Rabu, 24 Januari 2024

SEENJATA BARU TERCANGGIH IRAN


IRAN ADA SENJATA

CANGGIH TERBARU

AMIN

ANTI PENDATANG HARAM !!!


GARIS ANTI 

PENDATANG HARAM 

 BAWA

KEJAYAAN

AMIN

FAKTA SEJARAH 10 TAHUN DAHULU


FAKTA SEJARAH

10 TAHUN DAHULU

AMIN

AGENDA DAP


Lantikan berkontrak pegawai baharu sektor awam kejutan luar biasa – Azih


MANTAN Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs),  Dr. Azih Muda  menyifatkan pengambilan pegawai baharu dalam perkhidmatan awam secara lantikan kontrak yang dikuatkuasakan 1 Februari ini sebagai satu kejutan yang luar biasa.

Katanya, alasan kaedah baharu lantikan ini ke arah memperkasa sistem saraan perkhidmatan awam di Malaysia dan mengurangkan tanggungan fiskal negara dalam tempoh panjang, seolah-olah kakitangan awam ini menjadi liabiliti sepenuhnya kerajaan.

“Setiap kakitangan awam yang disahkan jawatan, turut mencarum 17.5 peratus dalam Kumpulan Wang Persaaran (KWAP) jadi mereka bukan liabiliti sepenuhnya kerajaan.

“Perubahan kaedah ini terlalu drastik,” katanya yang menerajui Cuepacs dari 2013 hingga 2019.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz  memaklumkan langkah baharu lantikan ini menerusi pekeliling 15 Januari lalu dan diperkenalkan ekoran keputusan mesyuarat Jemaah Menteri pada 12 Julai lalu.

“Kaedah lantikan kontrak ini mengikut peraturan, pekeliling perkhidmatan dan kaedah semasa yang berkuat kuasa iaitu MyPPSM Ceraian UP.1.1.1 Prosedur dan Dasar Pelantikan Khidmat Secara Kontrak.

“Lantikan kontrak (COS) ialah lantikan kontrak Objek Sebagai (OS) 11000,” kata Dahlan seperti dilaporkan beberapa portal media dalam talian.

Kata Azih, pegawai-pegawai perkhidmatan awam tidak boleh disamakan dengan mereka yang di sektor swasta yang mengutamakan keuntungan berdasarkan sistem ekonomi kapitalis.
 
“Ada CEO (Ketua Pegawai Eksekutifnya) yang bergaji beratus ribu RM sebulan.

“Sektor awam berkhidmat kepada kerajaan dan rakyat dengan tanggungjawab yang lebih besar. Walaupun bergaji bulanan yang tidak tinggi, jasa kakitanganya wajar dibalas dengan manfaat pada akhir perkhidmatannya,” katanya.

Sekalipun kerajaan mahu tetap meneruskan lantikan kontrak tersebut, para penjawatnya hendaklah turut dilindungi Skim Insurans Pekerjaan (SIP), Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), tegas Azih. – BebasNews

WOIT

PEJAWAT AWAM

BENCI MADANON

AMIN

UNDI PADA PN

INI TERBUKTI

AMIN

AGENDA TIBAI

PENJAWAT AWAM INI

AGENDA DAP

KAH KAH KAH

SENYAP SENYAP

DAH BERJAYA

AMIN

SEKARANG 

PENJAWAT AWAM

BUKAN SAJA BENCI

PADA MADANON

MALAH

MARAH DAH NI

KAH KAH KAH

KHALAS

SUARA DARI PBB


UN secretary general says Israel’s rejection of two-state solution is ‘unacceptable’

António Guterres says denial of Palestinian state will embolden extremists at highly charged security council debate

“Penolakan yang jelas dan berulang-ulang Israel terhadap penyelesaian dua negara” tidak boleh diterima, dan hanya boleh memanjangkan konflik di Gaza, kata setiausaha agung PBB, António Guterres, pada pelancaran perbahasan majlis keselamatan yang sangat bertumpu pada penghantaran bantuan. ke Gaza.


Gutteres memberitahu mesyuarat di New York pada hari Isnin bahawa penafian negara Palestin hanya akan memberanikan pelampau di mana-mana dan selama-lamanya melanjutkan konflik.


“Penolakan yang jelas dan berulang minggu lalu terhadap penyelesaian dua negara di peringkat tertinggi kerajaan Israel tidak boleh diterima,” kata Guterres kepada majlis itu.


“Penolakan ini, dan penafian hak kerakyatan kepada rakyat Palestin, akan memanjangkan konflik yang telah menjadi ancaman besar kepada keamanan dan keselamatan global selama-lamanya,” katanya.


WOIT

ISRAEL TAK PEDULI

PANDANGAN PBB

AMIN

BILA AMERIKA

BERI TEKANAN

BARU  BOLEH

AMIN

SATU LAGI CARA

TERUSKAN PERANG

SAMPAI ISRAEL

MUSNAH

AMIN

LUASKAN PERANG

BOM SANA BOM SINI

BIKIN DUNIA KACAU

BARU SELESAI

KES PALESTIN

KHALAS

KERAJAAN TAKDA DUIT !!!

Pegawai baharu perkhidmatan awam dilantik berkontrak mulai 1 Februari ini

PENGAMBILAN pegawai baharu dalam perkhidmatan awam secara lantikan kontrak akan dikuatkuasakan 1 Februari ini ke arah memperkasa sistem saraan perkhidmatan awam di Malaysia.

Pengambilan secara kontrak ini juga mampu mengurangkan tanggungan fiskal negara dalam jangka masa panjang selain menangani isu peningkatan tanggungan pencen.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Seri Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz memaklumkan langkah baharu ini menerusi satu pekeliling 15 Januari lalu, lapor portal-portal media dalam talian, semalam.

Pengenalan kaedah baharu ini bagi lantikan pegawai awam diperkenalkan ekoran keputusan mesyuarat Jemaah Menteri pada 12 Julai lalu, katanya.

“Kaedah lantikan kontrak ini mengikut peraturan, pekeliling perkhidmatan dan kaedah semasa yang berkuat kuasa iaitu MyPPSM Ceraian UP.1.1.1 Prosedur dan Dasar Pelantikan Khidmat Secara Kontrak.

“Lantikan kontrak (COS) ialah lantikan kontrak Objek Sebagai (OS) 11000,” katanya.

Dahlan berkata, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) selaku Pihak Berkuasa Melantik (PBM) hendaklah mematuhi dan melaksanakan ketetapan ini berdasarkan peraturan, pekeliling perkhidmatan dan kaedah semasa yang berkuat kuasa.

WOIT

KAH KAH KAH

DULU KERJA 

DGN KERAJAAN

ADA JAMINAN

AMIN

ADA PENCEN

ADA PERUAHAN

AMIN

SEKARANG JADI

KULI KONTREK

KAH KAH KAH

BERAT

 MAKIN BERAT

GAMIN TAKDA

FULUS

KAH KAH KAH

KHALAS

PENDATANG HARAM DUDUK DALAM HUTANPenempatan haram PATI dalam hutan, Imigresen N. Sembilan laksanakan risikan, siasatan

SEREMBAN: Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen) Negeri Sembilan sentiasa melakukan siasatan dan risikan bagi mengenal pasti sekiranya berlaku lagi kejadian penempatan dan perkampungan haram pendatang asing tanpa izin (PATI) termasuk yang berada di dalam kawasan hutan di negeri ini.

Pengarah Imigresen Negeri Sembilan, Kennith Tan Ai Kiang berkata, selepas berlaku dua kejadian seumpamanya iaitu di Nilai dan Bandar Ainsdale tahun lalu, pihaknya mengakui menerima sedikit maklumat mengenai perkara serupa.

“Kami dapat sedikit maklumat, sedang buat risikan dan siasatan tentang lokasi dan sebagainya, apabila melibatkan penempatan dalam hutan agak skar untuk dikenal pasti, namun ia dalam tindakan dan kami giatkan usaha untuk mengesan,” katanya kepada pemberita selepas pelaksanaan Operasi Bersepadu Siri 1/2024 di Seremban 2 di sini, semalam.

Pada operasi yang menyasarkan asrama dan tempat tinggal warga asing yang terletak di kawasan rumah-rumah kedai itu, seramai 110 orang warga asing telah diambil tindakan hasil pemeriksaan terhadap 628 orang terdiri daripada warga Indonesia, Bangladesh, Myanmar, Nepal, India, Pakistan dan Sri Lanka.

Antara kesalahan yang dilakukan warga asing ini termasuklah tinggal lebih masa di negara ini selain masuk tanpa pas yang sah.

Sementara itu, Kennith Tan berkata, hampir setiap hari pihaknya menjalankan operasi bagi memburu pendatang asing tanpa izin (PATI) di negara ini.

“Kami tidak akan leka, sentiasa laksanakan operasi, berdasarkan statistik ramai warga asing ini ditahan di kawasan Seremban termasuk di Nilai yang merupakan kawasan hotspot, kami akan laksanakan operasi berterusan di situ,” katanya.-


WOIT

PENDATANG 

HARAM DAH

DUDUK DALAM

HUTAN

JENG JENG JENG

INI MAKIN BAHAYA

APAKAH MEREKA

AKAN BERGERILA

KAH KAH KAH

TAPI MANA ILANG

PENDATANG DARI

CHINA MERAH ?

AMIN

YANG LAIN ADA

KENAPA MEREKA

TIDAK DITEMUI

AMIN

KHALAS

HAMAS TOKA TIPU HELAH GENCATAN SENJATA


HAMAS TOLAK

TIPU HELAH

GENCATAN SENJATA

AMIN

FAIL RAKAMAN SEJARAH

 

DARI FAIL 

RAKAMAN SEJARAH

AMIN

TERIMA KASIH

RONALD REAGAN

KHALAS

JANGAN FITNAH POLIS


JANGAN FITNAH

POLIS KAKI PAU

AMIN

POLIS KINI MULA

BELAJAR ROGOL

KHALASUnknown commented on 
"TOK SARJAN MEROGOL 
BUDAK SEKOLAH"

Tok Sarjana ni nak rasa lubang sedat, lubang dirumah dah lohe, sebab lubang sendat dia menambah kan rekod salah laku anggota PDRM, lepas ni apa pulak agaknya ye?

Unknown commented on 
"BUNUH ORANG KURANG UPAYA"

tt kita ada kepala yang juga bekas banduan.. apa yang ko expect ? kah kah kah

Unknown commented on
 "TOK SARJAN MEROGOL
 BUDAK SEKOLAH"

betul ke menteri agama pun ada kes dengan bini orang .. dulu ada keluar berita tak salah la. apa citer kes tu ? kah kah kah

RAKYAT MAKIN TERDESAK HIDUP


RAKYAT 

MAKIN TERDESAK

HIDUP

AMIN24 SODADU ZIONIS MELEDAK MATI


24 SOLDADU ZIONIS

MELEDAK MATI

KHALAS

BUNUH ORANG KURANG UPAYAOKU maut diseterika, dipukul bertubi-tubi

PETALING JAYA: Polis menahan tujuh sekeluarga bagi membantu siasatan kes bunuh seorang wanita  Orang Kurang Upaya (OKU Intelektual) di sebuah rumah di Serdang Raya 1, Jalan Serdang Raya 1, Seri Kembangan, di sini, semalam.

Wanita berusia 20 tahun itu dikatakan maut selepas diseterika dan dipukul menggunakan kayu panjang hanya kerana mencubit seorang kanak-kanak iaitu anak kepada salah seorang suspek.

Ketua Polis Daerah Serdang, AA Anbalagan berkata, pihaknya menerima maklumat berhubung kejadian pada pukul 12 tengah hari daripada kakak mangsa.

Menurut  beliau, kakak mangsa memaklumkan telah menemukan adik perempuannya sudah meninggal dunia di rumah berkenaan.

“Hasil siasatan mendapati, mangsa maut dipukul menggunakan kayu panjang dan diseterika secara berulang-ulang sehinggakan mengalami kecederaan pada tubuh badan mangsa,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Kata beliau, susulan itu tujuh individu iaitu empat lelaki dan tiga wanita ditahan petang tadi kerana dipercayai terbabit dalam kejadian berkenaan.

Kata beliau, mereka yang ditahan berusia  25 hingga 79 tahun dan berasal dari Lembah Klang.

“Proses bedah siasat masih dijalankan di Hospital Sultan Idris Shah dan punca sebenar kematian mangsa belum diperoleh.

“Empat suspek kita reman tujuh hari bermula hari ini sehingga Ahad ini manakala tiga lagi dibebaskan dengan jaminan polis bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan,” jelasnya.

Tambah beliau, mana-mana orang awam yang mempunyai maklumat berkenaan kes yang berlaku boleh tampil memberi maklumat atau terus menghubungi pegawai penyiasat, Asisten Superintenden Rosnani di talian 018-2771866. –

APA DAH JADI

DGN MALAYSIA ?

AMIN

BUNUH ROGOL

ROMPAK TIPU

RASUAH MAKIN

MENJADI JADI

AMIN 

KERAJAAN TAK

STABIL

AMIN

EKONOMI MAKIN

KACAU

AMIN

APA AKAN JADI

AMIN

JENG JENG JENG

TOK SARJAN MEROGOL BUDAK SEKOLAHPelajar tingkatan empat dakwa dirogol sarjan

PARIT – Seorang pelajar perempuan berusia 16 tahun mendakwa dirogol seorang pegawai rendah polis berpangkat sarjan dalam kejadian berasingan pada Julai dan Oktober tahun lepas.

Menurut sumber, pelajar tingkatan empat itu dirogol di dalam sebuah kereta di dua lokasi berasingan di hadapan balai polis dan di kawasan parkir pasar raya dalam daerah Perak Tengah.

Perbuatan itu diketahui selepas ibu pelajar terbabit mendesak anaknya sehingga mangsa membongkar perbuatan suspek berusia 42 tahun sebelum membuat laporan polis.

Sumber berkata, pihak polis sudah memanggil mangsa bersama ahli keluarganya ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Perak Tengah untuk dirakam keterangan mengikut Seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah.

“Identiti suspek dikenal pasti berdasarkan nombor telefon yang terpapar dalam telefon bimbit mangsa dan polis juga merampas dua telefon bimbit, masing-masing milik remaja berkenaan dan suspek,” katanya.

Katanya lagi, suspek kini sedang disiasat polis atas dakwaan merogol pelajar berkenaan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Perak Tengah, Superintendan Hafezul Helmi Hamzah ketika dihubungi, memaklumkan pihaknya ada menerima laporan berkaitan kes terbabit pada 20 Januari lalu.

Beliau berkata, siasatan masih diteruskan mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan dan tiada sebarang tangkapan dibuat setakat ini.

“Pemeriksaan kesihatan terhadap mangsa juga telah dijalankan dan didapati tiada kecederaan luaran dan laporan perubatan akan dipohon,” katanya. – 

HAKIM TERIMA

RASUAH

AMIN

DUIT ZAKAT

DI SEBAT

AMIN

POLIS RANCAK

MEROGOL 

KIRI KANAN

AMIN

DULU POLIS

DIKENALI SEBAGAI

KAKI PAU

AMIN

KINI POLIS

DAH  JADI

KAKI ROGOL

AMIN

APA DAH JADI

DGN MALAYSIA?

AMIN

KHALAS

KUIL DIDIRIKAN ATAS TAPAK MASJIDModi inaugurates Hindu temple on site of razed mosque in India

Narendra Modi hails controversial opening as fulfilment of ‘dream that many have cherished for years’


Lebih tiga dekad selepas kumpulan militan radikal Hindu memusnahkan sebuah masjid di bandar Ayodhya di India, perdana menteri negara itu, Narendra Modi, telah merasmikan kuil Hindu baharu yang akan berdiri di tapaknya.


Bagi sesetengah orang, perasmian itu menandakan detik keagamaan yang amat bermakna. Ramai penganut Hindu percaya Ayodhya sebagai tempat kelahiran dewa popular Lord Ram dan pembinaan kuil, selepas lebih satu abad pertikaian, telah digembar-gemburkan sebagai Ram kembali ke tempat yang sepatutnya, dan India membebaskan dirinya daripada rantai pendudukan agama masa lalu. .


Modi sendiri menyebutnya sebagai pemenuhan "impian yang diidamkan ramai selama bertahun-tahun". Di Prana Pratishtha, upacara hari Isnin untuk menyucikan kuil dan memberikan persembahan dan berkat kepada berhala Tuhan Ram muda yang ditempatkan di tempat suci dalaman, Modi mengambil peranan utama, setelah menghabiskan 11 hari lalu memerhatikan upacara penyucian khas. KUIL DIDIRIKAN

ATAS TAPAK

MASJID

AMIN

INDIA MENUJU

KE ZAMAN

ANTI AGAMA

KECUALI HINDU

AMIN

KHALAS