Selasa, 17 Mei 2022

HANYA SATU SOALAN

 


YA AMPOON

YA MAULANA

AMIN

HANYA ADA SATU

SOALAN

KHALAS

APAKAH ULAMAK 

INI MASIH AKAN

DAPAT KOUTA

72 ORANG BIDADARI

AMIN

KHALAS

KAH KAH KAH

INI CAKAP CAKAP

 


Bendung politik perkauman, elak permusuhan, keganasan, kata menteri

KERAJAAN harus berusaha bersungguh-sungguh untuk membendung dan mengelakkan sebarang elemen politik perkauman di negara ini daripada terus berleluasa, kata Menteri Luar Saifuddin Abdullah. 

Saifuddin berkata ini kerana elemen tersebut seperti ungkapan kebencian (hate speech) banyak membawa kepada faktor permusuhan sehingga boleh menyebabkan keganasan berlaku dalam sesebuah negara.

“Saya anggap politik perkauman itu sebagai dasarnya iaitu dari situ bermula penyakit-penyakit lain… kalau ada kerajaan yang mengizinkan diskriminasi kaum berlaku, maka dari situ wujudnya masalah.

“Ini kerana daripada situ diskriminasi kaum itu boleh berlaku seperti dari segi penggunaan undang-undang, dasar, institusi awam, program kerajaan yang akhirnya tiada lain selain usaha untuk menang pilihan raya dan kekal berkuasa,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan sempena Webinar Manifestasi Falsafah Hidup Bersama Dalam Budaya Damai di Ruang Digital anjuran Pusat Serantau Asia Tenggara bagi Mencegah Keganasan (SEARCCT) hari ini.

Saifuddin berkata bagi membendung perkara itu, sikap toleransi, memahami dan meraikan kepelbagaian budaya dan kaum perlu menjadi paksi dalam mewujudkan persekitaran hidup bersama dalam budaya damai.

Katanya konsep wasatiyyah, iaitu bersederhana dalam mengamalkan budaya yang berbeza, juga perlu diterapkan supaya rakyat dapat meraikan kemajmukan dan menyantuni semua golongan tanpa diskriminasi. – Bernama, 16 Mei, 2022.

INI HANYA

CAKAP DALAM

SEMINAR

AMIN

HAKIKAT REALITI

AMAT BERLAINAN

AMIN

MELAYU RASA

MEREKA MISKIN

DALAM NEGARA

SENDIRI

AMIN

CHINA YG KAYA

HIDUP MEWAH

AMIN

PEKAN BANDAR

MILIK CHINA

AMIN

RUMAH BANGLO

DAN KONDO

HARGA JUTA

MELAYU HANYA

MAMPU LIHAT

AMIN

JADI KUNCINYA

IALAH AGIHAN

EKONOMI YG

TIDAK ADIL

AMIN

13 MEI MELAYU

MARAH KERANA

CHINA KAYA

AMIN

PERASAAN 

INI DIAPI APIKAN

OLEH POLITIKUS

AMIN

POLITKUS DARI

SEMUA PARTI

GUNA AGENDA KAUM

UNTUK DAPAT

UNDI

AMIN

KEMPEN CARI

UNDI  JUGA PUNCA

KACAU PERASAAN  MELAYU/CHINA/INDIA

AMIN

TAK MUNUSABAH

MELAYU 60%

HANYA DIBERI

30% KEKAYAAN

AMIN

INI PUN BELUM

PASTI SAMPAI

30% ATAU

TIDAK

AMIN

MELAYU TAK

DAPAT NIKMAT

 JADI MARAH

PADA CHINA

AMIN

DASAR 30% 

DASAR EKONOMI

 GILA

PASAL ITU 

MELAYU TERUS

TAK PUAS HATI

AMIN

 POLITIKUS

AMBIL PELUANG

PANCING UNDI GUNA AGENDA BANGSA

KHALAS


SINGAPURA DIBERI PADA CHIAN TAHUN 1957

 


SINGAPURA 

DIBERI PADA CHINA

TAHUN 1957

AMIN

BUKAN 1965 

KELUAR

 DARI MALYSIA

AMIN


Unknown commented on 

"NAKBA IALAH 

MALAPETAKA"

Bukan Inggeris, tapi TAR yang bagi Singapura kepada orang Singapura. Tak baca sejarah ke? Singapura dihalau.

HELAH NAJIB RAJAAKSA

 


Ada keterangan saya tidak dimasukkan dalam laporan PAC 1MDB 2016, kata saksi


BEKAS pengerusi 1Malaysia Development Bhd (1MDB) Mohd Bakke Salleh memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini sebahagian daripada keterangannya dalam laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pada 2016 mengenai 1MDB tidak dimasukkan.

Beliau memberitahu banyak perkara yang dinyatakannya semasa prosiding PAC tidak dimasukkan dalam laporan jawatankuasa tersebut.

“Saya nyatakan empat perkara yang tidak disebut dalam laporan akhir PAC itu.

“Cara keterangan saya ditulis dalam laporan PAC (menunjukkan) saya tidak silap. Ia tidak bermakna apa yang anda baca dalam laporan PAC mewakili apa yang saya kata,” katanya semasa pemeriksaan balas hari ini.

Bakke, 68, merujuk kepada empat syarat yang ditetapkan oleh lembaga 1MDB untuk usaha sama dengan PetroSaudi diteruskan.

Bakke saksi ke-15 dalam perbicaraan terhadap bekas perdana menteri Najib Razak kerana menyeleweng RM2.28 bilion dana 1MDB.

Najib menghadapi 25 pertuduhan - empat kes salah guna kuasa dan 21 kes cuci duit - untuk kesalahan yang dilakukan antara 2011 dan 2013.

Peguam Najib, Muhammad Shafee Abdullah dan Bakke kemudian bertengkar mengenai laporan PAC

Shafee bertanya sama ada saksi berpgegang dengan keterangannya semasa siasatan PAC.

“Anda beritahu (dalam keterangan anda) apabila dilihat kembali, anda hilang sabar dan berasa bengang terhadap pengurusan kerana tidak mematuhi arahan lembaga pengarah.

“Anda juga kata, anda tak sepatutnya meletak jawatan.”

Bakke kemudiannya berkata: “Ingatan saya masih sempurna. Saya tak tahu dari mana anda dapat (kata-kata) ini. Saya kata, ‘jika dilihat kembali, saya tak sepatutnya berkhidmat dengan 1MDB’.”

Hakim Collin Lawrence Sequerah kemudian memberitahu Bakke, sebagai saksi, beliau perlu menjawab soalan yang dikemukakan kepadanya.

Bakke kemudian berkata beliau pengang dengan keterangannya, menambah kenyataan penuh untuk prosiding itu tiada dalam laporan tersebut.

Laporan PAC mengenai 1MDB dikeluarkan pada April 2016.

Menurut PAC, sesi itu dijalankan bersama Ketua Setiausaha Perbendaharaan dan Ketua Pengarah Unit Perancang Ekonomi.

Ini diikuti dengan wawancara dengan Bakke dan bekas CEO Shahrol Azral Ibrahim Halmi.

Bagaimanapun, laporan itu tidak membabitkan Najib Razak dalam skandal dana kekayaan negara.

PAC telah mengenal pasti kegagalan pengurusan 1MDB untuk melabur tanpa sebarang usaha wajar dijalankan, iaitu mengepam AS$1 bilion dalam usaha sama dengan PetroSaudi International Limited (PSI). – 16 Mei, 2022.NAJIB RAJAPAKSA

SEDANG

 MERANCANG

AMIN

BUKAN HANYA

DENGAN SAITRO

TAPI DENGAN

IMEJ

KAH KAH KAH

RAYA DGN AGONG

BERSAMA SUAMI

KAH KAH KAH

JARANG DILIHAT

DENGAN SUAMI

MAKHAMAH PUN

TAK DTG BANTU

SUAMI

AMIN

BINI BARU

TAKDA DILIHAT

AMIN

ADA NGO

MINTA AGONG

AMPUNKAN

KAH KAH KAH

KALAU AGONG

AMPUNKAN

KES SRC

ADA LAGI 

KES 1MDB

KAH KAH KAH

AGONG NAK

AMPUN LAGI KE ?

KAH KAH KAH

KHALAS 

BERAPA KALI

MAHU AMPON

DAAAA

KAH KAH KAH

BERTERIMA KASIH LAH

 BERTERIMA KASIH

PADA ZEUS

PADA RA

PADA  YAH WE

PADA ALLAH

PADA PETANI

PADA BURUH

TAPI JANGAN

CURI DUIT

MACAM

NAJIB & ROSMAH

KHALAS

Unknown commented on 

"HARI RAYA KE 15"

Berterima kasih pada makanan...? Orang Atheies berterima kasih pada makanan atau kepada orang yang memberi makanan. Dr Mahathir percaya nyawanya panjang kerana doktor pakar telah menyelamatkannya.. Perasuah berterima kasih kepada duit rasuah yang diterima sehingga mereka dapat bermewah2...Lebai2 PAS bersyukur kerana telah diberikan derma 90 juta dari wang MDB sehingga semua penerangan Arul Kanda menjadi jelas dan menimbulkan rasa puas hati. Hanya orang beriman akan berterima kasih kepada Allah atas nikmat yang diberi....

ARAB KAKI PUTAR BELIT

 


DALM DUNIA

ARAB DIKENALI

KAKI PUTAR

AMIN

KAKI SUKA

BERGADUH

KHALAS


panglimo potaseh commented on

 "ZIONIS YAHUDI

 PUN TAK KENAL ?"

Bila Yahudi Izrael tawang Tanah Arab ..merika akan bina rumah dan infra untuk rakyat merika. Tapi ..tapi bila tanah tu bawah tgn Arab, kita hanye nampak kediaman birbentok kemah-kemah lusoh ..sedangkang pemimpin Arab tidor atas duit biliyun-biliyun ..tuckbEEr ..dunia ni tak de ape, nanti bila mampos tuhan akan bagi anna syurga dgn 72 bijik puki utk yg lelaki ..tuckbEEr ..

HEBAT BANK INI

 Maybank perkenal pengeluaran tunai ATM tanpa sentuh

MAYBANK memperkenalkan perkhidmatan pengeluaran tunai Mesin Teler Automatik (ATM) tanpa sentuh yang pertama di Malaysia.

Menurut bank itu, perkhidmatan tersebut kini boleh digunakan melalui aplikasi MAE di ATM terpilih di seluruh negara yang menyasarkan peningkatan kemudahan kepada lebih 12 juta pemegang kad ATM Maybank berikutan pelanggan meneruskan penyesuaian gaya hidup dalam norma baharu dan menikmati akses yang lebih berdaya digital berbanding perkhidmatan perbankan tradisional.

“Pelanggan boleh menggunakan perkhidmatan ini terhadap 1,000 ATM yang akan menunjukkan ketersediaan perkhidmatan pengeluaran tunai tanpa sentuh di mesin. Akhirnya, perkhidmatan ini akan disediakan di semua ATM milik Maybank,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan Khairussaleh Ramli berkata Maybank menerajui perbankan digital selama bertahun-tahun dengan membawa pelbagai penyelesaian inovatif di pasaran untuk kemudahan pelanggan.

“Perkhidmatan pengeluaran tunai tanpa sentuh baharu adalah satu lagi langkah dalam penawaran holistik perkhidmatan perbankan digital yang kami telah menjadi perintis selama ini.

“Ia juga disediakan berikutan banyak perkhidmatan terkemuka yang kami perkenalkan baru-baru ini sebagai sebahagian daripada tawaran perbankan digital. Kami yakin akan terus menawarkan lebih banyak perkhidmatan digital pada bulan-bulan seterusnya,” kata Khairussaleh.

Sementara itu,  CEO Kumpulan Perkhidmatan Kewangan Komuniti John Chong berkata pengeluaran ATM tanpa tunai bukan sahaja akan meningkatkan keselesaan kepada pelanggan, malah memastikan mereka dapat menikmati rangkaian penyelesaian digital yang komprehensif melalui satu aplikasi iaitu MAE.

“Untuk membuat pengeluaran tunai, pengguna hanya perlu mengimbas kod respons pantas (QR) pada skrin ATM Maybank terpilih melalui aplikasi MAE, memasukkan jumlah, memberikan nombor pengenalan peribadi (PIN) atau pengesahan biometrik di aplikasi, dan menerima wang tunai daripada ATM,” kata Chong.

Beliau menambah, pengenalan perkhidmatan pengeluaran tanpa sentuh itu turut didorong usaha bank untuk memastikan keselamatan pelanggan berikutan pelanggan tidak perlu menyentuh sebarang permukaan luaran secara fizikal, kecuali semasa menerima wang tunai daripada ATM. – Bernama, 17 Mei, 2022.


INI DIANGGAP

HEBAT

AMIN

TAPI ADA BANK

LEBIH HEBAT

AMIN

BUKAN SAJA

TANPA SENTUH

DAPAT KELUAR

DUIT

AMIN

MALAH TANPA

DEPOSIT PUN

BOLEH KELUAR

BERBILION

RINGGIT

AMIN

TAK PERCAYA

TANYA NAJIB

KAH KAH KAH

NAMA BANK INI

NAJIBRAJAPAKSA

KHALAS

KAH KAH KAH

SAMPAI NASI IMPIT ABIS

 
SAMPAI NASI

IMPIT HABIS

AMIN

MASIH ADA

DALM FREEZER

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "HARI RAYA KE 16"

Isham nak raya berapa hari? Orang ramai dah balik kerja, cari gaji, bayar bil. Isham tak payah cari duit ke?

KITA BANJIR MEREKA KERING

 

KITA BANJIR

MEREKA KERING

INI ERTINYA

MALAPETAKA

CUACA

KHALAS

ZIONIS TEMPATAN LEBIH BAHAYA DARI ZIONIS YAHUDI

 

ZIONIS TEMPATAN

LEBIH BAHAYA

 DARI

ZIONIS YAHUDI

KHALAS

Unknown commented on

 "ZIONIS YAHUDI

 PUN TAK KENAL ?"

Sekarang, bukan saja Zionis Yahudi, tapi Nazi ala demokrasi barat sudah kembali.

Unknown commented on

 "ZIONIS YAHUDI

 PUN TAK KENAL ?"

lu ingat gua sokong najib ka ? tak kan petik darwin sikit dah emosi.. apa benda sakai hati tisu... kah kah kah

MALAYSIA BOLEH

 


MALAYSIA BOLEH

AMIN

Unknown commented on

 "MALAYSIA ADA NAJIB - 

SRI LANGKA ADA RAJAPAKSA"

Warga Sri Lanka tak jadikan Rajapaksa Bossku, Malaysia lain pencuri jadi Bossku, pengkhianat jadi Pejuang, perasuah dijadikan Ketua semua boleh Malaysiaku kah kah

NAJII RAJAPAKSA - GUA TAK BAYAR RAJAPAKSA

 

NAJIB RAJAPAKSA

DENGAN

GUA TAK BAYAR

RAJAPAKSA

KHALAS

ANGKA MENURUN

 KKM lapor 1,697 kes baharu Covid-19

SEBANYAK 1,697 kes baharu Covid-19 direkodkan semalam berbanding 2,239 yang dicatat pada Ahad, lapor Kementerian Kesihatan (KKM).

Ini menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan dalam negara kini 4,479,809 kes, menurut data KKM di laman web CovidNow.

Selangor rekod angka harian tertinggi semalam dengan 707 kes, diikuti Kuala Lumpur (370) dan Pulau Pinang (151).

Di negeri-negeri lain, Negeri Sembilan lapor 50 kes, Perak (78), Johor (69), Sarawak (25), Melaka (39), Putrajaya (38), Kedah (47), Pahang (36), Sabah (48), Terengganu (20), Kelantan (15), dan Labuan (4).

Tiada kes baharu Covid-19 di Perlis.

Sementara itu, sebanyak lima kematian akibat Covid-19 dicatatkan semalam, termasuk satu kes meninggal dunia di luar hospital atau brought-in-dead (BID).

Pertambahan itu menjadikan jumlah keseluruhan kematian setakat ini 35,620 orang.

Data KKM juga menunjukkan seramai 1,548 pesakit Covid-19 sembuh semalam.

Selain itu, seramai 1,123 kes positif Covid-19 menerima rawatan di hospital, dengan 40 kes ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU). Seramai 22  pesakit di ICU memerlukan alat bantuan pernafasan. – 17 Mei, 2022.     

BERITA BAIK

ANGKA MAKIN

MENURUN

AMIN

TERUSKAN IKUT

C.U.H

CARA UNTUK

HIDUP

KHALAS

NASEHAT KESEHATAN

Ambil langkah berjaga-jaga cuaca makin panas, elak strok haba, kata KP kesihatan 

BERIKUTAN peningkatan suhu dan cuaca yang semakin panas, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah menasihatkan orang ramai supaya mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelak daripada mengalami strok haba.

Menerusi satu hantaran di Facebook hari ini, beliau mencadangkan orang ramai supaya sentiasa meminum air yang mencukupi, mengelak daripada melakukan senaman yang sukar dan tidak perlu, berada di kawasan yang lebih nyaman dan redup selain daripada memantau simptom keletihan kerana kepanasan dan strok haba.

Dalam hantaran itu, Dr Noor Hisham juga berkongsi langkah yang boleh diambil jika didapati ada simptom keletihan dan strok haba termasuk berada di kawasan yang lebih sejuk atau dilengkapi penyaman udara dan mandi air sejuk atau gunakan jaram sejuk.

Beliau juga berkongsi sebuah poster mengenai kuantiti air yang diperlukan tubuh manusia ketika peningkatan suhu dan cuaca yang semakin panas berasaskan berat badan seseorang daripada 45 kilogram (kg) yang memerlukan 1.9 liter air kepada 90 kg yang memerlukan 3.9 liter air.

Dr Noor Hisham berkata orang awam boleh menghubungi talian 911 jika mereka mengalami sebarang simptom dan perlu bertindak segera untuk menyejukkan tubuh pesakit sehingga bantuan tiba.– Bernama, 16 Mei, 2022.


TERIMA KASIH

BERI INGATAN

AMIN

TAPI WAJIB

JUGA ORANG

RAMAI DIBERITAHU

TENTANG CUACA

MAKIN BERUBAH

AMIN

JUGA BAGIMANA

KITA BERSAMA

WARGA DUNIA

WAJIB BERTINDAK

AMIN

UNTUK SELAMAT

BUMI DAN

UMAT MANUSIA

KHALAS