Selasa, 12 Disember 2023

PERANG HARI KE 67


PERANG

 HARI KE 67

KHALAS
KES CUBA ROGOL

KHALAS

MALAPETAKA IKLIM


100 gajah mati di Zimbabwe akibat kemarau

SEKURANG-KURANGNYA 100 ekor gajah mati di Taman Negara Hwange di Zimbabwe akibat kemarau yang disebabkan oleh El Nino, kata kumpulan kebajikan dan pemuliharaan haiwan antarabangsa pada Isnin.

Menurut kenyataan Dana Antarabangsa bagi Kebajikan Haiwan (IFAW), El Nino berterusan mengakibatkan hujan lewat lima minggu di taman hidupan liar terbesar yang menempatkan kira-kira 45,000 gajah di Zimbabwe.

“Sekurang-kurangnya 100 ekor gajah dilaporkan mati akibat kekurangan air,” katanya.

Organisasi itu berkata, sebanyak 104 telaga tiub berkuasa solar di taman itu tidak mampu memenuhi keperluan hidupan liar yang terpaksa berjalan jauh untuk mencari makanan dan air. – Bernama, 12 Disember, 2023.

INI SATU BUKTI

JELAS MALAPETAKA

IKLIM DAH SAMPAI

KHALAS

MANUSIA WAJIB

 BERUBAH JIKA 

TIDAK SENASIB

MACAM GAJAH

KHALAS

TERUSKAN DAN LUASKAN PERANG GAZA


Kemusnahan di Gaza lebih dahsyat daripada Perang Dunia Kedua, kata EU

SITUASI di Gaza ketika ini “lebih dahsyat” berbanding kemusnahan yang dialami Jerman semasa Perang Dunia Kedua, kata Ketua Dasar Luar Kesatuan Eropah Josep Borrell.

Borrel selepas mempengerusikan mesyuarat menteri luar Kesatuan Eropah berkata serangan berterusan Israel ke atas Gaza sejak 7 Oktober lalu menyebabkan begitu banyak nyawa terkorban.

Kesatuan Eropah juga katanya bimbang dengan keganasan yang dilakukan oleh peneroka haram Yahudi di Tebing Barat, dan mengutuk keputusan kerajaan Benjamin Netanyahu untuk meluluskan penambahan 1,700 unit rumah di Baitulmaqdis, yang dianggap oleh Brussels sebagai melanggar undang-undang antarabangsa. 

Borrell selain itu menegaskan operasi ketenteraan Israel sebagai tidak seimbang dari segi kematian orang awam dan kerosakan harta benda serta infrastruktur awam.

“Korban melibatkan orang awam menyumbang antara 60% dan 70% daripada semua kematian.

“Kemusnahan bangunan di Gaza… adalah lebih kurang atau lebih besar daripada kemusnahan yang dialami oleh bandar-bandar di Jerman semasa Perang Dunia Kedua,” kata Borrell.

Katanya lagi, beliau telah membentangkan kertas perbincangan kepada menteri luar EU mengenai “sekatan ke atas peneroka haram Yahudi di Tebing Barat” yang telah meningkatkan serangan ke atas rakyat Palestin.

Menurut Borrell berkata beliau akan mengemukakan cadangan rasmi tidak lama lagi, berdasarkan langkah yang diambil oleh Amerika Syarikat yang menguatkuasakan larangan visa ke atas peneroka haram Yahudi.

Beliau dalam pada itu mengakui bahawa masih belum ada persetujuan antara 27 negara anggota Kesatuan Eropah mengenai isu ini. – AFP, 12 Disember, 2023.
 

ZIONIS YANG

BAIK HANYA

ZIONIS YANG

DAH KENA BEDIL

OLEH HAMAS

AMIN

KHALAS

ZELENSKY AKAN DIJIMATKAN
‘Putin must lose’: Zelenskiy arrives in US to try to save $61bn Ukraine aid package

President to meet Joe Biden and senators, with Congress holding back support, but UK hints it will increase funding


'Putin mesti kalah': Zelenskiy tiba di AS untuk cuba menjimatkan $61 bilion pakej bantuan Ukraine

Presiden untuk bertemu Joe Biden dan senator, dengan Kongres menahan sokongan, tetapi UK membayangkan ia akan meningkatkan pembiayaan


Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskiy, telah terbang ke Washington DC dalam usaha untuk menyelamatkan pakej bantuan ketenteraan bernilai $61 bilion, manakala UK secara berasingan membayangkan bahawa ia boleh meningkatkan nilai senjata, peluru dan latihan yang disumbangkannya kepada Kyiv.


Zelenskiy dijangka bertemu presiden AS, Joe Biden, pada hari Selasa, serta senator AS dan speaker Dewan Republikan, Mike Johnson, pada masa Kongres sedang mengadakan sokongan kewangan Amerika pada masa hadapan untuk usaha perang Kyiv.


Tidak lama selepas tiba di ibu negara AS, Zelenskiy berkata Ukraine bergantung kepada AS, dan penangguhan bantuan ketenteraan pada masa hadapan adalah "impian menjadi kenyataan" bagi presiden Rusia, Vladimir Putin.

NAK DATANG

MINTA DANA

ATAU NAK

DATANG LARI

KE AMERIKA

KAH KAH KAH

KHALAS

CIA KATA ZELENSKY AKAN DIKHATAMKAN

 

CIA KATA

ZELENSKY AKAN

DIKHATAMKAN

AMIN

ZALENSKY KHATAM KOGIA


PAKISTAN KATA

KHATAM KOGIA

AMIN

Unknown commented on 
"UBAH MENTERI"

ZELENSKY SAMPAI
NAK JUMPA BIDEN
KAH KAH KAH

saekor ZELENSKY ini masih tak sedar diri
masih berangan akan menang dan dia boleh diangkat jadi wira arjuna Ukraine.
walhal setiap bantuan duit senjata hanyalah untuk terus membunuh orang.

apa yang dia tak tahu ialah dia akan diseret diheret sama seperti Romania Nicolae Ceaușescu
berdepan dengan firing scuad dengan tangan terikat di belakang.

ISRAEL TAKAKAN MENANG DI GAZA - MENTERI LUAR JORDAN


ISRAEL TAK AKAN

MENANG PERANG

GAZA - MENTERI

LUAR JORDAN

KHALAS

TIGA MENTERI BARU - TIGA GUGURJohari, Dzulkefly, Gobind kembali sebagai menteri

PERDANA Menteri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan Johari Abdul Ghani daripada Umno dilantik sebagai menteri perladangan dan komoditi manakala Dzulkefly Ahmad daripada Amanah kembali sebagai menteri kesihatan.

Johari adalah bekas menteri kewangan II dan Dzulkefly adalah bekas menteri kesihatan dalam kerajaan Pakatan Harapan sebelum ini..

Anwar juga mengumumkan pelantikan ketua pegawai eksekutif Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Amir Hamzah Azizan sebagai menteri kewangan II, manakala Gobind Singh Deo daripada DAP dilantik sebagai menteri digital, sebuah kementerian baharu yang diwujudkan daripada perpecahan Kementerian Komunikasi dan Digital.

Menterinya Fahmi Fadzil kini menjadi menteri komunikasi.

Dalam Kabinet Anwar yang dirombak kini terdapat 31 menteri dan 29 timbalan menteri.

Sebelum ini, Kabinet dianggotai 28 menteri dibantu 27 timbalan menteri.

Anwar juga mengumumkan Naib Presiden Umno Khaled Nordin dilantik sebagai menteri pertahanan baharu mengambil alih jawatan Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan yang kini akan berkhidmat sebagai menteri luar.

Zambry Abdul Kadir, yang sebelum ini berkhidmat sebagai menteri luar diberikan portfolio pendidikan tinggi.

Bagi kementerian pembangunan keluarga dan masyarakat, Ketua Wanita Umno Noraini Ahmad menjadi timbalan baharu yang mengambil alih jawatan Aiman Athirah Sabu, yang ditukarkan ke Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan.

V Sivakumar daripada DAP, yang merupakan menteri sumber manusia, adalah satu-satunya menteri Kabinet yang digugurkan dalam rombakan ini.

Beliau digantikan ahli partinya, Steven Sim, yang dinaikkan pangkat daripada timbalan menteri kewangan kepada menteri sumber manusia.

Dua timbalan menteri turut digugurkan - Ramkarpal Singh, yang merupakan timbalan menteri undang-undang dan pembaharuan institusi dan Ahli Parlimen Beaufort Siti Aminah yang merupakan timbalan menteri perladangan dan komoditi.

Ram Karpal digantikan oleh Ahli Parlimen Ipoh Barat M Kulasegaran, manakala jawatan Siti Aminah diambil alih Chan Foong Hin. Chan, yang merupakan timbalan menteri pertanian dan keterjaminan makanan sebelum ini.

Muka baharu dalam barisan Kabinet ialah R Ramanan dan ahli Parlimen kali pertama yang dilantik sebagai timbalan menteri Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi.


INI MENTERI

KABINET BARU

KITA ALUKAN

AMIN

PUSING PUSING

SAMA SAJA

AMIN

SOALAN HAKIKI

BUKAN SOSOK

TAPI APAKAH 

HARGA BARANG 

TAKAN NAIK ?

AMIN

KHALAS

PERKARA BIASA


BERAHI SESAMA

JENTINA INI

PERKARA BIASA

KHALAS
Unknown commented on 
"BERKEMUDI DI BURITAN"

Agus dan aljub

bukan kah 2ekor itu berpendidikan tinggi pernah jadi profesor?

kemana 2ekor itu campak segala ilmu dalam kepala dan ikut kepala yang di bawah tu?

konon profesor ilmuan bagai berceramah serata alam berkot ber tie tapi perangai?

bikin malu pada orang biasa yang berpanas terik cari rezeki halal di tengah darat dan laut.

woittt! pmx jika masih ada hormat diri dan mahu mengakui kebenaran. jika pergi melingkup.
ada ramai lagi yang bukan budak koleg tapi jauh lebih layak kelaku mereka lebih beraluh tertib

SETAKAT INI 2985 ZIONIS DIBUNUHSETAKAT INI

2985 SOLDADU ZONIS

MATI DI BUNUH

KHALAS

HILANG RAIB TAK DI TEMUI


Mahkamah Rayuan mahu lihat laporan sulit kehilangan aktivis secara tertutup

MAHKAMAH Rayuan mahu kerajaan mengemukakan laporan sulit pasukan petugas khas berhubung kehilangan aktivis Amri Che Mat bagi membolehkan mahkamah menilai kandungan laporan itu.

Hakim Kamaludin Md Said, yang mengetuai panel tiga hakim membuat perintah itu bagi membolehkan mahkamah memutuskan sama ada kandungan laporan berkenaan akan membahayakan keselamatan negara dan polis.

Anggota panel hakim itu yang termasuk Hashim Hamzah dan Azizul Azmi Adnan, membuat perintah tersebut semasa prosiding rayuan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi dalam memberikan pelepasan terhad laporan yang diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972, kepada isteri Amri.

Terdahulu, Hakim Azizul berkata beliau dan panel hakim yang lain akan meneliti dokumen itu di kamar mereka tanpa kehadiran pihak-pihak terlibat.

“Ada sebabkah mengapa dokumen itu tidak boleh diberikan kepada kami untuk kami lihat secara tertutup tanpa mendedahkan dokumen itu kepada responden,” soal beliau kepada Peguam Kanan Persekutuan Ahmad Hanir Hambaly@Alwi yang mewakili kerajaan.

Hanir berkata beliau akan mengemukakan dokumen itu hanya kepada hakim dan akan mematuhi prosedur di bawah Akta Rahsia Rasmi dalam mengendalikannya kepada hakim.

Hakim Kamaludin kemudian menetapkan 13 Disember untuk pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan untuk rayuan.

Dalam prosiding hari ini yang dijalankan secara dalam talian, mahkamah mendengar hujah Hanir yang Mahkamah Tinggi terkhilaf apabila membuat perintah supaya pendedahan terhad laporan itu kepada isteri Amri, Norhayati Mohd Ariffin.

Beliau berkata Hakim Mahkamah Tinggi tidak membuat sebarang perintah supaya laporan itu dikemukakan kepadanya untuk beliau teliti.

Pada 9 Mei lepas, Hakim Mahkamah Tinggi Wan Ahmad Farid Wan Salleh membenarkan permohonan semakan kehakiman Norhayati dan memerintahkan pelepasan terhad laporan itu kepadanya untuk menggunakannya dalam saman sivil yang difailkannya pada November 2019 terhadap 21 pihak termasuk kerajaan dan polis berhubung dakwaan kegagalan untuk menyiasat secara berkesan dakwaan penculikan suaminya.

Hakim itu juga mengeluarkan perintah supaya Norhayati dan peguamnya dilarang mendedahkan laporan itu kepada mana-mana pihak ketiga.

Peguam A Surendra Ananth yang mewakili Norhayati memberitahu mahkamah yang perbicaraan saman sivil anak guamnya akan disambung semula pada 29 Februari tahun depan di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur. – Bernama, 11 Disember 2023.


HILANG RAIB

DISANGKA MATI

KALAU MATI

MANA KUBURNYA

AMIN

KHALAS

BAHAYA MEDIA SOSIALGaduh: 6 lelaki termasuk pemerhati politik ditahan


POLIS menahan enam lelaki termasuk seorang pemerhati politik, yang disyaki terlibat dalam pergaduhan di sebuah restoran di Taman Midah, Cheras, awal pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Cheras ACP Zam Halim Jamaluddin berkata semua suspek yang berumur 30 hingga 40 tahun itu ditahan di sekitar Cheras kira-kira pukul 9 malam hari yang sama.

“Siasatan awal mendapati punca pergaduhan itu disebabkan rasa tidak puas hati berkaitan satu hantaran yang dimuat naik di media sosial,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Difahamkan kejadian berlaku semasa seorang lelaki sedang makan di restoran berkenaan bersama dua rakan lain pada kira-kira pukul 4 pagi, apabila secara tiba-tiba, muncul enam lelaki yang terus membaling kerusi ke arah mereka, sebelum beredar.

Zam Halim berkata kesemua suspek direman hingga esok, dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan. – Bernama, 11 Disember, 2023.


GADUH JANGAN

TAK GADUH

KAH KAH KAH

PUKUL JANGAN

TAK PUKUL

KAH KAH KAH

BUDAYA  BARU

MEDIA SOSIAL

KHALAS

REBAK KAN PERANG INI !!!Lebih 18,200 orang terbunuh akibat perang di Gaza

PERTEMPURAN hebat di bandar berlaku semalam dalam perang paling berdarah di Gaza, dengan lebih 18,200 rakyat Palestin dan 104 askar Israel dilaporkan terkorban di tengah-tengah krisis kemanusiaan yang semakin memuncak.

Umm Mohammed al-Jabri kehilangan tujuh anak dalam serangan udara di Rafah, dekat Mesir, selepas melarikan diri ke sana dari Kota Gaza.

“Saya mempunyai empat anak lagi,” kata Jabri, 56. “Malam tadi mereka mengebom rumah yang kami duduki dan memusnahkannya. Mereka berkata Rafah akan menjadi tempat yang selamat. Tidak ada tempat yang selamat.”

Jumlah kematian terakhir daripada kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas ialah 18,205, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Sebahagian besar Gaza musnah disebabkan serangan itu, dan PBB menganggarkan 1.9 juta daripada 2.4 juta penduduknya kehilangan tempat tinggal. Kira-kira separuh adalah kanak-kanak.

Ketika tekanan yang semakin meningkat terhadap keadaan kemanusiaan, Israel mengumumkan akan menapis bantuan ke Gaza di dua pusat pemeriksaan tambahan, yang akan membolehkan lebih banyak bantuan masuk.

Diplomat tertinggi EU Josep Borrell berkata dalam ucapannya yang kemusnahan “lebih besar” daripada yang dialami oleh Jerman dalam Perang Dunia II.

Perkhidmatan kesihatan musnah, dengan hanya 14 daripada 36 hospital Gaza berfungsi pada sebarang kapasiti, menurut agensi kemanusiaan PBB OCHA.

Hospital Al-Aqsa di Deir al-Balah dibanjiri mangsa semalam, termasuk berpuluh-puluh kanak-kanak yang menjerit, selepas serangan Israel ke atas kem pelarian Al-Maghazi.

Di tempat lain, apabila bekalan asas kehabisan dan keadaan kebersihan semakin teruk, wanita dan kanak-kanak perempuan bercakap tentang menggunakan sisa kain ketika haid.

“Saya memotong pakaian anak saya atau mana-mana kain yang saya temui,” kata Hala Ataya, 25 tahun di Rafah.

Kerana tidak dapat memperoleh gas atau kayu api untuk memasak, penduduk Gaza membawa dapur tembaga berusia beberapa dekad ke bengkel untuk dibaiki.

“Orang ramai kembali ke zaman dahulu,” kata pemilik Ibrahim Shouman.

Di Al-Rimal, ribuan penduduk Palestin berkhemah di ibu pejabat agensi PBB selepas rumah dan kedai berhampiran musnah akibat serangan Israel.

“Tiada air. Tiada elektrik, tiada roti, tiada susu untuk anak-anak, dan tiada lampin,” kata Rami al-Dahduh, 23, seorang tukang jahit.

Perhimpunan Agung PBB akan bermesyuarat hari ini untuk membincangkan krisis kemanusiaan, selepas Amerika Syarikat (AS) minggu lalu menggunakan kuasa veto terhadap resolusi Majlis Keselamatan bagi gencatan senjata.

Sekumpulan duta Majlis Keselamatan pergi ke Mesir untuk menemui mangsa Gaza dalam perjalanan tidak rasmi.

“Saya baru sahaja bertemu seorang ibu muda yang kehilangan seorang anak dan mempunyai seorang lagi gadis kecil yang cedera,” kata utusan Ecuador Jose de la Gasca kepada AFP. “Saya tidak mahu melihat lagi apa yang baru saya lihat.”

Di Tebing Barat dan Lubnan yang diduduki Israel, mogok umum sebagai solidariti dengan Gaza menyaksikan kedai, sekolah dan pejabat kerajaan ditutup.

Di tempat lain di rantau ini, perang mendorong kumpulan yang disokong Iran untuk menyasarkan tentera AS dan sekutu di Iraq dan Syria, dengan serangan baru dilaporkan semalam.

Pengeboman Israel membunuh seorang pegawai di selatan Lubnan, Agensi Berita Nasional berkata, ketika pertukaran rentas sempadan hampir setiap hari antara Israel dan Hizbullah.

Serangan Israel pada lewat Ahad berhampiran Damsyik membunuh empat orang yang dikaitkan dengan Hizbullah, kata pemantau perang yang berpangkalan di Britain. – AFP, 12 Disember, 2023.

REBAK LUASKAN

PERANG INI

AMIN

PERANG BIAR

SAMPAI MENANG

AMIN

ALANG ALANG

BERPERANG  BIAR

DAPAT TUBUHKAN

NEGARA PALESTIN

AMIN

KHALAS

TEL AVIV DIBEDIL ROKET HAMASTEL AIV

DI BEDIL 

ROKET HAMAS

KHALAS

BERKEMUDI DI BURITAN


BERKEMUDI

DI BURITAN

AMIN

KHALAS

Stor kunyit commented on 
"SATU PASUKAN SATU REGU"

Agus dan aljub sama -sama suka main injin sangkut. Lu tutup mulut...gue pun tutup mulut. Sama-sama sedap dan selamat. Lakhanat punya manusia. Yang ni tt mesti publish !!!!

SAPA KENA TENDANG KELUAR ?


JENG JENG JENG

KAH AH KAH

KHALAS
Anwar umum rombakan Kabinet 11 pagi ini


PERDANA Menteri Anwar Ibrahim berkata beliau akan mengumumkan rombakan Kabinet pada 11 pagi ini yang antara lain melibatkan pertambahan bilangan jemaah menteri.

Anwar yang juga menteri kewangan ditanya sama ada rombakan itu akan melibatkan pertambahan anggota jemaah menteri oleh pemberita selepas menghadiri perhimpunan bulanan Kementerian Kewangan berkata: “Sedikit pertambahan.”

Ditanya sama ada ia akan menjadi Kabinet terbesar, Anwar berkata: “Lebih kecil sedikit daripada (Kabinet) sebelum ini.”

Anwar turut membayangkan bahawa beliau akan memindahkan sebahagian tanggungjawabnya ketika ini.

“Saya akan memindahkan sebahagian daripada tugas dan tanggungjawab,” kata beliau.

Kabinet kerajaan perpaduan yang dibentuk pada Disember 2022 terdiri daripada 28 menteri dan 27 timbalan menteri termasuk perdana menteri dan dua timbalan perdana menteri.

Portfolio menteri perdagangan dalam negeri dan kos sara hidup berlaku kekosongan susulan kematian penyandangnya Salahuddin Ayub pada Julai lepas.

Salahuddin, 61, meninggal dunia di Hospital Sultanah Bahiyah di Alor Setar, Kedah pada malam 23 Julai lalu, selepas menjalani pembedahan akibat pendarahan otak.

Jawatan itu kini dipangku Armizan Mohd Ali yang merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-tugas Khas). – Bernama, 12 Disember, 2023.

SEMUA NAK KOMEN !!!


SEMUA

NAK KOMEN

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "PROJEK ABIM 
TERANGGANU GAGAL ?"


PMX jenis gatal mulut.
Semua benda sekecil anak pun dia nak komen.
Makin banyak dikomen makin terbongeng semuanya. Berlawanan dengan apa yang dikomen awal tadi.