Isnin, 6 Mac 2023

MASA DAH TIBA GANJA WAJIB DIBEBASKAN


MASA DAH TIBA

GANJA WAJIB

DIBEBASKAN

KHALAS

HADI RANCANG JATUHKAN ANWAR


PN berhak rancang tumbangkan kerajaan perpaduan, tiada siapa boleh halang

KUALA LUMPUR – Gabungan Perikatan Nasional (PN) berhak untuk merancang aktiviti menumbangkan kerajaan perpaduan, kata Presiden Pas, Abdul Hadi Al- Kawahli 

Menurut beliau, aktiviti itu dibolehkan kerana ia adalah berlandaskan kepada prinsip demokrasi.

“Itu satu kenyataan politik (kerajaan perpaduan tumbang) dan biasa berlaku dalam politik, undi tidak percaya dan dapatkan SD (Akuan Bersumpah), penyokong kerajaan berpaling tadi itu berlaku.

“Memang kita berhak merancang tidak ada siapa yang boleh halang, kita nak merancang,” katanya memberikan respon kepada kenyataan Perdana Menteri,  Anwar Ibrahim yang meminta Abdul Hadi agar berhenti ‘mengigau’ susulan kenyataan dikeluarkannya mendakwa kononnya Kerajaan Perpaduan akan tumbang.

Anwar semalam berkata terpulang kepada Abdul Hadi yang juga Timbalan Pengerusi PN untuk membuat perancangan sedemikian.

Mengulas lanjut, Abdul Hadi mengakui aktiviti itu sememangnya wujud dengan dakwaan bahawa ada parti-parti yang menyokong kerajaan perpaduan, tidak berpuas hati dengan pimpinan Anwar.

“Kita melihat ada tanda-tanda yang menunjukkan dalam kerajaan campuran yang ada ini perasaan tidak puas hari bersama-sama komponen di sendiri, ada berlaku.

“Sebab itu sesuatu tidak mustahil berlaku,” jelas Abdul Hadi.

Sebelum ini, ketika membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2023 di Parlimen minggu lalu, Abdul Hadi mengingatkan pemimpin kerajaan sedia ada supaya tidak menyalahkan pembangkang sekiranya pentadbiran hari ini jatuh sekali lagi.

Malah ketika berucap pada sesi Dialog Ulama Negarawan: Mendepani Cabaran Globalisasi Media Masa Kini anjuran Yayasan Permata Ummah di Kuala Lumpur pada Rabu lalu, Abdul Hadi turut menjangkakan kerajaan perpaduan akan tumbang tidak lama lagi.

Ahli Parlimen Marang itu bagaimanapun tidak menyebut berdasarkan apa jangkaannya itu dibuat.

“Orang tanya bila berlaku ini. Ini ramalan.

“Insya-Allah, (akan berlaku) dalam masa terdekat,” katanya. – 

WOIT

AL-KAWAHLI NI

CAKAP BESAR

KAH KAH KAH

SATU MALAYSIA

NAK TAHU

BILA PROJEK NI

NAK MULA

KAH KAH KAH

TAK LAMA LAGI

SPRM AKAN

SAMPAI

KAH KAH KAH

TAK SEMPAT

PROJEK NI

BERJALAN

KAH KAH KAH

KHALAS

AMAT MASLAN PAKAR EKONOMI TERULUNG


Timbalan menteri kewangan jamin Malaysia tidak berdepan krisis ekonomi 

MALAYSIA dijangka tidak mengalami kegawatan ekonomi pada 2023 dalam keadaan kelembapan ekonomi global, kata Ahmad Maslan hari ini.

Timbalan menteri kewangan berkata, kerajaan menjangkakan ekonomi negara berkembang sekitar 4.5%.

“Malah Tabung Kewangan Antarabangsa dan Bank Dunia juga mengunjurkan kadar pertumbuhan ekonomi Malaysia pada 2023 masing-masing sebanyak 4.4% dan 4%.

“Jangkaan ini sejajar dengan unjuran pertumbuhan ekonomi dan perdagangan global yang lebih perlahan tahun ini.

“Berdasarkan status ini, walaupun berdepan cabaran ketidaktentuan global, saya ingin menegaskan bahawa Malaysia insya-Allah tidak akan mengalami kegawatan ekonomi pada 2023,” kata Ahli Parlimen Pontian itu di Dewan Rakyat hari ini.

Pada Oktober 2022, Tabung Kewangan Antarabangsa meramalkan pertumbuhan ekonomi 4.4% untuk Malaysia, sementara Bank Dunia mengunjurkan pertumbuhan pada 4%, berikutan pemulihan yang lebih kukuh daripada jangkaan sebanyak 7.8% tahun lepas.

Maslan menjawab soalan Idris Ahmad (PN-Bagan Serai), yang bertanya mengenai rancangan kerajaan dalam berdepan cabaran ekonomi.

Maslan berkata, kerajaan akan terus mengutamakan pertumbuhan ekonomi negara dan pembangunan adil untuk rakyat dengan menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang lebih menarik.

Beliau berkata ini boleh dilakukan dengan memudahkan proses pelaburan.

“Ini akan mewujudkan lebih banyak syarikat permulaan yang sangat inovatif dan mewujudkan peluang pekerjaan dengan pendapatan yang lumayan,” katanya.

Selain itu, Maslan menambah bahawa kerajaan telah memperuntukkan sehingga RM64 bilion subsidi, bantuan dan insentif untuk membantu rakyat.

“Ini dilakukan melalui bantuan tunai Rahmah yang menelan kos hampir RM8 bilion, yang dijangka memanfaatkan kira-kira 9 juta orang dengan nilai bantuan maksimum sehingga RM3,100.

“Di bawah konsep payung Rahmah, kerajaan turut membantu mengurangkan kos sara hidup melalui program Menu Rahmah serta jualan Rahmah yang menawarkan harga 30% lebih murah daripada harga pasaran,” katanya.

Maslan juga berkata, kerajaan turut menyediakan pelbagai geran, insentif, kemudahan pinjaman, jaminan pembiayaan dengan peruntukan hampir RM40 bilion tahun ini untuk perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS).

Beliau seterusnya berkata kadar cukai MSME ke atas pendapatan boleh cukai untuk RM150,000 pertama telah dikurangkan kepada 15% daripada 17% untuk tahun taksiran 2023.

Maslan berkata kerajaan juga mengumumkan pemotongan 2% cukai individu bagi kumpulan pendapatan bercukai RM35,000 hingga RM100,000, yang boleh menjimatkan individu M40 sehingga RM1,300 setahun. – 6 Mac, 2023.

HEBAT

MAT MASLAN

KAH KAH KAH

SATU DUNIA

EKONOMI KACAU

KECUALI

MALAYSIA

AMIN

KERANA TEORI

MAT MASLAN

AMIN

KALAU AYAM

MAHAL MAKAN

DAGING

AMIN

KALAU SAYUR 

MAHAL JANGAN

MAKAN SAYUR

AMIN

MALAYSIA BANGGA

DENGAN 

MAT MASLAN

KHALAS

INGAT ISLAM INGAT AIR PAIP BERKARAT


INGAT ISLAM

INGAT AIR PAIP

BERKARAT

KHALAS


Unknown commented on
 "SELANGOR JATUH ???"

Kah kah kah modal satu sahaja dulu kini selamanya iaitu agama bangsa negara, biar kan Taliban berkuasa, kita kembalikan zaman unta supaya Melayu Isle sedar, mereka ingat semua akan jatuh kalau Duta Timur Tengah ada, air paip pun masih berkarat woit kah kah kah doa doa doa semua dapat

HADI MASIH BERNIAT NAK JATUHKAN. PMX'Normal' pembangkang jatuhkan kerajaan, kata Hadi


PEMBANGKANG mempunyai hak untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada, bukan hanya melalui pilihan raya tetapi melalui Parlimen, kata Abdul Hadi Awang.

Presiden PAS itu berkata tiada siapa boleh menghalang pembangkang daripada berbuat demikian dan tindakan menjatuhkan kerajaan dilakukan di banyak negara, menyebutnya sebagai amalan biasa dalam demokrasi.

Hadi memberitahu pemberita di Parlimen di Kuala Lumpur yang pembangkang sedang berusaha untuk merampas semula Putrajaya “bukan sahaja melalui pilihan raya tetapi juga melalui Parlimen”, sambil menambah ia amalan biasa dalam negara demokrasi.

“Ia biasa dalam politik. Undi tidak percata, mengumpul akuan bersumpah atau penyokong kerajaan yang tidak berpuas hati. Kita melihat ada tanda-tanda yang menunjukkan dalam kerajaan campuran yang ada ini perasaan tidak puas hati bersama-sama komponen sendiri, ada berlaku,” katanya kepada pemberita di Parlimen hari ini.

Diminta mengulas mengenai pemimpin Bersatu yang mahu kekal dalam pembangkang, ahli Parlimen Marang itu berkata pendirian mereka boleh berubah dengan cepat.

“Dinamik dalam politik boleh mengubah apa sahaja,” katanya.

Hadi juga mempertahankan ramalannya yang kerajaan Perdana Menteri Anwar Ibrahim akan tumbang tidak lama lagi.

“Itu satu kenyataan politik dan biasa berlaku dalam politik, undi tidak percaya dan dapatkan SD (akuan bersumpah), penyokong kerajaan berpaling tadah itu berlaku,” kata Hadi. – 6 Mac, 2023.


HADI CAKAP

BENAR

AMIN

KERJA 

PEMBANGKANG

IALAH JATUHKAN

KERAJAAN

AMIN

SATU MALAYSIA

SDG MENUNGGU

BILA HADI NAK

MULA BERGERAK

AMIN

ATAU INI HANYA

AUTA KEELING

MACAM NAJIB

NAK SAMAN

WALL STREET

 JOURNAL

KAH KAH KAH

KHALAS

AL-KAWAHLI ADA IMUNITI


AL-KAWAHLI 

 ADA IMUNITI

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 
"JANJI HADI AWANG"

Enche' TT, lobai ini tak habis berdusta selagi dia boleh bukak mulut. Kot dia ni dah dapat imuniti dari Yang Maha Esa untuk menipu !

BALA DI JOHOR - UJIAN TUHAN DI KELANTANBALA DI JOHOR

UJIAN TUHAN

 DI KELANTAAN

KHALAS

Unknown commented on 
"BALA MENIMPA JOHOR"

Awas, kalau di Johor dipanggil bala, kalau di Kelantan dipanggil ujian tuhan.

Unknown commented on
 "TANDA KIAMAT CUACA"

Cakap lah apa pun, manusia tak boleh sedar, sudah berlaku malapetaka cuaca, cuaca berubah panas amat sangat, kalau hujan sampai banjir belaka, tebang lagi apa yang ada, untung short term kah kah kah untung balak siapa dapat? Kah kah kah

CUACA PANAS MENUNGGU


CUACA

PANAS MENUNGGU

AMIN

Warna ungu ni me nunjukkan cuaca panas extreme... Khalas... Hujan dah berhenti lah... Batu Pahat banjir termenung... Silap hari bulan air takkan surut lagi.... Batu Pahat tenggelam... Amin... 🤐🤐

PENINGGALAN BANJIRPENINGGALAN

BAJIR

AMIN

MENDUNG BERARAK PERGI

 MENDUNG 

BERARAK PERGI

AMIN

Selamat pagi Malaysia Madani..... 🤣... Mendung hitam telah berarak pergi... Cuaca cerah terang benderang ke seluruh alam... Unggas pagi berteriak riang gumbira... Burung burung berterbangan serta berkicau riang... Berlalu sudah musim tengkujuh... Selamat datang musim panas..... Aminnnn🏆🤐


MASIH ADA TAK PERCAYA CAKAP ZAHIDMASIH ADA

YG TAK PERCAYA

CAKAP ZAHID

AMIN

SALUT PADA HADI AWANGHadi: Tak salah malah wajib cakap politik Islam di masjid, surau
Presiden PAS, Abdul Hadi Awang menegaskan bukan menjadi satu kesalahan untuk ahli politik memberikan kuliah atau ceramah agama di seluruh masjid serta surau-surau.

Sebaliknya, menurut Timbalan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu adalah menjadi satu kewajipan untuk pemimpin bercakap mengenai politik Islam.

"Kita kena sedar dalam Islam, politik dan agama tak boleh dipisahkan. Nabi SAW pun cakap politik dalam khutbah.

“Kita bercakap tentang Islam dan dalam politik ada Islam, maka politik Islamlah. Tak jadi salah dan wajib untuk kita bercakap.

"Benda yang tak betul, kita kena tegur. Sama ada hal ehwal ekonomi, politik atau apa ke, yang salah wajib untuk orang Islam tegur. Termasuk amar makruf dan nahi mungkar," tegas Abdul Hadi dalam sidang media selepas hadir menyempurnakan Majlis Penutup Hari As-Sabiqun di Dewan Tok Guru, Rusila di Marang, Terengganu, hari ini.

Abdul Hadi berkata demikian mengulas larangan terhadap semua ahli politik termasuk ahli parlimen, ahli dewan undangan negeri (Adun) serta ahli Dewan Negara memberikan kuliah atau ceramah agama di seluruh masjid serta surau di Terengganu, termasuk khutbah Jumaat.

"Itu mengulangi arahan yang lama, sejak tahun 1960an lagi," kata presiden PAS lagi.

Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (Maidam) Terengganu, Shaikh Harun Shaikh Ismail dalam satu kenyataan semalam berkata larangan tersebut dibuat agar semua tempat ibadat umat Islam di negeri itu tidak disalahgunakan untuk tujuan politik kepartian.

Menurut Shaikh Harun arahan larangan tersebut - yang bertarikh 2 Mac - dikeluarkan ekoran Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, yang dukacita apabila ada ahli politik tertentu mengajar agama atau menjadi khatib dan imam solat tanpa kebenaran pihak berkuasa.

Bagaimanapun menurut Shaikh Harun, pengecualian diberikan kepada pemegang tauliah mengajar atau dengan kebenaran daripada Maidam Terengganu.

Mengulas lanjut larangan itu, Abdul Hadi PAS sudah melaluinya sejak sekian lama.

Malah, Abdul Hadi berkata dia akan tetap meneruskan aktiviti berceramah dan khutbahnya seperti biasa di masjid dan surau-surau.

"Saya akan teruskan ceramah seperti biasa di surau-surau dan masjid-masjid. Ya, (akan teruskan) macam biasa," jelasnya.

YANG NI

HADI AWANG

CAKAP BETUL

AMIN

HADI BERANI

MENOLAK

ARAHAN LEMBAGA

AGAMA

AMIN

LEMBAGA INI

DI BAWAH SULTAN

JENG JENG JENG

 KHALAS 

LARANGAN BUKAN JAWAPAN 

AMIN

LEEBIH BAIK

 BERI CERAMAH 

BERI HUJAH

YANG BERLAWANAN

AMIN

BERI RAKYAT

PILIH

MANA YG BETUL

KHALAS

SELANGOR JATUH ???Perikatan mampu menang Selangor, kata pemimpin parti


PEMIMPIN Perikatan Nasional (PN) percaya sentimen pengundi waktu ini menunjukkan mereka akan mengekalkan semua kerusi negeri yang dikuasai di Selangor dalam pilihan raya negeri (PRN) akan datang.

Antaranya Setiausaha PAS Selangor Roslan Shahir Mohd Shahir yang turut yakin PN berupaya memberi saingan di 33 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) itu.

Kesemua kerusi itu, termasuk tujuh yang sudah dalam genggaman PN pada waktu ini mempunyai sekurang-kurangnya 60% pengundi Melayu, katanya.

Beliau memberitahu The Malaysian Insight, trend dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) menunjukkan undi di kerusi berkenaan jelas memihak kepada PN.

“Semua 43 kerusi Parlimen PAS menang (PRU15) pengundi Melayu 60% ke atas, kecuali Kuala Langat, yang mempunyai 58% pengundi Melayu.

“Kuala Langat kita boleh menang, inikan pula di kawasan DUN (Selangor) yang ada 60% pengundi Melayu,” katanya.

PN menang enam kerusi Parlimen di Selangor dalam PRU15 – di Sabak Bernam, Sungai Besar, Tanjung Karang, Hulu Selangor, Kapar dan Kuala Langat.

Kemenangan itu memberi semangat baharu kepada gabungan berkenaan untuk menawan lebih banyak kerusi negeri di kawasan Parlimen yang dikuasai dalam PRU November lalu, katanya.

“Asasnya sebelum ini kita (tiada kerusi) Parlimen. Tetapi baru-baru ini PAS menang tiga, Bersatu menang tiga. Kita menang enam daripada kosong.

“Kebanyakan kerusi negeri dalam Parlimen ini, (daripada perkiraan mengikut) DUN kita menang,” katanya.

Beliau memberi contoh kerusi negeri dalam kawasan Parlimen Kuala Langat yang dimenangi Pesuruhjaya PAS Selangor Ahmad Yunus Hairi selepas menewaskan lima calon lain.

Ia menunjukkan PN mampu menguasai undi di kawasan DUN Morib dan Sijangkang.

“Kita jangka kalau peralihan undi Melayu pada PRU15 itu kekal, tidak mustahil (PN menang banyak kerusi).

“Tetapi ada juga banyak faktor lain, antaranya trend anak muda (menyokong PN) ditambah peralihan pengundi Melayu menguatkan lagi jangkaan kita,” katanya.

Beliau juga menjangkakan BN berhadapan risiko di lima kerusi DUN, selepas gabungan itu tewas di kesemua kerusi Parlimen Selangor dalam PRU15 lalu.
.
Hinggakan, ia memberi keyakinan kepada PN untuk menarik penyandang kerusi berkenaan untuk berpaling tadah.

“Kita tawarkan kepada mereka (Adun BN), boleh tinggalkan Umno bertanding tiket PAS, seperti wakil rakyat Sungai Air Tawar, Sungai Panjang, itu semua Adun muda.

“Kalau ikut trend kerusi Parlimen mereka semua akan kalah, kita sayang anak muda Melayu. Kalau nak silalah datang dengan kita.

“Orang tolak Umno sekarang sampai ke akar umbi, sudah teruk sangat,” tambahnya.

Tiga lagi DUN milik BN adalah Semenyih, Sungai Burung dan Hulu Bernam.

Seorang lagi pemimpin PN dari Bersatu Muhammad Faiz Na’aman pula menjangka parti tersebut akan menguasai pentadbiran Selangor sekiranya gabungan mereka mengambil alih.

Anggota Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu itu berkata demikian atas jangkaan partinya akan mendapat kelebihan dalam rundingan agihan kerusi antara gabungan tersebut.

“Selangor kita anggap sepatutnya condong kepada Bersatu, demografi majmuk. Jadi, Insha-Allah kalau PN menang sewajarnya Selangor ini dipimpin daripada Bersatu.

“PAS dah ada Kelantan, Terengganu, Kedah. Selangor dan Negeri Sembilan kita anggap sasaran kita, seharusnya diketuai Bersatu.

“Kalau ikut logik begitu, (kerusi Bersatu lebih) tapi mungkin tak berbeza banyak,” katanya yang menambah PN juga kini sedang menilai calon untuk PRN.

Beliau mengakui komposisi pengundi Selangor yang majmuk menyukarkan jangkaan namun PN tetap akan mengatasi disebabkan masalah hubungan BN dan PH.

“Kita tidak pandang rendah saingan kita walaupun ada perpecahan Umno di Selangor, kita tak pandang rendah, Selangor negeri yang agak sukar untuk masuk bertanding.

“Tapi ada kelebihan apabila dua pihak ini tak banyak keserasian antara akar umbi. Macam penyokong DAP dan Umno, sudah pasti mereka jadi pelik dan keliru, tetapi itu hal mereka.

“Di sebelah kita tiada keliru. Kita menyokong calon masing-masing, asalkan PN akar umbi tak keliru, tidak ada masalah,” katanya.

Beliau juga berharap sentimen pengundi dari kalangan perantau luar Selangor membantu kemenangan PN.

“Kita yakin sebahagian besar orang Melayu dan golongan perantau, datang daripada luar Selangor, bermastautin di Selangor. Mereka boleh memainkan corak signifikan dalam PRN ini,” katanya.

Penganalisis juga melihat sasaran 30 kerusi munasabah buat PN berikutan faktor sokongan Melayu kepada mereka.

Pengarah Eksekutif Ilham Centre Hisomuddin Bakar menjangkakan PN mampu menguasai antara 18 hingga 20 DUN.

“Jadi maksudnya kalau mereka letak sasaran 30 DUN itu jumlah yang munasabah, terutamanya bagi kerusi dengan komposisi DUN Melayu yang padat, itu yang PH kena beri perhatian,” katanya.

Ia sekali gus berupaya mengancam kedudukan kerajaan PH, katanya.

“Bagi pihak kerajaan yang bertahan sepatutnya mereka perlu lihat serius keupayaan PN yang mampu merampas kerusi yang mungkin boleh menghantar jumlah pembangkang yang kuat di dalam DUN Selangor.”

Antara lain, Hisomuddin berkata, pertambahan bilangan pengundi dalam daftar pemilih juga memainkan peranan dalam PRN kali ini.

“Pertambahan pengundi baharu yang mungkin akan diguna pakai, contoh pengundi pada PRU15 lepas mereka tak layak mengundi.

“Jadi untuk PRN ini, daripada Jun lalu hingga Mac tahun ini mungkin diguna sebagai daftar pengundi yang layak. Pertambahan pengundi setiap bulan juga tak boleh diambil mudah oleh semua pihak,” katanya.

Selain itu, keserasian jentera dan pengundi BN dan PH dalam PRN ini juga masih menjadi tanda tanya.

“Menarik ingin dilihat sebenarnya bagaimana PH dan BN berbincang dan selesaikan pengagihan kerusi dan yakinkan pengundi masing-masing untuk mereka saling sokong-menyokong.

“Kemampuan untuk memindahkan undi di antara gabungan itu perlu dilihat,” katanya.

“Contohnya kalau DUN BN (sebelum ini) diserah kepada BN, sebelum ini merupakan kerusi ditandingi BN, PH dan PN.

“... Kali ini BN akan lawan PN dua penjuru, jadi adakah pengundi PH dalam DUN berkenaan mampu mengundi BN.

“Begitu juga sebaliknya, sama ada pengundi BN mampu mengundi calon PH di sesuatu DUN,” katanya.

“Ini belum teruji dalam mana-mana PRU. PRN ini akan menguji gandingan pakatan politik baharu, yang mungkin jadi penanda aras baru dalam arena politik negara.” – 6 Mac, 2023.

AWAS !!!

JIKA SELANGOR

JATUH MAKNANYA

TALIBAN

BERKUASA

AMIN

APA AKAN JADI

PADA NEGARA INI

AMIN

BOLEHKAN 

PEREMPUAN NAIK

MOTOSIKAL

KAH KAH KAH

APAKAH AKAN

ADA SUPERMARKET

KHAS UNTUK BERINA

KHAS UNTUK JANTAN

MACAM DI PAKISTAN

MACAM DI KABUL

AMIN

KHALAS