Rabu, 6 September 2023

PROJEK JAHAT LEE KUAN YEW


MALAYSIAN 

MALAYSIA

PROJEK JAHAT

LEE KUAN YEW

AMIN

UBAH NAMA 

TANAH MELAYU

JADI MALAYSIA

KHALAS

PROJEK MENIPU MAK CIK FELDA


PROJEK MENIPU

MAK CIK FELDA

KHALAS

WAYANG PAK DALANGSPRM siasat lanjut kes pecah amanah, rasuah babit Yayasan Akalbudi

KETUA Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki berkata beliau menyerahkan kepada pegawai penyiasat SPRM untuk menyiasat lanjut kes pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram yang berkaitan dengan dana Yayasan Akalbudi.

“Saya serahkan kepada pegawai penyiasat saya untuk menyiasat perkara ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Penyelidikan Governans, Integriti dan Antirasuah Peringkat Kebangsaan di Sepang hari ini.

Pada Isnin lepas Mahkamah Tinggi memutuskan untuk melepas tanpa membebaskan (DNAA) Timbalan Perdana Menteri Dr Ahmad Zahid Hamidi daripada semua 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana Yayasan Akalbudi.

Hakim Collin Lawrence Sequerah membuat keputusan itu selepas mendengar 11 alasan yang dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohd Dusuki Mokhtar untuk menghentikan prosiding kes berkenaan.

Semalam Jabatan Peguam Negara (AGC) memaklumkan permohonan pihak pendakwaan untuk melepas tanpa membebaskan (DNAA) Ahmad Zahid daripada semua 47 pertuduhan dibuat berdasarkan alasan dikemukakan dan diterima oleh mahkamah.

Hakim Sequerah yang membuat keputusan tersebut menyatakan alasan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan adalah kukuh (cogent). – Bernama, 6 September, 2023.


WOIT

INI NAMANYA

WAYANG

PAK DALANG

KAH KAH KAH

DI LONDON

DI PANGGIL

TEATER

KAH KAH  KAH

MELAYU MODEN

PANGGIL INI

SANDIWARA

KAH KAH KAH

NAK TUTUP

PEKONG YG DAH

TERBARAI

KAH KAH KAH

KHALAS

WAL AUDI AL KETATI


Politik kepartian akan warnai masjid di Terengganu – Khairuddin Wal Audi Al-Ketati

KUALA LUMPUR – Keputusan kerajaaan negeri Terengganu melibatkan jawatankuasa pembangunan dan keselamatan kampung (JPKK) dalam pemilihan jawatankuasa masjid dikhuatiri akan menyebabkan berlaku perpecahan.

Timbalan Pengerusi Majlis Ulama UMNO, Khairuddin  Wal Audi Al-Ketatii mendakwa, langkah itu dilaksanakan supaya parti pemerintah dapat menguasai semua masjid di negeri berkenaan.

Menurut beliau, seperti yang diketahui umum, ahli JPKK lazimnya merupakan ahli jawatankuasa Pas cawangan.

“Politik kepartian akan mewarnai masjid. Perpaduan yang diharapkan akan bertukar menjadi perpecahan. Akan berlaku nanti ahli jawatankuasa masjid yang tak hadir ke masjid,” katanya dalam hantaran Facebook, hari ini.

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Dakwah dan Pemerkasaan Syariah Terengganu, Dr Muhammad Khalil Abdul Hadi dalam satu kenyataan mengumumkan JPKK akan dilibatkan secara langsung dalam proses pelantikan jawatankuasa masjid di seluruh kariah.

Beliau berkata, dengan mengambil kira bidang kuasa Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) dan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) berhubung perkara tersebut, maklumat berkaitan dengan pelantikan ahli jawatankuasa masjid dapat disampaikan dengan kerjasama JPKK.

Al-Ketati yang juga bekas Ahli Parlimen Kuala Nerus meminta MAIDAM melihat perkara tersebut dengan lebih halus.

“Pemilihan ahli jawatankuasa masjid hendaklah dalam kalangan ahli kariah yang sentiasa memakmurkan masjid tersebut meskipun apa warna baju politiknya,” jelasnya. –

WOIT

AL KETATI

NAK KOMPLIN

APA

KAH KAH KAH

PAS DAH MENANG

DIA PUNYA SUKALAH

NAK LANTIK SAPA

KAH KAH KAH

LU PANDAI HADIAH

AUDI UNTUK DAPAT

BURIT KETAT

AMIN

BINI MUDA

BURIT KETAT

KAH KAH KAH

KHALAS

TAK PERLU CAKAP BANYAK

 Kenyataan Jabatan Peguam Negara tidak jelas, logik dan meyakinkan

MERUJUK kepada kenyataan yang dibuat oleh Jabatan Peguam Negara berkaitan keputusan mereka untuk tidak meneruskan pertuduhan ke atas Zahid, ia dilihat menimbulkan lebih banyak persoalan daripada pencerahan.

Pertamanya, kenyataan yang mengatakan bahawa alasan-alasan yang dikemukakan kukuh dan telah diterima oleh Mahkamah dilihat sangat mengelirukan.

Perlu diingatkan bahawa, kuasa pendakwaan adalah bawah bidang kuasa pihak pendakwaan dan mahkamah sedia maklum kuasa tersebut dan memberi perintah seperti permohonan yang dibuat oleh pendakwaan.

Jabatan Peguam Negara mesti mengambil tanggungjawab penuh terhadap kenyataan yang dibuat dan bukan seolah-olah menuding jari kepada Mlmahkamah kerana membenarkan keputusan yang dipohon oleh pihak pendakwaan.

Keduanya, sekiranya alasan yang dikemukakan oleh pendakwa raya itu dikatakan kukuh atau ‘cogent’ adakah mereka mengatakan bahawa kes yang dikemukakan oleh Raja Rozela (DPP sebelum ini) berlandaskan hujah yang lemah, tidak meyakinkan dan cacat cela?

Adakah Raja Rozela dan Jabatan Peguam Negara gagal dalam melaksanakan tugas mereka sebelum ini, terutamanya apabila sudah ada prima facie dibuktikan dalam kes ini?

Perkataan ‘cogent’ yang digunakan dalam kenyataan ringkas Jabatan Peguam Negara membawa maksud jelas, logik dan meyakinkan.

Malangnya kenyataan yang dibuat adalah bertentangan dengan perkataan yang digunakan.

MUDA mendesak agar Jabatan Peguam Negara lebih “transparent” dalam menjawab persoalan-persoalan yang dilontar oleh rakyat bagi menjaga kredibiliti institusi Peguam Negara.

Institusi perundangan negara ini akan terkesan kerana kes ini melibatkan Timbalan Perdana Menteri dan MUDA sama sekali tidak akan berdiam diri. – 6 September, 2023.


* Nurainie Haziqah Shafi’i, 
Jawatankuasa Eksekutif Pusat MUDA.

WOIT

TAK PERLU

CAKAP BANYAK

KALAU TAK PUAS

HATI

AMIN

SUSUN ATUR

TURUN KE JALAN

AMIN

POLITIK JALAN

RAYA PENENTU

KUASA

KHALAS

JANGAN SALAHKAN MAHKAMAH


JANGAN SALAHKAN

MAHKAMAH

AMIN

JANGAN SALAHKAN

TUAN HAKIM

KHALAS

INI MALAYSIA SEMUA BISA DIATUR


INI MALAYSIA PAK...

SEMAU BISA

DI ATUR

AMIN


Unknown commented on 
"MULAKAN SATU GERAKAN"

Wei ini Malaysia Boleh lah, kah kah kah manusia jatuh hukum masuk dah penjara pun nak ampun bebas apa lagi orang baru kena dakwa, belum jatuh hukum? Pakai otak lah sikit boleh kan? Masih tak faham atau berlakon bodoh sengaja apa pun masuk masuk tetap sokong penyamun kan? Kah kah kah syukur alhamdulliah semuanya halal belaka

KES ANWAR IBRAHIM


KES

ANWAR IBRAHIM


KETIKA KES SAIFOL BOKHARI
ANWAR DI HANTUI OLEH DNA
KAH KAH KAH

KETIKA KES ZAHID HAMIDI
ANWAR DI HANTUI OLEH DNAA
KAH KAH KAH
KHALAS

KES PEREMPUAN CHINA TIPU NAJIBKES CHINA

PEREMPUAN

TIPU NAJIB

AMIN

KHALAS

KAVADI SEMAKIN BERAT


Rakyat berhak dapatkan penjelasan lepas tanpa bebas kes Zahid Hamidi

RAKYAT berhak diberikan penjelasan yang jelas dan tuntas oleh pihak Jabatan Peguam Negara berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melepaskan tanpa membebaskan Zahid  daripada kesemua 47 pertuduhan jenayah melibatkan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram membabitkan dana Yayasan Akalbudi minggu ini.

Hakim Collin Lawrence Sequerah membenarkan permohonan Jabatan Peguam Negara agar prosiding perbicaraan diberhentikan bagi kesemua pertuduhan terhadap presiden Umno itu.

Ramai pihak dalam negara yang terkejut terhadap keputusan ini serta menuntut supaya pihak Jabatan Peguam Negara dan Peguam Negara memberi penjelasan terhadap perkara ini.

Penjelasan ini penting bagi mengelakkan sebarang syak wasangka, kecurigaan dan ketidakpuasan berlaku terhadap pihak Jabatan Peguam Negara sendiri serta terhadap sistem keadilan dan undang-undang di negara kita secara keseluruhannya.

Agak sukar untuk mana-mana pihak mempertikaikan keputusan pihak Jabatan Peguam Negara.

Seperti yang diketahui, pihak Jabatan Peguam Negara khususnya Peguam Negara sendiri berhak menjalankan sesuatu prosiding atau menghentikannya mengikut peruntukan kuasa yang telah diberikan kepada mereka seperti yang termaktub bawah Kanun Prosedur Jenayah dan Perlembagaan Persekutuan.

Untuk rekod, ini bukan pertama kali orang ramai menuntut penjelasan daripada pihak Jabatan Peguam Negara terhadap sesebuah kes.

Pada tahun 2021, kita didedahkan dengan isu dakwaan seorang pelajar sekolah terhadap seorang gurunya yang dikatakan melakukan jenaka rogol di dalam kelas.

Namun, pihak Timbalan Pendakwa Raya pada ketika itu telah memutuskan tiada tindakan lanjut (NFA) terhadap guru berkenaan.

Perkara yang sama juga pernah berlaku melibatkan seorang pelajar universiti awam tempatan yang telah membuat laporan polis berhubung dakwaan gangguan seksual terhadap dirinya oleh seorang pensyarah di universitinya.

Namun, pihak polis berkata pihak Timbalan Pendakwa Raya telah memutuskan tiada pertuduhan dibuat terhadap suspek terbabit.

Sukar untuk mana-mana pihak mempertikaikan keputusan yang telah dibuat oleh pihak Jabatan Peguam Negara ini kerana keputusan mereka dianggap sebagai muktamad seperti yang termaktub bawah Kanun Prosedur Jenayah dan Perlembagaan Persekutuan.

Namun, perlu ditegaskan sebagai seorang penjawat awam, Peguam Negara dan Pendakwa Raya perlu menjalankan tugas dengan penuh integriti dan profesional dengan memberi pertimbangan kepada keselamatan negara, kepentingan dan keselamatan awam serta perhatian media.

Perkara ini dapat dilihat dengan mendalam melalui kes Public Prosecutor v Zainuddin [1986] 2 MLJ 100.

Oleh yang demikian, adalah penting proses penerangan diberikan oleh pihak Jabatan Peguam Negara dan Peguam Negara supaya orang ramai dapat penjelasan yang lebih tepat terdapat sesuatu kes terutamanya kes-kes yang berprofil tinggi dan yang mendapat perhatian umum dalam negara kita.

Bagi memantapkan lagi proses keadilan dan undang-undang dalam negara kita, adalah disarankan proses penerangan ini dijadikan sebagai satu polisi baru untuk pihak Jabatan Peguam Negara pada masa akan datang. – 6 September, 2023.

 

* Dr. Muzaffar Syah Mallow,
 Profesor Madya, Fakulti Syariah & Undang-Undang,
 Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

WOIT

KAVADI SEMAKIN

BERAT

AMIN

SALAH JANGKAAN

BERTAMBAT BERAT

TAMBAH BEBAN

JENG JENG JENG

KHALAS

ZAHID YANG BERSIH DI FITNAH LAGI
ZAHID YANG BERSIH

DI FITNAH LAGI

AMIN

KHALAS

JAWAPAN JUJUR DARI ANWAR IBRAHIM


Kes Zahid: Saya tidak campur tangan, kata Anwar

ANWAR Ibrahim menegaskan beliau tidak campur tangan berhubung keputusan mahkamah untuk melepas tanpa membebaskan (DNAA) d Zahid  daripada semua 47 pertuduhan dihadapinya.

Perdana menteri berkata peguam negara mempunyai kuasa sepenuhnya dalam mengendalikan kes tersebut.

“Jaksa agung (peguam negara) ada wewenang (kuasa) sepenuhnya dan diberikan alasan-alasan. Saya berikan wewenang kepada jaksa agung, kerana dia bicara tentang 200 halaman permohonan baharu oleh Zahid.

“...ini keputusan jaksa agung jadi saya tidak campur,” katanya apabila ditanya media tempatan mengenai isu tersebut selepas Program Temu Anwar di Jakarta malam tadi.

Ketika ditanya sama ada keputusan tersebut akan memberi persepsi tidak baik terhadap kerajaan, Anwar berkata ia tidak menjejaskan kredibiliti kerajaan dan menegaskan beliau tetap dengan pendiriannya yang keras membanteras rasuah.

Semalam Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan untuk melepas tanpa membebaskan Ahmad Zahid daripada semua 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram yang berkaitan dengan dana Yayasan Akalbudi.

Hakim Collin Lawrence Sequerah membuat keputusan itu selepas mendengar 11 alasan yang dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohd Dusuki Mokhtar untuk menghentikan prosiding kes berkenaan.

Ahmad Zahid sebelum ini menghantar surat representasi setebal 200 muka surat kepada Pejabat Peguam Negara (AGC), sebagai asas pertimbangan supaya pertuduhan terhadapnya digugurkan.

Surat representasi pertama dikemukakan pada Januari lepas manakala yang terbaru lengkap dengan fakta dan bukti baharu dihantar kepada AGC pada Februari. – Bernama, 5 September, 2023.


INI JAWAPAN

JUJUR DARI

PEMIMPIN ISLAM

YANG WARAK

YANG BOLEH IMAM

AMIN 

TAK PERLU

MASUK MASJID

TAK PERLU

 BERSUMPAH 

LAKNAT

AMIN 

KHALAS

ZAID NAK BUAT DEMO ANTI ZAHIDZAID NAK BUAT

DEMO ANTI ZAHID

AMIN

BETUL KE ?

JENG JENG JENG

KHALAS

NASEHAT PAGI RABUNASEHAT 

PAGI RABU

AMIN

Unknown commented on
 "LAGI FITNAH TERHADAP ZAHID"

Semua yang berlaku ada hikmah, dah ada laluan masing masing, ada masuk ada keluar kecuali masuk kubur, tak boleh keluar dah, belum ada teknologi nak hidupkan yang mati, ramai nak ke syurga, harapan sentiasa kekal selamanya di akhirat nanti, itu harapan bagi seluruh umat manusia, tapi entah jadi atau tidak diri sendiri tahu menilai diri sendiri kan begitu? Apa pun sentiasa doa yang terbaik sentiasa bersikap baik, sentiasa cakap yang baik maka akan jadi baik lah jugak nanti amin, jangan merapu sangat buat kerja masing-masing sudah, tak payah hulu hilir nak semua sebab akhirnya tak bawa apa apa pun, 
Datuk Seri tak bawa, harta tak bawa, kereta tak bawa, rumah agam tak bawa, ada sesiapa bawa tak? Pakai makan hidup dengan apa yang ada sudah, hasut menghasut ini kerja syaitan, kalau syaitan penuh jiwa memang suka menghasut sebab selalu melepak di kubur Cina, dah lah bulan sembahyang hantu jadi banyaklah hantu berkeliaran dalam rupa manusia kah kah kah
 

DADAH IMPOT TAKDA TOKANKETUM DITANGKAP

ADA TOKAN

AMIN

DADAH DIIMPOT

TAK ADA TOKAN

AMIN

INI MACAM ADA

KAUTIM

JENG JENG JENG

AMIN

Unknown commented on 
"INI BUKAN ROKET SAINS"

Wow TT boleh jadi pegawai narkotik lol, baru betul baru kena cara, ini nak tangkap warga asing haram bersepah merata tempat kata risikan selama beberapa bulan, bagi Mat bawa teksi boleh tunjuk mana ada warga asing kah kah kah, tapi ramai dah pindah ke condo mewah tinggal ramai ramai share majikan bagi denda juta baru ada akal menggaji warga haram baru padan, kah kah kah tangkap pelacur pun pakai perisik kah kah kah bagi duit buka lah lubang kah kah siapa tak tahu siapa tak nampak makna buta hati buta jiwa kah kah kah


 

PAGI RABU


PAGI RABU

RABU 6 SEPTEMBER 2023
HEBOH PASAL ZAHID 
MASIH MEREBAK

RAMAI TAK FAHAM
KUASA DAULAH
RAMAI TAK SEDAR
MAKNA KUASA
RAMAI TAK TAHU
DI BELAKANG KUASA INI
ADA BERBILION BERJUTA
RINGGIT DOLAR DAN DINAR

KEMPEN LAWAN RASUAH
KEMPEM KERJA JUJUR
SEMUA INI PROPA
NAK CARI UNDI

ISLAM KE 
MELAYU KE
SEMUA PROPA
YANG KESIAN MAK CIK FELDA
PERCAYA HIDUP HIDUP
DENGAN PROPA
KAH KAH KAH

AMERIKA
KEPALA TIM PROUD BOYS
PENYOKONG TRUMP
DI PENJARA 22 TAHUN
KERANA DEMO
PADA  6 JANUARI 2021
KERANA BIDEN TIPU UNDI

KOREA UTARA
NEGARA INI AKAN JUAL SENJATA
PADA RUSIA
AMERIKA BERI AMARAN
KAH KAH KAH

INDONESIA
TIMUR LESTE MENJADI
ANGGOTA TERBARU ASEAN
DI PERSIDANGAN ASEAN
DI JAKARTA

PAKISTAN
NEGARA REPUBLIK ISLAM
INI SEDANG  NAZAK
BILA PRU  DI TANGGUH

HOKKIEN
PAGI INI BASAH 
HUJAN RENYAI RENYAI
GUA MASUK PAKAI PAYUNG
LOPAK AIR DI SANA SINI

CENGKERIK DENGAN  GUMBIRA
BERSIMPONI
BUMI BASAH MEMBAWA REZEKI

UNGGAS LAIN
SENYAP TAK ADA YANG  BELAGU
HANYA SESEKALI TIONG
BERSUARA

GUA HARAP
HARI INI AKAN PANAS
WALAU PUN LANGIT KELAM
AWAN HITAM DI LANGIT
MATA HARI TAK KELIHATAN

DAH BEBERAPA HARI 
CUACA AGAK MENDUNG
APAKAH INI TANDA
BANJIR AKAN SAMPAI ?
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT PAGI RABU
YANG BASAH
DENGAN SENYUMAN

BRO
JANGAN AMBIL POT
PADA  PERKARA YANG LU
TAK LEH KONTROL
TUMPU TENAGA PADA
PERKARA YNG LU BOLEH BUAT

BRO
PERSIAPAN ADAL KUNCI
KEJAYAAN

BRO
LU NAK BERJAYA
LU JANGAN MENYERAH

BRO
LU TAK AKAN UBAH APA APA
SELAGI LU TAK UBAH
CARA LU BERFIKIR

BRO
MEMBUAT LEBIH
SERONOK DARI HASILNYA

BRO
KEBAHAGIAN BUKAN
TAK DA MASALAH
TAPI KEUPAYAAN KITA
MENYELESAIKAN NYA

BRO
LU BOLEH MAAFKAN
TAPI LU JANGAN LUPAKAN
JIKA LU LUPAKAN
LU TIDAK BELAJAR DARI KEMAAFAN
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERABU