Rabu, 20 September 2023

SATU DUNIA KELAMA KABUT CARI BERASSATU DUNIA

KELAM KABUT

CARI BERAS

KHALAS 

SANG SAKA BENDERA TANAH MELAYU


SANG SAKA

BENDERA

TANAH MELAYU

KHALAS

PEGAWAI POLIS TERLIBAT ?


18 pegawai, anggota polis dibuang kerja

SERAMAI 18 pegawai dan anggota dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPPKKL) dikenakan tindakan buang kerja atas kesalahan dadah, tidak hadir bertugas dan jenayah dalam tempoh lapan bulan pertama tahun ini.

Ketua Polis Kuala Lumpur Allaudeen Abdul Majid berkata selain mereka, enam anggota polis turut diturunkan pangkat untuk tempoh yang sama.

“Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Kuala Lumpur juga telah membuka sebanyak 157 kertas siasatan bagi tempoh berkenaan.

“Ia merupakan penurunan berbanding tempoh sama tahun lepas iaitu sebanyak 164 kertas siasatan melibatkan pelbagai salah laku dalam kalangan anggota dan pegawai,” katanya kepada pemberita pada Perhimpunan Bulanan Ketua Polis Kuala Lumpur di sini hari ini.

Beliau berkata tindakan tegas berkenaan diambil bagi memastikan standard perkhidmatan polis yang berkualiti dapat disampaikan kepada masyarakat.

“Kegagalan melaksanakan penyeliaan berkesan antara punca berlakunya salah laku dalam kalangan anggota dan pegawai polis. Saya menuntut kepada semua ketua jabatan, ketua polis daerah dan ketua penyelia supaya bertanggungjawab atas penyeliaan serta menjalankan pemantauan,” katanya.

Beliau meminta pemantauan berkenaan dijalankan tanpa pilih kasih, kronisme dan melindungi mana-mana pihak. – Bernama, 20 September, 2023.

DULU UMUM

SELALU DENGAR

POLIS KAKI PAU

AMIN

POLIS DIBAYAR

OLEH TOWKAY

LENDIR & JUDI

AMIN

POLIS DAPAT

UPTI BULANAN

AMIN

SEKARANG

NAMPAK CERITA

ITU ADA BENAR

AMIN

KHALAS

PANDANGAN WARGA INTERNET


APAKAH ADA

KEBENARAN 

PANDANGAN

WARGA INTERNET ?

KHALAS


 
BERAS - BERITA BAIK


Bekalan beras putih tempatan dijangka stabil dalam sebulan, kata menteri


KEMENTERIAN Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) menjangkakan bekalan beras putih tempatan di pasaran akan kembali stabil dalam masa sebulan susulan pelbagai langkah intervensi dan pemantauan berterusan dilakukan kerajaan.

Menterinya Mohamad Sabu berkata hasil libat urus KPKM bersama pemain industri beras negara yang melibatkan pengilang, pemborong dan peruncit bersetuju memberikan komitmen bagi merealisasikan pelaksanaan Program Khas Beras Putih Tempatan (PKBPT) di seluruh negara. 

“Melalui PKBPT, pengilang akan meningkatkan pengeluaran sebanyak 20% bekalan beras putih tempatan untuk pasaran dalam negara bagi tempoh satu tahun.

“Kita juga akan membuat intervensi di mana terdapat kekurangan, kemudian kita akan tampung melalui Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) dan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP),” katanya pada sidang media di Kepala Batas, hari ini.

Terdahulu, beliau melancarkan Peladang Outlet Pertubuhan Peladang Kawasan Pokok Sena, iaitu inisiatif di bawah seliaan LPP dalam PKBPT bagi tujuan pengedaran beras putih tempatan kepada kumpulan sasar terutama di kawasan yang tidak mempunyai kemudahan pasar raya.

Mohamad berkata kaedah intervensi itu dilakukan ketika kekurangan bekalan ayam dan telur sebelum ini. 

Dalam pada itu beliau berkata Peladang Outlet di Kepala Batas, hari ini akan menjual 2,000 kampit beras pada harga RM26 untuk 10 kilogram.

Ketua Pengarah LPP Azulita Salim yang turut hadir pada program berkenaan berkata bermula April hingga Ogos 2023, sebanyak 62 program telah dilaksanakan di Pertubuhan Peladang seluruh negara yang mencatat hasil jualan sebanyak RM742,361.50 dan kehadiran pengunjung seramai 45,850 orang.

“LPP menyasarkan hingga Disember 2023, nilai jualan sebanyak RM1.59 juta diperoleh menerusi pelaksanaan Jualan Agro Madani dengan anggaran pengunjung seramai 53,000 orang,” katanya.

Sementara itu, sebanyak 40 Peladang Outlet di seluruh negara dipilih untuk menjadi lokasi pengedaran beras putih tempatan dengan menyasarkan 300 tan metrik beras putih tempatan dijual pada harga kawalan bagi menstabilkan bekalan di seluruh negara.

Program hari ini turut disertai 25 gerai Jualan Agro Madani yang menawarkan barangan keperluan asas kepada masyarakat setempat pada harga yang berpatutan dengan penjimatan hingga 30% lebih rendah daripada harga jualan di pasaran setempat. – Bernama, 20 September, 2023.

WOIT

BERAS TEMPATAN

AKAN

MUNCUL KEMBALI

AMIN

INI

BERITA BAIK

AMIN

LEBIH PENTING

DI KAJI BAGAIMANA

BERAS TEMPATAN

LESAP BERLAKU

AMIN

BUKAN NAK CARI

SAPA SALAH

TAPI NAK ELAK

DARI BERLAKU

SEKALI LAGI

AMIN

INI CARA

KERAJAAN KAPIR

SWEDEN BEKERJA

KHALAS

LAWAK BERDIRI DARI MAT SABU


LAWAK BERDIRI

KLASIK  MAT SABU

KHALAS

SENYUM PELAWAT BUKAN PELIWAT


SENYUM

PELAWAT PAGI

BUKAN 

PELIWAT PAGI

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "PELIWAT DALAM PARLIMEN"

Tt selalu cakap, tt selalu ulang, hampir setiap hari 'bro senyumlah'. Kenapa? Kerana senyuman akan meruntuhkan tiap jiwa. Jiwa yang lara,jiwa yang gundah,jiwa jiwa yang sakit dan jiwa jiwa yang tidak tenteram. Semuanya akan tewas pada senyuman. Aku penyokong PN kerana aku nak bangsa aku memerintah, tapi bab senyuman...tidak ada apa yang bebal ataupun salah bang non buat begitulah apabila dituduh perkara yang tidak berkait dengan topik perbincangan. Matanglab dalam berpolitik jika tidak kita takkan kemana...


 

HAK ASASI MAKIN TERHAKIS


HAK ASASI

MAKIN TERHAKIS

KHALAS

PEDO SAMA BAHAYA


PEDO PUN

SAMA BAHAYA

AMIN

Unknown commented on 
"FITNAH MELAMPAU -
 MERABA RABA ?"

ini tidak berbahaya berbanding dgn pencabul kanak kanak dari ARAU yg menjadi MP di parlimen british malaysia..bab pencabul kanak2 ni tiada demo akan dijalankan kerana fokus utama sekarang adalah utk mengolah persetujuan, mengumpul kawan, mengumpul lawan agar jadi kawan utk bersatu demi menjatuhkan anwar ibrahim..


 

REFRORMATI BUKAN ANWAR MATIMAMAT INI

SILAP DENGAR

KAH KAH KAH

REFORMATI BUKAN

ANWAR MATI

KAH KAH KAH

KHALAS 

PELIWAT DALAM PARLIMENPELIWAT DALAM

PARLIMEN

KHALAS

panglimo potaseh commented on
 "POLITIKUS CAKAP BENAR ?"

Bila di YAKINI yg PM kita ni dah lakukan dosa .. DOSA yg tidak boleh di basuh atau di Washing Mishingkang walaupun dgn guna air 7 lautang. Ini tanda nya Melayu dah nak runtuh .. seperti Highland Tower 1993.

Unknown commented on 
"POLITIKUS CAKAP BENAR ?"

dan sangat memalukan apa bila orang kata dengan yakin anda buat perkara itu... anda cuma mampu tersenyum.. bebal punya PMUSTAD PEMILIK KOTE


USTAD PUN

PEMILIK KOTE

KAH KAH KAH

KHALAS


Suku Samdol commented on
 "KENALI USTAD PENDAKWAH BERJIWA RAKYAT !!!"

Ostad tak Ostad - kote masih ada darah mengalir.
Pasti kote akan mencanak bila tengok pompuan.
Tak payah nak berlaku alim kalau kote dah mengatal.

saman jangan tak saman!

HOT HOT HOT TERKINI TER NOWW TER HOTT


MALAPETAKA

IKLIM DAH SAMPAI

KHALAS 

DEMO DI NEW YORK


PEMIMPIN DUNIA

BERKUMPUL 

DI NEW YORK

RIBUAN

 DEMONSTRAN

BERAKSI 

DI NEW YORK

KHALAS

POLITIKUS CAKAP BENAR ?


'Saya pantang orang tak bercakap benar' - Radzi Jidin


SHAH ALAM: Ahli Parlimen Putrajaya, Mohd Radzi Md Jidin menyelar kenyataan  Anwar Ibrahim yang didakwa menuduhnya ketika penggulungan perbahasan usul berkenaan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat, pada Selasa.

Mohd Radzi yang juga bekas Menteri Kanan Pendidikan berkata, setelah mendengar kenyataan Anwar itu, beliau hanya mahu mempertahankan maruah selain menyifatkan pantang dengan manusia tidak jujur.

"Jadi, bila dengar perkara ini, saya pantang orang yang tidak bercakap benar dan akan pertahankan maruah saya.

"Atas dunia ini, saya tak takut dengan sesiapa kecuali Allah SWT.
"Sebab itu saya bangun untuk mempertahankan maruah, meminta supaya Anwar tarik balik tuduhan beliau terhadap saya," katanya menerusi hantaran video berdurasi dua minit 58 saat di Facebook.

Sebelum ini, Dewan Rakyat kecoh apabila Mohd Radzi bangkit meminta Speaker,  Johari Abdul mengarahkan Ahli Parlimen Tambun itu menarik balik kenyataan yang didakwa sebagai sangkaan jahat terhadapnya.

Anwar ketika menjawab mengenai keputusan melepaskan tanpa membebaskan (DNAA)  Zahid  turut menyentuh Putrajaya pernah buat perkara sama semasa pentadbiran terdahulu dengan merujuk Siti Aisyah yang dilepaskan tanpa dibebaskan daripada pertuduhan membunuh warga Korea Utara, Kim Jong-Nam, selepas pendakwa raya menggugurkan pendakwaan terhadapnya, pada Mac 2019.

Dakwa Mohd Radzi, Anwar telah memutarbelitkan kenyataan dengan mengatakan beliau tidak maksudkan Ahli Parlimen Putrajaya, sebaliknya pemerintahan sebelumnya.

"Apabila bercakap tentang kebenaran, saya tidak akan berganjak, pertahankan maruah saya.

"Sehinggalah saya diminta untuk keluar dewan, dan Ketua Pembangkang, Hamzah Zainudin bersepakat bahawa kalau Anwar tak tarik, tak berlaku adil pada saya, maka ahli Perikatan Nasional (PN) yang lain akan keluar dewan," ulasnya. - Sinar Harian

WOIT

KAH KAH KAH

AMAT SUSAH

NAK DI TEMUI

POLITIKUS JUJUR

BERCAKAP BENAR

KAH KAH KAH

KHALAS

JANGAN JADI NATO !!!


Putrajaya hipokrit soal protes jalanan, kata aktivis, badan pemikir


PUTRAJAYA hipokrit apabila tidak membenarkan perhimpunan jalanan sedangkan ramai pemimpin dalam kerajaan Madani sekarang terlibat demonstrasi ‘haram’ sebelum ini, kata aktivis dan badan pemikir.

Mereka juga mempersoalkan sikap berdiam diri Perdana Menteri Anwar Ibrahim yang pernah menjadi ikon demonstrasi jalanan selepas dipecat daripada Kabinet pada 1998.

Minggu lalu polis menghalang sekumpulan petani dan wakil Parti Sosialis Malaysia (PSM) daripada berarak menuju ke Parlimen. Kumpulan itu bagaimanapun berjaya melepasi penghadang dan menyerahkan memorandum kepada pegawai di luar bangunan Parlimen.

Hujung minggu lalu, penyokong Perikatan Nasional berkumpul di Kuala Lumpur sebagai protes terhadap Ahmad Zahid Hamidi yang dilepaskan tanpa dibebaskan (DNAA) terhadap 47 pertuduhan rasuahnya.

Polis menolak penyerahan notis penganjur perhimpunan ‘Selamatkan Malaysia’ atas alasan perhimpunan itu tidak mematuhi Akta Perhimpunan Aman.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata penganjur tidak menyatakan beberapa butiran penting dalam notis pemakluman awal itu.

“Mereka tidak menyatakan butiran penting seperti nama penganjur perhimpunan serta lokasi tempat berhimpun.

Bagaimanakah perkara penting seperti ini tidak diambil peduli oleh pihak penganjur yang terdiri daripada individu berpengalaman dalam mengadakan demonstrasi sebelum ini. Sepatutnya mereka lebih arif dalam notis pemakluman kepada polis,” katanya.

Susulan himpunan itu, polis sudah mengenalpasti 25 peserta dan memanggil mereka untuk memberi keterangan.

Pengarah Program Iman Research Badrul Hisham Ismail berkata kerajaan Madani bersikap hipokrit kerana mencontohi kerajaan terdahulu.

Katanya, jelas reformasi bukan agenda utama Anwar.

“Ia adalah kemunafikan yang jelas. Alasan yang diberikan, terpulang kepada pihak berkuasa untuk bertindak, adalah alasan yang pincang,” kata Badrul.

Beliau berkata jika kerajaan mahukan lebih masa untuk melaksanakan reformasi yang dijanjikan maka mereka harus memberi garis masa yang betul kepada rakyat

“Sama ada kita bersetuju atau tidak, itu perkara lain. Kerajaan dan polis sepatutnya bantu perhimpunan itu.

“Adalah hak mereka untuk berhimpun secara aman dan ini ditegaskan oleh ramai pemimpin Pakatan Harapan sebelum ini.

“Jadi sekarang, mereka harus beritahu polis untuk membantu menyelesaikan perkara dengan lancar dan mereka harus melindungi kebebasan bersuara dan kebebasan untuk berhimpun ini,” kata Badrul.

Pemimpin PH seperti Anwar, Mohamad Sabu, Adam Adli dan Gobind Singh Deo memperjuangkan kebebasan bersuara serta mengetuai protes jalanan yang tidak terkira banyaknya selama ini.

Ramai pemimpin PH juga ditahan dan didakwa di mahkamah kerana menganjurkan himpunan. Mereka juga sebelum ini mengkritik polis kerana menggunakan kekerasan untuk menyuraikan peserta himpunan. – 20 September, 2023.

WOIT

JAWABNYA SENANG

SAPA TAK SUKA

KERAJAAN

SUSUN ATUR

BUAT DEMO

AMIN

LAGI BESAR DEMO

LAGI CEPAT

KERAJAAN RUNTUH

KAH KAH KAH

JANGAN JADI

NATO

KAH KAH KAH

KHALAS

HARGA BERAS TEMPATAN TAK NAIK ?


Anwar jamin harga beras tempatan tidak naik

Perdana Menteri Anwar Ibrahim hari ini memberi jaminan bahawa tiada kenaikan harga beras tempatan.

Perdana menteri berkata beliau telah mengarahkan menteri-menteri yang berkaitan untuk turun padang dan memantau harga barangan di pasaran memandangkan isu berkenaan tidak boleh diambil ringan oleh kerajaan.

"Walaupun kita beri jaminan harga beras tempatan tidak naik tapi ada laporan tentang kekurangan di beberapa tempat dan mesti ditangani dengan baik, cuma saya harap Ahli Yang Berhormat faham (contohnya) kenaikan harga bawang, fahamkanlah bahawa sejak Ogos lalu duti eksport bawang dari India naik 40%.

”Kita kena faham ini, dan India buat keputusan naikkan duit eksport bawang 40% dan tentunya bagi kita dari Malaysia yang membeli bawang dari India akan terkesan dari harga itu begitu juga keputusan India bulan lalu untuk hadkan (eksport) beras putih," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 (KSP RMK12) bagi Kementerian Kewangan di Dewan Rakyat hari ini. 

Anwar yang juga menteri kewangan berkata berdasarkan teori bekalan dan permintaan perkembangan berkenaan sudah pasti akan mengakibatkan kenaikan harga barangan.

Justeru, kerajaan telah mengambil langkah dengan memberikan tambahan subsidi bagi menjamin harga beras tempatan di paras yang rendah.  

"Jadi ikut teori  bekalan dan permintaan bila eksport dihadkan harga naik maka kita tambah subsidi untuk menjamin beras tempatan tidak naik harga," katanya.

Sementara itu mengulas mengenai peruntukan kepada Ahli Parlimen pembangkang, Anwar mengulangi pendirian kerajaan campuran yang terbuka dan bersedia untuk berunding mengenainya seperti yang dilakukan bekas Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob sebelum ini.

Bahkan katanya beliau telah menugaskan Timbalan Perdana Menteri Fadillah Yusof sebagai wakil daripada pihak kerajaan untuk mengetuai perbincangan mengenai perkara itu.

“Keputusan muktamad daripada menteri kewangan dan perdana menteri, seperti mana yang diluluskan Bera (Ismail Sabri) semasa dia menjadi perdana menteri, peraturan yang lebih kurang kita guna. Hendak peruntukan, bincang…runding, jangan sombong dan angkuh,” kata perdana menteri.

JIKA BENAR

INI BERITA BAIK

AMIN

KALAU PUTAR ?

JENG JENG JENG

APA NAK BUAT ?

JENG JENG JENG

AMIN

DULU MENTERI RABA RABA - SEKARANG USTAD RABA RABA


DULU ADA MENTERI

RABA RABA

KAH  KAH KAH

SEKARANG ADA

USTAD RABA RABA

KHALAS

SEX DAN JANGGUT


 

JANGGUT 

SENJATA SEX 

KAH KAH KAH

AMIN


panglimo potaseh commented on
 "FITNAH MELAMPAU - 
MERABA RABA ?"

Lu bayangkan janggut sunnah TaT ni tergahar kek tompek sensitif yg punyo sel sarap 6000 ekor .. monjoghit oooo ..

IUSTAD KERAS KOTEUSTADA

KERAS KOTE

KHALAS

Unknown commented on
 "EBIT LEW BILA NAK SAMAN ?"

Biar polis siasat dulu. Polis cepat. Saman proses sgt lama. Mari kita lihat sape yang kena hahaha
Unknown commented on
 "KENALI USTAD 
PENDAKWAH BERJIWA RAKYAT !!!"

Muka pun mcm kulit bewok. Sape nak cium. Pegang tangan ingat pegang barang hahaha. Mcm2 cara cari makan. Tak tau sape betul. Tapi yg pasti peminta sedekah guns mcm2 taktik nak cari duit. Mamat tu bagi dia berapa pulok kah kah kah