Isnin, 4 Julai 2022

INDONESIA DAN RUSIAJOKOWI & PUTIN

RUSIA & INDONESIA

AMIN

SABRI 114 JADI JENERAL SABRITentera dikerah gempur kilang seleweng minyak masak subsidi – PM

KUALA LUMPUR – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dikerahkan bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk menggempur kilang-kilang pembungkusan sehingga ke sempadan negara untuk memastikan tidak berlaku sebarang penyelewengan.

Perdana Menteri berkata, langkah ini demi memastikan peruntukan subsidi minyak masak sebanyak RM4 bilion yang disalurkan pada tahun ini untuk mengurangkan beban Keluarga Malaysia tidak tiris dalam setiap peringkat rantaian serta sampai kepada pengguna.

Sabri Yaakob berkata, perangkaan semasa menunjukkan edaran minyak masak paket bersubsidi di dalam negara berjumlah 60,000 metrik tan sebulan adalah melebihi daripada penggunaan isi rumah dalam negara

“Kerajaan akan melaksanakan tindakan tegas termasuk membatalkan kuota dan lesen yang telah diberikan kepada pengilang dan pembungkus juga aan diambil dalam usaha menangani ketirisan pengedaran minyak masak bersubsidi,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Kos Sara Hidup Negara (NACCOL).

Mesyuarat itu telah membuat keputusan akan melaksanakan operasi pengauditan dan pemutihan secara komprehensif, meliputi 22 pengeluar dan 305 premis pembungkusan semula minyak masak paket yang beroperasi di seluruh negara.

Mesyuarat telah dihadiri oleh beberapa Menteri Kabinet serta wakil dari Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER),

Institut Penyelidikan Khazanah (KRI), Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) dan Persatuan Rantaian Peruncit Malaysia (MRCA).

Sebanyak lima kertas telah dibentangkan dalam mesyuarat ini oleh tiga Kementerian iaitu dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi serta DOSM.

Mesyuarat juga bersetuju sekuriti makanan dijadikan keutamaan dalam konteks Keselamatan Dalam Negeri bagi mengatasi masalah ini yang menyebabkan peningkatan kos sara hidup Keluarga Malaysia.

Dalam masa sama, katanya, kerajaan akan memperhebat Program Jualan Keluarga Malaysia (PJKM) pada sepanjang masa dengan jualan barangan keperluan asas pada harga yang lebih murah.

PJKM akan melibatkan kerjasama strategik bersama Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan serta diperluas ke institusi pengajian tinggi di seluruh negara.

Program yang akan diterajui bersama oleh KPDNHEP, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan, Kementerian Usahawan dan Koperasi serta Kementerian Wilayah Persekutuan ini turut dilaksanakan dalam konsep bergerak.

Ismail Sabri menambah, kerajaan akan turut memperkenalkan Menu Keluarga Malaysia di restoran-restoran koperasi dan kafeteria serta premis jualan makanan di institusi-institusi pengajian tinggi sebagai alternatif bagi mendapatkan hidangan pagi, tengah hari dan malam pada harga yang berpatutan.

”Kerajaan sentiasa mendengar keluhan Keluarga Malaysia dan berusaha untuk memastikan cabaran kos sara hidup dapat dihadapi dengan sebaik mungkin,” ujar beliau. 

WOW

WOIT 

INI BELUM

PERNAH BERLAKU

PM ARAH ASKAR

AMIN

 LU KETAWA

SABRI LEMBIK

KAH KAH KAH

SEKARANG  

SABRI 114

JADI JENERAL

BAWA ASKAR

KAH KAH KAH

LU INGAT SABRI

MANAI KE?

KAH KAH KAH

NANTI MENANTU

 BUAT BAJU

FESHEN BARU

UNTUK ASKAR

BARU LU

 MELOPONG

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

TIDAK ADA PENANGGUHAN

Mahkamah tolak permohonan Zahid tangguh prosiding 

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan bekas timbalan perdana menteri Ahmad Zahid Hamidi untuk menangguhkan pihak pendakwaan daripada menyoal balasnya, sementara menunggu keputusan rayuan.

Hakim Collin Lawrence Sequerah berkata, presiden Umno itu tidak akan diprejudis sekiranya soal balas diteruskan.

“Tiada keadaan khas untuk menangguhkan prosiding kerana pemohon (Zahid) belum memenuhi ambang. Beliau tidak dinafikan perbicaraan adil,” beliau dipetik sebagai berkata oleh Free Malaysia Today. 

Enggan membenarkan penangguhan, Sequerah berkata beliau terikat dengan keputusan Mahkamah Persekutuan.


Beliau juga berkata peguam Zahid boleh menemu bual saksi lain, termasuk ahli keluarga Ahli Parlimen Bagan Datuk itu, yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan.

“Pihak pendakwaan juga akan membantu mereka (pembelaan) dalam mendapatkan saksi,” katanya.

Presiden Umno itu memfailkan permohonan penangguhan itu pada 23 Jun sementara menunggu keputusan rayuannya untuk mendapatkan keterangan saksi yang direkodkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Raja Toran berhujah bahawa Zahid cuba menghentikan perbicaraan rasuahnya yang sedang berlangsung, yang bermula pada 2019.

“Pemohon (Zahid) menangguhkan perbicaraan untuk mahkamah menentukan keputusan akhir,” katanya dalam hujahannya.

Dengan tertuduh merupakan bekas timbalan perdana menteri, Raja Rozela berkata perbicaraan ini telah mendapat perhatian media, dalam dan luar negara.

Beliau berkata Zahid menghadapi pertuduhan berat dan, jika sabit kesalahan, hukuman itu akan membawa hukuman penjara yang panjang.

Beliau menegaskan bahawa Zahid tidak akan diprejudis sekiranya penangguhan prosiding tidak dibenarkan.

“Perbicaraan ini adalah peluang untuk beliau membela diri,” tambahnya.

Raja Rozela berkata perbicaraan bermula tiga tahun lalu dan Zahid telah membuat empat permohonan interlokutori setakat ini untuk menangguhkan kes itu.

Sementara itu, peguam bela Zahid, Hisyam Teh Poh Teik berhujah bahawa Zahid mahu kenyataan itu meletakkan “pembelaan yang lengkap dan menyeluruh”.

“Beliau tidak mahu memberikan pembelaannya secara berperingkat,” katanya, sambil menambah bahawa kenyataan saksi akan menguatkan keterangan Zahid.

Beliau berkata permohonan ini adalah antara perbicaraan cepat dan adil.

“Bagaimanapun, kepantasan tidak boleh dikorbankan demi keadilan. beliau berhak mendapat perbicaraan yang adil seperti yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan.”

Hisyam menyalahkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan di seluruh negara sejak dua tahun lepas untuk memerangi virus Covid-19 sebagai punca perbicaraan mengambil masa yang lama.

Zahid, 69, didakwa atas 47 pertuduhan pengubahan wang haram dan pecah amanah (CBT) membabitkan jutaan ringgit Yayasan Akalbudi dan menerima rasuah untuk pelbagai projek sepanjang menjadi menteri dalam negeri.

Dua belas daripada pertuduhan adalah untuk CBT, lapan untuk rasuah dan baki 27 adalah pengubahan wang haram.

Perbicaraan bersambung esok. – 4 Julai, 2022

TIADA ESOK

UNTUK NAJIB

AMIN

TIADA TANGGUH

UNTUK ZAHID

AMIN

ANAK BUNTING

BIAR DIA 

BERAK SENDIRI

KAH KAH KAH

TERUS TERUSKAN

HINGGA SELESAI

AMIN

AWAL WAHID

26 OGOS

MASUKAN NAJIB

DALAM PENJARA

AMIN 

BILA DAH MASUK

SEMUA AKAN

SENYAP

AMIN

KHALAS

SAPA JAGA KDN AKAN JAGA ROS

Adakah RoS alat politik, soal Puad

DAKAH Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) dijadikan alat politik supaya pindaan perlembagaan Umno ditangguhkan, soal Puad Zarkashi.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno itu berkata sehingga kini RoS masih belum meluluskan pindaan yang antara lain membenarkan pemilihan parti diadakan dalam tempoh enam bulan selepas pilihan raya umum (PRU) diadakan.

Usul untuk menangguhkan pemilihan Umno dipersetujui sebulat suara oleh perwakilan pada Perhimpunan Agung Khas Umno pada 15 Mei lalu. 

“Apakah RoS alat politik yang hanya memusuhi Umno kerana menterinya dari Bersatu? RoS pernah keluar surat mendakwa MKT Umno berstatus ‘caretaker’ sahaja.

“Kalau permohonan Umno untuk menangguh pemilihan parti dalam tempoh enam bulan selepas PRU tidak ikut perlembagaan, kenapa permohonan MCA dan Gerakan boleh lulus?” soalnya di Facebook hari ini.

Puad merujuk kepada Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin dari Bersatu. RoS diletakkan di bawah bidang kuasa Kementerian Dalam Negeri.

Sabtu lalu Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob yang juga naib presiden parti berkata RoS mempunyai masa sehingga 60 yang akan berakhir pada 16 Julai ini meluluskan pindaan perlembagaan parti itu.

Umno katanya Umno sebarang maklum balas daripada RoS sejak notis pindaan perlembagaan itu dikemukakan pada 17 Mei.

Umno menangguhkan pemilihannya di semua peringkat cawangan, bahagian dan MKT selama 18 bulan selepas penggal 2018/2021 tamat 30 Jun tahun lalu.

Tempoh 18 bulan itu akan tamat hujung tahun ini dan pemilihan Umno perlu diadakan sebelum 30 Disember. – 4 Julai, 2022.     

HAMZAH JAGA

KDN

AMIN

KDN JAGA ROS

JENG JENG JENG

KHALAS

KERUSI

TIMBALAN PM

MASIH KOSONG

JENG JENG JENG

MUSTAHIL LU

TAK NAMPAK

KAH KAH KAH

SABRI AKAN

SELAMAT BILA

PEMILIHAN PARTI

ADA SEKARANG

JENG JENG JENG

PEMILIHAN DULU

SEBELUM PRU15

JENG JENG JENG

HAMZAH SEBELAH

SAPA?

INI MAKNA SOALAN

DRI PUAD ZAKARSI

JENG JENG JENG

AMIN

KHALAS

MASA MASIH ADA UNTUK ROSMAH


ANTARA

NAJIB  & ZAHID

KEPALA SAMSENG

KEPALA TAIK

YANG SEBENAR

IALAH NAJIB

AMIN

KESIAN ZAHID

DILIHAT JAHAT

TAPI YG ATUR

YANG KELUAR

DUIT BELANJA

IALAH NAJIB

AMIN

ROSMAH JADI

APA SEKARANG ?

AMIN

ROSMAH SEDANG

CARI BOMOH

KERALA DI GOOGLE

AMIN

JUMAAT 26/8/ 2022

ISTERI MASUK JIL

KHAMIS 1/9/2022

HUKUMAN AKAN

DIJATUHKAN

AMIN

MASIH ADA MASA

CARI BOMOH KERALA

AMIN

KHALAS

BERJIHAD UNTUK RUSIA

 


BERJIHAD

UNTUK RUSIA

AMIN

TAKBIR

AMIN

KHALAS

PELABURAN POLITIKCUKONG MELABUR

DALAM PRU UNTUK

DAPAT PROJEK &

TIDAK DI GANGGU

CUKAI OLEH LHDN

AMIN 

KHALAS

Unknown commented on

 "BERITA MALANG 
UNTUK TIM NAZA"

Ringkas sejarah gerombolon kepada yang melabur duit, dapat jawatan sapu sapu sama ok lah, seluruh pun begitu, sebab ITU mereka sokong Bossku, semua dapat habuan, bukan Boss seorang, begini lah harapan negara nanti, negara dobaja rasuah, semua ok asap pakai kopiah hantuk kepala setahun sekali, settle kah kah

BERANCUK DENGAN BIDADARI


MAKAN RASUAH

MASIH DAPAT

BERANCUK DGN

BIDADARI

KAH KAH KAH

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "MAKIN BANYAK 
ORANG JADI GILA"

Pak Tam ..pirkara 11 ..UMNO akan lengit jika tak lenyapkan Mapadulong, Totok dan Matasan ..sebenar nye setan 3 ekor nilah yg buat UMNO popular ..Melayu terpancot-pancot bila jerit "Bossku-Bossku". Pirkara 18 ..betol tu Pak Tam ..jika John Lennon kompom di bakar dalam neraka walaupun dia tak melahap rasuah ..tapi setan 3 ekor ni kompom dapat boghanchok dongan 72 bidadari sobab doso org islam boley di cuci ..

ZAHID DISERANG ROTTWEILER


ROTTWEILER

 BERSATU

MENYERANG ZAHID

AMIN

KHALAS

IKAN SEPAT KEMUT SPESIAL


KEMUT SPESIAL

IKAN SEPAT

KAH KAH KAH

AMIN

Meir Amit commented on 

"BEREBUT KUPANG"

Cipap ni super special punye la .. level tahap dewata. Sekali kemut je da cukop .. puas nikmat sampei mati.

HARGA MINYAK AKAN NAIK LAGISEKATAN EKONOMI

GAGAL 

AMIN

KAUM PEMODAL 

MULA BENGANG

DENGAN POLITIKUS

BUAT STRATIJI

SILAP BESAR

AMIN

KHALAS

PERTEMPURAN MAKIN HEBAT


Tiada perbincangan sokong Ismail Sabri jadi presiden Umno

KETUA Bahagian Umno Ketereh Annuar Musa menegaskan tiada perbincangan mengenai barisan kepimpinan tertentu dalam parti yang menyokong Naib Presiden Ismail Sabri Yaakob bertanding jawatan presiden parti itu.

“Kami tidak pernah membincangkan perkara ini. Saya tahu ada orang yang menyebarkan (senarai) barisan kepimpinan itu. Saya rasa kami mempunyai banyak masa untuk memikirkan semua perkara itu  tetapi kami tidak pernah duduk bersama dan membincangkan mengenai kedudukan barisan pemimpin dan pertandingan.

“… kami mempunyai masa yang amat terhad dan banyak tugas yang perlu dilaksanakan,”  katanya kepada pemberita ketika ditanya mengenai satu poster senarai kepimpinan baharu UMNO tersebar di media sosial yang dinamakan “Saf Kepimpinan Umno Selepas Pemilihan”.

Poster itu antara lain memaparkan Ismail Sabri sebagai presiden dan Annuar sebagai timbalan presiden manakala Hishammuddin Hussein, Mahdzir Khalid dan Khairy Jamaluddin sebagai naib presiden.

Annuar berkata demikian selepas Majlis Penyampaian Anugerah Penghargaan Industri Ekonomi Digital Malaysia Sempena Sambutan Jubli Perak Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) di Kuala Lumpur hari ini. 

Ketika ditanya mengenai pelantikan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri seperti yang diutarakan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin semasa mengadakan pertemuan dengan Ismail Sabri, Annuar berpandangan permintaan pelantikan itu tidak salah. 

Bagaimanapun Menteri Komunikasi dan Multimedia itu berkata ia terpulang kepada perdana menteri untuk membuat keputusan.

“Saya rasa tak salah untuk meminta…tapi asasnya adalah pelantikan timbalan perdana menteri dan menteri adalah prerogatif  perdana menteri,” katanya. – Bernama, 3 Julai, 2022.
REBUT JAGAN

TAK REBUT

KAH KAH KAH

GADUH JANGAN

TAK GADUH

KAH KAH KAH

KEM SABRI

KEM ZAHID

AKAN BERTEMPUR

KAH KAH KAH

DINAR DOLAR 

RINGGIT DIRHAM

AKAN BERTABUR

AMIN

SAPA TAK DAPAT

AKAN RUGI

AMIN

BERITA MALANG UNTUK TIM NAZA


BERITA MALANG

UNTUK 

TIM NAZA

NAJIB & ZAHID

AMINUMNO PINDA PERLEMBAGAAN
NAK BUAT PEMILIHAN LEPAS PRU
PINDAAN DAH DI HANTAR KE ROS
BADAN INI DI BAWAH KDN
KDN DIBAWAH HAMZAH
JENG JENG JENG

PINDAAN INI
TIDAK AKAN DILULUSKAN
OLEH KDN 
KAH KAH KAH
JENG JENG JENG

MAKA
UMNO WAJIB 
MENGADAKAN PEMILIHAN
SEBELUM DISEMBER
JENG JENG JENG

KETIKA INI 
NAJIB DALAM PENJARA
ZAHID MASIH
BERTEMPUR DI JALAN DUTA

ZAHID PERTAHAN 
KERUSI PRESIDEN ?
ATAU
TOK MAT AKAN
JADI  CALON
TIM NAZA 

TIM NAZA INI
BANYAK FULUS
MAKA  KETUA BAHAGIAN
AHLI GEROMBOLAN
AKAN DAPAT DURIAN RUNTUH

DALAM MASA YANG SAMA
TIM SABRI
AKAN CARI CUKONG
AKAN  CARI TOWKAY
UNTUK DANA BERLAWAN

AWAS 
PERANAN CHINA MERAH
YANG ADA JARINGAN 
DENGAN MCA

CHINA MERAH 
PADA KETIKA
TULISAN INI DITULIS
SOKONG NAJIB
TAPI KALAU OMBAK SABRI KUAT
CHINA MERAH AKAN
ALIH KIBLAT

PEMILIHAN GEROMBOLAN
KALI INI AKAN HEBAT
DINAR DOLAR RINGGIT
AKAN BERTABURAN
INI BELUM PERNAH TERJADI
BERBILION
AKAN DITABUR

KENDURI KENDURI
KENDURI
KAH KAH KAH

SIAPA BIJAK
DARI SEKARANG
SEDIAKAN KANTUNG
SEDIAKAN BEG
UNTUK MENGUTIP
DINAR DAN DOLAR
KAH KAH KAH
AMIN