Rabu, 24 November 2021

ADA BANJIR ADA KEMARAU

 


DUNIA MAKIN

PANAS

AMIN

ADA BANJIR

ADA KEMARAU

AMIN

NAJIB WAJIB KE PENJARA

 Layan Najib sebagai pesalah hingga diputuskan mahkamah rayuan, kata Dr Mahathir

NAJIB Razak dilayan seperti orang yang tidak bersalah, sedangkan mahkamah rayuan belum memutuskan rayuannya terhadap sabitan dan hukumannya bagi pertuduhan rasuah, kata Dr Mahathir Mohamad dalam catatan blog terbarunya hari ini.

Walaupun telah disabitkan kesalahan, Najib bukan sahaja kekal bebas tetapi dibenarkan pasportnya untuk melancong, berbeza dengan layanan terhadap Anwar Ibrahim semasa beliau didakwa dan disabitkan kesalahan, kata Dr Mahathir.

“Apabila seseorang didapati bersalah, beliau bersalah sehingga mahkamah rayuan memutuskan bahawa beliau tidak bersalah. Tetapi mahkamah rayuan belum memutuskan beliau tidak bersalah. Oleh itu, beliau bersalah dan harus menjalani hukuman. Tetapi beliau dilayan seperti orang tidak bersalah, tidak membayar denda atau dipenjarakan.

“Setakat yang diketahui tiada orang lain yang dilayan sebegini. Lebih daripada itu beliau kini dibenarkan meninggalkan negara. Sekali lagi, tidak ada duluan seperti itu di mana-mana sahaja,” katanya yang pernah dua kali menjadi perdana menteri.

Beliau berkata ini adalah “diskriminasi terang-terangan dalam amalan undang-undang” dan menggariskan “layanan yang jauh berbeza” diterima Najib berbanding Anwar, yang dipecat oleh Dr Mahathir dan didakwa atas kesalahan rasuah dan liwat pada 1998 semasa beliau menjadi perdana menteri dan Anwar merupakan timbalannya.

“Polis memecah pintu rumah Anwar dan menangkapnya, digari dan dihumban ke dalam kereta polis untuk ditahan sebelum didakwa di mahkamah, Najib tidak pernah ditangkap atau digari atau dibawa ke lokap dalam kereta polis.

“Beliau pergi ke mahkamah dengan keretanya dan selepas perbicaraan beliau pulang ke rumah. Namun pertuduhan terhadapnya lebih serius.

“Walaupun dia didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda lebih RM200 juta, beliau tidak membayar denda atau dipenjarakan hanya kerana sedang merayu kesnya.

“Dengan Najib kekal bebas, ia telah membenarkan beliau menjejaskan keputusan Mahkamah Tinggi dan menjejaskan keseluruhan institusi. Dan melihatkan sfera pengaruh Najib, beliau mampu menyebarkan kejahatan ini di kalangan pengikutnya yang naif dan mudah tertipu,” kata Dr Mahathir.

Beliau mempersoalkan atas dasar apa untuk memberikan keistimewaan ini kepada Najib, sambil menambah bahawa kedaulatan undang-undang tidak diamalkan secara sama rata.

“Semua ini boleh didakwa sebagai sah tetapi ia tidak mengikut kedaulatan undang-undang…Tiada orang lain yang disabitkan kesalahan di Malaysia menerima layanan seperti yang diterima oleh Najib.”

Dr Mahathir berkata ini menunjukkan pentadbiran Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob tidak berpegang kepada prinsip kesaksamaan undang-undang, dan menggesa kerajaan memberi penjelasan.

Mahkamah Rayuan menetapkan 8 Disember untuk keputusan rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman penyelewengan dana SRC International RM42 juta.

Peguam Najib memohon ia ditangguhkan selepas 13 Disember untuk melawat anaknya di Singapura dan menjalani kuarantin wajib selepas kembali. 

Bagaimanapun permohonan itu ditolak.  – 24 November, 2021.


SABRI BODEK

NAJIB KERANA

ADA PROJEK

AMIN

SABRI NAK

LAWAN ZAHID

AMIN

SABRI PERLU

SOKONGAN  &

DANA DARI NAJIB

AMIN

SEMUA KETUA

BAHAGIAN UMNO

MAKAN DITANGAN

NAJIB

AMIN

TAK DAPAT  

SOKONGAN NAJIB

SABRI TAKKAN

AKAN DAPAT JADI

PRESIDEN PARTI

KHALAS


SATU LAGI PARTI BARU

 13 wakil rakyat dijangka masuk Parti Bangsa Malaysia

PETALING JAYA – Parti Bangsa Malaysia yang akan dilancarkan secara rasmi pada pertengahan bulan depan dijangka dianggotai 13 Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Walaupun Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin diramal sesetengah pihak akan meneraju parti itu, tetapi pengasas parti iaitu Ahli Parlimen Tebrau, Steven Choong berkata, Zuraida belum lagi menjadi presiden. 

Beliau  memberitahu Nanyang Siang Pau, isu Zuraida menjadi presiden parti harus dijawab sendiri oleh puan punya badan.

Ditanya mengenai hubungan parti dengan  Mohamed Azmin Ali pula, Steven berkata, Parti Bangsa Malaysia cenderung menyokong kerajaan dan Ahli Parlimen Gombak tersebut merupakan anggota Kabinet.

Steven berkata, terdapat empat Ahli Parlimen dan tujuh ADUN telah menyatakan minat untuk menyertai, tetapi orang ramai tidak perlu berteka-teki mengenai barisan kepimpinan parti kerana perubahan boleh berlaku menjelang hari pelancaran pada pertengahan bulan depan.

“Bukan semua yang berminat menyertai kami ini adalah wakil rakyat bebas atau bekas ahli satu-satu parti yang khusus,” katanya dalam wawancara bersama Nanyang Siang Pau.

Turut menyertai Steven dalam temuramah itu adalah Ahli Parlimen Julau, Larry Sng, yang seperti Steven merupakan  bekas wakil rakyat dari PKR.

Menurut Steven, perlembagaan Parti Bangsa Malaysia adalah lebih fleksibel iaitu majlis tertinggi boleh melantik orang untuk mengisi jika berlaku kekosongan kerana perletakan jawatan.

Katanya, dua timbalan presiden, termasuk satu yang dikhususkan untuk wakil dari Borneo akan diwujudkan.

Dalam pada itu, Larry berkata, perikatan parti politik yang mentadbir negara sewajarnya mempunyai parti yang mewakili kemajmukan untuk membantu kaum yang berlainan.

Katanya, Parti Bangsa Malaysia menyediakan satu platform kepada wakil rakyat bebas untuk bersuara secara bersekutu dan bukannya secara bersendirian. 


MAKIN BANYAK

PARTI POLITIK

KAH KAH KAH

MAKIN SUSAH

NAK PILIH

KAH KAH KAH

MAKIN BANYAK

DUIT DITABUR

KAH KAH KAH

MAKIN SUKA

ORANG RAMAI

KHALAS

NAJIB SEDANG MERANCANG

 


NAJIB SEDANG

MERANCANG

AMINNAJIB SEDANG MERANCANG 
NAJIB NAK BEBAS 
DARI MASUK PENJARA

PROJEK MELAKA
TELAH BERJAYA
BERI TEKANAN PADA
SABRI 114

NAJIB MAHU PRU 15
DI BUAT SACEPAT MUNGKIN
NAJIB MAHU
GEROMBOLAN BERKUASA 
SEKALI LAGI

JIKA GEROMBOLAN BERKUASA
MAKA NAJIB
AKAN DIBEBASKAN

SEKARANG
DILAPORKAN NAJIB
TELAH  MENEKAN SABRI 114
UNTUK MENULIS SURAT
PADA AGONG

SABRI 114
MENCADANGKAN
KEPADA AGONG
AGAR
NAJIB DI BERI GELARAN TUN

BILA ADA GELARAN TUN
MAKA NAJIB
TIDAK AKAN DI DAKWA DAKWI
INI JALAN PINTAS
YANG SEDANG  DIRANCANG
OLEH NAJIB
AMIN 

TAKTIK NAJIBMahkamah tolak permohonan Najib tangguh keputusan rayuan kes seleweng dana SRC

Mahkamah Rayuan hari ini menolak permohonan Najib Razak untuk menangguhkan penyampaian keputusan rayuannya terhadap hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta bagi kes salah guna dana SRC International Sdn Bhd.

Dalam surat ditandatangani timbalan pendaftar Mahkamah Rayuan Mohd Khairi Haron berkata permohonan Najib dan peguamnya Muhammad Shafee Abdullah untuk menangguhkan keputusan itu ke tarikh lain ditolak.

Mereka juga diarahkan untuk memastikan kehadiran di Mahkamah Rayuan Putrajaya pada 8 Disember seperti yang ditetapkan sebelum ini.

Semalam, Najib memohon Mahkamah Rayuan menangguhkan penyampaian keputusan rayuannya untuk mengetepikan sabitan dan hukumannya yang dijatuhkan pada Julai tahun lalu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur..

Najib disabitkan tujuh pertuduhan jenayah pecah amanah, pengubahan wang haram dan salah guna kuasa melibatkan kira-kira RM42 juta dana 1MDB melalui SRC International.

Mahkamah bagaimanapun membenarkan permohonannya untuk menangguhkan pelaksanaan keputusan tersebut sementara menunggu keputusan rayuannya.

Keputusan rayuannya dijadual akan diputuskan Mahkamah Rayuan pada 8 Disember depan walaupun Najib memohon untuk menangguhkan keputusan itu ke satu tarikh lain berikutan lawatannya ke Singapura.

NAJIB NAK 

LAMBATKAN 

KEPUTUSAN

AMIN

NAJIB MAHU

ADA PRU15 AWAL

AMIN

LEPAS PRU15

KERAJAAN BARU

AKAN BATAL

SEMUA TUDUHAN TERHADAP NAJIB

AMIN

NAJIB NAK

JADI NAJIB

SEKALI LAGI

AMIN

MUSTAHIL MELAYU

TAK FAHAM

AMIN

NAJIB NAK MENCURI

SEKALI LAGI

KHALAS

CHINA BERI PROJEK HUTANG - KEMUDIAN IKAT


TAKTIK

CHIAN MERAH

BERI HUTANG

KEMUDIAN IKAT

KHALAS

Unknown commented on

 "BANGUN MELAWAN

 KUASA IMPERIALIS BARU"

TT seolah budak sekolah. Amerika telah, sedang dan akan melakukan sesuatu untuk goncang negara seperti Malaysia, Thailand, Mynmar dll supaya semua alih sokongan kepada Amerika. CHina telah berjaya mengikat tali sahabat dengan negara Asean dengan project Belt and Road. Perdagangan telah berkembang pesat. Jika negara Malaysia tidak kurang atau putuskan projek-projek bersama China - nah Top Glove di tudah menguna pekerja-hamba. Baru kelmarin 22/11/21 Goodyear Rubber mMalaysia dituduh mengguna kakitangan terpaksa! Awal tahun satu demonstrasi "Merdeka Untuk Sabah" dilakukan di Sydney Australia, agen dan tali barut Amerika. Jika Malaysia tidak kurang atau putus hubungan dengan China, kita akan alami boikot dan tunjuk perasaan ala Hong Kong, Thailand atau pun Myanmar tidak lama lagi. Jika lihat media sosial bahasa Melayu boleh dengar dan lihat dan dengar suara Melayu - padamkan bahasa CHina di Malaysia, tuduhan China hina Melayu dan agama dan raja dan bahasa...apa sahaja....lihat dan tunggu suara-suara anti CHina akan emningkat sehingga rusuhan dan huru-hara merebak di negara kita.

ANWAR IBRAHIM MAKIN TERUK

 


ANWAR IBRAHIM

MAKIN TERUK

KHALAS

Unknown commented on 

"ANWAR IBRAHIM 

DIFITNAH LAGI"

Bila nak hantar Anwar masuk Tanjung Rambutan atau Tampoi? Tolong cepat sikit ye! Gila dia tu makin hari makin teruk! Kah! Kah! Kah!

SABRI 114 TERUS KENA TEKAN

 
Kerajaan Ismail beri

 ‘layanan istimewa’ 

pada Najib, 

kata Dr M

Dr Mahathir Mohamad hari ini sekali lagi mempersoalkan layanan istimewa kepada Najib Razak walaupun disabitkan bersalah dengan jenayah kewangan besar, sebaliknya bekas perdana menteri itu diberikan ganjaran oleh kerajaan pimpinan Ismail Sabri Yaakob.

“Apa yang jelas, kerajaan Ismail Sabri tidak mematuhi kesetaraan di bawah undang-undang seperti yang diharapkan daripada kedaulatan undang-undang.

“Tidak ada orang yang disabitkan kesalahan di Malaysia ini yang dilayan seperti layanan yang Najib dapat,” kata Mahathir dalam sebuah hantaran dalam talian ketika beliau dan Najib berbalas sarangan secara terbuka di ruang awam.

“Polis memecahkan pintu rumah Anwar dan menangkapnya, beliau digari dan dimasukkan ke dalam kereta polis untuk ditahan sebelum didakwa di mahkamah, sementara Najib tidak pernah ditangkap atau digari atau dibawa ke lokap dalam kereta polis,” kata Mahathir merujuk penahanan dramatik Anwar pada 20 September 1998 selepas mengetuai tunjuk perasaan terhadapnya di ibu negara.

“Jelas sekali kedaulatan undang-undang tidak dilaksanakan secara adil antara mereka berdua.

“Semua ini mungkin boleh didakwa sebagai mengikut undang-undang namun ia tidak selari mengikut kedaulatan undang-undang,” katanya.

Anwar kemudiannya didakwa atas tuduhan liwat dan salah guna kuasa.

Beliau kemudiannya dijatuhi hukuman penjara enam tahun.

Beliau sekali lagi dipenjarakan pada 2014 atas pertuduhan meliwat seorang kakitangan PKR, sebelum diberi pengampunan dan dibebaskan dari penjara pada 2018 di bawah kerajaan Pakatan Harapan (PH) pimpinan Mahathir.

Mahathir berkata pertuduhan yang dihadapi Najib adalah lebih serius dan turut mempersoalkan kebebasan bekas presiden Umnoitu untuk bergerak.

“Setakat yang kita ketahui, tiada orang lain yang diberi layanan sebegini. Lebih daripada itu, dia kini dibenarkan keluar negara. Sekali lagi, tiada duluan seperti itu di negara ini.

“Dengan kebebasan yang Najib ada, ia membolehkan beliau menggugat keputusan Mahkamah Tinggi dan tidak dapat tidak menggugat seluruh institusi kehakiman. Memandangkan pengaruh Najib yang begitu besar, beliau boleh menyebarkan kejahatan ini dalam kalangan pengikutnya yang naif dan mudah tertipu,” tambahnya.

Tahun lalu, Najib dijatuhi hukuman penjara 12 tahun selepas disabitkan dengan tujuh pertuduhan berkaitan penyelewengan RM42 juta dari SRC International.

Keputusan rayuannya ditetapkan pada 8 Disember depan.

Beberapa minggu selepas pelantikan Ismail sebagai perdana menteri, beberapa keputusan mahkamah yang memihak kepada Najib menyebabkan muncul dakwaan bekas perdana menteri itu diberi layanan istimewa.

Najib berada di bawah larangan perjalanan sejak 2018 namun baru-baru ini beliau berjaya mendapatkan semula pasport peribadinya untuk pergi ke Singapura akhir bulan ini.

Bulan lalu, beliau juga berjaya dalam rayuannya terhadap Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi menangguhkan pembayaran kira-kira RM1.7 bilion tunggakan cukai kepada kerajaan.

Mahathir berkata Najib sepatutnya menjalani hukuman atau membayar denda RM200 juta sementara menunggu keputusan rayuannya.

“Apabila seseorang itu didapati bersalah, dia bersalah sehingga mahkamah rayuan memutuskan bahawa dia tidak bersalah. Tetapi mahkamah rayuan tidak memutuskan bahawa dia tidak bersalah. Oleh itu, dia bersalah dan dia harus menjalani hukumannya. Tetapi dia dilayan seperti orang yang tidak bersalah, tidak membayar denda atau dipenjarakan.”

Beliau berkata pendedahan baru-baru ini mengenai rancangan untuk meluluskan permohonan Najib mendapatkan harta bernilai RM100 juta sebagai ganjaran daripada kerajaan turut menunjukkan kegagalan pentadbiran Ismail untuk mematuhi kesaksamaan dan kedaulatan undang-undang.

“Memang, perdana menteri bersara lain dianugerahkan rumah lama kerajaan sebagai mengiktiraf perkhidmatan mereka. Mereka tidak melakukan apa-apa jenayah dan tidak didapati bersalah mencuri wang kerajaan.”

ADA  CARA

SABRI 114 BOLEH

SELAMAT

AMIN

CARANYA MUDAH

AMIN

MASUKKAN CEPAT

NAJIB KE PENJARA

AMIN

KALAU TIDAK 

SABRI 114 AKAN

TERUS KENA 

TEKAN OLEH

NAJIB & ZAHID

KHALAS

INI HIKAYAT 1001 MALAM ??

 


INI HIKAYAT 

1001 MALAM ??

KHALAS 

ANWAR IBRAHIM TIPU ANWAR IBRAHIM

 


ANWAR IBRAHIN

TIPU

ANWAR IBRAHIM

KHALAS

Unknown commented on

 "ANWAR IBRAHIM 

DIFITNAH LAGI"

Anwar Ibrahim mendapati bahawa anwar Ibrahim telah mengenepikan hasil mesyuarat fukcuk pimpinan pH yang dipengerusikan oleh anwar Ibrahim. Maka atas semangat kerjasamak pH maka seluruh fukcuk pimpinan pH diketuai anwar Ibrahim telah sepakat memberi bantahan dan tekanan kepada anwar Ibrahim supaya bertenggong jimak atas perkara kekalahan yang memalukan ini.

HIKAYAT 1001 MALAM

 HIKAYAT 

1001 MALAM

AMIN

Unknown commented on 

"CINTA BAGHDAD"

Tt melalui banyak kisah cinta agung. Kalau dibukukan boleh jadi kisah 1001 malam. Sebelom kisah cinta Tt menjadi agung ia melalui kisah kisah malam yang agung. Tt menjadi raja si amoi menjadi dayang. Ada ratusan dayang. 


Kalau kehidupan itu bunga cinta bisa menjadi madu juga racun. Qays menjadi majnun bila terkene racun cinta. Bila melalui malam malam yang agung bersama Tt pasti si dayang menjerit kesenakkan.. terasa mencucuk hingga ke ulu hati dan kegagalan terbesar Tt adalah akibat dari kesenakkan tersebut hurmm..

ANWAR IBRAHIM DIFITNAH LAGI

 

SEMUA FITNAH

TERHADAP

ANWAR IBRAHIM

AMIN


ANWAR IBRAHIM
DITUDUH SEBAGAI
PUNCA KEKALAHAN PAKATAN
DI PRN MELAKA

ANWAR DITUDUH 
MEMBAWA CALON  KATAK

CALON KATAK
 MENYEBABKAN UNDI DAP HILANG
UNDI MELAYU LARI
PENGUNDI MELAKA TAK SUKA
CALON KATAK

HARI INI PEKARA
KATAK MAKIN JELAS

ANWAR IBRAHIM
MENEJASKAN BAHAWA
ANAWAR IBRAHIM SENDIRI DAN
PEMPINAN PAKATAN HARAPAN
MAT SABU & GUAN ENG
SEMUA MENENTANG KATAK

CALON KATAK INI
ADALAH CADANGAN
DARI PIMPINAN PKR MELAKA
JENG JENG JENG

KEPALA PIMPINAN PKR MELAKA
IALAH YB SAMSUL ISKANDAR

MAKA JELAS 
PKR DAPAT TELOR
DAP HLANG 4 KERUSI
DAN AMANAH  HANYA DAPAT SATU
KERANA  MENDENGAR
NASEHAT YB SAMSUL ISKANDAR

MAKA TERBUKTI
PUNCA KEKALAHN PAKATAN
DI PRN MELAKA
IALAH YB SAMSUL ISKANDAR

PKR WAJIB AMBIL TINDAKAN
TERHADAP PENJENAYAH
YANG TELAH MEROSAK
PERJUANGAN PAKATAN HARAPAN
AMIN

PERANG DI EROPAH ?

 


PERANG 

DI EROPAH ???

AMIN

CINTA BAGHDAD


CINTA BAGHDAD


Penyair, novelis, dramatis tersohor Victor Hugo ( 1802 -1885)  warga Perancis pernah berkata : Hidup ini adalah bunga dan madunya ialah cinta. Aku percaya dan amat yakin dengan kata-kata ini. Semenjak aku pandai memakai  seluar dalam aku telah cuba mencari cinta.

Ahli falsafah China Lao Tzu ( 571 Sebelum Nabi Isa ) pernah berkata : Perjalanan seribu batu itu bermula dengan satu langkah. Aku juga percaya akan kata-kata ini. Malah aku telah berjalan beribu ribu batu untuk mencari  apa yang Victor Hugo katakan sebagai bunga dan madu.

Aku sendiri pernah  berkata bahawa : Cinta yang agung itu alah  cinta yang gagal.

Cinta yang gagallah yang menjadi ingatan. Uda gagal meminang Dara. Maka ianya menjadi  kesah cinta yang agung untuk Melayu.  Cinta Romeo terhadap  Juliet dihalang yang akhirnya membawa tragedi.  Ali dan Nino bercinta tapi cinta mereka dihalang kerana  berlainan agama.

Semua  kesah-kesah cinta yang gagal ini akan  menjadi  cinta agung dan  terus  menjadi ingatan. Bayangkan apa akan terjadi jika  Uda berjaya meminang dan berkahwin dengan Dara. Sembilan bulan selepas kenduri kahwin   Dara  melahirkan anak pertama  ,  kemudian dapat anak  ke dua, ke tiga... hingga ke anak cucu. Pasti Usman Awang (1929-2001) tidak akan mengagungkan kesah cinta Uda dan Dara ini.

Halangan dan kegagalan  menjadikan  cinta itu agung. Lagi menyayat hati akhiran cinta itu lagi agung  taraf  kesucian cinta itu.

Aku sendiri telah lupa berapa ratus  kali aku telah jatuh cinta. Semua cinta aku gagal. Ertinya semua cinta aku ini agung dan perlu diingati. Sekurang-kurangnya aku sendiri wajib terus mengingati kesah cinta  itu. Walau pun  kesah cinta aku tidak diteaterkan oleh Usman Awang.

Pada tahun 1977 aku sampai untuk   kali ke dua ke kota Baghdad. Kali pertama tahun 1975. Kali pertama aku hanya berniat untuk singgah. Kali  ke dua ini agak berlainan. Aku mencari tempat suaka.

Aku ingat lagi satelah hampir dua bulan tinggal di hotel aku berpindah ke  Asrama Belia kota  Baghdad.  Asrama ini tidak jauh dari pusat kota. Tidak jauh dari Jalan Abu Nawas. Dan tidak jauh dari tebing Sungai Dajlah.

Asrama ini menjadi tempat tinggal aku yang berjangka panjang.  Ertinya :   Tuan Rumah – NUIS ( National Union of Iraqi Students ) tidak perlu mengeluarkan dana yang  banyak untuk membayar sewa hotel.

Aku menghabiskan masa membaca. Di Baghdad  aku sempat membaca :  The Selected Work of Kim Il Sung. Aku  selesai   membaca empat jilid.  Dari kitab ini aku faham  tentang konsep dan  idea Juche – atau berdikari  sebagai ideologi Korea Utara.

 Aku membaca buku Kim kerana tidak ada buku lain yang dapat aku capai. Buku kulit keras Kim Il Sung ini  aku temui dalam almari buku Asrama Belia. Pada tahun 1977 – kedai  buku di Baghdad tidak ada menjual buku Inggeris.  

Iraq ada satu akhbar Inggeris -   Baghdad Observer . Pejabat akhbar ini  selalu aku datangi kerana kawan aku anak Palestin bernama Muhamad Zam Zam bekerja sebagai penterjemah.

Di Asrama belia ini aku mula berkenalan  dengan anak-anak muda  dari luar negara.   Ada anak muda Arab warga Perancis, ada anak muda dari Moroko, ada dari Sudan dan dari Tunisia. 

Dasar Iraq cukup terbuka : membenarkan  sesiapa sahaja warga Arab datang masuk ke Iraq.  Tanpa banyak soal jawab. Bayangkan ketika ini Iraq cukup kaya dan lumayan dengan bahan bakar minyak. 

Justeru ramai anak muda Arab datang untuk  melamar kerja dan ada yang menyambung pelajaran. Arab dari Eropah datang untuk mengenal dan melawat Iraq negara yang penuh dengan sejarah kuno  dan sejarah tamadun manusia.

Tamadun umat manusia semunya bermula di Sumeria. Ini wilayah Mesopotamia -  lembah subur antara dua sungai : Sungai  Dajlah dan  Sungai Furat atau Tigris dan Euphrates. Wilayah  Kota Baghdad  ini termasuk dalam  wilayah tamadun Sumeria hingga  ke Telok Parsi. 

Di Asrama ini aku  berkenalan  dengan Sam. Ini anak  muda  dua puluhan berasal dari Sudan. Dia telah melintas  dari Sudan mengikut jalan darat  ke Mesir. Beberapa  bulan tinggal  di Kaherah  kemudian naik kapal  terbang masuk ke Iraq. Sam berniat hendak   ke Kuwait untuk mencari kerja. 

Aku  panggil  dia Sam :  seperti nama watak Sam pemain piano dalam filem Casablanca ( 1947). Sam Baghdad  kurus langsing tidak segemuk Sam Casablanca.

Aku juga berkenalan dengan  Luca  – anak muda  dua puluhan dari Colombia. Luca sedang berjalan merayau-rayau dari Latin Amerika ingin menuju ke India dan singgah di Baghdad. Dari Baghdad Luca berniat hendak ke Kuwait untuk mencari kapal ke India.

Asrama ini agak besar. Aku rasa boleh memuat 100  katil Ada satu bilik khas untuk perempuan. Ada ruang tamu dan bilik rehat. 

Asrama ini lengkap : ada dapur untuk memasak. Ada penjaga dan pekerja. Malah  kain baju juga boleh dibasuh jika betul diatur ada Mak Cik Iraqi yang boleh membasuh dengan memberi sedikit baksheeh.

Di sebelah dapur ada bilik kecil ruang makan. Selesa  duduk disini. 

Ketika aku mula sampai Asrama ini tidak ramai penghuni. Asrama agak kosong.

Ada seorang lelaki pertengahan umur  berasal dari Mesir. Dia bekerja di Baghdad. Mungkin kerana susah  mendapat rumah sewa dan  dia bertugas dengan kerajaan maka dia boleh terus tinggal di Asrama. Sama seperti aku menjadi tamu berjangka  panjang.  Lelaki Mesir ini telah tinggal lebih lama dari aku. Mungkin telah setahun.

Ketika ini juga aku telah berjaya berkenalan dengan  pelajar Melayu dari Patani. Ikatan setiawan aku dengan warga Patani ini telah terikat lama. Ketika  aku di Universiti Malaya lagi aku telah diberi pencerahan  perjuangan rakyat Patani. Juga  tentang gerakan nasionalis BRN – Barisan   Revolusi Patani. 

Dari pembacaan aku telah mendengar nama Pok Yeh dan Pok Su. Dua sosok yang dicap sebagai pengganas oleh Siam.

Aku juga pernah mendengar nama Haji Karim. Pemimpin BRN.  Jalinan sejarah yang telah terikat dari Kuala Lumpur ini menjadikan  aku rapat dengan pelajar Petani dari kumpulan BRN. Gerakan pembebasan Patani ini juga terbagai kepada  kumpulan dan garis politik yang berbeza.

 Aku selalu merayau-rayau dengan Sam. Bila bosan dengan Arab dan nak merasa cakap Melayu aku ke daerah Adhamiah – perkampungan pelajar Patani. Aku keluar makan dengan mereka. Bila aku ingin tahu  perkembangan politik  aku singgah di pejabat Baghdad Observer berjumpa Muhamad Zam Zam.

Hidup aku agak selesa  di kota Baghdad. Cuma aku tidak ada kekasih. Kalau mengikut Lao Tzu aku telah berjalan lebih dari seribu tapak. Tapi kalau mengikut  Victor Hugo aku ada bunga tapi tak ada madu.

Tidak jauh dari Asrama ini ada kawasan  rumah banglo – kawasan perumahan yang agak lumayan – tanda orang berada.  Aku selalu menapak menggunakan jalan di hadapan  di kawasan perumahan ini untuk mengambil bas  masuk ke dalam kota.

Hanya ada lima buah banglo diwilayah ini. Banglo akhir yang hampir dengan jalan besar  agak spesial kepada aku.   Aku ternampak ada seorang  anak gadis di rumah ini.

Bila  Sam dan Luca menjadi warga  Asrama kami bertiga  sering melintas di hadapan rumah.  Biasanya kami akan melintas di hadapan rumah ini selepas jam lima petang. Ini ketika panas berkurangan. 

Aku perhatikan setiap kali Sam, Luca dan aku melintas di hadapan rumah Si Minah anak gadis rumah  ini akan keluar menyapu. Pada mulanya aku tak sedar tetapi apabila rutin ini aku amati maka aku rasa ada sesuatu.

‘ Kau ada girl friemd Arab ke ...’ Aku bertanya  pada Dolah pelajar  dari Patani.

‘ Mana boleh.... bahaya... ini bukan di Bangkok atau di Kuala Lumpur... bahaya .. bahaya...’ Dolah berkata dengan serius. 

‘ Bahaya macam mana..’ Aku mahu penjelasan.

‘ Ada aib... kalau keluarga tahu  anak dara ada boy friend.. ini aib untuk nama keluarga ...  kena bunuh  nanti... Sham kau jangan main main...’ Dolah memberi penjelasan.

Satu petang Sam, Luca dan aku lalu di hadapan banglo ini. Si Minah itu sedang  menyapu halaman rumah.

‘ Look ... she knew our timing... she is always there pretending to sweep the garden...’ Aku beri maklumat ini  kepada Luca  dan Sam.

‘ Isham.... thia is not Europe... this is Arab country... very dangerous... you  don’t know these Iraqi...’ Sam  anak Sudan tahu akan budaya Arab memberi amaran tentang masyarakat Iraq yang konservatif.

‘  She is good looking... why not... never say never... Isham your only failure is not trying..’ Luca  memberi galakan dengan  falsafahnya. 

Aku hanya gagal jika aku tidak mencuba. Kata-kata Luca ini melekat dalam fikrah aku. 

Aku masih berjalan dengan niat mencari madu. Lalu aku pergi berjumpa kawan Palestin aku  Muhamad Zam Zam. Sosok ini  graduan Jabatan Inggeris  lulusan Baghdad Universiti.  Pasti dia boleh memberi aku  pencerahan.

‘  When you are in campus.. do you have a girlfriend.... ‘ Aku bertanya sama ada ketika dia belajar apakah dia berpacar.

‘ Very strange question....’ Jawapan dari Zam Zam.

‘ I think  Arab girls   are cute and sexy...’  Aku membocorkan berahi aku terhadap gadis Arab.

‘ Don’t think about it... or you are dead... honour killing is a tradition here...sex is only after marraige...this is not your Melbourne ...’  Amaran dari  Muhamad Zam Zam.

Kemudian Zam Zam bersurahh tentang budaya konservatif Iraqi.  Lalu aku diberi  pencerahan tentang aib atau  honur killing. 

Jika anak gadis didapati mempunyai kekasih dan mengadakan hubungan sulit – ini akan mencemarkan nama keluarga. Ayah  , abang atau adik lelaki wajib bertindak membersihkan nama keluarga. Untuk membersihkan nama keluarga  anak gadis ini akan dibunuh . Kematian itu bertujuan membersihkan nama keluarga.

Aku juga memberi penerangan tentang perkara yang sama dalam budaya Melayu.  Aku beritahu  Zam Zam pada satu  ketika dulu dalam budaya Melayu ada juga konsep ‘menconteng arang di muka ... atau memberi malu nama  keluarga.’

Tetapi di Malaysia  modeniti telah berjaya  menghapuskan budaya dan konsep ‘ menconteng arang’ ini.  Berpacar dan meniduri kekasih sebelum berkahwin  bukan lagi satu yang ajaib  dan memeranjatkan dalam masyarakat Melayu hari ini.

Tunggul-tunggul dan saki bakinya  fahaman konservatif masih ada. Gaya  hidup moden di bumi tropika sedang  mencairkan  sikap menjaga tepi kain orang.

Mengikut Zam Zam di Iraq anak gadis  yang didapati mempunyai kekasih  mungkin akan dibunuh  secara gelap  untuk membersihkan  arang di muka keluarga. 

‘ Lebanon, Morocco and Tunisia ... they are cool.. Beirut is Paris for the Arabs..’ Zam Zam mengakui   negara   Arab di Utara Afrika lebih terbuka kerana pengaruh Perancis. Paling kolot ialah Arab di Negara Telok Parsi.

Setiap petang ketika aku melintasi banglo itu Si Minah itu telah berada di halaman. Dia menyapu atau membersihkan pasu bunga. Aku sedar bahawa  Si Minah ini tahu aku berada di hadapan rumah.  Dia boleh melihat kami  sedang menapak di jalan.

Malah aku juga yakin Si Minah ini tahu kami yang menapak di hadapan rumah bukan warga Iraq. Kami orang luar.

Telah hampir tiga minggu di Iraq Luca dan Sam di Iraq. Kami telah melawat Karbala dan Najaf. Apa yang perlu di lawati telah kami lawati. Akhirnya  Luca dan Sam membeli tiket bas  menyambung perjalanan ke  Kuwait.

Kini aku tidak ada kawan. Aku masih dengan rutin biasa melintasi banglo itu  menuju ke jalan besar untuk masuk ke dalam kota. Si Minah itu  dengan  rutinnya  menyapu di halaman ketika aku lalu

Kalau di Kuala Lumpur aku faham  tanda  makna bahasa badan yang sedang di tunjukkan oleh  gadis Arab ini.  Di Kuala Lumpur  rutin dari Minah ini memberi  maknanya :  Datang- lah.. apa tunggu lama-lama.

Dalam masa yang sama aku juga tidak mahu  menjadi Majnoon yang tergila akan Laila.

Kata-kata Luca : Aku akan gagal jika aku tidak mencuba. Falsafah Luca ini  sentiasa   bermain  dalam fikrah aku.

Maka pada  satu petang  yang permai  ketika aku di hadapan banglo itu – ketika Si Minah itu sedang menyapu – ketika kata-kata Luca berdesing dalam kepala kau – aku menapak menuju ke pintu banglo.

Seperti penyamun nak pecah rumah aku memerhati keadaan sekeliling. Mata aku mencari-cari jika ada Jantan Arab ternampak apa yang sedang aku lakukan.

Dari pintu aku mengarah ke  hala rumah dan terus berhadapan dengan Si Minah yang aku tak tahu namanya.

‘ Shoolonak anta...kif ha laak...’   Apa khabar  -  ayat  Iraqi yang aku hafal.

‘ Me... ‘ aku menampar dada aku. Di hadapan aku Si Minah yang cun kiut langsing bergetah. Jantan aku tercabar.


‘ Me... me.. name Isham... from Malaysia...’ Aku memperkenalkan diri.

Gadis  ini hanya tersenyum. Dia tidak  berkata apa-apa. Tapi aku tahu yang dia faham apa yang aku tuturkan. 

‘ Ana Malaysia.... ziarah Baghdad.. anta  name...’  Arab pasar keluar dari mulut aku.

‘ Speak English.... ‘ Aku bertanya.

‘ La .. la.. laa... ‘ La  - perkataan ini aku faham ertinya tidak.

Aku tak tahu apa yang harus aku lakukan. Aku hilang akal. Kalau di Melbourne  aku pasti akan  mengajak  gadis ini  ke pub atau ke cafe. Tapi aku di Baghdad – kota Harun Al-Rasheed ... kota Abu Nawas.

Tapi Baghdad juga kota  Sharizad dan Fareeda – kota 1001 malam – kota Alaf Layla Wa Laila.  Kitab yang penuh dengan kesah-kesah  erotik wanita Arab  yang  memberahikan tubuh badan Jantan Hitam walau pun jantan hamba abdi.

Apa yang  berlaku di hadapan Minah Arab ini  ialah ‘ aku sidang menyerah’.  Konsep dan budaya menyerah ini wujud dalam  budaya Melayu Negeri Sembilan. Bila jantan datang masuk menyerah  ke bilik anak dara maka tidak ada jalan keluar melainkan di ijab kabul.

Justeru rumah Wan Timah aku di Chenor ada loteng  Di loteng  - tingkat atas  - tempat  anak-anak gadis  tidur di waktu malam. Susah untuk jantan masuk  ‘ menyerah’

Hampir sepuluh minit aku berhadapan dengan gadis ini.. Akhirnya aku mengambil  langkah  mengundur.

Aku keluar dari kawasan rumah.  Aku teringat akan Luca dan Sam. Kalau Luca ada di hadapan  aku pasti  dia akan memberi ‘ lima’ kepada aku.

‘ Isham kamu tidak gagal.... kamu telah mencuba....’ Ini ayat  Luca.

‘ Kamu telah mencuba bukan di Paris, bukan di London, bukan di Melbourne tapi di Baghdad – di  negara Iraq yang konservatif. Salut. Tahniah...’  Kata-kata Luca yang akan menyedapkan hati aku.

Sesampai  ke Asrama  aku nampak ada  satu kumpulan  Mat Salleh dan Minah Salleh baru sampai. Beg dan rucksack mereka masih lagi bersepah di ruang tamu. Mereka muda cun, jambu dan bergetah. 

‘ Welcome.. where are you people from..’ Aku bertanya dari mana mereka datang.

‘ From Poland...’ Suara jantan menyahut.

Poland negara Eropah Timur Negara yang menjalin hubungan baik dengan Saddam Hussein dan Arab Baath Socialist Party – parti yang memerintah Iraq.

Aku melintasi bakal penghuni baru Asrama ini di pintu  utama. Aku memberi perhatian kepada sosok-sosok ini. Jantan aku tercabar. Aku terus  menjual senyum dalam usaha mencari madu. Mata jantan aku sedang memberi perhatian kepada gadis Poland.(TT)


TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2021/11/24/cinta-baghdad/