Sabtu, 8 Jun 2024

KES SUAMI HANNAH YEOH WAJIB DISIASAT


KES SUAMI

HANNAH YEOH

WAJIB DISIASAT

AMIN

BETULKE DAP MAHU ZAHID MASUK PENJARA ?


BETUL KE DAP

MAHU ZAHID MASUK

PENJARA?

KHALAS

ENAM JAHANAM

 Enam Ahli Parlimen jumpa peguam esok

OTA BHARU: Enam Ahli Parlimen BERSATU akan berbincang di Kuala Lumpur esok untuk menentukan tindakan seterusnya, selepas menerima surat menyatakan sokongan kepada parti daripada Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT).

Ahli Parlimen Gua Musang, Mohd Azizi Abu Naim, berkata mereka dan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Selangor akan mendapatkan nasihat undang-undang, sebelum mengambil langkah seterusnya.

Setakat hari ini, katanya, belum ada keputusan sama mereka akan memberi maklum balas atau berdiam diri terhadap surat yang dikeluarkan oleh BERSATU.

"Buat masa ini saya tidak boleh memberi sebarang maklum balas kerana akan mengadakan perbincangan terlebih dahulu.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

ENAM JAHANAM

BAGI BERSATU

KERAS PELIR

KAH KAH KAH

KHALAS

SCAM CEPAT KAYA14,000 suspek kes penipuan dalam talian ditahan di Thailand

BANGKOK: Operasi pihak berkuasa Thailand bagi membanteras penipuan dalam talian bermula 1 Oktober 2023, hingga 30 April 2024 menyaksikan penahanan lebih 14,000 suspek yang terbabit dalam jenayah itu.

Timbalan jurucakap Polis Diraja Thailand, Mejar Jeneral Siriwat Depor, memberitahu media pihak berkuasa telah menyiasat dan memerangi jenayah melibatkan teknologi secara intensif.

Langkah itu berikutan arahan daripada Perdana Menteri, Srettha Thavisin dan pemangku ketua Polis Negara, Jeneral Kittirat Panpet, yang mahu polis Thailand membanteras aktiviti jenayah membabitkan teknologi.

Usaha polis membuahkan hasil yang besar dalam tiga bidang utama iaitu penipuan pusat panggilan, rangkaian penipuan pelaburan dan operasi haram perjudian dalam talian, dengan 14,826 suspek ditahan.

Dengan kerjasama Suruhanjaya Penyiaran dan Telekomunikasi Kebangsaan (NBTC), polis turut menyiasat pemasangan haram peralatan penghantaran isyarat di sepanjang sempadan.

Peranti ini digunakan oleh penjenayah untuk memudahkan aktiviti haram yang berterusan dan operasi yang dijalankan berjaya membawa kepada rampasan peralatan.

Antara 1 November 2023 dan 30 April 2024, pihak berkuasa berjaya membekukan aset 4.56 bilion baht (RM57 juta).

Kerjasama dengan Pejabat Anti Pengubahan Wang Haram (AMLO) Thailand pula diselaraskan untuk memastikan dana rampasan yang diperoleh dikembalikan kepada mangsa.

Orang ramai digesa untuk sentiasa mengambil tahu mengenai pelbagai jenis jenayah mengikut perkembangan semasa bagi melindungi diri mereka daripada menjadi mangsa. - AGENSI

MASIH RAMAI

BELUM DITANGKAP

AMIN

DI MALAYSIA

SCAM CHINA MERAH

SEDANG BERJALAN

AMIN

ADA 1.5 JUTA

CHINA MERAH

LESAP DI MALAYSIA

KHALAS

BURIT CHINA JADI REBUTAN PEMIMPIN MELAYU


BURIT 

FAN BINGBING

DUTA PELANCUNGAN

MELAKA JADI

REBUTAN

KAH KAH KAH

ANTARA SAPA

DENGAN SAPA?

KAH KAH KAH

LU CARI SENDIRI

KHALAS

APA SUDAH JADI DENGAN MALAYSIA ?


Hospital sahkan murid sebagai kurang upaya intelektual selepas hukuman, kata peguam

MURID tahun lima yang mengalami strok haba selepas dipaksa berdiri di tengah panas terik selama hampir tiga jam sebagai hukuman, disahkan sebagai orang kurang upaya (OKU) oleh doktor pada Jumaat.

Peguam yang mewakili keluarga murid berkenaan, Dinesh Muthal berkata hospital mengesahkan status kanak-kanak 11 tahun itu sebagai OKU.

“Hospital itu di mana doktor yang merawat kanak-kanak itu sebelum ini sengaja melengahkan penilaian dan kelulusan pendaftaran OKU untuk dua bulan lagi, kini memberi kelulusan (untuk murid itu didaftar sebagai OKU).

“Sekarang kanak-kanak itu dinilai sebagai kurang upaya intelektual.

“Keluarganya akan ke Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk melengkapkan pendaftaran anak mereka,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Pada 30 April, murid terbabit dari sebuah sekolah di Ampang dihukum oleh gurunya bersama tiga lagi murid lain. Mereka diarahkan berdiri di bawah matahari terik, iaitu hukuman yang dilarang oleh Kementerian Pendidikan (KPM).

Tiga lagi murid lelaki yang lain dilepaskan hukuman itu lebih awal berbanding mangsa.

Namanya tidak didedahkan kerana masih di bawah umur.

Menurut laporan awal polis dibuat ibu mangsa, beliau mendakwa anak lelakinya diarahkan berdiri di bawah matahari terik dari 10 pagi hingga 12.50 tengah hari, kira-kira tiga jam.

Pada Rabu, keluarga mangsa mendakwa pihak berkuasa cuba menyimpang daripada isu utama, iaitu hukuman dilakukan oleh guru terbabit menyebabkan anak mereka dalam keadaan sekarang.

Siasatan polis kini lebih tertumpu kepada status kanak-kanak itu sebagai OKU yang kini cuba didakwa dialaminya sebelum kejadian, sedangkan sepatutnya fokus isu ini adalah bagaimana mangsa dihukum dan tindakan perlu diambil terhadap guru terbabit, kata mereka.

Sementara itu, Dinesh berkata pihaknya dan jurucakap keluarga itu, Dayalan Sreebanlan menghantar memorandum ke Bukit Aman atas kegagalan pegawai penyiasat menjalankan siasatan secara menyeluruh.

Dinesh berkata laporan pertama dibuat pada 30 April tetapi tiada tindakan diambil terhadap guru itu hingga kini.

Katanya, pegawai penyiasat tidak cuba mendapatkan rakaman CCTV atau sebarang rekod berkaitan.

“Saksi dalam kes ini, seorang kanak-kanak terdedah kepada suspek oleh pegawai penyiasat di dalam bilik guru besar. Tidak ada alasan untuk pegawai penyiasat mendedahkan saksi kepada suspek.

“Ini menyebabkan seorang lagi guru mengugut saksi dengan meminta murid itu jangan terbabit.

“Akibat kesilatan pegawai penyiasat mendedahkan saksi, suspek sekarang sudah tahu saksi kes itu dan mereka berdua masih berada di sekolah yang sama,” katanya.

Dinesh berkata ketua polis negara perlu menggantikan pegawai penyiasat terbabit bagi memastikan siasatan berjalan lancar, telus dan tepat.

Pada 25 Mei, Ketua Polis Ampang Jaya Mohd Azam Ismail berkata siasatan mendapati suspek terbabit, seorang guru lelaki  berusia 37 tahun menghukum mangsa dan tiga kanak-kanak lelaki yang lain selama “10 minit”.

Katanya, polis melengkapkan siasatan berkaitan tuduhan ibu mangsa dan kertas siasatan dirujuk kepada pejabat pendakwa raya untuk tindakan selanjutnya.

Pegawai khas kepada Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek, Thiyagaraj Sankaranarayanan di Facebook berkata guru terbabit melanggar Pekeliling Ikhtisas Bil.7/1995 Tatacara Mengenakan Tindakan dan Hukuman Terhadap Pelajar-Pelajar Sekolah 13.

Pekeliling itu mengingatkan sekolah supaya mengelak daripada nafsu marah dan membuat kesimpulan terburu-buru tanpa penyelidikan terlebih dahulum serta elak hukuman pada hemat orang ramai tidak sesuai seperti berbentuk penyeksaan, cacian di khayalak ramai yang memberi kesan emosi. – 8 Jun, 2024.


NILAI SEKOLAH

MAKIN MEROSOT

AMIN

10 RIBU++ TAK

AMBIL SPM

AMIN

APA DAH JADI

SEMUA INI

DI LUAR TABII

KHALAS

CARA JOKOWI BANTU PALESTIN


Jokowi mahu tubuhkan

 hospital sementara di Gaza
JAKARTA: Presiden Joko Widodo (Jokowi) merancang untuk menghantar kakitangan perubatan ke Gaza yang dilanda perang, dan menubuhkan hospital lapangan sementara.

Usaha untuk membantu rakyat Palestin yang cedera akibat serangan tentera Israel itu dimaklumkan oleh Menteri Pertahanan, Prabowo Subianto, selepas bertemu presiden di Istana Negara di Jakarta.

Perjumpaan itu adalah bagi melaporkan penyertaan Prabowo baru-baru ini dalam dialog antarabangsa di Singapura, di mana beliau mendedahkan keazaman Indonesia untuk memberikan lebih banyak bantuan kemanusiaan kepada Palestin.

"Saya melaporkan kepada presiden mengenai keadaan semasa di Gaza, dan beliau menyokong penuh pendirian saya, lapor Jakarta Globe.

"Malah beliau mengarahkan saya untuk menubuhkan hospital lapangan dan menghantar kakitangan perubatan kami ke Gaza," kata Prabowo kepada pemberita selepas mesyuarat itu.

Prabowo akan dilantik sebagai presiden pada 20 Oktober, menggantikan Jokowi, yang anaknya, Gibran Rakabuming Raka, akan berkhidmat sebagai naib presiden.

Prabowo berkata Indonesia akan bekerjasama dengan negara-negara di Timur Tengah, terutamanya Emiriah Arab Bersatu (UAE), dalam memberikan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza.

Kata Prabowo, dalam pertemuan itu, Jokowi turut mengarahkannya menghadiri sidang kemuncak di Jordan, membincangkan konflik di Gaza dan melawat Arab Saudi.

Semasa seminar di Singapura hujung minggu lalu, Prabowo berkata Indonesia bersedia menghantar pasukan pengaman di bawah bendera Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) ke Gaza.

Pada masa sama, Indonesia akan mempersiapkan briged empat batalion selaku pasukan pengaman ke Gaza jika menerima mandat PBB selain memindahkan sehingga 1,000 pesakit untuk rawatan perubatan di Indonesia.

Panglima Angkatan Pertahanan Indonesia (TNI), Jeneral Agus Subiyanto, berkata empat batalion itu terdiri daripada Batalion Sokongan, Batalion Kesihatan, Batalion Jurutera dan Batalion Bekalan dengan keanggotaan mencecah 1,212 orang.

Menurut portal berita Antara, Jeneral Subiyanto menjelaskan Batalion Kesihatan akan dilengkapi dengan keupayaan penjagaan perubatan, termasuk doktor dalam pasukan. - AGENSI

CARA JOKOWI

BERI HOSPITAL

HANTAR ASKAR

KE PALESTIN

AMIN

CARA ANWAR

JUAL HARTA NEGARA

PADA SYARIKAT

ZIONIS  BLACKROCK

AMIN

BUAT TEATER

PURA PURA

SOKONG PALESTIN

KHALAS

MAHADAHNON LEBIH ZALIM DARI MAHATHIR


MAHADAHNON

LEBIH ZALIM

DARI ZAMAN

MAHATHIR

AMIN

ANWAR BERTEATER - ISMAIL HANIYEH BERJUANG


ANWAR BERTEATER

ISMAIL HANIYEH

BERJUANG

GUA MENGHASUT

AMIN

Unknown commented on 
"TEATER ISMAIL HANIYEH"

Persoalannya ialah macam mana lu sure bang non berteater? bila gwa baca ini, gwa terfikir 3 kemungkinan...bang non berteater, Ismail yang berteater, atau Lu yang berteater.. guru nanak pun belum tentu dapat rungkaikan kemungkinan gwa ni

JUN 16 2025


JUN 16 2025 

AMIN

Unknown commented on 
"ADA APA 16 JUN 2025 ?"

16 . Jun tu kan Ikan buntal nak ngapong lam aquarium perhiasan lam gumah taikun judi Cino tuhhh

Nak ngapong ajo bukan nak memburu pun kah kah kah

Kah kah kah

KHALAS

HARGA BARANG NAIK


HARGA

BARANG NAIK

SABTU 8 JUN 2024
SECARA RESMI SABSIDI DISEL
DAH TAMAT
MINYAK DISEL NAIK HARGA

LAPORAN KAJIAN BADAN KONSUMER
MENUNJUKAN HARGA
BAHAN MAKANAN NAIK
KAJIAN INI DIJALANKAN
SEBELUM SABSIDI DISEL
DI HAPUS

JIKA LEPAS INI
HARGA BAHAN MAKANAN
PASTI AKAN NAIK LAGI

JELAS 
KERAJAAN MAHADANON
INI TELAH GAGAL
MALAPETAKA HARGA
BARANG AKAN MELANDA
KITA SEMUA
BERSEDIA !!!

GAZA
SEKOLAH DI BOM
INI TERMASUK DALAM FASAL
JENAYAH PERANG

PILIPINA
GUNUNG BERAPI KANLAOAN
MELETUP
DEBU  HABUK
NAIK 5 KILOMETER KE UDARA

EROPAH
PRU PARLIMEN EROPAH
SEDANG BERJALAN
DI 27 BUAH NEGARA
UNTUK 750 KERUSI YB

AMERIKA
PERTAMA KALI
PIALA  KRIKET DUNIA
MAIN DI AMERIKA
NEW YORK KINI
SEDANG MENJADI TUAN RUMAH

HOKKIEN
PAGI INI KERING SEGAR
MATAHARI DAH KELUAR
KEMARIN TAK HUJAN
LANGIT BIRU BERAWAN PUTIH
KL & KL SENTRAL CERAH

DI PINTU MASUK
TERKUKUR BERLAGU KUAT
SAYU  LEMBUT SUARA CENGKERIK
SEMENJAK BELUKAR
DI POTONG JARANG
GUA DENGAR SIMPONI CENGKERIK

HARI INI AKAN PANAS
GUA NAK KE PASAR
NAK LIHAT APAKAH
DAMPAK HAPUS SABSIDI DISEL
ATAU MASIH HARGA
MINGGU LALU

JIKA PETANG HUJAN
MALAM JADI ENAK

BRO
SENYUM
DI PAGI SABTU

BRO
MASA ADALAH
HARTA YANG JANGAN
DISIA SIAKAN

BRO
NAK KURUS BADAN
MEMANG SUSAH
NAK GEMOK
MEMANG SENANG
 
BRO
JANGAN LAYAN
SURAT BERANTAI
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERCUTI