Selasa, 14 April 2020

ABE SORE

ABE SORE

SELALU TERBAYE

SATU LAGI BAHAYA UNTUK UMAT MANUSIA
SATU LAGI

BAHAYA UNTUK

UMAT MANUSIA


Ukraine: wildfires draw dangerously close to Chernobyl site

Kebakaran  di Ukraine telah merebak ke lebih dari satu batu dari loji tenaga nuklear Chernobyl yang tidak berfungsi dan tapak pelupusan untuk sisa radioaktif, menurut para aktivis, kerana lebih daripada 300 anggota bomba bekerja untuk memuatkan api itu.

Sebuah video yang disiarkan oleh pengendali pelancongan Chernobyl menunjukkan api dan awan asap naik di depan tempat perlindungan di atas bangkai reaktor nuklear Unit 4 Chernobyl, tempat bencana nuklear terburuk dalam sejarah.

Kebenaran mengenai Chernobyl? Saya melihatnya dengan mata saya sendiri ...

Pengendali pelancongan, Yaroslav Yemelianenko, menulis bahawa api telah sampai ke bandar terbiar Pripyat dan hanya 2km (1.24 batu) dari loji kuasa nuklear dan tapak pelupusan radioaktif Pidlisny.

"Keadaannya sangat kritikal. Zon itu sedang membakar, "tulisnya dalam catatan Facebook yang diiringi video dari api itu. Yemelianenko,  yang juga ahli lembaga penasihat awam untuk perkhidmatan kecemasan Ukraine, juga menuduh kerajaan menutup bencaba besar dari kebakanran ini.AWAS

PERTEMPURAN BERTERUSAN

PERTEMPURAN

BERTERUSAN573 orang di Masjid India jalani saringan Covid-19, kata KP KesihatanSeluruh kawasan Masjid India di bawah perintah lebih ketat, kata Ismail Sabri


Bilangan tentera ditambah untuk PKP fasa ketigaTiada kes baharu daripada 5 kluster Covid-19


TIADA kes baharu dilaporkan daripada beberapa kluster Covid-19 yang dikenal pasti, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah, hari ini.

Jumlah kes lima kluster yang dikenal pasti- kenduri kahwin Bangi, pesakit dalam pengawasan Itali di Sarawak, gereja Sarawak, Rembau dan Bali di Kuantan- masih kekal sama kerana tiada kes baharu dilaporkan.

Bagi kluster tablih Seri Petaling pula, Dr Noor Hisham berkata, 24,605 sampel sudah diambil dan daripada jumlah itu, 1,904 kes sah positif manakala 20,122 lagi negatif.

Manakala, kawasan yang diletakkan di bawah perintah kawalan pergerakan diperketat (PKPD) seperti Kluang, Johor dan bangunan Malayan Mansion dan Plaza City One juga tidak melaporkan kes jangkitan baharu.

Tetapi, 11 kes baharu dilaporkan berlaku di Sungai Lui, Hulu Langat dan satu kes baharu dilaporkan di Selangor Mansion, katanya lagi. – 14 April, 2020.AWAS

PEROJEK LEPAS KOBID


PROJEK 

LEPAS KOBID
Adakah mereka itu PADI Pendatang Asing Dengan Izin atau PATI Pendatang Asing Tanpa Izin? Jika PADI siapa yang menjadi kaya raya mengimport mereka semua? jika PATI bagai mana mereka boleh tinggal disitu tanpa ada tangkapan dsb? Oh Malaysia ku...berhentilah dari mengamalkan tembolok dan perut diutamakan..
 on 
INI TUGAS KITA 
SALEPAS KOBID
Publish | Delete | Spam
hamim
at 15:47

Le

JANJI SELASAJANJI SELASA
Udah2 la tua sekoq nie.. klu waktu muda pun gagal.. asyik janji selasa je... Ini plak, dah tua... Masuk, pru15 pun belum tentu lg tua oi, takde isu best dahh...
 on 
MASIH ADA 
PELAN B KE ?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:54

Ad

TIMUR TENGAH TERUS BERGOLAK
TIMUR TENGAH

TERUS BERGOLAK

AL-FATIHAH

AL-FATIHAH

5 lagi korban Covid-19

SERAMAI 202 pesakit pulih dalam masa 24 jam melebihi jumlah kes baharu Covid-19 yang direkodkan hari ini.

RAMAI GULUNG BERGULUNG


RAMAI GULUNG

BERGULUNG 
Masih beruntung kalau tikar nya dijangka digulung dibulan Ramadan. Masih ada  - jika... Yg tgh menggulung Dan yg telah digulung dalam tikar pun ramai.... 
on 
BERITA
 MENAKUTKAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 14/04/20

197

PELAN B

MANA NIK NAZMI

MANA GI OTAI
Plan B dah terkedu, hanya mata terkebil kebil macam katak hijau kena sebur air, tapi tak sangka dua dua baru keluar, sorang keluar penjara sorang keluar sepital, dua dua susun strategi, yang keluar penjara bising meratip bak katak memanggil hujan, yang keluar sepital dalam diam bak api dalam sekam tiba tiba membakar rentong segalanya... 
on 
MASIH ADA
 PELAN B KE ?
Publish | Delete | Spam
hamim
on 14/04/20

T

LU DAPAT 55 RM - 1969 GUA DAPAT 45RM1977 LU DAPAT

 55 RM

1969 GUA DAPAT

45 RM

1977 ..kita baru jumpa minyak ..gwa Form Six, tiap bulan gomen kasik 55 hinggit, nilai sikarang 33O ..kayo gwa ooo. Hari ini minyak sumber utama ..Malaysia kaya ..anak gwa Form Six sokolontit bijik pon tak dapek apo ..sapa yang melahap duit minyak ni ..sapo?. 
Kehadiran Korona ..dgn kuasa Allah ..kita dapat melihat betapa ramai nye rakyat yg Papo Kodano dan Galadangan ..dalam masa yang sama kita punye kolompok Kluster Kayangan. Tu sebab gwa tak ambik pot minyak naik ke turun ..The Song Remain The Same. 
on
 BERITA BAIK 
UNTUK 
RAKYAT MALAYSIA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 14/04/20

Hisha

INI TUGAS KITA SALEPAS KOBID

INI TUGAS

KITA SEMUA

WARGA  ASLI

MALASYIA

PASTIKAN 

KURANGKAN

PENDATANG


Mengapa ribuan warga asing boleh menetap di sini? –MCCF


KUALA LUMPUR – Beberapa hari lepas kita dikejutkan dengan berita segelintir warga asing membaling objek, seperti pasu bunga malah ada juga dakwaan najis serta air kencing, ke arah anggota keselamatan semasa sedang bertugas di Selangor Mansion di kawasan Masjid India di sini.

Ini kerana Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) terpaksa melakukan kawalan ke atas dua blok bangunan kediaman iaitu Malayan dan Selangor Mansion susulan perisytiharan dua blok bangunan flat itu dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dengan 47 kes kes positif Covid-19.

Hampir kesemua penduduk di dua blok bangunan itu, atau kira-kira 6,000 orang, adalah warga asing dari India, Pakistan, Bangladesh dan Myanmar.

Ia  terletak kira-kira 500 meter dari lokasi Plaza City One, yang lebih awal dikenakan PKPD pada 31 Mac lalu.

Menurut Presiden Yayasan Keperihatinan Komuniti Malaysia (MCCF), Halim Ishak, bilangan warga asing yang tinggal di kedua-dua blok bangunan itu sangat mengejutkan serta membimbangkan.

Kata beliau, pihak berkuasa terpaksa mengepung dan berkawal di kawasan itu berikutan sejumlah pesakit positif Covid-19 dipercayai dari kluster tabligh Masjid Sri Petaling.

“Saya ada persoalan, bagaimana ribuan warga dibenar mendiami rumah di tengah kotaraya sedangkan ianya adalah hak rakyat Malaysia?

“Adakah mereka semua mempunyai dokumen yang sah? Siapakah majikan mereka? Apakah selama ini pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) khususnya dan pihak badan penguatkuasa yang lain tidak mengetahuinya?

“Bangunan indah DBKL yang berkuasa penuh di KL tidak sampai 500 meter jarak dari bangunan Selangor Mansion dan Malayan Mansion. Dan kini kita terpaksa pula menghadapi kes peningkatan pesakit Covid-19 dalam kalangan warga asing?

“Malah kita kita berdepan dengan pelbagai isu termasuk baling-baling barang ke atas anggota berkawal, warga asing yang kini dikenakan PKPD pula berhadapan dengan masalah makanan dan sebagainya sehingga kerajaan terpaksa berhempas pulas bertanggungjawab memastikan semuanya cukup untuk mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada MalaysiaGazette warga asing yang dilihat tidak mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di negara ini dan berita ‘kurang enak’ sejak akhir-akhir ini termasuk kebanjiran warga asing di Pasar Borong Selayang.

MCCF merupakan badan bukan kerajaan (NGO) yang menjalankan penyelidikan isu kebanjiran warga asing sejak tahun 2015 selain menawarkan perkhidmatan kertas cadangan kepada penyelesaian menyeluruh isu warga asing kepada kementerian berkaitan.

Kata Halim Ishak, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu menyiasat perkara itu bagi memastikan kebanjiran warga asing dapat ditangani.

“Mungkin Covid-19 ini akan membuka mata pelbagai pihak, kita harap SPRM siasat dan tindakan tegas di ambil kepada mana-mana pihak terlibat menjadi dalang kebanjiran warga selain khianati hak kediaman rakyat Malaysia,” katanya. –MalaysiaGazette


MALAYSIA

UNTUK

WARGA MALAYSIA

PASTI SLOGAN

BARU 

LEPAS KOBID

MASIH ADA PELAN B KE ?


MASIH ADA

PELAN BEE KE?

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

'Pelan B' jika Mahathir ingkar

 peralihan kuasa - MP PKR

Diterbitkan 
Dikemaskini 16 Feb 2020, 8:58 pm
Pemi
Malaysiakini
Abam tak akan peduli apa pun janji dia jadi pm.dia akan deal,akan rigging,ugut,melolong,terpekik..janji jadi PM.corona sudah sampai dipintu.nyawa dulu.maka deep state pun united front dgn siapa yang sudi. 
on 
ATOK 
SELAMATKAN NEGARA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 13/04/20

K

KARONA BUKAN BAB AGAMA
KARONA BUKAN

BAB AGAMA

KARONA IALAH

 BAB KESEHATAN

Melayu masih alpha, melayu masih fikir pasal politik, sampai bantuan kepada rakyat susah pon nak politik, korona ini bukan politik, kesihatan manusia sejagat terancam, tetapi di Malaysia masih lagi fikiran kolot masih lagi perkauman masih lagi isu bangsa agama, sampai bila? 
Dulu dulu masa kegemilangan minyak wangi alkohol haram, apa apa ada alkohol haram, menyusup masuk ke dalam saluran darah,sekarang setiap hari sapu sanitizer, bukan kritik tapi sebagai ingatan, jangan mudah lupa, agama jadi tunggangan, guna akal guna otak semua ciptaan melawan wabak Covid bukan datang dari Arab pon, kenapa nak jadi Arab sangat terutama puak UG dan ularmak? 
Jangan marah, walau perniagaan kedua tertua tak kan tak boleh guna otak? Bila dapat habuan jawatan, wang dan kedudukan semua haram jadi halal? Hamper bantuan Kerajaan yang diumum itu bernilai RM 100 sampai kat Makcik Kiah jadi hamper RM 30...terbaca dalam Facebook kah kah kah maka diumumkan Kerajaan Klay Pot telah kembali secara rasminya, asal 
on 
PASCA KARONA
 BALA SAMPAI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 14/04/20

Tanp

NAK BELANJA LEPAS PKP

NAK BELANJA

LEPAS PKP

Dr chenor, satu je la kita kasi shortcut. Orang yg takde nama ni sume chicken, berani gitu² je. Chicken makan dedak, so paham² je la. Sendiri makan pengat, sendiri mau ingat. Panglima belakang je sume tu, depan² terus jadi nurdelima... Kah kah kah kah kah.. aku ada nama tau, so bleh taip kah kah kah tu... 
on 
BERGUMBIRA
Amier The Hero
on 14/04/20

Takpa, habis pkp ngo banja lu nasik kari ayam goreng kat gerai salam pudu. Itu macai manyak mangang lor, talak otak punya olang. Utk percetakkan, banyak permintaan tapi takleh jalan job. So sikalang ngo juai putu mayam saja dulu, boleh la buat beli beras dari kena makan dedak.. LOL.. ~~ Betul tu amier the hero wa sokong lu bulat²... Cuma wa mintak lu manyak² sabar. Ini masa pkp suma olang ada sikit tekan dekat otak.. Wa talak campur ini hal wa cuma mau bagi nasihat... on TEMBAKAN AMIER THE HERO Cina Pudu on 13/04/20 
on 
AMIER THE HERO
Publish | Delete | Spam
Amier The Hero
on 13/04/20

Tanpa

NI APA PULAK?


NI APA PULAK ?

Mengapa ribuan warga asing boleh menetap di sini? –MCCF


BERITA MENYUSUL


LU CAYA DONGENG ARAB KE?LU CAYA 

DONGENG ARAB ?
TT memang dah boleh amput bidadari. Lebai Eddy Wang dah sunatkan pelir Hisham dekat Sheraton hari tu. Sekarang ni mana ada Hisham berani jentik telo lebai lagi. Dah lama tak dengar hisham kutuk Nik bodoh, Din Ayam, TAHIyuddin dll.
 on 
GEROMBOLAN MASUK 
KERANA ABAM 
TIPU AMANAH DAP
Publish | Delete | Spam
azam
on 14/04/20

H

SAMA SAMA KITA USAHAKAN DEMI KESELAMATANSAMA SAMA

KITA USAHA

DEMI

KESELAMATAN 


Gulung tikar jika waktu operasi Ramadan terhad, kata pengusaha restoran

PENGUSAHA restoran dan kedai makan merayu kerajaan memanjangkan tempoh operasi perniagaan semasa bulan puasa yang akan bermula sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tahap ketiga.

Persatuan ini bimbang had masa operasi pada bulan puasa akan menyukarkan peniaga dan menyebabkan mereka menanggung lebih banyak kerugian.

Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Melayu Islam Wilayah Persekutuan dan Selangor Permas Ayob Abd  Majid menjelaskan, perniagaan mereka sudahpun banyak terjejas sejak PKP dikuatkuasa.

“Sekarang ini pun perniagaan kebanyakan ahli kita memang terjejas. Boleh dikatakan kutipan harian hanya sekitar 20% hingga 30 %.

“Walaupun kita guna khidmat penghantar makanan seperti Food Panda dan Grab pun masih sukar juga.

“Sebab itu kalau boleh kita minta kerajaan  panjangkan operasi lebih dari 8 malam. Kalau boleh sampai jam 10 malam pun OK,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Beliau juga bimbang ramai pengusaha akan menghentikan perniagaan akibat kerugian dan tidak dapat menanggung kos operasi sekiranya kerajaan tidak membenarkan waktu operasi dilanjutkan.

Tambahan pula, pemilik kedai tidak dapat menutup kedai pada waktu siang untuk mengusahakan bazar ramadan semasa bulan puasa seperti diamalkan pada tahun-tahun sebelum ini, katanya.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin semalam memutuskan operasi segala bentuk bazar Ramadan tidak dibenarkan sepanjang PKP berlangsung untuk mengelak jangkitan Covid-19.

Bagaimanapun, Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa masih berusaha untuk membolehkan pengusaha dapat berniaga pada bulan Ramadan secara pesanan, pandu lalu dan penghantaran.

Di sepanjang PKP, pengusaha kedai makan juga hanya dibenarkan menggunakan kaedah serupa dan dilarang membenarkan pelanggan makan di premis.

Pada fasa pertama PKP yang berkuatkuasa bermula 18 Mac lalu, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membenarkan kedai makan beroperasi antara 6 pagi hingga 10 malam.

DBKL kemudiannya menarik balik waktu operasi 6 pagi hingga membenarkan kedai makan 24 jam beroperasi semula.

Namun arahan itu terbatal dan operasi kedai makan 24 jam ditetapkan semula pada 6 pagi hingga 10 malam selepas Majlis Keselamatan Negara mengeluarkan soalan lazim.

Lanjutan PKP yang memasuki fasa kedua pula menyaksikan tempoh operasi kedai makan dihadkan lagi dari 8 pagi ke 8 malam.

Saranan sama agar kerajaan membenarkan kedai makan beroperasi lebih lama pada bulan Ramadan turut disokong seorang lagi pengusaha restoran di Ampang Jaya, Mohamed Azrin Anver Ali.

Pemilik restoran itu berkata pelanggan akan mudah membeli juadah berbuka puasa dan sahur jika kerajaan membenarkan tempoh operasi 24 jam semula.

“Bukan semua boleh bersahur dan berbuka di rumah terutamanya para petugas barisan hadapan,” katanya, turut mencadangkan pemilik kedai makan mengetatkan lagi langkah pencegahan.

Azrin berkata beliau kini menanggung kerugian waktu PKP dan bimbang ia akan meningkat sehingga 90% jika waktu perniagaan tidak dilanjutkan.

“Jikalau kerajaan masih menetapkan waktu operasi dari 8 pagi hingga 8 malam, ramai di antara pengusaha restoran gulang tikar.

“Bukan semua pemilik bangunan memberi pelepasan atau pengurangan sewa. Kami juga perlu menjaga kebajikan seperti gaji, makan dan minum, tempat tinggal (pekerja) dan sebagainya,” katanya.

Seorang lagi pemilik kedai makan di Sungai Buloh, Rasidah Hamzah berkata mereka tiada pilihan melainkan akur dengan tempoh operasi waktu PKP jika kerajaan enggan memberikan pengecualian.

Pada masa sama, beliau bukan saja susah hati tetapi keliru dan sukar menyesuaikan waktu perniagaannya terutama pada waktu bulan puasa kelak.

“Dengan tempoh masa yang singkat menjelang Ramadan kami cuma mampu berusaha dan tawakal dalam mengharungi detik sukar ini.

“Bila masuk bulan puasa saya lagi susah hati sebab masa singkat sangat berniaga sampai 8 malam. Walhal kami penjual makanan seperti tom yam yang lebih sesuai pada waktu malam.

“Jadi saya menjangkakan perniagaan saya akan lagi merosot. Sekarang pun saya sudah berhentikan enam pekerja,” katanya.

Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Muslim Sabah  juga melontarkan cadangan sama meminta kerajaan memanjangkan tempoh operasi restoran muslim semula dan sepanjang bulan puasa.

Penasihatnya,Baisul Khan Salman Faris mencadangkan waktu perniagaan restoran yang sesuai bermula 3 petang hingga 3 pagi bagi memudahkan orang ramai membeli makanan berbuka dan bersahur.

“Wajarlah kerajaan mempertimbangkan semula dibuka sehingga 9 malam sehingga bulan puasa dan dipanjangkan ke 3 pagi untuk bulan puasa.

“Tidak semua rakyat mampu masak sendiri di rumah,” katanya. Sabah menetapkan had masa operasi restoran bermula 6 pagi hingga 6 petang.

PKP dilanjutkan ke peringkat ketiga bermula 15 April hingga 28 April bagi membolehkan pandemik Covid-19 terus terkawal.

Setakat semalam, Malaysia mencatat sejumlah 4,817 dan 77 kematian dan jumlah kes sembuh lebih ramai berbanding kes baharu. – 14 April, 2020.


BAYANGKAN

KALAU

TERUS MENIAGA

PELANGGAN

HABIS MATI

AKHIRNYA

GULUNG TIKAR

LINGKUP JUGA

SYURGA TU APA?SYURGA TU APA

NI BAHASA 

SANSKRIT KAN ?
Syurga (kata serapan daripada Bahasa Sanskrit: स्वर्ग svarga "kayangan") 
merupakan satu konsep hidup selepas mati dalam banyak agama dan falsafah ...

Itu je la modal takut kena pau.. fitnah tak habis habis, memang sesuai jd geng jeming.. yang pasti jeming and the geng khianat rakyat, dan menjemput kembali geng2 perompak memerintah dan rompak negara.. 
tapi takpa lebai ada jual agama tutup kejahatan.. isham rais penzina dan peminum arak tegar pun insyaallah dapat masuk sorga dgn bantuan kawan baru, lebai pas pis pus.. 
on
 FREE MASON
 TAK PENTING
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 13/04/20

K

JANGAN PERCAYA KHABAR ANGIN


JANGAN PERCAYA

KHABAR ANGIN
ramai Melayu bodoh tuli kena kencing dan tertipu dengan fake news yg mengatakan abam askar pakai topi kat Masjid India sbb kena simbah air kencing warga asing..... Melayu dan kencing berpisah tiada...
kah..kah..kah 
on
 PELUANG SUSUN 
KEMBALI EKONOMI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 13/04/20

It

BERITA MENAKUTKAN

BERITA 

MENAKUTKAN

Gulung tikar jika waktu operasi Ramadan terhad, kata pengusaha restoran


BERITA MENYUSUL

BLACKMAIL IALAH PAUBLACKMAIL 

IALAH PAU


Anwar leaves it to cops to probe author for blackmail


  • NATION
  • Thursday, 20 Jun 2019

PETALING JAYA (Bernama): PKR president Datuk Seri Anwar Ibrahim said he would leave it to the police to take appropriate action against author Yahaya Ismail who threatened to publish a book disparaging him if not paid RM400,000.

Confirming that he had received the threat from the author of the book titled 'Mengapa Anwar Tak Boleh Jadi PM' (Why Anwar Cannot Become PM), the Port Dickson MP said a police report on the matter had been lodged on Wednesday (June 19) against the writer.

- Kena Pau - ayat nak takutkan orang ramai. Sama seperti dosa dan pahala oleh penjual agama. Kah Kah Kah. Nak kencing budak2 boleh lah. Kalau betul nak kena pau dah lama Mentri dalam negeri buat usul di Parlimen. Ini isu seks ja ada. 
on 
FREE MASON
 TAK PENTING
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 14/04/20

ra

BERITA DARI NOKIA
BERITA NOKIA
KPDNHEP 
MELAKSANAKAN 
SKIM HARGA  MAKSIMUM 
BAGI MENGAWAL HARGA 
BARANGAN KEPERLUAN 
SEPANJANG TEMPOH PKP 
WHATSAPP 019-279-43-17 
UNTUK ADUAN 
KETIDAKPATUHAN

MAJLIS 
KESELAMATAN NEGARA

HARGA MINYAK MENTAH NAIK BAIK UNTUK NEGARA


HARGA

MINYAK MENTAH

 NAIK BAIK

UNTUK DANA

NEGARA
Rakyat sentiasa berdoa semoga harga minyak dunia terus turun. Sejak berkawan dengan Team Semburit Hisham dah mula jadi penyokong tegar kapitalis. Amin. 
on 
BERITA BAIK UNTUK 
RAKYAT MALAYSIA
Publish | Delete | Spam
azam
on 14/04/20

Ni


MASUK HUTAN


MASUK UTAN
Pueei yanadeei ello pundek leluar berpeleseran ada cabaran tak tahan jadilah pundek go go somewhere in hutan like fishing jungle tracking masak masak pondok pondok dan kekalkan jurang sosial cabaran itu adalah adventure old many u - mani mani etietd bladi stupiditi. 
on 
JANGAN BODOH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 13/04/20

KMASUK KE HARI 28

BERKHALWAT

BLACK 14

SELASA 14/4/2020 
MASUK KE HARI 28 
JANGAN RISAU  DUA ARI LAGI
BUKAN RAYA

KWANTUNG PAGI INI CERIA
MATAHARI DAH NAIK JAM 7.30
OKESTRA UNGGAS
SENTIASA MENGHIBUR

PAGI INI IALAH
HARI BLACK 14
SAYA AKAN MENULIS 
BABAK SEJARAH INI 
UNTUK ESOK

KETIKA INI 19 TAHUN DULU
 TELAH MASUK
KE HARI KE LIMA
SAYA
DI KURUNG BERKHALWAT
SORANG DIRI
DITEMPAT RAHSIA

AMIN