Sabtu, 22 Mei 2021

ABE JANGE BIMBE

 


 ABE 

JANGE BIMBE

TODI MINUMAN BAIK UNTUK KESEHATAN

 

 

TODI MINUMAN

BAIK UNTUK

 KESEHATAN

Unknown commented on 

"BETUL AKAL 

ADALAH KONSEP"

Aku nk gelak pun kesian,,,, Sudah2lah TT. Dari elok dok nampak hang berilmu dah serupa kaki todi kedai antarabangsa chulia pulak.

BETUL ADA KEBENARAN - KENAPA TAK GUNA C.U.S - GOTONG ROYONG





C.U.S 

 ADA KEBENARAN

AMIN

AWAL LAGI  

TELAH SILAP

 TIDAK GUNA

FIKRAH BIJAK

AMIN

PATUT TIDAK 

GUNA PERKATAAN

 S.O.P

INI INGGERIS

MAK CIK  FELDA

TAK FAHAM ERTINYA

AMIN

SEBUT PERKATAAN 

PUN TAK DAPAT

KAH KAH KAH

KENAPA TAK

PAKAI

C.U.S

CARA UNTUK SELAMAT

INI LEBIH DIFAHAMI

AMIN



Teladan tidak baik, faktor langgar SOP

KUALA LUMPUR – Teladan tidak baik daripada golongan pemimpin membabitkan menteri, ahli politik dan tokoh masyarakat seperti selebriti yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) antara faktor masyarakat di negara ini semakin malas patuh pada arahan.

Felo Utama, Institut Kajian Etnik (KITA), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Emeritus  Dr Teo Kok Seong berkata, kelesuan masyarakat melawan pandemik Covid-19 lebih setahun juga menyumbang peningkatan jangkitan wabak ini hingga tercetusnya sikap sambil lewa dalam pematuhan SOP.

“Sementara masyarakat cuba sedaya upaya mematuhi SOP, seperti tidak pulang beraya di kampung, sesetengah pemimpin memuat turun gambar anak mereka pulang berhari raya, dari seberang laut pula, dan dari negara yang mempunyai varian virus yang amat berbahaya.

“Ini tidak dapat dinafikan menyebabkan masyarakat bukan sahaja berasa semacam ‘tertipu’, mereka juga marah sehingga mengambil keputusan untuk tidak mematuhi SOP secara ketat lagi,” katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata demikian ketika ditanya tentang susulan situasi semasa penularan kes baharu Covid-19 yang  semakin membimbangkan hingga mencatatkan jumlah kes hampir 7,000 kes dengan kadar kematian secara purata 40 kes setiap hari.


Jika sebelum ini, rakyat Malaysia terkenal dengan sikap dan budaya kolektivisme, iaitu amalan yang mengutamakan kepetinggan masyarakat, namun ia dilihat semakin terhakis ketika ini.

Dr Kok Seong berpandangan, ia disebabkan pengaruh dari budaya barat sehingga wujudnya sikap individualisme (mementingkan diri sendiri) yang mengakibatkan sesetengah masyarakat tidak mengendahkan SOP.

“Dalam hal ini, dua budaya itu bertentangan antara satu sama lain, kerana kolektivisme menekankan kerjasama untuk kebaikan masyarakat seluruhnya manakala individualisme menganjurkan persaingan untuk memastikan kehendak kendiri tercapai.

“Secara tidak langsung, ia akan mewujudkan ketidakharmonian sosial dalam masyarakat. Bagi saya, kita yang sesat di tengah jalan dengan individualisme dari barat, hendaklah balik ke pangkal jalan, untuk kembali mendukung kolektivisme yang sesungguhnya adalah cara hidup kita di timur,” katanya.

Tambah beliau, memandangkan situasi ketika ini semakin meruncing dan keadaan ekonomi tidak menentu, masyarakat serta golongan pemimpin tidak harus menunding jari hanya pada satu pihak sahaja.

Sebaliknya, mereka perlu melihat kembali kesalahan pada diri sendiri dalam etika pematuhan SOP yang ditetapkan kerjaaan untuk mengekang penularan wabak Covid-19 secara bersama.

“Untuk kita betul-betul ingin perangi penularan Covid-19 ini, sikap dan tingkah laku kita yang mementingkan diri itu adalah faktor terpenting dalam hal ini. Jika tidak ubah, ia akan terus berlarurtan hingga banyak nyawa terkorban akibat wabak ini,” ujar beliau. – MalaysiaGazette

 INI HASIL DARI

BUDAYA MALAS

BERFIKIR

AMIN

KLIM  BERJUANG

UNTUK

KETUANAN 

MELAYU 

KAH KAH KAH

NAMA PARTI

 MASIH PAKAI

UNITED MALAYS

NATIONAL

ORGANISATION

KAH KAH KAH

INILAH HASILNYA

KHALAS

BUKAN

KOLEK

TISMA

GUNA

GOTONG

ROYONG

SAHEH WUJUD AKAL MANUSIA



 SAHEH WUJUD

AWAL WAHID

AKAL MANUSIA

Unknown commented on

 "BETUL AKAL

 ADALAH KONSEP"

Sham rais oii...kalau akal dan agama ni benda yang sama iaitu Konsep, makanya sistem pembelajaran British telah berjaya masuk sepenuhnya ke dalam diri lu. Akal lu percaya pulk wujud, tuhan lu xpercaya. Dalam Masa sama dua2 lu kata konsep. Kahkahkah.. rest my case lah


Unknown commented on

 "BETUL AKAL 

ADALAH KONSEP"

Dey Tambi, mana satu yg wujud dulu, definasi konsep atau agama?

BAHAYA CHINA MERAH BELUM DISEDARI - WAJIB DITERUSKAN


 BAHAYA 

CHINA MERAH

BELUM DISEDARI

JAHAT AMERIKA

SEMUA ORANG TAHU


Unknown commented on

 "BETUL DITAPIS"

Mutut, gwa manyak sokong ini Apanama punya cakap. Lu TT kasi lapis tu ngomen-ngomen talak ikut lu punya lasa... talak ngam la... Macam itu Apek Merah punya hal, lu talak kasi angkat itu ngomen bila itu ngomen cakap baik kasi Apek Merah. Lu silalu kasi angkat itu ngomen, macam itu satu cilakat punya Yankee Dodo punya balua.. uncensure china laa.., cakap busuk pasat Apek Merah hali-hali. 



Lu talak timbang itu cakap mutut ka bohong ka. Itu cilakat cakap punya balua mau cali makan apa-apa pun dia boleh kasi bikin. Gwa lengok itu cilakat punya mulut cakap gwa pun sulah mau sumpah.. itu mutut mulayu punya cakap MELUAT... Haiya...

SEJARAH TAMADUN MANUSIA

 




 PERJALANAN

SEJARAH

TAMADUN MANUSIA

Unknown commented on

 "TAK PERLU TUNJUK -

 FAHAMI APA ITU KONSEP"

Zaman silam Timur tengah panas teruk, takda apa nak buat kecuali entot, ternak unta. Lepas tu bani cipta agama,sembah tuhan yang belum pernah menjelma. Lepas tu, perang agama kerana tak syok tuhan orang lain palsu. 



Inilah tema sejarah bunuh membunuh demi agama. Tapi sekarang dah ada internet. Banyak dapat dibuat. Nak bual, nak bodek, nak Judi, nak shopping, nak tonton porn, semua ada dan banyak lagi. Kenapa hari ini, orang masih gaduh kerana agama. Kan baik layar internet?

SIAPA MENENTANG ISRAEL TAKA AKAN DAPAT BERKUASA

 



 SAPA MENENTANG

ISRAEL

TAK AKAN

DAPAT TERUS

BERKUASA 

 SADDAM GADAFI 

ASAD MADEY 

 AKAN DATANG 

EDORGAN TURKI 

AKAN DIKACAU

ananimus commented on 

"MUSTAHIL AKAN 

JADI PRESIDEN AMERIKA"

dgn statement yg mcm tu,, sohih2 dah. bernie tak akan menang utk next election,, takkan la dia terlalu naif sampai tak kenal geng2 freemason iluminati yg duk berkuasa kat US semua tu??

FREEMASON ? PEKARA BIASA - JANGAN SALAHKAN ORANG LAIN

 

 INI PEKARA 

BIASA

AMIN

TAHAP FITNAH

50 TAHUN DULU

DENGAN HARI INI

JUMLAHNYA SAMA

AMIN

SOSOK PENGELUAR

FITNAH 

PENYEBAR FITNAH

SAMA JUMLAH

NISBAHNYA 50 DULU

AMIN

TAK ADA PERUBAHAN

AMIN

YANG BERUBAH

IALAH WUJUDNYA

INTERNET

ITU SAJA

AMIN

Gambar Noor Hisham ketika menerima penghargaan 
oleh pihak Royal College of Surgeons of Edinburgh itu diambil pada tahun 2018.


Fitnah berleluasa di media sosial – Noor Hisham

KUALA LUMPUR – Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah menyifatkan penyebaran fitnah melalui media sosial dalam kalangan masyarakat ketika ini semakin berleluasa dan sukar ditangani.

Beliau yang meluahkan rasa kesal berkata, kebanyakan aplikasi media sosial diguna bagi menyebarkan pelbagai berita dan cerita palsu.

“Alhamdulilah pihak Royal College of Surgeons Edinburgh telah pun mengeluarkan kenyataan rasmi pada hari ini.

“Terima kasih saya ucapkan kepada Professor  Dr Hanafiah Harunarashid atas pencerahan ini,” tulisnya di Facebook miliknya di sini.

Sejak kelmarin, Noor Hisham dikaitkan dengan upacara Freemasons dan keagamaan apabila gambar beliau memakai jubah telah tular di media sosial.

Namun gambar itu ketika beliau menerima penghargaan oleh pihak Royal College of Surgeons of Edinburgh itu diambil pada tahun 2018.

 HAKIKATNYA

JANGAN 

AMBIL POT  

JANGAN PEDULI

AMIN

SOSOK YANG JUJUR

TAK PEDULI APA

ORANG LAIN  KATA

AMIN 

TERUSKAN 

BUAT BAIK 

AMIN

YANG PENTING

JANGAN TUNJUK

GEDEBE 

NAK BELAGAK 

MASUK GAMBAR 

DALAM FB 

KAH KAH KAH

 KAH KAH KAH

NAK BERAK

NAK MAKAN

NAK JILAT

 NAK BELI KARPET 

NAK SALAM ABAH 

NAK SAPU MASJID

SEMUA NAK 

TUNJUK GAMBAR

PADAN MUKA

KAH KAH KAH  

TUJUAN LETAK

GAMBAR NAK JADI

POPULAR

KAH KAH KAH

PADAN MUKA

KAH KAH KAH

TAK SEDAR

PUNCANYA

DIRI SENDIRI 

KHALAS



BETUL AKAL ADALAH KONSEP

 



 BETUL

AKAL IALAH 

KONSEP

Akal

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigationJump to search

Akal adalah suatu peralatan rohaniah manusia yang berfungsi membedakan antara perkara yang salah dengan perkara yang benar serta menganalisis sesuatu yang kemampuannya sangat bergantung luas kepada pengalaman dan tahap pendidikan manusia empunya (sama ada secara formal mahupun tidak formal)

Unknown commented on 

"BAIK JAHAT JUJUR 

AGAMA ADALAH KONSEP"

Jadi maksud lu TT, akal adalah satu konsep? Mohon pencerahan

TAK PERLU TUNJUK - FAHAMI APA ITU KONSEP



TAK PERLU TUNJUK

FAHAMI APA ITU

KONSEP

Definisi : (kons├ęp) 1. pengertian am atau idea yg mendasari sesuatu: ... berkonsepkan mempunyai sesuatu sbg konsep: 

Unknown commented on

 "AGAMA ITU SATU KONSEP 

KEPERCAYAAN"

Abis kau nak tuhan tunjuk diri dia ke? Kalau tuhan tunjuk diri dia apa pulak selepas tu? Semua orang menganut agama yang sama ke? Atau orang macam TT tetap akan bangkang kata tuhan tu palsu.. yelah kan orang mcm TT,mana ada diri dia salah. Semua atheist ni diri dia memanjang betul, tak pernah salah.kahkahkah

BETUL SAHEH - 24 NABI ADALAH BANI ISRAEL

 



 BETUL SAHEH

24 NABI ADALAH

BANI ISRAEL


Unknown commented on 

"CONTOH YAHUDI 

YANG BUKAN ZIONIS"

islam dengan yahudi lebih banyak persamaan dari kristian.. sembah satu tuhan, cara sembahyang, cara sembelihan...

HANYA INI SAJE YANG DAPAT AKU UCAPKAN

 


HANYA INI SAJE 
YANG DAPAT AKU UCAPKAN

AL-FATIHAH


 AMY GOODMAN

PENGACARA INI 

CONTOH

SEORANG YAHUDI

YANG BUKAN ZIONIS 

AMIN


FAHAMI APA ITU AL-FATAH APA ITU AL-UMNO

 


 FAHAMI APA ITU

AL- FATAH

FAHAMI APA ITU

AL - UMNO

PELIK - ADA PENDERMA ?

 



SOALAN YANG

WAJIB DIJAWAB

ADAKAH PENDERMA 

INI AGENT

CHINA MERAH

KHALAS 

AWAS TAKTIK

CHINA MERAH

KHALAS

Unknown commented on

 "DALAM HAL VEKSIN KJ BETUL"

Tuan TT, polis Sabah bagi pihak polis P.Pinang sudah menyoal siasat si penderma vaksin Sinovac untuk P Pinang. Maknanya ada banyak hal kat belakang yang kita tak tau. Jadi Tuan TT sudah terlalu cepat melepaskan tembakan sebelum hakikat sebenar diketahui... hanya percaya kepada kenyataan menteri vaksin itu yang Tuan TT pernah persoalkan jangan korek-korek untuk poket sendiri atau untuk kroni dari program vaksin ini. 


So you jumped gun first dan buat tuduhan KM PP dan LGE bangang.. tidak menyiasat dahulu bila ada pihak offer vaksin percuma. Dalam satu hal program pemolehan vaksin dikawal begitu ketat oleh menteri vaksin itu dan pembelian yang begitu mahal sehingga Tuan TT sendiri persoalkan, jadi bukankah satu langkah penjimatan yang bijak oleh KM PP apabila ada pihak yang ingin menderma vaksin secara percuma. 


Tetapi kerana prosidurnya perlu melalui menteri vaksin itu dan didapati proses itu tidak ada khabar berita jadi tidak mungkinkah pihak berkuasa menteri vaksin itu, mungkin kerana jeles atau nak buat susah ke atas kerajaan PP tu, sabotaj proses pendermaan itu iaitu dengan mengenakan tekanan ke atas pihak yang ingin menderma itu.. Bukankah Tuan TT tak tau atau buat tak tau yang pihak berkuasa ini mampu melakukan semua penipuan dan kekejaman seperti ini demi untuk mengekalkan kuasa dan populariti mereka... Kerana kes inilah baru hari ini kerajaan tebuk atap itu membenarkan setiap negeri dan syarikat-syarikat besar membeli vaksin sendiri untuk rakyat dan pekerja mereka. Kalau ini tak berlaku manakan ada perubahan dasar vaksin itu... Semuanya kerja mereka berniat jahat setan iblis... Jadi kita tunggu sahaja la Tuan TT, jangan jump the gun bila nampak ada peluang nak taruk org...! Yang lain pun seronok ikut terutama yg suka menjerit dapig...!

BAIK JAHAT JUJUR AGAMA ADALAH KONSEP

 



 AKAL 

BAIK JUJUR

JAHAT ZALIM

AGAMA ADALAH

KOSEP TIDAK DAPAT

DILIHAT DIPEGANG

AMIN

Unknown commented on

 "AGAMA ITU SATU 

KONSEP KEPERCAYAAN"

Lolllllll........jadi kalau mengikut lojik kau ni brader, semua orang tak ada akal lah yer? Sebab kita mna pernah nampak akal.

ADA ANTI AGAMA - ADA YANG KLIM AGAMA DIA SAJA YANG BETUL

 



 ADA YANG ANTI AGAMA

ADA YANG KLIM AGAMA

DIA SAJE YANG BETUL

BETUL DITAPIS



 BETUL DITAPIS

YANG NAK MEMBUNUH

YANG NAK MEMBAKAR

YANG MENGANCAM

AMIN


Unknown commented on 

"BERBINCANG BERKONGSI

 BERCANGGAH PANDANG PENTING"

Pigi dah TT.. lu berbincang bila ngam dengan lu je. Bila orang tak ngam apa lu cakap, lu tapis2. Selupa pakcik2 kampunglah lu

JANGAN BUAT SILAP



 ISRAEL BUKAN

KALDAI AMERIKA 

TAPI

AMERIKA KUDA

TUNGGANGAN ISRAEL

Unknown commented on 

"CONTOH YAHUDI 

YANG BUKAN ZIONIS"

Zionist Israel memang keldai dungu tunggangan Amerika, Amerika cuma bekal senjata untuk berbunuhan sesama sendiri dan projek Zion di Israel adalah projek menakluki telaga minyak negara Arab. Takadanya sesapa pilihan Tuhan dan tanah yang dijanjikan Tuhan, ini semua projek menakluk Arab dan memiskinkan penduduk benua Afrika yang kaya sumber alam.

PANCUT ATAS PERUT

 


 PKP 4.0

PANCUT ATAS

PERUT

KAH KAH KAH

TAK JADI

KAH KAH KAH




Tiada PKP penuh, umum Pejabat Perdana Menteri

MAJLIS Keselamatan Negara (MKN) setuju untuk menambah sekatan ke atas sektor ekonomi dan sosial bagi mengetatkan lagi pelaksanaan perintah kawalan pergerakan yang sedang berjalan bagi membendung penularan Covid-19, umum Pejabat Perdana Menteri.

“Perincian mengenai sekatan tambahan ini akan diumumkan dalam sidang media Menteri Kanan Pertahanan (Ismail Sabri Yaakob) esok,” kata pejabat itu dalam satu kenyataan.

Keputusan itu dicapai sebulat suara dalam mesyuarat khas MKN petang tadi turut melibatkan kerajaan negeri.

Menurut Pejabat Perdana Menteri, MKN juga sudah mengambil kira keadaan semasa di semua negeri serta mendengar pandangan mengenai usaha untuk mengekang penularan pandemik.

Mesyuarat khas MKN hari ini jadi perhatian selepas kes harian Covid-19 melebihi 6,000 untuk tiga hari berturut-turut, melompat daripada lebih 4,000 pada 18 Mei lalu.

Malaysia hari ini mencatatkan 6,493 lagi jangkitan baharu dan 50 lagi pesakit meninggal dunia dalam tempoh tempoh 24 jam setakat tengah hari tadi.

Mesyuarat yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin membincangkan secara mendalam keadaan semasa penularan jangkitan Covid-19.

Mesyuarat meneliti pembentangan oleh Kementerian Kesihatan berhubung status terkini kes Covid-19 termasuk kadar kebolehjangkitan, kapasiti kesihatan setiap negeri dan cadangan tindakan bagi mengawal penularan jangkitan, kata kenyataan itu.

Mesyuarat khas MKN hari ini juga membincangkan status pelaksanaan PKP yang berjalan sejak 12 Mei lalu.

Mesyuarat itu mengambil maklum walaupun prosedur operasi standard telah diperketatkan bagi aktiviti sosial, sukan dan rekreasi serta persidangan dan mesyuarat secara bersemuka, penularan jangkitan dalam komuniti semakin meningkat.

“Kewujudan varian baharu yang lebih agresif dengan kadar kebolehjangkitan yang tinggi menyebabkan usaha untuk melandaikan lengkung jangkitan mengambil masa yang lebih panjang,” kata kenyataan itu.

Ismail Sabri dijadual membuat pengumuman harian pada 5 petang esok. – 21 Mei, 2021.


 PAKAI KONDOM

JAMIN LEBIH

SELAMAT

KHALAS