Ahad, 14 Ogos 2022

AMERIKA DAN CHINA MERAH

 


AMERIKA DAN

CHINA MERAH

DUA MUSUH

AMIN

KEJAYAAN BESAR RAKYAT MALAYSIA


Kerajaan tidak gagal, kata Ismail Sabri

PERTUMBUHAN ekonomi negara sebanyak 8.9% bagi suku kedua tahun ini adalah yang terbaik di Asia Tenggara sekali gus membuktikan kerajaan tidak gagal seperti didakwa pembangkang, kata Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata pertumbuhan positif itu disumbang keputusan kerajaan untuk membuka semula semua sektor ekonomi dan sempadan negara yang berjaya mengembalikan keyakinan pelabur terhadap Malaysia.

“Sejak mengambil alih kepimpinan, pengangguran jatuh daripada 4.3% kepada 3.8% yang hampir menyamai paras sebelum pandemik.

“Pelaburan langsung asing (FDI) mencapai rekod paras tertinggi pada suku keempat 2021 dengan mencatatkan sebanyak RM26.7 bilion disusuli dengan RM23.3 bilion pada suku pertama 2022,” katanya pada sesi Bicara Hati Perdana Menteri sewaktu konvensyen Wanita Barisan Nasional (BN) di Pusat Dagangan Dunia, Kuala Lumpur hari ini.

Perdana menteri berkata, pengumuman terbaharu kemasukan FDI pada suku kedua 2022 sebanyak RM24.1 bilion menjadikan kemasukan FDI untuk tempoh 9 bulan berjumlah RM74.1 bilion, mengatasi jumlah FDI pada 2021, 2020, 2019 dan 2018.

“Jadi janganlah kita termakan dengan dakwaan syarikat asing tidak ingin melabur di negara kita,” katanya. – Bernama, 14 Ogos, 2022.
BLURBERRY

INI BERAT

AMIN

KALAU PELABUR

JADI TANDA

SAMALAH MACAM

PELACUR

KAH KAH KAH

PELACUR BERJAYA

KALAU ADA

PELANGGAN

AMIN

BERAT RUJUK

PAK LONG 

BLURBERRY NI

KAH KAH KAH

DULUKAN 

PELABUR

DARI RAKYAT

KAH KAH KAH

PELACUR DULUKAN

PELANGAN DARI

KESEHATAN

ANAK DIRUMAH

AMIN

KHALAS

HARI HARI AKHIR SAEKOR NAJIB

 Rayuan akhir Najib sabitan hukuman SRC bermula esok

KUALA LUMPUR – Esok bermula rayuan akhir  Najib Razak untuk mengetepikan semua sabitan dan hukuman dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik Syarikat SRC International Sdn Bhd (SRC) di Mahkamah Persekutuan.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan merayu hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta yang telah dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi pada 28 Julai 2020.

Mahkamah Persekutuan telah menetapkan sembilan hari bermula 15 hingga 26 Ogos ini bagi prosiding rayuan ini, sebelum ini mahkamah sama telah menetapkan 10 hari prosiding.

Difahamkan pendengaran akhir ini bakal didengar oleh lima panel hakim tetapi senarai nama hakim belum didedahkan namun ada desas desus mendakwa Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat akan mengetuainya bersama empat yang lain.

MalaysiaGazette difahamkan prosiding akan bermula dengan mendengar permohonan Najib untuk mengemukakan bukti baharu untuk membatalkan sabitan hukuman penyewelengan dana SRC terhadapnya.

Jika ditolak, ayuan akhir akan diteruskan dengan hujah di mulakan oleh Hisyam Teh Poh Teik bersama dua lagi peguam, Liew Teck Huat serta M. Rueben.

Najib akan mengemukakan bukti baharu iaitu hakim yang telah mendengar dan menjatuh hukum terhadapnya, Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali mempunyai konflik kepentingan yang besar dalam kumpulan Maybank yang juga berperanan dalam pembentukan SRC selain memberikan pinjaman kepada 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Untuk makluman, SRC adalah anak syarikat 1MDB namun kini milik sepenuhnya oleh Menteri Kewangan Diperbadankan (MOF Inc).

Mohd Nazlan yang dahulunya Hakim Mahkamah Tinggi kini sudah dinaikkan pangkat kepada Hakim Mahkamah Rayuan.

Pada Julai 2020, Mohd Nazlan telah membenarkan permohonan pihak pembelaan untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman itu sementara menunggu rayuan.

Bagaimanapun pada 8 Disember tahun lepas, Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan mahkamah tinggi dan menolak rayuan Najib.

Pada Rabu lalu, ketika pengurusan kes rayuan akhir, peguam Najib telah memberikan kata dua kepada supaya memberikan mereka penangguhan atau mereka akan menarik diri.

Najib melalui sepucuk surat telah menamatkan perkhidmatan firma guaman, Tetuan Shafee & Co, peguam,  Muhammad Shafee Abdullah dan seluruh pasukan pembelaannya pada 25 Julai lalu.

Beliau kemudian melantik firma guaman, Tetuan Zaid Ibrahim, Suflan TH Liew & Partners (ZIST) bagi menggantikan Tetuan Shafee & Co. manakala HIsyam dilantik bagi menggantikan peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Untuk makluman, Hisyam juga ketika ini adakah peguam kepada bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam kes penyelewengan dana Yayasan Akalbudi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dan kes rasuah berhubung Sistem Visa Luar Negara  di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Sebelum itu usaha Najib dalam mendapatkan mendapatkan kebenaran mahkamah untuk diwakili Peguam Diraja dari United Kingdom (UK) dalam rayuan SRC telah ditolak.

JIKA RAYUAN

NAJIB DITOLAK

AMIN

NAJIB MASUK

PENJARA

AMIN

INILAH KEJAYAAN

BESAR PRU14

AMIN

INILAH KEJAYAAN

BESAR PAKATAN MENANGKAP DAN

MENDAKWA PENCURI

AMIN

INILAH KEJAYAAN

BESAR RAKYAT

MALAYSIA

AMIN

KEJAYAAN ANAK

SEMUA BANGSA

DAN

BANGSA SEMUA

AGAMA

AMIN

KHALAS

CARA MEMBACA MEDIA MALAYSIA !


Kerajaan tidak gagal, kata Ismail Sabri

JANGAN LUPA

CARA BACA

LAPORAN MEDIA

MALAYSIA

KAH KAH KAH

AMIN

BAN TAK MINTA SEDEKAHBN tak akan minta sedekah dengan parti lain, kata Mohamad HasanINI MAKNANYA

GEROMBLAN

MASIH BANYAK

FULUS

KAH KAH KAH

DUIT NAIB

DUIT ZAHID

MASIH BERTIMBUN

KAH KAH KAH

AMIN

JANGAN MUSNAHKAN KILANG OXYGEN

 

BERDAKWAH

JANGAN MUSNAH

KILANG OXYGEN

KUALA LUMPUR

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "KELMARIN DI HOKKIEN"

Wah TT sodang dakwah dongan kumpulan kapir laknat ..cam tu lah ..terbaek. Sekarang ni TaT hanyo dakwah pado yg dah kono potong kulit kopalo lanchow dan kolontit ..sonang charik makan ..

PENJENAYAH - YANG KAYA YANG MISKIN


DUA KELAS

PENJENAYAH

AMIN

YANG KAYA

YANG MISKIN

AMIN

Unknown commented on

 "KERANA DATUK SERI ?"

Berita orang Kaya hilang lah, kalau miskin siap gari, siap pakai baju Oren, nampak beza tak kuasa Wang kah kah kalau tak nampak lagi Bodoh lah namanya kah kah

HOKKIEN - TAMAN ORANG RAMAI


KONGSI UNTUK

JADIKAN HOKKIEN

TAMAN AWAM

BEMBEKAL OXYGEN

UNTUL K. LUMPUR

AMIN

KHALAS


Unknown commented on
 
"KELMARIN DI HOKKIEN"

Waaaa... Enche' TT bersama dan nampak gumbira dengan chukong-chukong melakar masa depan Hockkien ... Menggeliat kot jasad-jasad reput dalam keranda mendengar mungkin mereka akan digali keluar dan dipindahkan ke jirat lain... Enche'TT ada syer ke?

TIDAK MEMUSUHI BANGSA CHINATIDAK MEMUSUHI

BANGSA

CHINA KERANA

MEREKA CHINA

AMIN

MEMUSUHI DASAR

PARTI KOMUNIS

CHINA MERAH

AMIN

KHALAS

hamim commented on 

"GUA JADI PEMANDU"

Hisham kutuk cina merah tapi berkawan dengan cina sampai tajuk berita tulisan cina warna merah tulisan tu lagi beso dari badan Hisham lihat gambar, dapat ape ape ke saje tanye jangan marah

GUA JADI PEMANDU

 

GUA JADI

PEMANDU DALAM

HOKKIEN YANG

GUA KENALI

AMIN
CHIAN MERAH TAIWAN MASIH TEGANG


 TAIWAN DAN

CHINA MERAH

MASIH BERAMOK

AMIN

TOK MAT BUAT LAWAK BERDIRI


BN tiada kaitan skandal perolehan kapal LCS, kata pemimpin parti

BN tidak harus dikaitkan langsung dalam isu skandal perolehan kapal tempur pesisir (LCS) kerana ia hanya masalah daripada pengurusan syarikat, kata Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan.

Beliau berkata isu perolehan kapal itu sengaja dimainkan oleh pembangkang untuk memburukkan BN.

“Kenapa masa mereka jadi kerajaan tidak dakwa. (Sebab) itu kita persoalkan sebab mereka gunakan ini untuk burukkan dan kritik BN.

“Saya rasa ini masalah pengurusan tak ada kena mengena dengan parti Umno dan BN,” katanya dalam ucapan di majlis perasmian pelancaran jentera BN Terengganu, di Kemaman hari ini.

Malah jika benar berlaku salah guna kuasa seperti yang didakwa, individu berkaitan perlu dihadapkan ke muka pengadilan yang adil dan tidak hanya sebelah pihak sahaja, katanya lagi.

Pada masa sama Mohamad juga menafikan dakwaan kononnya syarikat pembina kapal terbabit, BNS merupakan kroni Umno.

“Mereka kata ia syarikat kroni Umno, tapi BNS bukan kroni, ia adalah kepunyaan Lembaga Tabung Angkatan Tentera, parti langsung tak ada kena mengena dalam isu ini,” katanya.

Beliau menyatakan demikian sewaktu pemimpin BN khususnya penasihat parti itu, Najib Razak menjadi sasaran serangan ekoran skandal perolehan kapal LCS.

Siasatan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mendapati lebih RM6 bilion dibayar kepada pembinanya namun tiada sebuahpun berjaya disiapkan sehingga kini.

Bekas menteri pertahanan Mohamad Sabu dan bekas timbalannya Liew Chin Tong antara lain menyalahkan Najib sebagai menteri bertanggungjawab sewaktu skandal berkenaan berlaku.

Projek ini bermula ketika di bawah pentadbiran Najib dan ketika Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi menjadi menteri pertahanan.

Mengikut jadual asal, sepatutnya lima kapal harus disiapkan dan diserah setakat Ogos 2022.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob memberi jaminan akan mendedahkan laporan siasatan dan audit forensik dalam kes perolehan kapal Tentera Laut Diraja Malaysia itu.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia pula mengumumkan siasatan dalam kes itu berjaya dilengkapkan dan kini berada di tangan peguam negara. – 13 Ogos, 2022.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

TERGOLEK DOG

TOK MAT

BUAT LAWAK

10 JUTA  $$$

KAH KAH KAH

WOIT

NAJIB PRESIDEN

UMNO

PENGERUSI BN

KAH KAH KAH

ZAHID PRESIDEN

UMNO 

PENGERUSI BN

KAH KAH KAH

TOK MAT BUAT

LAWAK TERBAIK

KAH KAH KAH

BOLEH DATANG

KE CRACK HOUSE

BUKA SELUAR

KAH KAH KAH

AMIN

PELANCUR BUKA KANG KANG CARI PELANGGANKetakutan Pas terhadap UMNO makin kuat – Penganalisis 

KUALA LUMPUR – Pas dilihat cuba melancarkan perang saraf terhadap UMNO dengan menimbulkan propaganda ketakutan supaya parti itu bekerjasama dengannya pada Pilihan Raya Umum Ke-15 nanti.

Ia susulan naratif yang dibuat oleh pemimpin-pemimpin Pas sejak kebelakangan ini bahawa Pakatan Harapan (PH) akan kembali berkuasa jika UMNO dan Barisan Nasional (BN) tidak meneruskan Muafakat Nasional (MN).

Pemerhati politik, Dr Jeniri Amir berkata, kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh pemimpin Pas ini sebenarnya menunjukkan ia semakin kebimbangan menghadapi pilihan raya kerana ‘regunya’ kini tidak sekuat mana.

Ketakutan Pas semakin kuat apabila melihat UMNO langsung tidak gentar untuk berjuang sendirian bersama komponenya, BN dan parti-parti Sabah dan Sarawak yang menyokongnya.

“Lantas, timbul pelbagai kenyataan propaganda daripada Pas yang dilihat cuba menakut-nakutkan UMNO.

“Namun, saya percaya UMNO dan BN sudah ada pendirian mereka berdasarkan gerak-geri dan keyakinan komponen itu yang konsisten untuk menghadapi PRU,” katanya.

Jeniri yang mengikuti perkembangan MN secara rapat berkata, secara peribadi beliau memang hairan mengapa Pas memilih untuk bersama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang rapuh berbanding UMNO.

Bersatu yang memiliki 13 kerusi hanya bergantung kepada kekuatan bekas pemimpin UMNO yang lompat parti sedangkan UMNO mempunyai akar umbi yang kukuh dan setia menyokongnya.

Ditanya sama ada kemungkinan besar UMNO akan melakukan keputusan mengejut dengan ‘menghidupkan’ MN semula, Jeniri berkata, selama ini Pas yang menunjukkan sebagai sebuah parti yang tidak berpendirian, tidak jelas dan tidak konsisten serta sentiasa berubah-ubah dalam MN.

“Oleh itu, saya percaya UMNO akan mengikut suara akar umbi untuk tidak bersama MN,” ujar beliau.

Katanya, keputusan Pilihan Raya Negeri Melaka dan Johor serta Sawarak adalah bukti UMNO dan BN tidak perlu regu baharu.

Jeniri menambah, malah rakyat tidak akan menghukum UMNO jika tidak bersama MN kerana tingkah-laku dan sifat-sifat Pas terhadap UMNO cukup terserlah.

“Sebelum ini pun UMNO tidak pernah bekerjasama dengan Pas, tiada masalah pun. Malah tanpa Pas pun saya berpendapat UMNO dan BN akan mendapatkan kerjasama kukuh daripada parti Sabah dan Sarawak yang selama ini tidak senang dengan ideeologi Pas.

“Justeru, tanpa Pas, UMNO dan BN akan diterima baik oleh Sabah dan Sarawak. Lagipun, pada masa ini, rakyat tahu dan bijak menilai kepimpinan parti-parti yang memerintah selepas BN kalah pada PRU14.

“Mereka sudah merasai pentadbiran PH, Perikatan Nasional, justeru rakyat tahu parti mana yang boleh mengembalikan semula kegemilangan Malaysia, meletakkan semula maruah negara di mata dunia,” jelasnya. 

                   

WOIT

RAMAI TAK FAHAM

PERANGAI PELACUR

KAH KAH KAH

PELACUR AKAN

KANG KANG

PADA SAPA

ADA FULUS

KAH KAH KAH

PELACUR MEMANG

TAK DA PENDIRIAN

SUKA BERUBAH

IKUT RASA

PELANGGAN

KAH KAH KAH

INI SIFAT PELACUR

KAH KAH KAH

AMIN

KERANA DATUK SERI ?


BERITA 

PARTI LIAR

DI JANDA BAIK

HILANG?

AMIN

PASAL 

DATUK SERI KE?

KAH KAH KAH

AMIN


Unknown commented on 

"DATUK SERI YANG GOTU"

Lain kali jemput saja orang dengki tu parti bersama. Lebih ramai, lebih meriah.


Unknown commented on

 "DATUK SERI DI JANDA BAIK"

Janda Baik ada apa? Kenapa parti disana dan bukan diJelebu? Tanya saja, jangan marah


panglimo potaseh commented on

 "DATUK SERI DI JANDA BAIK"

Ni tak boley jadi nih ..TaT berdangdut goyang tetek lopeh ..Latok Seli bordisko kono. Apo bezo Dangdut Goyang Tetek dongan Bordisko ..

TRUMP PRESIDENT 2024 ?


TAHUN 2024

TRUMP SEKALI

LAGI JADI PRESIDEN?

AMIN

TUNGGU & LIHAT

KHALAS

TUNGGU IMAM MAHDITUNGGU

IMAM MAHDI

AMIN

KHALAS

panglimo potaseh commented on 

"LAGI 3 TAHUN DUNIA
 AKAN MUSNAH"

TaT ..bilo dunio musnah kiro kiamat ko ..sobolom musnah Imam Mahdi turon dulu ko dunio .. Imam ni carik apo ..carik Bini Badak dongan Totok ko ..

KELMARIN DI HOKKIEN

 

PETANG

KELMARIN

DI HOKKIEN 

AMIN

 APAKAH HOKKIEN

 AKAN DIMUSNAH

 JADI  

KEDAI & GEDUNG

AMIN
https://www.thestar.com.my/lifestyle/culture/2022/08/13/these-artworks-at-kl-hokkien-cemetery-won039t-follow-you-home#google_vignette

https://www.thestar.com.my/lifestyle/culture/2022/08/13/these-artworks-at-kl-hokkien-cemetery-won039t-follow-you-home#google_vignette