Isnin, 15 Mei 2017

BEKAS PRESIDEN KATA - SEMUA SANDIWARA
BEKAS PRESIDEN 

KATA

SEMUA ITU

SANDIWARAAPA KATA KDIR JASIN
Cara Atasi Masalah Adun Pas Selangor


A Kadir Jasin


MAAF cakaplah kalau saya kata, sama ada Menteri Besar Selangor (Datuk Seri) Mohd Azmin Ali arah atau tidak, gesa atau tidak, kedudukan tiga orang Ahli Majlis Kerja (Exco) Pas dalam kerajaan Selangor susah untuk dipertahankan tetapi jalan keluarnya ada.

Tiga orang itu - (Datuk) Iskandar Samad, (Datuk) Dr Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Abdul Talib – tidak lagi layak menduduki Exco kerajaan negeri. Termasuk mereka, Pas ada 13 ahli dalam Dewan Undangan Selangor setelah dua keluar untuk menyertai Amanah.
Macam mana mereka hendak terus isi jawatan itu sedangkan parti mereka secara sahih dan lantang membatalkan tahaluf siyasi dengan PKR?

Mula-mula mari kita fahami asas penyertaan Pas dalam kerajaan Selangor. Ia adalah hasil tahaluf siyasi di antara Pas dengan PKR setelah Pas pecah berikutan pemilihan tahun 2014.

Sebahagian besar pemimpin Pas bukan agama yang kalah pemilihan itu keluar untuk menubuhkan Parti Amanah Negara (Amanah) dan Pas menamatkan kerjasama dengan DAP tetapi mengekalkan kerjasama dengan PKR. Serentak itu Pas mula bermanja-manja dengan Umno.

Pas pecah kerana perwakilan yang dipengaruhi oleh golongan agama (saya tak berani guna gelaran ulama) menendang keluar semua pemimpin yang bukan daripada aliran agama.

Hakikatnya pemimpin bukan tuan guru dan tok lebai inilah yang menolong memberikan imej terbuka kepada Pas dan dengan imej itu Pas berjaya menarik orang Melayu bandar dan terpelajar untuk menyokongnya.


Tetapi kematian Almarhum Tok Guru (Datuk Seri) Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 12 Februari 2015 membawa bersamanya sifat dan sikap positif dalam Pas seperti keyakinan diri, keterbukaan dan keterangkuman.

Sekali gus ia menyukarkan kerjasama Pas dengan parti-parti Pakatan Rakyat. Ini menjadi bertambah rumit berikutan pemenjaraan (Datuk Seri) Anwar Ibrahim pada tahun yang sama.

Abdul Hadi Awang

Di bawah kepemimpinan Tuan Guru (Datuk Seri) Haji Abdul Hadi Awang Pas menjadi tertutup, kurang keyakinan, bercelaru dan amarah. Bagi saya ini adalah manifestasi sifat dan sikap Abdul Hadi sendiri.

Kalau kita dalami, tidaklah ada apa-apa yang luar biasa atau “magical” dengan tahaluf siyasi kecuali ia adalah dalam bahasa Arab. Dalam bahasa kita, ertinya kerjasama politik.

Pada akhir-akhir ini Pas suka menggunakan istilah bahasa Arab. Umno pun sudah terikut-ikut. Kita pun tahu sebabnya. Orang Melayu hari ini mudah terpengaruh dengan segala sesuatu yang berciri Arab akibat proses pengaraban orang Melayu.

Maaf cakaplah kalau saya kata, banyak orang Melayu nak jadi Arab walaupun Dunia Arab makin hari makin kacau-bilau, berperang sesama sendiri dan mundur.

Kerana kurang keyakinan diri, Abdul Hadi mengelilingi dirinya dengan orang daripada jenis yang dia rasa selesa iaitu golongan agama yang mengangguk.

Di luar Pas pula, dia hanya akrab dengan Perdana Menteri dan Presiden Umno, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak.

Itu pun kata orang, bukan kerana dia kenali dan percayakan Mohd Najib secara mendalam tetapi khabarnya kerana Mohd Najib telah berjasa kepadanya.

Ikut cerita, kemesraan itu terjalin apabila Abdul Hadi jatuh sakit ketika dalam lawatan ke Turki pada tahun 2014. Khabarnya kerajaan pusat menghulurkan bantuan.

Sejak itu Abdul Hadi menjadi saudara kembar politik Mohd Najib. Mereka hadir bersama di banyak majlis berbentuk agama. Malah ada masa berbaju Melayu sewarna.

Najib (kiri) dan Abdul Hadi saudara kembar politik
Memang daripada aspek apa pun mereka nampak sehati sejiwa, hidup mati bersama. Maka tidak hairanlah timbul dakwaan dan tuduhan bahawa Pas atau wakilnya telah menerima sejumlah wang yang besar daripada Umno dan akan berpakat dengan Umno dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Pas membantah keras dakwaan itu dan sedang mengambil tindakan saman malu terhadap portal berita  Sarawak Report di London. Portal berita itu mendakwa Pas menerima derma RM90 juta daripada Umno.

Tetapi gaya hidup mewah sesetengah pemimpin agama Pas menyebabkan banyak orang percaya bahawa Pas memang ada sumber pendapatan baru yang lumayan.

Mustahil pemimpin Pas mampu mengamalkan gaya hidup mewah dengan kereta Audi Q7 yang harga barunya RM590,000 kalau mengharapkan kutipan derma daripada ahli ketika ceramah dan muktamar.

Pas Selangor

Berbalik kepada Adun Pas dalam DUN Selangor, mereka tidak ada pilihan melainkan berpisah daripada PKR kerana itulah implikasi pembatalan tahaluf siyasi dengan PKR.

Tapi mereka hendak kekal juga sebagai rakan PKR dan duduk dalam Exco.

Jadi caranya adalah dengan keluar Pas dan menjadi Adun bebas.

Atau lagi bagus kalau mereka menyertai mana-mana parti Pakatan Harapan dalam kerajaan Selangor. Mereka boleh sertai PKR atau mereka boleh ikut rakan-rakan mereka yang telah menyertai Amanah.

Satu lagi kemungkinan – walaupun kecil – adalah mereka mengisytiharkan Pas Selangor sebagai bebas daripada Pas pusat macam telah berlaku kepada Parti Kongres India yang ada Kongres pusat dan Kongres negeri.

Azmin telah pun membuka jalan ke arah itu apabila beliau dilaporkan berkata Pas masih boleh kekal sebagai sebahagian daripada kerajaan negeri selaras dengan mandat yang dimenanginya dalam PRU 2013.

Wallahuaklam.
-------------------

SAH DAN SAHEH

SOKONG

BILA  ZAKAR 

NAIK RAMAI

NAIK MINYAK


Perkasa lancar kempen haram umat Islam undi MIC

BERTALU-TALU menghina Islam, kumpulan pendesak Melayu Perkasa melancarkan kempen anti calon MIC yang bakal bertanding pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.
Setiausaha agungnya Syed Hassan Syed Ali berkata parti komponen Barisan Nasional (BN) itu biadab terhadap Islam terutama apabila campur tangan dalam isu pendakwah kontroversi dari India, Zakir Naik.
"Mulai Jumaat ini Perkasa akan memulakan kempen anti calon MIC. Kita akan kempen pada umat Islam yang mengundi MIC haram kerana mereka menghina Islam.
"Beberapa kali kenyataan MIC menghina orang Islam dan kami hilang sabar," katanya pada satu sidang media di pejabatnya di Kuala Lumpur, hari ini.
SOALAN KURUN

INI IALAH 

SUDAHKAH

PERKASA ONLINE

UNTUK DAPAT

KEBENARAN

MENGHARAMKAN 

PARTI MIC

ADA AYAT KE?

ADA SURAH KE?

SAJE TANYA 

TAK NAK MISS

BIDADARI NANTI---------------

AMAT PELIK LAGI MEMELIKAN
PARTI UNITED

MALAYS NATIONAL

ORGANISATION

SLOGANNYA

HIDUP MELAYU

PERJUANGAN

KETUANAN MELAYU

TETAPI KENAPA 

PRESIDEN PARTI

JUAL NEGARA

KEPADA

CHINA MERAH

TIDAKKAH

AHLI PARTI SEDAR

SAJE TANYA

KERANA PELIK

LAGI MEMELIKAN----------------

AHLI PAS CABUT LARIINI KES

BERAT AMAT

BERAT
Selepas selesai muktamar, 36 ahli lari dari Pas

Setelah selesai muktamar Pas di Alor Setar minggu lalu yang memutuskan parti itu dengan semua parti pembangkang, 36 ahli dan penyokong Pas dari Kampung Perik, Padang Terap, lari meninggalkan parti itu dan menyertai Amanah.
Mereka menyertai Parti Amanah Negara dalam satu majlis yang telah diadakan di kampung tersebut kelmarin.
Borang permohonan keahlian tersebut telah diserahkan oleh bekas Setiausaha Pas cawangan Kampung Perik, Omar Mohd Noor kepada Pengarah Pilihan Raya, Amanah Pusat, Dr Mohd Hatta Ramli.
Omar berkata, ramai ahli Pas dalam kawasan tersebut semakin hilang keyakinan kepada kepimpinan Pas kini setelah melihat hala taju tidak seperti dahulu lagi.
Malah katanya, ramai ahli Pas kecewa dengan keputusan yang diambil Pas untuk memutuskan hubungan dengan PKR, sebaliknya sanggup pula untuk berbaik-baik dengan Umno yang terbukti semakin menzalimi rakyat miskin.
LARI CABUT

BLAH DARI

PEMIMPIN

MAKAN DEDAK

-------------------

SUDAH DIBERI TAHU

BAHAYA

GUA DAH

CAKAP

LU TAK CAYA? 
It was not chocolates 

in the backpack, 

but cocaine
A MAN with tins of chocolate weighing 3.8kg in his backpack was arrested at KLIA at 6pm on Friday as the goods turned out to be cocaine.
A team of Bukit Aman CID and Special Tactical Intelligence Narcotics Group (STING) officers saw through the ruse and nabbed the 22-year-old, said to be a drug mule for an African cartel, reports The Star.
STING deputy commander Senior Asst Comm Arjunaidi Mohamed said the RM1 million cocaine seizure was the biggest this year.
The drugs were bound for a neighbouring country as there is no market for cocaine in Malaysia, he said. – May 15, 2017
NEGRO WAJIB

DILARANG MASUK

BATALKAN VOA

VISA ON ARRIVAL

WAJIB ADAA VISA

INI CARA AWAL

MELAWAN ORANG

JAHAT MASUK

DIKAWAL MASUK

BUKAN KERANA 

MEREKA HITAM

AMBIGA PUN ITAM

DILARANG KERANA

MAT NEGRO JAHAT
---------------

REMBAT DUIT ZAKATREMBAT DUIT ZAKAT
Duit zakat telah di jadikan sebahagian dari pendapatan negara ..sepatutnya dijadikan sebagai wang terkumpul demi membantu yg memerlukan dinegara ini.. (terutamanya rakyat)..akan tetapi tidak dilakukan sepenuhnya. ....sebahgian duit ini di gunakan untuk membayar lembaga lembaga pengarah (yang dibayar mahal)....mempromosikan diri dengan lawatan-lawatan keluar negara..
dan banyak digunakan sebagai ' mileage'; untuk rancangan Palestine dan Rohinya Sebab itu pihak Jakim/mais/maip. .dll. .marah. ..maka keluar lah fukwah/fukwi/pui.i.ih. .mengatakan dakyah 'Berdosa'
 jika tak bayar melalui pusat/kerajaan.. on 
SUARA WAKIL TUHAN
Publish | Delete | Spam
zaharuddin Ahmad
on 5/15/1
--------------

DUNIA KITA HARI INI


KITA SEMUA

DALAM BAHAYA

KALAH JADI ABU

MENANG JADI

ARANG


Washington is Preparing a Nuclear First Strike on Russia


Are You Ready to Die?
By Paul Craig Roberts
“Fifty years ago, the streets of Leningrad taught me one thing: If a fight is inevitable, you must strike first.” Vladimir Putin
May 13, 2017 "Information Clearing House" -  In George Orwell’s 1949 dystopian novel, 1984, information that no longer is consistent with Big Brother’s explanations is chucked down the Memory Hole. In the real American dystopia in which we currently live, the information is never reported at all.

On April 26—16 days ago—Lt. Gen. Viktor Poznihir, Deputy Chief of the Main Operations Directorate of the Russian Armed Forces, stated at the Moscow International Security Conference that the Operations Command of the Russian General Staff has concluded that Washington is preparing a nuclear first strike on Russia.
See:
https://www.rt.com/news/386276-us-missile-shield-russia-strike/ 
http://www.fort-russ.com/2017/04/us-forces-preparing-sudden-nuclear.html 
https://www.times-gazette.com/ap%20general%20news/2016/10/12/russia-china-to-mull-joint-response-to-us-missile-shield  
http://themillenniumreport.com/2017/04/us-forces-preparing-sudden-nuclear-strike-on-russia-moscow-security-conference/ 

The Times-Gazett in Ashland, 

Is Washington Planning a Nuclear First Strike on Russia?

By Richard Edmondson
May 13, 2017 "Information Clearing House" - Despite a seemingly cordial meeting Wednesday between Trump and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov, tensions between the two countries remain high. Reports have come out in recent weeks (see here for instance) that Russian military officials are now convinced the US is planning a nuclear first strike against Russia.
------------------

SUARA HATI PAK LEBAI
DENGAR

SUARA HATI

SAEKOR PAK LEBAITerluka dipanggil ‘pak lebai’, PAS mahu tawan kerusi Putrajaya

 | May 14, 2017
PAS Wilayah Persekutuan mahu menghapuskan 'khurafat' kononnya parti 'pak lebai' tidak mampu keluar dari Pantai Timur dan Utara Semenanjung.


KUALA LUMPUR: Masih terluka dipanggil “pak lebai”, PAS Wilayah Persekutuan mahu menghapuskan sindiran parti lawan dengan meletakkan calon di kerusi Putrajaya, yang kini dikuasai Barisan Nasional (BN).

Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Mohamad Noor Mohamad berkata, PAS harus membuktikan mereka lebih dari sekadar parti “pak lebai” yang hanya boleh menguasai Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.
“Kita mesti pecahkan ‘khurafat’ ini. Kita kena bertanding di Putrajaya,” katanya dalam ucapan di Konvensyen Pilihan Raya PAS Wilayah Persekutuan hari ini.


BARAL MAKNANYA

BAHLOL DALAM

BAHASA ARAB

ATAU BANGANG

DALAM LORAT 

NOGORI SEMBILAN

PENYAKIT BARAL

TAK BERKUMAN

------------------

TAK PERLU RUKUK
WAHAI MELAYU

JIKA NAK BANGKIT

TAK PERLU TAWAF

TAK PERLU RUKUK

PADA CHINA MERAH


-----------------

SUARA WAKIL TUHAN
INI SUARA 

WAKIL TUHAN


FACE BOOKJika rakyat bayar zakat terus kepada asnaf adalah BERDOSA...
TETAPI BILA pemimpin UMNO, menteri agama Umno, menteri melayu-Umno sendiri guna peruntukan zakat untuk bayar kos guaman... ADAKAH MEREKA INI PERNAH MENGATAKAN IA BERDOSA JUGA ??!!!
Kenapa mereka ini membisu ??!Mat Noh Semua yang mengaku Islam wajib membayar zakat jika mampu , Melaysia bagi pendapat saya bukan negara Islam kerana cara pemerintah tidak mengikut Nabi saw. Maka kita terus bayar pada Asnaf.

Reply
76
12 hrs
MustaQim Mmr Berdosa ke? Tak lah. Aku nak bagi sendiri sedekah ke zakat ke, ikut suka hati aku lah. Aku serah kepada Allah untuk terima ibadah yang aku buat. Bukan nya manusia yang tentukan ibadah aku diterima Allah atau tidak.

Reply
54
11 hrs
Amy Rizan Ishak Hukum mana la depa pakai ni.
Ada ayat quran ke ckp tak boleh bayar terus kpd asnaf?? Benda baik pun berdosa ke? Lebih baik terus ke asnaf, sbb sampai direct kt tangan diorang

Reply
41
12 hrs
Nadsrianto Madsanto Pasal zakat duit...kau ckp berdosa... Hukum Allah yg kau tolak bulat2....apa bodohsah...
Tak payah bincang hukum dunia... Byr zakat malalui kerajaan senang ...nk agihkan zakat susah gila babi... Asnaf wrganegara nk mnta zakat byk prosedur .. Klau warga
...See More

Reply
23
12 hrs------------------