SAYA

 TERTAMPI TAMPI

KALAU JADI 

KATAKAN JADI 

JANGAN SAYA

 TERNANTI NANTI


JADI KE TAK JADI

 

JADI KE 

TAK JADI

SAJE TANYA

JANGAN MARAH!


DARURAT DI SIAM DI TARIK BALIKDARURAT DI SIAM

DITARIK BALIK

CERITA BELUM HABISCERITA BELUM

HABIS

Ayob Anak Tulakang commented on

 "34 BIRNAM ROAD NORTH LONDON"

Mula2 aritu kisah innes black widow colombia dah wat lari duit victor.. Sasau skejap victor. Pastu kisah shula janda anak dua yang kene kencing dengan si hashim. Andaikata dua² mangsa neh minum racun aritu kisah mereka akan sehebat romeo juliet laila majnum. Nama Tt pun akan terpahat sama sbagai watak tempelan. Yang aku lemah dua² cerita neh peranan Tt sama je sebagai tukang basuh buret hurmm..

RAKYAT MUAK DENGAN POLITIKUS

 RAKYAT MUAK

DENGAN POLITIKUS

Unknown replied to a comment on 

"PROJEK ANWAR NAJIB ZAHID GAGAL"

Kami dah muak dgn pemimpin lama tak kira parti apa. Kalau dah lebih 65 tu pencenlah, berilah org lebih mudah uruskan. Kjaan buat lah undang2 hadkan umur org politik hingga 65bthn aje.


Unknown replied to a comment on 

"PROJEK ANWAR NAJIB ZAHID GAGAL"

Jangan ada pemimpin yg terjebak gejala rahsuah mengheret parti dan ahli2 yg tak bersalah dlm masalah mereka. Marilah kita ikut langkah siti muslihat yg terima tugas tong janggut utk asingkan katu manis, jintan, lada hitam, bunga cengkeh secara perlahan tapi akhirnya berjaya.

NEGARA DARURAT

 


NEGARA DARURAT

ANWAR MASIH

CALON TETAP


Unknown commented on

 "MUHYIDDIN SELAMAT"

Betul ke? Habis macam ni Anwar masih "calon tetap perdana menteri yang tertua didunia merangkap pengumum majoriti taraf antarabangsa yang penuh berpengalaman"? Tahniah, saudara Anwar! Malaysia patut bangga.

ABAH KAU

 
TER NOWW

wabwas commented on 

"TER HOTT TER NOWW TERKINI"

Darurat ekonomi? Darurat kesihatan? Darurat politik? Atau darurat abah kau? Kahkahkah

MUHASABAH


SEMUA 

MUHASARAWAK

BUKAN MUHASABAH


Unknown commented on

 "PROJEK ANWAR NAJIB ZAHID GAGAL"

Bermuhasabahlah wahai pemimpin2 yg yg mengaku Melayu, Islam dan berjiwa besar.Sudah cukupkah amal utk matimu.Hang kira banyak duit, buat masjid, sedekah itu ini, buat tahfiz dpt selamatkan hang dari neraka Allah.Kalau kita baik, In syaa Allah.Jika hang kat dunia jadi pemimpin tapi tipu rakyat, hang tunggulah setiap mereka itu akan tuntut hak mereka yg sepatutnya hang laksanakan kat mukabumi ni

SEMIOTIK LAGI

 
SEMIOTIK LAGI

Fahmy commented on 

"SAPA PANDAI"

camera duduk dalam lubang, belah atas dah merah berdarah, belah bawah masih putih suci..lubang ni kemut elok, sebab tu kena koyak pakai dua tangan..keris ni tanda baru menikah, hijau ni biasa la, lambang agama..kening tu trade mark, cari makan punya.. selagi ada org belakang yg dok support, selagi tulah dok terjun lubang..tajuk gambaq ialah pakatan melayu berlubang..


TIGA TOLO

 


TIGO BIJIK

panglimo potaseh commented on

 "MUHYIDDIN SELAMAT"

Lu picaya cakap Abam sapa suroh ..nanti Abam cakap dia ada 3 bijik telor Lu tintu picaya ..poorah ..

SAYANG ABAH

 
SAYANG ABAH

Unknown commented on

 "PROJEK ANWAR NAJIB ZAHID GAGAL"

saya sokong abah sorangbje jadi perdana menteri saya sayang abah

KUASA RINGGIT DAN DOLAR

 
KUASA RINGGIT 

DAN DOLAR

Arif muluk commented on 

"RANCANGAN JATUHKAN MUHYIDDIN"

pertelingkahan politik hanya disebabkan oleh ketamakan pemimpin. Apalagi bila parti yg berlandaskan Islam turut sama semangkuk menghalalkan perbuatan tebuk atap. Jadi jalan yg terbaik adalah kembalikan suara rakyat kepada yg berhak@ph...ini memerlukan ketegasan YDPA sehingga berakhirnya masa PRU 14. Dgn diharapkan wabak covid boleh berakhir. 


Sama ada MN @ PN yg menganggap kesatuan mereka kuat, tunggulah bila loceng PRU 15 dibunyikan. Artinya rakyat tak lagi pening memikirkan masalah yg tiada kesudahan. Begitu jugalah pelabur2 asing. Apapun..... Sama ada yg kena kanser tahap 4 Atau ulama dgn berserban sebesar gunung. Bila masih tamak & mementingkan kuasa. Apa yg diharapkan oleh rakyat hanyalah angan2 belaka.

TER HOTT TER NOWW TERKINI

 
DARURAT

JANGAN SILAP

BUKAN 

DARUL URAT

JANGAN IKUT BUDA KAPIR AMERIKA -IKUT BUDAYA ARAB

 

JANGAN IKUT BUDAYA KAPIR AMERIKA IKUT BUDAYA ARAB 

GADUH 

SAMA SENDIRI 

JANGAN BERHENTI

Unknown commented on 

"PROJEK ANWAR NAJIB ZAHID GAGAL"

Maaf la klu sapa2 terasa..fmly bush yg jahat2 ex president us..bila dh stop dh kalah..dia diam buat hal sendiri..tp ahli politik kita melayu islam..najib pun umur dh kat nk mampus..tp sedih tengok..duk tercari2 kuasa..

tu kot org duk kata bila dh lepas umur 50 tp perangai tk berubah..bawa sampai liang lahat la..tk pernah tengok or dengar najib rasa menyesal salah..yg ada duk dabik dada..dia yg di belakang tabir upah org bg buat hal..

ABANG NON TAK PUTUS ASA

 


MAIN BELAKANG 

SENTIASA ADA

Ricesaffron@gmail.com commented on 

"BILA ZAHID PUSING BELAKANG"

Jika DI banding kan antara pak jahid dengan atuk M yg mana lagi kuat main kan belakang bag non, Lihat sejarah pak jahid dan lihat sejarah atok M Kasihan bang non seniman politik jalanan yg tak pernah putus asa dan sentiasa ada peminat

JALAN RAYA - BERJAYA


POLITIK

JALAN RAYA

BERJAYA

SALUT ORANG SIAM

MAT BURRET DISERANG LAGI

 

KENAPA 

MAT BURRET

TIDAK DIDAKWA?

KENAPA MAT BURRET

BEBAS

AMIN

Badan Peguam persoal 

mengapa Khairuddin

 tidak diarah kuarantin

BADAN Peguam Malaysia mahu Kementerian Kesihatan memberikan penjelasan mengapa Tuan Haji Mohd Khairuddin Aman Razali tidak diarahkan menjalani kuarantin wajib sehingga boleh bergerak bebas sekembalinya dari Turki.

Presidennya Salim Bashir berkata rakyat berhak tahu sebab mengapa menteri perusahaan perladangan dan komoditi itu dikecualikan daripada kuarantin.

“Ketika masa tidak menentu disebabkan pandemik, pemimpin sebuah negara patutnya jadi teladan kepada warganya.

“Terutama sekali jika seorang menteri itu sedar yang penyakit seperti Covid-19 boleh mengancam nyawa dan mudah berjangkit, (beliau) ada tanggungjawab moral untuk kuarantin kendiri,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Semalam, Peguam Negara Idrus Harun berkata tiada ada bukti mencukupi untuk mengenakan sebarang pertuduhan ke atas Tuan Haji Khairuddin.

Jabatan Peguam Negara (AGC) mendapati tiada arahan pengawasan atau pemerhatian rumah dikeluarkan kepada menteri itu yang memerlukannya menjalani kuarantin seperti termaktub dalam Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Sebelum ini, pemimpin DAP dan Umno turut mempersoalkan mengapa AGC tidak mendakwa Khairuddin.

Kata mereka, nampaknya kerajaan tidak cukup tegas dalam bertindak ke atas mereka yang melanggar undang-undang dan peguam negara perlu menjelaskan kepada rakyat mengenainya.

Salim juga mempersoalkan mengapa Tuan Haji Khairuddin tidak diberikan Borang 14B (Arahan Kuarantin) seperti termaktub di bawah Seksyen 15 (1) Akta 342.

“Di bawah Seksyen 15 (1) akta itu, diperuntukkan yang ‘seseorang pegawai diberi kuasa boleh memerintahkan supaya mana-mana kontak menjalani pemerhatian di mana-mana tempat dan bagi apa-apa tempoh yang difikirkannya patut, atau menjalani pengawasan sehingga dia boleh dilepaskan tanpa membahayakan orang ramai’.

“Dalam keseriusan pandemik dalam dan luar negara, seseorang individu bukan hanya menjadi orang dalam pengawasan sebaik menerima borang 14B, tetapi (pengawasan) juga berlaku ketika seseorang memasuki Malaysia dari luar negara.”

Salim berkata jika benar  Tuan Haji Khairuddin dikecualikan daripada arahan kuarantin, pihak berkuasa perlu menunjukkan mengapa pengecualian dibuat, jika tidak ia akan mencetuskan pengulangan situasi yang merbahaya kerana kekaburan penguatkuasaan undang-undang wujud.

“Ini malah sangat penting memandangkan rakyat diperlukan patuh prosedur operasi standard yang ketat serta arahan kuarantin sepanjang pandemik.”

Katanya, Seksyen 269 Kanun Keseksaan sendiri memperuntukkan adalah menjadi kesalahan sebarang perbuatan yang dilakukan menyebabkan merebaknya penyakit yang membahayakan kepada nyawa.

“Mungkin peguam negara boleh menggunakan prerogatif perlembagaan untuk mempertimbangkan semula keputusan awalnya berdasarkan peruntukan yang disebut di bawah Kanun Keseksaan.” – 22 Oktober, 2020.


APAKAH KERANA

MUKA GELAP 

TEMBAM

MACAM BURET ITAM

KAH KAH KAH

SAJE TANYA

JANGAN 

MEMBURET

BURET

MENGHUDUD HUD

OKAY TAKPA

HALAL TAYIBOON

 KAPRIKON APOLON

KAH KAH KAHTUBUH KERAJAAN LANGIT

 


TUBUH 

KERAJAAN LANGIT

Kamal commented on 

"PROJEK ANWAR NAJIB ZAHID GAGAL"

Adakah kerajaan banduan sama dgn kerajaan langit Ayah Pin? Tp di mana cerek besarnya..hihi

MUHYIDDIN SELAMAT

 


MUHYIDDIN SELAMAT

RAMAI TAK SEDAR
RAMAI TAK FAHAM
MUHYIDDIN SELAMAT


WALAU PUN DI TUDUH 
OLEH ANWAR IBRAHIM
KERAJAAN MUHYIDDIN
SUDAH RUNTUH

DALAM KEADAAN SEKARANG
MUHYIDDIN DALAM
KEADAAN POPULAR
DIKALANGAN RAKYAT

MUHYIDDIN 
DITUDUH ANWAR
TIDAK ADA SOKONGAN CUKUP

ANWAR SILAP
MUHYIDDIN ADA 19 SOKONGAN
BUKAN 19 YANG BERHORMAT
TAPI
KOBID19
INI LAGI KUAT DARI 19YB
KAH KAH KAH

TOK MAT GANTI ZAHID

 

TOK MAT GANTI ZAHID MACAM  KUALI GANTI BELAGA

Unknown commented on

 "PROJEK ANWAR NAJIB ZAHID GAGAL"

Tok Mat lebih berwibawa memimpin dan menerajui UMNO menggantikan Zahid dan jika ini berlaku akan berlaku perubahan. Sebaliknya jika berterusan sepertimana kini, tidak dapat dinafikan UMNO bakal hancur sehancur-hancurnya dan berkubur.

KOBID BANTU MUHYIDINMAT KOBID BANTU

MUHYIDIN

Unknown commented on

 "MUHYIDDAN DISELAMATKAN OLEH MAT KOBID"

pasal tu mat kobid dibelai, pkp tak dibuat? Dulu 3xx sudah pkp...sekarang 8xx buat tarak hal Rupa ya selamat kerusi side kah kah kah, bagus kerusi important dan kunci bank

MUHYIDDIN DIBERI 2 MINGGU

 DUA MINGGU

UNTUK SELAMAT

AMIN

Muhyiddin ada masa 2 minggu kumpul sokongan, kata penganalisis


WOIT

SEMPAT KE

CARI GENG

KAH KAH KAH

PROJEK TANPA LESEN

 


PROJEK 

TAKDA LESEN

Unknown replied to a comment on 

"PROJEK ANWAR NAJIB ZAHID GAGAL"

Project bukan senyap tuan ya! Akan tetapi project tanpa lesan dan lagipun project surat khabar lama aje!🙏😄😄😄Unknown replied to a comment on 

"PROJEK ANWAR NAJIB ZAHID GAGAL"

Project tak senyap lah ya! Cuma project tak ada kelulusan ROS dan project surat khabar lama aje ya!🙏😄😄🤞

SEMIOTIK

 


SEMIOTIK

Unknown commented on 

"SAPA PANDAI"

Ia menggambar kan keris yang terhunus melintang kepala mat songel mencerminkan otak dia tidak ada kepandaian maka setelah puas bermain belakang akhir sekali sendiri akan kena tikam menjurus terus melintang di kepala....itu adalah gambaran subliminal! Huh ehuk!!!!!

UMNO TERUS SERANG MUHYIDDIN

 MUHYIDDIN TERUS

DISERANG

AMIN


Kerajaan tak stabil, menteri tak cekap punca penjara zon wabak, kata Nur Jazlan


BERDAMAI ATAU

BERGADUH SAMA

SAJA

KAH KAH KAH

MACAM PUKI BUSUK

 
MACAM PUKI BUSUK

Unknown commented on 

"BERITA NABI HUDHUD"

Mamat nie dah macam !@&^%#^&%$#

ROGOL BERLAKU SALAH POMPUAN TAK TUTUP AURAK

 ROGOL BERLAKU

SALAH POMPUANG

TAK TUTOK AURAK

panglimo potaseh commented on 

"BUKAN DI DUNGUN TERANGGANU"

Dungung ..5 budok yang merogol tak ngaku saloh. Ini nigri islang syumul ..Darol Imang ..macang Arak Saudi, bilo ado rogo perempuang yg saloh ..SAPO SUROH TAK TUTOK AURAK ..kang ..kang

BERKHALWAT HARI KE 220

 KHALWAT KE 220JUMAAT 23 /10/2020
KITA MASUK KE HARI 220
BERKHALWAT

PAGI INI HOKKIEN CERAH
KUALA LUMPUR AGAK BERKABUS
PAGI YANG INDAH
TAPI OKESTRA UNGGAS KURANG
SIMPONI CENGKERIK BIASA

MUNGKIN
UNGGAS  JUGA ADA PKPB

JIKA KITA TELAH DIPENUHI
DENGAN KEMEGAHAN
MAKA
TIDAK ADA LAGI RUANG
UNTUK KEBIJAKSANAAN

PERTENGKARAN BOLEH SELESAI
TAPI KATA KATA KESAT
TIDAK LUPUS

KITA MENUNJUKKAN
WATAK SIAPA KITA
DENGAN MELIHAT
APA YANG KITA KETAWAKAN

MAT BEBAL DAN AIR
AKAN MENGIKUT LORONG
KEMANA SAJA DIARAHKAN

MELIHAT BERBEZA
DARI MENDENGAR

LAUT TENANG
TIDAK AKAN MENJADI
GURU YANG BAIK
UNTUK PELAUT

MENARI DIBAWAH CAHAYA MATAHARI
MEMBELAKANGI AWAN

JANJI IALAH AWAN
PENUNAIAN JANJI
 IALAH HUJAN

TAK TAHU MEMANG TAK BAIK
TAPI LEBIH BURUK
JIKA TAKADA LANGSUNG NIAT
UNTUK  TAHU

JIKA ADA SESIAPA
SAYANG PADA KITA
TERKENTUT PUN OK

MATAHARI
TIDAK  AKAN MELUPAKAN
KAMPONG KITA
WALAU PUN KAMPONG
KITA KECIL DI ULU

SELAMA MANA PUN
MALAM BERGELAP
SUBUH TETAP SAMPAI

MATA TIDAK AKAN LUPA
APA YANG TELAH DILIHAT
OLEH HATI

JIKA KITA
PUTUSKAN TALI PENGIKAT
KITA AKAN BEBAS
JIKA KITA
PUTUSKAN AKAR UMBI
SEJARAH BANGSA
KITA AKAN MATI


CARA TERBAIK
UNTUK MENANGKIS
BUDAYA DAN PENGARUH LUAR
YANG MENGANCAM
IALAH MENGHAYATI 
BUDAYA SENDIRI

MASANYA HARI INI
DETIKNYA SEKARANG
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT